Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Armanini
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
Re: NOVOSTI - Lipanj 2011.
...opet pokazuju svoju dosljednost...što će biti slijedeće...želje i pozdravi svih momčadi pa će iz šešira izvlačiti i na kraju tako odlučiti...i usput će se sve odgoditi za još jednu godinu...i još se čekaju garancije svih proizvođača motora da će ostati i dalje u F1...stvarno prelijepo izgleda i funkcionira "organizacija"-definitivno sigurno i stabilno poduzetničko okruženje za razvoj i inovacije...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- Armanini
- Svjetski prvak
pa jasno da je tako kad momcadi fantaziraju po svome, a bez glavnih timova nema ni formule.. ideja je bila takva, al je naisla na nesuglasnot i razilazenje u interesima samih timova..
ja podrzavam dogovore, nekakvu sredinu, nekakav kompromis, bez previse prijetnji, natezanja, navlacenja i cirkusiranja..
ovo je po meni izlazenje u susret najvecima koji po meni imaju "prednost odabira" posto su nosioci sporta..
a i samim time sto se meni osobno puno vise svidja ideja o v6 motorima i postepenom sakacenju, po meni je ovo super vijest..
koncepcija se ne mjenja previse, tako da reno i ostali imaju i dalje mogucnost razvijanja motora koji ce bit potencijalno konkurentniji tako da vuk sit, a ovce na broju, a i siguran sam vecina nas ljubitelja formule zadovoljnija..
ja podrzavam dogovore, nekakvu sredinu, nekakav kompromis, bez previse prijetnji, natezanja, navlacenja i cirkusiranja..
ovo je po meni izlazenje u susret najvecima koji po meni imaju "prednost odabira" posto su nosioci sporta..
a i samim time sto se meni osobno puno vise svidja ideja o v6 motorima i postepenom sakacenju, po meni je ovo super vijest..
koncepcija se ne mjenja previse, tako da reno i ostali imaju i dalje mogucnost razvijanja motora koji ce bit potencijalno konkurentniji tako da vuk sit, a ovce na broju, a i siguran sam vecina nas ljubitelja formule zadovoljnija..
- Toon
- Veteran
...momčadi fantaziraju zato jer im se to dozvoljava - bez diktature će i dalje biti istoArmanini je napisao/la:pa jasno da je tako kad momcadi fantaziraju po svome, a bez glavnih timova nema ni formule.. ideja je bila takva, al je naisla na nesuglasnot i razilazenje u interesima samih timova..
...da, ali kakva korist od stalnog podilaženja najvećima i to uvijek na uštrb malih momčadi koje se bore za mjesto pod suncem - dok jednom svi osim "najvećih" ne odustanu (jer će svaka pametna "mala" momčad odustati zbog toga)?...pa i one su važan dio F1 - nisu F1 samo Ferrari i Mcl (i nekad Williams)...Armanini je napisao/la:ja podrzavam dogovore, nekakvu sredinu, nekakav kompromis, bez previse prijetnji, natezanja, navlacenja i cirkusiranja..
...i meni je ideja o "jačim" motorima primamljivija i uvijek ću navijati za što jače no to očigledno nije budućnost pa se prilagodimo tome...motori bili oni V4 ili V6 će biti jednako konkurentni (nema tu neke dramatične razlike)...a zadovoljan ću biti kada ću napokon znati što će biti - a to je nikad jer ćemo još 32568 puta doživjeti spinove dotičnih...Armanini je napisao/la:a i samim time sto se meni osobno puno vise svidja ideja o v6 motorima i postepenom sakacenju, po meni je ovo super vijest..
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
- Dero
- Profesionalni vozač
Da sumiramoToon je napisao/la:...opet pokazuju svoju dosljednost...što će biti slijedeće...želje i pozdravi svih momčadi pa će iz šešira izvlačiti i na kraju tako odlučiti...i usput će se sve odgoditi za još jednu godinu...i još se čekaju garancije svih proizvođača motora da će ostati i dalje u F1...stvarno prelijepo izgleda i funkcionira "organizacija"-definitivno sigurno i stabilno poduzetničko okruženje za razvoj i inovacije...
Za V4 - Renault
Protiv V4 - Svi ostali
Za V6 - Svi pa čak i Renault
Protiv V6 - Nitko
U čemu je problem

Ovdje se priča o dobavljacima motora ne momčadima. Kada jedan Virgin napravi svoj motor i bude ga koristio imati ce i pravo glasa. I stvarno ne vidim kako ovaj prijedlog za V6 motore ima ikakve veze sa podilaženjem "vecim" momčadima.Toon je napisao/la: ...da, ali kakva korist od stalnog podilaženja najvećima i to uvijek na uštrb malih momčadi koje se bore za mjesto pod suncem - dok jednom svi osim "najvećih" ne odustanu (jer će svaka pametna "mala" momčad odustati zbog toga)?...pa i one su važan dio F1 - nisu F1 samo Ferrari i Mcl (i nekad Williams)...
- Armanini
- Svjetski prvak
omg, ti to ozbiljno?Toon je napisao/la:...momčadi fantaziraju zato jer im se to dozvoljava - bez diktature će i dalje biti istoArmanini je napisao/la:pa jasno da je tako kad momcadi fantaziraju po svome, a bez glavnih timova nema ni formule.. ideja je bila takva, al je naisla na nesuglasnot i razilazenje u interesima samih timova..
pa jbte, to je sport (biznis) koji postoji zbog momcadi, ne zbog fie.. a lol..
