Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la Armanini »

Drug, zar ne vidis da naglasavam u svakoj recenici "uzimajuci u obzir sta se ocekivalo0". Bolje biti sekundu u kvalama iza prvog, nego sekundu i pol, jel tako? Pa ni prosle godine nisu bili brzi u kvalama u odnosu na prvog, jedino sto su drugi timovi bili losiji pa taj zaostatak nije dolazio do izrazaja. Ferrari u odnosu na prvog nije ove godine tooliko losiji kao u prosloj. A ovaj bolid ima potencijal, barem to tvrde ljudi u Ferrariju. Dakle, imajuci sve to u vidu, ja imam argumenata da budem optimistican barem do update-a u spaniji. A ako update bude flop, onda je sezona svakako gotova.
ma sve stoji, i ja kazem da je ovako lose jer su ostale ekipe puno brze nego lani - merc, lotus, williams, pa eto nije ni sauber los..

sto se tice zaostatka u kvalama i race paceu, da situacija nije puno drukcija od lani, ALI, gdje su lani bili samo rbr i mcm, sad su tu + jos ovi gore i zato je neprihvatljivo da se ferr bori za "bod".. i ja mislim da nije tako crno u utrci, sezona ionako otpisana za neke velike rezultate, al ne bih rekao da se ocekivalo ovakva situacija.. mislim da nitko nije ocekivao da ce bit u guzvi sa ovim srednjim momcadima..
rFactor F1 HR server Info
slika
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

_dreamer_ je napisao/la:
Armanini je napisao/la:
Ako uspiju da nadju brzinu na pravcu i u krivinama - evo ih brzo medju vodecima
:D

kako vam moze bit zadovoljavajuce sto perez ima skoro bolje vrijeme i sto taj ferrari ni ne pripada u q3 gledajuci sve ostale..
ispod sekunde u kvalama? upravo je ovakvo stanje.. kers ne daje pol sekunde, od kud ti to? al i da daje, uzmi blokadu lewisa u zadnjem zavoju i opet si na toj sekundi..

nadajmo se samo da ce u utrci bit sve oke, kao zadnji put.. izgleda da sad nece bit williams u djiru vec sauber..

idemo korak po korak.. first goal - uzet sauberu bodove.. jbga.. mislim da nece bit samo tako, ako perez bude opet na nekoj ludoj taktici i nekako mi mirisi da je zamjerio ferrariju ili se pokazuje jer proslu utrku nije pustio alonsa napred nego ga je stopao kao i ostale pa tu nece bit popustanja..

let's go for a point tomorrow!! weeeha!

al budimo realni i malo optimisticni.. sasvim je na mjestu ocekivat da ce doc do guzve i da ce netko iz prvih redova odustat pa mozda bude i 2 boda..
Blokada lewisa u zadnjem krugu ga nije kostala ni desetinke, ili mozda toliko, barem tako tvrdi Alexander Wurz, a znamo koliko njegovo misljenje vrijedi. Kers nosi sigurno 0.2-0.4 sec, ovisno o autu. Alonso je vozio u Q2 1.37.3, a vjerujem da je na to vrijeme svakako mogao dici 0.3-0.4 sec. SIgurno nije isao 100%, jer se i gume malo stede, a i staza se u medjuvremenu poboljsala. Dakle, sve ukazuje na to da je Ferrari sa alonsom u odnosu na prvog na nekih 0.8, 0.9 u kvalifikacijama. Long runovi od jucer su bili veoma dobri, dakle u utrci bi to trebalo biti jos manje, pogotovo u pocetku... Nemam razloga da padam u depresiju kada vidim te zaostatke. To je 100% nadoknadivo, pogotovo jer ce njihov update biti masivan, buduci da imaju fundamentalne probleme sa autom.

