Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: FERRARI

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la nikolaa »

Piquet20 je napisao/la:
nikolaa je napisao/la:Domenicalli je sef Ferrari-ja drugu godinu.Na mjesto sefa je stigao 2008 godine i od tada je osvojio jednu od moguce dvije titule(konstruktorsku).
2007 godine sef je bio Jean Todt i tada su osvojili i vozacku i konstruktorsku titulu.
Istina, moja greska. :oops:
Ali vidis kako se o Todtu sada pisu hvalospjevi, a u prvih 6 sezona nije osvojio niti jednu titulu, i kao sto sam rekao '99. se trazila njegova smjena.
Ono sto zelim reci je da treba ljudima dati vremena...nista se nemoze napraviti preko noci. ;-)
Sve bi to bilo ok da Ferrari nije ono sto je bio do ove sezone.Znaci u proteklih 10 godina su napravili dominaciju koja je bila nevjerojatna.Imaju infrastrukturu,hi-tech dizajnerske studije i opremu,sposobne ljude(izuzev izuzetaka) i sve je to stvoreno ponajvise za vrijeme dirigentske palice Jean-a Todt-a.
Jean Todt je dosao u Ferrari 1993 godine,kada je vladalo opce rasulo.I bilo je razumljivo da je bio period suse dok Jean nije poslozio tim onako kako je zeljeo.Razlika je sada,sto je Domenicalli 2008 godine dosao,ako mogu reci,na gotovo.F2008 je bio super bolid (razvijan u sezoni u kojoj je Jean Todt bio CEO Ferrari-ja) i vec su se u sezoni 2008 pocele praviti gluposti sa strategijama i sa kiksevima poput onog u Singapuru.Zbog toga je i izgubljena vozacka titula,a mozda je izgubljena i okretanjem poboljsanja bolida Felipeovom nacinu voznje,dok je do tada Raikkonen bio poprilicno dominantan(osim Australije '08).Dakle vec godinu dana poslije povlacenja Todt-a sa cela Ferrari-ja poceo je polako pucati taj sistem.2009 je samo kulminacija i teski sunovrat na dno.Mislim da je najkrivlji menadzment svemu ovome,jer nisu dobro rasporedili resurse za 2008 i sljedecu 2009 godinu.Tu je odnijela danak i borba do posljednje krivine prosle sezone,ali Ferrari je dovoljno jak i veliki da bude bolji nego je sada.Jer F60 nije toliko los bolid da se ne moze osvojiti niti bod u prve 3 utrke..Problem je losa kontrola kvaliteta(pouzdanost) i strateska strana tima koja je napravila niz kikseva u ove 3 utrke.
Ne kazem da je samo Domenicalli kriv za sve.Ali je on jedan od najjacih faktora zasto sada Ferrari izgleda poput amatera..
FORZA FERRARI!!!
Dennis lover
Navijam za: McLaren

Post Postao/la Dennis lover »

Mozete jos spasit sezonu ali ako se rijesenje ne vidi u naredne 3. trke. Tj. ako u narednih 4. 5. trka ne pocnu barem osvajat postolja treba se manit posla. ISto tako za McLaren. Brownovi i Red Bullovi ako budu imali prendost od 40- bodova pred nama i vama do polovice sezone mislim da je izgubljena titula.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Slažem se s nikolom. Todt nije odmah imao rezultat, ali je imao uzlaznu putanju. Domenicali momčad vodi u suprotnom smjeru.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Kimi the best
Početnik
Početnik
Navijam za: F1

Post Postao/la Kimi the best »

Pogledajte samo izjave Domenicallija za ove tri trke i videcete da je on jedan od glavnih krivica za visoka ocekivanja navijaca Ferrarija, izjave tipa: da nije bilo toga i toga zavrisili bi na podijumu, da se nije desio taj i taj kvar zvrsili bi na podijumu, da nismo napravili tu gresku imali bi oba vozaca u Q3, da super-soft gume nisu takve kakve jesu zavrsili bi mnogo bolje. Kad bi ove izjave citao neko ko ne prati f1 zakljucio bi da Ferrari ima bolid za titulu ali da ga je snasla sva nesreca ovoga sveta.

