tanabe-san je napisao/la: 03 vel 2022, 13:10
Cuky je napisao/la: 03 vel 2022, 07:24
Ovo crveno... razlog za promjenu plana nije Hondin strah od VW-a, pa ta suradnja još uvijek nije ni potvrđena niti je VW potvrdio da će biti u F1...
As for Red Bull, its post-Honda future appears to be heading towards a collaboration with another manufacturer in the long-term as it is expected that Red Bull Powertrains will agree on a tie-up with a Volkswagen Group brand if that company opts to enter F1 with the 2026 engine rules. (iz istog onog linka. ali imam jos linkova gde sam citao da su RB i VW na dobrom putu da saradjuju od 2026)
Tako je, očekuje se da bi trebali surađivati sa njima AKO VW odluči ući u F1... niti ulazak VW-a niti suradnja sa RB-om nisu sigurni da će se dogoditi (još).
tanabe-san je napisao/la: 03 vel 2022, 13:10razlog za promjenu plana je čisto taj da RB Powertrains u 2026. može ući kao novi proizvođač koji do tada nije imao proizvedenu PU kako bi imao povlastice koje bi trebale biti dodijeljene novim proizvođačima da bi lakše nadoknadili sve godine iskustva sa PU koje trenutninproizvođači imaju. To su čak i sami iz RB-a rekli i to imaš u onom članku koji sam linkao pa nisi htio čitati
Koje povlastice? Ne razumem o kojim povlasticama govoris? To sto ce biti rastereceni jel ce motori dolaziti iz Sakure? Pa kao sto sam rekao niko Mercedesu i Ferariju ne brani da izgrade drugu fabriku ako ti mislis da je do toga. Ali zaboravio si i da se motori zamrzavaju tako da nece biti ulaganja u R&D i svi ce se baviti motorima za 2026.
Nisam zaboravio da se motori zamrzavaju. Ali nitko ni ne priča o aktualnim motorima, nego o onima koji će se raditi po pravilima za 2026. Naime FIA, momčadi i proizvođači motora trenutno su u dogovorima oko toga da se novim proizvođačima koji bi 2026. prvi puta ušli u F1 dodijele nekakve beneficije koje trenutni (Ferrari, Mercrdes, Renault, Honda) neće imati kako bi brže nadoknadili manjak iskustva sa hibridnim PU koje ova 4 imaju već skoro cijelo desetljeće. Točan paket beneficija još nije dogovoren, ali po svemu što sam pročitao lako moguće da bude funkcioniralo slično kao što je u MotoGP gdje proizvođač koji nije sakupio određen broj bodova u zadnje dvije godine (a boduju se pobjede i podij) ima pravo na neograničena teatiranja, više motora po vozaču prije nego dobiju kaznu za promjenu i sl...
Ferrariju i ostalim izgradnja još jedne tvornice ne bi donijela te beneficije... ako se dogovore dobit će ih samo oni koji prvi puta dobavljaju PU 2026. ili kasnije (npr. RB Powertrains, VW, Audi, Cosworth, Toyota... bilo tko tko uđe 2026. ili kasnije)
Konkretno, ustupci koji se najviše spominju su veći budget cap za razvoj PU, dozvoljavanje više testova na dynu i slično uz već dogovorene (ukidanje MGU-H npr.)