Pirelli says it is surprised at accusations from Michael Schumacher that the current generation of tyres are not allowing drivers to push their cars to the limit.
On the back of a frustrating afternoon in Bahrain, where Schumacher could not make the progress through the field that he had hoped for, the seven-time champion hit out at the way drivers are being forced to look after their tyres.
"The main thing I feel unhappy about is that everyone has to drive well below a driver's, and in particular, the car limits to maintain the tyres," he told BBC Radio 5.
"I just question whether the tyres should play such a big importance, or whether they should last a bit longer - and that you can drive at normal racing car speed and not cruise around like we have a safety car."
Pirelli's director of motorsport Paul Hembery said he was taken aback by those criticisms, especially because Schumacher had been so happy with the tyres throughout winter testing.
"I'm disappointed to hear those comments from someone of Michael's experience," he told AUTOSPORT. "Others were getting on with the job and getting their tyres to work. His comments during winter testing were that he was very happy with the tyres, and now he seems to have changed his tune."
Schumacher added in his post-race summary that he thinks Pirelli should reconsider its approach to tyres – because the problems of not being able to push to the limit were being experienced by too many people.
"I'm not happy about the situation, lets see what happens in future," explained the Mercedes driver. "If it would be a one-off car issue, then you could say it's up on us to deal with it.
"But basically it is everybody with maybe one or two exceptions. And if it is 80 per cent of the field that has this problem, then maybe the tyre supplier should think about that."
Michael Schumacher
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- Igor18
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Schumachera
Re: Michael Schumacher
Michael is faster than you!!
- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
evo i na hrvatskom : http://www.f1racing.com.hr/formula-1/sc ... ao-pirelli" onclick="window.open(this.href);return false;Igor18 je napisao/la:Pirelli says it is surprised at accusations from Michael Schumacher that the current generation of tyres are not allowing drivers to push their cars to the limit.
On the back of a frustrating afternoon in Bahrain, where Schumacher could not make the progress through the field that he had hoped for, the seven-time champion hit out at the way drivers are being forced to look after their tyres.
"The main thing I feel unhappy about is that everyone has to drive well below a driver's, and in particular, the car limits to maintain the tyres," he told BBC Radio 5.
"I just question whether the tyres should play such a big importance, or whether they should last a bit longer - and that you can drive at normal racing car speed and not cruise around like we have a safety car."
Pirelli's director of motorsport Paul Hembery said he was taken aback by those criticisms, especially because Schumacher had been so happy with the tyres throughout winter testing.
"I'm disappointed to hear those comments from someone of Michael's experience," he told AUTOSPORT. "Others were getting on with the job and getting their tyres to work. His comments during winter testing were that he was very happy with the tyres, and now he seems to have changed his tune."
Schumacher added in his post-race summary that he thinks Pirelli should reconsider its approach to tyres – because the problems of not being able to push to the limit were being experienced by too many people.
"I'm not happy about the situation, lets see what happens in future," explained the Mercedes driver. "If it would be a one-off car issue, then you could say it's up on us to deal with it.
"But basically it is everybody with maybe one or two exceptions. And if it is 80 per cent of the field that has this problem, then maybe the tyre supplier should think about that."
LJUBIM TE MICHAEL!!! nadam se da ce njegove rijeci bar malo utjecat da se gume pobooljsaju.... jer ovo mi je gadno za gledat i slusat stalno o gumama...
McLaren u <3
- Igor18
- Veteran
gume su definitivno donjele dodatni draž, meni osobno se nikad nije sviđalo to kaj nakon 5 krugova utrke odu u 3 pm..
hm.. ak veli da vozači ne mogu voziti na maksimumu onda se ipak treba zapitati, dali želimo gume koje će se raspast nakon 5 krugova i gdje se utrkivanje svelo na jednu stvar , a to je ko će bolje čuvati gume ili želimo da vozači voze bolide do maksimuma svojih mogućnosti...
možda bi ipak mogli za iduću sezonu malo razmotrit stvari sa gumama, siguran sam da se može napravit guma koja će davati jednaku draž a da ipak može potrajat koji krug više da se vozači ne moraju brinuti i voziti ko po ledu u strahu da gume ne potroše u 3. krugu.
hm.. ak veli da vozači ne mogu voziti na maksimumu onda se ipak treba zapitati, dali želimo gume koje će se raspast nakon 5 krugova i gdje se utrkivanje svelo na jednu stvar , a to je ko će bolje čuvati gume ili želimo da vozači voze bolide do maksimuma svojih mogućnosti...
možda bi ipak mogli za iduću sezonu malo razmotrit stvari sa gumama, siguran sam da se može napravit guma koja će davati jednaku draž a da ipak može potrajat koji krug više da se vozači ne moraju brinuti i voziti ko po ledu u strahu da gume ne potroše u 3. krugu.
