Utrke 2011 - Arhiva-Komentari
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi
- Forza
- Profesionalni vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari - F1
-
- Test vozač
- Navijam za: Nikoga
Re: VN Kine, Shanghai International Circuit, 15.-17.4.2011.
darky je napisao/la:@stručnjak
vjeruj kers je 50 KG na jednom mjestu
A 50 KG balasta daje bolji učinak ako ih rasporediš kako bolje paše tvom stilu vožnje
nitko ne daje točan podatak, ali u većini tekstova spominje se 20-30 kg. sigurno nije 50

"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH
You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
-
- Legenda
ma utrka je bila ljubičanstvena!!!!!
nikako ne razumijem šta je tako zanimljivo u ovako glupavoj utrci ko ovoj danas. uvjerljivo lošija od prve dvije. i iz jednog banalnog razloga - pobijedio je onaj tko je u tom trenutku bio prvi. potpuno neprivlačno. isto je tako moga pobijditi npr. webber da je trajala 4 krugova duže, što je svojstvo loših trka. a način na koji je mclaren brz, ne znam...
ferrari - i zadnje nade su valjda propale. to je to
U sudaru pereza i sutila okriviti sutila???.. komedija.
nikako ne razumijem šta je tako zanimljivo u ovako glupavoj utrci ko ovoj danas. uvjerljivo lošija od prve dvije. i iz jednog banalnog razloga - pobijedio je onaj tko je u tom trenutku bio prvi. potpuno neprivlačno. isto je tako moga pobijditi npr. webber da je trajala 4 krugova duže, što je svojstvo loših trka. a način na koji je mclaren brz, ne znam...
Samo neka se trkaju.
- -ferrari-F1-
- Početnik
- Navijam za: Fernando Alonso
vama su dobre utrke poput onih u monte carlu gdje bude max jedno pretjecanje...ovih godina ste kukali kako ima malo pretjecanjadmarijon je napisao/la:ma utrka je bila ljubičanstvena!!!!!
ove godine napokon ih ima dosta a vama opet nepaše...dao bog da DRS traje vjecno
Fernando Alonso Díaz (29. srpnja 1981)
-
- Legenda
ne miješajmo stvari. pretjecanja su super. i zato je malezija bila predivna utrka. ovo s kinom je s...., a mclarenova posla -pretužno. trebalo bi jednu dodatnu komisiju napraviti koja bi samo njih nadgledala
Samo neka se trkaju.
- Igor18
- Veteran
- Navijam za: Schumachera
dmarijon je napisao/la:ma utrka je bila ljubičanstvena!!!!!

Može pitanje?
Šta je po tebi dobra utrka? Definiraj mi (ako želiš) tvoje viđenje dobre-odlične utrke.
Znači, pretjecanja, direktne borbe na stazi, zgusnuti poredak, 6 vozača izmjenjeno u vodstvu utrke, borbe do zadnjeg zavoja utrke, direktni prelazak na stazi u borbi za 1. mjesto... to znači nisu obilježja dobre utke.
Kaj je čudno s Webberom? To je draž povratka taktičkih odluka i drugačijih strategija. Kimi je svojevremeno dosta puta startao iz zadnjih redova i zahvaljujući drugačijoj taktici i brzom autu došao do postolja i pobjede.
Michael is faster than you!!
-
- Legenda
Opet se ne razumijemo. Nije bitan webber, nego kontekst. webber je sjajno iskoristio prilike.
1.Bit je da pobijedio onaj tko je bio najbolji kroz cijelu utrku.
2.Pretjecanja zbog vožnji, a ne trulih guma
3. ako si pošten, nećeš se boriti u vrhu.
2.Pretjecanja zbog vožnji, a ne trulih guma
3. ako si pošten, nećeš se boriti u vrhu.
Samo neka se trkaju.
-
- Legenda
p.s. pod pošten mislim na momčad, a ne na vozače. nema veze
4. Jergoviću je Kina "dramatična" valjda isto toliko koliko je Sutil kriv što ga je Perez udario
4. Jergoviću je Kina "dramatična" valjda isto toliko koliko je Sutil kriv što ga je Perez udario
Samo neka se trkaju.
- K1M1
- HNL kladionica majstor
- Navijam za: Kimi i Frijns
@Toon Army i dmarijon - wtf??
ako ovo danas nije bila odlična utrka onda zbilja neznam, možda da se prebacite na neki drugi sport a?
mislim nzm, nhf al meni stvarno nevjerojatno da nekom ovo može bit prosječna ili loša utrka..

ako ovo danas nije bila odlična utrka onda zbilja neznam, možda da se prebacite na neki drugi sport a?

mislim nzm, nhf al meni stvarno nevjerojatno da nekom ovo može bit prosječna ili loša utrka..

- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
...treba čitati!!!...nitko ne tvrdi da je utrka bila loša niti prosjećna (naročito ne u zadnje vrijeme)...ali još jednom želim objašnjenje od nekog da mi opiše bilo što spektakularno i nezaboravno sa ove utrke...K1M1 je napisao/la:@Toon Army i dmarijon - wtf??![]()
ako ovo danas nije bila odlična utrka onda zbilja neznam, možda da se prebacite na neki drugi sport a?![]()
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- K1M1
- HNL kladionica majstor
pa lijepo ti je gore kolega Igor napisao:Toon Army je napisao/la: ...treba čitati!!!...nitko ne tvrdi da je utrka bila loša niti prosjećna (naročito ne u zadnje vrijeme)...ali još jednom želim objašnjenje od nekog da mi opiše bilo što spektakularno i nezaboravno sa ove utrke...
pretjecanja, direktne borbe na stazi, zgusnuti poredak, 6 vozača izmjenjeno u vodstvu utrke, borbe do zadnjeg zavoja utrke, direktni prelazak na stazi u borbi za 1. mjesto...
ako to nisu obilježja odlične utrke onda nzm...

-
- Legenda
Je, sve je super, kada je to onako kako treba biti. I neću se prebaciti na drugi sport, ali jedva čekam iduću moto gp trku, ili još bolje - moto2. Od njih F1 treba učiti.
Hamiltovone vožnje iz gp2 su lijepe pobjede. Ovo danas mi je... ne znam. za koga kog da da navijaš, osjećaš se pos.... jer nakon ovakve pobjede .,.. svaka pobjeda kao da je slučajna.
Hamiltovone vožnje iz gp2 su lijepe pobjede. Ovo danas mi je... ne znam. za koga kog da da navijaš, osjećaš se pos.... jer nakon ovakve pobjede .,.. svaka pobjeda kao da je slučajna.
Samo neka se trkaju.
- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
...još jednom: trka nije bila loša no nikako ne zaslužuje (po meni) silne epitete i hvalospjeve...ne zaboravi ove tzv. silna pretjecanja zbog kojeg su razloga bila i koliko je to vođenje nepravednih borbi...ne pljujem po utrci no nikako ju ne želim dizati na pijedestale jer to nije zaslužila...iznadprosjećna možda da no nikako više od toga...K1M1 je napisao/la:pa lijepo ti je gore kolega Igor napisao:Toon Army je napisao/la: ...treba čitati!!!...nitko ne tvrdi da je utrka bila loša niti prosjećna (naročito ne u zadnje vrijeme)...ali još jednom želim objašnjenje od nekog da mi opiše bilo što spektakularno i nezaboravno sa ove utrke...
pretjecanja, direktne borbe na stazi, zgusnuti poredak, 6 vozača izmjenjeno u vodstvu utrke, borbe do zadnjeg zavoja utrke, direktni prelazak na stazi u borbi za 1. mjesto...
ako to nisu obilježja odlične utrke onda nzm...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
- K1M1
- HNL kladionica majstor
niš ne kužim, po čemu je lewisova pobjeda slučajna, o čemu ti?dmarijon je napisao/la:Je, sve je super, kada je to onako kako treba biti. I neću se prebaciti na drugi sport, ali jedva čekam iduću moto gp trku, ili još bolje - moto2. Od njih F1 treba učiti.
pa prešao je 5 vozača na stazi, u izravnom dvoboju, svih 5 bez drs-a, neke od njih koji su imali svježije gume od njega, borio se ko lav i odvozio fenomenalnu utrku. To je nezasluženo?? A ko je onda po tebi trebao pobijedit da bi bilo zasluženo?

a uspoređivat motore i aute (formule) je po meni prlično bezveze, dva različita sporta, kao da uspoređuješ WRC s kartingom ili rukomet s nogometom...