Za razliku od njih Meclaren je par dana pre prve trke rekao da ce se boriti da udju u Q2, i kada je Hamilton osvojio bodove (bar u tom trenutku) svi su velicali njegovu voznju, a sa druge strane svi kritikuju vozace Ferrarija zbog njihovih voznju u ovoj sezoni.
KR Spa 2008: I wanted to win - or nothing. It is always easy to say that by playing safe I would have probably ended in second place, but that is not the right way to win.
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Post Postao/la Walter »

Ako u sljedeće dvije trke ne postignu neki značajniji rezultat kao postolje onda trebaju da se počnu pripremati za sljedeću sezonu.
slika
I C E
Navijam za: Msc

Post Postao/la I C E »

Ferrari vise nikad nece biti isti kao sto je prije bio tj. nema Brawna, Schumachera, Todta i to nek nam je jasno da ce Ferrariju biti tesko bez ovih ljudi a evo schumacher se naljutio i mislim da nece produziti ugovor sa Ferrarijem ¨bilo bi bolje da je bas otisao u pravu penziju sa 7 titula, ne ovako ce svasta pricati o onoj greski za Kimia. pozz svima
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

I C E je napisao/la:Ferrari vise nikad nece biti isti kao sto je prije bio tj. nema Brawna, Schumachera, Todta
Ferrari je postojao i davno prije spomenute trojke, bilježio je j***no dobre rezultate i bez njih, pa će se i nakon njih vratiti na staze slave...ja se nadam da to neće biti tako brzo, no to je neminovno i dogodit će se... zato feraristi glave gore što je sezona (za sad) naspram povijesti!
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
I C E
Navijam za: Msc

Post Postao/la I C E »

Toon Army je napisao/la:
I C E je napisao/la:Ferrari vise nikad nece biti isti kao sto je prije bio tj. nema Brawna, Schumachera, Todta
Ferrari je postojao i davno prije spomenute trojke, bilježio je j***no dobre rezultate i bez njih, pa će se i nakon njih vratiti na staze slave...ja se nadam da to neće biti tako brzo, no to je neminovno i dogodit će se... zato feraristi glave gore što je sezona (za sad) naspram povijesti!
Cutao sam neke izjave da ako ferrari ne osvoji ni jedan bod do spanije da ce otpisati ovu sezonu i prestati sa razvoje f60 i to ce propala sezona za ferrari, ali mclaren ce razvijati bolid jer im je krenulo na bolje ali ferrariju nikako da krene i trabat ce im vremena da se oprave.
Marlboro
Početnik
Početnik

Post Postao/la Marlboro »

Slažem se u potpunosti sa (Piquet20) jer nepouzdanost je njihov najveći problem, ako riješe te silne kvarove već bi se trebali vratiti pri vrh, ali ako riješe!
slika
slika
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran

Post Postao/la Ferrari-BiH »

EVO sta kaze David Coulthard o Ferrariju ove sezone. Vjeruje da ce se Ferrari "vratiti" brzo, takodje spominje Kimija i to kako on skoro nikako ne ucestvuje u razvoju bolida.
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la Arai »

Ferrari-BiH je napisao/la:EVO sta kaze David Coulthard o Ferrariju ove sezone. Vjeruje da ce se Ferrari "vratiti" brzo, takodje spominje Kimija i to kako on skoro nikako ne ucestvuje u razvoju bolida.
Da, spomije i Fernanada Alonsa. DC smatra da će se Ferrari poboljšati ako Alonso stigne u scuderiu.
On je poznat po to me što voli sudjelovati u razvoju bolida... ;)
slika
osman

Post Postao/la osman »

Ferrari je moj omiljeni tim ali taj tim se od Schumacherovog odlaska počeo raspadat kad ih je sad napustio i Todt evo ove godine se vidi rezultat, a ovaj šef najvećeg stručnjaka istjerava iz tima.
Nitrous Oxide Systems
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Nitrous Oxide Systems »

Arai je napisao/la:Da, spomije i Fernanada Alonsa. DC smatra da će se Ferrari poboljšati ako Alonso stigne u scuderiu.
On je poznat po to me što voli sudjelovati u razvoju bolida... ;)
Pa naravno da ce se Ferrari poboljsati kada Alonso dodje, koda bi McLaren imo onakav bolid 2007. i 2008. da ga Alonso nije razvio. ;)
slika
Scuderia
Moderator
Moderator
Navijam za: Michael-Mick Schumacher

Post Postao/la Scuderia »

Dok Felipe govori navijacima da ih ne otpisuju, Kimi pak govori da su dotaknuli dno, te da ne mogu vise potonuti. Jedino sto je isto kod njihovih izjava je ta; da se nadaju da ce u Bahrainu biti bolje.

