Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Walter
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari
Kontakt:

Re: NOVOSTI - travanj 2013.

Post Postao/la Walter »

Mnogi prizivaju postojanje dva dobavljača guma, a ja se sjećam 2006. kad se vodila borba između Schumachera i Alonsa.
Tad su gume bile značajan faktor u borbi za naslov, pa čak i presudan.
Michelin je u nekim uslovima bio bolji od Brigestona i obratno.

Zato tvrdim da je bolje da svi voze na istim gumama i da svima šanse budu izjednačene.
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

Walter je napisao/la: Zato tvrdim da je bolje da svi voze na istim gumama i da svima šanse budu izjednačene.
apsolutno..

nije toliki problem u gumama koliko u retardiranom broju istih..

zlatne sredine nema i nemoze bit..
ili ili je.. il se trose il ne.. samo da su mrvicu trajnije.. par krugova svega.. soft..

a ne ko na bridgestonu prije.. jedan set guma za cijelu utrku i promjena na soft zbog pravila u zadnjem krugu.. to mi bilo prelose..
Zanimljivo
" Hulkenberg is the driver with the most laps led in the last four races #F1

nego.. ovo mi stalno u glavi i nikako jasno :)
rFactor F1 HR server Info
slika
King iCool
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren
Kontakt:

Post Postao/la King iCool »

Armanini je napisao/la:
Zanimljivo
" Hulkenberg is the driver with the most laps led in the last four races #F1

nego.. ovo mi stalno u glavi i nikako jasno :)
I ja sam se prvo začudio, ali piše LAST FOUR znači i Brazil prošle godine se računa.
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Armanini »

da..
ako je tako - stvarno zanimljivo :)
rFactor F1 HR server Info
slika
Dr. DJ
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari-Massa

Post Postao/la Dr. DJ »

Walter je napisao/la:Mnogi prizivaju postojanje dva dobavljača guma, a ja se sjećam 2006. kad se vodila borba između Schumachera i Alonsa.
Tad su gume bile značajan faktor u borbi za naslov, pa čak i presudan.
Michelin je u nekim uslovima bio bolji od Brigestona i obratno.

Zato tvrdim da je bolje da svi voze na istim gumama i da svima šanse budu izjednačene.
mnogo mi je zanimljivije kada svi imaju iste gume...no da su samo maalo dugotrajnije #-o
1982 UCV 1919
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

ali kad su npr. 2 dobavljača onda je FIA-i i Berniju teže ordinirat koliko se brzo moraju raspadat gume jer niti jedan od dobavljača ne želi biti lošiji od suparnika
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ma da. S ovom filozofijom bilo bi apsolutno nemoguće imati više dobavljača.
Samo neka se trkaju.
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

trebaju vratiti nadoljevanje goriva i odustati od ovakvih guma.
napraviti gume, ne da traju cijelu utrku ali neki kompromis.. meni ovakva f1 uopće nije zanimljiva.
može bit 200 pretjecanja al meni to ne valja jer to nisu klasična pretjecanja na vještinu nego na potrošenost guma.
kad vozač kaže, ne smijem vozit 100 % nego na max 80 i čuvati gume, koji je smisao svega?
Michael is faster than you!!
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ovo nađoh na F1Technical forumu
Wind tunnel tyres to blame for team struggles - report

Pirelli's new 60 per cent scale wind tunnel tyres could be to blame for some teams' troubles in 2013, according to a technical expert.
Top team McLaren faltered badly over the winter in switching from the winning 2012 car to the new and uncompetitive MP4-28.
And it's been a similar story at Williams and Sauber, who last year were among the standouts of the midfield and are now conspicuously scrambling for pace in 2013.
Referring to McLaren and Sauber, Swiss newspaper Blick's technical expert Mike Hammer writes: "Both teams now believe they know where the problem lies.
"It has to do with the new Pirelli tyres. They are more angular than in 2012, and then deform differently in the corners, which has a great influence on the aerodynamics.
"Millimetres play a role, but the 60 per cent tyre for the wind tunnel models have led McLaren and Sauber astray," he added.
An unnamed McLaren engineer agreed: "They (the Pirelli tyre models) are much worse than last year."
Faced with the latest criticism, Pirelli's Paul Hembery insisted: "We are talking about eleven teams with eleven different wind tunnels.
"It is not easy to build good 60 per cent tyres," he added.
The theory would explain why teams who made significant changes over the winter have disproportionately suffered so far this season.