- Ferrari-BiH
- Veteran
- Navijam za: Ferrari
Ja cu se donekle sloziti sa kolegama koji kazu da utrka nije bas za 10+....
Da se razumijemo...utrka je bila odlicna....ali nisu ta preticanja bila toliko fenomenalna, dosta veliku ulogu su odigrale gume. Sada umjesto kroz boks, preticanja se vrse "kroz" gume...
Opet nisu vozacka, nego strateska. Iako je mnogo bolje i ovako nego kao recimo prije 2-3 sezone.
Ja sam malo vise za ona preticanja "na muda", sa celicnim kocnicama, bez promijena guma i bez tankanja goriva, pa kud koji mili moji
Da se razumijemo...utrka je bila odlicna....ali nisu ta preticanja bila toliko fenomenalna, dosta veliku ulogu su odigrale gume. Sada umjesto kroz boks, preticanja se vrse "kroz" gume...
Opet nisu vozacka, nego strateska. Iako je mnogo bolje i ovako nego kao recimo prije 2-3 sezone.
Ja sam malo vise za ona preticanja "na muda", sa celicnim kocnicama, bez promijena guma i bez tankanja goriva, pa kud koji mili moji
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
- King iCool
- Veteran
- Navijam za: McLaren
- Kontakt:
Evo starta. Pogledajte kako je usko bilo između Hamija i Vettela. Tu je lako moglo doći do dodira.
- Mazzacane
- Navijam za: Renault
a čoviče.... nekome njegovi puleni nisu zadovoljili i utrka je bezveze... a dobro, očito su 90% fanova f1 u u krivu kad kažu da je utrka bila predobra, a samo su oni u pravu.. o.O
gume su igrale ulogu, da, al.... jedan proizvođač za sve, taktiku bira svak za sebe kako će ih iskoristit najbolje
gume su igrale ulogu, da, al.... jedan proizvođač za sve, taktiku bira svak za sebe kako će ih iskoristit najbolje
“Technical problems are something you can do nothing about as a driver, in the sense that you are not able to go and redesign the pistons, or whatever,”
The Flying Finn
The Flying Finn
-
- Legenda
Kažem samo svoje mišljenje, takav mi je dojam ostao. Nije mi legla. Velika većina i fanova i portala kaže da je utrka bila odlična, pa onda sigurno i je. I odlično se borio, ne mogu ništa reći. Hamija je bilo zabavno gledati. To je više manje to.
Samo neka se trkaju.
- darky
- Profesionalni vozač
moram te razočarati, ali FIA kaže da u F1 utrci pobjeđuje najbolji....dmarijon je napisao/la:
U prve dvije je to bio Vetel, jučer Hamilton
i prvak će na kraju sezone biti onaj koji je najbolji
F1 = auto + vozač + splet okolnosti na stazi + sreća
- garx
- Početnik
jedno pitanje - a jesu li utrke za vrijeme doljevanja gorive bile umjetne i neovisne o vozacima?
mislim, karakteristike guma su poznate, u timovima rade vrhunski inzinjeri, gomila ljudi zaduzena za strategiju, i neka se, lijepo kao vrlo inteligentni, i vrlo dobro placeni profesionalci ponasaju skuladno tome, prilagode novim uvijetima... zelim reci, nije da ce ovu sezonu obiljeziti sreca, u toj kolicini u kojoj neki ovdje to misle - na pocetku vikenda svi dobijaju isti broj jednakih guma, i koriste ih sukladno svojim odlukama, ne vuku se karte na pocetku vikenda, niti se baca kocka, nek se prilagode novim uvijetima, to je odlika inteligentnih bica
mislim, karakteristike guma su poznate, u timovima rade vrhunski inzinjeri, gomila ljudi zaduzena za strategiju, i neka se, lijepo kao vrlo inteligentni, i vrlo dobro placeni profesionalci ponasaju skuladno tome, prilagode novim uvijetima... zelim reci, nije da ce ovu sezonu obiljeziti sreca, u toj kolicini u kojoj neki ovdje to misle - na pocetku vikenda svi dobijaju isti broj jednakih guma, i koriste ih sukladno svojim odlukama, ne vuku se karte na pocetku vikenda, niti se baca kocka, nek se prilagode novim uvijetima, to je odlika inteligentnih bica

