Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- One and only
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari- M. Schumacher
Re: Formula 1 team-McLaren
Šta li hlade s tim otvorom ispred vozača? Ili je možda riječ o nekim senzorima. Ne vidim šta bi se od komponenti moglo tu hladiti osim možda neke elektronike. Ovjes je malo ispred, a vozača ne treba dodatno hladiti, jer su temperature niže nego inače na utrkama.

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu

- Bernardinac
- Rezervni vozač
- Navijam za: Fernando Alonso
Možda bude hladila vozača, u ovom slučaju sigurno ne, ali nije uvijek ovako ugodna (niska)temperatura. Možda se nečije međunožje znoji pa ga treba ohladitiOne and only je napisao/la:Šta li hlade s tim otvorom ispred vozača? Ili je možda riječ o nekim senzorima. Ne vidim šta bi se od komponenti moglo tu hladiti osim možda neke elektronike. Ovjes je malo ispred, a vozača ne treba dodatno hladiti, jer su temperature niže nego inače na utrkama.

- nikolaa
- Profesionalni vozač
- Navijam za: FERRARI
Mislim da je sa otvorima na sideovima McLaren bio i jucer.Ali mislim da je bio slucaj samo na lijevoj strani bolida.Ovaj na kokpitu bi mogao sluziti za hladjenje elektronike,ali posto vec postoji otvor u vrhu nosa onda ne vidim sta to jos treba da se hladi.Mozda je i neki senzor...A moguce da Hamilton umjesto vode pije Coca-Colu pa zeli da je sto hladnija..Arai je napisao/la:Lijepo objašnjeno!gringo73 je napisao/la: Evo nam Craig Scarborough (ex.Autosportove tehnikalije) razjašnjava: "To make the sidepods smaller, the oil cooler is behind the engine, fed via the airbox inlet and exited via this duct."
Danas na testiranjima opet par noviteta...
http://slike.hr/slike/s/slika1_9399b.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Novi otvori na sidepodu + jedan montiran na kokpitu za hlađenje nekih komponenata, kao što je
nikola prije rekao cilj je vjeroajtno smanjiti airbox.
http://slike.hr/slike/s/slika2_14209.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Pogled iz drugog kuta...
http://slike.hr/slike/1/144661_ce2a1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
... i iz trećeg.
I, usput, kakvu to kacigu Hamilton ima?? To je valjda nešto novo. Izgleda jako slična Schuberthovoj ili Bellovoj kacigi...

I usporedjujuci sa drugim bolidima,McLaren MP4-25 ima zaista mnogo tih otvora po sasiji sto mi je pomalo cudno.Imaju onaj ispod zadnjeg krila (sto je vec ovdje pominjano i sto je objasnjeno da koristi hladjenju ulja i sl.),pa ona 2 iza kokpita sa desne i lijeve strane pokrova motora,pa ova 2 na sideovima,pa jos jedan na kokpitu.Nzm koliko ovoliki otvori stete aerodinamici bolida,jer je ocito da se svi trude smanjiti velicinu kao i broj otvora na bolidima kako bi imali sto cisce struje zraka preko bolida..
Sta oni ovdje testiraju i o cemu se zapravo radi ja zaista ne mogu sa sigurnoscu reci.Vjerojatno i na smanjenju airbox-a,ali koliko dobijaju sa ovolikim brojem otvora kao kompromis to oni samo znaju.Samo nagadjam..
FORZA FERRARI!!!
- jaki
- Rezervni vozač
- Navijam za: Ferrari
- Arai
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
- Kontakt:
Znam, vidio sam jučer kad je Paffet vozio jedan otvor na sidepodu (mislim da na desnoj strani) pa pošto nitko to nije spomenuo...nikolaa je napisao/la: Mislim da je sa otvorima na sideovima McLaren bio i jucer.Ali mislim da je bio slucaj samo na lijevoj strani bolida.Ovaj na kokpitu bi mogao sluziti za hladjenje elektronike,ali posto vec postoji otvor u vrhu nosa onda ne vidim sta to jos treba da se hladi.Mozda je i neki senzor...
I zbilja, kako kažeš, taj McLaren ima puno rupa. Samo da nebude stvarao previše draga...

