Testiranja - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Cuky
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Re: Testiranja 2014.
Malo akcije što su snimili ljudi iz Sky-a
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
- Legenda
Mercedesi su najbolja vremena napravili na softicama. Šta su onda ovdje radili na supersofticama? Skrivali vremena na njima?...
Samo neka se trkaju.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
vidio sam također na jednom video da je Merc koristio DRS na testiranjima

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- senamozart
- Rezervni vozač
- Navijam za: F1 McLaren Team
imam dva-tri pitanja pa ako nije problem da mi netko (cuky ili tko zna) odgovori.
nakon testa u bahreinu koji dolazi za par dana da li momčadi moraju dati konačnu specifikaciju bolida odnosno i motora (ovdje mislim na renault) i takav mora biti cijelu sezonu.taj mi dio nije jasan.
da li smiju mijenjati (opet mislim na renault) motor ako im nešto ne odgovara na istome poslije davanja konačne specifikacije
DRS....jesu ga ukinuli?
nakon testa u bahreinu koji dolazi za par dana da li momčadi moraju dati konačnu specifikaciju bolida odnosno i motora (ovdje mislim na renault) i takav mora biti cijelu sezonu.taj mi dio nije jasan.
da li smiju mijenjati (opet mislim na renault) motor ako im nešto ne odgovara na istome poslije davanja konačne specifikacije
DRS....jesu ga ukinuli?

- F1NAC
- Moderator
Motori su homologirani od 28. 2 nadalje, na motoru nisu dozvoljene poslije nikakve preinake dakle cijelu sezonu mora bit takav al ne samo ovu nego i sljedeće sezone , a moguće je da fia dozvoli preinake radi pouzdanosti al nis pretjerano. DRS nije ukinutsenamozart je napisao/la:imam dva-tri pitanja pa ako nije problem da mi netko (cuky ili tko zna) odgovori.
DRS....jesu ga ukinuli?

-
- Legenda
Drs je bio 50 mm lufta, od ove 60 (jel?). Što znači - još je efektniji!
Finac je napisao da je vidio Merc s otvorenim DRS-om - to bi mogao biti odgovor na njihovu brzinu (djelomični).
Na svim testiranjima mogu dolaziti s čime god hoće (samo to nema smisla).
Finac je napisao da je vidio Merc s otvorenim DRS-om - to bi mogao biti odgovor na njihovu brzinu (djelomični).
Samo neka se trkaju.
- F1NAC
- Moderator
ako neko hoće pogledat 4. dan sluzbeno od FOM-a snimke (znam neke ljude iz FOM-a pa sam im poslao mail da mi daju malo snimke) pa eto nabavio za vas i to jos u HD 

- senamozart
- Rezervni vozač
hvala F1nac na odgovorima.
očito je da renault ima problema sa motorom i mislim da će im FIA-a dozvoliti preinake ali ne u interesu samog red bulla nego i za ostale 4 momčadi.
e sad koliko te preinake mogu potrajati odnosno kad moraju sve to prijaviti.jeli u toku sezone ili dok ne vide da im je motor na pravoj razini.
očito je da renault ima problema sa motorom i mislim da će im FIA-a dozvoliti preinake ali ne u interesu samog red bulla nego i za ostale 4 momčadi.
e sad koliko te preinake mogu potrajati odnosno kad moraju sve to prijaviti.jeli u toku sezone ili dok ne vide da im je motor na pravoj razini.

- F1NAC
- Moderator
Renault ce morat poslat specifikacije kad i ostali i sad ako FIA procjeni i da Renaultu sansu jos malo onda bi to bilo nefer prema drugima, jer boze moj imali su vremena od 2011senamozart je napisao/la:hvala F1nac na odgovorima.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Od ove sezone DRS je 65 mm lufta.dmarijon je napisao/la:Drs je bio 50 mm lufta, od ove 60 (jel?). Što znači - još je efektniji!
- senamozart
- Rezervni vozač
da jesi u pravu.F1NAC je napisao/la:Renault ce morat poslat specifikacije kad i ostali i sad ako FIA procjeni i da Renaultu sansu jos malo onda bi to bilo nefer prema drugima, jer boze moj imali su vremena od 2011senamozart je napisao/la:hvala F1nac na odgovorima.
ali sam nekako skeptičan da im neće dati preinake.
dr.mr. ilegalo helmut marko će da sredi da opet imaju nešto nelegalno

ali ok nema veze.samo znam da je netko spominjao prošlih godina da će agregati imati veliku ulogu ove sezone.izgleda da je to bila istina.

