Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Fiorano04

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la Fiorano04 »

Armanini je napisao/la:od top momcadi, odnosno od ferrarija sasvim je ispravno uvijek ocekivati napredak i drzanje i diktiranje tempa, ne kopiranje najbrzeg bolida..

kazes da je pogreska sto su resurse usmjerili na razvoj rupe? sto ti to znaci? da su im resursi presusili? pa nemaju oni jednu garazicu i 3 covjeka koji nesto znau napravit.. imaju jedno selo ljudi.. ja mozda cak tu vidim problem, svi dodaju nesto, a u biti nista..

stefano je izjavio kako se ne predaju, da jos nije gotovo, da su jos uvijek u utrci za titulom, jer kao svi smo vidjeli sto se sve moze dogodit na utrci..?!
pa jbte, kakva je to izjava jednog sefa momcadi? da racuna na svakava dogadjanja na stazi, da ce se stalno svi lupati i da ce se oni odvoziti do titule.. mislim lol..

s druge pak strane, istina bog, nitko ne otpisuje ferrari i njihov povratak, sve te lagane izjave ionako nista ne znace, cak najcesce sasvim suprotno, prava se istina uvijek pazljivo skriva, samo.. neznam ja koliko oni mogu cekat..
od valencije takodjer ne ocekuju nista, a to je polako polovica sezone.. ili misle zabljesnut drugu polovicu i nadat se da ce im sve ic ko po loju, da su sve pehove iskoristili i da ce se drugi malo usporit u tom razvoju..

Pa postoje izjave i drugih momčadi da je inkorporiranje učinkovitog F-ducta na bolid jako teško i komplicirano, Ferrari je to uspješno izveo a zaostao je na razvoju drugih dijelova bolida, što se onda drugo može zaključiti iz toga nego da su sve raspoložive resurse usmjerili na F-duct?
A što se tiče kopiranja najbržeg bolida meni je sasvim logično da se kopiraju rješenja koja donose brzinu, ne radi to samo Ferrari nego sve momčadi, npr. prošle godine su svi kopirali DDD, prije par godina amortizere mase, pa y-amortizere itd. Ako je neka momčad izmislila nešto što se u Ferrariju nisu sami sjetili šta im drugo preostaje nego da to iskopiraju?
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: FERRARI

Post Postao/la nikolaa »

