Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
McLewis
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren i Mercedes

Re: Formula 1 team - McLaren

Post Postao/la McLewis »

Slash je napisao/la:Evo i objašnjenja za to:
Lewisu je crko KERS na pola kruga, a ostalo mu je 40% neiskorištenog, što bi mu donijelo po njegovoj procjeni par desetinki.
A evo i kaj Whitmarsh kaže: As a result of that failure, he lost not only the performance dividend that KERS Hybrid provides, but also had to cope with compromised brake balance resulting from the absence of KERS Hybrid.

Ali sve to možemo okačit mačku za rep kad Vettel uopće nije koristio KERS u svom krugu. (ako je kolega koji je to napisao u nekoj drugoj temi u pravu, ja mislim da je, ali nisam 100% siguran)
vidjelo se kad je vozio svoj drugi kvalifikacijski krug da je bio kers skroz pun kad je prolazio kroz cilj...
McLaren u <3
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Mika_bar je napisao/la:Oho! Moram priznat da nisam gledao kvale (malo sam zaruzio sinoc pa se nisam uspio probudit! :zivili: Ali kakvo ugodno iznenađenje, 2. i 4., naravno vettel u svom "quali" elementu, ali činjenica da su skinuli jednoga Webbera koji vozi isti taj RBR kao i vettel, vro vrlo ohrabrujuće i nadam se da sa dobrim startom i strategijom da se može i do pobjede!
Upravo gledam vremena po sektorima, u 1. i 2. su tu negdje, samo desetinku sporiji, al onda u u 3. oko 6 desetinki zaostatka!
http://www.formula1.com/results/season/ ... times.html
Izgleda da RB opet iima ogromnu prednost u brzim zavojima. U tom 3. sektoru ima nešto brzih zavoja i tu očito dobiju puno vremena.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Da kopiram što sam napisao na temi Ferrari o RBR-ovom KERS-u:
Vidim crnjačite što Vettel nije koristio KERS u kvalama. Nije ni Webber. Sami su rekli da ga namjerno nisu koristili, ali ne i razlog zašto. Pretpostavka je da u kvalama koriste hlađenje KERS-a za hlađenje motora da bi mogli iskoristiti do kraja onu njihovu famoznu mapu motora koja u kvalama drži stalno motor pod gasom da bi jače puhao u EBD. I još jedna jako bitna stvar za RBR-ov KERS. Izgleda da koriste jednokratnu bateriju za KERS koja im služi samo za start utrke. Prednost koju ostvare oni s KERS-om na startu je oko 7 metara. Ovakva baterija je puno lakša, nema mehanizma za punjenje (koji je isto potežak), stabilnost na kočenju je puno bolja, a i balans bolida je bolji. Pametno riješenje koje sigurno donosi prednost, ali me zanima reakcija drugih timova, jer je RBR pristao da koristi KERS u dogovoru s drugim momčadima. Ovo sad mi djeluje kao natezanje tog dogovora kako njima odgovara. U svakom slučaju bit će zanimljivo.
Vezano za temu. Odavno nisam vidio ovakvo uskrsnuće od prejadnih testova do odličnih kvalifikacija. Svaka čast ljudima u McLarenu. Sad ostaje vidjeti jesu li riješili i probleme s pouzdanošću, jer ih je to najviše i handrilo prilikom testiranja.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Mika_bar
Početnik
Početnik

Post Postao/la Mika_bar »