Armanini je napisao/la:ja podrzavam dogovore, nekakvu sredinu, nekakav kompromis, bez previse prijetnji, natezanja, navlacenja i cirkusiranja..
oke, s tim se mogu sloziti u bazi, al ti pricas o privatnim momcadima koje su u formuli zbog zarade, ne zbog uspjeha i promocije..Toon je napisao/la: ...da, ali kakva korist od stalnog podilaženja najvećima i to uvijek na uštrb malih momčadi koje se bore za mjesto pod suncem - dok jednom svi osim "najvećih" ne odustanu (jer će svaka pametna "mala" momčad odustati zbog toga)?...pa i one su važan dio F1 - nisu F1 samo Ferrari i Mcl (i nekad Williams)...
formula 1 je sigurno najskuplji autosport sa najvecim troskovima, a posljedicno tome i sa najvecom zaradom..
niti jedan tim u formuli ne posluje sa gubitkom, tako da nije potrebno plakat ni zbog koga..
tko se zeli nametnut, iskresirat i imat dugorocni plan uspjeha nitko mu to ne brani.. cak eto u zadnje vrijeme (brawn, rbr) ima i podrsku fie..
nista se ne dogodi preko noci (izuzev brawna).. a male momcadi su upravo to - male momcadi.. ni jedna ne cilja za naslove, nit se ijedna ozbiljnije bori.. uvijek bilo, uvijek ce i bit..
i zbog cinjenice da male momcadi nisu trajne, po meni nemaju isto pravo glasa kao momcadi koje su tu oduvijek i oko kojih se sport vrti..
Armanini je napisao/la:a i samim time sto se meni osobno puno vise svidja ideja o v6 motorima i postepenom sakacenju, po meni je ovo super vijest..
v4 ili v6 nikako nije ista stvar, ne zbog performansi vec zbog prirode f1 bolida..Toon je napisao/la: ...i meni je ideja o "jačim" motorima primamljivija i uvijek ću navijati za što jače no to očigledno nije budućnost pa se prilagodimo tome...motori bili oni V4 ili V6 će biti jednako konkurentni (nema tu neke dramatične razlike)...a zadovoljan ću biti kada ću napokon znati što će biti - a to je nikad jer ćemo još 32568 puta doživjeti spinove dotičnih...
drasticne razlike nema, i zato kazem da je to ispravan kompromis i postepeno sakacenje.. stavit ce 4 cilindara nakon koje sezone gotovo sigurno (ili elektromotor pa nek sve ide u k), al bolje je 25% smanjenje nego 50%.. cisto zbog balansa..
a neces nikad znat sto ce bit jer je formula 1 cirkus i nikad ne stagnira i uvijek se mjenja..
- Piquet20
- Svjetski prvak
Problem je u tome sto Renault ne zeli cekati do 2014.Dero je napisao/la:Da sumiramo
Za V4 - Renault
Protiv V4 - Svi ostali
Protiv V6 - Nitko
U čemu je problem?

Bas da ni jedan tim ne posluje sa gubitkom...Armanini je napisao/la:formula 1 je sigurno najskuplji autosport sa najvecim troskovima, a posljedicno tome i sa najvecom zaradom..
niti jedan tim u formuli ne posluje sa gubitkom, tako da nije potrebno plakat ni zbog koga..
tko se zeli nametnut, iskresirat i imat dugorocni plan uspjeha nitko mu to ne brani.. cak eto u zadnje vrijeme (brawn, rbr) ima i podrsku fie..
nista se ne dogodi preko noci (izuzev brawna).. a male momcadi su upravo to - male momcadi.. ni jedna ne cilja za naslove, nit se ijedna ozbiljnije bori.. uvijek bilo, uvijek ce i bit..
i zbog cinjenice da male momcadi nisu trajne, po meni nemaju isto pravo glasa kao momcadi koje su tu oduvijek i oko kojih se sport vrti..

Male momcadi, bolje receno mali konstruktori, su osnovna baza F1! Bez njih nebi ni bilo F1. Velike korporacije su oduvijek dolazile i odlazile (ovisno o interesima), ali tzv. "male momcadi" su u F1 zbog same F1.

- Centurion
- Test vozač
- Navijam za: Hamiltona
Mah čekat će Renault xD
A i momčadi neće raditi u minusu sve dok završavaju utrke,
čak i zadnje mjesto donosi nešto novaca (onim malim momčadima dovoljno),
ali naravno što manje utrka završe to manje dobiju....
A i momčadi neće raditi u minusu sve dok završavaju utrke,
čak i zadnje mjesto donosi nešto novaca (onim malim momčadima dovoljno),
ali naravno što manje utrka završe to manje dobiju....
- Toon
- Veteran
...u godinama...tako su govorili Francuzi...a možda i u tome da uskoro se svi lijepo dogovore da bude V8 ili solarni ili možda i na vodik pa da lijepo sve odgode do 2016...Dero je napisao/la: Da sumiramo
Za V4 - Renault
Protiv V4 - Svi ostali
Protiv V6 - Nitko
U čemu je problem?
...Armanini ovo ću shvatiti ko "provokaciju" jer mislim da nisi bedast - u svim sportovima pravila određuju njihove krovne organizacije a momčadi se bave sportom a očigledno u ovom baš i nije tako - jako karikirano trebao bi Real zatražiti od UEFE da nitko ispod 1,75m ne može igrati nogomet i riješili su se briga oko osvajanja prvenstva...Armanini je napisao/la:omg, ti to ozbiljno?Toon je napisao/la:...momčadi fantaziraju zato jer im se to dozvoljava - bez diktature će i dalje biti istoArmanini je napisao/la:pa jasno da je tako kad momcadi fantaziraju po svome, a bez glavnih timova nema ni formule.. ideja je bila takva, al je naisla na nesuglasnot i razilazenje u interesima samih timova..
oko onoga o malim momčadima i zaradama preduhitrio me Hunt pa bih samo potvrdio njegove rijeći...