F2004_the_best_ever je napisao/la:
nikolaa je napisao/la:Ja mislim da su u Ferrari-ju svjesni da moraju napraviti ogroman iskorak kako bi stigli Red Bull i McLaren.Dakle moraju uraditi nesto genijalno sto ostali nece imati na svojim bolidima.Vjerojatno racunaju da ce Kanada koliko-toliko odgovarati F10 jer ne zahtijeva puno downforce-a, tako da su za tu utrku pripremili samo aero paket sa low downforce generiranjem kao sto se za tu utrku uvijek i priprema ( U Monzi je taj aero paket jos ekstremniji ).
Za Valenciju navodno pripremaju veliko poboljsanje za bolid.Ja vjerujem da ce to biti mnogo poboljsanja u svim podrucjima, samo nzm koliko ce to donijeti vremena.Da li ce biti dovoljno? Nadam se da hoce.Suska se da bi trebao cijeli straznji kraj bolida biti potpuno nov, sa novim ekstremnim difuzorom ( osmislio neki aerodinamicar koji je bivsi djelatnik Toyota-e ) te novim ispusnim sustavom ( mislim da ce biti u stilu Red Bull-a, znaci skoro lezi na podnici bolida ispod straznjeg ovjesa ).Izgleda da je to jedna od Red Bull-ovih kvaka ove sezone.Taj ispusni sustav koji uopce ne ometa zracne struje preko i oko bolida...Nadam se da ce se Ferrari probuditi od Valencije jer F10 nije lose koncipiran bolid, cak mislim u startu da je bio uz Red Bull najbolje koncipiran bolid, samo ga treba razvijati vecom brzinom jer je konkurencija nevjerojatno ostra i jaka, a toga u Ferrari-ju izgleda nisu bili svjesni..To je gl. problem..
Problem je što oni nemaju genijalce, kreativne ljude možda jedino Tombazis, dovoljno je pogledati samo prednje krilo F10, jedno od najjednostavnih u F1. Eto i taj ispušni sustav će pokušati da kopiraju od Red Bull-a. O tom famoznom difuzoru se priča još od početka sezone, da je jedan djelatnik iz Toyote došao u Ferrari i donio ideju o tom difuzoru, međutim F10 je već bio koncipiran na drugačiji način i nije bilo moguće samo ubaciti taj difuzor, spominjalo se da će možda biti sa tim difuzorom na završnim testiranjima u Barseloni, pa u Bahreninu, pa onda skoro sigurno će doći sa tim difuzorom na VN Španije, pa evo sad doći će sa tim difzorom u Valensiju, sve mi se čini da ćemo mi navijači Ferrarija čekati taj difuzor kao u onoj drami Čekajući Godoa, nadam se da ćemo ga mi navijači Ferrarija dočekati, mislim ne Godoa već difuzor. :biggrin:
A što se tiče problema Ferrarija, ponoviću šta je problem Ferrarija, kreativni i sposobni ljudi, čvsta ruka, dobra ogranizacija, jer sve ostalo imaju. Vozači koji su vozili za Ferrariju nisu nikad bili problem ako pogledamo kroz povjest a nisu ni sada, uvijek Ferrari ima bar jednog vozača koji je spreman da se bori za titulu ali samo ako mu Ferrari omogući kvalitetan bolid.
Od 2006 god. je počelo osipanje tima, većina vrhunskih stručnjaka i inžinjera je otišla ili otpuštena ili je sklonjena (Baldeseri) i nastupila je talijanizacija Ferrarija, znači osnovi kriterijum je da si talijan, a znanje i sposobnost nisu bitni.
Ova današnja slika Ferrarija je posledica toga, kako su posijali sada tako žanju, to je fakat. ;)
Takođe, pisao sam to već, čudi me što Alonso sa sobom nije doveo bar jednog novog čovjeka, inžinjera.
Ja se ne slazem da je problem u ljudskim resursima.Ljudi koji su uz Ferrari-ja otisli od 2006 su Jean Todt, Ross Brawn i Nigel Stepney ( znamo sta se s njim dogodilo ). Ostatak momcadi je ostao isti.Prvi Aldo Costa tu radi desetak godina i on je zaduzen za konstrukcije bolida F2005 ( Bridgestone zas**o ), 248F1 ( dobar bolid ), F2007 ( dobar bolid ), F2008 ( odlican,agresivan bolid ), F60 ( aerodinamika i John Iley ) i F10 ( dobro koncipiran bolid, samo usporen razvoj zbog F-duct ).
Dakle, momcad je ostala priblizno ista.I McLaren i Ferrari imaju strasne resurse i najjacu svitu jakih inzinjera u F1.Red Bull ima Newey-a koji je genijalac i on je glavna prednost te momcadi u odnosu na Ferrari i McLaren.Covjek jednostavno ima neku dasku u glavi kojui nitko nema u F1.Mercedes je pod vodstvom Brawn-a pa ove godine nije idealan i sad treba reci da je to do ljudstva ( iako je i taj covjek vrsan strucnjak i okupio je dobru ekipicu oko sebe ).
Glavni problem Ferrari-ja je F-duct u kojeg su ulozili sve, a dobili su jako malo cak i izgubili.Tu su se zapetljali i sada se teze izvuci novim straznjim krajem bolida.Mislim da ce se Ferrari izvuci iz ove zbrke samo da to ne bude kasno.Ako bi u Valenciji to bilo, onda bi to bilo odlicno.
Jos jedan problem Ferrari-ja je sto oni nisu bili svjesni da ce konkurencija toliko brzo napredovati.To nisu ocekivali i sada su se zapetljali sa F-ductom misleci da sa kolicinom downforce-a kojeg su imali ostali im nece puno odmaci.
Ti navodis prednje krilo.Pa oni mogu sad isprobati 1000 izvedbi najkompliciranijih krila cije bi oblike mogli ja i ti smisliti.Ali fazon je uklapanje sa ostatkom bolida i kolicinom draga koje komplicirana krila generiraju.I Mercedovo krilo je prilicno jednostavno, pa i McLarenovo koje zbog boje izgleda suvise ekstremno.Red Bull tu prednjaci sa milion elemenata na krilu koje svacemu sluze i koji su uklopljeni u koncepciju bolida.Primjetno je da Red Bull od pocetka sezone nista nije dirao na tom dijelu bolida.
Pomenuo si Baldisseri-ja.Pa mnogi su tog covjeka upravo na ovom forumu prosle godine zaskocili i trazili izbacivanje iz Scuderie.Naravno, poslije uvodnih taktickih pogreski od kojih je najbistrija u Maleziji kada je Raikkonena poslao da vozi po stazi od 40 C, suvoj, na ful wet gumama.Od Kineskog GP-a on radi u tvornici u Maranello-u kao koordinator.
Ja vjerujem da ce se vratiti Ferrari i da ce biti pobjednici.A ako se ne vrati, mislim da Domenicalli nece biti sljedece sezone na celu momcadi.Ferrari ne prasta 2 godine sra**a po stazama..Markiz Luca nije bas tolerantna osoba, koliko se da zakljuciti iz prethodnih godina..
FORZA FERRARI!!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

