Cuky je napisao/la:kako sam napisao i u F1 dijelu foruma, Justin Wilson nije preživio ovu nesreću.
http://www.indycar.com/News/2015/08/8-2 ... ilson-dies
@Bernardinac
Nije tradicija problem kad su zatvoreni kokpiti u pitanju. Njegovo uvođenje, barem zasad, je odgađano zbog sigurnosti. Kokpit je na open wheel bolidima vrlo malen i zeznuto je za izvesti brisače na tom kokpitu za vrijeme kiše. Također, u situaciji kakva je trenutno vidljivost je problem nekad i po suhom, sa zatvorenim kokpitom je sigurno teže. Također, što u slučaju nesreće kada se od vozača zahtjeva da bolid napusti u što kraćem roku? Ako ostane dijelom ispod zaštitnih guma, ispod drugog bolida ili prevrnut, kako otvorit kokpit da izađe van? Uz to još postoji i mogućnost da bolid uhvati plamen, a nitko ne želi vidjeti vozača zarobljenog u plamenu. Ali da, jednom kad se riješe ti problemi koji postoje mislim da je zatvoreni kokpit budućnost
Odgađano zbog sigurnosti?
Pa vozači u bliskoj prošlosti i danas uglavnom ginu ili se teško povrjeđuju zbog toga što nemaju zatvoren kokpit.
Problemi što si pobrojao rješe se za mjesec dana i uz usporedbu sa posranim hibridnim PU, uz mizeran novac.
Više Pirelli potroši novaca testirajući gumu koja će se početi raspadati između 20-24 kruga nego što bi se potrošilo na zatvoreni kokpit.
Ja ću ga izmislit, konstruirat, ugradit u svaki bolid za 100 000 EURA, za mjesec dana. Ugradio bi im i klimu za te pare.
Ejjj a gdje je armija inžinjera i super mozgova iz F1 koja leži na parama?
Pa oni da hoće, mogu otić na piknik i napravit taj vražji kokpit uz roštilj i pivo.
Zar današnja napredna tehnologija i mozgovi ne mogu napraviti kokpit koji bi se otvarao na dugme na kojem piše "PUSH THE BUTTON".
U slučaju da je bolid odletio pod gume vozač treba da stisne dugme i kokpit se otvara( 2-3 sek) i diže gume koje vozač inače ne bi mogao da odigne svojom fizičkom silom.
U slučaju da vozač nije pri svijesti, na bolidu bi naravno bio gumbić sa "PUSH THE BUTTON" ili nešto sl., kako bi se kokpit mogao otvoriti i sa vanjske strane.
Zar se ne može napraviti kokpit koji u sebi ima hidraulični / električni podizač čija je sila podizanja tolika da u slučaju prevrtanja taj kokpit odiže bolid od zemlje i vozaču omogućuje još lakše izvlačenje?
Vatra? Pa zar vozač nije zaštićeniji od vatre i gorućih benzinskih isparavanja ako je u zatvorenom?
Rasuti benzin i vrele goruće pare ne mogu doći do njega za razliku od sadašnje situacije. Vozaču sad možeš molotovljev koktel ubaciti u krilo.
Ako kojim slučajem vatra dođe iz nekog drugog pravca tj. s guzice, noga i sl, mogao bi taj kokpit imati i pp aparat, također na dugmić "FIRE-PUSH". Dovoljno je npr. mala i kratkotrajna (2-4 sek) količina Co2 da ugasi požar u takom malom zatvorenom prostoru a da ne uguši pilota.
Šta ako se vjetrobransko staklo razbije?
Ne smije se razbit ili tu mogućnost svesti na minimum. Ono treba biti kao pancir staklo, možeš lupati pucati u njega al nema penetriranja. Savija se, napukne ali nema odvajanja.
Postoji li takvo staklo, ....postoji.
Je li moguće npr. taj hidraulčni/ električni/ tlačno zračni/ mehaničko opružni, ili bilo kakav drugi sklop, koji bi podizao kokpit gurao gume, podizao prevrnuti bolid, smjestiti u veličinu doze coca-cola limenke?
Mislim da je. Ako ne u tu veličinu limenke, onda u veličinu tegle od 1 litre. Pa amortizeri od bolida su veličine prezervativa.
Vidljivost? Pa oni manijaci voze 24 sata u zatvorenom bolidu po kiši, noću. Mogu i ovi 2 sata.
Pa oko F1 se vrte milijarde, tu se izmišlja tehnologija večeras a za dva dana se primjenjuje i ugrađuje na bolide.
Zamisli sad da taj kapacitet tehnološko-mozgovni ne može riješiti sigurnosne "probleme" koje si ti naveo i još plus, ugraditi brisače?
Uvjeren sam da je ovo što sam ja(laik) napisao kao rješenje toga problema jako izvodljivo. Zamisli da nekom iskusnom inžinjeru genijalcu postaviš zadatak da rješi taj problem?
Čvrsto vjerujem kako ovih žrtava ne bi bilo da su imali zatvoren i siguran kokpit.
Ne pamtim kad je neko poginuo od onoga što si ti naveo kao kontra argument. Gume, prevrtanje, vatra.
Pa redari iskaču na stazu sa PP aparatima ko divljač. Par sekundi, desetak najviše, oni su tu.
Zatvoren kokpit treba što prije i da sam na mjestu nekog od glavešina momčadi već bih poslao neke klince da smišljaju aerodinamčku prednost od toga.