...vratimo se na početak priće i V4 motore...trebam li te podsjećati tko je prvi počeo rugoboriti protiv tih motora? Napominjem da bi isto mislio da je to bio i Mcl...i da mislio sam na dobavljače (samo su neki i ujedno momčad - Ferrari a neki rade na tome da imaju vlastite motore - Mcl)Dero je napisao/la:Ovdje se priča o dobavljacima motora ne momčadima. Kada jedan Virgin napravi svoj motor i bude ga koristio imati ce i pravo glasa. I stvarno ne vidim kako ovaj prijedlog za V6 motore ima ikakve veze sa podilaženjem "vecim" momčadima.
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Navijam za: McLaren
Promjene vezane oko motora:
- 1.6-litre, six-cylinder turbos with energy recovery and fuel restrictions to replace current 2.4-litre normally aspirated V8s
- Fuel efficiency to increase by 35%
- Maximum revs of 12,000rpm
- Power of energy-recovery systems to double
- Overall power to remain at approx 750bhp
- Checks and balances to ensure costs are contained and performance across all engines remains comparable
- Plan for advanced 'compound' turbos to be introduced in subsequent years
Promjene na aerodinamici:
- A smaller front-wing, reduced from 1800mm in width to 1650.
- A shallower rear-wing, like those used a low-downforce circuits such as Monza.
- Much lower noses, unlike the recent trend of higher noses, this is to reduce the chances of a car taking off when hitting another car, similar to Mark Webber in Valencia.
- The drag-reducing rear-wing (DRS) will also be present in 2013.
- Bodywork parts will be restricted, mainly around the sidepods to halt the increase in intricate bargeboards, etc.
- Front-wing endplated will also be restricted in their intricacy.
- A move from 13 inches wheel rims to 18 inches will be delayed until 2014.
- 1.6-litre, six-cylinder turbos with energy recovery and fuel restrictions to replace current 2.4-litre normally aspirated V8s
- Fuel efficiency to increase by 35%
- Maximum revs of 12,000rpm
- Power of energy-recovery systems to double
- Overall power to remain at approx 750bhp
- Checks and balances to ensure costs are contained and performance across all engines remains comparable
- Plan for advanced 'compound' turbos to be introduced in subsequent years
Promjene na aerodinamici:
- A smaller front-wing, reduced from 1800mm in width to 1650.
- A shallower rear-wing, like those used a low-downforce circuits such as Monza.
- Much lower noses, unlike the recent trend of higher noses, this is to reduce the chances of a car taking off when hitting another car, similar to Mark Webber in Valencia.
- The drag-reducing rear-wing (DRS) will also be present in 2013.
- Bodywork parts will be restricted, mainly around the sidepods to halt the increase in intricate bargeboards, etc.
- Front-wing endplated will also be restricted in their intricacy.
- A move from 13 inches wheel rims to 18 inches will be delayed until 2014.

- Dero
- Profesionalni vozač
Toon je napisao/la: ...vratimo se na početak priće i V4 motore...trebam li te podsjećati tko je prvi počeo rugoboriti protiv tih motora? Napominjem da bi isto mislio da je to bio i Mcl...i da mislio sam na dobavljače (samo su neki i ujedno momčad - Ferrari a neki rade na tome da imaju vlastite motore - Mcl)
Ne moras mi napominjati da je Montezemalo prvi popljuvao prijedlog za nove motore jer sam ja itekako toga svjestan, dapače to mu je jedna od malobrojnih pametnijih izjava.
I rugoborenje nije došlo samo od Ferrarija, nego i od Mercedesa, Coswortha a i Eccelstonea ( FIA ).
E sad vidim da si uvjeren da FIA upravlja formulom 1 kao sto to UEFA/FIFA radi sa nogometom. E pa nije tako. Momčadi se utrkuju pod krovom FIA jer njima tako paše, vezane su ugovorom znači samim time bilo kakvu diktaturu koju ti spominjes nije moguce provoditi. I ako jedan Mclaren ili Ferrari kaže da im nešto ne paše to ce se itekako uzeti u obzir.
Zadnja izmjena: Dero, dana/u 22 lip 2011, 23:02, ukupno mijenjano 1 put.
- Armanini
- Svjetski prvak
Armanini je napisao/la:omg, ti to ozbiljno?Toon je napisao/la:...momčadi fantaziraju zato jer im se to dozvoljava - bez diktature će i dalje biti istoArmanini je napisao/la:pa jasno da je tako kad momcadi fantaziraju po svome, a bez glavnih timova nema ni formule.. ideja je bila takva, al je naisla na nesuglasnot i razilazenje u interesima samih timova..
vish, ja ne mislim tako.. najvise iz razloga sto je f1 ovisna o timovima, ovisna u smislu da svega nekoliko timova nose sport i natjecu se vec duugi niz godina i kao takvi imaju (il bi trebali imat) svako pravo ucestvovat u krojenju pravila..Toon je napisao/la: ...Armanini ovo ću shvatiti ko "provokaciju" jer mislim da nisi bedast - u svim sportovima pravila određuju njihove krovne organizacije a momčadi se bave sportom a očigledno u ovom baš i nije tako - jako karikirano trebao bi Real zatražiti od UEFE da nitko ispod 1,75m ne može igrati nogomet i riješili su se briga oko osvajanja prvenstva...
