"Jenson made a precautionary stop on the track during the session’s dying minutes, and the car was recovered safely."mrd je napisao/la:Button opet stao.
Formula 1 team - McLaren F1 Team [MCL36]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- King iCool
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: McLaren
- Kontakt:
Re: Formula 1 team - McLaren
- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
Na internetu se pojavila vijest dy je mclaren kupio cosworth!!! Oni su to demantirali aki gdje ima dima... Moze li netko pronaci nekakvu informaciju???
McLaren u <3
- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
...te špekulacije su bile već ranije aktualne...od onih trentaka kada je izgubljena "ekskluziva" na mercedesove motore...koliko se sjećam neki eminentniji kolumnisti (ne Jergović) su to predviđali kao logičan i vjerojatan potez Mcl a nakon toga se isto pojavilo i na raznim forumima...da se to dogodi ili kada se to dogodi ne bi me iznenadilo jer je to u stvari i jako logičan nastavak razvoja cijele korporacije Mcl...McLewis je napisao/la:Na internetu se pojavila vijest dy je mclaren kupio cosworth!!! Oni su to demantirali aki gdje ima dima... Moze li netko pronaci nekakvu informaciju???
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Zašto bi to bilo jedino logično rješenje? Ni Lotus nema svoje motore, a opet proizviode aute. Sjećam se da ih se povezivalo sa BMWovim motorima i da su ih kupili, trebali kupiti i nedavno se tu pričalo o tome, ali sam zaboravio detalje oko togaToon je napisao/la:...te špekulacije su bile već ranije aktualne...od onih trentaka kada je izgubljena "ekskluziva" na mercedesove motore...koliko se sjećam neki eminentniji kolumnisti (ne Jergović) su to predviđali kao logičan i vjerojatan potez Mcl a nakon toga se isto pojavilo i na raznim forumima...da se to dogodi ili kada se to dogodi ne bi me iznenadilo jer je to u stvari i jako logičan nastavak razvoja cijele korporacije Mcl...McLewis je napisao/la:Na internetu se pojavila vijest dy je mclaren kupio cosworth!!! Oni su to demantirali aki gdje ima dima... Moze li netko pronaci nekakvu informaciju???

