P&O - Srpanj 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

Marko FF je napisao/la:Zanima me zašto je Mika Hakinnen otišao iz F1, nije li on mogao još dosta pokazati, nekako mi je u magli ali čini se kao nagla odluka?
Negdje ranije imali smo odgovor na ovo pitanje, ali nema veze. Häkkinen je otišao nakon srazmjernog pada rezultata 2000. i, osobito, 2001. To nije toliko čudno nakon sjajne prethodne dvije sezone u kojima se osvojio naslove prvaka. 2001. mu se rodio sin Hugo, a također u prvoj utrci sezone, u Melbourneu, doživio je velik sudar nakon loma McLarenovog ovjesa. Ako znamo da je u Australiji 1995. Häkkinen jedva ostao živ nakon nesreće koju je prouzročila probušena guma, vjerojatno se u njemu nešto prelomilo i on više nije bio onaj stari. Bar tako su pričali ljudi iz njegove ekipe.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

M. Schumacher je napisao/la:Pozdrav Mladene!
Evo vidimo da je Hamilton na prvom treningu najbrži,opet,ali prije svega, želio bih da prokomentirate Alonsa koji zaostaje skoro 6 desetinki za Hamiltonom,u redu,slobodni trening je ali mislim da Alonsu baš nije u cilju da ga Hamilton opet pobjeđuje,mislim da bi trebao sada gristi kao nikada do sada bez obzira na to što je slobodni trening?ili Hamilton ima bolje podešen bolid?ili?
Zahvaljujem na odgovoru!
Stejcajem okolnosti nisam bio u mogućnosti odmah odgovoriti na ovo pitanje, sa sada kad mogu situacija već nije baš onakva kakva je bila u petak ujutro. Ali, ionako bih vam odgovorio: pričekajmo malo sa zaključcima. Petak je vrlo nezahvalan za prognoze jer svaki vozač ide kroz svoj specifičan razvoj za taj vikend. Netko ide s više benzina, netko s manje. Netko isprobava gume, netko set-up, itd.
Dakle, sada (prije kvalifikacija) izgleda kao da je Ferrari u Silvestoneu lagano brži od McLarena. Ostalo je manje-više očekivano. Ralf i Liuzzi su vrlo brzi i ja bih to spojio s njihovom izuzetnom motiviranošću ovaj vikend. Ako hitno ne popravi formu, Ralf leti iz Toyote za dvije utrke. Liuzzi je vjerojatno uzdrman Mateschitzevom pričom o Vettelu, i činjenicom da za Toro Rosso idući tjedan testira Seb Bourdais. Također i viješću da je Red Bull manje-više pokriven za iduću godinu...
Bit će zanimljivo pratiti dvoboj BMW-Renault. U subotu ujutro bili su do u tisućinku izjednačeni...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

*silberpfeil je napisao/la:poštovani gospodine jergović, kakva su vam predviđanja za silverstone nakon prvih teninga??
Molim, pogledajte prethodni odgovor.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ferrariteam je napisao/la:Gospodine Jergović, danas sam pogledao i jedan i drugi slobodni trening, ferrarijeva forma je čini se zadržana, ako ne i povećana molio bih za komentar (ferrarijeve prednje "ratkape"), Massin krug s prednjim kišnim gumama a zadnjim za suho, i izrazito dobrom formom toyote, te pad forme bmw-a.
O Ferrarijevim ratkapama već sam ovdje pisao ranije.
Massa je vozio s čudnim miksem guma vjerojatno zato jer se u Silverstoneu za cijeli vikend očekuje vrlo promjenjivo vrijeme. A u Engleskoj to stvarno znači promjenjivo, čas sunce, čas kiša, čas, oblačno, čas rosulja itd. Pretpostavljam da je Massa isprobavao neka drastična rješenja za sve te mogućnosti.
Izrazito dobra forma Toyote više je izrazito dobra forma Ralfa Schuamchera - vidi dva odgovora gore. Nisam posve siguran u veliki pad forme BMW-a. Oni često imaju prilično drugačiji režim treninga od drugih u petak i subotu ujutro. Predlažem da pričekamo kvalifikacije.
Marko FF
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Marko FF »

Znam da to ne možemo znati nikako ali mislite li da je Ferrari opet teži od Mclarena? Mislim da čemo gledati izjednačeniju utrku nego prošli vikend!
tko drugom jamu kopa nos
Dino@lonso

