Formula 1 team - BWT Alpine F1 Team [A522]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Cuky
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: Formula 1 team - Lotus F1 Team

Post Postao/la Cuky »

uglavnom, mislio sam jedno, pisao drugo, opravdavao treće (zvuči loše a? :D )

Uglavnom, sve ono što sam pisao nije bilo u želji da omalovažavam pobjedu Lotusa. Samo sam još uvijek uvjeren da je spretniji zasluženo pobjedio bržeg
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

Cuky je napisao/la:uglavnom, mislio sam jedno, pisao drugo, opravdavao treće (zvuči loše a? :D )
Uh, zvuči :D
Cuky je napisao/la: Uglavnom, sve ono što sam pisao nije bilo u želji da omalovažavam pobjedu Lotusa. Samo sam još uvijek uvjeren da je spretniji zasluženo pobjedio bržeg
Spretniji pobjedio bržeg - tu se možemo složiti...U globalu gledano Ferrari je brži bolid...Kimi je ovaj put bio spretniji/sretniji.
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

ja se s tim ne mogu složiti jer je kimi u 2. stintu pred kraj guma vozio gotovo ista vremena kao alonso na skroz novim gumama i onda u 3 stintu je vozio sporije al je zapravo čuvao gume i onda odvozi najbrćži krug opet na starijim gumam i napraviop prednost ispred alonsa od novih 6 sekundi u posljednjih nekoliko krugova, što znači da alonso više nije mogao pritiskati dok kimi jest, što znači da je kimi mogao biti brži oad alonsa čak i dok je alonso redao najbrže krugove kad ga je "stizao" na 4 sekunde zaostatka.

to je jedna stvar, a druga stvar je kaj je sam kimi rekao da mu je ovo bila jedna od lakših pobjeda te da je imao još dosta u rezervi tako da ne znam čemu ovolko se natežete da je alonso mogao pobijediti i da je bio brži kad sve upućuje da nije bilo tako
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

Taman završimo priču i upadne ti ko padobranac :D . Baš čudno (ko ti nadimak dade)
...ovo naglo podizanje razmaka između Kimija i Alonsa se da lako objasniti činjenicom da je Alonso jednostavno "odustao" od potjere jer je shvatio (on ili box) da nema smisla preuzimati rizik ("bolje vrabac u ruci nego golub na grani")...do sad sam "branio" Kimija od napada ljudi koji Alonsa smatraju Übermenschom (malo teška riječ no ne zlonamjerna, a sad upadneš ti i u to isto pretvaraš Kimija. Pa normalon da je imao još "rezerve" jer pred kraj trke nije došlo do međusobnog duela kada bi morao "riskirati"...mada je i Kimijevo shvaćanje i odgovaranje uvijek malo pomaknuto pa 'ajde neka bude da je imao još puno rezerve...
Kimi i momčad su imali dobar bolid, superiornu taktiku i normalno dozu sreće koja je potrebna da bi se popeo na najvišu stepenicu.
Kimi je mogao izgubiti ovu trku da se desilo nešto od slijedećeg:
1. Da je učinio neku veću grešku na stazi. (a nije)
2. Da je imao istu taktiku zaustavljanja (a nije)
3. Da su mu gume neplanirano "prdnule" bez obzira na drugačiji "režim" vožnje (a nisu)
4. Da se neka budala (naročito od ovih novaka) zaletjela u njegov bolid (a nije)
5.
6.
7. i.t.d
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
padobranac
Početnik
Početnik

Post Postao/la padobranac »

kako to da je alonso na novim gumama vozio skoro identična vremena ko kimi na starim (kimi-kraj prvog stinta na medium- alonso početak drugog stinta na medium)?

ne pretvaram ja kimija u ubermenscha, daleko od toga, samo govorim što sam ja vidio gledajući utrku, al očito je svatko od nas vidio nešto drugačije. ja smatram da po prikazanom kimi nije mogao nikako izgubit ovu trku, čak i da je išo 3x u box baš zbog brzine koju je pokazivao na starim gumama kroz sva tri stinta. stizao je alonsa najprije na ss, onda se alonso nije približavao na mediumu dok je kimi bio na starim gumama i onda je odvozio fastest lap tek tolko da alonso shvati da zaboravi na pobjedu. da alonso je odustao kad mu je stella javio da kimi vozi ista vremena kao on i to na 5-6 krugova starijim gumama.

poanta svega ovog je da je u teoriji taktika sa 3 zaustavljanja "brža" u smislu lap timesa, ali kroz cijelu utrku kimi je imao vremena jednaka najbržima na taktici 3 zaustavljanja što po meni otklanja bilo kakvu sumnju u to da je mogao izgubiti utrku drukčijom taktikom. a to da je imao rezerve je evidentno kad je odjednom pred kraj utrke ubrazo po sekundu i više po krugu
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

