Sebastian Vettel [#5]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren

Re: Sebastian Vettel

Post Postao/la darky »

a jeste ga nadrobili
Pa ako vetel ima dobrog taktičara u momčadi vjerojatno mu je rekao sljedeće:
"pusti alonsa, webera i hamiltona naprijed i kontroliraj utrku sa 4 mjesta, a oni nek se utrkuju i možda koji ispadne ili se razbije."
Sa 4 mjestima on je siguran prvak, pogotovo ako se počnu smjenjivati pobjednici (alonso, weber i hamilton)
Lord of the Ring
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: sebe_i_MS

Post Postao/la Lord of the Ring »

Ajde pjetlici kaj ste se povampirili, kakva nepotrebna rasprava, Vettel ce biti prvak a Red Bull konstruktorski prvak tako da su ove sheme da kao Vettel nezna vozit ak nije na pole-u, mislim cemu, ljubomora, kaj, idiotizam. Pa oruzje koje Vettel ima nije u biti niti dizajnirano za borbu nego za dominaciju, pricam o njegovom Red Bullu, kao da sa snajperom ides u CQB...
Naravno i ja bih ga volio vidjeti kako se probija i skida skalpove tak od iza prema naprijed ali u ovoj fazi Vettel jednostavno nema motiva za srljati i riskirati a i k tome Red Bull je kao sto rekoh napravljen za dominaciju, to mu je minus ali jednostavno ne moze biti savrsen, negdje se moralo zrtvovati nesto. Vettelu je ovo bila prva losija utrka ove sezone i sad ga svi kao blate ovo, ono, ali isto tako se vidjelo da mu nesto s bolidom jednosatavno nije u Nurburgringu odgovaralo i naravno da je rezultat takav, a kao sto sam napisao nije imao nikakvog razloga srljati. Cini mi se da je Vettela ovakav rezultat pogodilo puno vise nego njegov tim, jer on je jos mlad i zelio bi sve odraditi u stilu, pobjedama i sampanjcem ali bodovi su bodovi...Hamilton to npr zna (kojem da se ne shvati krivo svaka cast jer je racer najjaceg kalibra koji ima fenomenalan instinkt i kojem je istinsko utrkivanje jednostavno u krvi).
No ponavljam bodovi su bodovi, ja cijenim i kad neko izvuce agresivan pomalo lud potez pa makar i ne uspije, ali i cijenim fino takticko nadigravanje i igru za koju se cesto kaze da je ziherastvo...
Ugl Vettel ima sad skoro sam sebe za najveceg protivnika kojeg mora pobijediti, mora imati i hladnu glavu da ga ovakav jedan los vikend ne iscima i onda potpuno unisti koncepciju i samopouzdanje. Vozacko znanje ima, oruzje (vrhunsko) u rukama i dalje ima, sad je bitna glava.
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Armanini »

samo bi naglasio ovo sto je rekao lord i svidja mi se razmisljanje..
Pa oruzje koje Vettel ima nije u biti niti dizajnirano za borbu nego za dominaciju
recimo u odnosui na mercedes rbr ima 20 kmh manji top speed..!! 20 kmh.. to je masovno..
valjda je svima jasno (a znam da nije) da se sa sporijim autom ne prestize brzi..
prednost koju ima u brzim zavojima kada je iza nekoga nema, jer bolidi ne funkcioniraju tako..

a i odlican je primjer bio webber lewis - lewis - webber u zadnjem zavoju, potom na ravnici.. to sve samo za sebe govori..

doduse nisam citao komentare posljednje vrijeme (ne sumnjam da su bili objektivni lol), al nemojte bit smjesni sa odredjenim izjavama..
rFactor F1 HR server Info
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

20kmh nisu sporiji zbog auta nego zbog setupa. Ulažu 100% u kvale i računaju proć trku bez borbe, neka onda voze rally i love vremena.
Vidjeli smo na prošloj trci da se može utrkivat RB bolid, pogotovo to što imaju na bržim djelovima više downforca im je + u borbama.
Nurb je staza na kojoj se ne pretiče lako pa je možda pogrešno zaključivat ko ima kakvo oružje. Ako se ravnat prema Mercedesu onda su svi sporiji po 10kmh i više al merc je fulao setup tako da...
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

do prirode i ideje bolida je..

neznam bas ako im je vise downforcea + u borbama.. rijetke su staze, a i situacije gdje se moze kroz zavoje preticat.. a oni ni s drsom ne uspiju lovit bolid ispred, tako da mogu samo pratit bolid ispred..

