Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Dani
Legenda
Legenda
Ja sam: Vozač
Navijam za: Hamiltona

Re: Formula 1 team - McLaren

Post Postao/la Dani »

Da vidjeli smo, sa istrišenijim gumama skidao mu je skoro sekundu po krugu. "Ako" si slušao tim radio, možda si mogao čuti da ne forsira --> nemoj napasti Buttona.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
gradski
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la gradski »

mislim da gumbeku puno više paše ova fora sa punim tankom neg hamiltonu. uostalom pratio sam danas live timing cijelu utrku i moram priznati da je gumbek odradio besprijekorno
Senna Lotus Renault 1985 i jedan kišni Portugal. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Prva pobjeda, a svi ostali jedan ili vise krugova zaostali!
schuey
Počasni član
Počasni član
Navijam za: odlazak Montezemola
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

Dani je napisao/la:Da vidjeli smo, sa istrišenijim gumama skidao mu je skoro sekundu po krugu. "Ako" si slušao tim radio, možda si mogao čuti da ne forsira --> nemoj napasti Buttona.
upravo tako ;)
gradski je napisao/la:mislim da gumbeku puno više paše ova fora sa punim tankom neg hamiltonu. uostalom pratio sam danas live timing cijelu utrku i moram priznati da je gumbek odradio besprijekorno
nisam presiguran,Hamilton puno bolje vozi kroz gužvu i stiže,samo kaj svaki put nekaj zapne,Button na svoju sreću tu nema toliko problema pa uspije održat svoju brzinu cijelo vrijeme,osim toga nije isto voziti se iza drugih i raditi FL i prvi pa ne napravit tak brze krugove ;)
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
brg
Navijam za: JB

Post Postao/la brg »

Dani je napisao/la:Da vidjeli smo, sa istrišenijim gumama skidao mu je skoro sekundu po krugu. "Ako" si slušao tim radio, možda si mogao čuti da ne forsira --> nemoj napasti Buttona.
Kad je prošao Rosberga nije više ništa skidao ! ,a zadnji set guma su uzeli krug za krugom
i to je bilo čini mi se 15 krugova prije kraja
tek zadnja 4 kruga kad je Button nakon izlaska sa staze kako kaže ohladio gume ,međutim
razlika je bila tolika da ga je jedva mogao dostići
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

brg je napisao/la:
Kad je prošao Rosberga nije više ništa skidao ! ,a zadnji set guma su uzeli krug za krugom
jesi gledao ti trku?izjava Buttona nakon trke da zadnjih 5 krugova ih nije mogao uopće zagrijati, LH sa lošijim gumama svejedno dolazi do njega i ne pokušava ništa,niti najmanje,dapače ostavlja ga na miru da bodove skupe,evidentno brži,kada bi se gledala trka od recimo 5-og kruga gdje je hami skroz pao iza Button bi zaostajao na kraju trke 20 sec,brzina je definitivno na njegovoj strani,ali tehnički uz malo i sreće Button odlično vozi za sada
Ukoliko ste bannani,opomenuti ili Vam je post izbrisan,prekršili ste (najmanje) jedno od ovih pravila ponašanja!
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Q: (Michael Schmidt – Auto, Motor und Sport) To Jenson and Lewis: who made your decision at the beginning to come in or not to come in for tyres?
LH: For me, I was speaking to the guys down the back straight and they weren’t clear whether we should come in or not. I came on the radio at the last corner I think it was, when the safety car came out and said ‘shall I box now?’ and there wasn’t a fast enough communication between the team and they didn’t get back to me in time. I got halfway round the last corner and I think they said something, I think they said ‘box this lap’ and so I turned right but I wasn’t really sure, so I just pulled in and at the end of the day it wasn’t the right call, whether it was mine or theirs. At the last moment, I think I turned because I thought that that was what I was meant to do. Unfortunately it lost us a little bit of ground but we made up for it.
JB: The call at the start of the race; we discussed it on the radio, the same as Lewis, on the back straight and they said ‘pit this lap if you feel it’s too wet,’ so I decided to stay out. And then later on in the race, they made the call to go to inters, which was definitely the right call. I was thinking of staying out again and they made the right call there: one all. I think what won us the race today was the right calls for the right conditions and being on the right tyre at the right time. It makes such a difference.