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Treba vidjeti hoce li ovaj 65milimetarski DRS imati manji, veci ili jednak utjecaj jer je ukupan drag po prilici 15% manji pa je manje draga za reducirati i zato su povecali otvor.
Znam da je netko napisao da ce Drs imat veci utjecaj pa zato pisem
Znam da je netko napisao da ce Drs imat veci utjecaj pa zato pisem

- F1NAC
- Moderator
ako bude bilo problema na prvoj trci dat ce im da naprave neke minorne promjene samo da se pouzdanost popravi, isto kao i Ferrari na početku 2010

- Cuky
- Moderator
@senamozart
Što se tiče motora, odnosno kompletne pogonske jedinice, konačne specifikacije koje se ne smiju mijenjati se FIA-i moraju dostaviti 28.2. Nakon toga dozvoljena je promjena na pogonskim jedinicama samo ukoliko se FIA-i predoči dokaze da je pouzdanost narušena i FIA odobri promjene. Nikakva promjena koju FIA ne odobri nije dozvoljena.
Što se tiče konačne specifikacije bolida, svi djelovi koji zahtjevaju crash test (šasija, nos, stražnja struktura koja je iza mjenjača) ne smiju biti mijenjani (mislim na dizajn) a da nova verzija prethodno nije prošla crash test. Dakle, ukoliko netko poželi promijeniti dizajn šasije ili nosa taj novi dizajn mora proći crash test i ako ga momčad odluči homologirati sezonu nastavlja sa njime, a ne sa dotadašnjom verzijom.
Što se tiče DRS-a...nije ukinut, pravila su što se uporabe tiče identična prošlogodišnjim. Dakle, u treninzima i utrci smije ga se koristiti samo u označenim zonama, s time da u utrci treba biti unutar sekunde od bolida ispred. Čitam na različitim mjestima vezano za povećanje maksimalnog dozvoljenog razmaka između elemenata krila kada je DRS aktiviran...negdje piše da je povećano sa 50 na 60 mm, na jednom sam mjestu pročitao da je povećano na 70mm, a sad vidim da F2004 piše da je na 65 mm. Kad već odgovaram išao sam potražiti informaciju u pravilniku i vjerovao ili ne nisam uspio naći.
Što se tiče motora, odnosno kompletne pogonske jedinice, konačne specifikacije koje se ne smiju mijenjati se FIA-i moraju dostaviti 28.2. Nakon toga dozvoljena je promjena na pogonskim jedinicama samo ukoliko se FIA-i predoči dokaze da je pouzdanost narušena i FIA odobri promjene. Nikakva promjena koju FIA ne odobri nije dozvoljena.
Što se tiče konačne specifikacije bolida, svi djelovi koji zahtjevaju crash test (šasija, nos, stražnja struktura koja je iza mjenjača) ne smiju biti mijenjani (mislim na dizajn) a da nova verzija prethodno nije prošla crash test. Dakle, ukoliko netko poželi promijeniti dizajn šasije ili nosa taj novi dizajn mora proći crash test i ako ga momčad odluči homologirati sezonu nastavlja sa njime, a ne sa dotadašnjom verzijom.
Što se tiče DRS-a...nije ukinut, pravila su što se uporabe tiče identična prošlogodišnjim. Dakle, u treninzima i utrci smije ga se koristiti samo u označenim zonama, s time da u utrci treba biti unutar sekunde od bolida ispred. Čitam na različitim mjestima vezano za povećanje maksimalnog dozvoljenog razmaka između elemenata krila kada je DRS aktiviran...negdje piše da je povećano sa 50 na 60 mm, na jednom sam mjestu pročitao da je povećano na 70mm, a sad vidim da F2004 piše da je na 65 mm. Kad već odgovaram išao sam potražiti informaciju u pravilniku i vjerovao ili ne nisam uspio naći.