@nikolaa,
ja ostajem pri svom mišljenju da su Ferrari-jevi glavni problemi ljudski resursi.
Kažeš otišli su samo Todt, Brawn, Stepney, Baldesseri, Rory Byrne, John lley i možda još neki ljudi koji nisu tako bili eksponirani kao ovi nabrojani, ne znam ne mogu tvrditi da se to dogodilo ja nemam insajderske informacije iz Ferrariju ali moguće je da se to dogodilo, ali nabrojani ljudi su činili top menagment Ferrari-ja, svaki od njih je bio na čelu svojeg odjela, oni su činili dream tim, oni su stvorili ono što je Ferrari bio jedan od najdominatnijih timova u povijesti F1u tom periodu.
Trošiti riječi o organizacijskim sposobnostima Todta o znanju, tehničkoj potkovanosti Brawna, o dizajnerskim sposobnostima Byrne-a je suvišno djela govore o njima.
Pa i o tom Stepney znamo da je on bio odgovoran za kvalitet u Ferrariju, a koliko se u tom periodu kvario Ferrari a koliko sada, svima je jasno. Baldesseri toliko osporavan početkom prošle sezone, po mom mišljnju on je bio kolateralna šteta lošeg bolida u 2009, znamo da je i Brawn govorio da neke sjajne taktičke odluke za vrijeme Šmijeve ere nisu bile djelo Brawna iako smo svi to mislili nego da je to bilo djelo Baldesserija. Bolid 2009 je bio loš i čovjek je riskirao išao na sve ili ništa nažalost nije upalilo ali nije se tu nešto puno izgubilo jer je ponavljam bolid bio loš.
John Iley nije sigurno glavni krivac za loš bolid u 2009, mislim da se čekala samo prilika da se šutne iz Ferrarija, mislim da je on dobar stručnjak a da nije tako ne bi ga odmah McLaren uzeo.
A ko je ove nabrojane ljude nasledio, bar po rezultatima koje su ostvarili to su nesposobni ljudi, ljudi koji nisu dostojni pozicije koju obavljaju u Ferrariju.
Domenicali, po mom mišljenju on bio bio dobar kao PR za Ferrari i ništa više kao vođa ekipe mislim da nije dorastao tom zadatku, ne može se porediti sa Todtom što se tiče oranizacijskih sposobnosti i čvrste ruke.
Costa, da već duži niz godina je u Ferrariju i bio je desna ruka Rory Byrne, od 2005 je počeo samostalo na konstruiše bolide u Ferrariu ali svi ti bolidi 2006, 2007 i 2008 su u osnovi imali prijašni Byrn-ov rad bilo je promjena ali ne fundamentalnih kao 2009 i još jedna stvar Byrn je ostao na poziciji konsultanta i pomagao je Costi 2005, 2006, 2007 i 2008. Međutim kada su došle velike promjene 2009 i kada se krenulo što se tiče nacrta bolida od počeka Costa se nije pokazao, F10 nije loš ( to je kopirao od Newey-a) ali iako su krenuli najranije sa razvojem bolida i nisu imali loš bolid na početku sezone njihov razvojni program je veoma spor ustvari nije ga ni bilo iako bi trebao biti najnapredniji od svih ekipa jer su najranije krenuli za razliku od ostalih. I još nešto kad sam kod Coste učenik može da nadmaši učitelja ( primjer Murinjo-Van Gal) ali isto tako može se dogoditi da učenik nikad ne nadmaši učitelja, mislim da Costa nije sposoban i inovativan kao Newey i Byrne, to je moje mišljenje.
Dyer je nasledijo Baldesserija, ne znam šta da kažem o njemu mislim da nije loš stručnjak, bio je trkaći inžinjer Šumiju i Kimiju, ali i kad je on došao umjesto Baldesseri-ja Ferrari je imao nekoliko kikseva Barselona 2009(Kimi) i ove godine Malezija, to su oni veliki kiksevi pit wall-a.
Iley-a je nasledio Marco de Luca, slično kao i odnos Costa Byrne bio je učenik Iley-a, ne znam kakve su njegove sposobnosti ali ako pogledamo razvojni program F10 nisu nešto velike, ali zato je on talijan a to je najvažnije.
Resuri u F1 u narednim godinama će se smanjivati i sve će više do izražaja dolazit kvalitet a ne kvantitet a kod Ferrarija se to već sad počinje događat, jer iako imaju velike resurse nemaju kvalitetne ljude i rezultati samim tim nisu na nivou.
Forza
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari - F1

Post Postao/la Forza »

Potpisujem ovo od F2004 =D> Nema u Ferrariju kreativnosti i večina stručnjaka koji su danas na važnima pozicijama u momčani su zapravo "učenici" nekih velikih imena f1.

OT: Dali ima neko informacije šta Byrne sada radi?
slikaslikaslika
EdijanH
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la EdijanH »

F2004_the_best_ever je napisao/la:@nikolaa,
Resuri u F1 u narednim godinama će se smanjivati i sve će više do izražaja dolazit kvalitet a ne kvantitet a kod Ferrarija se to već sad počinje događat, jer iako imaju velike resurse nemaju kvalitetne ljude i rezultati samim tim nisu na nivou.
Potpisujem... Zbog toga mi se ova politika nesviđa, jer vodi nečemu još gorem od ove borbe za donji dio TOP10... Ja vjerujem da postoji par ljudi koji svoje mjesto nezaslužuju ni po čemu i da je u tomu ključ problema, tako da se nadam smjenama u stručnom kadru, počevši od Domenicalija pa dalje. A kada je to Aldo Costa radio na pobjedničkom bolidu? Vidjeli smo u zadnje dvije sezone mnogo blistavih pokušaja, od EX Brawn GPa, Red Bulla, McMa, Forze Indije, čak i same koncepcije Renaulta, STRa, prošle godine Williamsa, Toyote... Činjenica je da su mnoge stvari bili samo pokušaji i da nisu prošli kao uspješni, ali mi Ferrari nije odavno izašao sa nekom unikatnom idejom kao nekad kada su oni imali bolid koji su svi htjeli kopirati. Naravno, svatko ima svoj stav, a moj je da je problem baš u tomu što nemaju nijednog toliko genijalnog stručnjaka, koji će da izađe sa nekom ludom idejom, naravno, još da ta ideja upali, kao što se kod nekih momčadi osjeti... Ponekad se bojim da bi Forze Indija sa Ferrarijevim novcima bila brža nego Ferrari... 800 utrka... Od te brojke se sledimo i osjetimo strahopoštovanje... A da nespominjem broj pobjeda, najbržih krugova, konstruktorskih naslova, svjetskih prvaka... Jednostavno, takva historija vrijedi mnogo više od ovog trenutnog stanja, upravo zbog toga bi mjesto u Ferrariju trebalo biti čast, trebalo biti nešto što se opravdava i brani svaki dan... Stojim iza toga da Ferrari nema ljudskih kapaciteta da ponovno bude najbrža ekipa... Ono čemu se ja nadam je to da će ta poboljšanja biti taman dovoljna da Fernando uzme naslov svjetskog prvaka i to očekujem, ali o konstruktorskom naslovu ni nesanjam... Ni ove, ni sljedeće godine... Nekada se je o Ferrarijevim stručnjacima pričalo u svakom razgovoru vezanom za F1, u Schumi eri je skoro svaki dio Dream Teama bio jednako poznat i popularan kao i sam Schumi... A o kome se danas priča u Ferrariju u pozitivnom smislu... Samo to je pokazatelj da je problem u ljudskim resursima... Over 'n' out
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