- nikolaa
- Profesionalni vozač
Moguce.Znam samo da je na jednoj strani bio taj otvor.A vidio sam,ali nisam spominjao jer je na nekim slikama taj otvor bio,na nekim ne,pa nisam bio siguran da li je meni promaklo,pa mi se cini da ga nema,a otvor ustvari cijelo vrijeme bio.Moguce da su jucer isprobali i sa i bez otvora pa su danas stavili na obje strane otvore na side-ove.Arai je napisao/la:Znam, vidio sam jučer kad je Paffet vozio jedan otvor na sidepodu (mislim da na desnoj strani) pa pošto nitko to nije spomenuo...nikolaa je napisao/la: Mislim da je sa otvorima na sideovima McLaren bio i jucer.Ali mislim da je bio slucaj samo na lijevoj strani bolida.Ovaj na kokpitu bi mogao sluziti za hladjenje elektronike,ali posto vec postoji otvor u vrhu nosa onda ne vidim sta to jos treba da se hladi.Mozda je i neki senzor...
I zbilja, kako kažeš, taj McLaren ima puno rupa. Samo da nebude stvarao previše draga...
Meni je prilicno cudno sto MP4-25 ima toliko rupa na sebi.Oni imaju podatke i zasigurno najbolje znaju da li ce ti otvori donijeti nesto dobro.Inace teoretski,toliki otvori stvaraju probleme u zracnoj struji i remete idealnu putanju zraka od prednjeg ka zadnjem kraju bolida.A evo danas i farbaju bolid,zadnji kraj je citav obojan aerobojom.Ja mislim da oni nesto probaju novo sa aerodinamikom (elemente koje planiraju uvesti kako bi bili jos bolji) ili su u problemima u ovom podrucju bolida pa uzurbano rade da se to ispravi ( moguce je da ne mogu da izvuku iz difuzora ono sto zele;moguce da im se ne poklapaju performanse iz simulacija i na stazi)..Zaista prilicno zanimljiva situacija..
FORZA FERRARI!!!
-
- Profesionalni vozač
Vise mene brine istrosenost desne straznje gume na ovoj slici, a koliko vidim ni lijeva nije u dobrom stanju. Prilicno lose izgleda cak i nakon stinta od 20 krugova kakve je Hamilton danas vozio.
Jos kad pogledam vremena Ferrarija i Saubera, ne pise nam se dobro. Sto se razlike u taktikama tice - mislim da ih realno i nema, zbog cinjenice da su testiranja jako ogranicena, svima je u interesu da testiranja provode na najbolji moguci nacin, a to sigurno nije tek veliki broj kratkih stintova.
Ovaj bolid je kako je neko rekao ili dominantan ili promasaj. Zbog dosadasnjih rezultata na testiranjima prije mislim da je ovo drugo. U dominaciju bih povjerovao jedino da je Hamilton danas bio za sekundu brzi od Masse, tako da ne preostaje nista drugo nego promasaj. IMHO.
- Icy
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozačica
- Navijam za: Crvenog Baruna
A gle, možda je s ovim gumama odvozio 3 stinta od 20 krugova, što bi značilo sveukupno 60 krugova.SRV je napisao/la:Vise mene brine istrosenost desne straznje gume na ovoj slici, a koliko vidim ni lijeva nije u dobrom stanju. Prilicno lose izgleda cak i nakon stinta od 20 krugova kakve je Hamilton danas vozio.

Evo, i Hamilton kaže da je oduševljen testovima i da je razlika između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg bolida ko dan i noć. Kaže da su otklonili poteškoće koje su imali prošle godine i da je bolid jako dobar.
LINK
F1 bez Schumachera je kao atom bez jezgre

- One and only
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari- M. Schumacher
Guma je oderana, ali ne znaš koliko se ustvari prije koristila. Ako su radili stint samo da bi farbali bolid i vidjeli protok zraka onda je moguće da su stavili potrošene gume, jer za testiranje protoka zraka i ne trebaju baš svježe gume.SRV je napisao/la:Vise mene brine istrosenost desne straznje gume na ovoj slici, a koliko vidim ni lijeva nije u dobrom stanju. Prilicno lose izgleda cak i nakon stinta od 20 krugova kakve je Hamilton danas vozio.
Jos kad pogledam vremena Ferrarija i Saubera, ne pise nam se dobro. Sto se razlike u taktikama tice - mislim da ih realno i nema, zbog cinjenice da su testiranja jako ogranicena, svima je u interesu da testiranja provode na najbolji moguci nacin, a to sigurno nije tek veliki broj kratkih stintova.
Ovaj bolid je kako je neko rekao ili dominantan ili promasaj. Zbog dosadasnjih rezultata na testiranjima prije mislim da je ovo drugo. U dominaciju bih povjerovao jedino da je Hamilton danas bio za sekundu brzi od Masse, tako da ne preostaje nista drugo nego promasaj. IMHO.
A što se tiče performansi ova testiranja ne moraju ništa značiti. I u Ferrariju i u McLarenu su zadovoljni bolidom. Očito da postoji doza opreza kod sviju, ali po svemu sudeći bit će dobri i jedni i drugi.

