Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Ja sam: Vozač
Navijam za: McLaren

Re: Formula 1 team - McLaren

Post Postao/la gringo73 »

King iCool je napisao/la:Evo nam i Rona nazad. :D
http://www.imagesforme.com/upload/d1943810.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Košulja raskopčana, nije uvučena u hlače...gazda se probečario. 8)

Sigurno najveća zagonetka bolida!
slika
slika
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Ferrari-BiH »

Ma ja sam napisao zasto sluzi, ali ste mi pobrisali post :biggrin:

Mozda hladi neku elektroniku :S
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FERRARI

Post Postao/la nikolaa »

gringo73 je napisao/la:
http://www.imagesforme.com/upload/d1943810.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://images.gpupdate.net/large/147433.jpg/quote" onclick="window.open(this.href);return false;]

Navodno se radi o vrlo kompliciranom sistemu vezanom za aerodinamiku bolida i funkcionisanje straznjeg krila.Radi se o tome sto je ovo povezao sa rupom u nosu i otvorom na pokrovu motora.Navodno,uz pomoc polozaja vozaca zrak prolazi kroz kokpit,pravi idealnu zracnu struju koja ide ka straznjem kraju bolida.Izgleda da bi se moglo raditi o tome da je McLaren napravio revoluciju tako sto je cijeli bolid napravio kao jedno kompleksno krilo koji stvara dodatni pritisak na podlogu.Iz McLarenovog tabora navode da je to za hladjenje kokpita,ali prica ne drzi vodu...Ocito su nesto fino skuhali u McLarenu,zaobisli inteligentno pravila i sada se to naravno isplati.

Whitmarsh ocekuje da ce taj sistem otvora kopirati suparnici..

http://www.autosport.com/news/report.php/id/81997
FORZA FERRARI!!!
Barry
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Barry »

nikolaa je napisao/la:
gringo73 je napisao/la:

http://images.gpupdate.net/large/147433.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Navodno se radi o vrlo kompliciranom sistemu vezanom za aerodinamiku bolida i funkcionisanje straznjeg krila.Radi se o tome sto je ovo povezao sa rupom u nosu i otvorom na pokrovu motora.Navodno,uz pomoc polozaja vozaca zrak prolazi kroz kokpit,pravi idealnu zracnu struju koja ide ka straznjem kraju bolida.Izgleda da bi se moglo raditi o tome da je McLaren napravio revoluciju tako sto je cijeli bolid napravio kao jedno kompleksno krilo koji stvara dodatni pritisak na podlogu.Iz McLarenovog tabora navode da je to za hladjenje kokpita,ali prica ne drzi vodu...Ocito su nesto fino skuhali u McLarenu,zaobisli inteligentno pravila i sada se to naravno isplati.

al istini za volju izgleda mega ruzzno xD
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

nikolaa je napisao/la: Navodno se radi o vrlo kompliciranom sistemu vezanom za aerodinamiku bolida i funkcionisanje straznjeg krila.Radi se o tome sto je ovo povezao sa rupom u nosu i otvorom na pokrovu motora.Navodno,uz pomoc polozaja vozaca zrak prolazi kroz kokpit,pravi idealnu zracnu struju koja ide ka straznjem kraju bolida.Izgleda da bi se moglo raditi o tome da je McLaren napravio revoluciju tako sto je cijeli bolid napravio kao jedno kompleksno krilo koji stvara dodatni pritisak na podlogu.Iz McLarenovog tabora navode da je to za hladjenje kokpita,ali prica ne drzi vodu...Ocito su nesto fino skuhali u McLarenu,zaobisli inteligentno pravila i sada se to naravno isplati.

Scarborough nagađa na svom (kvalitetnom, tehničkom) blogu da bi se max brzina na pravcu mogla povećati od 3-4km/h. http://scarbsf1.wordpress.com/2010/03/11/235/" onclick="window.open(this.href);return false;
A Noble sa Autosporta već bocka: "Wonder of the latest McLaren technical saga is going to be known as 'Knee-gate'..." :D
slika
SRV
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la SRV »

Dakle, nece im to bas puno pomoci. Dodat ce malo na top speed i to je sve. Mislim da su oni mogli puno bolje iskoristiti ovaj sistem, da bude 10-15km/h boosta, da su malo drugacije realizirali ovaj intake otvor. Prvo, premal je da bi bilo veceg efekta, a i na losoj je poziciji.