ja ostajem pri svom mišljenju da su Ferrari-jevi glavni problemi ljudski resursi.
Kažeš otišli su samo Todt, Brawn, Stepney, Baldesseri, Rory Byrne, John lley i možda još neki ljudi koji nisu tako bili eksponirani kao ovi nabrojani, ne znam ne mogu tvrditi da se to dogodilo ja nemam insajderske informacije iz Ferrariju ali moguće je da se to dogodilo, ali nabrojani ljudi su činili top menagment Ferrari-ja, svaki od njih je bio na čelu svojeg odjela, oni su činili dream tim, oni su stvorili ono što je Ferrari bio jedan od najdominatnijih timova u povijesti F1u tom periodu.
Trošiti riječi o organizacijskim sposobnostima Todta o znanju, tehničkoj potkovanosti Brawna, o dizajnerskim sposobnostima Byrne-a je suvišno djela govore o njima.
Pa i o tom Stepney znamo da je on bio odgovoran za kvalitet u Ferrariju, a koliko se u tom periodu kvario Ferrari a koliko sada, svima je jasno. Baldesseri toliko osporavan početkom prošle sezone, po mom mišljnju on je bio kolateralna šteta lošeg bolida u 2009, znamo da je i Brawn govorio da neke sjajne taktičke odluke za vrijeme Šmijeve ere nisu bile djelo Brawna iako smo svi to mislili nego da je to bilo djelo Baldesserija. Bolid 2009 je bio loš i čovjek je riskirao išao na sve ili ništa nažalost nije upalilo ali nije se tu nešto puno izgubilo jer je ponavljam bolid bio loš.
John Iley nije sigurno glavni krivac za loš bolid u 2009, mislim da se čekala samo prilika da se šutne iz Ferrarija, mislim da je on dobar stručnjak a da nije tako ne bi ga odmah McLaren uzeo.
A ko je ove nabrojane ljude nasledio, bar po rezultatima koje su ostvarili to su nesposobni ljudi, ljudi koji nisu dostojni pozicije koju obavljaju u Ferrariju.
Domenicali, po mom mišljenju on bio bio dobar kao PR za Ferrari i ništa više kao vođa ekipe mislim da nije dorastao tom zadatku, ne može se porediti sa Todtom što se tiče oranizacijskih sposobnosti i čvrste ruke.
Costa, da već duži niz godina je u Ferrariju i bio je desna ruka Rory Byrne, od 2005 je počeo samostalo na konstruiše bolide u Ferrariu ali svi ti bolidi 2006, 2007 i 2008 su u osnovi imali prijašni Byrn-ov rad bilo je promjena ali ne fundamentalnih kao 2009 i još jedna stvar Byrn je ostao na poziciji konsultanta i pomagao je Costi 2005, 2006, 2007 i 2008. Međutim kada su došle velike promjene 2009 i kada se krenulo što se tiče nacrta bolida od počeka Costa se nije pokazao, F10 nije loš ( to je kopirao od Newey-a) ali iako su krenuli najranije sa razvojem bolida i nisu imali loš bolid na početku sezone njihov razvojni program je veoma spor ustvari nije ga ni bilo iako bi trebao biti najnapredniji od svih ekipa jer su najranije krenuli za razliku od ostalih. I još nešto kad sam kod Coste učenik može da nadmaši učitelja ( primjer Murinjo-Van Gal) ali isto tako može se dogoditi da učenik nikad ne nadmaši učitelja, mislim da Costa nije sposoban i inovativan kao Newey i Byrne, to je moje mišljenje.
Dyer je nasledijo Baldesserija, ne znam šta da kažem o njemu mislim da nije loš stručnjak, bio je trkaći inžinjer Šumiju i Kimiju, ali i kad je on došao umjesto Baldesseri-ja Ferrari je imao nekoliko kikseva Barselona 2009(Kimi) i ove godine Malezija, to su oni veliki kiksevi pit wall-a.
Iley-a je nasledio Marco de Luca, slično kao i odnos Costa Byrne bio je učenik Iley-a, ne znam kakve su njegove sposobnosti ali ako pogledamo razvojni program F10 nisu nešto velike, ali zato je on talijan a to je najvažnije.
Rory Byrne je, koliko sam upucen, i sada na platnom spisku Ferrari-ja.
Ti ovo pises, kao da ja osporavam kvalitete koji su krasili i krase ljude poput Todt-a,Brawn-a,Byrne-a i ostalih.To jeste bio dream team, svaka cast svemu.Ljudi su genijalci u odredjenim bransama i to im niko ne moze osporiti.
Ali nije u redu tvrditi da je odlazak nekoliko ljudi narusilo formu Ferrari-ja, kao da ostalih minimalno 1 000 uposlenika nikada prije radilo na tim poslovima.Oni su svi radili pod vodstvom tih ljudi.Byrne je oko sebe imao 50 inzinjera koji su konstruirali dio po dio bolida i slagali u pobjednicki bolid.I sad odjednom tih 50 inzinjera ne zna raditi taj posao koji su godinama radili.
John Iley je potpisao aerodinamiku bolida, a tu je F60 i zakazao.Bolid je mehanicki bio dobar, i koncept bolida nije bio los sto se moglo vidjeti na F10 koji nije nesto drasticno razlicit od F60.Ali aerodinamika F60 nikako nije mogla da se poboljsa i zbog toga je jednostavno otpusten.
Ja ne branim nikoga.I ja isto mislim da Ferrari-ju treba neko bolji od Domenicalli-ja na celu, mada ga Ron Denis zakiva u zvijezde.Ali ne moze se sve skriviti na ljudske resurse.
Cist primjer je sezona 2005, kada su zakazali iako je tu bio i Todt,Brawn,Stepney,Baldisseri,Byrne.Gume nisu valjale, a oni bili nespremni i zapoceli sezonu sa F2004 i jednostavno imali unistenu sezonu.Jednostavno se desava svima da mogu napraviti gresku.Brawn nije idelano sklopio bolid za Mercedes i to je ocito.Iako je govorio da je ovaj bolid i brzi od prethodnika on ipak nije najbrzi nego tek 4 najbrzi na startu sezone.
Newey je ove godine sve njih, misleci na Costu,Brawn-a,Illey-a,Bell-a,Head-a uhvatio za m**a.Covjek je genijalno sklopio ovaj bolid i ja mu skidam kapu.
Ferrari, realno mora naporno raditi kako bi sustigao Red Bull i mislim da ce se to desiti.Samo je bojazan da to ne bude isuvise kasno..
FORZA FERRARI!!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