slika
gradski
Početnik
Početnik

Post Postao/la gradski »

nisam presiguran,Hamilton puno bolje vozi kroz gužvu i stiže,samo kaj svaki put nekaj zapne,Button na svoju sreću tu nema toliko problema pa uspije održat svoju brzinu cijelo vrijeme,osim toga nije isto voziti se iza drugih i raditi FL i prvi pa ne napravit tak brze krugove
slažem se da je hamilton brži od gumbeka, ali danas definitivno nije bio brži, pa u koji god ukrasni papir to htjeli umotati. Da, kad bi se brojao samo jedan krug ili možda čak 10 krugova na jednim gumama, hamilton bi bio brži, ali kompletan stint je danas gumbek bio bolji i brži. Uostalom kad su ušli u park ferme gumbek je još imao ponešto šara na prednjoj ljevoj gumi, dok je hamilton svoje pobrusio odavna.
Fora sa gumbekom je u tome da frajer vozi koliko je dovoljno u datom trenutku i kao takav nije atraktivan niti uočljiv. hamilton, MSC, Senna, Alonso itd bi radili najbrži krug na najbrži krug bez obzira na situaciju i zbog toga su češće u fokusu...

i da, nemojte samo te fore da mu McL nije dao prestići gumbeka. slijedeći put upaliti net i live timing, brojke govore više od riječi
Senna Lotus Renault 1985 i jedan kišni Portugal. Bila je to ljubav na prvi pogled.
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Top speed:
L. HAMILTON 318.0 KPH
J. BUTTON 303.3 KPH
Velika je razlika u top speed-u između Hamiltona i Buttona , vjerovatno je to zbog razlike u setup bolida ali opet.....
Izvor :Fia
prekro
Navijam za: McLaren

Post Postao/la prekro »

brg je napisao/la:
i to je bilo čini mi se 15 krugova prije kraja
tek zadnja 4 kruga kad je Button nakon izlaska sa staze kako kaže ohladio gume ,međutim
razlika je bila tolika da ga je jedva mogao dostići
da, na zadnjem setu guma su bili jednako brzi, čak je button bio i brži povremeno

ali ipak mislim da je opčenito gledano hamilton brži...čovječe, button nije mogo pratit rosberga dok ovaj nije izletio...tek onda ga je prošo! a kad se hamiltonu otvorilo malo prostora (kad je schumachera lovio) odma je odvozio 2 najbrža kruga utrke za redom (i to je brutalno skinuo)...

inače, mislim da je button jedan od vozača kojima sigurno odgovaraju ova nova pravila...jedna brza konstantna vožnja, bez agresivnih poteza i bacanja bolida - savršeno za čuvanje guma

P.S. jel se mogu gdje nači vremena svih krugova nekog vozača u utrci?
gradski
Početnik
Početnik

Post Postao/la gradski »

Velika je razlika u top speed-u između Hamiltona i Buttona , vjerovatno je to zbog razlike u setup bolida ali opet.....
ili možda u tome da je hamilton preticao pa bio u zavjetrini...
brg

Post Postao/la brg »

