Michael Schumacher

Povijesne utrke, vozači, timovi, bolidi...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Igor18
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Schumachera

Re: Michael Schumacher

Post Postao/la Igor18 »

Icy je napisao/la:
130R je napisao/la:Pa on ni ne treba znati sva pravila, nego je tu baš zato da daje uvid iz vozačke perspektive u nekim situacijama. Ne vjerujem ni da su prijašnji vozači koji su bili na mjestu savjetnika znali kako tumačiti sva pravila.
Svaki vozač ima svoje (subjektivno) mišljenje o određenoj situaciji, zato bi suci trebali biti ti koji su upoznati sa pravilima i imaju objektivan sud. Nije da sam protiv da bivši vozači budu savjetnici, ali onda bi si bar trebali dati truda da prouče pravila koja se svako malo mijenjaju. Al u ovoj današnjoj 'modernoj' F1 se većina stvari radi zbrda-zdola tako da me ovo uopće ne čudi.

EDIT: Evo i Hill se slaže samnom :D LINK
It was a fascinating experience but I wonder whether it is right that drivers are put in the position of interpreting the regulations
Ako se nekoga zove na mjesto sudca i on odlučuje o kažnjavanju nekoga pa onda se podrazumjeva da mora znati tumačiti pravila!!
Bez obzira kakvu ulogu imao, ako i daje savjete opet mora poznavat pravila!!

To koda dođeš u sudnicu i sude ti za nešto a sudac koji te osuđuje baš i nezna tumačiti sve zakone al te ipak osudi i ti se moš jebat.
Michael is faster than you!!
homersimpson
Početnik
Početnik

Post Postao/la homersimpson »

Schumy.d je napisao/la:Bild:
Schumacher nepravedno kažnjen!!
Eh da članak u njemačkom Bildu potvrđen od 2 eksperta komentatora na njemačkim TV-stanicama

Članak objektivan kao da ih je pisao neki zatucani šumaherist :biggrin: gdje ponavlja ono isto što i Brawn i sam Šumi već 3 dana.

Ja nigdje nisam pročitao da su suci dali "Track clear" obavjest osim u izjavi R. Browna. No čak i ako uzmemo da je to tako to nemože biti iznad pravila 40.13 prema kojem je on i dobio kaznu, bez obzira na postojanje SC linije od ove godine. A to potvrđuje i Blažičkova izjava kako se neposredno nakon utrke na trenutak pojavila obavjest o naknadnom donošenju sudske odluke. Zašto se ta obavjest pojavila ako su suci dali "track clear" + zeleno svjetlo?

Očito su prilikom dovođenja pravila za ovu godinu jednostavno previdili pravilo 40.13 i nisu ga dodatno doradili ili jednostavno ukinuli.

Hoću reći uopće nije bitno što bi u tom krugu i ovako i onako SC izašao van, bitno je da je to bio zadnji krug i da je SC vodio utrku do posljednjeg zavoja. Primjenjuje se 40.13, pravilo koje očito nije dorečeno.
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

homersimpson je napisao/la:
Schumy.d je napisao/la:Bild:
Schumacher nepravedno kažnjen!!
Eh da članak u njemačkom Bildu potvrđen od 2 eksperta komentatora na njemačkim TV-stanicama

Članak objektivan kao da ih je pisao neki zatucani šumaherist :biggrin: gdje ponavlja ono isto što i Brawn i sam Šumi već 3 dana.

Ja nigdje nisam pročitao da su suci dali "Track clear" obavjest osim u izjavi R. Browna. No čak i ako uzmemo da je to tako to nemože biti iznad pravila 40.13 prema kojem je on i dobio kaznu, bez obzira na postojanje SC linije od ove godine. A to potvrđuje i Blažičkova izjava kako se neposredno nakon utrke na trenutak pojavila obavjest o naknadnom donošenju sudske odluke. Zašto se ta obavjest pojavila ako su suci dali "track clear" + zeleno svjetlo?

