Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Igor18
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Schumachera
Re: Formula 1 team - Ferrari
mali osvrt na do sada viđeno.
Ferrari je očito napravio dobar bolid, sa najavljivanim poboljšanjima PU biti će još bolji, no unatoč današnjoj pobjedi mislim da ne mogu ugroziti Mercedes u konačnici.
Vrući uvijeti očito odgovaraju Ferrarijevom bolidu i u takvim uvijetima biti će prijetnja Mercedesu. Danas je nakon dugo vremena cijela Ferrarijeva ekipa funkcionirala bez greške. Imali su jasnu viziju kako utrku treba odraditi i to su odradili bez greške.
Nije bilo strke u boksevima, SC i Mercedesov ulazak u box nije poremetio njihov plan, nakon dugo godina Ferrari je izgledao kao u svojim najuspješnijim godinama.
Bravo za ekipu.
Ako nastave sa razvojem bolida, iduće sezone mogli bi imat veliki okršaj Hamilton-Vettel.
Ove sezone ne vjerujem da može ugrozit Hamiltona u prvenstvu, uzet još pobjedu-dvije to sigurno, ali ništa dalje od toga
Ferrari je očito napravio dobar bolid, sa najavljivanim poboljšanjima PU biti će još bolji, no unatoč današnjoj pobjedi mislim da ne mogu ugroziti Mercedes u konačnici.
Vrući uvijeti očito odgovaraju Ferrarijevom bolidu i u takvim uvijetima biti će prijetnja Mercedesu. Danas je nakon dugo vremena cijela Ferrarijeva ekipa funkcionirala bez greške. Imali su jasnu viziju kako utrku treba odraditi i to su odradili bez greške.
Nije bilo strke u boksevima, SC i Mercedesov ulazak u box nije poremetio njihov plan, nakon dugo godina Ferrari je izgledao kao u svojim najuspješnijim godinama.
Bravo za ekipu.
Ako nastave sa razvojem bolida, iduće sezone mogli bi imat veliki okršaj Hamilton-Vettel.
Ove sezone ne vjerujem da može ugrozit Hamiltona u prvenstvu, uzet još pobjedu-dvije to sigurno, ali ništa dalje od toga
Michael is faster than you!!
- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
čitao sam da je Allison rekao da je najmanji problem dodati još snage na PU i nabaciti još downforcea na bolid, ali da kakva korist od toga ako istodobno pokvariš vozljivost i da zato ne žure sa nadogradnjama dok se ne pobrinu da osim performansi i vozne karakteristike zadrže ili poboljšaju
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
- vidc
- Veteran
stvarno ne znam tko može reć da je SC bio nepotreban nakon Suzuke prošle godine?Cuky je napisao/la:Dani je napisao/la:Trebali bi ipak prvo poslati nekakav poklon mercedesovim stratezima. Do nepotrebnog SC-a ( Sauber se moglo izgurati rukama jer je imao upaljen motor i samo zadnje kotače u pijesku ) Hamilton je izgledao nepobijedivo.
Za SC se slažem da nije bio skroz potreban, ali od kada je Bianchi stradao svaki put kad suci i/ili traktor izlaze iza ograde, a izlaze na kraju dugačkog pravca, na stazu izlazi SC
ne pamtim kad je zadnji put bolid bio izguran na stazu od strane sudaca... nurb 2007. možda? da li je to uopće dozvoljeno?
SC je apsolutno bio opravdan, to barem nije upitno.
- Cuky
- Moderator
dozvoljeno je ako je vozač na opasnom mjestu i nije ugasio motor

- vidc
- Veteran
a možda se u međuvremenu ugasio... mada je meni to iskreno glupo. isto kako se Bianchi zabio u kamion tako se može potrefit situacija gdje će drugi bolid izletit i pokupit 5 ljudi koji guraju bolid iz šljunka. opasno u svakom slučaju.
postavlja se pitanje zašto nisu koristili virtual SC?
on topic:
https://www.youtube.com/watch?v=VCAwus3oyl8" onclick="window.open(this.href);return false;
postavlja se pitanje zašto nisu koristili virtual SC?
on topic:
https://www.youtube.com/watch?v=VCAwus3oyl8" onclick="window.open(this.href);return false;
- F1NAC
- Moderator
U spanjolskoj mozemo ocekivati kraci nos.

