9th Company - Prica je smjestena u kraj 80ih u vrijeme Rusko-Afganistanskog rata te je ocito rijec o ratnoj drami. Moram odmah reci kako mi se film svidio, iz nekoliko razloga...jedno je tematika tj Soviet-Afghan War iza kojeg stoje razne tajanstvenosti ali je ocito da se u to doba hladnog rata u Afganistanu vodila bitka za ideologiju.
Politicka pozadina price u filmu nije naglasena sto je po meni dobro iz razloga da se film ne pretvori u fanbojizam ili dokumentarac vec se fokusira na individualnim vidjenjima i sudbinama. Nadalje sto me posebno dobro izvedeno je setting tj kraj 80ih koji u gotovo svim kadrovima dolazi do izrazaja-vojna tehnika Warsav pakta i Sovjeta tog vremena je vrlo vjerno odradjena i prikazana - Hindovi, Dragunovi, PKM, AK-74, T-62...sovjetske odore...posto sam gledao film u HD-u Afganistanski krajolici su jednostavno fenomenalni i puno pridonose atmosferi filma. Naravno nemojte ocekivati Hollywood sa specijalnim efektima i raznim djidjama no posao je sasvim solidno odradjen (zanimljivo je kako nisu koristili CGI sto je danas gotovo stalna pojava)-sve u svemu za ne USA film i vise nego dobro.
Sama prica prati put nekolicine novaka (balavaca) koji dolaze u Afganistan svaki sa nekom svojom motivacijom i pricom te tamo bivaju baceni u brutalnu borbu sa mudjahedinima. Bez da otkrivam previse price reci cu da je u sustini ekvivalent Black Hawk Down, naravno sa sasvim drugom pozadinom. Kraj je posebno upecatljiv buduci se rat desavao tik pred krah SSSR-a, te nakraju ostaje pitanje protagonista za sto tocno su se borili, za drzavu koja vise ne postoji, za ideologiju, ili za nesto trece...
Preporuka - pogotovo ako volite ratnu tematiku i filmove mozda nesto drugacije od uglavnom made in USA.