Očito su prilikom dovođenja pravila za ovu godinu jednostavno previdili pravilo 40.13 i nisu ga dodatno doradili ili jednostavno ukinuli.

Hoću reći uopće nije bitno što bi u tom krugu i ovako i onako SC izašao van, bitno je da je to bio zadnji krug i da je SC vodio utrku do posljednjeg zavoja. Primjenjuje se 40.13, pravilo koje očito nije dorečeno.
Ma pravila FIA-e su koda ih je sastavljala hrvatska vlada. Šuplja ko državna blagajna.

Cijela situacija je nastala zbog tih zelenih svjetala, zastavica i obavjesti track clear (koju dobivaju prije povlačenja SC-a, nebitno u kojem krugu izašao).
Kako mi vidimo na telki da se SC povlači tako i oni, samo što dobiju i obavjest jer oni nemaju televizor u kokpitu.
E sad, to pravilo bilo je i prošle godine u Australiji i cijela (identična situacija) odigrala se na potpuno drugačiji način. Sa žutim zastavicama i SC natpisima i nakon što je auto otišao u box. I tamo se mogao vidjeti jasan primjer pravila UTRKA ZAVRŠAVA POD SC-om. Jer ak ti pokraj kockaste zastavice sudac drži natpis SC i maše žutom zastavom koja označava "sranje na stazi, nema pretjecanja" onda nemoraš bit doktor znanosti da shvatiš da je utrka završila pod jebenim SC-om.

A u ovom slučaju toga nema, i utrka nije završena pod šugavim SC-om. Nema žutih nego zelenih zastavica, nema obavjesti o SC-u na stazu..
Utrka završava normalno!! Kao i u 99.99 % slučajeva!!
Sad, ko je sjedio u tom vijeću sudaca. Kolko su oni upoznati i kolko znaju tumačit taj zakon (jedan od njih vidjeli smo da nezna)...
Ako su ga oni kaznili po tom pravilu (a očito je da jesu) to pravilo se nije primjenilo, odnosno nije bilo odigrano na stazi. Jer je prometna (sudačka) signalizacija bila drugačija. Kako se netko može kaznit za stvar koju po stvarnom stanju na stazi nije napravio. Ti isti sudci koju su ga kaznili signalizirali su da ako napadne i prođe da je sve legalno.
Ovo ne pišem kao navijač MSC, nego pišem objektivno kako sam vidio stvari da su se odigrale, potežući usporedbu sa istim slučajem od prošle godine.
Niko nemože reći da zelena zastavica i čista staza znače suprotno onom što one znače. Bio prvi ili zadnji krug.

Nenormalno je da se netko kazni za nešto što je (ako je) bilo pogrešno signalizirano od strane mjerodavnih sudaca.
Jebiga i irci su ispali sa SP nakn igranja rukom koju je vidio cijeli svijet osim sudca. Pravila su jasna, sudac je pogrešno signalizirao i jebiga sad je gotovo.
Jesu Francuzi naknadno bili kažnjeni?? Nisu. Oni su na SP a Irci mogu plakat doma.
Ako je Alonsu i učinjena nepravda tim pretjecanjem, ha jebiga sudac je tako pokazao. To se samo u F1 svako malo nakon završene utrke (utakmice) rezultati namještaju i premještaju.
Od nepravde koja se (ako se) dogodila jednom vozaču, koji i nebi bio previše oštećen i da je sve ostalo kak je i završilo, donese se još veća nepravda drugom vozaću.
A sve zbog "pogreške" sudaca i vodstva utrke.
Vleki
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Michaela Schumachera