- Ćale od Lewisa
- Svjetski prvak
- Navijam za: Mercedes
Ja se slažem s tobom kolega, ove godine je strategija od presudne važnosti. Cjeli vikend možeš biti najbrži, na kvalama bit sekundu brži od svih al samo jedan krivi ulazak u boks i završiš daleko od pobjede. Vidjeli smo da se 15sec može nadokadit bez problema ako u pravom trenutku dobiješ prave gume.Ferrari-BiH je napisao/la:Ja cu se donekle sloziti sa kolegama koji kazu da utrka nije bas za 10+....
Vozači će u kvalama lagano 'brusit' početni sloj nove gume kako bi u trci imali što bolje performanse, bez obzira na vrijeme u kvalama (kvale zapravo nisu ni važne više kad možeš 10tak sec nadoknadit? ).
Ovogodišnje gume čini mi se da neću do kraja sezone shvatit.
Što se tiče DRS-a, pa ja bi rekao da on nije ništa značajno donio u F1. U kvalama je jako bitan jer tko ima muda više ga očepivat ić će brže dok u trci oni najbrži i dalje se pretiču van DRS zone. Nije još bio toliko dug pravac da bi napadač doslovno proletio kraj protivnika (možda u Abu Dhabiu i Monzi), jer ionako koliko vidim pod DRS-om četvrtinu pravca voze u iberu. Nije nitko lud da zbog tog pravca i par puta paljenja DRS-a produži brzine za veći top speed kad će na ostalim djelovima staze bit sporiji. Za mene je KERS prava stvar a ovaj DRS nije se pokazao onako kako sam očekivao. Mislio sam da se branitelj neće moć zadržat napadača.
Onaj tko zna preticavat i borit se po stazi njemu ne treba DRS (Hamilton, prošla utrka Alonso).
Samo se nadam da se neće desit da vodećem u trci se zaglavi DRS i to tako da ostane otvoren pa da u prvom zavoju izleti van. Koga onda okrivit za izgubljenu pobjedu, 'kontrolni toranj' ili software?

- darky
- Profesionalni vozač
nemojte se zavaravati...
do sad smo imali otvorene tri utrke na stazama na kojima pole nije toliko bitan
sad slijedi turska, u njoj možemo očekivati otvorenu utrku ali onda???
do sad smo imali otvorene tri utrke na stazama na kojima pole nije toliko bitan
sad slijedi turska, u njoj možemo očekivati otvorenu utrku ali onda???
- Armanini
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
cale neznam ja sto si ti gledao, ali kada je napadac dovoljno blizu (unutar nekih 0.50 i kad digne krilo, prednost je masovna.. prakticki ga stigne prestic i zaobic..
i to na tih 600 metara..
svi vozaci u izjavama kazu da su nemocni u obrani..
zapeo mi za oko primjer webbera.. rbr koji je dosta sporiji od vecine bolida.. - vozi se iza i nema sanse da bi ga uopce ulovio u kvalitetan slip, dodje linija, digne krilo, i instantno se on ubrza na nekih 315, dok ovaj gusla na 300 mrtvih.. naravno stigne ga dostic, prestic i razmislit o zavoju 3 puta prije nego se postavi..
retardirano i skroz lose.. a gledam recimo ovdje na siteu je anketa i ogroman postotak ljudi za.. bo..
primjer ove utrke.. utrka je bila strasna.. nije bilo ni jednog kruga a da se nisu barem 2 para natjeravala u bliskoj borbi..
jbmu, utrka vec zavrsila za prvu desetorku, a na stazi jos borbi.. i zabijanja
znaci drs nije potreban, jer se ne stize ovog ispred uz pomoc drsa, vec ga se stigne "regular", najvise zbog razlike u gripu i nikakve potrebe nema za olaksavanjem samog preticanja sto bi trebao bit temelj i osnova utrkivanja..
a s druge strane.. kad dodju dosadne staze kojih je u kalendaru preko 50%, staze gdje su preticanja minimalna i jako otezana, tamo ce mozda taj vrag promjeniti sam karakter utrka na tim stazama, pa ..
eh da utrka..
samo cu pohvalit mcm zajedno sa lewisom koji su prokuzili malo kako i sto i uspjeli do pobjede..
webber nenormalno..
ferrari trube.. al massa me zadovoljio jako.. jos proslu utrku je pokazao znakove zivota, a ovu je zbilja na razini..
ono sto meni smeta jako su te gume.. ne karakteristike guma koje su pogodjene kako se i planiralo i ocekivalo, (osim sto mi nekako nema smisla da nema razlike izmedju trajanja tvrdih i mekih - nema bas smisla onda tvrda guma), nego me smeta sto su makli 2 seta od prosle godine..
prosle godine kad se moglo sa jednim setom zavrsit utrku, bilo je guma kolko oces.. a sad, kad se trose cim se stave imaju 6 setova za kvale i trku.. pa se pocne kalkulirati vec subotu ujutro.. nikako ne vidim smisla u tome.. previse je to taktiziranja, previse je to balansiranja izmedju - sjedi i vozi sto brze mozes i sjedi i vozi sto lakse mozes..
i to na tih 600 metara..
svi vozaci u izjavama kazu da su nemocni u obrani..
zapeo mi za oko primjer webbera.. rbr koji je dosta sporiji od vecine bolida.. - vozi se iza i nema sanse da bi ga uopce ulovio u kvalitetan slip, dodje linija, digne krilo, i instantno se on ubrza na nekih 315, dok ovaj gusla na 300 mrtvih.. naravno stigne ga dostic, prestic i razmislit o zavoju 3 puta prije nego se postavi..
retardirano i skroz lose.. a gledam recimo ovdje na siteu je anketa i ogroman postotak ljudi za.. bo..
primjer ove utrke.. utrka je bila strasna.. nije bilo ni jednog kruga a da se nisu barem 2 para natjeravala u bliskoj borbi..
jbmu, utrka vec zavrsila za prvu desetorku, a na stazi jos borbi.. i zabijanja