Drug, zar ne vidis da naglasavam u svakoj recenici "uzimajuci u obzir sta se ocekivalo0". Bolje biti sekundu u kvalama iza prvog, nego sekundu i pol, jel tako? Pa ni prosle godine nisu bili brzi u kvalama u odnosu na prvog, jedino sto su drugi timovi bili losiji pa taj zaostatak nije dolazio do izrazaja. Ferrari u odnosu na prvog nije ove godine tooliko losiji kao u prosloj. A ovaj bolid ima potencijal, barem to tvrde ljudi u Ferrariju. Dakle, imajuci sve to u vidu, ja imam argumenata da budem optimistican barem do update-a u spaniji. A ako update bude flop, onda je sezona svakako gotova.

Evo i potvrde onog sto govorim:

Fernando on Quali & the race:

"Yesterday was good degradation, we took some long runs and the car performed well, so if it is dry we will have a chance. If it rains the truth is always mixing things up a bit and if we are in late position can help us, but well, the best thing would make a good start, have a good race pace, not rain and finishing in the top five, but we know it will be very complicated and the fight will be fierce "

Samo da repliciram na ovo boldano...
Blokada u zadnjem zavoju koštala ga je sigurno 2. - 3. desetinke!
To je reklo nekoliko likova, mislim da je i Davidson spomenuo dok je analizirao krug, a na BBC-u sam načuo dok su sumirali kvale...

Blokada kotača, korekcije nakon toga, kompromitiran izlaz iz zavoja... Nešto slično napravio je i Rosberg samo u 1. zavoju, on je izgubio 4 desetinke (uspoređujući njega i Schumachera u 1. sektoru)..
Michael is faster than you!!
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

takodjer i grosjean..

pa nije tesko vidjet.. baci oko na taj treci sektor pa ne treba nitko pametovati.. 2 desetinke od buttona, a ostale sektore -2..

al slazem se da kers nosi vise nego sto je on tamo izgubio, zato kazem da je razlika upravo tu negdje..
slika
tomidix
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Alonsa i RF1Team

Post Postao/la tomidix »

Meni je najgore od svega ovoga sto oni jos uvijek farbaju krila... Cini se da i dalje taj tunel tamo stvara probleme i ja sam radije da njega rijese pa da im on daje 95% realne podatke nego da rjesavaju auto... Cini mi se da zbog njega pate posljednjih nekoliko sezona... Taj ih ocito vodi u poprilicno krivom smjeru..

Vezano za Lewisovu blokadu... Blokadama se ne gubi nista u slucaju kad su tempirane pravovremeno, bolid brze usporava na taj nacin, no flatspot, kao i potencijalni gubitak straznjeg kraja (ukoliko je balans kocnica previse naprijed), je poprilicno problematican nusprodukt takvog kocenja pa se stoga to izbjegava... Lewisova blokada nije bila prekasno tako da nije puno promasio... Ne bi ulovio pole da mu je blokada uzela 0.2s jer ne vjerujem da je Button trenutno toliko sporiji da bi Lewis uz takvu gresku bio ispred..
SIEMPRE FIELES A FERNANDO ALONSO... RF1Team!!!
"Renault will remain his family, we will miss him - but he will miss us!" - Thank you Fernando!
FA: "Renault is a team and a group of people that I will always keep in my heart."
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

tomidix je napisao/la:Meni je najgore od svega ovoga sto oni jos uvijek farbaju krila... Cini se da i dalje taj tunel tamo stvara probleme i ja sam radije da njega rijese pa da im on daje 95% realne podatke nego da rjesavaju auto... Cini mi se da zbog njega pate posljednjih nekoliko sezona... Taj ih ocito vodi u poprilicno krivom smjeru..

Vezano za Lewisovu blokadu... Blokadama se ne gubi nista u slucaju kad su tempirane pravovremeno, bolid brze usporava na taj nacin, no flatspot, kao i potencijalni gubitak straznjeg kraja (ukoliko je balans kocnica previse naprijed), je poprilicno problematican nusprodukt takvog kocenja pa se stoga to izbjegava... Lewisova blokada nije bila prekasno tako da nije puno promasio... Ne bi ulovio pole da mu je blokada uzela 0.2s jer ne vjerujem da je Button trenutno toliko sporiji da bi Lewis uz takvu gresku bio ispred..
Bolid sporije koči kad kotači blokiraju, zbog toga i imaš u autima ABS
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