Na pamet mi jos pada situacija kad pada kisa, rekao bih da se sistem tu nece dobro pokazati.
jaki
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la jaki »

gringo73 je napisao/la:
nikolaa je napisao/la: Navodno se radi o vrlo kompliciranom sistemu vezanom za aerodinamiku bolida i funkcionisanje straznjeg krila.Radi se o tome sto je ovo povezao sa rupom u nosu i otvorom na pokrovu motora.Navodno,uz pomoc polozaja vozaca zrak prolazi kroz kokpit,pravi idealnu zracnu struju koja ide ka straznjem kraju bolida.Izgleda da bi se moglo raditi o tome da je McLaren napravio revoluciju tako sto je cijeli bolid napravio kao jedno kompleksno krilo koji stvara dodatni pritisak na podlogu.Iz McLarenovog tabora navode da je to za hladjenje kokpita,ali prica ne drzi vodu...Ocito su nesto fino skuhali u McLarenu,zaobisli inteligentno pravila i sada se to naravno isplati.

Scarborough nagađa na svom (kvalitetnom, tehničkom) blogu da bi se max brzina na pravcu mogla povećati od 3-4km/h. http://scarbsf1.wordpress.com/2010/03/11/235/" onclick="window.open(this.href);return false;
A Noble sa Autosporta već bocka: "Wonder of the latest McLaren technical saga is going to be known as 'Knee-gate'..." :D
Evo i Webber traži "rupu" :lol:
slika
Caldor
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Caldor »

Hm, da li ko mozda zna da li su u zadnjem dijelu treninga McLareni vozili puni goriva ili su nesto nastimavali?
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

danas su svi špijuni, pa tako je i webber dobio nalog.....najveća fora je kako hamilton i button zuje "kaj ovaj gleda?"
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

jaki je napisao/la: Evo i Webber traži "rupu" :lol:
[ http://cdn.gallery.autosport.com/pictur ... 10brn874-2 ]
A ovi se vjerojatno smiju; Eto smo je baš ostavili da je TI vidiš! :lol:
Ali i Vettel gleda "rep". Mislim da je Newey dao natuknice šta moraju snimit...
slika

Tko nije prati testiranje na http://mclaren.com/home" onclick="window.open(this.href);return false; nek provjeri, super stvarčica.

slika
slika
Brabus
Početnik
Početnik

Post Postao/la Brabus »

SRV je napisao/la:Dakle, nece im to bas puno pomoci. Dodat ce malo na top speed i to je sve. Mislim da su oni mogli puno bolje iskoristiti ovaj sistem, da bude 10-15km/h boosta, da su malo drugacije realizirali ovaj intake otvor. Prvo, premal je da bi bilo veceg efekta, a i na losoj je poziciji.

Na pamet mi jos pada situacija kad pada kisa, rekao bih da se sistem tu nece dobro pokazati.
Ma sta inzinjeri znaju...
Reci ti meni, dal znas koliki je otvor na kanaderima, onaj kojim skupljaju vodu?
U jednoj sekundi skupi 500 litara vode pri brzini od nesto vise 100km/h, a dal znas s kakvim otvorima??
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

a šta je 500 litara za kanadera? pa to je otvor od pola m2........
fenomeno
Početnik
Početnik
Navijam za: Kimi Raikkonen

Post Postao/la fenomeno »

http://en.espnf1.com/bahrain/motorsport ... 10895.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Renault smatra da je McLarenovo krilo ilegalno
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Arai »

Evo i kod McLarena wheel nut kakav imaju Ferrarijevci.

slika
slika
Steering wheel

Post Postao/la Steering wheel »

Trebali su ovi iz McLarena otici do HRT-a i ovako zagledati - cisto da pokazu red Bullovcima kako su smijesni s ovakvim ponasanjem. :D
slika
2010.: Force Croatia GP - 22./57 - prvo mjesto: Velika Britanija; drugo: -/-; trece: Bahrein
2011.: Force Croatia - --./--. - --------
Brabus
Početnik
Početnik

Post Postao/la Brabus »

sunseeker je napisao/la:a šta je 500 litara za kanadera? pa to je otvor od pola m2........
Htio sam povuci paralelu.
SRV kaze da je premali otvor na McLarenu da bi imalo efekta, a ne zna koliko taj "mali" otvor znaci u aerodinamici pri brzinama preko 250 km/h.

