Michael Schumacher

Povijesne utrke, vozači, timovi, bolidi...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
vidc
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: Michael Schumacher

Post Postao/la vidc »

Piquet stari je napisao/la:Jel ima netko ideju zašto je MS išao u boks čak tri puta? Druga promjena guma svega dva kruga iza prve, zašto to? Kakva je to strategija i kako bi on to sa tri odlaska u boks bio blizu postolju čak i da nije bilo onog nesretnog crvenog svjetla prilikom prvog pit-stopa?
plan je bio nakon prvog odlaska u boks izaći negdje iza kobayashija i štedeći gume ići do kraja ali ih je crveno svjetlo zajebalo i završio je zadnji.nakon toga su shvatili da ako želi išta napraviti mora agresivnije voziti pa su tim prije dok je još SC vani stavili tvrđe gume jer su manje osjetljive i nisu ništa izgubili jer je ionako bio zadnji,a SC je bio na stazi i nadoknadio je to vrijeme.utrka se nastavlja,lako rješava ove nove momčadi i onda stiže do algersuarija i tu je zaglavio.vidjevši da nema teorije da ga pretekne,otišao opet po meke gume i opet stigao algersuarija ali ga nije pretekao jer ni te meke gume nisu imale toliku prednost nakon 10-15 krugova.ovaj zadnji ulazak u boks mislim da je bio više kao neko testiranje nego želja da napreduje u utrci
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

Vleki je napisao/la:Evo, smognuo sam snage postaviti pitanje, zašto? ZAŠTOOOOOOOOOOOOO pobogu su u 11 krugu išli na promjenu TVRDE komponente guma? Ako je brawn rekel da su mekše mogle držati cirka 50 krugova koliko su onda mogle tvrđe?! Ima li tu logike, čemu uopče ulazak u boks? Mogao je komotno završiti ispred kamuija koji se morao braniti cijelu utrku od buttona također na tvrđoj komponenti i izdržao je i on i gume. Da su se odlučili za istu strategiju kao u sauberu kako su stvari mogle završiti, osvojio bi bodove komotno. Sad će netko reći da se delam pametan, ali mislim da za takav zaključak i takvu odličnu priliku ne moraš imati puno u glavi, no oni su ipak odlučili pametovati. #-o
Išli su u box da se obave obaveznu promjenu guma. Očekivali su da će box biti otvoren (zeleno svjetlo) međutim kad su ušli u box i obavili promjenu guma iz kontrole utrke upalili su crveno svjetlo i tu je za njih utrka završila. Kolko sam čitao, iz mercedesa vjeruju da nije bilo nikakvog razloga za crveno svjetlo jer kolona iza SC-a nije bila posložena i nisu bili ni blizu boxeva. U narednim danima traže (ne samo oni) pojašnjenje SC pravila, jer smatraju da su zakinuti.
Inače da je box bio otvoren Schumacher bi bio na odličnoj poziciji i mogli su se nadati čak i postolju, u svakom slučaju dobrim bodovima.
Međutim situacija je ispala takva kakva je i ostatak utrke proveli su testirajući gume i šta sve ne, jer čim se vratio na zadnje mjesto realno nisu mogli ( i ne vjerujem da jesu) očekivati da će prestići 10 bolida na ovoj stazi i doći do bodova ( Rosberg je bio na 12 i nije uspio na stazi prestići 2 bolida).
Al svako zlo za neko dobro, vjerujem da je tih cca 40 krugova poslužilo kao dobar test za iduće utrke.
Michael is faster than you!!
Vleki
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Michaela Schumachera

Post Postao/la Vleki »

