Cuky je napisao/la:vidiš, da su otišli par krugova kasnij vratili bi se iza Grosjeana, jer su tad već gume počele gubiti. Bilo je ili uć kad i Hamilton ili ne uć i pokušat pobjedit. Kao što je Alonso rekao, u istom su krugu ušli kao Grosjean, njegove su gume radile super do kraja, a njihove nisu.
Lotus je "nježniji" prema gumama od Ferrari-ja a takođe Ferrari je imao u Kanadi prvi put novi ispuh koji bi mogao imati uticaja i na ponašanje guma.
Alonso je morao krug nakon Hamiltona uću u box po super soft gume možda bi se u tom trenutku vratio iza Webbera a čak i da je koji krug poslije otišao u box, uopšte ne bi bilo važno ko bi se našao ispred njega Webber, Grosjean ili neko treće oni bi bili "laka meta" za Alonsa, samo ću napisat, Massa je na super softu imao drugo najbrže vrijeme u utrci, odmah iza Vettela, i to vrijeme je bilo 1 s brže od Grosjeana i 0.8s brže od Hamiltona.
U Kanadi ako imaš bolid sporiji 1-1.5s nemaš nikakve šanse se odbranit od napada bržeg bolida nije to Monako.
Meni je Ferrari-Alonso na super softu bio najbrži na stazi, i siguran sam da je 1-2 kruga posle Hamiltona ušao u box i uzeo super soft gume da bi se borio sa Hamiltonom za pobjedu.
U Ferrari-ju se sve naopako radi, ovakav potez Ferrari je mogao povući prošle godine ili 2009 ali ove godine se ne smiju vući ovakvi poteze.
Ovo zanimljivo zvuči, nisam o tome razmišljao: "Ferrari je imao u Kanadi prvi put novi ispuh koji bi mogao imati uticaja i na ponašanje guma."
Ne slažem se da se sve naopako radi. Ove godine su imali možda i najbolje strategije od svih timova. Ili barem od svih u vrhu. Ovu trku su donekle fulali, ali činjenica je da nisu ni mogli znati, jer je trka sama po sebi, skupa s gumama, bila toliko kaotična i nepredvidljiva. Lako je biti general poslije bitke. Ili, kako Alonso kaže: da su njegove gume izdržale još 10 krugova, svi novinari bi na udar stavili mclaren i lewisa i zašto su išli dva puta u boks.
Ti druze samo znas pljuvati po ovom Ferrariju. Prvo, ne pljuj po Ferrariju, jer je odluku donio Alonso u razgovoru sa Stellom, a ako hoces bas da pljujes, onda dakle pljuj prvo po Fernandu, a ne po stratezima...
Dalje, niko ovdje ni da spomene koliko je Ferrari bio dobar u Kanadi i da smo u pravom smislu rijeci "back in fight". Za GP Europe se ocekuju novi upgrade-i i SD je napokon provukao kroz usta da im je cilj pole pozicija na slijedecem GP-ju.
Imajuci u vidu gdje je tim bio u Australiji i kako su se mnogi na ovom forumu nasladjivali (ma gdje li su sada ti vragolancici), ovo je nevjerovatan comeback Ferrarija u koji sam za razliku od mnogih, pa i samog tebe, od prvog dana vjerovao.
No da covjek ne poznaje situaciju i procita tvoje postove, pao bi u depresiju, jer pravis od Ferrarija amaterski tim, dok sama realnost izgleda mnogo, mnogo svjetlije.
I sto se tice "gresaka" koje spominjes, Ferrari je tim koji je ove godine od velikih napravio ponajmanje gresaka, ono sa Maldonadom nije bila greska nego splet nesretnih okolnosti. U Monacu je Alonso zavrsio treci, tako da ne vidim gresku, a da li je mogao pobijediti, to samo ptice znaju. Isto kao sto se Vettel kockao u Monacu, tako je Alonso probao u Kanadi gdje je degradacija guma bila veoma mala. Vettelu proslo, Alonsu nije... Shit happens.
Objerucke cu prihvatiti ovakve greske, jer su ustvari pokusali nesto (do jucer smo/ste srali kako samo idu na "siguricu"), a ne gluposti kakve vidjamo u taboru Mclarena i Mercedesa.
Da je Alonso usao u box i na kraju zavrsio 2gi ili treci, nasao bi se neko pametan da kaze kako je degradacija kod Pereza i Francuza bila mala i da je Alonso mogao pobijediti sa 1 pit stopom. Uvijek je lako pametovati nakon utrke nakon sto imas sve karte na stolu...
I jos nesto: Ono sto se desilo Kimiju se ne moze porediti s Alonsom, iz prostog razloga zato sto je razlicita degradacija guma bila prisutna na te dvije staze, razliciti uslovi i sta vec sve ne. Jedina indikacija u ovoj utrci je mogla biti to da je Massa isto tako morao u box, ali je Massa npr. isto tako poznat po tome da jace trosi gume od Alonsa, barem je to bio slucaj u prvim utrkama tako da to nije bio faktor koji se uzima bez rezerve...
Uglavnom, volio bih vidjeti da se malo opustis i uzivas u cinjenici da smo potpuno u utrci za WDC, iako se to cinilo dalekim prije nekoliko mjeseci, a da manje pljujes po timu. Odose dzaba zivci.
Pozdravljen mi budi i nemoj uzimati k srcu moj post, ja znam da ti volis Ferrari, ali isto tako je evidentno da si ipak previse kritican i pesimistican kada su neke stvari u pitanju.