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu

- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Q: The team’s test driver Gary Paffett expressed some concerns on Monday regarding the tyres. What do you think about the narrower fronts?
LH: The tyres for me were fairly similar to the tyres we've had in the past. The front tyre is a little bit weaker and has a little bit more understeer, but otherwise they behave the same.
Hamilton komentira gume na MP4-25. Kaže da se gume ponašaju više-manje isto kao i prošle. Razlika je u prednjoj koja je nešto slabija i stvara malo više podupravljanja.
Mene zanima da li su to one nove( dugotrajnije ) gume ili stare. Bridgestone je najavljivao bolje, koje će dulje trajati.
Cijeli članak na engleskome.: http://www.formula1.com/news/interviews ... 10394.html
LH: The tyres for me were fairly similar to the tyres we've had in the past. The front tyre is a little bit weaker and has a little bit more understeer, but otherwise they behave the same.
Hamilton komentira gume na MP4-25. Kaže da se gume ponašaju više-manje isto kao i prošle. Razlika je u prednjoj koja je nešto slabija i stvara malo više podupravljanja.
Mene zanima da li su to one nove( dugotrajnije ) gume ili stare. Bridgestone je najavljivao bolje, koje će dulje trajati.
Cijeli članak na engleskome.: http://www.formula1.com/news/interviews ... 10394.html
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- Steering wheel
SRV je napisao/la:Vise mene brine istrosenost desne straznje gume na ovoj slici, a koliko vidim ni lijeva nije u dobrom stanju. Prilicno lose izgleda cak i nakon stinta od 20 krugova kakve je Hamilton danas vozio.
Sve im je ove sezone cudno - pocevsi od dovodjenja Buttona, pa sad s ovim igrarijama na bolidu. Ipak, sezona bi, sama po sebi, mogla biti cudna, jer je mnogo novih i "novih" timova od kojih se gotovo nista ne ocekuje, ali...
Od Buttona ne ocekujem nista, jer smatram da mu ni nije mjesto u McLarenu, a od Hamiltona ocekujem da se obrusi na inzinjere, Buttona i ekipu iz boksa, u slucaju da Button, nekim cudom, bude bolji od njega.
Naravno, tu je jos i provjerena opcija da "mahnu" papirologiju od Ferarija, a ovo s novim otvorima je mozda cisto onako, da zbune konkurenciju.

Pozdrav svima iz snjezne BiH.

2010.: Force Croatia GP - 22./57 - prvo mjesto: Velika Britanija; drugo: -/-; trece: Bahrein
2011.: Force Croatia - --./--. - --------
- brg
- Navijam za: JB
Pa jel itko zaključuje da su iz tvornice došli s pripremljenim dodacima(otvorima) koji očigledno
kupe nekakve podatke ,kakvo hlađenje ,kakve gluposti ,nevjerojatno !
- nikolaa
- Profesionalni vozač
Moguce je i to...mozda prikupljaju podatke o nivou kiseonika u zraku,radi zdravlja djelatnika na VN Spanije tijekom sezone.Mozda budu brze mijenjali gume sa tim podacima..brg je napisao/la:Pa jel itko zaključuje da su iz tvornice došli s pripremljenim dodacima(otvorima) koji očigledno

Nema ljutnje...sala mala
FORZA FERRARI!!!
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
- Friga
- Navijam za: Kimi Raikkonen
Da li ti izraz "PickUp Rubber" nešto govori!? Možda nije namjerno, sigurno su gume ok(tj. nisu problem), ali je pokupio puno prljavštine sa staze .. ne kruži on sam po stazi .. ne brigaj ..SRV je napisao/la: Vise mene brine istrosenost desne straznje gume na ovoj slici, a koliko vidim ni lijeva nije u dobrom stanju. Prilicno lose izgleda cak i nakon stinta od 20 krugova kakve je Hamilton danas vozio.

TF110 - Toyota F1 '10
"

- gringo73
Svi se pitaju šta se s ovim mjeri...
EDIT
Evo objašnjenja: "We feel it's necessary to put as much emphasis as we possibly can on accurately measuring the flow structures we encounter at the track so that we can match them to the flow structures we are able to simulate in CFD hence, the proliferation of pitots, sensors, flow-vis tests."

EDIT
Evo objašnjenja: "We feel it's necessary to put as much emphasis as we possibly can on accurately measuring the flow structures we encounter at the track so that we can match them to the flow structures we are able to simulate in CFD hence, the proliferation of pitots, sensors, flow-vis tests."