Post Postao/la Vleki »

homersimpson je napisao/la: Hoću reći uopće nije bitno što bi u tom krugu i ovako i onako SC izašao van, bitno je da je to bio zadnji krug i da je SC vodio utrku do posljednjeg zavoja. Primjenjuje se 40.13, pravilo koje očito nije dorečeno.
gle tak se mi moremo tu na forumu razgovarati - kao pravila nisu dorečena i sl., ali to se jednoj takvoj organizaciji ne bi smjelo dešavati! A nažalost i dalje se dešava. Ako već dođe do takve rupe, onda nije fer da na kraju vozači i momčadi moraju izvlačiti deblji kraj iz svega ovoga. I da webber i ekipa se moraju ganjati tih zadnjih 150 metara jer nisu sigurni da li se smije preticati ili ne. Sva sreća da schumacher ove godine ne može računati na borbu za naslov, pa ono kao neće ga to pogoditi toliko :biggrin:
Od početka do kraja, u dobru i u zlu, uvjek vjeran Schumy-ju.
homersimpson
Početnik
Početnik

Sve 5 ali nakon prospavane noći kako ja vidim stvari:
Oni su jednostavno dobili da SC izlazi van - da je bilo još 2 ili 10 krugova on bi svakako izašao u tom krugu. I u tom slučaju se pale zelena svjetla - sve regularno.
Međutim to nemože biti jače od pravila 40.13 koji kaže da ako SC uđe u posljednji krug isti treba napustiti na kraju kruga i do kraja nema preticanja. Dakle SC je bio u zadnjem krugu i preticanja više nisu dozvoljena iako bi on sam izašao i ovako i onako.

Zašto je to pravilo uopće uvođeno ako je na snazi pravilo o zabrani preticanja do ciljne crte - pravilo koje je vrijedilo do ove godine.
To pravilo je zaostatak starih pravila i ove godine su ga izgleda zaboravili revidirati ili možda nisu. Možda je s razlogom i dato.
Za sad znamo da su za isto pravilo znali u boksevima McLarena i Ferrarija a možda i svi ostali s obzirom da nije bilo nikakve namjere preticanja kod drugih vozača, doduše nije bilo ni proklizavanja a sam time niti prilika. Zašto Brown to pravilo nezna?
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

ma to pravilo je čista glupost.stavljeno da ne bi SC prvi prolazio kroz cilj,nego pobjednik.to pravilo u biti znači ovo:"dragi vozači,u toj situaciji zamislite da je sve čisto i stisnite do kraja i proletite kroz cilj punom brzinom da to fino izgleda na TV-u,ali pazite da nekoga slučajno ne preteknete".
to je kao da bi šou bio bolji,ali ne razumijem zašto je takav šou bolji od onog da netko nekoga pretekne u zadnjih 100 metara utrke...
Zadnja izmjena: vidc, dana/u 18 svi 2010, 15:17, ukupno mijenjano 1 put.
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

homersimpson je napisao/la:Sve 5 ali nakon prospavane noći kako ja vidim stvari:
Oni su jednostavno dobili da SC izlazi van - da je bilo još 2 ili 10 krugova on bi svakako izašao u tom krugu. I u tom slučaju se pale zelena svjetla - sve regularno.
Međutim to nemože biti jače od pravila 40.13 koji kaže da ako SC uđe u posljednji krug isti treba napustiti na kraju kruga i do kraja nema preticanja. Dakle SC je bio u zadnjem krugu i preticanja više nisu dozvoljena iako bi on sam izašao i ovako i onako.

Zašto je to pravilo uopće uvođeno ako je na snazi pravilo o zabrani preticanja do ciljne crte - pravilo koje je vrijedilo do ove godine.
To pravilo je zaostatak starih pravila i ove godine su ga izgleda zaboravili revidirati ili možda nisu. Možda je s razlogom i dato.
Za sad znamo da su za isto pravilo znali u boksevima McLarena i Ferrarija a možda i svi ostali s obzirom da nije bilo nikakve namjere preticanja kod drugih vozača, doduše nije bilo ni proklizavanja a sam time niti prilika. Zašto Brown to pravilo nezna?
Gledaj opet se vrtimo u krug, negdje sam ti postal prije, da li znaš kakva moraju biti svijetla kad sc odlazi u boks i kad je zadnji krug, ako svijetla trebaju biti žuta i da treba biti oznaka sc onda to pravilo ne može biti valjano da je vrag na vragu, i onda se brawn može itekako žaliti. onda o onome da nema pretjecanja u zadnjem krugu ne vrijedi jer je kriva signalizacija na stazi!!!! I još gore ako je sve automatizirano #-o
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