- McLewis
- Veteran
je da su utrke postale "zanimljive" kako to gledas, ima pretjecanja, ali vecina ih se desi kao da se polazi kraj spomenika... gledaj kimija u kini, sjecam se jos dobro lewisa kako je prosao alonsa prosle god u kini, kao da ovaj stoji..... nije meni to ona formula koju volim, ja bi i da se vrati točenje goriva tokom utrke i kvalitetu guma kakvu je imao bridgestone....
McLaren u <3
- vidc
- Veteran
- Navijam za: Scuderia Ferrari
ove gume su loše,generalno govoreći. ali da rade show,rade....
idealno bi bilo da imamo gume koje možeš stisnuti koliko god hoćeš i da traju 15-ak krugova a ako ih štediš da traju 30ak krugova, s time da stiskanjem voziš sekundu brže krugove...
na taj način bi imali situaciju gdje je vozač koji je odvezao 30 krugova stiskajući imao jedan odlazak u boks, ali i nadoknadio ga i oba bi bili tu negdje.
ovako vozači uglavnom nemaju izbora nego moraju pazit na gume...kome se poklopi s temperaturom staze i setupom, taj pobjeđuje...
vrijednosti sam otprilike bubnuo, al kontate šta želim reći. Dakle gume između ovih sad i onih neuništivih bridgestonki koje su mijenjali samo zato što su morali, mogle su trajati cijelu utrku...
idealno bi bilo da imamo gume koje možeš stisnuti koliko god hoćeš i da traju 15-ak krugova a ako ih štediš da traju 30ak krugova, s time da stiskanjem voziš sekundu brže krugove...
na taj način bi imali situaciju gdje je vozač koji je odvezao 30 krugova stiskajući imao jedan odlazak u boks, ali i nadoknadio ga i oba bi bili tu negdje.
ovako vozači uglavnom nemaju izbora nego moraju pazit na gume...kome se poklopi s temperaturom staze i setupom, taj pobjeđuje...
vrijednosti sam otprilike bubnuo, al kontate šta želim reći. Dakle gume između ovih sad i onih neuništivih bridgestonki koje su mijenjali samo zato što su morali, mogle su trajati cijelu utrku...
- Armanini
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
dakle, da se pozicije mjenjaju kroz boxeve i da se vozi 95% utrke na jednom setu softica? a lol.., ja bi i da se vrati točenje goriva tokom utrke i kvalitetu guma kakvu je imao bridgestone....
gume sad nisu uopce lose, dapace.. osim pol tone smeca koje bude izvan trkace linije sto obeshrabruje vozace na preticanje..
stvar je u broju setova koje imaju na raspolaganju i retardiranoj ideji da se pocne taktizirat u subotu..
da imaju gume za kvalifikacije, pa makar samo jedan set meksih vise za q3 bilo bi sve oke..
i da kombiniraju crvene sa tvrdim

- McLewis
- Veteran
pa??? meni draze da voze ako i treba cijelu utrku na jednim gumama ali da se voze cijelu utrku na maximumu, nego ovo o gumama stalno stalno slusat.... gume ovo gume ono sad je mclaren rekao da ce najbolje proci oni koji najbolje gume budu razumijevali??? alo pa jel se utrkuju ili proucavaju trajnost guma i kako ih sacuvat!!!! bile su mi cak bolji takticki dvoboji na stazi ali gdje se vozilo na noz, nego ovo jedan protiv drugog gdje se prolazi vecinom jedan kraj drugoga zbog istrosenosti guma...Armanini je napisao/la:dakle, da se pozicije mjenjaju kroz boxeve i da se vozi 95% utrke na jednom setu softica? a lol.., ja bi i da se vrati točenje goriva tokom utrke i kvalitetu guma kakvu je imao bridgestone....
gume sad nisu uopce lose, dapace.. osim pol tone smeca koje bude izvan trkace linije sto obeshrabruje vozace na preticanje..
stvar je u broju setova koje imaju na raspolaganju i retardiranoj ideji da se pocne taktizirat u subotu..
da imaju gume za kvalifikacije, pa makar samo jedan set meksih vise za q3 bilo bi sve oke..
