Sebastian Vettel [#5]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Alonso

Re: Sebastian Vettel

Post Postao/la _dreamer_ »

Ma kako ti covjece ne shvatas sta ja govorim?

I Vettel mora voditi racuna pri obilazenju vozaca za cijeli krug, barem djelimicno. Tvoja interpretacija dovodi do zakljucka da Vettel moze pri obilazenju da radi apsolutno sta hoce, i da ako dodje kolizije, da opet neki HRT bude okrivljen zato sto je u datom momentu uopste postojao?

Mislim, to zaista nema smisla. Potpuno bi logicno bilo da je vettel nastavio trkacom putanjom (ne mislim trkacom linijom) kao bolid ispred njega na slici. Da je to uradio, ne bi doslo do sudara.

http://www.youtube.com/watch?v=tkQBPy_k ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

od 0.55 do 1.00 se jasno vidi da Vettel ulazi u putanju indijca, ako u fokusu drzimo sva tri auta. Opet kazem, narain je vjerovatno trebao izletiti sa staze pa da bude sve kako treba, ali posto nije, onda ovdje moze biti podjeljena krivica, ali nikako da je Vettel cist ko suza, a narain nekakav idiot ili krastavac (Gurke).
Zadnja izmjena: _dreamer_, dana/u 30 ožu 2012, 14:57, ukupno mijenjano 1 put.
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

A pogledaj sad ovdje
http://i.imgur.com/itcU5.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

3 bolida idu trkaćom putanjom u desno u pripremi za slijedeći zavoj koji je ulijevo. Jedino Vettel ide pravo.

Druga stvar, kamo je nestala kazna za opasnu vožnju? Sa probušenom gumom vozio je po trkaćoj liniji i ostavio djelova karbona i gume na istoj. Na njih su u zadnjem zavoju Alonso i Perez skoro naletjeli i jedva izbjegli odustajanje. Koliko ja znam, vozač koji ima problem na bolidu mora se maknut sa trkaće putanje
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

o kojoj ti trkacoj putanju pricas? pa narain je bio na trkacoj putanji.. vettel se ubacio u zavoj ispod njega.. i to je to.. rjesena stvar.. narain ga mora pustit, nema on sto vise drzat gas dok ovaj ne prodje..
pricas o autu ispred, a vettel na izlazu upravo iza auta ispred..

pa da je narain isao ravno nakon zavoja.. opet je krastavac kad je tamo vettel.. skrece ili ne skrece nema veze jer ga mora pustit..

vettel ima odgovorsnot kod zaobilazenja jasno.. kao i svatko tko pretice.. odgovornost i mora vodit racuna da ne napravi glupost ko recimo button.. to je i napravio.. presao ga je bez kontakta i tu njegova odgovornost zavrsava..

sto se tice opasne voznje.. guma je u pitanju, nije karbon.. gume ionako ima po cijeloj stazi.. to sto je isao po trkacoj.. za to bi trebao vjerojatno popit kaznu..

a ove su ti strelice u biti dokaz za krivicu naraina : )
ukoliko njegova ide prema vettlu sve je jasno ;) a tako nekako je upravo i bilo i to je cijela prica..
Zadnja izmjena: Armanini, dana/u 30 ožu 2012, 15:04, ukupno mijenjano 2 puta.
rFactor F1 HR server Info
slika
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

ne, vettel mora voditi računa da ne skrene u ovoga, što i nije napravio. niti ga je izgurao, niti je skrenuo, u njega niti ga je okrznuo. jedino na što se vi hvatate je da je kar bio na trkaćoj putanji a vettel ne. ti tvrdiš još veću besmislicu, a to je da vozač na trkaćoj putanji može kosit sve redom. jel ima oči? ima. jel vidio vettela? je. jel se prerano vrati? je.
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

Ovdje se vidi kako je Narain skoro izgubio bolid i prije dolaska Vettela (0:06), kad je puštao onu ekipu ispred. Ali se fino vidi i Vettelova korekcija volanom na 0:09 sekundi. Nije bilo baš najzgodnije mjesto za naletit na nekog tko je...krastavac :D
slika
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