vidc je napisao/la:ma to pravilo je čista glupost.stavljeno da ne bi SC prvi prolazio kroz cilj,nego pobjednik.to pravilo u znači ovo:"dragi vozači,u toj situaciji zamislite da je sve čisto i stisnite do kraja i proletite kroz cilj punom brzinom da to fino izgleda na TV-u,ali pazite da nekoga slučajno ne preteknete".
to je kao da bi šou bio bolji,ali ne razumijem zašto je takav šou bolji od onog da netko nekoga pretekne u zadnjih 100 metara utrke...
Slažem se u potpunosti,pravilo je glupo al tako je kako je i mora se poštovati.

Ja bi uveo pravilo da trka nikad ne završava pod SC nek im (bez obzira ako odvoze sve krugove) dadnu jedan puni krug nakon uklanjanja SC.Jer kome je zanimljivo gledat završnicu pod SC
...put u raj nije posut ružama...
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Chuck Norris je napisao/la:
vidc je napisao/la:ma to pravilo je čista glupost.stavljeno da ne bi SC prvi prolazio kroz cilj,nego pobjednik.to pravilo u znači ovo:"dragi vozači,u toj situaciji zamislite da je sve čisto i stisnite do kraja i proletite kroz cilj punom brzinom da to fino izgleda na TV-u,ali pazite da nekoga slučajno ne preteknete".
Slažem se u potpunosti,pravilo je glupo al tako je kako je i mora se poštovati.

Ja bi uveo pravilo da trka nikad ne završava pod SC nek im (bez obzira ako odvoze sve krugove) dadnu jedan puni krug nakon uklanjanja SC.Jer kome je zanimljivo gledat završnicu pod SC
ma dovoljno je samo da dozvole preticanja u tih 150 metara i to je to.u tom slučaju svi će nagazit ,bit će lijepo za vidjeti,a možda bude i kakva bliska završnica tj.napet kraj utrke,što u svakom slučaju nije loše.da je preticanje bilo dozvoljeno i da su svi to znali vrlo vjerojatno šumi ne bi uzeo alonsa,teško da bi itko ikoga pretekao,ali bi bilo napeto u svakom slučaju.al eto,kako je tako je.FIA ima argument u tom pravilu i sumnjam da mercedes može išta.
Zadnja izmjena: vidc, dana/u 18 svi 2010, 15:27, ukupno mijenjano 1 put.
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Ma trebaju vozit dvije pune čuke + 1 krug i zdravo doviđenja.
Ukinut krugove i vozit na vrijeme.
FerrariF1
Početnik
Početnik
Navijam za: Ferrari - RAI - HAM

Post Postao/la FerrariF1 »

SC treba ukinuti :)
Hvala MSC i RAI sto su Ferrari F1 Team drzali u vrhu
The Greatest
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Alonsa

Post Postao/la The Greatest »

Mercedes odustao od žalbe.

http://www.autosport.com/news/report.php/id/83721" onclick="window.open(this.href);return false;
Avanti FER, Avanti!!!
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

Evo donijeli su ovi FIA - gelibteri odluku da će razmotriti ova pravila na nekoj Sporting Working Group (ne znam kak bi to prevel) i mercedes je automatski maknul žalbu, jer su svjesni da im neće vratiti schumacherovo mjesto.

LINK
sumo1
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la sumo1 »