Post Postao/la Dino@lonso »

Raikkonen je nevjerojatno dobro prošao nakon širokog izlaska u zadnjem zavoju u njegovom zadnjem krugu. Hamiltonu svaka čast.
Alonso je bio fantastičan i najbrži na mekšim a u 2. dijelu na TVRDIM gumama. Kako to objašnjavate i jeli Alonso možda teži?
Marko FF

Usput Mladene svaka čast na novoj kolumni, svaki tjedan nas iznenadite nečim novim i mislim da ste razjasnili puno toga što realno mi amateri gledajuči sastrane ne možemo sami zaključiti, stoga ne zamjerite što su se večini po glavi motale razne špekulacije.
Samo nastavite tako!
tko drugom jamu kopa nos
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Marko FF je napisao/la:Znam da to ne možemo znati nikako ali mislite li da je Ferrari opet teži od Mclarena? Mislim da čemo gledati izjednačeniju utrku nego prošli vikend!
Jako je teško reći po ovome kako su se posložili, zar ne? U jednom ste u pravu: sva 4 vozača (Ferrarija i McLarena) su vrlo, vrlo izjednačeni. Meni izgleda kao da Alonso i Räikkönen imaju malo više benzina, ali to je samo nagađanje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dino Mclaren je napisao/la:Raikkonen je nevjerojatno dobro prošao nakon širokog izlaska u zadnjem zavoju u njegovom zadnjem krugu. Hamiltonu svaka čast.
Alonso je bio fantastičan i najbrži na mekšim a u 2. dijelu na TVRDIM gumama. Kako to objašnjavate i jeli Alonso možda teži?
Mislim da su i Räikkönen i Alonso teži. Za Räikkönena to mislim više po nekom osjećaju i po tome što nije bio brži (i pored te greške) u posljednjim kvalifikacijama. Alonso je djelovao optimistično nakon kvalifikacija, i jednostavno je bio prespor u Q3 kvalifikacijama, bez da je napravio veliku grešku.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Marko FF je napisao/la:Usput Mladene svaka čast na novoj kolumni, svaki tjedan nas iznenadite nečim novim i mislim da ste razjasnili puno toga što realno mi amateri gledajuči sastrane ne možemo sami zaključiti, stoga ne zamjerite što su se večini po glavi motale razne špekulacije.
Samo nastavite tako!
Špekulacije su normalne i u redu, ako nisu cinične i zlonamjerne, i ne potječu od nepoznavanja ljudi i ekipa. Ja jedino mislim da je važno znati da McLaren može biti kolateralna žrtva, nikako da na takav način žele pobijediti Ferrari.
Upravo sam pročitao jedan komentar drugdje na websiteu koji veli da je ekipa kolektiv i da je, onda, odgovornost kolektivna. Drugim riječima, ako netko tko radi u vašoj ekipi ubije nekog i vi biste trebali na sud (i u zatvor) radi ubojstva, premda vi s tim ubojstvom nemate veze.
Naravno, ako FIA bude tako rezonirala, eto nevolje, ne samo za McLaren nego i za Hamiltona ili Alonsa.
Ali, sumnjam da će rasplet biti takav. Charlie Whiting (koji vodi istragu ispred FIA-e) vrlo dobro poznaje sve glavne igrače, i zna točno kako stoje stvari.
Zato sam i napisao da je ova afera veliki test za Formulu 1.
Svabo

Post Postao/la Svabo »

Pozdrav, novi sam korisnik, ali jako dugo pratim formulu 1.
Za pocetak, htio bih pitati gdje Vi to objavljujete svoje kolumne?
U nekom časopisu ili negdje na webu?

Drugo, ukoliko sutra padne kiša, a to je realna mogućnost, postoje li ikakvi zapisi o tome kako se Hamilton snalazi u kišnim uvjetima, budući da me nemalo iznenadilo ovo njegovo pretjecanje u zadnjem krugu, budući da sam očekivao Kimija na poleu.
Ukoliko bude kiša, može li ga Kimi odmah u prvom krugu preći, kao što je to napravio u Francuskoj?