_dreamer_ je napisao/la:
vidc je napisao/la:
damjan.cule je napisao/la:Karthikeyan je mogao ići ravno? A zašto je Vettel nastavio ravno prema lijevom rubu staze, a ne pratio putanju koja ide prema desno?
pogledaj onboard snimku s vettelovog bolida. nije išao prema lijevom rubu nego je vozio ravno (paralelno s rubom staze) i pripremao se ići na desnu stranu.
ne znam šta raspravljam kad se na videu vidi da kartikejan skreće desno i udara u vettela. valjda se htio ubaciti u vettelovu zajvetrinu da bi se probao približiti marussia-i i loše procjenio, odnosno pogriješio.
stvarno ne kontam kako to ne vidite...začuđuje me da netko tko s velikim zanimanjem prati ovaj sport ne može donijeti ispravan zaključak kod ovakvih situacija...
Pa covjece dragi, kakvo ravno, o kakvom mi ravnom ovdje pricamo? I pokojni Senna je isao ravno, pa?

Vettel je "iduci ravno" skrenuo sa trkace putanje, on da je drzao putanju koju je drzalo auto ispred njega, ne bi 1000% doslo do kolizije. Umjesto toga, Vetel je de facto usao u putanju Kartikeyana, koji to NIJE MOGAO ocekivati, jer je logicno bilo da Vettel prati liniju kretanja auta ispred njega...

Prvo prouci malo stazu, pa onda govori o tome da li je ravno zapravo ravno, i da li je ono bilo ispravno. U najboljem slucaju je ovdje podjeljena krivica, i to samo iz razloga sto je Kartikeyan auto koje je zaostajalo za citav krug. A objektivno govoreci, radi se Vettelovoj greski, bez ikakve sumnje. I onda se on nadje pamentan da nekoga naziva idiotom... Jedini idiot u toj svoj prici je on.
ja ovu stazu znam napamet...znam da je u ovom zavoju, na izlazu, idealna putanja točno tamo gdje se nalazi karthikeyan (vidi bolid ispred kartikejana, vidi onboard snimke na ovoj stazi) i da je vettel sišao s idealne putanje da ga obiđe...nakon toga je držao auto ravno da se vrati do idealne putanje, odnosno suhog dijela staze, i osim toga ostavlja dovoljno prostora sa svoje lijeve strane. ja ne znam šta je čovjek više trebao uraditi...i naravno da se ima pravo ljutiti, tko ne bi??
ajmo ljudi, nemojte se blamirati

EDIT: ako niste znali, ČAK i vozač koji se nalazi na idealnoj putanji MORA koristiti oči i trebao bi vidjeti kada ga netko pretekne i ubacuje se ispred da završi preticanje i ipak ne udariti svojim bolidom u njegov,bez obzira na to što ga trkaća putanja tako jako privlači da to uradi... a sve ovo se posebno odnosi na vozače koje se pretiče za cijeli krug
Zadnja izmjena: vidc, dana/u 30 ožu 2012, 15:11, ukupno mijenjano 1 put.
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Armanini je napisao/la:o kojoj ti trkacoj putanju pricas? pa narain je bio na trkacoj putanji.. vettel se ubacio u zavoj ispod njega.. i to je to.. rjesena stvar.. narain ga mora pustit, nema on sto vise drzat gas dok ovaj ne prodje..
pricas o autu ispred, a vettel na izlazu upravo iza auta ispred..

pa da je narain isao ravno nakon zavoja.. opet je krastavac kad je tamo vettel.. skrece ili ne skrece nema veze jer ga mora pustit..
NArain je bio na trkacoj liniji, a pod trkacom putanjom smatram smjer u kojem se treba kretati auto.

Pogledaj gore iznad video, drzi u fokusu sva tri auta i bice ti jasno da je Vettel usao Narainu u liniju, neovisno o tome je li trkaca ili nije.

gdje pise da narain nema pravo drzati gas dok ga ovaj ne obidje?

Narain je njega pustio, ali Vettelu nije bilo dovoljno 4/5 staze, pa je morao ocigledno ici jos vise na lijevo... Da, greska je sto je narain uzeo za pravo da koristi pri obilazenju 1/5 staze, to je bilo previse
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ma shvati vise da se ne trkaju lol.. u pitanju je zaobilazenje i fkng postivanje plave zastave.. oke, vjerojatno ga je vettel iznenadio obzirom da je izgubio tu kantu par sec prije.. ukoliko je to istina, onda razlog vise za popustit gas dok se ne rjesi situacija (dok vettel ne prodje)..

u svakom pravilniku valjda stoji da vozac pod plavom zastavom mora propustit vozaca koji ga pretice na siguran nacin?