@nikolaa,
ja ne mislim da ti osporavaš kvalitete Todta, Brawna, Byrnea, Stepney-a, nego smatram da precenjuješ kvalitete ljudi koji su ih zamijenili. Ja smatram da ljudi koji su ih zamjenili nemaju kvalitet da uspješno vode Ferrari, a to i rezultati pokazuju.
Kažeš u odjelu koji je vodio Byrne je bilo 50 inžinjera i oni i sada tamo rade, kako to znaš možda 20-30 tih inžinjera koji su radili sa Byrne-om sad više ne radi u Ferrariju, jedino ako ti imaš neke insajderske informacije, pa znaš ko sve radi u Ferrariju od portira i čistačice do Domenicalia. Ali i da sada rade svi ti inžinjeri koji su radili sa Byrne-om, ko je potpisivao bolide kao konstruktor, oni ili Byrne? Byrne je potpisivao te bolide njegova je riječ bila zadnja, on je imao ideju kuda da se ide kada počinje da se konstruiše bolid, u kojim pravcima, sigurno je da su i ti inžinjeri doprinijeli uspješnom konstruisanju tih bolida i sigurno je da je Byrne i njihove neke ideje prihvatao, ali ponavljam onaj koji je sve to vodio i koji je imao viziju kako konstruisati bolid je Byrne.
A što se tiče Neweya očigledno je da se čovjek snašao u ovom pravilima, govorim o pravilima za 2009, a što se tiče ove sezone on je samo još nadgradio taj bolid iz 2009 i imamo za sada uvjerljivo najbrži bolid na stazi. Ali ponavljam ne treba sada od Newey praviti čudotvorca, jer ako pogledamo kroz povjest svi bolidi koje je on konstruisao nisu bili najbrži. Sigurno je Newey uz Byrne najuspješniji konstruktor u modernoj F1 i ova pravila su mu očigledno legla a i nema pravog rivala, Byrne više ne konstruiše bolide, koji bi mu se mogao suprostaviti.
P.S. Ovo je moje viđenje stvari što se tiče Ferrarija, a tvoji postovi su mi veoma zanimljivi u uvjek ih čitam sa velikom pažnjom.
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

ja ne mislim da ti osporavaš kvalitete Todta, Brawna, Byrnea, Stepney-a, nego smatram da precenjuješ kvalitete ljudi koji su ih zamijenili. Ja smatram da ljudi koji su ih zamjenili nemaju kvalitet da uspješno vode Ferrari, a to i rezultati pokazuju.
Kažeš u odjelu koji je vodio Byrne je bilo 50 inžinjera i oni i sada tamo rade, kako to znaš možda 20-30 tih inžinjera koji su radili sa Byrne-om sad više ne radi u Ferrariju, jedino ako ti imaš neke insajderske informacije, pa znaš ko sve radi u Ferrariju od portira i čistačice do Domenicalia. Ali i da sada rade svi ti inžinjeri koji su radili sa Byrne-om, ko je potpisivao bolide kao konstruktor, oni ili Byrne? Byrne je potpisivao te bolide njegova je riječ bila zadnja, on je imao ideju kuda da se ide kada počinje da se konstruiše bolid, u kojim pravcima, sigurno je da su i ti inžinjeri doprinijeli uspješnom konstruisanju tih bolida i sigurno je da je Byrne i njihove neke ideje prihvatao, ali ponavljam onaj koji je sve to vodio i koji je imao viziju kako konstruisati bolid je Byrne.
A što se tiče Neweya očigledno je da se čovjek snašao u ovom pravilima, govorim o pravilima za 2009, a što se tiče ove sezone on je samo još nadgradio taj bolid iz 2009 i imamo za sada uvjerljivo najbrži bolid na stazi. Ali ponavljam ne treba sada od Newey praviti čudotvorca, jer ako pogledamo kroz povjest svi bolidi koje je on konstruisao nisu bili najbrži. Sigurno je Newey uz Byrne najuspješniji konstruktor u modernoj F1 i ova pravila su mu očigledno legla a i nema pravog rivala, Byrne više ne konstruiše bolide, koji bi mu se mogao suprostaviti.
P.S. Ovo je moje viđenje stvari što se tiče Ferrarija, a tvoji postovi su mi veoma zanimljivi u uvjek ih čitam sa velikom pažnjom.
Ok..Razilazimo se u razmisljanjima i to je ok.Jako volim raspravljati o nekoj stvari na nivou na kojem sada raspravljamo ti i ja.Dakle, nema svadje, samo cisto iznosenje stvari u koje vjerujemo...