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
-
- Početnik
- Navijam za: Ferrari-MSC
Nisam pozornije pratio, ali svako malo naletim na najave nečeg novog u Španjolskoj.. dali bi mogao netko tko pozornije prati navest šta je sve najavljeno kao poboljšanje za Španjolsku, te otprilike (najave-pretpostavke-tračevi) koliko bi poboljšanje navedene komponente trebale donijetiF1NAC je napisao/la:U spanjolskoj mozemo ocekivati kraci nos.

- Cuky
- Moderator
koliko mi je za Ferrari poznato:
- nova PU koju je Sauber testirao na zadnja 2 dana testiranja prije sezone, a koja bi trebala imati 20-ak KS više
- novi, kraći nos (iako se isti spominjao prvo za zadnji test, pa za Australiju, a sad je već pomaknut na Španjolsku)
- nova PU koju je Sauber testirao na zadnja 2 dana testiranja prije sezone, a koja bi trebala imati 20-ak KS više
- novi, kraći nos (iako se isti spominjao prvo za zadnji test, pa za Australiju, a sad je već pomaknut na Španjolsku)

- F1NAC
- Moderator
Navodno je Allison i sam rekao da kod tog kraceg nosa je malo skakljivo proci crash test. Mozda zbog toga nisu donijeli na prvu trku. A i po preformansama se moze vidjeti i da sadasnji nos nije toliko losiji. sigurno ima vise protoka ispod nosa nego Mercedes recimoCuky je napisao/la:koliko mi je za Ferrari poznato:

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Ponosan sam na jučerašnju pobjedu Ferrarija, odličan je bio Ferrari, kad kažem Ferrari mislim na cijeli tim.
Međutim ne treba zaboraviti jednu činjenicu Ferrari je još u tranzicijskom periodu, ljudi koji su došli tek treba da urade prave stvari, neki ljudi su došli ili tek trebaju da dođu u Ferrari, u toku je preseljenje u novu zgradu, nova oprema je tek u fazi instalacije, AVL oprema, poboljšani simulator itd, tako tek kad se to sve posloži, tamo posle ljetne stanke, možemo očekivati prave stvari od Ferraria još bolji Ferrari.
Ono što je dobijo Ferrari ovom pobjedom je novi elan, dokaz da su na pravom putu.
Što se tiče update kada je u pitanju PU zna se samo da se očekuje veliki update za Španjolsku, Gazzetta je dala i neka nagađanja u vezi KS koliko bi Ferrari trebao dobiti tim updatom ali pitanje je koliko je to relevantno.
Kada je u pitanju kraći nos i čitav taj paket koji zahtjeva taj kraći nos, neka nagađanja su da bi on mogao dati i 0.8s ali samo u inicijalnom dizajnu, to znači da je Mercedes mogao izvući tih 0.8s, dok ovi drugi koji tek namjeravaju da implementiraju taj kraći nos i paket koji ide uz njega ne mogu toliko dobiti na performansama, recimo Red Bull od tog paketa očekuje da dobije oko 0.5s, Allison je rekao da oni zbog dizajna kojeg već imaju ne mogu da primjene ekstremno rješenja kada je u pitanju kraći nos ali je rekao takođe da oni vide mogućnost da na tom polju poboljšanju performanse, tako da kada je u pitanju kraći nos i cijeli paket koji ide uz to ako Ferrari izvuče i 0,4s bilo bi fenomenalno.
Međutim ne treba zaboraviti jednu činjenicu Ferrari je još u tranzicijskom periodu, ljudi koji su došli tek treba da urade prave stvari, neki ljudi su došli ili tek trebaju da dođu u Ferrari, u toku je preseljenje u novu zgradu, nova oprema je tek u fazi instalacije, AVL oprema, poboljšani simulator itd, tako tek kad se to sve posloži, tamo posle ljetne stanke, možemo očekivati prave stvari od Ferraria još bolji Ferrari.
Ono što je dobijo Ferrari ovom pobjedom je novi elan, dokaz da su na pravom putu.