i da kombiniraju crvene sa tvrdim
McLaren u <3
- Armanini
- Svjetski prvak
svima je isto, svi voze iste gume, samo kazem, problem je sto ne voze svi na jednakim gumama i to je ta pizdarija zbog nedovoljnog broja setova..
a za bridgstonice i pitove necu komentirat jer nisam nikad volio nadoljevanje goriva i taktiziranje.. a pogotovo gume na kojima se voze cijelu utrku (right, uz voznju na noz
a voznje na noz nema vec godinama, od kad su restrikcije u vidu broja motora, mjenjaca, vozi se i utrkuje na drugi nacin..
pa opet, pogledaj malo na drugi nacin, i utrku jucer i lov kimija na vettla i zadnji stint kad su bili na jednakim gumama..
jel bilo interesantno? jel kimi rezao vremena? vozili su 15 krugova svaki svoj tempo koliko ide i bok.. dok je sve do tih zadnjih 15 krugova kimi topio vrijeme, probijao se i to vjerojatno zbog novih setova..
nemoze se jedno i drugo..
a za bridgstonice i pitove necu komentirat jer nisam nikad volio nadoljevanje goriva i taktiziranje.. a pogotovo gume na kojima se voze cijelu utrku (right, uz voznju na noz

a voznje na noz nema vec godinama, od kad su restrikcije u vidu broja motora, mjenjaca, vozi se i utrkuje na drugi nacin..
pa opet, pogledaj malo na drugi nacin, i utrku jucer i lov kimija na vettla i zadnji stint kad su bili na jednakim gumama..
jel bilo interesantno? jel kimi rezao vremena? vozili su 15 krugova svaki svoj tempo koliko ide i bok.. dok je sve do tih zadnjih 15 krugova kimi topio vrijeme, probijao se i to vjerojatno zbog novih setova..
-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
@Armanini..Kimi je bio juce u zadnjem stintu na meksoj dok Vettel na tvrdjoj gumi 

Alonsista hasta la muerte..
- McLewis
- Veteran
a di je taj kimi bio u kvalifikacijama??? di je taj kimi bio u kini??? ima to sve svoje, ali glupo je da gume odlucuju o svemu.... sve se vrti oko guma.... taj kimi je 2005. u australiji na utrci na kojoj se ne pretjece stigao sa zadnejg startnog mjesta na 8. a u bahreinu godinu poslije sa 22. na 3. mjesto.... jadno je sve to postalo.... jadno i pre jadno... jel tebi nije bolje gledat jednog Schumachera koji je 98 u Madjarskoj vozio 3 stinta u slabijem Ferrariju kojeg je gazio i razvaljivao iz kruga u krug i vozio nemoguce, nego kako svi cuvaju gume i tu i tamo se obilaze jer nisu dovoljno gume sacuvali???Armanini je napisao/la:svima je isto, svi voze iste gume, samo kazem, problem je sto ne voze svi na jednakim gumama i to je ta pizdarija zbog nedovoljnog broja setova..
Zadnja izmjena: McLewis, dana/u 23 tra 2012, 16:48, ukupno mijenjano 1 put.
McLaren u <3
- Scuderia
- Moderator
- Navijam za: Michael-Mick Schumacher
- FerrariF1
- Početnik
- Navijam za: Ferrari - RAI - HAM
MSC ima pravo za gume jer su katastrofa prava mislim da je bolja sava i tigar 

Hvala MSC i RAI sto su Ferrari F1 Team drzali u vrhu
-
- Test vozač
- Navijam za: Za kog ove godine navijat
ma trebalo bi
1. Umjesto guma za svaki vikend dati im određeni broj setova za sezonu . Stim da gume za trening imaš jednu hrpu guma a za utrku drugu
2. Gume napraviti da kad su toplije (kad se brže vozi) manje troše mislim dodati u gume neko vezivo koje s temperaturom bolje drži
1. Umjesto guma za svaki vikend dati im određeni broj setova za sezonu . Stim da gume za trening imaš jednu hrpu guma a za utrku drugu
2. Gume napraviti da kad su toplije (kad se brže vozi) manje troše mislim dodati u gume neko vezivo koje s temperaturom bolje drži

- darky
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
dečki o gumama možete raspravljati ovdje http://forum.f1-hr.com/viewtopic.php?f=3&t=3866" onclick="window.open(this.href);return false;spacedoc je napisao/la:ma trebalo bi
AMEN !
Svaki iduci post koji ne bude imao veze sa Michaelom se brise !
Scud
- Domi
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Schumacher - Kimi
Michael Schumacher has renewed his attack on Pirelli's current specification of tyres - claiming that racing with them is like driving on 'raw eggs'.