Felipe je rekao prije da zeli KERS, no medjutim nije siguran da li ce ga koristiti sada., jer poslje utrke u Maleziji, KERS je u tvornici na testiranjima i usavrsavanjima.

Kimi- ( Kina)- kaze da je KERS mogao pomoci da je bila suha utrka, jer se non-stop vozio iza nekoga. Najbolji trenutak na toj utrci za njega je bio, pobjeda Seba V. Za Bahrein pak kaze: " Ne bi trebalo biti kise, nadam se da cemo osvojiti prve bodove, te mozda se boriti za postolje".

KLIK, LINK NA NJEMACKOM
slika
puba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la puba »

Koje su to gluposti o razvijanju bolida. David je jedan isfrustrirani vozač koji je bio u Mclarenu u najboljim danima i nije postigao ništa. Vidim da se neki šamaraju kako je Alonso "razvijao"bolid; to može tvrditi netko tko nema veze sa utrkama jer bolid se razvija na crtačoj dasci a ne razvija ga vozač u kovačnici.
Kao prvo, Alonso je dobio Mclaren koji je 2006 zamrznuo razvoj da bi radili na bolidu za 2007.
Što više razmišljam kako vozači razvijaju bolide to mi je smiješnije, možda po vama Alonso crta dijelove i šerafi u garaži? A možda je sam otišao po dijelove u Francusku da provijeri dali su mu ispravne dijelove zapakirali :D svkakve legende kruže o Alonsu.

Draga gospodo, vozač nema više nikakvog utjecaja na razvoj bolida a novi paketi stižu i rade se na temelju komp. simulacija.

Da se razumijemo poštujem Alonsa kao vozača.
Maestro
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Fernando Alonso
Kontakt:

Post Postao/la Maestro »

puba je napisao/la:Koje su to gluposti o razvijanju bolida. David je jedan isfrustrirani vozač koji je bio u Mclarenu u najboljim danima i nije postigao ništa. Vidim da se neki šamaraju kako je Alonso "razvijao"bolid; to može tvrditi netko tko nema veze sa utrkama jer bolid se razvija na crtačoj dasci a ne razvija ga vozač u kovačnici.
Kao prvo, Alonso je dobio Mclaren koji je 2006 zamrznuo razvoj da bi radili na bolidu za 2007.
Što više razmišljam kako vozači razvijaju bolide to mi je smiješnije, možda po vama Alonso crta dijelove i šerafi u garaži? A možda je sam otišao po dijelove u Francusku da provijeri dali su mu ispravne dijelove zapakirali :D svkakve legende kruže o Alonsu.

Draga gospodo, vozač nema više nikakvog utjecaja na razvoj bolida a novi paketi stižu i rade se na temelju komp. simulacija.

Ja mislim da se ne radi o razvijanju bolida od strane nekog vozača nego traženje odgovarajućeg set-up-a. U tome području je Alonso najjači.
kakav potpis staviti???
tomidix
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Alonsa i RF1Team

Post Postao/la tomidix »

A ja mislim da ovaj gore prica suvislu pricu kojoj ipak treba dodat nesto znacajno... Bolid se razvija na crtacoj dasci ali isto tako taj bolid nije jednako brz kao nakon sto ga vozac prilagodi sebi... Odnosno sastavi svoj setup... Kako se sastavlja setup, na temelju vozacevog feedbacka... Kako se dalje razvija bolid... Opet na temelju (ovaj put mnozina) feedbacka svih vozaca... Znaci novi dijelovi ne proizlaze iz tvornice samo zato jer je nekom palo na pamet da na kompu testira nesto... Nego prvo ispitaju vozaca o svemu i svacemu, od gripa preko brzine na ravnom dijelu do brzine reagiranja bolida pa se onda strucnjaci upustaju u razmisljanja kako bi se pojedine stvari mogle dovesti u red... Ocito je da Alonso nemoze biti nuklearni fizicar i napraviti od bolida raketu, ali mozda daje najbolji feedback pa strucnjaci imaju bolje smjernice kamo krenuti dalje...
SIEMPRE FIELES A FERNANDO ALONSO... RF1Team!!!
"Renault will remain his family, we will miss him - but he will miss us!" - Thank you Fernando!
FA: "Renault is a team and a group of people that I will always keep in my heart."
Taxirat
Navijam za: Sauber BMW

Post Postao/la Taxirat »

puba je napisao/la:Koje su to gluposti o razvijanju bolida. David je jedan isfrustrirani vozač koji je bio u Mclarenu u najboljim danima i nije postigao ništa. Vidim da se neki šamaraju kako je Alonso "razvijao"bolid; to može tvrditi netko tko nema veze sa utrkama jer bolid se razvija na crtačoj dasci a ne razvija ga vozač u kovačnici.