tomidix je napisao/la:Meni je najgore od svega ovoga sto oni jos uvijek farbaju krila... Cini se da i dalje taj tunel tamo stvara probleme i ja sam radije da njega rijese pa da im on daje 95% realne podatke nego da rjesavaju auto... Cini mi se da zbog njega pate posljednjih nekoliko sezona... Taj ih ocito vodi u poprilicno krivom smjeru..
Ferrari je na utrku u Maleziji doni novo krilo i normalno je da će ga farbat sa flov-vis bojom da vide kako se strujanje zraka oko krila ponaša u realnim uvjetima. U tunelu su uvjeti manje-više realni. Nema vjetra, nema utjecaja drugih bolida, temperatura je idealna...to je normalan postupak koji petkom provodi bilo koja momčad koja donese novi dio
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
tomidix
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la tomidix »

Nope... Abs je na autima da bi imao upravljivost... Jer auto bez ikakvog downforcea pod blokadom kotaca ide ravno neovisno u kojem smjeru su kotaci okrenuti... Da je tome tako kako ti tvrdis, svi bi vozaci otpustali kocnicu cim vide da im je blokirao kotac ali to ne rade... Razlog je zato sto ce ovako brze usporit... probaj pa se uvjeri sam... Da se nadovezem na taj zadnji sektor, Lewis ga je u prvom (i jedinom) pokusaju odvezao jednako brzo kao Button i brze od svih ostalih na gridu... U drugim pokusajima vecina je popravila vrijeme pa tako i Button za 2 desetinke... Znaci li to da je i on blokirao u svom prvom pokusaju? Lewis na tome nije nista izgubio...

Edit: Nisam bas primjecivao da top momcadi svaki put kad donesu novo krilo isto farbaju bojom... Kada su McM i Red Bull u pitanju imam dojam da uglavnom znaju sto to krilo donosi... Ferrari luta i to je cinjenica...
"Renault will remain his family, we will miss him - but he will miss us!" - Thank you Fernando!
FA: "Renault is a team and a group of people that I will always keep in my heart."
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

tomidix je napisao/la:Nope... Abs je na autima da bi imao upravljivost... Jer auto bez ikakvog downforcea pod blokadom kotaca ide ravno neovisno u kojem smjeru su kotaci okrenuti... Da je tome tako kako ti tvrdis, svi bi vozaci otpustali kocnicu cim vide da im je blokirao kotac ali to ne rade... Razlog je zato sto ce ovako brze usporit... probaj pa se uvjeri sam... Da se nadovezem na taj zadnji sektor, Lewis ga je u prvom (i jedinom) pokusaju odvezao jednako brzo kao Button i brze od svih ostalih na gridu... U drugim pokusajima vecina je popravila vrijeme pa tako i Button za 2 desetinke... Znaci li to da je i on blokirao u svom prvom pokusaju? Lewis na tome nije nista izgubio...

Edit: Nisam bas primjecivao da top momcadi svaki put kad donesu novo krilo isto farbaju bojom... Kada su McM i Red Bull u pitanju imam dojam da uglavnom znaju sto to krilo donosi... Ferrari luta i to je cinjenica...
Točno je da se nemože autom upravljat kada se kotači blikiraju, ali isto tako kad kotači blokiraju kočiona snaga u jednom trenutku bude na 100%, ali odma poslje toga opadne za cca 20-30% dok kod auta sa ABSom ona bude konstantno na nekih 98-99%. Probaj nać test istog auta sa ABSom i bez njega i pogledaj koliki mu je put kočenja, ili probaj nać princip rada ABSa negdje na netu. Ovo je odprilike koliko se sjećam iz škole što sam čuo na satu
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tomidix malo pogresno pises, al ajd..