schuey je napisao/la:
brg je napisao/la:
jesi gledao ti trku?izjava Buttona nakon trke da zadnjih 5 krugova ih nije mogao uopće zagrijati, LH sa lošijim gumama svejedno dolazi do njega i ne pokušava ništa,niti najmanje,dapače ostavlja ga na miru da bodove skupe,evidentno brži,kada bi se gledala trka od recimo 5-og kruga gdje je hami skroz pao iza Button bi zaostajao na kraju trke 20 sec,brzina je definitivno na njegovoj strani,ali tehnički uz malo i sreće Button odlično vozi za sada
Nisi ukalkulirao jedan set tvrđih guma na kojima je Hamilton izašao poslije IM seta ,za to vrijeme je Button
još uvijek čuvao svoj soft set čekajući kišu i ne napadajuči Rosberga ,vozeči na 2-3 sec iza njega.
Zadnja 4 kruga nakon što je Button izletio kaže nije mogao zagrijati gume,razlika je u tim trnucima
5 sek. i jasno je da ga Hamilton može samo sustići eventualno ,međutim prije sveg tog događanja
čuli smo Hamiltona kako govori da mu je front left čelava i tu je on zapravo odusta od napada iako
ga je i do tada Button držao na distanci ...tako da je u trenutku Buttonovog izlijetanja razlika bila oko
9 sec !
Sad ja tebe pitam ko je od nas dvojice gledao utrku ?
schuey
Počasni član
Počasni član
Kontakt:

Post Postao/la schuey »

gradski je napisao/la:
nisam presiguran,Hamilton puno bolje vozi kroz gužvu i stiže,samo kaj svaki put nekaj zapne,Button na svoju sreću tu nema toliko problema pa uspije održat svoju brzinu cijelo vrijeme,osim toga nije isto voziti se iza drugih i raditi FL i prvi pa ne napravit tak brze krugove
slažem se da je hamilton brži od gumbeka, ali danas definitivno nije bio brži, pa u koji god ukrasni papir to htjeli umotati. Da, kad bi se brojao samo jedan krug ili možda čak 10 krugova na jednim gumama, hamilton bi bio brži, ali kompletan stint je danas gumbek bio bolji i brži. Uostalom kad su ušli u park ferme gumbek je još imao ponešto šara na prednjoj ljevoj gumi, dok je hamilton svoje pobrusio odavna.
Fora sa gumbekom je u tome da frajer vozi koliko je dovoljno u datom trenutku i kao takav nije atraktivan niti uočljiv. hamilton, MSC, Senna, Alonso itd bi radili najbrži krug na najbrži krug bez obzira na situaciju i zbog toga su češće u fokusu...

i da, nemojte samo te fore da mu McL nije dao prestići gumbeka. slijedeći put upaliti net i live timing, brojke govore više od riječi

nije mu dao sigurno da prestigne,to je milijon posto!

a gore ti je navedena razlika gdje i kako je vozio Ham i But,dva različita načina vožnje,a i broj boxeva je različit,upravo zbog pozicija,no to je šta bi bilo kad bi bilo,uglavnom što se same brzine tiče po meni je puno brži LH u trkama,način vožnje i ostalo mu smeta da pobjedi ali važno da se utrkuju,nakon dugo godina :D
brg

Post Postao/la brg »

prekro je napisao/la:ali ipak mislim da je opčenito gledano hamilton brži...čovječe, button nije mogo pratit rosberga dok ovaj nije izletio...tek onda ga je prošo!
hahahah pa zato ga i nije mogao pratit jer je ovaj po pojačanoj kiši vozio prerizično i na kraju izletio
zapravo vozio je kolko treba ...kao i na prvom soft setu kojeg je čuvao ne napadajuči Rosberga
i čekajući kišu !
prekro

Post Postao/la prekro »

brg je napisao/la:
prekro je napisao/la:ali ipak mislim da je opčenito gledano hamilton brži...čovječe, button nije mogo pratit rosberga dok ovaj nije izletio...tek onda ga je prošo!
hahahah pa zato ga i nije mogao pratit jer je ovaj po pojačanoj kiši vozio prerizično i na kraju izletio
zapravo vozio je kolko treba ...kao i na prvom soft setu kojeg je čuvao ne napadajuči Rosberga
i čekajući kišu !
eh sad si ti u jednoj rečenici rekao 2 stvari koje su meni nepojmljive za utrkivanje

čuvanje?
čekanje?