Što se tiče update kada je u pitanju PU zna se samo da se očekuje veliki update za Španjolsku, Gazzetta je dala i neka nagađanja u vezi KS koliko bi Ferrari trebao dobiti tim updatom ali pitanje je koliko je to relevantno.
Kada je u pitanju kraći nos i čitav taj paket koji zahtjeva taj kraći nos, neka nagađanja su da bi on mogao dati i 0.8s ali samo u inicijalnom dizajnu, to znači da je Mercedes mogao izvući tih 0.8s, dok ovi drugi koji tek namjeravaju da implementiraju taj kraći nos i paket koji ide uz njega ne mogu toliko dobiti na performansama, recimo Red Bull od tog paketa očekuje da dobije oko 0.5s, Allison je rekao da oni zbog dizajna kojeg već imaju ne mogu da primjene ekstremno rješenja kada je u pitanju kraći nos ali je rekao takođe da oni vide mogućnost da na tom polju poboljšanju performanse, tako da kada je u pitanju kraći nos i cijeli paket koji ide uz to ako Ferrari izvuče i 0,4s bilo bi fenomenalno.
- F1NAC
- Moderator
Pa uz update PUa vrlo lako se moze postic poboljsanje od 0.5 al prvo neka sve posloze doma i istestiraju pogotovo kako je Allison objasnio da updateanjem PU se moze lako dobit vise DF i brzine al se gubi upravljivost tako da je kljuc da se uskladi svo trojeF2004_the_best_ever je napisao/la:Ponosan sam na jučerašnju pobjedu Ferrarija, odličan je bio Ferrari, kad kažem Ferrari mislim na cijeli tim.
Ono što je dobijo Ferrari ovom pobjedom je novi elan, dokaz da su na pravom putu.![]()

- Cuky
- Moderator
Brundle:
Ovo crveno bi moglo značiti još koju dobru nedjelju u nastavku sezone
I asked Allison post race if this was a one off. He agreed that the high temperatures suited his car for tyre degradation and possibly they needed to open the Ferrari up less for drag-inducing cooling too. Next time out at China will be different when actually generating tyre temperatures can be an issue but he said that their cold winter test race-sims weren't too bad either. What he clearly was excited about are the development parts in the system and this victory will keep the team purse strings open too.
Ovo crveno bi moglo značiti još koju dobru nedjelju u nastavku sezone

- Cuky
- Moderator
Tobias Grüner AMuS @tgruener
Ferrari developing shorter nose. Allison: "Not ultra short. Due to special chassis layout we would not be able to pass crashtest." #AMuS #F1

- nikolaf1
- Početnik
Neko nekada rece da ce Lotus biti ispred Ferrari-ja sve do Spanjolske.F2004_the_best_ever je napisao/la:Ponosan sam na jučerašnju pobjedu Ferrarija, odličan je bio Ferrari, kad kažem Ferrari mislim na cijeli tim.
Ono što je dobijo Ferrari ovom pobjedom je novi elan, dokaz da su na pravom putu.![]()

A ja lijepo rekao da se ne moze niti smije sa sigurnoscu reci ko je gdje, jer to nisu znali niti inzinjeri u momcadima koji ispred sebe imaju i GPS podatke sa staze. Mercedes nije mogao ni sanjati da ce Ferrari biti ovoliko dobar sa gumama, te da ce ih dobiti na stazi u regularnim uvjetima.
Tri puta mjeriti, pa onda presjeci, stara je izreka!

Ferrari je stvarno iznenadio, naravno pozitivno. Slozili su odlican bolid koji je od testiranja pokazivao solidnu izvedbu i to se samo potvrdilo na prvim utrkama sezone. Binoto i Zimerman ocigledno grade odlicnu grupu ljudi koji rade na PU, uz AVL strucnjake. Tu je najveci skok u performansama Ferrari-ja, jer F14-T nije bio toliko los po pitanju sasije, kao sto je bio po pitanju PU.
Takodje, takticki je Ferrari odradio savrsenu utrku. Rueda je izgleda malo poslozio stvari i bilo je ocito da postoji covjek koji se bavi taktikom i koji je za to zaduzen, za razliku od prosle utrke gdje se islo sistemom "ofrlje"..