HomereSimpsone!
Prvo: Nisam fan MS niti moramo razmišljati isto. Slažeš se?
Drugo: Objasni mi kako nema pretjecanja, ako su svi bolidi tih zadnjih 150 metara VOZILI PUNIM GASOM. Zašto? Objašnjenje? Naravno da nema smisla. Pustimo sad izjave vozača nakon utrke, jer tih 150 metara je "zaista bila utrka", to smo svi dobro vidjeli svojim očima.
Treće: Opet ponavljam zašto su svi došli do cilja ako se primjenjuje pravilo da nema pretjecanja do ciljnje crte. Webber je mogao nakon što je SC napustio stazu stati i izići iz bolida i prošetati se do cilja. Pazi sad ovo, po pravilima nitko ga ne smije pretjecati, jer PRETJECANJA NEMA I TOČKA. Hipotetički je mogao izazvati NEVIĐENI incident u povijesti utrkivanja da je stao jedan metar do cilja, nema svršetka utrke, nema "kockaste zastave", nema pobjednika, a zamisli nitko ga NE SMIJE zaobići, tako nam kazuje pravilo (mada su svi iza njega jurnuli 200km/h) da nema pretjecanja u zadnjem krugu pod SC.
Eto, sad vidiš da to pravilo protivno logici, protivno prirodi utrke formule1 te u stvarnosti apsolutno neprovedivo.
Poradi svoje vjerodostojnosti i kredibiliteta, ljudi u FIA-i bi morali vratiti MS vratiti "zasluženo osvojeno" 6. mjesto, jer je to jedini vrhunski vozački potez na utrci koji će se pamtiti ove godine u Monacu.
Nešto mi govori da su Hamilton i Alonso, nakon što su dali one infantilne izjave i izgovore da su "kao znali" da pretjecanja nema, više za vrtički uzrast nego za zrele vozače.
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

sumo1 je napisao/la: Hipotetički je mogao izazvati NEVIĐENI incident u povijesti utrkivanja da je stao jedan metar do cilja, nema svršetka utrke, nema "kockaste zastave", nema pobjednika, a zamisli nitko ga NE SMIJE zaobići, tako nam kazuje pravilo (mada su svi iza njega jurnuli 200km/h) da nema pretjecanja u zadnjem krugu pod SC.
Eto, sad vidiš da to pravilo protivno logici, protivno prirodi utrke formule1 te u stvarnosti apsolutno neprovedivo.
.
#-o
Hipotetički tvojom logikom i usred utrke kad je na stazi SC je mogao stati i prošetati se jer ga niko pod SC ne smije prestići #-o
...put u raj nije posut ružama...
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Mislim da će FIA na tom zasjedanju promijeniti pravilo. I tim potezom će htjeli oni ili ne neizravno priznati da su pogriješili sa ovom kaznom.
Naravno, to Schumacheru neće puno značiti jer mu bodovi neće biti vraćeni, ali mislim da će ipak imat neko zadovoljstvo jer će se pokazat da je potez bio sasvim legalan.

Inače, potpisujem sve što je rekao sumo1!

EDIT:
Chuck mislim da tad postoji neko drugo pravilo. Da tad ne glasi ovo apsurdno pravilo u zadnjem krugu nema pretjecanja.
Uostalom, Button je stao pod SC!!

Možda Schumacheru ništa neće značiti ti bodovi ali Mercedesu kao ekipi možda će odluka sudaca jako naškoditi i izbiti im puno milijuna konstruktorskih eura!!
Zadnja izmjena: Igor18, dana/u 18 svi 2010, 16:15, ukupno mijenjano 1 put.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

da netko stane pred ciljem i svi ga preteknu,svi bi dobili po 20 sekundi kazne,i poredak bi na kraju bio isti,tj.onaj tko je ga prvi pretekao će opet biti prvi itd.prema posljednjem koji to uradi.preticanja ima ,ali je kažnjivo :D
homersimpson
Početnik
Početnik

Vleki je napisao/la: Gledaj opet se vrtimo u krug, negdje sam ti postal prije, da li znaš kakva moraju biti svijetla kad sc odlazi u boks i kad je zadnji krug, ako svijetla trebaju biti žuta i da treba biti oznaka sc onda to pravilo ne može biti valjano da je vrag na vragu, i onda se brawn može itekako žaliti. onda o onome da nema pretjecanja u zadnjem krugu ne vrijedi jer je kriva signalizacija na stazi!!!! I još gore ako je sve automatizirano #-o
Moj zadnji post (nadam se) na ovu temu

Teza kako to vidi Brown:
Suci su odlučili na kraju 78. kruga SC povući u boks- dakle njima nije bilo važno što je to zadnji krug već se staza očistila i nema potrebe za njim i takvu su obavjest dali svim timovima (valjda). Sukladno tome i pravila uvedenom početkom godine - nakon SC-linije pali/mašu se zeleno svjetlo/zastave. Nema potrebe za dodatnim oznakama i žutim zastavama jer SC više nije na stazi.