jasno da je krovna ogranizacija tu da odrzava nivo, al upravo zbog toga sto je formula 1 toliko usko vezana uz par timova bez kojih ne bi opstala malo je drukcija situacija onda opcenito.. kad vec spominjes nogomet, nespretna je to analogija posto klubova ima kosh i jos, dok timova u formuli zbog specificnosti tehnologije ima jako malo..
eto posto ti i hunt imate uvid u njihove knjige vjerovat cu vam na rijec.. ukoliko ne, vec je to samo vase misljenje i dalje stojim pri recenom posto je upravo o tome bilo govora u nedavnoj proslosti u jednoj od emisija bbca.. tako da vecinom ono sto kazem ima neku bazu i nije samo misljenje..oko onoga o malim momčadima i zaradama preduhitrio me Hunt pa bih samo potvrdio njegove rijeći...
niti silna razbijanja bolida koja kostaju ne bacaju male timove u minus..
Dero je napisao/la:Ovdje se priča o dobavljacima motora ne momčadima. Kada jedan Virgin napravi svoj motor i bude ga koristio imati ce i pravo glasa. I stvarno ne vidim kako ovaj prijedlog za V6 motore ima ikakve veze sa podilaženjem "vecim" momčadima.
ferrari kao okosnica formule u smislu popularnosti i exluzivnosti samog tima kao tvornice utrkivanja sto nosi najvise publiciteta formuli u globalu, ima pravo na rugoborenje oko promjene isto koliko i reno.. ne vidim gdje je tu problem i zbog cega to nije fer?Toon je napisao/la: ...vratimo se na početak priće i V4 motore...trebam li te podsjećati tko je prvi počeo rugoboriti protiv tih motora? Napominjem da bi isto mislio da je to bio i Mcl...i da mislio sam na dobavljače (samo su neki i ujedno momčad - Ferrari a neki rade na tome da imaju vlastite motore - Mcl)
- Toon
- Veteran
...FIA je službeno NEPROFITNA krovna organizacija 28 različitih prvenstava u kojima određuje sve propise i zakone...u niti jednom drugom se ne postavljaju takvi ultimatumi kao kod F1...
...armanini tvoje je pravo imati takvo mišljenje kakvo imaš i to cijenim...ja ću i dalje ostati kod toga da se općenito F1 momčadima previše popušta i to naročito velikima - ako si ti zadovoljan gledati 8 ferrarija, 8 mcl i 8 williamsa (ili mercedesa) na stazi ili 24 različita bolida sa jednakim motorima - ja nisam (kad to želim pogledam Škoda kup) - što više dobavljača bi trebao biti imperativ (ma svaka momčad drugi dobavljač) - ali...
F1 jeste sada nezamisliv bez nekih momčadi no mislim da su vremena takva da bi uz "poštene i sposobne" (ili bogate šeike) i bez tih nezamijenjivih mogao opstati i opet se razviti - u krajnjem slučaju jedini gubitnici će na kraju biti oni koju odu - i ma kako sada to suludo zvučalo mišljenja sam da F1 ne bi nestao...al' dobro tvoje razmišljanje je tvoje razmišljanje - ovo mjesto i služi tome da to iznesemo...
...dero, dero...nisam čitao tvoj avatar (ali znam za koga navijaš) i ne vidim koja je poatna toga za koga navijaš? Ovo o čemu govorimo nema veza sa navijanjem za momčad već sa "politikom" FIA i F1...i ispravak stari olinjali pizdun nije FIA - on "samo" ima licencu za F1 tj "proizvod" koji prodaje...i na kraju te molim da ne mješaš navijanje (ili mržnju) prema nekoj momčadi sa ovim o čemu ovdje raspravljamo...
...eh da Armanini...ako su sve momčadi toliko profitabilne (i male i velike) - zašto i danas ne gledamo neke vjerojatno i meni i tebi drage timove...iliti kako to da su "budale" prodavale ono što im je donosilo zaradu? (ne moraš odgovoriti, samo shvati poantu)
...armanini tvoje je pravo imati takvo mišljenje kakvo imaš i to cijenim...ja ću i dalje ostati kod toga da se općenito F1 momčadima previše popušta i to naročito velikima - ako si ti zadovoljan gledati 8 ferrarija, 8 mcl i 8 williamsa (ili mercedesa) na stazi ili 24 različita bolida sa jednakim motorima - ja nisam (kad to želim pogledam Škoda kup) - što više dobavljača bi trebao biti imperativ (ma svaka momčad drugi dobavljač) - ali...
F1 jeste sada nezamisliv bez nekih momčadi no mislim da su vremena takva da bi uz "poštene i sposobne" (ili bogate šeike) i bez tih nezamijenjivih mogao opstati i opet se razviti - u krajnjem slučaju jedini gubitnici će na kraju biti oni koju odu - i ma kako sada to suludo zvučalo mišljenja sam da F1 ne bi nestao...al' dobro tvoje razmišljanje je tvoje razmišljanje - ovo mjesto i služi tome da to iznesemo...
...dero, dero...nisam čitao tvoj avatar (ali znam za koga navijaš) i ne vidim koja je poatna toga za koga navijaš? Ovo o čemu govorimo nema veza sa navijanjem za momčad već sa "politikom" FIA i F1...i ispravak stari olinjali pizdun nije FIA - on "samo" ima licencu za F1 tj "proizvod" koji prodaje...i na kraju te molim da ne mješaš navijanje (ili mržnju) prema nekoj momčadi sa ovim o čemu ovdje raspravljamo...