Mehanicari su odradili super posao. Tu je Loverno, ocigledno ucinio presudan uticaj. On je sef trkacih operacija i jedan od tvoraca semafora tijekom pit-stopa, sustava koji je upravo razvio Ferrari i zbog tog sustava mozda i platio skupu cijenu gubitka naslova prvaka 2008. godine u Singapuru kada je sustav zakazao i Massa izasao sa crijevom za nadoljevanje goriva iz boksa te time pao na samo zacelje poretka, a mogao pobijediti ( situacija u kojoj covjek sa nasih prostora Miodrag Kotur pokusava da iscupa crijevo; inace je bio dugogodisnji sef logistike u Ferrari-ju ).
FORZA FERRARI !!!
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Precijenio sam mogućnosti Lotusa, otišli su im najbolji ljudi a ovi što su došli su škart iz drugih ekipa.nikolaf1 je napisao/la: Neko nekada rece da ce Lotus biti ispred Ferrari-ja sve do Spanjolske.![]()
A ja lijepo rekao da se ne moze niti smije sa sigurnoscu reci ko je gdje, jer to nisu znali niti inzinjeri u momcadima koji ispred sebe imaju i GPS podatke sa staze. Mercedes nije mogao ni sanjati da ce Ferrari biti ovoliko dobar sa gumama, te da ce ih dobiti na stazi u regularnim uvjetima.
Tri puta mjeriti, pa onda presjeci, stara je izreka!![]()
Ferrari je stvarno iznenadio, naravno pozitivno. Slozili su odlican bolid koji je od testiranja pokazivao solidnu izvedbu i to se samo potvrdilo na prvim utrkama sezone. Binoto i Zimerman ocigledno grade odlicnu grupu ljudi koji rade na PU, uz AVL strucnjake. Tu je najveci skok u performansama Ferrari-ja, jer F14-T nije bio toliko los po pitanju sasije, kao sto je bio po pitanju PU.
Takodje, takticki je Ferrari odradio savrsenu utrku. Rueda je izgleda malo poslozio stvari i bilo je ocito da postoji covjek koji se bavi taktikom i koji je za to zaduzen, za razliku od prosle utrke gdje se islo sistemom "ofrlje"..![]()
Mehanicari su odradili super posao. Tu je Loverno, ocigledno ucinio presudan uticaj. On je sef trkacih operacija i jedan od tvoraca semafora tijekom pit-stopa, sustava koji je upravo razvio Ferrari i zbog tog sustava mozda i platio skupu cijenu gubitka naslova prvaka 2008. godine u Singapuru kada je sustav zakazao i Massa izasao sa crijevom za nadoljevanje goriva iz boksa te time pao na samo zacelje poretka, a mogao pobijediti ( situacija u kojoj covjek sa nasih prostora Miodrag Kotur pokusava da iscupa crijevo; inace je bio dugogodisnji sef logistike u Ferrari-ju ).
Zadovoljan sam što sam pogriješio u prognozi.

Kada je bio u pitanju zaostatak F14-T za Mercedesom Allison je izjavio da 60% ide na PU a 40% na šasiju.
onboard utrke u maleziji sa različitih bolida
https://www.youtube.com/watch?v=dP_RI-0Gr58" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit
trofej u Maranelu, mislim da je ovo u ovoj novoj zgradi
http://formula1.ferrari.com/en/lunch-with-a-trophy/" onclick="window.open(this.href);return false;?
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Vettel danas bio u Maranellu i radio u simulatoru, pravi Nijemac.
http://formula1.ferrari.com/en/sebastia ... s-with-me/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://formula1.ferrari.com/en/sebastia ... s-with-me/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Vuksa_KC
- Veteran
Tj. pravi Ne-KimiF2004_the_best_ever je napisao/la:Vettel danas bio u Maranellu i radio u simulatoru, pravi Nijemac.

- Bernardinac
- Rezervni vozač
- Navijam za: Fernando Alonso
Bio je i Kimi samo to nije fora da se priča.
- Cuky
- Moderator
Ne pričati neistineBernardinac je napisao/la:Bio je i Kimi samo to nije fora da se priča.

tekst iz gore linkanog članka
Maurizio Arrivabene was also there, passing on warmest greetings from Kimi Raikkonen, who had been in touch by ‘phone from Finland, as he is there for his son’s christening

- vidc
- Veteran
Kimi je bio opravdano odsutan 

- Bernardinac
- Rezervni vozač
- Navijam za: Fernando Alonso
Hahhaa kolega mislio sam više figurativno:Cuky je napisao/la:Ne pričati neistineBernardinac je napisao/la:Bio je i Kimi samo to nije fora da se priča.![]()
tekst iz gore linkanog člankaMaurizio Arrivabene was also there, passing on warmest greetings from Kimi Raikkonen, who had been in touch by ‘phone from Finland, as he is there for his son’s christening
Obavezno pogledati video