Dakle zadnjih 180 m SC više nije na snazi ali...

Stav sudaca:
Međutim u pravilniku postoji dodatak pravilu oznake 40.13 koji kaže kako kaže. Uzimajuću u obzir to pravilo suci su donesli/izglasali jedino moguću odluku s obzirom da pravilo nije revidirano ili je s razlogom takvo nedorečeno. Vozio se zadnji krug pod SC-om i to je to.

Nikom pametnome na početku sezone nije bilo ni na kraj pameti da će tamo neka kontrola utrke odlučiti regularno (zato što je staza očišćena) povući SC u boks na kraju zadnjeg kruga i time napraviti zbrku temeljem nedorečenosti samog pravilnika.

U svakom slučaju bez obzira na žalbu, koja je sad povučena, nikakva FIA im po drugim pravilima više nije mogla vratiti izgubljene bodove.
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Priznaj Schumy da si i ti među njima.
http://uk.eurosport.yahoo.com/18052010/ ... -fans.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Arai
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la Arai »

sumo1 je napisao/la:HomereSimpsone!
Prvo: Nisam fan MS niti moramo razmišljati isto. Slažeš se?
Drugo: Objasni mi kako nema pretjecanja, ako su svi bolidi tih zadnjih 150 metara VOZILI PUNIM GASOM. Zašto? Objašnjenje? Naravno da nema smisla. Pustimo sad izjave vozača nakon utrke, jer tih 150 metara je "zaista bila utrka", to smo svi dobro vidjeli svojim očima.
Treće: Opet ponavljam zašto su svi došli do cilja ako se primjenjuje pravilo da nema pretjecanja do ciljnje crte. Webber je mogao nakon što je SC napustio stazu stati i izići iz bolida i prošetati se do cilja. Pazi sad ovo, po pravilima nitko ga ne smije pretjecati, jer PRETJECANJA NEMA I TOČKA. Hipotetički je mogao izazvati NEVIĐENI incident u povijesti utrkivanja da je stao jedan metar do cilja, nema svršetka utrke, nema "kockaste zastave", nema pobjednika, a zamisli nitko ga NE SMIJE zaobići, tako nam kazuje pravilo (mada su svi iza njega jurnuli 200km/h) da nema pretjecanja u zadnjem krugu pod SC.
Poradi svoje vjerodostojnosti i kredibiliteta, ljudi u FIA-i bi morali vratiti MS vratiti "zasluženo osvojeno" 6. mjesto, jer je to jedini vrhunski vozački potez na utrci koji će se pamtiti ove godine u Monacu.
Nešto mi govori da su Hamilton i Alonso, nakon što su dali one infantilne izjave i izgovore da su "kao znali" da pretjecanja nema, više za vrtički uzrast nego za zrele vozače.
U krivu si što se ovog crvenog tiče. Ako se vozi iza SC-a i ako neki vozač iznenadno stane, uspori, izleti sa staze ili bilo što slično, drugi ga
vozači slobodno mogu zaobići. Opravdanje im je da je taj vozač imao određenih problema i oni su ga morali proći...
Nešto tipa Australija 2009. g kad je Trulli izletio u zadnjem zavoju a Hamilton ga je obišao. ;)

Što se same kazne tiče, mislim da je to čista glupost. Ako nema pretjecanja zašto su na snazi zelene zastave, kraj. Nema dalje, tu prestaje
svaka rasprava ako se ravnamo po čistoj logici. Da imaju imalo časti vratili bi grid na stanje prije prelaska Schumachera...
slika
gradski
Početnik
Početnik
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la gradski »