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Dero
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Ferrari
Mclaren nema svoj pogon za proizvodnju motora. Ako žele povecati prodaju svojih cestovnih modela sa svojim motorima i biti vlastiti dobavljaci za F1 potrebna im je i infrastruktura.
Nema boljeg od Cosworth tvornice koja je u blizini.
Nema boljeg od Cosworth tvornice koja je u blizini.
- Toon
- Veteran
Nitko ne tvrdi da bi bilo JEDINO logično rješenje (čitanje s razumijevanjem) - no sigurno ima puno više "logike" od drugih nekih opcija. Dero kojeg mući nesanica ti je objasnio veći dio (zahvaljujem). A i motor u MP4 12c nije baš sasvim njihov ako ćemo pošteno - to je samo dorađena i poboljšana verzija nekog Nissana (s nekim brojkama i slovima) i kao takav se predstavlja -nije nastao kao pravi i novi sa svim fazama razvoja motor iz vlastite tvornice...Kenny je napisao/la:Toon je napisao/la:Zašto bi to bilo jedino logično rješenje? Ni Lotus nema svoje motore, a opet proizviode aute. Sjećam se da ih se povezivalo sa BMWovim motorima i da su ih kupili, trebali kupiti i nedavno se tu pričalo o tome, ali sam zaboravio detalje oko togaa i u MP4-12c imaju svoj motor
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
- Dani
- Legenda
- Navijam za: Hamiltona
Nissanov motor je poslužio samo kao osnovica.
Early in this project, McLaren engineering director Neil Hannemann nominated an engine for the MP4-12C that was originally developed in Nissan’s racing department. Nissan and Infiniti had raced this spinoff from the Infiniti Q45 V-8 at Le Mans (1997 and 1999) and in two Indy Racing League series (1997–2005).
Other than a 93-mm (3.66 inches) bore dimension, little of Nissan’s VRH engine exists in today’s M838T V-8. Developed in collaboration with Ricardo, this is a compact 90-degree twin-turbo V-8 with aluminum construction, Nikasil bore surfaces, dual overhead cams, and variable intake- and exhaust-valve timing. The modest 3.8-liter displacement is McLaren’s nod to the environment.
A flat-plane crankshaft evens the spacing of exhaust pulses feeding each Mitsubishi turbocharger. Maximum boost is 17.4 psi. Dry-sump lubrication allows the engine to be mounted low. The cam covers and the intake manifold are molded in composite plastic to save weight. Fuel is delivered by a port-injection system. With an 8500-rpm redline and a 593-hp peak at 7000 rpm, this engine is a screamer, though some of the audio entertainment is lost in the turbos. The exhaust pipes are routed high to clear space for a large rear diffuser.
http://www.ricardo.com/en-GB/News--Medi ... roduction/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.theengineer.co.uk/in-depth/t ... 74.article" onclick="window.open(this.href);return false;
Early in this project, McLaren engineering director Neil Hannemann nominated an engine for the MP4-12C that was originally developed in Nissan’s racing department. Nissan and Infiniti had raced this spinoff from the Infiniti Q45 V-8 at Le Mans (1997 and 1999) and in two Indy Racing League series (1997–2005).
Other than a 93-mm (3.66 inches) bore dimension, little of Nissan’s VRH engine exists in today’s M838T V-8. Developed in collaboration with Ricardo, this is a compact 90-degree twin-turbo V-8 with aluminum construction, Nikasil bore surfaces, dual overhead cams, and variable intake- and exhaust-valve timing. The modest 3.8-liter displacement is McLaren’s nod to the environment.
A flat-plane crankshaft evens the spacing of exhaust pulses feeding each Mitsubishi turbocharger. Maximum boost is 17.4 psi. Dry-sump lubrication allows the engine to be mounted low. The cam covers and the intake manifold are molded in composite plastic to save weight. Fuel is delivered by a port-injection system. With an 8500-rpm redline and a 593-hp peak at 7000 rpm, this engine is a screamer, though some of the audio entertainment is lost in the turbos. The exhaust pipes are routed high to clear space for a large rear diffuser.
http://www.ricardo.com/en-GB/News--Medi ... roduction/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.theengineer.co.uk/in-depth/t ... 74.article" onclick="window.open(this.href);return false;
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

- McLewis
- Veteran
Pustite sad jel motor u mp4/12c nissanov ili ciji vec, nego ima li kakvih informacija kakvim bolidom raspolazemo?? Jel valja ili ne?? Ja slabo radpolazem sa engleskim pa ne pratim bas te strane portale....
McLaren u <3
- Matt_77
- Početnik
Ja sam komentirao u temi testiranja citat Gary-a Andersona u kojem kaže da MP4-28 ima konstantan understeer kroz zavoj (kliže preko nosa). Kako sam reko tamo, mislim da je to posljedica Buttonovog razvoja bolida, al opet ako je pretjerano nije dobro. Isto tako, čini mi se da je to lakše ispravit nego kad bi falilo zadnjeg kraja. Ostale informacije baš ne znam, al navodno puno ljudi komentira da je McLaren jak i izgleda dobro. Vrijeme Buttona na prvi dan testiranja, s potpuno novim bolidom i hard gumama, na "zelenoj" stazi je bilo respektabilno (Massine riječi). Na testiranjima ne rade neki ogroman broj krugova pa je moje mišljenje da se drže nekog plana te ne žele otkriti sve karte i da sve ide više manje dobro. Vjerojatno će na zadnji test donesti dosta toga novog (za sada je bolid kompletno "čist", nema nikakvih usmjerivača zraka i slično), kao i u Australiju i nadam se da idu u dobrom smjeru i da nemamo razloga za brigu, osim možda pouzdanosti jer je na Mercedesovom motoru opet bilo nešto otišlo.
Sad treba čekati Melbourne i kvalifikacije da bi vidjeli stvarni odnos snaga i da vidimo koliko Perezu odgovara ovakav bolid (razvijen od strane Jensona) te se nadati prvom startnom redu.
Sad treba čekati Melbourne i kvalifikacije da bi vidjeli stvarni odnos snaga i da vidimo koliko Perezu odgovara ovakav bolid (razvijen od strane Jensona) te se nadati prvom startnom redu.