ako imaš brži auto i ako si sposoban, nemaš ti kaj čekat i čuvat...ti nagaziš, odereš protivnika, pa onda kontroliraš utrku...ukoliko se zanosiš na vremenske (ne)prilike i grešku protivnika, vrlo lako se sve može izjalovit i izvisiš...buttonu se poklopilo (hvala bogu), ali što ako ga sreća napusti?
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

Onda završi kao u Bahreinu.

slika
brg

Post Postao/la brg »

prekro je napisao/la:čuvanje?
čekanje?

ako imaš brži auto i ako si sposoban, nemaš ti kaj čekat i čuvat...ti nagaziš, odereš protivnika, pa onda kontroliraš utrku...ukoliko se zanosiš na vremenske (ne)prilike i grešku protivnika, vrlo lako se sve može izjalovit i izvisiš...buttonu se poklopilo (hvala bogu), ali što ako ga sreća napusti?
znači Button je trebao forsirati napadati Rosberga trošiti gume tako da mora u box prije Rossberga
pa eventualno još jednom nakon 3-4 kruga ako počme kiša baš tada, a mogla je svakog momenta
ili se dogodi SC ,što je bilo 2 puta i vrlo vjerojatno s obzirom na kišu i masu rookie ekipa i vozača.
ima jedna poslovica : lako je tuđim qrcem gloginje mlatit
prekro

Post Postao/la prekro »

brg je napisao/la:
prekro je napisao/la:čuvanje?
čekanje?

znači Button je trebao forsirati napadati Rosberga trošiti gume tako da mora u box prije Rossberga
pa eventualno još jednom nakon 3-4 kruga ako počme kiša baš tada, a mogla je svakog momenta
ili se dogodi SC ,što je bilo 2 puta i vrlo vjerojatno s obzirom na kišu i masu rookie ekipa i vozača.
ima jedna poslovica : lako je tuđim qrcem gloginje mlatit
ma 100% nebi potrošil gume ako bi 5 krugova stisnul i probal proći...pa nije bilo 45 stupnjeva na stazi da bi se rastopile!

uglavnom, ja sam uvjerenja da vozač sa takvim (defanzivnim) stavom u konačnici "always comes second"! no polako, tek nakon 10 utrka se mogu neki ozbiljniji zaključci donosit
brg

Post Postao/la brg »

znaš li ti čemu služe šare na wet gumi bez kojih je Hamilton ostao ?
A kiša pojačala na kraju !

Kad smo kod guma mislim da problemi kod Hamiltona sa prekomjernim trošenjem tek slijede !
Dani
Legenda
Legenda

Post Postao/la Dani »

brg je napisao/la:
Kad smo kod guma mislim da problemi kod Hamiltona sa prekomjernim trošenjem tek slijede !
Sva sreća da je to tvoje mišljenje ( čak bih rekao i skrivena želja ), a ne realno stanje stvari. Jer kaj onda reći za Webbera i Buttona i druge koji su isto tako ostrugali gume.

slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

Dani je napisao/la:
brg je napisao/la:
Sva sreća da je to tvoje mišljenje ( čak bih rekao i skrivena želja ), a ne realno stanje stvari. Jer kaj onda reći za Webbera i Buttona i druge koji su isto tako ostrugali gume.
I onda Paddy Lowe izjavi za BBC: "Button has this reputation of being gentle on his tires...but we don't see it!" I šta ćemo sad? :)
slika
prekro

Post Postao/la prekro »

ma to sa gumama i njihovim trošenjem je sve pitanje situacije...

vozač koji se bori za vrh, a nađe se negdje iza 5. mjesta nakon kvalifikacija, sigurno mora "gristi" i vozit na nož...ako bude čuvao gume - nema napretka, nema (dovoljno) bodova! suprotno, ako se kvalificira u prvi red, onda može kalkulirat i pazit na gume

u skladu s tim, u mclarenu svakako moraju poboljšati rezultate u kvalifikacijama!
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: FERRARI

Post Postao/la nikolaa »