...eh da Armanini...ako su sve momčadi toliko profitabilne (i male i velike) - zašto i danas ne gledamo neke vjerojatno i meni i tebi drage timove...iliti kako to da su "budale" prodavale ono što im je donosilo zaradu? (ne moraš odgovoriti, samo shvati poantu)
- Armanini
- Svjetski prvak
sada, prije i poslije..Toon je napisao/la: F1 jeste sada nezamisliv bez nekih momčadi no mislim da su vremena takva da bi uz "poštene i sposobne" (ili bogate šeike) i bez tih nezamijenjivih mogao opstati i opet se razviti -
naravno da bi f1 kao natjecanje sa imenom f1 opstao (mada je i to vrlo labilno), al bi se vjerujem 90% ovdje prisutnih presaltala na natjecanje gdje se natjecu ferr i mcm.. i to je cijela poanta.. budi tvrdoglav koliko oces i ostaj pri svome, al shvati o cemu pricamo..
o bogatim seicima ne bih, jer i sada imam averziju pema force indiji i prema njihovom nacinu..
toliko o malim momcadima koji drze formulu1 (tako si se nekako izjasnio).. na stran williams i sauber koji nisu mala momcad..
kazem.. ostala bi F1, sezonu dve dok se ne bi povukla i vecina sponzora i tv kuca kad bi vidjela drastican pad zanimanja gledatelja koji su se okrenuli ka drugoj trkacoj seriji..u krajnjem slučaju jedini gubitnici će na kraju biti oni koju odu - i ma kako sada to suludo zvučalo mišljenja sam da F1 ne bi nestao...al' dobro tvoje razmišljanje je tvoje razmišljanje - ovo mjesto i služi tome da to iznesemo...
sve je ovo naravno hipotetski, moj stav je takav, jer ne gledam formulu1 da se veselim novim malim timovima koji nemaju buducnosti i koji su tu zbog promocije vlastitih kompanija, vec gledam zbog atrkativnosti samog sporta, exluzivi koja je proizasla upravo iz bogate povijesti..
a ti pukni poll ovdje, vec je zapravo i bio kada se pricalo o novoj seriji u kojoj ce sudjelovati ferr pa potrazi malo kako su rezultati izgledali..
[/quote]...eh da Armanini...ako su sve momčadi toliko profitabilne (i male i velike) - zašto i danas ne gledamo neke vjerojatno i meni i tebi drage timove...iliti kako to da su "budale" prodavale ono što im je donosilo zaradu? (ne moraš odgovoriti, samo shvati poantu)
joj gle.. moras shvatit da ne moze svako tvoje misljenje bit ispravno.. ja ti kazem da svaki tim u formuli 1 zaradi, ne zbog toga sto ja tako mislim, vec zbog toga sto to tako jest.. velika razlika..
momcadi se prodaju upravo zato jer je to biznis, pa jbte cemu si toliko tvrdoglav.. al da ti odgovorim istim nacinom - zasto bi netko kupio momcad - nisu budale da kupuju ono sto im ne nosi zaradu..
- Toon
- Veteran
...o malim momčadima koje su nekad držale formulu 1 - nema ih više pojeo ih mrak i Bernieva nezasitnost...a nekad moćan williams se održava na životu zahvaljujući diktaturi u Južnoj Americi...Armanini je napisao/la: o bogatim seicima ne bih, jer i sada imam averziju pema force indiji i prema njihovom nacinu..
toliko o malim momcadima koji drze formulu1 (tako si se nekako izjasnio).. na stran williams i sauber koji nisu mala momcad..
...nemojmo o tvrdoglavostiArmanini je napisao/la:momcadi se prodaju upravo zato jer je to biznis, pa jbte cemu si toliko tvrdoglav.. al da ti odgovorim istim nacinom - zasto bi netko kupio momcad - nisu budale da kupuju ono sto im ne nosi zaradu..

...da ne odlazimo sad dalje u off topic - tvoje mišljenje je da je u redu da onaj koji "igra" i određuje pravila ("kadija te tuži, kadija ti sudi") a ja ću ostati kod toga da treba postojati neovisno tjelo koje će donositi pravila i igrači koji će po tim pravlima igrati...
- Armanini
- Svjetski prvak
nekad mocan williams se jedva odrzava na zivotu radi franka i njegovog stanja, a ljubavi za sportom, pa tako sto zbog njegove umanjene sposobnosti sada tim ne progresira i ne napreduje jer frank odrzava stvarima kakve jesu bez pomaka.. suludo je govoriti o williamsu i traziti neke razloge losim zdanjima vec duze vrijeme, osim u samom franku..Toon je napisao/la:...o malim momčadima koje su nekad držale formulu 1 - nema ih više pojeo ih mrak i Bernieva nezasitnost...a nekad moćan williams se održava na životu zahvaljujući diktaturi u Južnoj Americi...Armanini je napisao/la: o bogatim seicima ne bih, jer i sada imam averziju pema force indiji i prema njihovom nacinu..