I po pitanju DRS-a...nekako mi ove godine ima prejak utjecaj, previše olakšava pretjecanja...mišljenja sam da bi idealno bilo kao što imaju u Formuli Renault...svi ga mogu koristiti kad god hoće, ali imaju ograničeno npr. 20 puta u utrci...ispucaš sve na početku, nemaš kasnije. A može ga koristiti i napadač i onaj koji se brani

slika
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

APRIL 21, 2013
Teams to get harder set of tyres from Spain
Pirelli, Bahrain GP 2013

Pirelli, Bahrain GP 2013

© Active Pictures

F1 teams will get an extra set of tyres in Barcelona and beyond to spice up the early practice action on Fridays.

The original idea, designed to spice up the often quiet running at the start of a race weekend, was to allow the teams to get the harder and therefore more durable tyres only if they pledged to run a rookie or reserve driver.

The top teams, however, did not agree.

"Yes, extra set on Friday, but not only for rookies but for everyone," said Ferrari's Stefano Domenicali earlier this weekend.

Agreed Lotus' Eric Boullier: "I have to say I do share that opinion -- an extra set of tyres, yes, we need to just make sure that we could maybe run it for everybody and not only for rookie drivers."

Pirelli's Paul Hembery hinted in Bahrain on Sunday that an alternate agreement will indeed be reached.

"I think the common agreement will probably end up being that they (the teams) have to run this (extra) set within FP1 (first practice), within the first 30 minutes, which is good for the fans and television," he told Reuters.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la mrd »

Vettel i Coulthard su juče (ili danas) bili u Rusiji di se gradi nova staza, evo slika i komentara:
slika

slika
Most apexes expected to be around 120k so not as slow as it looks and one super long corner which has entry speed of 130, exit of 300kph!
slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Evo i video na kojem se vidi kako bi to trebalo izgledati.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?feature=p ... YrjBKW804M[/youtube]
Izletnih zona naravno, ko u priči i ogromne su.
Neznam zašto netko od tih ljudi koje rade staze na napravi jednu malo "opasniju" stazu, pa da se vrati malo starog daška.

Evo i krug iz rFactora, doduše i nije neka kvaliteta, ali poslužit će.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?feature=e ... BMNr0&NR=1[/youtube]
Prvi dio me podsjeća na Hockenheim. Brzi prvi zavoj, sporiji drugi i onda Parabolica.
Zavoj na 1:00 i odmah poslije njega onaj dupli lijevi - pa zašto se nitko nije sjetio uz vanjski rub staviti zid? Ima još milijun takvih primjera po cijelome krugu.

Osobno se ne bih žalio ako ovo bude u kalendaru, ali samo pod uvjetom da će ispasti nekakav Tilkedrom, a ne neka staza u Europi (osim Hungaroringa :)). Evo recimo, ja sad predlažem da se izbaci Koreja i stavi ovo. Mislim da je čak i bilo nekakvih priča da će Koreja ispasti.

EDIT: Zašto mi neće prikazati youtube video?
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

ja nevidim videa?flash mi radi dobro,dali kod vas izlaze ova videa?
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Nije vam pokazivalo jer u linku si imao ovaj višak:
feature=player_embedded

već sam bio u jednoj temi pisao da ukoliko nije čisti video link bez ovih raznih "feature" dodataka onda se video ne prikaže :)

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

zasto se na stranici F1. com rijetko kad pojavi onboard od Ferrarija ? nije da su oni Marussia ili Caterham :S tako isto prosle sezone maldonado je cak bio 2 puta onboard kao Alonso a Vettel , Hamilton itd vise puta :S
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Šanse da budu ovi zidovi, bez izletnih zona su ... hm?
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Different hard tyres for rest of season

Following a discussion with the teams after the Bahrain GP, Formula One tyre supplier Pirelli has decided to make a change in the hard tyre. This means that as of the next event, the Spanish GP held at Circuit de Catalunya, the hard, orange striped tyre will be of a different type.

Pirelli’s motorsport director Paul Hembery said: “After evaluating tyre performance over the balance of the first four races, we took the decision – in consultation with all of the teams – to change the hard compound from Spain onwards, as we did in Barcelona two years ago when we also introduced a new hard tyre for the rest of the season."