Za Newey-a si u pravu.Covjek je genijalan, ali mu jako dobro leze nova pravila.Jer, primjer se moze vidjeti u godinama prije 2009.Tada nije uspijevao konstruirati bolid koji bi bio imalo blizu Ferrari-ju i McLaren-u jer je ocito bio hendikepiran sto se tice ideja koje su se mogle primjeniti u onim pravilima.Sada on, u novim pravilima radi cuda i donosi konstantno neke stvari koje drugima niti padaju na pamet.Inace, on je intuitivan konstruktor.Radi po osjecaju, a ne obazire se na informacije iz aero tunela u pocetnoj fazi konstrukcije bolida.To mu je strasno upalilo kada je napravio bazu bolida za 2009 i sada je isti bolid nadgradio i dobio uvjerljivo najbrzi bolid na gridu.Samo uvijek su boljke njegovih bolida bili ti famozni kvarovi ( ako se sjecate McLarena, a moze i primjer iz pocetnih utrka ove sezone ). Tocno je da on nije uvijek radio ekstra bolide.McLarenov bolid za 2003 je u potpunosti promasio ( na testiranjima shvatili da je bolid bio katastrofalan )tako da je McLaren morao startati sezonu sa proslogodisnjim bolidom uz male nedogradnje dok on ne sastavi novi bolid. Dakle on je sada odradio fantastican posao, ali nekad je znao potpuno promasiti bolid.To je to konstruiranje po osjecaju koje nekad upali, a nekad ne.
Byrne je po meni jaci konstruktor od Newey-a.On je bio zaista jak konstruktor koji je obiljezio modernu F1.Malo koji bolid, potpisan od Byrna , je bio promasen bolid.Uvijek je kreirao dobre bolide ( naravno nisu uvijek bili sampionski ).
Ja i dalje mislim da Ferrari moze i sa Tombazisom postici dosta, jer je i on dobar strucnjak samo ocito da mu nisu legla ponajbolje nova pravila.Inace, Tombazis je potpisao dizajn F10, a Costa je tehnicki direktor.Malo su se opustili i furaju tu svoju filozofiju da imaju pauzu od niza utrka izmedju poboljsanja na bolidu.I prije su tako radili, ali sada je konkurencija jaka i razvija se bolid iz utrke u utrku.Mislim, da ako odrade dobro upgrade za Valenciju, mislim da ce uhvatiti prikljucak za Red Bull-om.Mislim da ce Ferrari i u Kanadi izgledati dobro, odnosno bolje nego u Turskoj.Ferrari uz McLaren je u Barceloni imao najveci top speed ( tacnije imao je najjaci top speed, a McLaren je bio iza ).Pripremaju aero paket za niske downforce zahtijeve i mislim da bi se mogao uzeti veliki broj bodova.
Inace treba uzeti u obzir da na svakoj utrci varira forma momcadi.Tako Red bull negdje dominira, negdje su ostali jako blizu i sl..
FORZA FERRARI!!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

@nikolaa,
i meni je drago što mogu sa nekim raspravljati bez svađe iako imamo različita mišljenja. I ti i ja želimo Ferrari u vrhu i u borbi za pobjede i titule samo vidimo različite razloge zašto nije tako. ;)
Slažem se sa tobom što se tiče Newey-a, Byrne-a i Tombazisa za kojeg mislim da je najsposobniji čovjek trenutno u Ferrariju.
I ja mislim da će u Kanadi Ferrari biti bolji nego u Turskoj.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Meni djeluje da F10 itekako ima potencijala, ali da je konkurencija uhvatila Ferrari na spavanju. Ferrari polaže svoje nade u "major update" a nijedna druga momčad nije imala veliki update bolida, nego na svakoj utrci neki manji update. Mislim da u Ferrariju nisu očekivali takav rasplet i da su pogriješili sa svojim pristupom da nakon 6-7 utrka donesu veliki update. Vjerovatno su precijenili mogućnosti F10. Nadam se da će im sada doći iz guzice u glavu i da će nakon Valencije krenuti sa manjim update-ima i da će malo pojačati development rate do kraja sezone.
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
natural
Navijam za: Scuderia Ferrari Marlboro

Post Postao/la natural »

Ferrari fotke sa VN Turske...