Igor18 je napisao/la: Išli su u box da se obave obaveznu promjenu guma. Očekivali su da će box biti otvoren (zeleno svjetlo) međutim kad su ušli u box i obavili promjenu guma iz kontrole utrke upalili su crveno svjetlo i tu je za njih utrka završila. Kolko sam čitao, iz mercedesa vjeruju da nije bilo nikakvog razloga za crveno svjetlo jer kolona iza SC-a nije bila posložena i nisu bili ni blizu boxeva. U narednim danima traže (ne samo oni) pojašnjenje SC pravila, jer smatraju da su zakinuti.
Inače da je box bio otvoren Schumacher bi bio na odličnoj poziciji i mogli su se nadati čak i postolju, u svakom slučaju dobrim bodovima.
Međutim situacija je ispala takva kakva je i ostatak utrke proveli su testirajući gume i šta sve ne, jer čim se vratio na zadnje mjesto realno nisu mogli ( i ne vjerujem da jesu) očekivati da će prestići 10 bolida na ovoj stazi i doći do bodova ( Rosberg je bio na 12 i nije uspio na stazi prestići 2 bolida).
Al svako zlo za neko dobro, vjerujem da je tih cca 40 krugova poslužilo kao dobar test za iduće utrke.
Sve super i slažem se, lijepo si to sročio, daj mi još molim te reci za ovo boldano, na koju bi se poziciju schumacher vratil da je kojim slučajem u boxu bilo zeleno svijetlo? Da li bi se vratil ispred buttona?
Od početka do kraja, u dobru i u zlu, uvjek vjeran Schumy-ju.
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

A sad, trebao bi pogledati utrku ponovo (možda kasnije) al kolko se sjećam, bio je kadar na Schumacherovom bolidi kad je jurio prema boxu i nakon što je promijenio gume i krenuo prema semaforu kolona bolida još nije prošla ( mislim da su bili negdje na zadnjem zavoju) vjerovatno bi se vratio negdje blizu vrha.
Sad ne znam, malo je komfuzna situacija bila, morao bih pogledat utrku još jednom da vidim šta se sve događalo, di je bio SC...al ono kaj sam siguran Schumacher je završio promjenu i bio na semaforu prije nego je prvi bolid u koloni došao do boxeva.

EDIT: Evo citat schumacherove izjave;
Our point of view is that as the safety car had passed the pits without having the cars lined up behind it, there should not be a red light. There was a green light for a moment and then suddenly it went red again. We believe that this was not correct. Our strategy was right in that context as we took the opportunity which could have given us a finish even close to the podium.
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

Ako je to istina, da u trenutku teoretskog izlaska iz boxa i zelenog svijetla niti jedan bolid nije prošao pored njega osim SC auta, on se trebao vratiti na 3 mjesto onda. Makar kažem nisam siguran! Da bilo bi dobro da netko ima prilike gledati snimku pa da nam to do kraja razjasni, dakle da li su kamui i button doleteli recimo nekih 4 sekunde(bezveze bubam) poslije nego što je schumacher usporio i stao kraj semafora? Ako je to otprilike istina onda imaju žaliti za propuštenom prilikom i zamoliti FIA.u da im vrati treće mjesto :biggrin: (šalim se naravno)
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Sad sam gledao taj dio utrke. Znači ovako. Svi (osim japanca) obavili su box i Schumacher se našao u praznom prostoru iza Vettela i Hamiltona (koji je prozujio pokraj SC-a) njih dovjca obavili su box krug prije Schumachera i imaju cca 20-tak sekundi razmaka do prvog poslje Schumachera.
SC je stajao na ciljnoj ravnini i čekao da se poreda kolona. Vettel i Hamilton stižu iza njega a Schumacher ulazi u box.
I u trenutku kad je trebao izjurit iz boxa prolazi prvi sljedeći vozač i ostali iza njega. Da je bilo zeleno svjetlo vratio bi se negdje na 5-6 mjesto.
Nije mi jasno ovo pravilo, krug prije sve je bilo normalno, ulazilo se i izlazilo iz boxa normalno....
Jedino kaj mi pada na pamet je da je Brown vrtio onako glavom zbog činjenice da su najvjerovatnije zakasnili par sekundi u box. Max 5 sekundi prije i mislim da bi box bio još otvoren i izašao bi iza Hamiltona.
Da mi je nać neku kameru na kojoj se vidi onaj semafor u boxu i kad se upalilo crveno, možda ako netko ima kameru sa schumacherovog bolida kad je bio u boxu?
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

Hvala na odgovoru, znači ipak nije ta strategija bila tako katastrofalno glupa kao što sam mislio ispočetka preračunali su se jedino sa vremenom, ali i dalje bi kako kažeš došli na 5 ili 6 mjesto što bi isto bio odličan rezultat s obzirom na kvale i naravno da nije bilo nepotrebnog crvenog svijetla, ajde bit će bolje!
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Mene zbunjuje jedna stvar.