Chuck Norris je napisao/la:
sumo1 je napisao/la: Hipotetički je mogao izazvati NEVIĐENI incident u povijesti utrkivanja da je stao jedan metar do cilja, nema svršetka utrke, nema "kockaste zastave", nema pobjednika, a zamisli nitko ga NE SMIJE zaobići, tako nam kazuje pravilo (mada su svi iza njega jurnuli 200km/h) da nema pretjecanja u zadnjem krugu pod SC.
.
#-o
Hipotetički tvojom logikom i usred utrke kad je na stazi SC je mogao stati i prošetati se jer ga niko pod SC ne smije prestići #-o
fora je samo u zadnjem krugu sa SC, a inače možeš zaobići auto ako je ovaj u problemima
međutim tu se sad povlači još jedna stvar.
naime, nije istina da ćeš dobiti kaznu ako pretekneš pod SC, ukoliko se vratiš na svoje mjesto prije slijedećeg zavoja. razlozi za takvo pretjecanje mogu biti raznoliki, al recimo, malo se zezneš sa bremzanjem i da ne lupiš ovog ispred sebe, pretekneš ga i vratiš se nazad.

Prva stvar koja je 100% sigurna je da nitko od vozača nije bio 100% siguran, da li je dozvoljeno pretjecanje ili ne
Druga stvar koja je 100% sigurna je da FIA nije naznačila kako utrka završava pod SC, jer da je tome bilo tako pored onih brojeva 78/78 stajalo bi SC
Logika kaže da bi ako utrka završava pod SC, na stazi ostale žute zastave i ploča SC, a Bernd i njegov gulwing bi ušli u box tik prije cilja. Stvar oko koje se lome koplja je interpretacija SCovog ulaska u box. Jedni kažu da je ušo jer je zadnji krug, a drugi zato jer je staza počišćena i spremna za utrkivanje.

Ukoliko je FIA u pravu, a po tome su i kaznili MSC, zar nebi onda trebali biti kažnjeni svi vozači zbog prebrze i opasne vožnje? Jer ako utrka završava pod SC režimom, nema šanse da je dozvoljeno divljačko ubrzavanje i preko 250km/h kroz cilj. recimo da je SC faza utrke i sad neko uđe u box i onda lovi kolonu... da taj vozi na način kako su svi prošli preko start cilj, odma bi dobio kaznu, zar ne?

Pitanje koje bi ja postavio FIAi je ovo. Na koji način, ubuduće treba znati da li je utrka završila pod SC ili nije? shvaćam da se FIA i MSC protivnici drže tog 40 i nešto pravila ko pijani plota, ali kako da znamo da je utrka završila pod SC ukoliko to nije naznačeno.
FIAina pretpostavka je bila da bez obzira na uvjete na stazi, zadnji krug utrke pod SC se podrazumjeva kao da utrka završava pod SC režimom, al da su u krcu, vidi se i po ovome forumu i po svim ostalim forumima na netu.
Senna Lotus Renault 1985 i jedan kišni Portugal. Bila je to ljubav na prvi pogled.
Prva pobjeda, a svi ostali jedan ili vise krugova zaostali!
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Eto budući da Mercedes povlači svoju tužbu iscrpili smo ovu temu do kraja.
Za kraj osvrt na cijelu situaciju. Siguran sam da će FIA promijenit ovo pravilo jer je šuplje.
To je ostatak od prošlogodišnjih pravila i nije promjenjen uvođenjem SC linije.
Jer, prošle godine utrka je ZAVRŠILA POD SC zbog činjenice da je pretjecanja bilo dopušteno od startno ciljne ravnine, a kako je to bio zadnji krug samim time utrka je završena! Ove godine promjenili su da je po izlasku SC- a sa staze pretjecanje dopušteno od SC linije i bez obzira na zadnji krug utrka se nastavlja do prolaska startno ciljne ravnine!
Samim time ovo pravilo nema smisla!! I glavonje u FIA-i nisu bili sposobni uočit nepravilnost i uvođenjem SC linije doradit pravila!
Ovo pretjecanja je sasvim legalno! Kao što rekoh prošle godine utrka je završena pod SC-om jer su pretjecanja bila dopuštena od startno ciljne ravnine, a ove godine od SC- linije na ulasku u box!!
Tu se dogodio propust FIA-e! Schumacheru su zbog rupa i nelogičnosti u pravilima oduzeti legalno stečeni bodovi!
Kraj priče!