Dani je napisao/la:
brg je napisao/la:
Znaju i ptice na grani da je Hamilton jedan od najagresivnijih vozaca prema gumama na gridu.Inace je jako agresivan tokom cijele utrke i to normalno unisti gume kada je uvijek na limitu na ubrzanju i kocenju.Dakle,takvom voznjom se na duge staze slabo sta isplati,narocito ove sezone gdje je inteligencija vozaca najbitnija.Hamilton od pocetka njegove F1 karijere imao problem sa vecim trosenjem guma od momcadskih kolega,ali to je bilo jako malo izrazeno jer je bilo nadoljevanja goriva,tako da bolid nikada nije startovao krcat,te su gume bile pod manjim opterecenjem.
Button zbilja cuva gumei jako pametno vozi sto se sad za sad isplati.Tako je osvojio i proslo prvenstvo.Alonso je takodjer veliki stedisa guma,ali je isto i prilicno agresivan.Njegov stil je prilicno dobar i u ovim pravilima mu odgovara.
E sad,da li ce se Hamiltonu poceti isplacivati agresivan pristup ili Buttonu odmagati konzervativni pristup vidjecemo.

PS:Hamilton Buttona nije napao iskljucivo zbog prekomjerne istrosenosti prednje lijeve gume.Sto je posljedica agresivne voznje tokom vise krugova.Dakle,sad za sad se takva voznja u pravilu ne isplati.Vec samo inteligentna voznja,gdje se pazi na svaki momenat i detalj..sta ce biti dalje,vidjecemo...
FORZA FERRARI!!!
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

Kakve sad veze ima jel Hamilton bio brži na ovoj u Kini ili Australiji.
Button ima 2 pobjede, Hamilton 0.
Startali su jedan pokraj drugog. Uvijeti na stazi bili su identični za jednog i drugog...
Zašto omalovažavat Buttona??? Kaotični uvijeti ili ne, čovjek se fenomenalno ponaša i snalazi u takvim uvijetima.
Nevjerovatno je koliko se taj vozač omalovažava.
Svjetski prvak je, trenutačno je vodeći u prvenstvu sa 2 pobjede.
Hamilton možda, odnosno vjerovatno je aresivniji i nešto brži vozač ali Button ga dobiva na vozačku inteligenciju.
Nešto što Hami nikad neće imati.
Michael is faster than you!!
brg

Post Postao/la brg »

gringo73 je napisao/la:
Dani je napisao/la:
brg je napisao/la:
I onda Paddy Lowe izjavi za BBC: "Button has this reputation of being gentle on his tires...but we don't see it!" I šta ćemo sad? :)
Dosta toga ovisi i o bolidu MP4-25 izgleda više troši gume od ljute konkurencije Ferrari,RedBull
Button to kompenzira svojim stilom pa ne zaostaje za ovima ,dok je Hamilton jedan od večih
potrošača guma.
Sada u Europi kada temperature staza budu 40C+ biće svega !
King iCool
Veteran
Veteran
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Igor18 je napisao/la:Kakve sad veze ima jel Hamilton bio brži na ovoj u Kini ili Australiji.
Button ima 2 pobjede, Hamilton 0.
Startali su jedan pokraj drugog. Uvijeti na stazi bili su identični za jednog i drugog...
Zašto omalovažavat Buttona??? Kaotični uvijeti ili ne, čovjek se fenomenalno ponaša i snalazi u takvim uvijetima.
Nevjerovatno je koliko se taj vozač omalovažava.
Svjetski prvak je, trenutačno je vodeći u prvenstvu sa 2 pobjede.
Hamilton možda, odnosno vjerovatno je aresivniji i nešto brži vozač ali Button ga dobiva na vozačku inteligenciju.
Nešto što Hami nikad neće imati.
Čovjek ima 25 godina,najmlađi je svijetski prvak svih vremena i sigurno još nije na vrhuncu svojih mogućnosti i zašto onda misliš da on tu vozačku inteligenciju neće nikad imati? Zapravo ju već ima samo šta je ona Buttonova na većoj razini a to je stekao iskustvom.
Odgovori