ako nije siguran da ce uspjet zadrzat bolid do vettla (koji ima pravo bit gdje god hoce na stazi uz uvjet da pusti dovoljno prostora za drugi bolid - sto se iz gornje slike vidi da je ispunjeno) onda kume pusti malo gas.. znam da si bio na poleu i da si super vozac, al ne trkas se s vettlom.. i dalje ne kuzim sto je htio.. lovit vettla u kratki slip? lovit marrusiu? koja je vjerojatno u nekom sasvim trecem krugu..

bottom line.. nije narain napravio nis posebno lose, nit je zasluzio kaznu.. dogodi se.. sranje.. nije ni njemu drago.. al nemozes krivit vettla..
slika
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

U redu, jasno mi je da se ne trkaju. U tome se valjda mozemo obojica sloziti. :D

Mozes li se sloziti sa mnom oko slijedeceg:

1. Narain je Vettela propustio Vettela u krivini na siguran nacin.
2. Okolnosti su bile takve (Vettelova zurba da ga pretekne sto prije) da se Narain u tom momentu nalazio na trkacoj liniji.
3. Narain je imao relativno malo prostora na da ide lijevo od trkace linije.
4. Vettel je znao u momentu obilazenja da je Narain na trkacoj liniji i uprkos tome je skrenuo u trkacu liniju prije nego je bio citavim autom ispred Naraina.
5. Naraina je taj potez vjerovatno iznenadio, nije ocekivao da ce Vettel odmah "uletiti" u trkacu liniju.
5. Narain je dakle objektivno mogao ici jos malo lijevo.

Ja ne krivim eksplicitno Vettela, vec i sam smatram da se to moze okarakterisati kao incident. Ali naravno, politika je ucinila svoje.
Zadnja izmjena: _dreamer_, dana/u 30 ožu 2012, 15:30, ukupno mijenjano 1 put.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Armanini je napisao/la:sto se tice opasne voznje.. guma je u pitanju, nije karbon.. gume ionako ima po cijeloj stazi.. to sto je isao po trkacoj.. za to bi trebao vjerojatno popit kaznu..
Bilo je i gume i karbona kojeg je guma pokidala sa krila i sa onih dodataka na brake ductu.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

dosadno mi bilo pa sam i nacrtao :D

slika
ovako nekako to izgleda...
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

i da je Vettel umjesto ravno odmah krenuo skretati prema trkaćoj liniji do kontakta nebi došlo ;)

btw, pohvale na trudu :)

slika
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

vidc je napisao/la:dosadno mi bilo pa sam i nacrtao :D

[ [url=http://img705.imageshack.us/img705/1563/84844662.png] ][/url]

Da, tako nekako... I tu, kao sto i sam vidis, se Vettel ubacuje u idealnu liniju iako nije citavom duzinom prosao Naraina.

Obojica snose dio krivice, i zato smatram da nije posteno bilo da se indijac kazni.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

_dreamer_ je napisao/la:

Da, tako nekako... I tu, kao sto i sam vidis, se Vettel ubacuje u idealnu liniju iako nije citavom duzinom prosao Naraina.

Obojica snose dio krivice, i zato smatram da nije posteno bilo da se indijac kazni.
vettel je u trenutku dodira držao pravac tj.nije napravio nikakav iznenadan potez koji bi zbunio karthikeyana, nije skretao prema njemu. to mu se desilo u turskoj 2010. kad je počeo skretati a webber držao pravac i onda je došlo do dodira ali ovdje je čovjek išao ravno a narain skrenuo u njega prateći trkaću liniju. drukčije rečeno, narain je vozio kao da nije bilo nikoga ispred njega.
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Nije mi jasno kako Vettel može biti kriv ako ne Kartikeyan na trkaćoj liniji? Na onim snimkama se vidi da je Vettel malo izgubio bolid i išao malo prema Kartikeyanu, ali isto tako da je Kartikeyan išao prema Vettelu, a po meni on nema pravo da ide prema njemu dok ga ovaj ne prestigne za cjeli krug i na kraju je Kartikeyan mogao da prikoči kad je vidio da će doć do sudara
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač

vidc je napisao/la:
_dreamer_ je napisao/la:

vettel je u trenutku dodira držao pravac tj.nije napravio nikakav iznenadan potez koji bi zbunio karthikeyana, nije skretao prema njemu. to mu se desilo u turskoj 2010. kad je počeo skretati a webber držao pravac i onda je došlo do dodira ali ovdje je čovjek išao ravno a narain skrenuo u njega prateći trkaću liniju. drukčije rečeno, narain je vozio kao da nije bilo nikoga ispred njega.
Jeste drzao pravac na volanu, ali ne na samoj stazi. Na to zelim da ukazem. Ako smjer trkace linije nalaze da u datom momentu u poziciji, u kojoj se nalazio Vetttel, ne drzis pravac na volanu, vec da lagano skreces u desno, onda je Vettelovo drzanje volana ravno ipak bilo iznenadjenje za Naraina koji se nalazio pored.