- senamozart
- Rezervni vozač
cuky hvala i poštivam ovo što si mi odgovorio
znam da sam dosadan ali
da li je moguće da tijekom sezone (ovdje mislim na renaultov agregat) da FIA dozvoli te promjene i da u nekim čudnim okolnostima taj agregat (sve pišem za motor od Renaulta) bude bolji nego što je sada Mercedesov ili Ferrarijev.
primjer:
red bull (ili neka druga momčad koja ima renaultovu pogonsku jedinicu) će vjerojatno uložiti neku vrstu prigovora...znamo da će im se to odobriti jel...i onda isti mogu taj motor nadograditi jer je netko spominjao da od 2011 ništa nisu po tom pitanju radili...na kraju ostale momčadi će vjerojatno biti zakinute...Što onda????
znam da sam dosadan ali
da li je moguće da tijekom sezone (ovdje mislim na renaultov agregat) da FIA dozvoli te promjene i da u nekim čudnim okolnostima taj agregat (sve pišem za motor od Renaulta) bude bolji nego što je sada Mercedesov ili Ferrarijev.
primjer:
red bull (ili neka druga momčad koja ima renaultovu pogonsku jedinicu) će vjerojatno uložiti neku vrstu prigovora...znamo da će im se to odobriti jel...i onda isti mogu taj motor nadograditi jer je netko spominjao da od 2011 ništa nisu po tom pitanju radili...na kraju ostale momčadi će vjerojatno biti zakinute...Što onda????

- Cuky
- Moderator
U teoriji nisu dopuštene promjene u vidu dobivanja na performansama, nego su dopuštene samo promjene koje bi mogle ispraviti neki očiti problem sa pouzdanošću. No, ista stvar je uvedena na kada su na kraju 2006. V8 motori bili homologirani (kroz 2006. su ih još smjeli razvijati) pa su i Mercedes i Ferrari i Renault uz ispravljanje pouzdanosti izvukli i pokoju KS iz motora kroz te nadogradnje.
Također, nisu momčadi te koje ulažu prigovor (da se tako izrazimo) nego proizvođač motora koji kroz korištenje motora otkrije neki nedostatak koji za posljedicu ima neki problem sa pouzdanošću. On tada pristupa FIA-i sa detaljnom dokumentacijom gdje je problem i kako se očituje i FIA ako se složi da je dorada opravdana dozvoljava rad na motoru. Proizvođač motora mora dostaviti kompletan plan što sve planira raditi na motoru kako bi FIA imala uvid što se i sa kojim ciljem mijenja. Taj izmijenjeni motor će onda na korištenje dobiti sve ekipe istog proizvođača pošto su motori homologirani i svi moraju koristiti identične
EDIT:
Ali izgleda da ima podosta problema
Također, nisu momčadi te koje ulažu prigovor (da se tako izrazimo) nego proizvođač motora koji kroz korištenje motora otkrije neki nedostatak koji za posljedicu ima neki problem sa pouzdanošću. On tada pristupa FIA-i sa detaljnom dokumentacijom gdje je problem i kako se očituje i FIA ako se složi da je dorada opravdana dozvoljava rad na motoru. Proizvođač motora mora dostaviti kompletan plan što sve planira raditi na motoru kako bi FIA imala uvid što se i sa kojim ciljem mijenja. Taj izmijenjeni motor će onda na korištenje dobiti sve ekipe istog proizvođača pošto su motori homologirani i svi moraju koristiti identične
EDIT:
Ali izgleda da ima podosta problema
- Some rumours say that the Red Bull gearbox is not able to deal with the savage torque delivery of the unrefined Renault engine .
- Lotus ran "full power" in Bahrain, only Renault team not to use Red Bull gearbox + conservative cooling solutions
It should also be noted that the Renault powered cars aren't currently capable of performing a racing start (reported by Sky).