Brown kaže:
“In our view, the regulations are clear that the exit light should not go red until the line of cars has formed behind the safety car, and we would like the FIA to look into this.

“There was no line formed and over 18 seconds between Hamilton and Kobayashi when Michael came in.

Boldano- znači on je ušao u box sa prednošću od 18 sekundi nad japancem, i kolona nije posložena. Situacija je ustvari ista kao krug prije, SC je vani ali kolona nije poredana iza auta, ljudi ulaze i izlaze nesmetano u box (npr. Alonso i Massa su uletili normalno između dva automobila a sc je bio vani).
Po njihovom riječima gleda se situacja kad je on ušao u box a ne kad izlazi. Ako je tako onda je trebao biti pušten normalno.
Ako zna netko kako pravilo glasi molio bih da posta.
Zadnja izmjena: Igor18, dana/u 28 lip 2010, 14:28, ukupno mijenjano 1 put.
Piquet stari
Početnik
Početnik
Navijam za: Robert Kubica

Post Postao/la Piquet stari »

I da je bilo zeleno i da se vratio negdje od 3. do 7. mjesta, sumnjam da bi uspio odvesti cijelu utrku do kraja na mekšim gumama. Bilo bi kao u Kanadi, zadnjih 15-20 krugova 2,3 sekunde sporiji od svih ostalih koji bi ga polako isprestizali...
MS jako troši gume, puno više od Rosberga.
Ako se odlučio startati na tvrđim gumama, onda je valjda bilo planirano da na njima odvozi barem 2/3 utrke. Weber i SC su potpuno sve izokrenuli...
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Nisam baš siguran. Rekli su da za razliku od kanade u valenciji neće biti takvih problema sa potrošnjom guma.
Sumnjam da bi bilo tolkih problema u brzini kao u kanadi, a i karakteristika staze bi mu išla u korist. No to nikad nećemo saznat
Vleki
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Vleki »

Jedino pozitivno u svemu ovome je to da je schumacher vozio dosta kompetitivna vremena ne 2, ne 3, ne 10, nego točno 21 krug
na mekšim gumama s tim da je 4 kruga prije kraja uspio odvoziti najbrže vrijeme dok ga button nije skinuo , što u kanadi nije bio slučaj. Samo ima jedna kvaka a ta je da se to dešavalo na već dosta gumiranoj stazi što također s kanadom ne možemo uspoređivati jer njezina podloga dosta troši gume, ali ajde možda je u tih 21 krug podjednakih vremena našao neku ideju kako podesiti bolid i prilagoditi svoj (za sada) agresivan stil vožnje za naredne utrke na mekšim gumama, jedno je sigurno, nije mu bilo na odmet! ;)
U nadi je spas [-o<
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

ma uspio bi odvoziti sigurno.vozio bi nježnije prema gumama i čuvao poziciju,ionako je vrlo teško preticati u valenciji.al eto,preračunali se,ni prvi ni zadnji put.to su one strategije koje kad uspiju su genijalne,kad ne uspiju kardinalna glupost
mislav 1984
Navijam za: Dobru utrku

Post Postao/la mislav 1984 »

Čini mi se da svi zaboravljate da šumi vjerojatno ne bi završio utrku da je morao voziti najbrže što može, jer su odmah nakon starta javili da treba štedit kočnice... Što znači, ne voziti na rubu, što bi šumi morao ako bi htio neku dobru poziciju.
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

Igor18 je napisao/la:Mene zbunjuje jedna stvar.

Brown kaže:
“In our view, the regulations are clear that the exit light should not go red until the line of cars has formed behind the safety car, and we would like the FIA to look into this.

“There was no line formed and over 18 seconds between Hamilton and Kobayashi when Michael came in.