znaci drs nije potreban, jer se ne stize ovog ispred uz pomoc drsa, vec ga se stigne "regular", najvise zbog razlike u gripu i nikakve potrebe nema za olaksavanjem samog preticanja sto bi trebao bit temelj i osnova utrkivanja..
a s druge strane.. kad dodju dosadne staze kojih je u kalendaru preko 50%, staze gdje su preticanja minimalna i jako otezana, tamo ce mozda taj vrag promjeniti sam karakter utrka na tim stazama, pa ..
eh da utrka..
samo cu pohvalit mcm zajedno sa lewisom koji su prokuzili malo kako i sto i uspjeli do pobjede..
webber nenormalno..
ferrari trube.. al massa me zadovoljio jako.. jos proslu utrku je pokazao znakove zivota, a ovu je zbilja na razini..
ono sto meni smeta jako su te gume.. ne karakteristike guma koje su pogodjene kako se i planiralo i ocekivalo, (osim sto mi nekako nema smisla da nema razlike izmedju trajanja tvrdih i mekih - nema bas smisla onda tvrda guma), nego me smeta sto su makli 2 seta od prosle godine..
prosle godine kad se moglo sa jednim setom zavrsit utrku, bilo je guma kolko oces.. a sad, kad se trose cim se stave imaju 6 setova za kvale i trku.. pa se pocne kalkulirati vec subotu ujutro.. nikako ne vidim smisla u tome.. previse je to taktiziranja, previse je to balansiranja izmedju - sjedi i vozi sto brze mozes i sjedi i vozi sto lakse mozes..
- darky
- Profesionalni vozač
kad si već spomenuo gume...
Mislim da bi trebali promijenti pravilo i dati vozačima da si sami odaberu dva seta koja žele na utrci
i trebalo bi biti
- tvrda komponenta - 30 krugova
- srednje tvrda - 20 krugova (+1 sekunda brža)
- srednja komponenta - 15 krugova (+2 sec brža od tvrde)
- meka komponenta - 10 krugova (2.5 sec brža od tvrde)
i neka sami vozači odaberu koje će dvije komponente korisiti za kvalifikacije i utrku
onda bi imali i strategije i nadmudrivanja po stazi...
Mislim da bi trebali promijenti pravilo i dati vozačima da si sami odaberu dva seta koja žele na utrci
i trebalo bi biti
- tvrda komponenta - 30 krugova
- srednje tvrda - 20 krugova (+1 sekunda brža)
- srednja komponenta - 15 krugova (+2 sec brža od tvrde)
- meka komponenta - 10 krugova (2.5 sec brža od tvrde)
i neka sami vozači odaberu koje će dvije komponente korisiti za kvalifikacije i utrku
onda bi imali i strategije i nadmudrivanja po stazi...
- zvjerko
- Svjetski prvak
- Navijam za: Pirelli i DRS
Odlična utrka.
I da izrazim svoje mišljenje glede DRS-a: dobra stvar jer omogućuje bržem vozaču prolaz. Ako se napadnuti osjeća "obespravljeno" ima šansu vratiti već u slijedećem krugu samo treba biti isto brz
... meni je već dosta "umjetnosti defanzivne vožnje" koja me pomalo udaljila od gledanja. Za razliku od proteklih par sezona, ove tri utrke sam pogledao od početka do kraja!
I da izrazim svoje mišljenje glede DRS-a: dobra stvar jer omogućuje bržem vozaču prolaz. Ako se napadnuti osjeća "obespravljeno" ima šansu vratiti već u slijedećem krugu samo treba biti isto brz

... meni je već dosta "umjetnosti defanzivne vožnje" koja me pomalo udaljila od gledanja. Za razliku od proteklih par sezona, ove tri utrke sam pogledao od početka do kraja!