četvrtak i petak >>> Megaupload Download <<<

subota >>> Megaupload Download <<<

nedjelja >>> Megaupload Download <<<

uživajte...
slika
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

mislim da je filozofija ferrarija o donošenju velikih update-a potpuni promašaj.u vremenu kad nema testiranja provjeravanje da li hrpa novih komponenti donosi prednost postaje komplicirano jer se gubi vrijeme za kvalitetno podešavanje setupama ove sezone to je pogotovo bitno jer se bolid dosta mijenja tokom utrke i bitno je nać nekakav kompromis.sumnjam da je ferrari toliko lošiji od mclarena u samom razvoju bolida,ali ta filozofija je pogrešna.npr.2007. ,na VN francuske čini mi se,ferrari je donio novi paket i nakon toga su se dosta ubrzali,ali tad su bila testiranja,imali su 2-3 cijela dana da to usavrše.sad se to baš i ne može i mislim da je vrijeme da promjene princip rada ako žele napredovat
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ferrari testirao aero paket koji će koristiti u Kanadi.
http://www.thef1times.com/news/display/01283" onclick="window.open(this.href);return false;
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

F2004_the_best_ever je napisao/la:Ferrari testirao aero paket koji će koristiti u Kanadi.
http://www.thef1times.com/news/display/01283" onclick="window.open(this.href);return false;
"The F10 is basically to the same specification that it had in Turkey, with the exception that the two cars will be fitted with an aero configuration suited to the medium to low downforce characteristics of the track," said a team statement."

:-k
fankiđoe
Početnik
Početnik
Navijam za: KR SV

Post Postao/la fankiđoe »

vidc je napisao/la:mislim da je filozofija ferrarija o donošenju velikih update-a potpuni promašaj...
Slažem se s ovim.
Povezujem to i s odustajenjem od razvoja prošle godine. Istina, odustali su od razvoja promašenog bolida, ali u ne vjerujem da je bio baš toliko više promašen od McLarenovog koji je svoj kontinuirano razvijao i na kraju ga razvio do te mjere da se može boriti za pobjede na samom kraju sezone.
I ove su sezone McLaren i Ferrari imali sličan početak i McLaren se opet lagano diže, a Ferrari pomalo zaostaje.
A ova logika s ogromnim update-ima svakih 7-8 utrka možda odgovara bolidu kalibra Brawn GP od prošle godine, ali ne i bolidu koji nije kontinuirano u borbi za postolja. Bar ja tako mislim.
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

Poslije Jules Bianchi-ja, FDA ( Ferrari Driver Academy ) se popunjava sa jos jednim talentom.Radi se o 11-ogodisnjem Kandjaninu Lance Stroll-u koji se natjece u Mini Max natjecanju u maticnoj zemlji.
Baldisserri naveo kako je djecak jako talentiran i kako ga uskoro cekaju kursevi u Maranellu.

Cini se da Ferrari trazi istoriju.Trazi nasljednika nevjerojatnog , sada pokojnog, Gilles Vilineuve-a..

http://www.autosport.com/news/report.php/id/84241
FORZA FERRARI!!!
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Massa produžio ugovor s Ferrarijem do 2012.

http://www.autosport.com/news/report.php/id/84244
slika

Hoću da budem drugačiji, pa stoga neću ostoju staviti na ignore listu :)
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

Pametna odluka Ferraria.
Očekujem da će sada Massa puno bolje voziti kad je skinuo taj pritisak sa sebe,naravno ako mu to bolid dozvoli

Mnogi već prerano otpisuju Ferrari zbog loših izdanja u Turskoj i Španjolskoj.Ja očekujem već u Kanadi da će biti konkurentni jer ova staza bi im mogla odgovarati,a onda u Valenciji očekujem značajnije poboljšanje bolida
...put u raj nije posut ružama...
sunseeker
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: F1

Post Postao/la sunseeker »

mislim da bi ovo potpisivanje masse do 2012. mogla biti jedna odlična stvar za cijeli tim, sada je više-manje (više više, nego manje) sve posloženo za naredne dvije sezone i cijela momčad se može mirno fokusirati na ono što slijedi

massi bi ovo trebao biti veliki podstreh za dolazeće utrke, a niti alonsu nebi bilo zgorega da iz bolida počne izvlačiti nemoguće
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Mislim da se malo previše uveličavaju Ferrarijeve loše performanse u Turskoj.
Definitivno nisu najbolji all-round paket, ali jedna trka ne čini prvenstvo, a bogami ni proljeće :biggrin:

Treba vidjeti ovu utrku kako ustvari stvari stoje, prije (navodnog) velikog update-a u Valenciji.
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

http://www.formula1.com/news/technical/ ... 1/760.html" onclick="window.open(this.href);return false;

interesantno,samo za kanadu ferrari ne koristi brembo nego carbon industries kočnice koje koristi i mclaren i williams
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

vidc je napisao/la:http://www.formula1.com/news/technical/ ... 1/760.html

interesantno,samo za kanadu ferrari ne koristi brembo nego carbon industries kočnice koje koristi i mclaren i williams
To vec niz sezona rade..Vjerojatno su kocnice Carbon Industrials tvornice bolje na ovakvom tipu staze i u klimatskim uslovima koji krase stazu Gilles Vilineuve.
Ono je zanimljivo, kako samo jednu utrku voze sa tim kocnicama, a ostale na Brembo..
FORZA FERRARI!!!
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

Zadovoljan sam brzinom F10 na ovoj stazi.Inace, predvidjalo se da ce bolidu bolje lezati ova staza i to se obistinjava.
U kvalama zaostatak za Red Bull-om je ispod 0.100 sec dok za Hamiltonom je bio oko 0.300 sec..Uopste ne izgleda lose i s obzirom kako F10 jako malo trosi gume mogli bi se nadati dobrim rezultatima.

Bravo za Fernanda!!!

Bravo i za Felipea, koji je za Fernandom kasnio dodatnih 0.3 sec ( bolid je bio malo ostecen na posljednjem treningu, pa sada koliko je to imalo uticaja ali sve u svemu nije ni on los ).