Boldano- znači on je ušao u box sa prednošću od 18 sekundi nad japancem, i kolona nije posložena. Situacija je ustvari ista kao krug prije, SC je vani ali kolona nije poredana iza auta, ljudi ulaze i izlaze nesmetano u box (npr. Alonso i Massa su uletili normalno između dva automobila a sc je bio vani).
Po njihovom riječima gleda se situacja kad je on ušao u box a ne kad izlazi. Ako je tako onda je trebao biti pušten normalno.
Ako zna netko kako pravilo glasi molio bih da posta.
'40.10 Whilst the safety car is in operation, competing cars may enter the pit lane, but may only rejoin the track when the green light at the end of the pit lane is on. It will be on at all times except when the safety car and the line of cars following it are about to pass or are passing the pit exit . A car rejoining the track must proceed at an appropriate speed until it reaches the end of the line of cars behind the safety car.'
Pogledaj onaj kadar kad je izvršena promjena guma (kamera snima odozgo, balkon za VIP goste) i vidi se da prolazi bijeli bolid (Vjerojatno Kobayashi) i netko iza njega. To znači da je kolona formirana i da je krenila, i tu je važeće ovo crvenim slovima. Po meni, čisto kao suza.
slika
pantera
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Schumacher Ferrari

Post Postao/la pantera »

gringo73 je napisao/la: '40.10 Whilst the safety car is in operation, competing cars may enter the pit lane, but may only rejoin the track when the green light at the end of the pit lane is on. It will be on at all times except when the safety car and the line of cars following it are about to pass or are passing the pit exit . A car rejoining the track must proceed at an appropriate speed until it reaches the end of the line of cars behind the safety car.'
Pogledaj onaj kadar kad je izvršena promjena guma (kamera snima odozgo, balkon za VIP goste) i vidi se da prolazi bijeli bolid (Vjerojatno Kobayashi) i netko iza njega. To znači da je kolona formirana i da je krenila, i tu je važeće ovo crvenim slovima. Po meni, čisto kao suza.
da ali ja nisam vidjela SC da je prošao ispred Kobayashia i cijele kolone, a piše da treba proć SC i cijela kolona iza njega.

u prijenosu su pokazali SC negdje oko minutu i 10, 15 sekundi prije nego je Schumacher izlazio iz boksa, kako stoji na ciljnoj ravnini. kad je Schumacher izlazio Kobayashi kolona nisu vozili iza SC i nisu vozili usporeno, jer se vidi čista staza prije njih.
'cause everything is possible for those who believe..
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

fanF1 je napisao/la:
gringo73 je napisao/la: '40.10 Whilst the safety car is in operation, competing cars may enter the pit lane, but may only rejoin the track when the green light at the end of the pit lane is on. It will be on at all times except when the safety car and the line of cars following it are about to pass or are passing the pit exit . A car rejoining the track must proceed at an appropriate speed until it reaches the end of the line of cars behind the safety car.'
da ali ja nisam vidjela SC da je prošao ispred Kobayashia i cijele kolone, a piše da treba proć SC i cijela kolona iza njega.
Normalno da se nije vidilo jer pratimo kameru koju nam daju. SC dolazi na početak startno-ciljne ravnine, usporava...iza njega stazom idu Vettel, Hamilton, Schumi, Kobayashi. Za vrijeme boravka u boksu kolona se formira i prolazi startno-ciljnom ravninom, i Schumi po pravilu čeka da kolona prođe.
slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Montoya je dobio 2005. crnu zastavu na taj način jer je izašao iz boksa, a ovi se sada prave blesavi.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
pantera
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Schumacher Ferrari