The seven-time world champion criticised the rubber after the Bahrain Grand Prix when he suggested that drivers were not being able to push their cars to the limit because they needed to conserve their tyres too much.
Although Schumacher has been a lone voice in hitting out at the tyres - with other drivers happy to accept the challenge thrown at them – the German stands firm that the situation is not good.
"I just think that they're playing a much too big effect because they are so peaky and so special that they don't put our cars or ourselves to the limit," Schumacher told CNN in an interview broadcast ahead of this weekend's Spanish Grand Prix.
"We drive like on raw eggs and I don't want to stress the tyres at all. Otherwise you just overdo it and you go nowhere."
Pirelli has said numerous times that it is producing the kind of tyres that teams have asked it to – with high degradation proving to be a key factor in helping spice up the spectacle.
Despite his criticism of the tyres, Schumacher is still positive about the progress being made by Mercedes and thinks that more wins this year – following Nico Rosberg's maiden triumph in China – could be on the cards.
"We have luckily got one win under our belt," he said reflecting on the campaign. "I was a bit unlucky in that race as we could have got a 1-2 without doubt, but it proves that we have made a huge step because you have to consider where we came from last year - it was not what we were really looking for.
"Starting the Silver Arrows new generation, for two years we had medium success and finally we managed a victory. I am pretty sure we can have other good races this year – being on the podium and maybe being on top of the podium."
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
- McLewis
- Veteran
Domi je napisao/la:Michael Schumacher has renewed his attack on Pirelli's current specification of tyres - claiming that racing with them is like driving on 'raw eggs'.
The seven-time world champion criticised the rubber after the Bahrain Grand Prix when he suggested that drivers were not being able to push their cars to the limit because they needed to conserve their tyres too much.
Although Schumacher has been a lone voice in hitting out at the tyres - with other drivers happy to accept the challenge thrown at them – the German stands firm that the situation is not good.
"I just think that they're playing a much too big effect because they are so peaky and so special that they don't put our cars or ourselves to the limit," Schumacher told CNN in an interview broadcast ahead of this weekend's Spanish Grand Prix.
"We drive like on raw eggs and I don't want to stress the tyres at all. Otherwise you just overdo it and you go nowhere."
Pirelli has said numerous times that it is producing the kind of tyres that teams have asked it to – with high degradation proving to be a key factor in helping spice up the spectacle.
Despite his criticism of the tyres, Schumacher is still positive about the progress being made by Mercedes and thinks that more wins this year – following Nico Rosberg's maiden triumph in China – could be on the cards.
"We have luckily got one win under our belt," he said reflecting on the campaign. "I was a bit unlucky in that race as we could have got a 1-2 without doubt, but it proves that we have made a huge step because you have to consider where we came from last year - it was not what we were really looking for.
"Starting the Silver Arrows new generation, for two years we had medium success and finally we managed a victory. I am pretty sure we can have other good races this year – being on the podium and maybe being on top of the podium."
neka, neka, samo neka kritizira, jos kad bi mu se malo vise vozaca pridruzilo, mislim da bi se nesta i poduzelo...
McLaren u <3
- Igor18
- Veteran
Čovjek vjerovatno zna kaj govori. Super je to, kaotične utrke ali ja bi ipak da oni mogu ganjat te bolide do maximuma, a ne da umjesto toga moraju "čuvati" gume... koda su na utrkama izdržljivosti.
Hoću ovakve vožnje
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b4NKaAAg ... re=related[/youtube]
Iz kruga u krug
Hoću ovakve vožnje
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=b4NKaAAg ... re=related[/youtube]
Iz kruga u krug
- Alonso Fernando
- Rezervni vozač
- Navijam za: Fernando Alonso only
Moram podrzati Schummya,stvarno je prevelika uloga guma.Uvijek su bile vazne ali sad se samo o cuvanju guma razbijaju glave.
Mislim,nonsens je da F1 bolid ne smije stiskati do kraja.
Jeste primjetili da motori ne rikavaju nikome.
Mislim,nonsens je da F1 bolid ne smije stiskati do kraja.
Jeste primjetili da motori ne rikavaju nikome.
- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Za takve vožnje nisu problem samo gume nego i motor i mjenjač kad ih se nesmije mjenjat na svakoj trci, pa moraju i tu taktiziratIgor18 je napisao/la:Čovjek vjerovatno zna kaj govori. Super je to, kaotične utrke ali ja bi ipak da oni mogu ganjat te bolide do maximuma, a ne da umjesto toga moraju "čuvati" gume... koda su na utrkama izdržljivosti.