Sto se tice primjera na kanaderu, kanader ima dva otvora od po 7x12 cm sa kojima u 12 sekundi pokupi 6 tona vode (pola tone u sekundi).
(ne, ne moze pokupit ronioca u vodi kao sto se prica!)
Taj primjer sam naveo samo da donekle prikazem koliko taj "mali" otvor na McLarenu moze progutati zraka i koliki efekt moze imati!

slika
Barry
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Barry »

Brabus je napisao/la:
sunseeker je napisao/la:a šta je 500 litara za kanadera? pa to je otvor od pola m2........
Htio sam povuci paralelu.
SRV kaze da je premali otvor na McLarenu da bi imalo efekta, a ne zna koliko taj "mali" otvor znaci u aerodinamici pri brzinama preko 250 km/h.

Sto se tice primjera na kanaderu, kanader ima dva otvora od po 7x12 cm sa kojima u 12 sekundi pokupi 6 tona vode (pola tone u sekundi).
(ne, ne moze pokupit ronioca u vodi kao sto se prica!)
Taj primjer sam naveo samo da donekle prikazem koliko taj "mali" otvor na McLarenu moze progutati zraka i koliki efekt moze imati!

slika
svaka ccast.. konkretno i jasno ... cijeni se ...
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

šta reći na mclaren??? nedjeluju mi bas dobro kao na testiranjima?
McLaren u <3
Sucker

Post Postao/la Sucker »

McLewis je napisao/la:šta reći na mclaren??? nedjeluju mi bas dobro kao na testiranjima?
Hmmm pitanje je dali su bili toliko dobri i na testiranjima,ili Ferrari i Red Bull nisu otkrili sve karte što je moguće. Čudne kvale,premda nisam gledao,radi bajnog nam skijanja.

Ogromne su razlike među vozačima,recimo Vettel i Webber gotovo punu sekundu,i Massa i Alonso također.

Sutra tipujem na pobijedu Masse,bez obrzira na Vettelov pole position. Sretno mu bilo !
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Arai »

Ja sam razočaran... 4 i 8 mjesto... Pa, ali nemožeš kasniti za vodećim 1.1 sec. Button čak 1.5 sec...
slika
prekro

Post Postao/la prekro »

već se ujutro na treningu vidlo da kasne za ferrarijem sekundu...sad se to i potvrdilo

hamiltonovo 4. mjesto uopće nije loše, ali kad se vidi zaostatak...uhhhhhhhhhhhh!

no dobro, sad još treba vidjeti utrku, tek onda se mogu donosit neki pametniji zaključci...još ne znamo kak koji auto (ili vozač) "ždere" gume, to bude jako bitno
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

Vidjelo se da je bolid dosta nemiran i puno korekcija su imali, pogotovo Button. Ako sutra budu ovi ispred brži sekundu po krugu to će bit strava
slika
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

a kako stoji stanje sa gumama?
Osim toga 1 najbrži krug ne znači ama baš ništa
sve je sutra otvoreno....
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la Arai »

Zna se da je Ferrari najkonstantniji bolid trenutno, ima najbolji race-pace pa stoga Alonso i Massa mogu puno očekivati.
Znam, četvrto mjesto nije loše, ali zaostatak preko jedne sekunde nije prihvatljiv.
slika
Brabus
Početnik
Početnik

Post Postao/la Brabus »

Jos uvijek ne vjerujem da prvih troje imaju sekundu prednosti!
A mozda ovaj poredak nece nista znaciti za utrku.
Postoje barem 3 velike nepoznanice, to su potrosnja guma, ponasanje bolida s punim tankovima i potrosnja goriva.
Znamo da su ferrariji i renolceki zedniji od mercedesa, ali opet, sekundu prednosti imaju prva 3.
Zadnja izmjena: Brabus, dana/u 13 ožu 2010, 14:55, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovori