Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: NOVOSTI - Svibanj 2013.

Post Postao/la Armanini »

Prvi i drugi stint možeš ignorirati zbog prometa.
? pa tad se jedino i vodila nekakva utrka..

vidc - stotine miljona su ulozeni u bolid istina.. al od 2009 :) ne sigurno u jednoj sezoni.. i itekako im se isplatilo :)

ova sezona je ferrari sezona, tako se osjecalo prije nego je pocela, jer tako jednostavno "mora" bit..
i tako f1 funkcionira od davnina davnih..

nije slucajno rbr bio dominantan, nije slucajno rbr sad nedominatan..
rFactor F1 HR server Info
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ja bih najviše volio kada bi u F1 moglo biti neograničen broj gumara, pa neka svatko vozi sa kime hoće. Ne sumnjam da bi se Good Year, Bridgestone i Michelin vratili u F1 ako bi vidjeli da ima smisla. Isto tako ne sumnjam ni da bi Ferrari odmah prešao na Bridgestone jer sa njima su najviše uspjeha ostvarili. Ali onda FIA nebi mogla kontrolirati kako će se gume ponašati jer nitko neće htjeti biti lošiji od konkurencije. Ovo je FIA-i i Berniju super...ako postoji spektakl i svi su zadovoljni onda je super, ako gumar poštuje ono što je od njega traženo i ne ispadne kako je zamišljeno okrivi gumara. FIA i Berni su uvijek pozitivni u tome
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

TOKYO, May 15, Kyodo
Honda Motor Co. has decided to return to Formula One racing in 2015 as an engine supplier to the automaker's former partner McLaren of Britain, people familiar with the plan said Wednesday.
Honda President Takanobu Ito will officially announce the move as early as this week, they said.
The company plans to supply new engines with small displacement.

Zasad samo u par medija (Wall Street Journal jedan od tih).
slika
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

_dreamer_ je napisao/la: Hah, cuj koga briga za Marka Gillana? Pa nisam spomenuo seku aleksic, znas li ti ko je taj covjek? Pa koga briga za tebe, Mark Gillan barem nesto zna o F1 za razliku od tebe. TI pozdravljas promjenu elementarnih pravila, ne uzimajuci u obzir to sto ta promjena predstavlja presedan u F1 i sto ce se drasticno odraziti na mnoge timove koji su ulozili milione u razvoj i koji su naravno uradili bolji posao po ovom pitanju od Red Bulla.

Nije ti bio absurd kada je Vettel 2011 isao cetiri puta u Spaniji u box, a sada eto jest. Slaba ti je logika...
nije stvar u broju pit stopova nego u samoj vožnji vozača. u španjolskoj 2011 je hamilton čini mi se pretkraj utrke stiskao vettela i napadao što znači da su bez obzira na brojeve zaustavljanja u boksu vozači imali opciju voziti kolko tolko na rubu i čak se braniti. mislim,nakon utrke alonso izjavi da je vozio na 90%. koji je smisao toga?
malo izađeš s idealne putanje tim ti se dere na uši da to ne radiš i da se ne boriš jer ćeš uništiti gume. šta me briga za njihove milijone, neka se žale ako im je toliko stalo.
ako si ti zadovoljan s F1 u kojoj jedini cilj razviti bolid koji je nježan prema gumama i tjerati vozače da voze kao po jajima onda postoji ogromna razlika između mog i tvog viđenja ovog sporta.
meni je recimo pobjeda Alonsa u singapuru 2010. s pole pozicije puno vrijednija divljenja nego ova zadnja u barceloni.
Barry
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Barry »

scarbs o promjeni guma i na sta ce sve to uticati http://www.autosport.com/news/report.php/id/107432
Kimi Raikkonen: "I’m not interested in what people think about me. I’m not Michael Schumacher."
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Banda na okupu slika
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Scuderia
Moderator
Moderator
Navijam za: Michael-Mick Schumacher

Post Postao/la Scuderia »

Formula E od iduce sezone ?
KLIK

E kao Elektro kako pise na pocetku clanka.

Napisao sam navodno, no izgleda da je to gotova stvar, te bi mogli gledati iduce godine novu seriju formula na elektricni pogon.

Kako bi to sve izgledalo ?

10 ekipa - 20 vozaca - 40 bolida

Svaki pilot vozi cca. 25. min dok mu se baterija ne isprazni, uzima drugi bolid te s njim takodjer vozi 25.min. Isto to vrijedi i za drugog vozaca.

Gdje bi se ovo vozilo ?

Po natpisu, po velikim metroplama ove kugle zemaljske.
Rim, London, Peking, LA, Miami, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Putrajaya ( Malaysia ), juce se prijavio i Bangkok.

Jos se FiA dogovara s drugim gradovima, tako da ova lista jos nije potpuna.

Usporedba F1 bolida i buduceg FE bolida.

slika

EDIT: Slika

slika
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

a neka voze..

80 decibela? jel to vozaci pjevaju dok voze il?
slika
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Moj usisavač proizvodi oko 100 db :P
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.