Hvala unaprijed
starks
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la starks »

Mladen Jergović je napisao/la:
Dino Mclaren je napisao/la:Raikkonen je nevjerojatno dobro prošao nakon širokog izlaska u zadnjem zavoju u njegovom zadnjem krugu. Hamiltonu svaka čast.
Mislim da su i Räikkönen i Alonso teži. Za Räikkönena to mislim više po nekom osjećaju i po tome što nije bio brži (i pored te greške) u posljednjim kvalifikacijama. Alonso je djelovao optimistično nakon kvalifikacija, i jednostavno je bio prespor u Q3 kvalifikacijama, bez da je napravio veliku grešku.
Prije nekoliko dana Alonso je izjavio da misli da će tim htjeti da Hamilton
pobjedi u Silverstonu,kao što su htjeli da pobijedi on u Barceloni,a da
se nada kako će nakon toga sve biti fair and square..naravno nije pod tim
mislio da će McM dati Hamiltonu bolji bolid već da će mu taktika ići na ruku...
I to se ako mene pita dogodilo,i ako se potvrdi da je Alonso teži zanima me da li će Španjolski tisak napraviti onakvu harangu kakvu je napravio britanski nakon Monaca gdje su si ovi umislili da je samo team order spriječio Hamiltona u pobjedi...
Da je Alonso najbrži siguran sam zbog Q2 kada svi imaju malo goriva,
a Alonso ih je dobio u sa sporijim gumama...
No ono što mene smeta je što Alonso nije napravio još jedan krug a imao
je tu mogućnost...Da li tu vidite prste kaganog favoriziranja?
tg

pobjednik?

Post Postao/la tg »

KO po vasem misljenju ima najvise sansi za pobjedu sjutra?
Luis, Kimi, Fernando, Fillipe?
marko
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la marko »

Evo ovih dana saga se razvela između stepneya i coughlana i između Mclarena, Ferraria i Honde i zauzela kompletan medijski prostor.Mene zanima što mislite o Willemu Toetu iz Bmw?Po meni jedan od ključnih ljudi za ovogodišnju spjeh BMW-ove momčadi pa treba čpvjeka i spomenuti.
drugo pitanje, da li ste ikad upoznali fizioterapeuta bilo kojeg vozača u F1?Zanima me zato jer sam srednji fizioterapeutski tehničar i sada student fizioterapije u rijeci.ako slučajno znate, kao se probiti do automobilizma u ovom području?Hvala!
amaster

Massa

Post Postao/la amaster »

Gospodine Jergoviću:

Ako ste u mogućnosti sutra u studiu f1 malo popričati o Massi i njegovim kvalitetama. Pokušavam uvjeriti svog starog da Massa nije vozač kakvim ga on smatra. A pošto gledamo utrke zajedno, a po običaju mene ne sluša, sigurno će ga vaše stručno mišljenje razuvjeriti.

Hvala unaprijed!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Svabo je napisao/la:Pozdrav, novi sam korisnik, ali jako dugo pratim formulu 1.
Za pocetak, htio bih pitati gdje Vi to objavljujete svoje kolumne?
U nekom časopisu ili negdje na webu?

Drugo, ukoliko sutra padne kiša, a to je realna mogućnost, postoje li ikakvi zapisi o tome kako se Hamilton snalazi u kišnim uvjetima, budući da me nemalo iznenadilo ovo njegovo pretjecanje u zadnjem krugu, budući da sam očekivao Kimija na poleu.
Ukoliko bude kiša, može li ga Kimi odmah u prvom krugu preći, kao što je to napravio u Francuskoj?

Hvala unaprijed
Stalna kolumna je na ovom siteu (f1-hr.com - Pogled iznutra), a sada i u mjesečniku Autopartner, plus redovni tekstovi u Auto klubu.

Hamilton je u nižim kategorijama uvijek bio dobar po kiši, što nije čudno obzirom na njegov stil vožnje.
Ako u Silverstoneu padne kiša, to neće biti jaka, stalna kiša, nego neki kraći pljusak. Ako start bude mokar, jedina šansa Hamiltonu je da odmah na startu pobjergne na prvo mjesto. Ako to učini Räikkönen, Hamilton će to vrlo teško naprviti kasnije. Ali, ništa nije nemoguće.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