Knowing that the new hard tyre will resemble more than of 2012, it will be harder than the specification used so far in 2013. Indeed, many teams were seeing very different levels in performance between the medium and hard tyres, with only the level of degradation being a differentiation.

"This latest version of the hard compound is much closer to the 2012 tyre, with the aim of giving the teams more opportunity to run a wider range of strategies in combination with the other compounds, which remain unchanged.”

IZVOR

I jedna stvar koja se tiče motorčića....Giancarlo Minardi je rekao da iz pouzdanih izvora zna da se 2014. Toyota vraća u F1 kao dobavljač motora, a motori će nositi ime Lexus. Jedan od mogućih kupaca Toyotinih motora je Williams kojem na kraju ove sezone ističe ugovor sa Renaultom
https://twitter.com/f1enigma/status/325129056788025346" onclick="window.open(this.href);return false;

I za kraj ovog posta, nađoh usporedbu u bodovnom stanju nakon 4 utrke ove i prošle sezone

2012
Sebastian Vettel - 53
Lewis Hamilton - 49
Mark Webber - 48
Jenson Button - 43
Fernando Alonso - 43
Nico Rosberg - 35
Kimi Raikkonen - 34
Romain Grosjean - 23
Sergio Perez - 22
Paul di Resta - 15
Bruno Senna - 14
Kamui Kobayashi - 9
Jean-Eric Vergne - 4
Pastor Maldonado - 4
Daniel Ricciardo - 2
Nico Hulkenberg - 2
Felipe Massa - 2
Michael Schumacher - 2

2013
Sebastian Vettel - 77
Kimi Raikkonen - 67
Lewis Hamilton - 50
Fernando Alonso - 47
Mark Webber - 32
Felipe Massa - 30
Romain Grosjean - 26
Paul di Resta 20
Nico Rosberg - 14
Jenson Button - 13
Sergio Perez - 10
Adrian Sutil - 6
Daniel Ricciardo - 6
Nico Hulkenberg - 5
Jean-Eric Vergne - 1

Oni koji su napredovali (i za koliko bodova)
Kimi Raikkonen - 33
Felipe Massa - 28
Sebastian Vettel - 24
Paul di Resta - 5
Fernando Alonso - 4
Daniel Ricciardo - 4
Romain Grosjean - 3
Nico Hulkenberg - 3
Lewis Hamilton - 1

Oni koji su slabiji (i za koliko bodova)
Jean-Eric Vergne - 3
Pastor Maldonado - 4
Sergio Perez - 12
Mark Webber - 16
Nico Rosberg - 21
Jenson Button - 30

Razlika između prošle i ove sezone za one koji su promijenili ekipe
Lewis Hamilton - +1
Nico Hulkenberg - +3
Sergio Perez - -12

slika
speedy56
Legenda
Legenda

Schumi će 19.5. provozati W02 po Nordschleifu!
Autosport je napisao/la:Michael Schumacher will drive a 2011 Mercedes Formula 1 car around the Nurburgring Nordschleife on May 19.

The demonstration run will take place as part of the build-up to this year's Nurburgring 24 Hours.

"I have a lot of fond memories of the Nurburgring and am really looking forward to giving fans and friends from my home town of Kerpen, which is quite close to the Nurburgring, something to remember as they see me drive by," said Schumacher.

"But it will be a fantastic experience for me too, driving along the Nordschleife in a state-of-the-art Formula 1 Silver Arrow, particularly in view of the fact that the Silver Arrow's legend began here.

"Posting a lap in a modern Silver Arrow on the most beautiful and most testing circuit in the world, what a brilliant mix - it's every motor racing driver's dream."

Schumacher has taken on an ambassadorial role with Mercedes after stepping down from its F1 line-up at the end of 2012.

The famous 14-mile Nordschleife layout was F1's German home until 1976.

The last time a contemporary F1 car tackled the track was when Nick Heidfeld demonstrated a BMW there in 2007.

Did you know?

Mercedes boss Toto Wolff is famous for holding the Nordschleife lap record at one point, before having a big accident in 2009.
LINK

Jedva čekam vidjeti onboard kruga!!! :mrgreen:
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Cuky je napisao/la:

Following a discussion with the teams after the Bahrain GP, Formula One tyre supplier Pirelli has decided to make a change in the hard tyre. This means that as of the next event, the Spanish GP held at Circuit de Catalunya, the hard, orange striped tyre will be of a different type.