One and only je napisao/la:Da kopiram što sam napisao na temi Ferrari o RBR-ovom KERS-u:
Vidim crnjačite što Vettel nije koristio KERS u kvalama. Nije ni Webber. Sami su rekli da ga namjerno nisu koristili, ali ne i razlog zašto. Pretpostavka je da u kvalama koriste hlađenje KERS-a za hlađenje motora da bi mogli iskoristiti do kraja onu njihovu famoznu mapu motora koja u kvalama drži stalno motor pod gasom da bi jače puhao u EBD. I još jedna jako bitna stvar za RBR-ov KERS. Izgleda da koriste jednokratnu bateriju za KERS koja im služi samo za start utrke. Prednost koju ostvare oni s KERS-om na startu je oko 7 metara. Ovakva baterija je puno lakša, nema mehanizma za punjenje (koji je isto potežak), stabilnost na kočenju je puno bolja, a i balans bolida je bolji. Pametno riješenje koje sigurno donosi prednost, ali me zanima reakcija drugih timova, jer je RBR pristao da koristi KERS u dogovoru s drugim momčadima. Ovo sad mi djeluje kao natezanje tog dogovora kako njima odgovara. U svakom slučaju bit će zanimljivo.
Vezano za temu. Odavno nisam vidio ovakvo uskrsnuće od prejadnih testova do odličnih kvalifikacija. Svaka čast ljudima u McLarenu. Sad ostaje vidjeti jesu li riješili i probleme s pouzdanošću, jer ih je to najviše i handrilo prilikom testiranja.
Moram priznat da mi to sa KERSOM sad nije baš jasno, Hamilton je rekao da u zadnjem letećem krugu isto nije imao KERS, jer je nešto zblokiralo, inače bi njegov krug bio par (2-3) desetinki brži.
Ali šta to znači sa RBR- ovim KERSOM? Da ga imaju samo na startu, a u ostatku utrke zapravo voze bez njega ili kako? Očito RBR opet ima bolid koji je strašan u kvalifikacijama, i ta njihova podešavanja za kvale su očito kao i lani. Ali ako nemaju KERS (kako shvaćam, osim na startu), onda će se jako teško braniti od napada na stazi, ako im neko u utrci bude jako blizu, npr. Hamilton u 2. krugu bude 0.9 sek iza vettela i sa pomičnim krilom + KERSOM pa preletit ce preko njega! A još će se McM lakše moći braniti od eventualnog napada RBR jer će imati KERS a ovaj neće!? Ako sam dobro shvatio ovo sa KERSOM RBR-a!?!? A što se tiče¨starta, ne vidim tu nikakvu prednost za RBR, jer i drugi imaju KERS i naravno da ga koriste na startu, tako da ne vidim kakvu prednost tu imaju u odnosu na druge?!
http://www.formula1.com/results/season/ ... _trap.html
Mika Hakkinen
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
Formula One is a mind game, no question. You have to think so hard sometimes smoke comes out your ears!
And if you don't keep your head in gear the car will overtake you.
hrcfaca (Lewis Hamilton)
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la hrcfaca (Lewis Hamilton) »

Mogu reč svaka čast ljudima iz mcm-a odlične kvlae, jedino ova prednost od 0.8 mi izgleda nestvarno, ali kakva su bila testiranja sa drugim i četvrtim mjestom, iskreno nisam se nadao takvom plasmanu.
Jednom McLaren uvijek McLaren!!!!!!!
IH!

Post Postao/la IH! »

Ljudi nemojte biti neskromni . Do jucer smo svi zajedno kukali i otpisivali ovu sezonu unaprijed.

Sada kada smo ,hvala Bogu,vidjeli da smo jako konkurantni neki spominju zal sto nam Vetel bjezi dosta. Odlicno je ovo vjerujte mi.
Imamo konkurantnost,imamo mogucnosti da kroz sezonu vrsimo nadogradnju,nismo daliko....dobro je.

Jedva cekam trku.... =D> 8) :biggrin:
slika
slika
Mika_bar
Početnik
Početnik

IH! je napisao/la:Ljudi nemojte biti neskromni . Do jucer smo svi zajedno kukali i otpisivali ovu sezonu unaprijed.

Sada kada smo ,hvala Bogu,vidjeli da smo jako konkurantni neki spominju zal sto nam Vetel bjezi dosta. Odlicno je ovo vjerujte mi.
Imamo konkurantnost,imamo mogucnosti da kroz sezonu vrsimo nadogradnju,nismo daliko....dobro je.

Jedva cekam trku.... =D> 8) :biggrin:
Slažem se, mislim da bi sezona općenito mogla biti vrlo slična prošlogodišnjoj, RBR očito neuhvatljiv u kvalama, ali moramo tek vidjeti kako će izgledati utrka, strategije sa boksevima, race-pace, čuvanje guma, KERS, DRS (klap-klap krilo) ma bit ce svega ! :festa2:
Mika Hakkinen
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
Formula One is a mind game, no question. You have to think so hard sometimes smoke comes out your ears!
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