starks je napisao/la:
Prije nekoliko dana Alonso je izjavio da misli da će tim htjeti da Hamilton
pobjedi u Silverstonu,kao što su htjeli da pobijedi on u Barceloni,a da
se nada kako će nakon toga sve biti fair and square..naravno nije pod tim
mislio da će McM dati Hamiltonu bolji bolid već da će mu taktika ići na ruku...
I to se ako mene pita dogodilo,i ako se potvrdi da je Alonso teži zanima me da li će Španjolski tisak napraviti onakvu harangu kakvu je napravio britanski nakon Monaca gdje su si ovi umislili da je samo team order spriječio Hamiltona u pobjedi...
Da je Alonso najbrži siguran sam zbog Q2 kada svi imaju malo goriva,
a Alonso ih je dobio u sa sporijim gumama...
No ono što mene smeta je što Alonso nije napravio još jedan krug a imao
je tu mogućnost...Da li tu vidite prste kaganog favoriziranja?
Alonso je gotovo sigurno teži od Hamiltona, bar za jedan krug. Kao i vi, mislim da se to vidi po vremenima u Q2 kvalifikacijama.
Alonsova je šansa ostati što duže na stazi od Hamiltona.
Ali, mislim da od obojice više benzina ima Räikkönen, koji je već u Francuskoj dobio utrku na takvoj taktici.
Mislim da McLaren ne favorizira niti jednog vozača, još ne. Sve ovisi o odlukama vozača i njihovih inženjera.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: pobjednik?

tg je napisao/la:KO po vasem misljenju ima najvise sansi za pobjedu sjutra?
Luis, Kimi, Fernando, Fillipe?
Po meni, Räikkönen, pa Alonso, pa Hamilton, pa Massa.
Molim da se ovo ne razumije kao redoslijed po kojem ja za nekog navijam, nego ono što ja mislim da je vjerojatno, obzirom na trenutne tehničke uvjete, i ono što smo vidjeli u kvalifikacijama.
Dakle, ako pobijede Hamilton ili Massa, to će biti zbog sjajnih vožnji i možda drugačijih taktika nego što se to sada čini.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

marko je napisao/la:Evo ovih dana saga se razvela između stepneya i coughlana i između Mclarena, Ferraria i Honde i zauzela kompletan medijski prostor.Mene zanima što mislite o Willemu Toetu iz Bmw?Po meni jedan od ključnih ljudi za ovogodišnju spjeh BMW-ove momčadi pa treba čpvjeka i spomenuti.
drugo pitanje, da li ste ikad upoznali fizioterapeuta bilo kojeg vozača u F1?Zanima me zato jer sam srednji fizioterapeutski tehničar i sada student fizioterapije u rijeci.ako slučajno znate, kao se probiti do automobilizma u ovom području?Hvala!
Willem Toet je jedan od istinskih karaktera u Formuli 1, Nizozemac odrastao u Australiji, vrhunski aerodinamičar čuven po svojim raznobojnim leptir-mašnama i opakom jeziku.
Od 1985. radio je u Tolemanu, onda 1991. kratko u Reynardu na njihovom nikad stvarno realiziranom F1 projektu. 1992. se vratio u Benetton i bio dio ekipe Michaela Schumachera s kojim je 1994. osvojio prvenstvo. Od 1995. do 1999. je bio u Ferrari, onda je prešao u BAR-Hondu i tamo se, neizbježno, zakrvio s Nickom Fryem, i u vrlo ružnim okolnostima napustio ekipu. 2005. je prešao u Sauber, i ostao s njima u sadašnjem BMW-u.
Definitivno mislim da dio zasluga za ovaj uzlet BMW-a treba pripisati Toetu, kojeg i Adrian Newey smatra možda najboljim aerobinamičer u Formuli 1. Osobito je jak u primjeni kompjuterske dinamike fluida na dizajn F1 aero dijelova. Također, on je odigrao veliku ulogu u poštimavanju Sauberovog (sada BMW-ovog) aero tunela, kojeg se danas smatra najboljim u Formuli 1.

Što se fizioterapeuta tiče, poznajem onog lika koji je sada u BMW-u. Zofe se Josef nešto, moram se sjetiti kako još. On je bio Sennin fizio u Mclarenu i Williamsu, onda je prešao u Sauber i ostao tamo sve do danas. Vrhunski stručnjak, navodno, i po Robertu Kubici koji je nedavno, naravno, radio puno s njim nakon svoje nesreće u Montrealu.
Što se tiče ulaska u Formulu 1 u toj ulozi, mislim da morate pisati svakoj ekipi za koju ste zainteresirani, i pokušati ih nagovoriti za izravni intervju. Onda ćete morati putovati k njima i zašarmirati ih i uvjeriti u svoje kvalitete. Uopće nije toliko nemoguće koliko mislite, ukoliko to stavrno želite, i ukoliko ste dobri u svom poslu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Massa

amaster je napisao/la:Gospodine Jergoviću:

Ako ste u mogućnosti sutra u studiu f1 malo popričati o Massi i njegovim kvalitetama. Pokušavam uvjeriti svog starog da Massa nije vozač kakvim ga on smatra. A pošto gledamo utrke zajedno, a po običaju mene ne sluša, sigurno će ga vaše stručno mišljenje razuvjeriti.