Pirelli’s motorsport director Paul Hembery said: “After evaluating tyre performance over the balance of the first four races, we took the decision – in consultation with all of the teams – to change the hard compound from Spain onwards, as we did in Barcelona two years ago when we also introduced a new hard tyre for the rest of the season."

Knowing that the new hard tyre will resemble more than of 2012, it will be harder than the specification used so far in 2013. Indeed, many teams were seeing very different levels in performance between the medium and hard tyres, with only the level of degradation being a differentiation.

"This latest version of the hard compound is much closer to the 2012 tyre, with the aim of giving the teams more opportunity to run a wider range of strategies in combination with the other compounds, which remain unchanged.”
tako je tako je pocnimo se prilagođavat Red Bullu
slika
mrd
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la mrd »

Thailand GP track route confirmed for 2015 race
Još malo pa ćemo imati pola utrka po gradu a pola po tilkedromima.
slika
speedy56
Legenda
Legenda

Užas živi!!!
Izgleda da je Bernie u prošlom životu bio tajni agent CIAe jer se sve više utrka vozi u zemljama koje je malo teže naći na karti. Neznam zašto kod njega nema barem malo volje da uvede neku novu utrku u Europi pa nemoraju baš sve 20 utrka davati max iznos $£€.

Što se tiće staze... #-o
Zar je F1 spala na kružne tokove kao zavoje?!?!!
Jules de Their i Henri Langlois Van Ophem, tvorci Spa, se na ovo okreću u grobu!
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

F1NAC je napisao/la:
Cuky je napisao/la:

tako je tako je pocnimo se prilagođavat Red Bullu
kakav red bull? pročitat ovo boldano još jedno...
misliš da ferrari i alonso već ne bi reagirali da je u pitanju odluka koja je donesena na zahtjev samo Red Bull-a?
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

mrd je napisao/la:Thailand GP track route confirmed for 2015 race
Još malo pa ćemo imati pola utrka po gradu a pola po tilkedromima.

Ja nemam ništa protiv uličnih ni protiv tilkedroma...ulične su zanimljive ako su dobro osmišljenje...pogledaj samo u SAD-u Long Beach, St.Petersburg, Houston ili ulična u Sao Paulu u Brazili na kojoj Indy vozi...staze su odlično osmišljene i ne nedostaje akcije na njima. Uostalom, Monako je tu već 60 godina i nitko se ne buni...

Što se tilkedroma tiče, staze su fenomenalne. Staza u Maleziji je tilkeova pa je utrka bila super. Staza u Kini je tilkeova, pa je utrka bila odlična. Staza u Bahrainu je tilkeova pa je utrka bila fenomenalna...drugi par rukava je što FIA zbog toga jer je ograda 1-2m preblizu upropasti odličnu mogućnost za pretjecanje u Abu Dhabiju tako što prije sporog hairpina postavi šikanu, umjesto da ih pusti da se pretječu na kočenju i kasnije na izlasku iz njega na dugi pravac. Ako ćemo iskreno, jedini tilkeov fail bi po meni bio taj dio u Abu Dhabiju...Sepang odličan, Bahrain ok, Kina super, Austin fenomenalan, Buddh u Indiji odličan, novi A1-Ring odličan, novi Hockenheim odličan, novi Silverstone odličan, Istanbul odličan, Koreja ok, novi Nurburgring (prvi sektor) isto odličan, Monza (prepravio prve dvije šikane između 1999. i 2000.) isto super...jedino što mi se od njegovih radova ne sviđa su promjena u zadnjem sektoru u Barceloni, Kraj 1. sektora u Abu Dhabiju i Valencija

slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Hockenheim nije ni sjena starome.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Normalno, ali je nastao zbog toga što je stari postao nepristupačan sve većem broju gledatelja koji su željeli na stazu za dominacije Schumachera te zbog toga što je bio nesiguran, težak za pokriti kamerama i sl. Ali ako pogledaš stazu kao stazu, ne uspoređujući ju sa prethodnom duljom verzijom, onda je staza fenomenalna. Ima dugi pravac, ima 3 sporija zavoja prije kojih dolaze brži zavoji (T2 prije kojeg je brzi T1, T5 prije kojeg je brzi T3 i "iskrivljeni pravac" koji čini T4 te kasnije T7 prije kojeg je brzi T6) gdje se pretjecanja viđaju kroz cijelu utrku, a nakon njih dolazi tehnički dio koji je ostao sa stare staze.

slika
Zaključano