Glupo je toliko raspravljati se ko je kriv a ko nije. Malo tu i novinari uvelicaju ili obrade na njima svojstven nacin neke izjave.
I ja imam jednu dosta realnu teoriju o svim dogadjanjima od prosle sezone. Postavite sebi pitanje - zasto je Meclaren doveo Alonsa, zasto mu je stavio za kolegu Hamiltona, zasto su bas u toj prvoj sezoni spijunirali Ferarija - na kraju nazalost za njih projekat im nije uspio, htjeli su vec u prvoj sezoni da stvore nedodirljivog vozaca i pobjede sve - ali ocito su negdje pogrijesili

Zasto su spijunirali Ferari, zasto su Alonsa zezali sa bolidom( da podsjetim na 4 trke prosle sezone Alonso je u kvalifikacijama imao identicna ili brza vremena na tvrdjim nego na meksim gumama, i tada je ako se sjecam gotovo uvjek zavrsavao 4 na kvalifikacijama. Hamilton i svi ostali timovi su sto se toga tice imali normalan ishod - brzi su bili na meksim gumama nego tvrdjim i Hamilton je obicno te 4 trke zavrsavao ili 1 ili 2 u kvalifikacijama. Ramislite o tolikom hendikepu-startovati sa 4 pozicije a znamo koliko je tesko preticati sada), zasto se bas u Bahreinu ostetio Alonsov bolid, zasto su mu u nekoj od prezadnjih trka ponovo napravili probleme sa gumama, koje su posle i potvrdjene. A tokom cijele sezone - Meclaren govorio o jednakosti. Mozda neki i dalje vjeruju da je sve bilo savrseno u Meclarenu, oba vozaca imali jednake uslove.... Sjetite se cuvene Ronove recenice, mi se borimo protiv Alonsa

Da nisu bili zaslijepljeni toliko Alonsom, Hamilton bi otisao na prezadnjoj trci u boks i nebi mu guma pukla, nebi se u Brazilu onako borio na startu - a u konacnom rezultatu imao bi titulu. Njima ce uvjek Alonso biti kriv za sve. Neka prvo preispitaju svoje odluke. Mogli su imati obje titule.
Uvjek se provlaci pitanje e-mail poruka. Te poruke je jedan od ljudi iz Meclarena razmenjivao sa nekom osobom iz Ferarija. A onda je dela Rosa poslao e-mail Alonsu. I onda govoriti da je Alonso kriv. Kako se bas to desi da dela Rosa posalje te e-mailove Alonsu. Zasto ih nije proslijedio Hamiltonu? Zasto Meclaren nije kaznio dela Rosu - nego i dalje vozi za njih

I to sve natovariti na Alonsa - on je za sve kriv.
Kako da ne - zasluzio je Meclaren toliku novcanu kaznu i oduzimanje bodova. Zar bi bilo lijepo da su sve osvojili - zahvaljujuci informacijama i podacima o drugim ekipama

Na kraju i sam Meclaren je priznao svoju gresku.
Takodje se cesto spominje novcana kazna kako ce to ugroziti Meclaren. Zasto bi ponudili toliki ugovor Hamiltonu da nemaju novca. Razmislite malo koliko ce Meclaren zaraditi od tv prava, sponzora, prodaje(pogotovo u Britaniji Meclarenovih rekvizita pocev od majica i kapa itd). Mozda pojedini nisu culi podatak Real Madrid je za 3-4 god od Bekama zaradio 300-400 miliona.
Da me neko ne svati pogresno kako bih volio da Alonso pobjedjuje stalno ili osvaja titule i slicno. Iako sam navijac Alonsa, drago bi mi bilo da je pobjedio Hamilton prosle sezone, drago bi mi bilo da ove sezona mozda bude on pobjednik, mozda Kovalainen, mozda Masa. Ono sto kod ovoga sporta najvise ne volim - jeste sto sve zavisi od bolida. Nebih volio da se desi dominacija jedne ekipe - jer po meni to nije f1 i lako je onda govoriti svaka cast tome vozacu, lako je onda tada nizati pobjede i rekorde.
Bilo bi sjajno da ove sezone pored Meclarena i Ferarija se ukljuce i Reno, Bmw i Wiliams, pa za koju godinu i Tojota, Honda, Red Bul - zasluzuju i ostali vozaci da dobiju dobar bolid i pokazu koliko mogu.
To je ono sto najvise zamjeram kod Sumahera - imao je Barikela i Irvajna za vozace. Mogao je ostati da se proba sa Raikonenom. Pa evo Baton u najmanju ruku isto kao i Sumi razvaljuje Barikela - i niko me nemoze ubjediti da je Sumi brzi od njega. Baton nije imao nikada pravi bolid i uvjek je govorio - dajte mi najbolji bolid pa cemo vidjeti ko ce biti sampion. Nadam se da ce Ferari omoguciti da 2009 ili 2010 uzivamo u pravom duelu Alonso - Raikonen u istom bolidu. To bih najvise od svega volio jer je to ono pravo...... 2 prvaka u istom bolidu.
Sorry zbog ovolikog posta i odstupanja od teme u vecem dijelu.