a prosla utrka vjeruj mi da se vec ne sjecam sto i kako se odvijalo :)

btw, naravno da im je pristup spot on.. nije ideja napravit bolid sa kojim ces se borit, vec sa kojim ces bit prvi..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Armanini je napisao/la:do prirode i ideje bolida je..

neznam bas ako im je vise downforcea + u borbama.. rijetke su staze, a i situacije gdje se moze kroz zavoje preticat.. a oni ni s drsom ne uspiju lovit bolid ispred, tako da mogu samo pratit bolid ispred..

a prosla utrka vjeruj mi da se vec ne sjecam sto i kako se odvijalo :)

btw, naravno da im je pristup spot on.. nije ideja napravit bolid sa kojim ces se borit, vec sa kojim ces bit prvi..
bolid prvenstveno (složit ćeš se) se radi da bude vožljiv i čim brži na stazi bez obzira na borbe, prolazi zračne tunele i zimska testiranja bez prepreka što će bit kad dođe nekom na rep +0.500. Pravo krštenje ga čeka u trci.
više downforca sam rekao da je +, jer kad pratiš nekog sasvim blizu da ga kroz zavoj ne izgubiš do pravca. Naravno ne pretiče se u brzom zavoju ali to ti skrati velike muke ako možeš zadržat distancu kroz zavoje. Ne samo da imaš manje podupravljanja u takvoj blizini nego i gume manje trošiš. (zaboravio sam podatak koliko se gubi downforca, negdje oko 30% ili više) Mene uvjek fascirnira gledat Alonsa, Buttona i Hamiltona kako se bore s volanom dok su nekom na repu ...možeš imat 100% auto za preticanja ali za praćenje nekog unutar pola sekunde treba neko vozačko umijeće jer to nisu auti već bolidi. Treba imat muda počet davat gas kad i vozač ispred (ili čak i prije) ako želiš mu doć bliže na pravcu s tim izlaziš iz apexa skoro kao da nemaš prednje krilo. (ja bi rekao da na ovom području Vettel fali)
Primjer iz ove trke je kad je Webber počeo stiskat s 3. mjesta da prođe Alonsa koji je 2., pa je kroz DRS zonu mu došao sasvim blizu te na kočenju pred šikanu bez dovoljno downforca blokiro zadnje kotače te izgubio bolid (presjekao je šikanu pa nastavio).

Primjer iz prošle trke je borba dva RedBulla, ako nisu dizajnirani za borbu kako su se onda mogli onako dobro naganjat. Webber ga je stikao na sam rep te bez ikakvih cimavica izlazio iz zavoja, vjerujem da su mu rekli "moramo ga proć" da bi on to i rješio.
slika
mcLuke
Početnik
Početnik

Post Postao/la mcLuke »

Ćale svaka čast na postu.
Vettel nije nijednom prilikom probao proći u 2-3 zavoja. Samo mu se približio i čekao grešku. Istina da mu ne treba riskantna borba jer čuva bodove, ali ako je već brži je bar mogao probat. Kao da su znali da budu mehaničari Ferrarija nešto morali sj*****.
"I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's." - Ayrton Senna
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

cale kuzim naravno sto pricas, al svejedno ne stoji da im vise downforcea pomaze u borbama jer su prespori..
pratit nekog mogu i drzat se na repu lakse nego ostali, al to im ne znaci nis kad im svatko odjuri na ravnom, sa otorenim krilom oni ga jedva prate..

kazes kako se mogu borit jer su se proslu 2 rbra borila? pa jasno kada su isto brzi bolidi :)
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Armanini je napisao/la:cale kuzim naravno sto pricas, al svejedno ne stoji da im vise downforcea pomaze u borbama jer su prespori..
pratit nekog mogu i drzat se na repu lakse nego ostali, al to im ne znaci nis kad im svatko odjuri na ravnom, sa otorenim krilom oni ga jedva prate..

kazes kako se mogu borit jer su se proslu 2 rbra borila? pa jasno kada su isto brzi bolidi :)
o downforcu bi se dalo raspravljat al definitivno ne u ovoj temi već u tehničkom djelu.
opet ponavljam oni su si sami skrojili takav setup na nurburgringu. Skratili su diferecijal i navili krila kao da će bit kiša. Mogli su bolid više 'otvorit' samo onda ne bi imali onako blistave rezultate u kvalama i trebalo bi se malo više mučit za volanom kroz zavoje ako želiš s nekim u borbu. Ako Webber pokazuje da se bolid može borit zašto bi Vettel bio pošteđen i opravdan? ...jednostavno mali nezna i ostat će mu status Masse iznad glave "čovjek koji pobjeđuje s pola ili nikako" ako ne pokaže suprotno.