Post Postao/la gringo73 »

Opominjat će publiku kao u tenisu! :biggrin:
slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

hihi, a imat ce i dobru ispriku kad izgube poziciju - jbga - taman je publika pocela navijat, i jednostavno ga nisam cuo - prikrao mi se ko lopov :)
slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

decibeli se ne povećavaju proporcionalno. 80 decibela je možda i 10 puta tiše od 140.
Samo neka se trkaju.
Dero
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la Dero »

Tako je, nema velikih promjena na gumama. Ajd da FIA napravi napokon nešto kako spada

CHANGES NOW SET TO BE MINOR
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

dmarijon je napisao/la:decibeli se ne povećavaju proporcionalno. 80 decibela je možda i 10 puta tiše od 140.

yep shvacam to.. taman su na granici da ne stete sluhu := 80 il 85 je neka sigurnsna granica dugog izlaganja ako se ne varam..

Tako je, nema velikih promjena na gumama. Ajd da FIA napravi napokon nešto kako spada
ko bi reko.. ajd neka..
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

Armanini je napisao/la:
dmarijon je napisao/la:decibeli se ne povećavaju proporcionalno. 80 decibela je možda i 10 puta tiše od 140.

yep shvacam to.. taman su na granici da ne stete sluhu := 80 il 85 je neka sigurnsna granica dugog izlaganja ako se ne varam...
ispod 20dB teško da i čuješ išta, toliko proizvodi tišina u sobi dok spavaš :)

60dB otprilike je ljudski govor a 90 je neki prag buke koju čovjek podnosi bez beda.

Ako će te električne formulice zujit 85dB to na gledalištima nitko neće ni čut išta. Em si udaljen 30tak metara od staze em žamor ljudi oko tebe daje sigurnih 75dB.

Neznam gdje vodi ta štednja i budućnost utrkivanja, prije bi prihvatio da voze smrdljivce na bio dizel ili šporete na LPG nego struju.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

80 db ti je fiksni telefon kad zvoni :D
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ipak ništa od povratka Toyote u F1 u obliku dobavljača motora. Za F1Technical su te napise demantirali
LINK-ić

Bernie i Lauda odgovorili za F1.com na pitanje vezano za gume. Ne mogu vjerovati da ovo kažem, ali ima smisla ovo što Bernie priča u ovom citatu
Q: The heated discussions about tyres seem to have occupied a huge part of the season so far - culminating in four pit stops for most drivers in Barcelona. Now, from Canada onwards, it seems the goal is to make tyres last longer. How could it come so far?

Ecclestone: I asked Pirelli to make tyres that would not complete 50 percent of a race - meaning we need pit stops. And that’s what they did. It is very, very difficult to predict and say these tyres will last 15 or 20 percent of the race because each circuit is different, we are facing very different temperatures, the cars are different, and last but not least each driver has a different driving style. In the times when Niki was racing his biggest concern was looking after the gearbox and the brakes - not the tyres. Then we got away from that and the drivers didn’t have to think about anything. Now they have to use their brains and start thinking about how to win races.

Lauda: As an ex-driver I can say that Pirelli’s goal was to have the first pit stop after 12 to 15 laps, but with the different factors that Bernie has just explained they sometimes last only four laps. Three pit stops maximum works. That’s it. If you have four stops - and some tyres only lasting four laps - that’s the wrong direction. Now we will have a change from Canada onwards.

Ecclestone: The easiest thing for Pirelli would be to produce tyres that you put on at the first race of the season and take off at the last. That would be easy, easy.

I za kraj sažetak sa Auto Motor und Sport-a vezan za promjene od Kanade
- Carcass change from steel to kevlar to prevent overheat and tire failures
- No change to compounds!
- Some teams (Sauber, McLaren, Williams) were recently testing with 2012 tire models in wind tunnel because of better results

slika
Armanini
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sry, al ta njegova ideja i vizija je sve samo ne smislena :)
Now they have to use their brains and start thinking about how to win races.
wtf? pa koji je ovo sport? automobilizam ili sah?

ionako imaju pol previse gumbica i stelanja za vrijeme voznje, ionako imaju vec kers+ drs sa kojim voze unaprijed pripremljenim procesom za odredjen zavoj, ionako 70% utrke voze stedljivije mape motora (kako za gorivo tako i za ocuvanje motora), ionako misle na gorivo, ionako misle na 4 stopa, zasto bi pobogu morali mislit i na gume koje su jedini glavni faktor kod utrkivanja i stiskanja..