Mika_bar je napisao/la:
One and only je napisao/la:Da kopiram što sam napisao na temi Ferrari o RBR-ovom KERS-u:
Moram priznat da mi to sa KERSOM sad nije baš jasno, Hamilton je rekao da u zadnjem letećem krugu isto nije imao KERS, jer je nešto zblokiralo, inače bi njegov krug bio par (2-3) desetinki brži.
Ali šta to znači sa RBR- ovim KERSOM? Da ga imaju samo na startu, a u ostatku utrke zapravo voze bez njega ili kako? Očito RBR opet ima bolid koji je strašan u kvalifikacijama, i ta njihova podešavanja za kvale su očito kao i lani. Ali ako nemaju KERS (kako shvaćam, osim na startu), onda će se jako teško braniti od napada na stazi, ako im neko u utrci bude jako blizu, npr. Hamilton u 2. krugu bude 0.9 sek iza vettela i sa pomičnim krilom + KERSOM pa preletit ce preko njega! A još će se McM lakše moći braniti od eventualnog napada RBR jer će imati KERS a ovaj neće!? Ako sam dobro shvatio ovo sa KERSOM RBR-a!?!? A što se tiče¨starta, ne vidim tu nikakvu prednost za RBR, jer i drugi imaju KERS i naravno da ga koriste na startu, tako da ne vidim kakvu prednost tu imaju u odnosu na druge?!

james allen priča o rješenju kersa "samo za start"
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
Mika_bar
Početnik
Početnik

zizi je napisao/la:
Mika_bar je napisao/la:
Dakle dobro sam shvatio, RBR ima lagani KERS kojeg mogu upotrijebit samo jedanput i to na startu, a u ostatku utrke ga zapravo neće imati! Mislim da su u RBR jako sigurni u sebe i svoju brzinu, #-o kad se tako lako odriču toga, ili pak imaju veći problem sa svojim normalnim KERSOM ?
Mika Hakkinen
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
SRV
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la SRV »

Sta je onda sa restartom utrke? I tu su u minusu.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Mika_bar je napisao/la:
zizi je napisao/la:
Mika_bar je napisao/la:
Dakle dobro sam shvatio, RBR ima lagani KERS kojeg mogu upotrijebit samo jedanput i to na startu, a u ostatku utrke ga zapravo neće imati! Mislim da su u RBR jako sigurni u sebe i svoju brzinu, #-o kad se tako lako odriču toga, ili pak imaju veći problem sa svojim normalnim KERSOM ?
Ne odriču se ničega, nego jednostavno računaju s tim. Bolji balans zbog takvog KERS-a i odlična aerodinamika im daje za pravo da budu "cocky" i da pretpostave da neće ni McLaren ni Ferrari biti 0.9s iza njih, nego nešto više. Vjerovatno su se pripremili i za scenarij da ubace kompletan KERS u bolid. Sad zasad im ovako više odgovara i tako se i ponašaju. Jedino što mene zanima je da li su prekršili džentlmenski dogovor koje su sve momčadi imale vezano za korištenje KERS-a? Ovo je jako zeznuto područje, jer ne krše nijedno pravilo, nego samo dogovor koje su momčadi imale između sebe. Ostali se nemaju pravo žaliti FIA-i, ali ne znam kako će ovo utjecati na odnose u FOTA-i. Ne vjerujem baš da su ekipa iz Ferrarija, McM-a, Mercedesa i Renaulta podrazumjevali ovakvo korištenje KERS-a kada su se dogovarali.

@SRV: restart utrke se obično desi iza SC-a. Ako utrka bude zaustavljena skroz pa onda bude restart onda su u deficitu, ali koliko često se to dešava?
slika

Mika_bar
Početnik
Početnik

One and only je napisao/la:

Ne odriču se ničega, nego jednostavno računaju s tim. Bolji balans zbog takvog KERS-a i odlična aerodinamika im daje za pravo da budu "cocky" i da pretpostave da neće ni McLaren ni Ferrari biti 0.9s iza njih, nego nešto više. Vjerovatno su se pripremili i za scenarij da ubace kompletan KERS u bolid. Sad zasad im ovako više odgovara i tako se i ponašaju. Jedino što mene zanima je da li su prekršili džentlmenski dogovor koje su sve momčadi imale vezano za korištenje KERS-a? Ovo je jako zeznuto područje, jer ne krše nijedno pravilo, nego samo dogovor koje su momčadi imale između sebe. Ostali se nemaju pravo žaliti FIA-i, ali ne znam kako će ovo utjecati na odnose u FOTA-i. Ne vjerujem baš da su ekipa iz Ferrarija, McM-a, Mercedesa i Renaulta podrazumjevali ovakvo korištenje KERS-a kada su se dogovarali.