- senamozart
- Rezervni vozač
hvala na objašnjenju a po ovome drugome ako sam dobro preveo
Renault će u melbournu ili teško startati ili ostati na mjestu bez startanja
Renault će u melbournu ili teško startati ili ostati na mjestu bez startanja

- Cuky
- Moderator
a valjda će to srediti do Melbournea...ako ne možda će na guranje...zaletit se i onda sjest u bolid, prikopčat pojas i nastavit 

- F1NAC
- Moderator
postoji mogucnost u Australiji ukoliko (makar ne vjerujem) momcadi koje koriste Renaultov motor uvide da nemogu odvest cijelu trku da uopce ni ne startaju da im ne grune motor pa moraju odmah sljedecu mjenjat novi motor a znamo da je ove sezone od onih 8 svedeno na 5

- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Ja se bojim da bi ova antireklama mogla imati za rezultat povlačenje renaulta iz f1 uskoro.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- Cuky
- Moderator
moguće...ali možemo to i gledati sa druge strane: ovo se može lijepo iskoristiti kao reklama, u slučaju da riješe probleme, jer bi time pokazali da se znaju snaći u neplaniranim situacijama, da se ne predaju, da brinu o svojim korisnicima koje ne ostave na cjedilu kad stvari krenu krivo..

- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Ako bi se oni povukli iz F1 onda smiju motor opet razvijat koliko hoće i vratit se s novim motorom u F1?

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- vidc
- Veteran
možda na prvoj utrci ako skontaju da previše zaostaju jednostavne odluče ne nastupati. to bi stvarno bila katastrofa...
-
- Legenda
Previše zaostajati mogu jedino iz razloga što neće htjeti/smjeti maksimalno opteretiti motor, zbog pregrijavanja. To onda i nije trkanje. Meni ovo što je FINAC naveo izgleda dosta izgledno. Sasvim zamisliv scenariji.
Nešto kao što je bilo šest bolida na gridu zbog loših guma koje nisu bile za tu stazu.
Nešto kao što je bilo šest bolida na gridu zbog loših guma koje nisu bile za tu stazu.
Samo neka se trkaju.
- Igor18
- Veteran
- Navijam za: Schumachera
ja se bojim da se ne dogodi situacija koju je finac spomenuo, da na neki način počnu protestirat ali to da se dogodi značilo bi da su stjerani uza zid maksimalno.. ali to bi dovelo do velikih gubitaka (financijskih) i za ekipe i za F1 + jako loš publicitet za F1 i Renault.
Ali ako se to dogodi, da povuku takav potez FIA bi vjerovatno reagirala i dopustila im da naprave promjene koje su izvan pravila što bi s druge strane bilo totalno nepošteno prema ostalima jer zar su onda oni budale jer su uspjeli na vrijeme uskladiti se sa novim promjenama a drugi koji to nisu moći će usprkos pravilima napraviti korekcije, i šta se može dogodit? Renault napravi korekciju i ti bolidi odjednom steknu prednost nad drugima i postanu bolji i konkurentniji u odnosu na druge..
Iskreno nadam se da će nekak sklepat aute i motor da mogu normalno vozit utrke, naravno Red bull nek sklepa al nek budu slabiji od mclarena, ferrarija i mercedesa
slobodno mogu koju utrku završit prijevremeno u oblaku dima 
Ali ako se to dogodi, da povuku takav potez FIA bi vjerovatno reagirala i dopustila im da naprave promjene koje su izvan pravila što bi s druge strane bilo totalno nepošteno prema ostalima jer zar su onda oni budale jer su uspjeli na vrijeme uskladiti se sa novim promjenama a drugi koji to nisu moći će usprkos pravilima napraviti korekcije, i šta se može dogodit? Renault napravi korekciju i ti bolidi odjednom steknu prednost nad drugima i postanu bolji i konkurentniji u odnosu na druge..
Iskreno nadam se da će nekak sklepat aute i motor da mogu normalno vozit utrke, naravno Red bull nek sklepa al nek budu slabiji od mclarena, ferrarija i mercedesa

Michael is faster than you!!