Na nekim stazama je pole pozicija od bitne važnosti ali negdje će gume i "setup za trku" bit bitniji tako da će RB morat promjenit ploču.

Na silveru su se borili jer je jedan od njih bio brži, da su jednako brzi nebi došlo do borbe. Webber itekako pokazuje da zna kako se to radi samo što timu se fućka za njega i da je u pokušaju izletio niko nebi ni trepnuo. Oni nisu javili Webberu da odustane tako što bi spasili Vettela od Webbera, već da spase Vettela od samog sebe da ne pukne pola kruga prije cilja :)
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ne shvacas me - mogli su se borit (i webber je mogao prestic) jer su isto brzi bolidi.. nije webber imao brzi bolid vec puno bolje gume te je shodno tome lovio vettla.. ja pricam o top speedu da ne bude zabune..

nije rbr imao neki specifican setup za nurb, vec su oni svugdje isto koncipirani.. i to im je donjelo dominantu bodovnu prednost.. nemozes rec da je pogresna ideja.. sad nadalje je cuvanje motora, sto veci broj bodova sa sto manje rizika i slicne formalnosti..

sto se tice webbera i vettla i preticanja.. za preticanje moras imati iskustva.. jasno da je to djelom "urodjeno" i stvar je talenta, al uvelike je vazno xxxxx km pod nogama.. webber je stari lisac, sa puno utrka, vettel je mlad decko koji je na pocetku karijere..

nitko ne moze bit sad pametan, nekakve stucne kritike hvale vettlov talent i voznju na sva usta, ja mislim da je za neku realnu ocjenu jos prerano, za koju godinu tek..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Armanini je napisao/la: ja pricam o top speedu da ne bude zabune..

nije rbr imao neki specifican setup za nurb, vec su oni svugdje isto koncipirani.. i to im je donjelo dominantu bodovnu prednost.. nemozes rec da je pogresna ideja.. sad nadalje je cuvanje motora, sto veci broj bodova sa sto manje rizika i slicne formalnosti..
ako se radi o manjem top speed-u zašto Hamilton u Barceloni nije mogao napast Vettela?
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pa upravo to sto pricamo - hamiltonu je teze drzat se vettla dovoljno blizu kroz zavoje (a pogotovo u barceloni) jer em ima manje downforcea bolid, em ima odredjeni postotak manje posto je iza bolida, vise downforcea - bolji i brzi izlazak iz zavoja sto malo smanjuje prednost drsa i top speeda, vise downforcea - krace i kasnije kocenje..
zato kazem ( mislim svi kazemo)- rbr je bolid za jurit i pobjedjivat od ispred, nije bolid za borbe jer kad je iza moze se samo vozikat na repu.. tako da ne vidim da je tu vettlova nesposobnost u pitanju vec karakteristika bolida..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Armanini je napisao/la:pa upravo to sto pricamo - hamiltonu je teze drzat se vettla dovoljno blizu kroz zavoje (a pogotovo u barceloni) jer em ima manje downforcea bolid, em ima odredjeni postotak manje posto je iza bolida, vise downforcea - bolji i brzi izlazak iz zavoja sto malo smanjuje prednost drsa i top speeda, vise downforcea - krace i kasnije kocenje..
ovaj odgovor sam i čekao, po tome ispada da ni Hamiltonov bolid nije za preticavanje nego za jurcanje jer ne može zadržat do pravca protivnika ... ili jednostavno ne postoji bolid za preticavanje nego kako se tko snalazi i umije.
Ne može se imat najbolji top speed i grip u jednom, oni su se odlučili za drugo pa su kratki na pravcu.
Mislim da se od starta ulovila priča u krivom smjeru jer za sve navedene primjere je kriva staza koja ne dopušta prestizanje ni uz DRS a ne bolidi.
slika
Sanel
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Nikoga
Kontakt:

Post Postao/la Sanel »