Okrećem se sljedećoj utrci u koju ce Schumi nadam se ući pun inata!!!
homersimpson
Početnik
Početnik

.
Potpuno shvaćam razmišljanje svih navijača Schumachera ali ovo što si ti napisao iako je karikirano nema nikakvog smisla
Tvojim hipotetičkim gledanjem nesmije se preticati ni one koji uđu u boks.
Naravno da pravilo ne vrijedi u takvim ekstremnim i neviđenim incidentima, kvarovima motora, izlijetanjima...

Mislim da sam u prošlom postu odgovorio i na tvoj upit evo još jednom.

SC je ušao u zadnji krug i izašao na kraju kruga - pale se zelena svjetla i utrka kao utrka postoji te je sasvim normalno da svi daju gas čim se smetalo maklo sa staze (koliki gas moraju dati da bi formula proletjela tih 200m), ovdje uloga SC završava i utrka nije završila pod SC (obavjestili su timove da više nema zapreka na stazi).
Međutim SC je UŠAO i bio prisutan do posljednjeg zavoja utrke, samim time je aktivirao to sporno pravilo po kojem je i došlo do kazne.

Potpuno je nebitno da li je to pravilo logično ili nije. Ono postoji i samim time mora se poštovati.
Po meni osobno niti kontrola niti mahaći zastavama to pravilo niti ne moraju znati ali ga timovi i vozači moraju ma koliko nelogično bilo.

Ali Schumacher pun sebe kakav je uvijek bio (više puta i s razlogom) morao se praviti pametan kao i onda kad je da bi utrku završio kao pobjednik izrečenu kaznu prolaska kroz boks napravio u posljednjem krugu - i to je bio potez genijalca.
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

homersimpson je napisao/la:
.
Potpuno shvaćam razmišljanje svih navijača Schumachera ali ovo što si ti napisao iako je karikirano nema nikakvog smisla
Tvojim hipotetičkim gledanjem nesmije se preticati ni one koji uđu u boks.
Naravno da pravilo ne vrijedi u takvim ekstremnim i neviđenim incidentima, kvarovima motora, izlijetanjima...

Mislim da sam u prošlom postu odgovorio i na tvoj upit evo još jednom.

SC je ušao u zadnji krug i izašao na kraju kruga - pale se zelena svjetla i utrka kao utrka postoji te je sasvim normalno da svi daju gas čim se smetalo maklo sa staze (koliki gas moraju dati da bi formula proletjela tih 200m), ovdje uloga SC završava i utrka nije završila pod SC (obavjestili su timove da više nema zapreka na stazi).
Međutim SC je UŠAO i bio prisutan do posljednjeg zavoja utrke, samim time je aktivirao to sporno pravilo po kojem je i došlo do kazne.

Potpuno je nebitno da li je to pravilo logično ili nije. Ono postoji i samim time mora se poštovati.
Po meni osobno niti kontrola niti mahaći zastavama to pravilo niti ne moraju znati ali ga timovi i vozači moraju ma koliko nelogično bilo.

Ali Schumacher pun sebe kakav je uvijek bio (više puta i s razlogom) morao se praviti pametan kao i onda kad je da bi utrku završio kao pobjednik izrečenu kaznu prolaska kroz boks napravio u posljednjem krugu - i to je bio potez genijalca.

koja je to utrka bila? jel ima video?
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Ferrari-BiH »

1998. VN Velike Britanije, usao u zadnjem krugu da odradi Drive Through, zbog njega poslije uveli pravilo da se mora obaviti u roku 3 kruga.

To je samo dokaz da je on (ili Brawn) imao pravila u malom prstu, i naravno da je genijalnost.
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
Odgovori