Sve bi to bilo ok da Ferrari nije ono sto je bio do ove sezone.Znaci u proteklih 10 godina su napravili dominaciju koja je bila nevjerojatna.Imaju infrastrukturu,hi-tech dizajnerske studije i opremu,sposobne ljude(izuzev izuzetaka) i sve je to stvoreno ponajvise za vrijeme dirigentske palice Jean-a Todt-a.Piquet20 je napisao/la:Istina, moja greska.nikolaa je napisao/la:Domenicalli je sef Ferrari-ja drugu godinu.Na mjesto sefa je stigao 2008 godine i od tada je osvojio jednu od moguce dvije titule(konstruktorsku).
2007 godine sef je bio Jean Todt i tada su osvojili i vozacku i konstruktorsku titulu.![]()
Ali vidis kako se o Todtu sada pisu hvalospjevi, a u prvih 6 sezona nije osvojio niti jednu titulu, i kao sto sam rekao '99. se trazila njegova smjena.
Ono sto zelim reci je da treba ljudima dati vremena...nista se nemoze napraviti preko noci.
Jean Todt je dosao u Ferrari 1993 godine,kada je vladalo opce rasulo.I bilo je razumljivo da je bio period suse dok Jean nije poslozio tim onako kako je zeljeo.Razlika je sada,sto je Domenicalli 2008 godine dosao,ako mogu reci,na gotovo.F2008 je bio super bolid (razvijan u sezoni u kojoj je Jean Todt bio CEO Ferrari-ja) i vec su se u sezoni 2008 pocele praviti gluposti sa strategijama i sa kiksevima poput onog u Singapuru.Zbog toga je i izgubljena vozacka titula,a mozda je izgubljena i okretanjem poboljsanja bolida Felipeovom nacinu voznje,dok je do tada Raikkonen bio poprilicno dominantan(osim Australije '08).Dakle vec godinu dana poslije povlacenja Todt-a sa cela Ferrari-ja poceo je polako pucati taj sistem.2009 je samo kulminacija i teski sunovrat na dno.Mislim da je najkrivlji menadzment svemu ovome,jer nisu dobro rasporedili resurse za 2008 i sljedecu 2009 godinu.Tu je odnijela danak i borba do posljednje krivine prosle sezone,ali Ferrari je dovoljno jak i veliki da bude bolji nego je sada.Jer F60 nije toliko los bolid da se ne moze osvojiti niti bod u prve 3 utrke..Problem je losa kontrola kvaliteta(pouzdanost) i strateska strana tima koja je napravila niz kikseva u ove 3 utrke.
Ne kazem da je samo Domenicalli kriv za sve.Ali je on jedan od najjacih faktora zasto sada Ferrari izgleda poput amatera..