Uvaženi kolega @Cuky nisam mislio bukvalno danas, i u isto vrijeme kad i Vettel?
Priznajem kako sam pri pisanju ovog:
"Bio je i Kimi samo to nije fora da se priča." mislio ustvari reći kako:
"Kao da Kimi nikada nije bio u Ferrarijevom simulatoru? ili
"Bio je i Kimi ko zna koliko puta ali to je normalna svar da vozač F1 sjeda u simulator i vježba ali to i nije neka vijest?
Vijest je kad Vettel sjedne u simulator da vježba i to se komentira sa njemačkim mentalitetom, njegovm predanošću poslu odnosono Kimijevom neprofesionalizmu i neodgovornoti!
Ili ti hoćeš reći da Kimi ne sjeda u Ferrarijev simulator?

Znam da Kimi ne voli baš simulatore ali jednostavno kao i Vettel mora ga koristiti.
- vidc
- Veteran
a možda Kimi i ne sjeda u simulator i možda taj posao odrađuje testni/rezervni/treći vozač? kako ćemo to znati?
ja mislim da se ovo ne spominje bez razloga
ja mislim da se ovo ne spominje bez razloga
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
I Kimi radi u simulatoru, to nije sporno, ali od kada je došao u Ferrari Vettel je sigurno više vremena proveo u simulatoru od Kimija, jednim dijelom zbog toga što se morao da prilagodi na određene Ferarijeve procedure a drugo vjerovatno što on više pažnje poklanja radu u simulatoru od Kimija.
I slažem se sa kolegom F1NAC, Vettel je na obadvije utrke loše startovao, uspijo je nekako kasnijim kočenjem da zadrži svoju poziciju ali imao je i dosta sreće u tome, mora startove da poboljša.
Što se tiče pit stopa, posle loših u Australiji, u Maleziji na slobodnim treninzima prilikom svakog ulaska bolida u box su vježbali promjene guma i rezultati su se vidjeli u utrci, Vettel 1 box je bio najbrži a 2 box je bio sporiji, mislim da je to zbog toga što Vettel sporo krenuo iz boxa.

I slažem se sa kolegom F1NAC, Vettel je na obadvije utrke loše startovao, uspijo je nekako kasnijim kočenjem da zadrži svoju poziciju ali imao je i dosta sreće u tome, mora startove da poboljša.
Što se tiče pit stopa, posle loših u Australiji, u Maleziji na slobodnim treninzima prilikom svakog ulaska bolida u box su vježbali promjene guma i rezultati su se vidjeli u utrci, Vettel 1 box je bio najbrži a 2 box je bio sporiji, mislim da je to zbog toga što Vettel sporo krenuo iz boxa.
Ovaj španjolski novinar koji ide na utrke, kaže da zbog novog načina mjerenja protoka goriva od Kine, očekuje se da u Kini Ferrari i Mercedes izgube 0,3-0,5s po krugu zbog toga. Čisto sumljam da je taj Ferrarijev sistem efikasan kao Mercedesov, Ferrari je imao dosta posla oko važnijih dijelova PU da se bavi njihovim unapređenjem dok Mercedes nije imao potreba za velikim zahvatima na svojoj PU, između sezone tako su oni imali više vremena da se posvete i ovom sistemu. A ako već gube neka Ferrari izgubi 0.3s a Mercedes 0,5s po krugu.
Albert Fabrega ES
@AlbertFabrega
La nueva manera d medir consumo d FIA en China haría q se reduzcan rendimiento d algunos motores d 0,3" a 0,5". Ojo a Ferrari y Mercedes

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
U vezi ove nove FIA direktive oko mjerenja protoka goriva, po informacijama koje dolaze iz Italije u Ferrariju su mirni i nisu zabrinuti povodom ove odluke FIA. Nadam se da su ove informacije tačne i da ova odluka FIA neće imati posljedica po Ferrari. Loše vijesti ili naznake loših vijesti, kao one da Ferrari sa slabijom PU nastupa u Australiji, se brzo šire pa samim tim da Ferrari ima problema povodom ove odluke FIA vjerovatno bi se već uveliko o tome pisalo.
Edit
Vettelov najbrži pit stop u utrci
https://www.youtube.com/watch?t=58&v=vydW9f9RsuU" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit
Vettelov najbrži pit stop u utrci

https://www.youtube.com/watch?t=58&v=vydW9f9RsuU" onclick="window.open(this.href);return false;