Svako ima svoje viđenje...bitno da je arguentirano a ne "s neba pa u rebra"...
...da se vratimo na temu...
Their team principal, the Frenchman Eric Boullier, reflecting on a popular win, said: "We clearly stated that we wanted to be one of the top teams this year, and starting the season like this means that we will fight to win the top seat in the championship.
"We have some new developments coming [for Malaysia next Sunday], which is good news, and the hot temperature should help us to do an even better job."
Asked what steps Raikkonen had made over the winter, he replied: "Well, he's smiling more! Kimi is Kimi. He ended more strongly than he started last year, and now he's starting this season as he finished last year, so he will keep building up.

...izjava je uzeta odmah nakon utrke no tek sada sam ju "pronašao"...
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Kontakt:

Post Postao/la Walter »

Iako su pobijedili na prvoj trci, ne vjerujem da će održati korak sa Ferrarijem i Red Bullom.
Sličan slučaj se desio sa Toyotom i Jarnom Trullijem 2005., nakon tri trke Trulli je bio drugi u poretku iza Alonsa, a kasnije je samo stagnirao.
slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

Walter je napisao/la:Iako su pobijedili na prvoj trci, ne vjerujem da će održati korak sa Ferrarijem i Red Bullom.
Sličan slučaj se desio sa Toyotom i Jarnom Trullijem 2005., nakon tri trke Trulli je bio drugi u poretku iza Alonsa, a kasnije je samo stagnirao.
Lako moguće, imaju manje love za razvoj bolida od ovih, ali ako ovako slabo žderu gume, ili ako u RBRu i Ferrariju nije bila greška u strategiji i Mclaren ne proradi može se desit ko i 2009a sa Brawnom
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

Kenny je napisao/la:
Walter je napisao/la:Iako su pobijedili na prvoj trci, ne vjerujem da će održati korak sa Ferrarijem i Red Bullom.
Lako moguće, imaju manje love za razvoj bolida od ovih, ali ako ovako slabo žderu gume, ili ako u RBRu i Ferrariju nije bila greška u strategiji i Mclaren ne proradi može se desit ko i 2009a sa Brawnom
jel ti sebe citas sta lupetas?? Brawn se pojavio na startu 2009. sa dvije sekunde brzim bolidom i razvalio je na prvih 6 utrka... a lotus je sve samo ne dvije sekunde brzi .....
McLaren u <3
kimi&pablo.u.bmw
Početnik
Početnik

Post Postao/la kimi&pablo.u.bmw »

ne mora 2s,dovoljno je i 0,2 :D
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

kimi&pablo.u.bmw je napisao/la:ne mora 2s,dovoljno je i 0,2 :D
0,2 za dominaciju??? Hmmm nebi se slozio...
McLaren u <3
kimi&pablo.u.bmw
Početnik
Početnik

ne mislim na dominaciju vec da je dosta da neko bude brzi 0.2s i da ostali mogu samo da mu gledaju boju auspuha na vecini trka ...i kvala
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Lotusova podnica sa unutrašnje strane. Nije baš često da se ovakve slike mogu vidjeti
slika

slika
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

McLewis je napisao/la:
Kenny je napisao/la:
jel ti sebe citas sta lupetas?? Brawn se pojavio na startu 2009. sa dvije sekunde brzim bolidom i razvalio je na prvih 6 utrka... a lotus je sve samo ne dvije sekunde brzi .....
Nisam ni mislio da su toliko brži od ostalih, ali po pokazanom na prvoj utrci su tu negdje sa Ferrarijem i RBRom, ali ako troše gume manje od ostalih da mogu 1 manje u boks onda je to velika prednost. Nadam se da si sada razumio
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Vidim da je i na današnjem prvom treningu Lotus jako brz. Bit će zanimljivo. Ja sam ih isto možda malo podcijenio (slažem se s Walterovom teorijom).
Samo neka drže korak. Dokazat će da se danas i tako nešto može, a s manjim buđetom!
Samo neka se trkaju.
7Times
Navijam za: MSC

Post Postao/la 7Times »

Pirelli je testirao gume za ovu sezonu sa 3 godine starim Renoovim bolidom, i imam feeling da su Lotusovi inzinjeri dobili komplet podatke i sredili bolid koji cuva gume, a to nije fer.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

podatke sa testiranja guma dobivaju SVE momčadi

slika
kimi&pablo.u.bmw
Početnik
Početnik

7Times je napisao/la:Pirelli je testirao gume za ovu sezonu sa 3 godine starim Renoovim bolidom, i imam feeling da su Lotusovi inzinjeri dobili komplet podatke i sredili bolid koji cuva gume, a to nije fer.
#-o
7Times
Navijam za: MSC

Post Postao/la 7Times »

As Melbourne winner Kimi Raikkonen carried his top form to Malaysia, Lotus rivals are beginning to wonder if the team has an unfair advantage.