- King iCool
- Veteran
- Kontakt:
Čudno izgleda

- themacor
- Navijam za: Montoya
Veliki timovi prave velike stvari
Jedva cekam da vidim Jasona i Lewisa zajedno na stazi u istom timu. Dosta se oni smese ovih dana, ali poznato je da je tesko drzati dve 'zvezde' u ekipi. Kladionice i dalje daju vise sansi Buttonu a ja se nesto ne bih slozio sa tim da ce MCL dozvoliti Hamiltonu da bude drugi 

I am whatever U say I am
- brg
- Navijam za: JB
Kladionice daju 3x veće šanse Hamiltonu !themacor je napisao/la:Veliki timovi prave velike stvariJedva cekam da vidim Jasona i Lewisa zajedno na stazi u istom timu. Dosta se oni smese ovih dana, ali poznato je da je tesko drzati dve 'zvezde' u ekipi. Kladionice i dalje daju vise sansi Buttonu a ja se nesto ne bih slozio sa tim da ce MCL dozvoliti Hamiltonu da bude drugi
- themacor
- Navijam za: Montoya
Online kladionice da. Local ne. Barem ove u mom localu
ali ce i oni menjati to uskoro, ako vec i nisu promenili. Mozes videti slican odnos i na b92.net (imas tamo automoto fantasy).

I am whatever U say I am
- Caldor
- Profesionalni vozač
Hm, ova cudna vremena McLarena me sve vise zabrnjavaju. Imate kakvih podataka, da li rade nesto drugo od ostalih timova ili su toliko sporiji?
- gringo73
Ako ćeš gledat jučerašnja vremena, ona su totalno nebitna. Sva vremena su napravljena u prvih 10 krugova, ostatak vremena je bila mokra staza. Jučer je dan iskorišten za mapiranje motora, mjenjača, promjene rznih postavki. Onda su testirane razni materijali kočnica da bi Button provjerio koja će mu najviše odgovarati u takvim uvjetima. Sve u svemu, jedan koristan dan za Buttona, jer ga je u potpunosti iskoristio za prilagođavanje na novi bolid. Sjećaš se da je "pola" prvog dana izgubio na prilagođavanje kokpita...Caldor je napisao/la:Hm, ova cudna vremena McLarena me sve vise zabrnjavaju. Imate kakvih podataka, da li rade nesto drugo od ostalih timova ili su toliko sporiji?

- Caldor
- Profesionalni vozač
E to sam htio čuti. Hvala!gringo73 je napisao/la:Ako ćeš gledat jučerašnja vremena, ona su totalno nebitna. Sva vremena su napravljena u prvih 10 krugova, ostatak vremena je bila mokra staza. Jučer je dan iskorišten za mapiranje motora, mjenjača, promjene rznih postavki. Onda su testirane razni materijali kočnica da bi Button provjerio koja će mu najviše odgovarati u takvim uvjetima. Sve u svemu, jedan koristan dan za Buttona, jer ga je u potpunosti iskoristio za prilagođavanje na novi bolid. Sjećaš se da je "pola" prvog dana izgubio na prilagođavanje kokpita...Caldor je napisao/la:Hm, ova cudna vremena McLarena me sve vise zabrnjavaju. Imate kakvih podataka, da li rade nesto drugo od ostalih timova ili su toliko sporiji?
Evo gledam na f1today.nl sad smo sekundu iz buemija koji je prvi a mi drugi. Bude ipak nesto od tog bolida.
- sunseeker
- Profesionalni vozač
- Navijam za: F1
po nekim saznanjima i procjenama mclaren je trenutno ispred svih ostalih, tako da će od bolida svakako nešto bitiCaldor je napisao/la:E to sam htio čuti. Hvala!gringo73 je napisao/la:Ako ćeš gledat jučerašnja vremena, ona su totalno nebitna. Sva vremena su napravljena u prvih 10 krugova, ostatak vremena je bila mokra staza. Jučer je dan iskorišten za mapiranje motora, mjenjača, promjene rznih postavki. Onda su testirane razni materijali kočnica da bi Button provjerio koja će mu najviše odgovarati u takvim uvjetima. Sve u svemu, jedan koristan dan za Buttona, jer ga je u potpunosti iskoristio za prilagođavanje na novi bolid. Sjećaš se da je "pola" prvog dana izgubio na prilagođavanje kokpita...Caldor je napisao/la:Hm, ova cudna vremena McLarena me sve vise zabrnjavaju. Imate kakvih podataka, da li rade nesto drugo od ostalih timova ili su toliko sporiji?
Evo gledam na f1today.nl sad smo sekundu iz buemija koji je prvi a mi drugi. Bude ipak nesto od tog bolida.
- King iCool
- Veteran
- Kontakt:
Odakle ti ta informacija?Koja su to saznanja, di si to pročital??sunseeker je napisao/la: po nekim saznanjima i procjenama mclaren je trenutno ispred svih ostalih, tako da će od bolida svakako nešto biti