Post Postao/la pantera »

gringo73 je napisao/la:
fanF1 je napisao/la:
Normalno da se nije vidilo jer pratimo kameru koju nam daju. SC dolazi na početak startno-ciljne ravnine, usporava...iza njega stazom idu Vettel, Hamilton, Schumi, Kobayashi. Za vrijeme boravka u boksu kolona se formira i prolazi startno-ciljnom ravninom, i Schumi po pravilu čeka da kolona prođe.
ma gledam sad i nemoguće da iza SC prolaze svi oni u koloni. SC je prikazan tih nekih minutu i 20 sec na početku startno-ciljne ravnine (edit: prije nego schumi izlazi iz boksa). pa šta njemu treba da ponovo dođe tamo manje nego bolidima da odvoze puni krug na stazi. ili misliš da ih je čekao do tad sve? kamera pokaže SC, poslje toga vettela Hamiltona, pa Schumia. kad su Vettel i Hamilton došli do starno-ciljne ravnine krenuo je i SC.ali lijepo se vidi da je razlika između Schumia i kobayashia bila velika, a pogotovo između kobayashia i Hamiltona. tako da s moje strane gledišta tada još nisu vozili u koloni nego su dostizali kolonu.
'cause everything is possible for those who believe..
Morgan Freeman
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Morgan Freeman »

Pa mogao je proći kroz crveno i dobio bi prolaz kroz bokseve, što bi ga na kraju jako malo koštalo( kao i Lewisa).
Tko je 39ˇ igrao centra za Yenkije?
Chuck Norris
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Chuck Norris »

Morgan Freeman je napisao/la:Pa mogao je proći kroz crveno i dobio bi prolaz kroz bokseve, što bi ga na kraju jako malo koštalo( kao i Lewisa).
:biggrin: Upravo tako

Ali sad mi je jedna stvar zanimljiva,zašto MS nije u Monacu dobio kaznu 5 sec nego 20.Tada su govorili da je to minimalna kazna a sad smo vidjeli da može i manje od toga(pa čak i manje od 5)
...put u raj nije posut ružama...
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Chuck Norris je napisao/la:
Morgan Freeman je napisao/la:Pa mogao je proći kroz crveno i dobio bi prolaz kroz bokseve, što bi ga na kraju jako malo koštalo( kao i Lewisa).

Ali sad mi je jedna stvar zanimljiva,zašto MS nije u Monacu dobio kaznu 5 sec nego 20.Tada su govorili da je to minimalna kazna a sad smo vidjeli da može i manje od toga(pa čak i manje od 5)
slika
Hill:"Hahah...samo se ti smij,doć će cica na kolica!"
:D
vjerojatno je hill imao prste u svemu tome
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Chuck Norris je napisao/la:

Dobijo bi crnu zatavu ;) , tu nema dilema a inače na svakoj drugoj utrci on ima problema sa FIA tj. sa pravilima, što zbog vozača koji su mu smetali, što zbog preticanja nakon što je SC napustio stazu, pa evo i u Valencijii je imao problema morao je stajati na izlazu iz pitlane jer je bilo crveno svjetlo i tražio je ponovo očitovanje FIA-e.
luka_kimi
Moderator
Moderator
Navijam za: Kimi

Post Postao/la luka_kimi »

Činjenično je stanje da bi Michael bio na postolju da je ostao na stazi. ;)

Kada bi SC izašao, on bi odmaglio od Kobayashija zajedno sa Lewisom i izgradio bi prednost koja bi mu bila dovoljna da se vrati natrag na treće mjesto. Mišljenja sam čak i da bi se borio sa Lewisom, zbog njegove kazne. Ako bi bio dovoljno blizu. ;)
slika
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's. Kimi Raikkonen... :)
Igor18
Veteran
Veteran

Post Postao/la Igor18 »

Pravilo je opet, kao u monacu nedoreceno. merc tvrdi da kad su usli u box kolona nije bila formirana-sto je tocno. u pravilu nije pojasnjeno dal se gleda sutuacija kod ulaska u box ili ízlaska.. ako ce ustrajat u pojasnjenju mogla bi se ponovit situacija da schoo bude kaznjen a na kraju i fia potvrdi nepravedno. mozda i ne, mozda je sve kak je trebalo bitî, al nije tipicno za browna da tako pogrijesi i uprska. u monacu je bio u pravu. da vidimo dal je i ovdje
Bibi
HNL kladionica velemajstor
HNL kladionica velemajstor
Navijam za: Marc Marquez
Kontakt:

Post Postao/la Bibi »

Snimka Schumacherova prvog kruga u Valenciji!

Bilo je lijepo dok je trajalo...

24.7.2009-5.5.2013
Odgovori