Hvala unaprijed!
Nisam siguran da ćemo danas pričati previše o Massi, jer nije nešto briljirao u kvalifikacijama (što ne znači da neće u utrci), plus morat ćemo malo pričati u ovoj špijunskoj aferi, kvalifikacijama itd.
Nakon utrke nema Studija F1, jer se ide odmah u finale Wimbledona.
Ali, ako bude razloga pričat ćemo o Massi idući put.
Morate, međutim, znati da niti mene Massa još nije posve uvjerio da je vozač kalbira Alonsa, Hamiltona ili Räikkönena.
Marko FF

Mislim da su dečki danas pokazali Luis da su ipak za nijansu jači od njega, počeo sam se pitati nisu li možda Massa i Hamilton u istom razredu, pogotovo da je Massa startao normalno mislim da bi bio 2. ili 3. danas, a i najduže je od njih ostao na stazi kod prvog ulaska u boks. Ne želim niša osporiti Luisu da ne bi odmah skočili na mene, jer 9 postolja za redom je ipak činjenica, ali i 30 sekundi prednosti Alonsa je činjenica. Prokomentirajte malo današnju utrku pošto Vas nismo imali prilike čuti u studiu F1 poslije utrke.
tko drugom jamu kopa nos
a.novak
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: K.Raikkonen Scuderia Ferr

Post Postao/la a.novak »

Poštovanje gosp, jergoviću evo imam par pitanja za vas moždi glupa ali:
1)Kako je moguće da big bossu(dennisu),jedan od glavnih inžinjera prikuplja podatke od konkurentne momčadi,i te podatke ''možda'' koristi kako bi mclaren npredovo,jer meni pomalo zvući glupo da osoba poput big bossa nezna za takve operacije sa strane sigurno je boss znao šta mu rade inžinjeri kod kuće ipak je rijeć o milijonima dolara koje mclarn može izgubiti ili zaraditi zar ne?
2)Kada bi miloš mogao poćet vozit za neku momčad tj,dali postoje šanse za prodrive
3)Mladene zar nemislite ako srbija dobije gp,da bi zo pomalo moglo ponovno otvoriti šanse za hrvatsku?
4)Tu ste napisali da ako stvarno želite i vjerujete u sebe i svoje sposobnosti da bi mogli uspjeti u f1,e ovako pošto imam 18 g, i student sam imam san da se f1 vozi u hr,tj u rijeci,ali pošto sam prije tjedan dana gledo podatke oko površine otoka krka,mislim kada bi se napravili planovi staze na tom otoku mislim da tolko nebi moglo biti nemoguće,jer samo jedna općina na otoku krku(omišalj) je veća od grada rijeke po površini u registr,dal uz ozbiljne razgovore s vlasti i s berniem bi bilo šta tako izvedivi,pazite na krku je već aerodrom,pa bi vas molio ako biste uhvatili malo vremena,i pogledali detalje dal bi šta bilo izvedivo zamislite usred 7 mj, f1 na krku tu su još turisti......................This is just my wildest dream,i think that dream will become a reality :D
a.novak volim jelenu.p
mkomlj38
Početnik
Početnik
Navijam za: Mclaren i Lewis Hamilton
Kontakt:

Post Postao/la mkomlj38 »

mkomlj38 je napisao/la:Što mislite,hoće li Mclaren biti kažnjen u vezi Stepneya i društva>? Negdje sam čuo da bi Mclarenu mogli biti oduzeti konstruktorski bodovi?
McLaren ne bi trebao biti kažnjen, dok se ne ustanovi da su od Stepneya tražili inkriminirane materijale, da su ih, nakon tih traženja, dobili (a ne privatno Mark Coughlan) i da su neke od tih materijala iskoristili.
Mogu ja vama postaviti jedno pitanje? Gdje ste čuli da bi McLarenu mogli biti oduzeti konstruktorski bodovi?
Oprostite što vam nisam prije odgovorio. Tu sam informaciju dobio od prijatelja koji je dosta pouzdan pa sam i povjerovao,ali neznam otkuda mu to. Smijem li pitati zašto vas zanima?
vulshok
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: McLaren Mercedes
Kontakt:

Post Postao/la vulshok »

Možete meni plz objasnit mahanje Alonsa pri preticanju pod plavim zastavama, mislim da mu se ovaj nije mogao bolje maknit pa mi nije to baš najjasnije...i da li je to mogao bit razlog onog dodira?
Hvala.
With your mind power, your determination, your instict, and experience as well you can fly very high...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Marko FF je napisao/la:Mislim da su dečki danas pokazali Luis da su ipak za nijansu jači od njega, počeo sam se pitati nisu li možda Massa i Hamilton u istom razredu, pogotovo da je Massa startao normalno mislim da bi bio 2. ili 3. danas, a i najduže je od njih ostao na stazi kod prvog ulaska u boks. Ne želim niša osporiti Luisu da ne bi odmah skočili na mene, jer 9 postolja za redom je ipak činjenica, ali i 30 sekundi prednosti Alonsa je činjenica. Prokomentirajte malo današnju utrku pošto Vas nismo imali prilike čuti u studiu F1 poslije utrke.
Po prvi put ove sezone Lewis Hamilton i njegov inženjer nisu dobro odradili set-up za utrku ove godine, i rezultat je osrednja utrka, baš u stilu zbog kojeg su mnogi (i od vas) počeli osporavati kvalitet i Fernandu Alonsu. Ovaj rezultat Hamiltona, kao niti prethodni slabiji rezultati Alonsa, naravno ne znači da ti vozači odjednom ne znaju voziti, nego jednostavno da a/ ne pogađaju baš uvijek set-up koji odgovara njihovim sposobnostima i b/ McLaren sada definitivno na ovakvom tipu staza (s dosta dugih, brzih zavoja) kasni za Ferrarijem prosječno pola sekunde po krugu.
Jednako tako, istrošio sam prste pišući o tome kako Kimi Räikkönen nije zaboravio voziti i kako je to isti vozač koji je 2005. trebao osvojiti svjetsko prvenstvo. Ferrarijev aero-tunel sada radi, Kimi je očito riješio dio svojih zagonetki oko Bridgesteneovih guma i uklapanja u Ferrari, i rezultati su onakvi kakve smo predviđali u tim okolnostima.
Felipe Massa je u Silverstoneu naizgled odvozio dobru utrku. Kažem naizgled jer je danas u Formuli 1 puno lakše pretjecati aute koji su dovoljno sporiji od vas da vam njihov prljavi zrak ne smeta toliko kad im se (brzo) približite. Zato je Felipe, nakon starta iz boksova za kojeg - kažu u Ferrariju - on sam nije ništa kriv, odvezao dobru utrku sve dok nije došao do 7. mjesta. Potom mu je dobra Ferrarijeva taktika pomogla i da prestigne kroz boksove Fisichellu i Heidfelda. Tu treba reći da bi Fisichellu vjerojatno prošao i na stazi, dok za Heidfelda nisam toliko siguran. U 48. krugu Massa je bio peti iza Kubice kojeg je onda uhvatio u manje od dva kruga. I to je bilo to. U idućih 10 krugova Massa nije pronašao načina da Poljaku otme 4. mjesto, premda je Ferrari u ovoj utrci bio za više od sekunde brži od BMW-a.
Ako znamo što je Hamilton napravio Kubici u Francuskoj, onda mislim da je očito kako stoji usporedba između Hamiltona i Masse. Massa je dobar vozač, osobito kad je u vodstvu, ali u ostalim situacijama za mene nije osobito uvjerljiv. Današnji proboj od posljednjeg mjesta isključivi je rezultat velike superiornosti njegovog auta, ne njega samog.
Robert Kubica, s druge strane, odvezao je odličnu utrku i učvrstio se na poziciji najboljeg vozača izvan Ferrarija i McLarena. Ova utrka učinila je puno dobrih stvari njegovoj reputaciji u Formuli 1 i statusu unutar BMW-a.
Od ostalih treba reći da je Heikki Kovalanen opet odvezao bolju utrku od Giancarla Fisichelle. Da sam ja Fisichella, bio bih dobro zabrinut za svoju budućnost u Renaultu.
Zaključano