- Cuky
- Moderator
Koliko sam ja primjetio od kada pratim F1 (makar McLaren ne pratim tako detaljno kao npr. Ferrari) McLarenovi bolidi uglavnom uvijek nasljeđuju 2 stvari od prethodnika: jako tvrdo podešen ovjes (vidljivo npr. po tome što na grbavim stazama češće od drugih blokiraju kotače pri kočenju) i ponešto understeera. Tako da mislim da to nije ništa što bi trebalo brinuti navijače McLarena
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- King iCool
- Veteran
- Kontakt:
Sjećam se da su prošle godine na posljednjem testu u Barceloni svi koji su gledali bolide na stazi govorili da je RB za 0.3 - 0.5 sec brži od svi ostalih pa smo zatim u Australiji vidjeli da je RB bio za 0.5sec sporiji od Mclarena u kvalama. Mogu sad opet svi biti jako pametni ali jasno je da nitko osim timova ne zna sa koliko goriva tko vozi i šta se zapravo testira ili isprobava...
- Toon
- Veteran
...evo ti kratko i jasno: svi ozbiljni novinari i razni recimo stručnjaci upotrebljavaju rijeći možda, vjerojatno, moguće i slično. Nitko pametan se neće zaletjeti sa nikakvim iole relevantnim stvarima - samo neozbiljne duše mogu već sada nešto tvrditi kao činjenično stanje...McLewis je napisao/la:Pustite sad jel motor u mp4/12c nissanov ili ciji vec, nego ima li kakvih informacija kakvim bolidom raspolazemo?? Jel valja ili ne?? Ja slabo radpolazem sa engleskim pa ne pratim bas te strane portale....
-
- Legenda
Neobično mi je da se u biti malo priča o pull rodu na novom mclarenu. Ferrari je prošle godine imao raznih problema, ali pull rod je bio više manje hrabar pogodak. Ove godine može biti samo usavršen. Možda i ne toliko sam sistem, koliko potencijalna prednost u protoku zraka koju sistem donosi. Mclaren je tim s jakom tehnologijom, i vjerojatno će sistem od početka biti dobar. Rasveselilo bi me kad bi se pokazalo da ovaj sistem donosi prednost kroz sezonu u ova dva tima .
Samo neka se trkaju.
- gringo73
- Naj F1 član foruma 2010.
Sad sam malo prevrtio knjigu "McLaren Cars" i vidim da je u zadnjih 30 godina Mclaren koristio prednji pull-rod u samo dvije sezone, 1989 i 1990 (MP4-5 i MP4-5B)dmarijon je napisao/la:Neobično mi je da se u biti malo priča o pull rodu na novom mclarenu. Ferrari je prošle godine imao raznih problema, ali pull rod je bio više manje hrabar pogodak. Ove godine može biti samo usavršen. Možda i ne toliko sam sistem, koliko potencijalna prednost u protoku zraka koju sistem donosi. Mclaren je tim s jakom tehnologijom, i vjerojatno će sistem od početka biti dobar. Rasveselilo bi me kad bi se pokazalo da ovaj sistem donosi prednost kroz sezonu u ova dva tima .

- Cuky
- Moderator
ne priča se puno jer su sve priče prošle godine bile kako je to greška Ferrarija, kako je push-rod puno bolji i sl. Sad kad su rezultati, nastavak korištenja te prelazak još jedne jake ekipe na pull-rod ovjes pobili te tvrdnje onda nemaju o čemu pričati...(inače to se odnosi na strane forume jer mi tu nismo baš puno o pull-rodu pričali ni prošle godine)

- Slash
- Veteran
- Navijam za: utrkivanje
Ja nemam pojma koja je razlika, pa evo ako me netko želi prosvijetlit... 

Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
-
- Legenda
- McLewis
- Veteran
I oba su bili osvojili naslovgringo73 je napisao/la:Sad sam malo prevrtio knjigu "McLaren Cars" i vidim da je u zadnjih 30 godina Mclaren koristio prednji pull-rod u samo dvije sezone, 1989 i 1990 (MP4-5 i MP4-5B)dmarijon je napisao/la:Neobično mi je da se u biti malo priča o pull rodu na novom mclarenu. Ferrari je prošle godine imao raznih problema, ali pull rod je bio više manje hrabar pogodak. Ove godine može biti samo usavršen. Možda i ne toliko sam sistem, koliko potencijalna prednost u protoku zraka koju sistem donosi. Mclaren je tim s jakom tehnologijom, i vjerojatno će sistem od početka biti dobar. Rasveselilo bi me kad bi se pokazalo da ovaj sistem donosi prednost kroz sezonu u ova dva tima .

McLaren u <3
- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
http://f1radical.com/wp-content/uploads ... h-rod1.pngSlash je napisao/la:Ja nemam pojma koja je razlika, pa evo ako me netko želi prosvijetlit...
Kao što je kolega rekao, na pull-u auto visi, kao što se vidi na slici.

- McLewis
- Veteran
ja njihov program ne mogu skuzit, u pocetna dva stata testiranja oni su odvezli 1 instalacijski krug, ako i sta nastimavaju, kao da nisu imali do sada vremena nastimat....
EDIT, onda izadje na stazu i odveze najbrze vrijeme

McLaren u <3
- gringo73
Pa osim instalacijskih krugova ne vidim potrebu izlazit i odvest par krugova 1.35-1.40...dok se rosa ne digneMcLewis je napisao/la:ja njihov program ne mogu skuzit, u pocetna dva stata testiranja oni su odvezli 1 instalacijski krug, ako i sta nastimavaju, kao da nisu imali do sada vremena nastimat....

Nova sidepod krilca.

- gringo73
Danas je bilo špijunaže na kraju testa. Button je imao namjeru izać, ali nije imao vremena (semafor prebacio na crveno) To je iskoristio jedan Lotusov mehaničar koji je svojim iphoneom slikao zanimljive detalje. Đubre!

- Dero
- Profesionalni vozač
Fakat mi nisu jasni ti mehaničari koji pokušavaju nešto vidjet i oni koji pokušavaju to nešto sakrit. Pa potrebno je samo da okres par stranica i imas slike u HD rezoluciji iz svih uglova.gringo73 je napisao/la:Danas je bilo špijunaže na kraju testa. Button je imao namjeru izać, ali nije imao vremena (semafor prebacio na crveno) To je iskoristio jedan Lotusov mehaničar koji je svojim iphoneom slikao zanimljive detalje. Đubre!![]()
Evo za ~15 sec googlanja
http://www.formule1.nl/media/uploads/me ... 574.43.jpg
http://www.motorsport-magazin.com/image ... 472690.jpg
HD slike za gospodina sa iphonom

- Cuky
- Moderator
a što ako njih interesira neki detalj koji profi fotografi zanemaruju ili nisu u mogućnosti fotografirati? Meni uopće ovo "špijuniranje" ne smeta..nekad se čak dogodi i da prirede zabavu za gledatelje kao što su Ferrari i McLaren (naravno, nisu namjerno zabavu radili) u Barceloni na testu 2010.
Radije ću gledat kako jedan drugoga pokušavaju dekoncentrirat, zafrkavat ili jednostavno pokušat nešto vidjet nego sterilnu F1 u kojoj nitko ne gleda nikog osim sebe
Radije ću gledat kako jedan drugoga pokušavaju dekoncentrirat, zafrkavat ili jednostavno pokušat nešto vidjet nego sterilnu F1 u kojoj nitko ne gleda nikog osim sebe

- gringo73
Tim Goss appointed new McLaren technical director - Goss preuzima poziciju tehničkog direktora, razlog: Paddy Lowe će najvjerojatnije hodat s povezom preko očiju ovu godinu po Wokingu jer 2014. ide u Merc. Opasan odlijev kvalitetnih ljudi iz McLarena.