Armanini je napisao/la:momcadi se prodaju upravo zato jer je to biznis, pa jbte cemu si toliko tvrdoglav.. al da ti odgovorim istim nacinom - zasto bi netko kupio momcad - nisu budale da kupuju ono sto im ne nosi zaradu..
drago mi je sto spominjes toyotu kojoj su troskovi imanja tima iznosili manje od 1 (slovima - jedan) posto ukupnog budgeta kompanije.. znajuci da je ta ista toyota imala jedan od najvecih novcanika u formuli 1, upravo je smijesno spominjati je u kontekstu kojem je spominjes.....nemojmo o tvrdoglavostijer nisi ni ti ništa bolji...zaboravljaš da su momčadi nestajale ili ih je jednostavno progutao neki globalan igrač zbog "samoreklame" a ne zbog profita - u krajnjem slučaju su ti svježi primjeri Honde i Toyote koje su se povlačile kad više nisu mogle izdržati financiranje momčadi - gubitke a ne zarade...divne Bernieve vizije razvoja...
znamo da razlog nije financijski..
honda takodjer je pratila japanski trend povlacenja iz odredjenih serija tako da i tu nije razlog onaj kojeg zelis ti nametnut..
pucanj u prazno..
upravo tako.. ti smatras da je u redu da fia donese pravila kakva god oni smisle, pa poslije nek se place..Toon je napisao/la: ...da ne odlazimo sad dalje u off topic - tvoje mišljenje je da je u redu da onaj koji "igra" i određuje pravila ("kadija te tuži, kadija ti sudi") a ja ću ostati kod toga da treba postojati neovisno tjelo koje će donositi pravila i igrači koji će po tim pravlima igrati...
dok ja drzim da fia treba donosit pravila zajedno sa fotom jer je formula tehnoloski specifican sport u kojem nemozes samo tako nametat neke ideje bez opravdanog razloga i kontra zelja timova zbog kojih se cijeli cirkus i odvija..
evo ti friski primjer drsa.. drs koji je stvarno sprdacina od ideje, slaze se svatko tko moze slobodno pricat o toj temi, kada je prvotno izasla ta ideja sve su je momcadi docekale na noz, bunile se te u slucaju da se uvede planirale se dogovorit o zajednickom ne koristenju.. od toga nista, i sad imamo sto imamo - debeli k .. a da se ta smijurija razmotrila zajedno sa timovima ove bismo godine gledali utrkivanje..
al slazem se.. dovoljno smo rasirili temu, mozda bismo se nasli negdje u sredini, al za to bi trebalo bar jos ovoliko redaka pa

- Dero
- Profesionalni vozač
My bad na postu iznad, editiran je. Malo sam prebrzo procitao tvoj post pa sam ga malo krivo skontao ( mislio sam da ti mislis da ja smatram Mcl odgovornim za bla bla, šta ces kada pregledavam forum sa mobitela )Toon je napisao/la: ...dero, dero...nisam čitao tvoj avatar (ali znam za koga navijaš) i ne vidim koja je poatna toga za koga navijaš? Ovo o čemu govorimo nema veza sa navijanjem za momčad već sa "politikom" FIA i F1...i ispravak stari olinjali pizdun nije FIA - on "samo" ima licencu za F1 tj "proizvod" koji prodaje...i na kraju te molim da ne mješaš navijanje (ili mržnju) prema nekoj momčadi sa ovim o čemu ovdje raspravljamo...

- Piquet20
- Svjetski prvak
@Armanini:
Pedesetih se F1 nije mogla zamisliti bez Alfe i Mercedesa - oni su otisli, a F1 je prezivjela; BRM 60-ih; pa kasnije Lotus, Tyrrell, Brabham, i mnoge ostale momcadi su odlazile, a F1 nije propala. Pa sam Lotus, a i Cosworth kao proizvodjac motora, su za svoje doba znacili vise nego McLaren i Ferrari danas zajedno (znam da ti to zvuci nevjerojatno, ali to je zbilja tako) - i Lotus i Cosworth su nestali sa scene (zanemarimo ove danasnje umjetne tvorevine), a F1 je prezivjela. Da Ferrari sutra ode u LMS (kao sto su prijetili pred koju godinu), Ferrari bi bio na gubitku, a ne F1.
"Male", ili kako sam ja rekao, "konstruktorske" momcadi su DEFINITIVNO okosnica F1. Upravo veliki proizvodjaci (za koje je Ecclestone, poput tebe, smatrao da su korisniji F1 nego privatni konstruktori) su doveli F1 u poziciju da se mora razmisljati o 3 bolida radi popunjavanja grida. Ferrari i McLaren su takodjer konstruktorske momcadi, SPECIJALIZIRANE ZA F1 (upravo ovo je kljucno kod konstruktorskih momcadi, za razliku od velikih proizvodjaca kojima je F1 samo "usputna zabava"). Naravno, Ferrari i McLaren su trenutno "veliki/jaki" igraci, ali to se lako promijeni (npr. pred 16-17 godina je Williams bio "veliki igrac", a McLaren "mali igrac"). Kada vec spominjemo Williams, njihova forma nema nikakve veze sa "stanjem" Franka Williamsa - on je u tom stanju vec 25 godina, i vecinu svojih naslova je osvojio nakon nesrece. Svaka momcad tokom svoje povijesti prolazi kroz cikluse, samo je pitanje koliko je vlasnik sposoban/sretan odrzati ju na zivotu u najkriticnijim trenucima.
Btw: to sto Force Indiu drzi tamo neki bogati Indijac nije nista novo u F1 - SVE uspjesne momcadi su imale takvu ili slicnu pozadinu u svojim pobjednickim godinama (ukljucujuci Ferrari, McLaren i Williams!). Tako da bi Mallyja vjerojatno rekao da je razlog tvoje averzije prema FI licemjeran.