Ovo podvuceno mozes komotno i ovako da interpretiras: Vettel je se vracao u trkacu liniju kao da nije bilo nikoga pored njega.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

damjan.cule je napisao/la:i da je Vettel umjesto ravno odmah krenuo skretati prema trkaćoj liniji do kontakta nebi došlo ;)

btw, pohvale na trudu :)
hvala :D
pa da je odmah počeo skretati na trkaću liniju, tek onda bi udario u karthikeyana i u tom slučaju bi snosio dobar dio krivice :biggrin:

@dreamer: vettel je već velikim dijelom bolida bio ispred, nema šanse da on može procijeniti da li je za tih 4-5 cm uspio preteći vozača iza, ali ono što može uraditi i što je uradio je da je ostavio prostora s lijeve strane da vozač od iza može nastaviti voziti po stazi ako to nije slučaj.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Iako još uvijek stojim iza svojih riječi da je Vettel kriv, mislim da su suci u utrci to procijenili kao trkaći incident i zato Narain nije odmah dobio nikakvu kaznu. Tek na kraju utrke se RB žalio, Vettel kukao i Narain popio kaznu za nešto u čemu su oboje krivi (ali po meni, Vettel više)

slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

jos jednom - trkaci incident bi bio da su se utrkivali..
shvatite vise da je to znacajna razlika..
slika
f430
Navijam za: fernando alonso

Post Postao/la f430 »

Armanini je napisao/la:jos jednom - trkaci incident bi bio da su se utrkivali..
bilo pa proslo, jedino je bitno da je vettel osto bez bodova
darky
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: McLaren

Post Postao/la darky »

to je čisti trkači incident, a kriv je vetel
em ima brži auto, em treba paziti kako se pretiče, pa ne možeš nekoga zaobilaziti na 5 cm od njegova auta

i sad mi nek samo neko objasni zašto je HRT nakon preticanja za cijeli krug brži od vetela koji ga pretiče i da HRT udara u RB ako vetel nije za*ebo
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

darky je napisao/la:
em ima brži auto, em treba paziti kako se pretiče, pa ne možeš nekoga zaobilaziti na 5 cm od njegova auta

i sad mi nek samo neko objasni zašto je HRT nakon preticanja za cijeli krug brži od vetela koji ga pretiče i da HRT udara u RB ako vetel nije za*ebo
A kad prestiže Alonso Hamiltona, ili Hamilton alonsa tako onda je to odličan potez?
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

darky je napisao/la:

idemo opet - nije trkaci incident jer se ne utrkuju..
zasto ne bi mogao nekog zaobilaziti 5 cm od auta? gdje to pise?
ako se mogu utrkivat 5 cm od auta, onda valjda moze ovaj krastavac koji se ne utrkuje drzat bolid da ne dodje do kontakta..
a imao je barem barem metar jos do pasice..

tako je - mora pazit kako se pretice.. al pass je bio gotov.. ne kuzim sto ima dalje pazit.. druga stvar da se utrkuju.. morate shvatit razliku...

hrt je brzi jer se vettel ubacio ispod njega, narain je na trkacoj putanji - ima vise (relativno) brzine na izlazu..
i bas zato jer je situacija takva - zaobilazi te auto koji ti se ubacio unutra, dakle nece bit jako brz na izlasku morao je imat to na umu i ne stisnut gas ko mutav..
slika
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

Mogao je i Vettel biti malo oprezniji i obazriviji prema HRT-u. Imao je čist dovoljno staze i ispred sebe i desno od sebe da to izvede rutinski kao u 99,9 % zaobilaženja za cijeli krug.
Sam si je kriv
Michael is faster than you!!
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

moram priznat da ni na jednoj temi dosad nisam vidio toliko malu dozu objektivnosti kao na ovoj
Odgovori