At Sepang, arguably even more than in Australia, the keyword is tyres.

“Tyres, tyres, tyres, tyres, tyres,” grumbled Red Bull’s Mark Webber on Friday.

Pirelli’s more extreme 2013 product could be clearly seen flicking off the wheels on every one of the 15 corners at Sepang during Friday practice.

Yet serenely at the top is Raikkonen.

Auto Motor und Sport points out that the test car used to develop Pirelli’s troublesome 2013 tyres is the three-year old Renault. It was designed at Enstone.

“The competition has a nasty suspicion,” a report in the magazine read.

“Admittedly it (the 2010 Renault) is a very old car in terms of the speed of development in Formula 1. However, certain principles and philosophies of the chassis and aero balance survive for years,” said correspondent Michael Schmidt.

Has that given Lotus an inherent advantage in how it treats the 2013 Pirellis?

“We overlooked and underestimated this impact,” an unnamed rival team member is quoted as saying. Maybe we need to think about how we deal with this better for the future.”
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Pogledaj tko piše to: Nijemci...nisam ni očekivao ništa drukčije kad je Vettel izgubio zbog lošeg čuvanja guma...

Nego, da se vratimo na ozbiljne teme:
Lotus fit new sidepods and exhausts
[ http://www.f1technical.net/images/devel ... xhaust.jpg ]

Lotus have started the season in anger with an impressive amount of car developments. Already at Australia the team brought a new front wing, while this time in Malaysia there is another new front wing, along with this heavily modified sidepod bodywork, fitted only on Kimi Raikkonen's car. Raikkonen will continue the weekend with the new layout but Romain Grosjean will have to wait until the next race as the team were unable to get two pieces ready.

The new sidepods are a rather large update to the car, all aimed at better getting the exhaust gases to where the team wants them to be. The upper side of the sidepod has been lowered slightly, creating a wide channel that aims to pull air onto the exhaust exit. In combination with this is the modified exhaust channel, which features a steep edge just above the actual exhaust while the outer side has been raised, similar to what the exhaust channel on the Red Bull RB9 looks like.

Note the yellow flow line in the image, indicating what is likely to be the airflow above the sidepod and subsequently the flow of the exhausts. It is effectively the downward flow of the air above the sidepod that helps bend the exhaust gases down - which are blown out of an upward exhaust pipe.

The fact that the new exhaust channel is from inconel also shows the time pressure the team was on to get this part as soon as possible on the car. The metallic parts are much quicker to manufacture but respresent a slight weight penalty compared to a carbon fibre version.

Also note the metallic strake just ahead of the rear wheel which further helps guide exhaust gases to the gap between the rear wheel's inner sidewall and the outer edge of the diffuser. It is in this area where the highly energetic exhaust flow is used to bleed underneath the floor and seal off its edges.

slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Po današnjem nastupu Lotusa i Kimija vidimo da je sasvim drugačija sitacija kada se moraju boriti sa drugim vozačima i opterećivati gume, nego kada voze u slobodnom prostoru ispred sebe. ;)
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

A to je poznato još od 2011. i Vettel-RB dominacije. Ove gume previše se troše i čim se pokupi malo otpadaka sa strane gume gube performanse.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
wolfman
HNL kladionica super velemajstor
HNL kladionica super velemajstor
Navijam za: Vettel

Post Postao/la wolfman »

lotusi su danas bili "crni konji",odlična trka za tim,pogotovo za mlađeg i iznenađujuće smirenog vozaća :)
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

wolfman je napisao/la:lotusi su danas bili "crni konji",odlična trka za tim,pogotovo za mlađeg i iznenađujuće smirenog vozaća :)
Da nisu podbacili u kvalifikacijama, Vettel im ne bi mogao ništa.
slika
Domi
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Schumacher - Kimi

Post Postao/la Domi »

Nešto me kopka sad nakon trke, a to je pitanje je li možda Lotus izgubio borbu za pobjedu ovdje s Kimijem kad su po meni ( a sudeći i po team radiju, po Kimiju) prerano, 22 kruga prije kraja, promijenili gume.
Znam da je i Vettel sigurno imao rezerve, al to pitanje mi nekako visi u zraku. Ipak, nakon onakvog kaosa u kvalama i loših prvih krugova, rezultat je fantastičan i nadam se što skorijem poboljšanju kvalifikacijske forme, barem nešto slično onom od prije tjedan dana iz Kine. :)
"Life is about passions. Thank you for sharing mine" - Michael Schumacher, Brazil GP 2012
Odgovori