Dakle da rezimiram, i da ne ulazim dublje u beskonacne rasprave, momcadi kojima je osnovna djelatnost natjecanje u F1 su okosnica ovog sporta. I to nemogu promijeniti ni BMW, Renault, Toyota, Honda i Mercedes zajedno! Kao sto smo uostalom vec imali priliku vidjeti.
I definitivno je F1 danas siromasnija, nego pred recimo 20 godina, upravo zato sto nedostaju momcadi kao sto su Minardi, Jordan, Larrousse, Ligier, March, Arrows, Lotus, Tyrrell, Brabham, i mnoge druge. A te momcadi su nestale iskljucivo iz financijskih razloga (tj. Ecclesteoneovih financijskih pretenzija).
Pedesetih se F1 nije mogla zamisliti bez Alfe i Mercedesa - oni su otisli, a F1 je prezivjela; BRM 60-ih; pa kasnije Lotus, Tyrrell, Brabham, i mnoge ostale momcadi su odlazile, a F1 nije propala. Pa sam Lotus, a i Cosworth kao proizvodjac motora, su za svoje doba znacili vise nego McLaren i Ferrari danas zajedno (znam da ti to zvuci nevjerojatno, ali to je zbilja tako) - i Lotus i Cosworth su nestali sa scene (zanemarimo ove danasnje umjetne tvorevine), a F1 je prezivjela. Da Ferrari sutra ode u LMS (kao sto su prijetili pred koju godinu), Ferrari bi bio na gubitku, a ne F1.
"Male", ili kako sam ja rekao, "konstruktorske" momcadi su DEFINITIVNO okosnica F1. Upravo veliki proizvodjaci (za koje je Ecclestone, poput tebe, smatrao da su korisniji F1 nego privatni konstruktori) su doveli F1 u poziciju da se mora razmisljati o 3 bolida radi popunjavanja grida. Ferrari i McLaren su takodjer konstruktorske momcadi, SPECIJALIZIRANE ZA F1 (upravo ovo je kljucno kod konstruktorskih momcadi, za razliku od velikih proizvodjaca kojima je F1 samo "usputna zabava"). Naravno, Ferrari i McLaren su trenutno "veliki/jaki" igraci, ali to se lako promijeni (npr. pred 16-17 godina je Williams bio "veliki igrac", a McLaren "mali igrac"). Kada vec spominjemo Williams, njihova forma nema nikakve veze sa "stanjem" Franka Williamsa - on je u tom stanju vec 25 godina, i vecinu svojih naslova je osvojio nakon nesrece. Svaka momcad tokom svoje povijesti prolazi kroz cikluse, samo je pitanje koliko je vlasnik sposoban/sretan odrzati ju na zivotu u najkriticnijim trenucima.
Btw: to sto Force Indiu drzi tamo neki bogati Indijac nije nista novo u F1 - SVE uspjesne momcadi su imale takvu ili slicnu pozadinu u svojim pobjednickim godinama (ukljucujuci Ferrari, McLaren i Williams!). Tako da bi Mallyja vjerojatno rekao da je razlog tvoje averzije prema FI licemjeran.
Dakle da rezimiram, i da ne ulazim dublje u beskonacne rasprave, momcadi kojima je osnovna djelatnost natjecanje u F1 su okosnica ovog sporta. I to nemogu promijeniti ni BMW, Renault, Toyota, Honda i Mercedes zajedno! Kao sto smo uostalom vec imali priliku vidjeti.

I definitivno je F1 danas siromasnija, nego pred recimo 20 godina, upravo zato sto nedostaju momcadi kao sto su Minardi, Jordan, Larrousse, Ligier, March, Arrows, Lotus, Tyrrell, Brabham, i mnoge druge. A te momcadi su nestale iskljucivo iz financijskih razloga (tj. Ecclesteoneovih financijskih pretenzija).

- Armanini
- Svjetski prvak
50.. 60..? pa to su povoji formule 1.. kakve pak to veze ima sa modernim vremenima?James Hunt je napisao/la:@Armanini:
eto sam si spomenuo dugi period i mcma i williamsa.. u kakvoj su trenutnoj formi njie vazno, vazan je renome.."Male", ili kako sam ja rekao, "konstruktorske" momcadi su DEFINITIVNO okosnica F1. Upravo veliki proizvodjaci (za koje je Ecclestone, poput tebe, smatrao da su korisniji F1 nego privatni konstruktori) su doveli F1 u poziciju da se mora razmisljati o 3 bolida radi popunjavanja grida. Ferrari i McLaren su takodjer konstruktorske momcadi, SPECIJALIZIRANE ZA F1 (upravo ovo je kljucno kod konstruktorskih momcadi, za razliku od velikih proizvodjaca kojima je F1 samo "usputna zabava"). Naravno, Ferrari i McLaren su trenutno "veliki/jaki" igraci, ali to se lako promijeni (npr. pred 16-17 godina je Williams bio "veliki igrac", a McLaren "mali igrac").
shvacam ja sto si mi ovime zelio rec, al to nema bas veze sa modernim vremenom..
right, covjek je u istom stanju 25 godina.. khm.. zdrav covjek nije u istom stanju 25 godina, kamo li "jedva prezivjeli" covjek.. vidim da si kasno pisao pa tu vidim razlog nespretnosti..Kada vec spominjemo Williams, njihova forma nema nikakve veze sa "stanjem" Franka Williamsa - on je u tom stanju vec 25 godina, i vecinu svojih naslova je osvojio nakon nesrece. Svaka momcad tokom svoje povijesti prolazi kroz cikluse, samo je pitanje koliko je vlasnik sposoban/sretan odrzati ju na zivotu u najkriticnijim trenucima.