Ecclestone: I asked Pirelli to make tyres that would not complete 50 percent of a race
ma tko tu koga *ebe? 50% utrke?? a 20% je vec vrh izdrzljivosti..

mah..
Ecclestone: The easiest thing for Pirelli would be to produce tyres that you put on at the first race of the season and take off at the last. That would be easy, easy.
konjino svjetska s takvom ironicnom izjavom - bile su ok gume krajem prosle sezone, zasto je to trebalo mjenjat i posteno pokvarit?
idioti.. ima dana kad me jednostavno isfrustrira cijela ta retardiranost..
jedva cekam da starta formula e.. tako mi svega to cu gledat umjesto ove pizdarije :=
slika
ivancina
Početnik
Početnik

Post Postao/la ivancina »

po meni nek postoje dvije kompononte
tvrđe koje su sporije, al duuugo traju i mekše koje su baš sprinterske
i nikakve fore da moraš obe komponente vozit
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

zašto ne? Opet ću vuć paralelu sa SAD-om...u Indy-ju odlično funkcioniraju 2 vrste guma (a ne 4 kako imamo u F1) koje se obje moraju koristiti u utrci. I mekane i tvrde dosta dugo traju, a uz to imaju i dopušteno točenje goriva. Akcije ne nedostaje i ne djeluje ovoliko umjetno kao F1

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Ne slažem se baš. Mislim da je osnovni problem zadnjih nekoliko godina u Formuli 1 to što je sve nevjerojatno na maksimumu. Toliki su novci u igri i toliko je sve usavršeno da jednostavno nema drugog načina nego izmišljat ovakve... hm, što god. Da nije sve toliko na nivou bilo bi akcije i bez umjetnih zaslađivača. Kao u nekim drugim serijama.
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

ne mora značiti. Ima podosta serija u kojima su stvari na nivou i utrke su fenomenalne bez zaslađivača. Problem F1 je počeo sa dominacijom Schumachera i Ferrarija (naravno, nisu oni krivi što su najbolje radili svoj posao), odnosno kada su FIA i Bernie zbog slabijeg dotoka novca u svoje džepove krenuli čeprkati po pravilima kako bi usporili Ferrari (ili ostale ubrzali). krajem 90-ih, pa sve do 2003-4 je bilo sasvim solidne akcije na stazi, ali su onda počeli žešće kopati po pravilima, kako tehničkim tako i sportskim i sve je prešlo na bokseve. Na stazi je i dalje znalo biti kvalitetne borbe, ali nije bilo velikog broja istih. I tu je po meni FIA kiksala: krenuli su tražiti umjetna riješenja za problem pretjecanja bez da su sagledali sve moguće posljedice koje će neka promjena pravila imati. I onda dobijemo ovo što imamo sada. F1 je previše otišla u tom smijeru da se hvali kvantitetom umjesto kvalitetom pretjecanja na stazi. Pazi, Hvale se sa 15xx pretjecanja 2011., a ne govore da je makar 50% njih bilo jednostavno obilaženje u DRS zonama. Ne govore, to je ono što pamtimo i što proklinjemo mi koji volimo pravu F1, a njima je za prodaju TV prava dosta taj broj

slika
_dreamer_
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Navijam za: Alonso

Post Postao/la _dreamer_ »

Sve to stoji, ali se ne moze reci da u prosloj godini nije bilo dobre borbe na stazi. Na ovom videu ima finih preticanja, ovo Massino je po meni najbolje jedno od najboljih u zadnjih 20tak godina.

http://www.youtube.com/watch?v=JH-SddgbXxA" onclick="window.open(this.href);return false;
wer die Augen schließt, sucht das Unendliche...
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

čisto da se vidi da nepritiskanje 100% u utrci nije samo zbog guma...RBova poruka Webberu danas, u treningu..."Lift earlier to save the breaks"

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Pirelli is tired of it and threatens to quit F1

As teams continue to argue about whether or not Pirelli should change its current series of F1 slick tyres, Pirelli itself is getting tired of the lack of contract for next year, claiming it is running out of time.

Soon after the Spanish GP where most required 4 pitstops to get to the end of the race, Pirelli announced it would revise its tyres to make sure that the amount of pitstops is kept under control. The company targets 2 pitstops on average and was surprised itself to see how its tyres were suffering at Bahrain and Spain especially.

That announcement however included a change of tyre construction, something that influences its aerodynamic properties. Soon after, the FIA stepped in, saying the company is only allowed to change the tyres for safety reasons, and that the changes should not have a considerable impact on performance.

The discussion went on, with Force India reportedly confirming they would appeal any changes while Toro Rosso team principal Franz Tost said at Monaco that any changes would first have to be tested in Friday practice sessions before being forced to use them on race day.

On went the rumblings when Fernando Alonso was lured into commenting that Red Bull Racing were bad losers by whining about the tyres not playing into their hands: "When you win dominantly for so many years, you can forget about losing". Red Bull's team principal Christian Horner somewhat irritated replied to a Spanish radio station that Ferrari should work harder and not complain about yellow flags, referring to Ferrari's suspicion that Vettel had overtaken someone under yellow flags at the Brazilian GP 2013.

As teams are clearly not happy with the situation, an agreement on the tyres for next year is also not done yet. Pirelli's motorsport director Paul Hembery said at Monaco: "Apparently on September 1, we are meant to tell them everything that they need to know about the tyres for next season, but now we are in mid-May."

He continued to note that the regulation changes for 2014 will require a thorough re-engineering of the tyres, especially because the 2014 turbo engines will have more torque.
hah koji glupan je ovaj Horner , sad govori Ferrariju da treba malo zesce raditi a ne se tuziti , a ko se sad tuzi.... panj
slika
Zaključano