@SRV: restart utrke se obično desi iza SC-a. Ako utrka bude zaustavljena skroz pa onda bude restart onda su u deficitu, ali koliko često se to dešava?
Znači da su jako sigurni u svoju brzinu, a što se tiče ovog dogovora, moglo bi biti trzavica oko toga, mali psihološki rat!
Mika Hakkinen
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Mika_bar je napisao/la:
One and only je napisao/la:

Znači da su jako sigurni u svoju brzinu, a što se tiče ovog dogovora, moglo bi biti trzavica oko toga, mali psihološki rat!
Moglo bi jako oslabiti FOTA-u, a to je loše za F1. Ako se dvije trkaće institucije kao što su Ferrari i McLaren mogu držati dogovora, zašto RBR ne može?
slika

Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Dero »

Deficit ovakvog KERSa ce se vidjet tek za par utrka računajuci da Ferrari i McL imaju slični razvojni tempo kao prošle sezone
Međutim kao što je One rekao najvjerojatnije u RB imaju shemu po kojoj mogu samo ubaciti pravi KERS u slučaju da im to počne predstavljat nedostatak

Što ces kada se RB može bahatiti i utrkivati i bez KERSa s obzirom na toliku aerodinamičku prednost naspram Mclarena i Ferrarija. Njima je samo cilj preživiti start a kasnije im očito i KERS netreba.
BIti ce samo zanimljivo kada se nađu iza nekoga u kvalama kao što je sada Webber u sendviču između dva Mclarena gdje se do drugoga kruga nece moci odvojiti od ostatka
Mika_bar
Početnik
Početnik

Moram priznati da mi se ovo uopće ne sviđa, ne brzina RBR-a, već ovo ponašanje, kako može jedna momčad samo tako odlučiti da kvalifikacije vozi bez KERS-a, a očito imaju neku prednost s time (lakši su, drugačiji balans i raspored brzina?) jer inače to ne bi napravili, a onda opet u utrku uđu sa KERSOM i ionda imaju još i drugačiji KERS, zar to nije standardizirano ove godine? Ne sviđa mi se to, malo oču malo neću, ako imaš KERS u autu, moraš ga imati stalno, a ne malo vaditi pa malo stavljati kako ti paše?
http://www.autosport.com/news/report.php/id/90255

EDIT: :lol2: Nadam se samo de ce ih McLaren stici i da ce im se to bahaćenje obiti o glavu!
Zadnja izmjena: Mika_bar, dana/u 26 ožu 2011, 14:54, ukupno mijenjano 1 put.
Mika Hakkinen
World Championships 2
Grand Prix's 165
Wins 20
Poles 26
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

One and only je napisao/la: Ako se dvije trkaće institucije kao što su Ferrari i McLaren mogu držati dogovora, zašto RBR ne može?
Zato kaj su oni tvornica pića, a ne trkaća institucija :D .
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Mika_bar je napisao/la:Moram priznati da mi se ovo uopće ne sviđa, ne brzina RBR-a, već ovo ponašanje, kako može jedna momčad samo tako odlučiti da kvalifikacije vozi bez KERS-a, a očito imaju neku prednost s time (lakši su, drugačiji balans i raspored brzina?) jer inače to ne bi napravili, a onda opet u utrku uđu sa KERSOM i ionda imaju još i drugačiji KERS, zar to nije standardizirano ove godine? Ne sviđa mi se to, malo oču malo neću, ako imaš KERS u autu, moraš ga imati stalno, a ne malo vaditi pa malo stavljati kako ti paše?
http://www.autosport.com/news/report.php/id/90255
Ma nije stvar u tom dal imaju il nemaju, nego u tom kako su oni interpretirali taj KERS. Imaju ga oni cijelo vrijeme u auto, ali neku potpuno drugu vrstu od svih ostalih koja im donosi prednost po pitanju mase ukupnog sistema itd...
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
SRV
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la SRV »

Mora McLaren imati savijanje prednjeg krila kao kod RB-a da bi ih stigli, izmedju ostalog. To donosi jako puno, a po onome sto se dosada moglo vidjeti, RB krilo je jos uvijek fleksibilno.
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