samo cu jos jednom rec da pogledate vremena sektora pa se lako vidi da je 3. sektor 2 desetinke sporiji od buttona sto ne znaci da je button odvozio 2 desetinke brze, vec da je lewis odvozio 2 desetinke sporije..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

auto ima kraći zaustavi put bez ABS-a kad ga vozi pro vozač. 96% vozača koči panično u kritičnim situacijama, tj ako nema ABS-a to je blokiranje. Samo 2% se usudi prakticirati intezivno kočenje do granice blokiranja i to oni koji nemaju ABS (put je krači)
-Japanci su radili test s ABS-om i bez. Bez ABS-a mjereno vrijeme je bilo brže ali su kočili do te granice da su gume dimile a nisu blokirale. Isto to su pokušali na mokrom ali ABS je bio nezamjenjiv.
slika
Kenny
Legenda
Legenda

Post Postao/la Kenny »

Ajde ako ti kažeš da su radili test sa pro vozačima i ispalo je da im je na suhom bolje bez ABSa vjerovat ću ti, a za sve nas ostale evo test sa ABSom i bez ABSa
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mKiTAcXK ... re=related[/youtube]

Sorry za OT
slika
tomidix
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la tomidix »

Tu se mijesaju kruske i jabuke... F1 auto sa ogromnom kolicinom downforcea nije bas usporediv s obicnim automobilom (jer sav taj downforce povecava silu trenja izmedu guma i podloge a niti masa koja se zaustavlja nije tako velika kao kod automobila)... Cak niti s f1 autom kojem je npr slomljeno prednje krilo... S obzirom na to da mi se ne da raspravljati, zakljucit cemo s time da je cilj pogoditi granicu gdje je snaga kocenja najjaca a kotaci ne blokiraju... S obzirom na to da je ona poprilicno tanka, kada se koci prekasno onda i svemirci u f1 autima stisnu katkad previse i ne pustaju dok ne uspore ili ne pocnu gubit bolid... Toliko o ovome..

I cinjenica je da je na mokrom abs nezamjenjiv... Bilo u f1 bilo u autu...
Zadnja izmjena: tomidix, dana/u 24 ožu 2012, 17:43, ukupno mijenjano 1 put.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

dobro, ovo je propagandni video, koji naravno stoji kod obicnih auta i vozaca..

naravno da nema nikakve veze sa bolidima koji se od 300 do 0 zaustave u 3 sec..

takodjer bitan je izlazak iz zavoja gdje ako ti izjebes kocenje blokirajuci kotace i udaljavajuci se od apexa, gubeci brzinu, moment, putanju, stabilnost, a + uz kers i njegov "doprinos" kod kocenja, bitno je imat pogodjen ulazak..
iako mozda ne izgleda da se gubi, vrijeme sektora je pokazalo..

btw, zasto tvrdis da vozaci ne popuste kocnicu kad zablokiraju kotace?
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

Kenny je napisao/la:Sorry za OT
možda se nismo razumjeli kolega Kenny, ja jesam za ABS jer cesta nije staza i kritična situacija je nepredviđena prepreka poput pješaka ili vozila gdje ćeš ti kao i ja i 99% vozača reagirat panično te sjest na kočnicu dok ne flatspotiraš gume s ABS-om i bez :D
Na cesti nema markera s označenim metrima ispred zavoja niti takvog asfalta da bi se tražila granica kočenja.
Ekipa japanaca (Keiichi Tsuchiya, Kurosawa...) koje sam ja spomenuo su raceri s dugogodišnjim iskustvom Formule nipon, touring auta, GT-a, drifta, raznih kupova itd... kojima je posao vozit Ferrarie, Porše i ostale snove nas smrtnika, za emisiju Best Motoring. Voze ih na samoj granici te se utrkuju s njima tako da vjerujem njihovim testovima.
-Donedavno sam vjerovao da prednji pogon s elektronikom kontrole proklizavanja ima bolji grip na snjegu i ledu (općenito skliskim podlogama) u odnosu na zadnji pogon, međutim ni tome više nije tako.
Isto kao što je najveći koeficijent prijanjanja između asfalta i gume pri 15% klizanja vozila u zavoju. Ajde se usudi vozit svaki zavoj s 15% proklizavanja da se uvjeriš :)
slika
tomidix
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la tomidix »

Prekrasan primjer odlicnog kocenja na (malo preko) rubu blokiranja, ne popusta sve dok ne vidi da moze uci u zavoj solidnom (u ovom slucaju cak i najboljom putanjom, odnosno kada je osjetio da gubi straznji kraj zbog lock-upa...)

Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

tomidix je napisao/la:Edit: Nisam bas primjecivao da top momcadi svaki put kad donesu novo krilo isto farbaju bojom... Kada su McM i Red Bull u pitanju imam dojam da uglavnom znaju sto to krilo donosi... Ferrari luta i to je cinjenica...
A ja ti opet ponavljam da to rade svi. Jednostavno, nitko nezna što će se točno dešavati sa strujom zraka oko krila kad ga prvi put stave na bolid. Opet kažem, u tunelu su uvijeti idealni. Uz već prije navedene stavke koje utječu na tu struju zraka možeš dodati i najobičnije skretanje u zavoj koje u tunelu ne može biti simulirano, a ako vjeruješ 100% CFD-u dogodi ti se kao Virginu da si 2 godine zaredom sporiji čak i od HRT-a
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Sjećam se da je prije 10-tak godina bila rasprava o abs-u i bez njega. Bio je neki test ili nešto, i ispostavilo se da samo parv vozača (najbolji od najboljih) su uspjeli voziti brže bez nego sa. Od tada se elektronika nezamislivo usavršila.

Ferrari je znatno uvjerljivi nego u Australiji (dobro- donekle uvjerljiviji). Znači, na dobrom su putu. A Australiji su bili jako dobri na početku utrke. Zato me živo zanima prvih 15tak krugova Malaysie
Samo neka se trkaju.
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

Jel' ovo tema "Ferrari" ili sam zalutao? :)
slika
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

gringo73 je napisao/la:Jel' ovo tema "Ferrari" ili sam zalutao? :)
...pa o ovogodišnjem je već sve rečeno... :D
o.t. -
dmarijon je napisao/la:Ferrari je znatno uvjerljivi nego u Australiji (dobro- donekle uvjerljiviji). Znači, na dobrom su putu. A Australiji su bili jako dobri na početku utrke. Zato me živo zanima prvih 15tak krugova Malaysie
...yep, i još ako vam padne kišica mogao bi španjolac opet do gomilice bodova...isto sam mišljenja da bi se problemi mogli javiti kasnije - ferrari će u početku biti "u utrci"...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Alonso

Post Postao/la _dreamer_ »

http://www.dailymotion.com/Mattzel89#video=xpnl6r" onclick="window.open(this.href);return false;

Oko 15:00 minute alonsov team radio, gdje govori da je izgubio oko 0.5 sec radi kersa...
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la darky »

_dreamer_ je napisao/la:http://www.dailymotion.com/Mattzel89#video=xpnl6r

Oko 15:00 minute alonsov team radio, gdje govori da je izgubio oko 0.5 sec radi kersa...
ako to nije samo mazanje očiju javnosti i traženje alibija za loše rezultate uzorkovane lošim autom... :-k
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Vjerojatno da nije, jer Massa ima iznenađujuće relativno razmak u odnosu na Alonsa.
Samo neka se trkaju.
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

F2012 CFD
http://vimeo.com/39096659" onclick="window.open(this.href);return false;
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

"Yes, Monisha (Kaltenborn), who is the chief executive of Sauber, confirmed that Ferrari people approached her to talk about Sergio," said his father Antonio. - Perezov otac izjavio da je Ferrari pristupio Sauber da bi razgovarali o Perezu.
LINK
slika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

gringo73 je napisao/la:"Yes, Monisha (Kaltenborn), who is the chief executive of Sauber, confirmed that Ferrari people approached her to talk about Sergio," said his father Antonio. - Perezov otac izjavio da je Ferrari pristupio Sauber da bi razgovarali o Perezu.
LINK
Ako danas do kraja ostane pri vrhu ima lijepu uvertiru za dolazak u Ferrari =D>

EDIT

Perez, Dobrodošao u Scuderiu Ferrari

Ja sam dosta vidio 8)
Odgovori