Hoću ovakve vožnje
http://www.youtube.com/watch?v=b4NKaAAg ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
Iz kruga u krug

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- FerrariF1
- Početnik
- Navijam za: Ferrari - RAI - HAM
Ma ove gume su katastrofa ja isto tako mislim odavno i sve se svelo na neke taktike a najmanje na utrke kao nekad. Sad su vozaci F1 postali prave piz*e
Hvala MSC i RAI sto su Ferrari F1 Team drzali u vrhu
- Alonso Fernando
- Rezervni vozač
Na znam zasto se recimo Hamilton ne zali.Button koji je osrednji vozac profitira na gumama.Ime kao Hamilton bi uz Schummyja
sigurno doprinijelo da malo razmisle o stvari.
Zadnja izmjena: Alonso Fernando, dana/u 09 svi 2012, 10:43, ukupno mijenjano 1 put.
- senamozart
- Rezervni vozač
- Navijam za: F1 McLaren Team
mislim da schumacher ima potpuno pravo glede svojih kritika prema pirrelijevim gumama.
istina ne simpatiziram tog vozača ali ovdje ima potpuno pravo da to kaže.
agresivan je vozač kao i sami hamilton i mislim da nije točno što kolega fernando kaže.hamilton je bio među prvim vozačima koji su kritizirali gume a sad kad je vidio da od kritike nema ništa izgleda da mora promijenit stil vožnje što ja nikako ne volim.takav je i schumacher izgleda samo što se njemu ne da mijenjati išta sa svojih 42 godine.
smatram da bi schumacher sa drugačijim gumama bio bolji od npr. rosberga,buttona i samog vettela a jedina konkurencija sa istim bolidom bio bi mu sam hamilton.bar po stilu vožnje.
istina ne simpatiziram tog vozača ali ovdje ima potpuno pravo da to kaže.
agresivan je vozač kao i sami hamilton i mislim da nije točno što kolega fernando kaže.hamilton je bio među prvim vozačima koji su kritizirali gume a sad kad je vidio da od kritike nema ništa izgleda da mora promijenit stil vožnje što ja nikako ne volim.takav je i schumacher izgleda samo što se njemu ne da mijenjati išta sa svojih 42 godine.
smatram da bi schumacher sa drugačijim gumama bio bolji od npr. rosberga,buttona i samog vettela a jedina konkurencija sa istim bolidom bio bi mu sam hamilton.bar po stilu vožnje.

- darky
- Profesionalni vozač
- Navijam za: McLaren
hamliton, button čak i alonso moraju držati jezik za zubima... (zbog bernija)Alonso Fernando je napisao/la:Na znam zasto se recimo Hamilton ne zali.Button koji je osrednji vozac profitira na gumama.Ima kao Hamilton bi uz Schummyja
MSC se ne boji nikoga, em je 7x prvak što daje posebnu težinu izjavama, a najgore kaj mu se može dogoditi je F1 mirovina
i sam mercedes stoji iza MSC.a što daje dodatnu ozbiljnost cijeloj stvari
- Alonso Fernando
- Rezervni vozač
Button nema ni razloga da se zali.Hamiltonu i Kimmiju sigurno ne pasu ovakve gume,a oni su svjetski prvaci.Alonso ima los bolid tako da ne znam koliko gume igraju ulogu.Kada bi tri svjetska prvaka digla glas,ali istovremeno a ne svaki ponaosob nakon godinu ne bih se to moglo ignorirati.
- Cuky
- Moderator
Napisao sam i na GP1 portalu:
Očito da ima nešto u ovim Schumacherovim žalbama na loše gume. Pa prva Superbike utrka je u nedjelju u Monzi prekinuta oko polovice jer su se gume za mokro raspadale na stazi koja se lagano sušila, a bilo je premokro za intermedije ili slikove. Ako se zna da Pirelli radi gume za SBK onda to nešto govori o tome kakve oni gume rade...neznam baš kakva im je reklama raditi gume koje se raspadaju...
Očito da ima nešto u ovim Schumacherovim žalbama na loše gume. Pa prva Superbike utrka je u nedjelju u Monzi prekinuta oko polovice jer su se gume za mokro raspadale na stazi koja se lagano sušila, a bilo je premokro za intermedije ili slikove. Ako se zna da Pirelli radi gume za SBK onda to nešto govori o tome kakve oni gume rade...neznam baš kakva im je reklama raditi gume koje se raspadaju...
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”