One and only je napisao/la: Ne odriču se ničega, nego jednostavno računaju s tim. Bolji balans zbog takvog KERS-a i odlična aerodinamika im daje za pravo da budu "cocky" i da pretpostave da neće ni McLaren ni Ferrari biti 0.9s iza njih, nego nešto više. Vjerovatno su se pripremili i za scenarij da ubace kompletan KERS u bolid. Sad zasad im ovako više odgovara i tako se i ponašaju. Jedino što mene zanima je da li su prekršili džentlmenski dogovor koje su sve momčadi imale vezano za korištenje KERS-a? Ovo je jako zeznuto područje, jer ne krše nijedno pravilo, nego samo dogovor koje su momčadi imale između sebe. Ostali se nemaju pravo žaliti FIA-i, ali ne znam kako će ovo utjecati na odnose u FOTA-i. Ne vjerujem baš da su ekipa iz Ferrarija, McM-a, Mercedesa i Renaulta podrazumjevali ovakvo korištenje KERS-a kada su se dogovarali.
No to je sve vrlo čupavo
1. pogledajte Q1 tu hamilton kasni 0.088
Q1 je i nešto što možemo očekivati u utrci

2. ako je hamliton u repu vetelu
- ima pomično krilo
- ima KERS svaki krug

hamilton neće čekati da pokuša preteći, nije to njegov stil, a po tome rezultat će biti vrlo čupav.
Vetel izvrsno vozi kad je vodeći i kad je staza prazna (na to je naučio u simulatorima), no vetel ako nije vodeći ispoljava poveću nervozu

Znači ako RB ima "polu-KERS" mislim da im bude jako teško obraniti se i od hamlitona i alonsa (iako je meni osobno drago kaj Alonso šepa na startu sezone, vjerujem da će bit važan faktor do kraja)
button i weber su nekako u sjeni ove trojice i svoje će prilike čekati iz drugog plana

KERS će biti ključan ove sezene za osvajanje prvaka (hamliton je pokazao pretprošle godine da ga zna iscjediti) i vjerujem da ima dobre šanse skinuti krila RB-u :)
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak

A ne znaš kakvi će omjeri snaga sutra biti u utrci. Ovo sve što mi sad pričamo je presipanje iz šupljeg u prazno. Može sutra i Petrov pobjedit (nešto kontam šta bi tek Kubica s ovim autom napravio ako je Petrov 6.).
Elem, ovo je baš situacija "wait and see".
slika

47
Moderator
Moderator
Navijam za: Crveno
Kontakt:

Post Postao/la 47 »

Ne znam dal je bilo ovdje...
malo da se ubaci u GP spiku

Jenson na Bathurstu
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x4XVF3jJ ... r_embedded[/youtube]
slika
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

bravo, dobar posao... =D>
šteta za buttona, ali kaj je tu je...
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

darky je napisao/la:bravo, dobar posao... =D>
šteta za buttona, ali kaj je tu je...
ono mi se uopće ne sviđa.

pazi ovu hipotetsku situaciju:

button napada massu, alonso je 10 sekundi iza. button presječe šikanu, massa skroz uspori da ga stigne alonso, button mora propustit i gubi mjesto i 10 sekundi. nema smisla. moraju smislit nešto pametnije. najpoštenije, ali i najrigoroznije bi bilo da kažnjavaju svaki izlazak izvan staze bio ti u borbi ili ne i to nadodavanjem vremena na kraju ili još rigoroznije prolaskom kroz box
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

da je odmah vratio poziciju sve bi bilo puno bolje.identična stvar kao alonso prošle godine na silverstonu.valjda kontaju da će to nekako proć pred sucima.da je i kojim slučajem i bio ispred masse,sječenjem zavoja je bio još više ispred masse,dakle stekao nepoštenu prednost
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

vidc je napisao/la:da je odmah vratio poziciju sve bi bilo puno bolje.identična stvar kao alonso prošle godine na silverstonu.valjda kontaju da će to nekako proć pred sucima.da je i kojim slučajem i bio ispred masse,sječenjem zavoja je bio još više ispred masse,dakle stekao nepoštenu prednost
ma to je čisto vozačka odluka jel je ili nije bio naprijed, suci a i komentatori su rekli da nije i dobio je penalty box (kraj priče, pravila se znaju).
Odgovori