Mislim da se Ferrari-jevi navijaci mogu nadati dobrim rezultatima na ovoj utrci jer Ferrari ovdje djeluje prilicno jako i sutra ce utrku odlucivati iskljucivo gume, odnosno odnos bolida prema gumama ( dosada je Ferrari prema gumama najbolji )..Ako ne bude nepredvidjenih okolnosti moglo bi ovdje biti puno bodova, a onda cekati veliki update bolida u Valenciji..

SRETNO SCUDERIA FERRARI!!!
FORZA FERRARI!!!
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

nikolaa je napisao/la:Zadovoljan sam brzinom F10 na ovoj stazi.Inace, predvidjalo se da ce bolidu bolje lezati ova staza i to se obistinjava.
U kvalama zaostatak za Red Bull-om je ispod 0.100 sec dok za Hamiltonom je bio oko 0.300 sec..Uopste ne izgleda lose i s obzirom kako F10 jako malo trosi gume mogli bi se nadati dobrim rezultatima.

Bravo za Fernanda!!!

Bravo i za Felipea, koji je za Fernandom kasnio dodatnih 0.3 sec ( bolid je bio malo ostecen na posljednjem treningu, pa sada koliko je to imalo uticaja ali sve u svemu nije ni on los ).

Mislim da se Ferrari-jevi navijaci mogu nadati dobrim rezultatima na ovoj utrci jer Ferrari ovdje djeluje prilicno jako i sutra ce utrku odlucivati iskljucivo gume, odnosno odnos bolida prema gumama ( dosada je Ferrari prema gumama najbolji )..Ako ne bude nepredvidjenih okolnosti moglo bi ovdje biti puno bodova, a onda cekati veliki update bolida u Valenciji..

Da Ferrari je u Kandi bolji nego u Turskoj, ali to smo svi i očekivali ili bar većina.
Ali moram reći i pored brzine koju je pokazao F10 na ovoj stazi da sam pesimista za sutra i ne vjerujem da će jedan Ferrari-ev bolid završiti u top 5.
Ovo svoje mišljenje zasnivam na gumama koje je Ferrari koristio u kvalifikacijama, zatim zbog strategijskih odluka što se tiče guma koje će igrati veliku ulogu sutra i zbog tempa u utrci, mislim da Ferrari nema dobar tempo u utrci.
Što se tiče guma, Alonso je svoje vrijeme napravi na soft gumama vrteći veći broj krugova i samim tim je i potrošio više svoje gume, Hamilton je napravi takođe svoje vrijeme na soft gumama ali on je vozio samo dva brza kruga i njegove gume su u boljem stanju nego kod Alonsa a Red Bull je više krugova vrtio kad su napravili svoje najbolje vrijeme ali na tvrdim gumama.
Tako da će Ferrari sutra biti prva ekipa koja će biti u problemima sa gumama.
nikolaa
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la nikolaa »

F2004_the_best_ever je napisao/la:
nikolaa je napisao/la:Zadovoljan sam brzinom F10 na ovoj stazi.Inace, predvidjalo se da ce bolidu bolje lezati ova staza i to se obistinjava.

Bravo za Fernanda!!!

Da Ferrari je u Kandi bolji nego u Turskoj, ali to smo svi i očekivali ili bar većina.
Ali moram reći i pored brzine koju je pokazao F10 na ovoj stazi da sam pesimista za sutra i ne vjerujem da će jedan Ferrari-ev bolid završiti u top 5.
Ovo svoje mišljenje zasnivam na gumama koje je Ferrari koristio u kvalifikacijama, zatim zbog strategijskih odluka što se tiče guma koje će igrati veliku ulogu sutra i zbog tempa u utrci, mislim da Ferrari nema dobar tempo u utrci.
Što se tiče guma, Alonso je svoje vrijeme napravi na soft gumama vrteći veći broj krugova i samim tim je i potrošio više svoje gume, Hamilton je napravi takođe svoje vrijeme na soft gumama ali on je vozio samo dva brza kruga i njegove gume su u boljem stanju nego kod Alonsa a Red Bull je više krugova vrtio kad su napravili svoje najbolje vrijeme ali na tvrdim gumama.
Tako da će Ferrari sutra biti prva ekipa koja će biti u problemima sa gumama.
Ovo je po meni potpuno krivo.Ferrari je najslabiji bio u kvalifikacijama, a race pace su imali solidan i tokom VN Turske su imali konzistentna vremena.
Mislim da su se odlucili za ovu strategiju jer racunaju da su sada na istom kao i ostatak bolida, jer ocito manje trose gume.Inace oni bez 3 brza kruga nisu mogli odraditi dobro vrijeme jer tek u 3 krugu na F10 gume pocinju da rade.Bolid je jednostavno takav.
A ja i dalje stojim pri tome da ce sutra biti dobra utrka za Ferrari.Ne mislim da ce pobijediti, ali mislim da ce bar jedan bolid zavrsiti u top 5..Inace McLaren jede gume, a Red Bull takodjer, te su zato i radili krugove na tvrdoj komponenti...

Evo Alonso vjeruje u strategiju koju su oni odabrali.Predvidja vrlo nepredvidivu utrku.. :)

Zadovoljan je bolidom i na podijum gleda kao na realan cilj.

Prilicno samouvjerena izjava..

http://www.autosport.com/news/report.php/id/84383
FORZA FERRARI!!!
Odgovori