Off topic
_dreamer_
Na forumu svako može da napiše šta hoće ako time ne krši pravila foruma, ja do sada nisam dobio još ni jednu opomenu ili ban od strane moderatora ovog foruma, što znači da ne kršim pravila ovog foruma. Tebi očigledno ja i moji postovi smetaju, tako da je moj savjet tebi da me staviš na ignore listu, tako da ću ja i moji postovi za tebe postati nevidljivi na ovom forumu i više te neće "iritirati". Ja neću otići sa ovog foruma zbog tebe ali ako ja smetam ili "iritiram" ostale članove ovog foruma onda u tom slučaju ja više neću pisati na ovom forumu.
Po onome što sam ja uspio shvatiti iz googleovog prijevoda OVOG teksta, Ferrari trenutno radi na 3 bolida istovremeno: F2012, bolid za 2013. i bolid za 2014. kad se vraćaju turbo motori.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”
Cuky je napisao/la:Po onome što sam ja uspio shvatiti iz googleovog prijevoda OVOG teksta, Ferrari trenutno radi na 3 bolida istovremeno: F2012, bolid za 2013. i bolid za 2014. kad se vraćaju turbo motori.
Hoće to bit dobar ko Brawn? Odakle im lova odjednom za 3 bolida?
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja - dmarijon
Ma ko zna kak skrivaju, imaš tamo u auto-noviteti dijelu foruma flimić sa modelom California se isprobava neki turbo motor koji baš i nije najavljivan za komercijalnu upotrebu.
pa imaju ograničenje, ali to ne znači da oni ne mogu odraditi koju simulaciju u CFD-u i slično. Uostalom, Većina ljudi radi na aktualnom bolidu kojeg naravno još razvijaju, dok par ljudi radi na novim projektima ispitujući razne mogućnosti, tako da kad dođe vrijeme za to manje vremena potroše na smišljanje baze, a više na dorađivanje iste...
EDIT: Razumljivi prijevod onog gore španjolskog
That is the claim of the Spanish sports daily Marca, amid news the once-struggling F2012 car will enjoy yet another significant upgrade for the streets of Valencia this weekend.
The report said Ferrari will use a new front wing and floor at the European grand prix, whilst also rolling out upgrades to the rear wing and exhausts.
"It's been intense over the past few months resulting in a big improvement in car performance," said chief designer Nikolas Tombazis.
"We have worked with determination to deal with all the negative points we picked up right from the first test in the winter."
At the same time, Marca reported, Ferrari has started work not only on an evolutionary project for 2013, but on the "fundamentals" of a radically-different chassis to complement the new V6 engine in 2014.
"The 2013 model is an evolution and the improvements we put into this (current) car will be useful for next year, but there is a small group of people working on fundamentals and mechanical components that are a step up from this year," said Tombazis.
As for 2014, "We have a lot of people working on the new engine already and another small group looking at other features of the car, which is going to be completely new", he also revealed.
Vuksa_KC je napisao/la:Ma ko zna kak skrivaju, imaš tamo u auto-noviteti dijelu foruma flimić sa modelom California se isprobava neki turbo motor koji baš i nije najavljivan za komercijalnu upotrebu.
to i meni smrdi kao da isprobavaju neke djelove od motora za 2014 . posto je v6 s turbinom ..
Vuksa_KC je napisao/la:Ma ko zna kak skrivaju, imaš tamo u auto-noviteti dijelu foruma flimić sa modelom California se isprobava neki turbo motor koji baš i nije najavljivan za komercijalnu upotrebu.
Tu se niko nebuni ko kod RBRa za kršenje pravila
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja - dmarijon
pa zato jer to nije kršenje pravila....ne smije se testirati bolid koji je u zadnje 2 godine vozio u utrci...a to hoće li oni vrtiti krugove sa npr. F10, F60, F2008 ili cestovnim autom se nikog ne tiče...ti bolidi u 2011. i 2012. nisu vozili utrke i samim time se njih smije testirati. Motore nove također smiju testirati jer se oni ne koriste ove sezone, nisu još homologirani i smije se na njima raditi promjene. A pošto su drukčiji od sadašnjih V8 mogućnost testiranja djelova za V8-icu je zanemariva...
Uostalom, kako očekuješ da netko napravi novi motor i krene ga voziti bez testova?
Ferrari je ionako već odavno najavio da će tokom ove godine već testirati V6 turbo upravo iz razloga da imaju više vremena za razvoj tog motora nakon što ga prvi put provozaju
Cuky je napisao/la:pa da se ne smije uoće kako bi ljudi koji kupuju stare Ferrarijeve bolide mogli voziti? Ili Brundle ua Sky raditi reportaže vozeći se u F10...
Kakve veze imaju sa F1 bolidi koji su prodani? a za ostalo kažem da sam zaboravio
ma np, sve riješeno
A imaju veze zato jer iako su prodani oni su i dalje kod Ferrarija, Ferrari ih održava, Ferrarijev tim /inače oformljen za održavanje starih bolida) je prisutan kad vlasnik želi provozati...zapravo onaj tko ga kupi kupuje pravo na vožnju, dok je bolid i dalje Ferrarijev
Cuky je napisao/la:ma np, sve riješeno
A imaju veze zato jer iako su prodani oni su i dalje kod Ferrarija, Ferrari ih održava, Ferrarijev tim /inače oformljen za održavanje starih bolida) je prisutan kad vlasnik želi provozati...zapravo onaj tko ga kupi kupuje pravo na vožnju, dok je bolid i dalje Ferrarijev
Aha, ja sam mislio da onaj ko kupi bolid da ga vozi sa sobom, da je on vlasnik, jel i ostali timovi tako rade kad prodaju bolid?
Znači ti ako si "kupio" Ferrarijev bolid nesmiješ ga na stazi slupat