Armanini je napisao/la:samo bi naglasio ovo sto je rekao lord i svidja mi se razmisljanje..
Pa oruzje koje Vettel ima nije u biti niti dizajnirano za borbu nego za dominaciju
recimo u odnosui na mercedes rbr ima 20 kmh manji top speed..!! 20 kmh.. to je masovno..
valjda je svima jasno (a znam da nije) da se sa sporijim autom ne prestize brzi..
prednost koju ima u brzim zavojima kada je iza nekoga nema, jer bolidi ne funkcioniraju tako..

a i odlican je primjer bio webber lewis - lewis - webber u zadnjem zavoju, potom na ravnici.. to sve samo za sebe govori..

doduse nisam citao komentare posljednje vrijeme (ne sumnjam da su bili objektivni lol), al nemojte bit smjesni sa odredjenim izjavama..
Je, masovno je ali takav im je setup. Uostalom, kroz zavoje su mnogo brži i tik na izlasku iz zavoja. Šta to znači? Da mogu biti iznimno blizu bolidu ispred sebe, kroz zavoj im se mogu približiti više nego itko drugi nekom drugom bolidu, a to dalje znači da se smanjuje otpor zraka i da im to anulira onaj minus od 20km/h uz kers i drs. Dakle nema opravdanja za niti pokušaj prelaženja Masse.
...kažu čekanje se isplati, vjeruj meni lažu ti,
želiš vidjet kako ne treba, dođi ja pokažem ti...
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

pa ja neznam, mi kao da gledamo razlicite utrke..

naravno da su sitaucije i mogucnosti ovisne o stazama, a znamo da su mnoge staze vrlo ogranicene..

kazes da smo uzeli krivi prijmer recimo webber lewis?
pa to je bas pokazatelj onoga sto pricamo..

jel vi kuzite da rbru ne moze pomoc ni drs ni slip kada bolid lupa u blokadu?
ili jednostavno ne postoji bolid za preticavanje nego kako se tko snalazi i umije.
ovo
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Pa po tome se onda dolazi do zaključka da se Vettel ne snalazi i ne umije ništa napraviti u tim situacijama. A to je ono o čem pričamo cijelo vrijeme, samo svatko to izražava na drukčiji način.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ma stoji to sve, samo ja ne smatram da je mjerodavna situacija do sad.. bolid koji ima nije brz, stoga je s te strane tesko prestic jer bolid jednostavno zaglavi, mlad je, a mislim da za preticanja u f1 treba velika doza samopouzdanja i rezimiranja situacija sto dolazi sa godinama, do sada nije imao koga preticat, ima suludu bodovnu prednost tako da je ama bas svako preticanje (cesto znaju rec cak i backmarkera) nepotreban rizik, tako da meni postoji dosta "opravdanja"..

zato kazem - rano je jos za rec, nije bas klasicna situacija jer je mlad sjeo u jedan od najdominantnijih bolida, tako da mu je pristup utrkama nesto karakteristicniji..
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Armanini je napisao/la:ima suludu bodovnu prednost
Ovo je po meni baš najjači razlog zašto bi trebao pokazati što zna i može kad se nađe iza nekog. Pa ako pogriješi nek pogriješi. I on je čovjek kao i svi mi i svi učimo na greškama. Ima ogromnu prednost i jedan kiks ga sigurno neće koštati toliko, a može dobiti puno na samopouzdanju. Ako pogriješi, ponavljam, nije kraj svijeta. Znat će procijeniti di je kiksao i pobrinuti se da to popravi jer on mi djeluje kao pametan dečko i ne vidim razlog zašto nebi shvatio što je krivo napravio. Ali ako samo bude čekao bokseve nikad neće naučiti (tj. ne nikad, nego jako kasno)

slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Trebate pogledat i da je Renaultov motor slabiji od Mercedesovo0g i Ferrarijevog
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Ali troši manje goriva pa se anulira ta prednost ako uopće i postoji. Renault već 4 godine kuka kako su oni jadni igrali popravilima, pa im je fia dopustila preinake na motorima. Koliko ih je bilo tko će ga znati. Dvije mislim službene, a neslužbene tko zna.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

hehe damjan pa ne igraju se oni neznam cega (malo mi je kasno za neku suvislu paralelu)..