force india je bila reply o nekakvim bogatim seicima koji ne ulazu nit razvijaju tim, vec izdvajaju minimalno potrebno novca da se mogu koceperit i vjerojatno muljavit sa raznoraznim poreznim olaksicama..Btw: to sto Force Indiu drzi tamo neki bogati Indijac nije nista novo u F1 - SVE uspjesne momcadi su imale takvu ili slicnu pozadinu u svojim pobjednickim godinama (ukljucujuci Ferrari, McLaren i Williams!). Tako da bi Mallyja vjerojatno rekao da je razlog tvoje averzije prema FI licemjeran.
meni se od toga dize glava na kosi, jer cigan ne moze ni vozace platit nekom postenom cifrom.. a sjecam se njegove izjave - bit moje uspjesnoti je napravit veceru koja izgleda kao da kosta 500 eura, a ja sam potrosio 200.. enciklopedija ciganarije..
volio bih ako bi mi mogao nabrojati te momcadi..Dakle da rezimiram, i da ne ulazim dublje u beskonacne rasprave, momcadi kojima je osnovna djelatnost natjecanje u F1 su okosnica ovog sporta.
[/quote]I definitivno je F1 danas siromasnija, nego pred recimo 20 godina, upravo zato sto nedostaju momcadi kao sto su Minardi, Jordan, Larrousse, Ligier, March, Arrows, Lotus, Tyrrell, Brabham, i mnoge druge. A te momcadi su nestale iskljucivo iz financijskih razloga (tj. Ecclesteoneovih financijskih pretenzija).
naravno da se slazem da je nekad bilo zivopisnijih momcadi, mada i sada imamo isto toliko sporih momcadi..
ali puno vise brzih.. pa eto meni se skoro pa takav pristup vise svidja..
ja ono sto pricam pricam o modernom vremenu, dakle unazad 10-ak godina jer raspravljat o bilo cemu aktualnome i povezivati sa necim sto je bilo davne 70, 80 je toliko nespretno, nepotrebno i zaista nesmisleno.. rasprava o formuli nekad moze bit samo u nekakvom okviru prisjecanja povijesti jer se svijet unazad 20-ak godina drasticno promjenio, sa svih strana bitnih u ovoj raspravi..
tako da sto je prije bilo 2 vozaca koja su pretendirala za naslov, 3 vozaca koja su mogli pobjedit i ostatak koji je bio tjedan dana sporiji, sada pobroji koliko imamo vozaca koji su potencijalni pretendenti, i koliko imamo vozaca koji mogu do pobjede..
jasan je meni vas stav oko manjih momcadi i njihove ljubavi za utrkivanjem.. .. i ja volim popratit saubera (koji mi je najdrazi bolid na gridu) i veselit se dobrom rezultatu, veselim se ako williams bude ispred mrske mi force indie.. al se utrkuje za pobjedu i zbog toga male momcadi ne mogu igrat ulogu koju im vi dajete..
- zvjerko
- Svjetski prvak
- Navijam za: Pirelli i DRS
Da vas malo ispravim: što se motora tiče V4 nikad nije ni bio opcija već L4 (cilindri u liniji kao što je bio BMW turbo 80-tih) ... razlozi su razni zašto se gura koncept V6 i jedan od njih (vjerovatno najveći) je sigurno marketinška politika aktivnih proizvodžača no nije i jedini: za razliku od V6 motora L4 sam po sebi nemože poslužiti kao stresni (nosivi) dio bolida bez posebnog okvira što donosi nove troškove - ne sam dodatni okvir već šasija koju nije dovoljno samo prilagoditi kraćem i manjem motoru što je moguće u V6 slučaju već treba krenuti ispočetka ...
- Vuksa_KC
- Veteran
Renaultu je od posebnog značaja važan marketing i razvoj 1.6 motora, jer će ih proizvoditi za manje Mercedesove modele.
- senamozart
- Rezervni vozač
- Navijam za: F1 McLaren Team
interesira me ako netko zna,koliko i komu če nqjviše štetiti ova promjena pravila glede blown difuzora i mijenjanje mape motora.
na jednom portalu čitam da če se mercedes raspasti a na drugom da če renault najviše biti pogođen novim pravilima.jeli to sada igra mačke i miša ili se nešto opako iza red bullovog brda valja.nekako nisam baš optimističan da če novo pravilo pogodovati mclarenu.
na jednom portalu čitam da če se mercedes raspasti a na drugom da če renault najviše biti pogođen novim pravilima.jeli to sada igra mačke i miša ili se nešto opako iza red bullovog brda valja.nekako nisam baš optimističan da če novo pravilo pogodovati mclarenu.

- Armanini
- Svjetski prvak
nece se nis drasticno promjeniti, osim sto ce ferr biti blize pobjedi..
- Cuky
- Moderator
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- Toon
- Veteran
...i Pirelli, kao i vjerojatno većina nas, misli da nešto treba promijeniti...KLIKDero je napisao/la:Ovaj sistem kvalifikacija postaje ultra dosadan i ultra glup sa trenutnim gumama.
50 min dosađivanja na stazi da dođe do nekakve neizvjesnosti koja završi u jednom krugu i to 5 minuta prije kraja jer je vecina vodecih odustala od brzih krugova da bi sacuvala gume
Da ne spominjem Sutila i Heidfielda koji nisu ni izlazili na stazu u Q3 ili Mercedes sa svojim jednim krugom.
Treba odvojiti setove za kvale od setova za utrku jer ovo trenutno nema smisla.