Griješiš kolega! Ne postoji kompjuterska simulacija niti program koji će reći inžinjeriji i mehaničarima: " Čuj, auto mi pretjerano reagira na snap-oversteer, jer stražnji vanjski kotač previše vuče van..." ili "Nos mi sporo tone pred zavojem. Prednje opruge su ok, ali amortizeri se sporo sabijaju. Trebam amortizer koji će brže tonuti, a sporije se vraćati..." ili "Na izlazu iz zavoja pri ubrzanju kližem preko volana jer zatvarač prerano reagira..."
Inžinjeri koji konstruiraju profi bicikle, patike za dugoprugaše, pedaliraju ili obuku patike i trče u njima, zatim na osnovu toga konstruiraju "bolid" i naravno na osnovu onoga što od njih traže sponzorirani Konstantina Dica, H. G. Selasije ili Cadel Evans. Bicikle testiraju i ljudi koji ih konstruiraju i naravno ramove kroje po mjeri biciklista.
Problem je što inžinjeri koji konstruiraju bolide ne uvlače se u kokpite sa svojim škembama, slabašnim vratićima i kancelarijskim hercikama. Nitko se ne može uvući s pilotom u kokpit i osjetiti na šakama i stopalima bolid. Tu je jako bitna povratna informacija i veoma je važno da pilot zna objasniti šta ga "žulja".
puba
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la puba »

Što se desilo 2005-te? Nisu samo gume bile te koje su upropastile sezonu, bez obzira na sch.. Bolid je bio promašaj od početka i to je to.
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Kontakt:

Post Postao/la Walter »

Da je loše loše je, gore teško da može, ali nadam se da će novi bolid koji će biti vožen u Evropi biti mnogo bolji.
slika
Pavka
Početnik
Početnik
Navijam za: Alonso

Post Postao/la Pavka »

puba je napisao/la:Što se desilo 2005-te? Nisu samo gume bile te koje su upropastile sezonu, bez obzira na sch.. Bolid je bio promašaj od početka i to je to.
Znaš šta je bilo, bio je Alonso :D
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FERRARI

Post Postao/la nikolaa »

Pavka je napisao/la:
puba je napisao/la:Što se desilo 2005-te? Nisu samo gume bile te koje su upropastile sezonu, bez obzira na sch.. Bolid je bio promašaj od početka i to je to.
Znaš šta je bilo, bio je Alonso :D
F2005 i nije bio promasaj kako svi imate obicaj govoriti.Imao je on i svojih jako dobrih momenata u Imoli i Magny Coursu..Bridgestone je napravio promasaj,jer je imao pretvrdu komponentu kako bi izdrzala cijelu utrku..Ferrari tradicionalno nije dobro zagrijavao gume i tu se javio nevjerojatan problem koji je dove do potpunog debakla tima te sezone,poslije ultra dominantne 2004 i bolida F2004M.
Alonso je jako precizan u postavljanju setup-a i davanju povratnih informacija inzinjerima.Tako je i Schumacher bio profesionalan i zajedno sa svojim inzinjerima napravio dominaciju od 5 godina zaredom...
Fazon je u vjestini vozaca da kvalitetno objasni sta njemu to ne valja na bolidu.Jer se bolid poboljsava prema zeljama ljudi koji ga voze,a ne prema zeljama ljudi koji sjede za crtacim stolom.Jer vozaci imaju razlicite stilove voznje.Cist je primjer Raikkonena i Masse.Raikkonen voli vise nadupravljanja,dok Massa voli vise podupravljanja bolida.I sada kada se to ne bi finiralo,nijedan se ne bi prilagodio svom bolidu.Svi se trude da prilagode bolid sebi,ali Alonso je trenutno u F1 najbolji u tome i zato moze da odnese prednost u timu...
FORZA FERRARI!!!
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran

Post Postao/la Ferrari-BiH »

Schumy porucuje: "Ne otpisujte Ferrari" LINK
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
Felipe Massa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Felipe Massa-Ferrari

Post Postao/la Felipe Massa »

u pravu je Sumi
slika

Ayrtone nek ti je vječna slava i hvala.Bio si moj poslednji junak i idol.
jaki
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la jaki »

stvarno su šlampavi ovi talijani :biggrin:
slika
Odgovori