previse je milijunceka u igri da ce si vozac priustit gustiranje na stazi :)
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Dani je napisao/la:Ali troši manje goriva pa se anulira ta prednost ako uopće i postoji. Renault već 4 godine kuka kako su oni jadni igrali popravilima, pa im je fia dopustila preinake na motorima. Koliko ih je bilo tko će ga znati. Dvije mislim službene, a neslužbene tko zna.
Imali su ih i ostali, a za potrošnju neznam ko manje troši. Ako troše manje goriva to znači da će malo bolje ić u zavojima i ubrzavat, ali neznači nužno ni da ubrzavaju bolje ni od Mercedesa, a ni Ferrarija, a na top speedu im to ništa neznači
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Armanini je napisao/la:hehe damjan pa ne igraju se oni neznam cega (malo mi je kasno za neku suvislu paralelu)..

shvaćam što hoćeš reći, ali ja to nisam zamislio kao guštiranje. Vettel je imao i još uvijek ima super brz bolid. Neka iskoristi kad mu se dogode malo "lošije" kvale kao u Njemačkoj da malo "trenira" pretjecanja. Nema sumnje da je on dobar vozač, da zna odvoziti brzo kad je najpotrebnije i da zna kontrolirati. Ali kako nema puno za izgubiti neka proba malo i riskirati kad zapne iza nekog a ne samo čekati bokseve. jednog dana RB će možda biti 2. ili 3. po brzini, pa kad se bude trebalo probijat biti će izgubljen. Ne strašno izgubljen, ali nakon sada već 2 sezone sa najbržim bolidom na gridu malo je u tome segmentu "zahrđao"

Naravno, to je samo moje osobno, subjektivno mišljenje.

slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

damjan.cule je napisao/la:
Armanini je napisao/la:hehe damjan pa ne igraju se oni neznam cega (malo mi je kasno za neku suvislu paralelu)..

shvaćam što hoćeš reći, ali ja to nisam zamislio kao guštiranje. Vettel je imao i još uvijek ima super brz bolid. Neka iskoristi kad mu se dogode malo "lošije" kvale kao u Njemačkoj da malo "trenira" pretjecanja. Nema sumnje da je on dobar vozač, da zna odvoziti brzo kad je najpotrebnije i da zna kontrolirati. Ali kako nema puno za izgubiti neka proba malo i riskirati kad zapne iza nekog a ne samo čekati bokseve. jednog dana RB će možda biti 2. ili 3. po brzini, pa kad se bude trebalo probijat biti će izgubljen. Ne strašno izgubljen, ali nakon sada već 2 sezone sa najbržim bolidom na gridu malo je u tome segmentu "zahrđao"

Naravno, to je samo moje osobno, subjektivno mišljenje.
Ja se s tobom nemogu složit on sad jedini ima šta za izgubit, a drugi nemaju, jer je on taj koji ima ogromnu prednost, sa takom prednosti je možda najbolje sad da vozi pametno i skuplja bodove, da su mu ostali jako blizu onda bi morao da riskira jer tad znači jako puno svaki bod. Pogledaj 2009 Buttona kad nisu bili toliko brzi čovjek je vozio koliko je mogo bez puno rizika i osvojio prvenstvo, da je izletio na kojoj trci nebi on osvojio prvenstvo nego Vettel i pogledaj Alonsa 2007 kad mu je bio bitan svaki bod jako se dugo vuko iza Sata u Canadi, u Mađarskoj dobio kaznu zbog gluposti da toga nije bilo sigurno bi tu bio bolji i osvojio prvenstvo. Tako da ja smatram da se u svakoj situaciji treba ponašat drugačije vozač
slika
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

Armanini je napisao/la:samo bi naglasio ovo sto je rekao lord i svidja mi se razmisljanje..
recimo u odnosu i na mercedes rbr ima 20 kmh manji top speed..!! 20 kmh.. to je masovno..
u biti top speed nema veze sa najbržim autom
naime radi se o setup-u mjenjača i omjeru zupčanika
ti možeš podesiti da ti je auto u zavojima agilniji, ali zato je na ravnici sporiji i ja mislim da je upravo tu tajna uspjeha RB-a u mjenjaču, pronašli su optimalni omjer koji najbolje paše šasiji
BTW, ako niste znali famozni Zastava Yugo 45 je slovio kao auto sa najboljim omjerom zupčanika u mjenjaču na svjetu (a svi jako dobro znamo kakva je kanta)
ferari i McL imaju drugačije podešene mjenjače to jako dobro vidi na trkama, di u kroz zavoj i na izlasku iz zavoja RB redovito bježi (zbog boljeg omjera okretnog momenta) dok ga na kraju ravnice sustižu
s obzirom da je večina staza prepuna polubrzih zavoja i premalo ravnica, RB je nepobjediv iz tog razloga
Odgovori