Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
-
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Fernando Alonso
Re: Formula 1 team - Ferrari
Alonso danas po svaku cijenu mora biti ispred Vettela,inace se moze pozdraviti s titulom.
-
- Legenda
A nije baš tako, ali ako bude iza (što je realno, ipak vjerojatnije
), i navijači-optimisti će izgubit vjeru da će ove godine do titule.
Zanima me kako će Massa ići. Samo da se ne razbije. Mogao bi se lijepo probijati.

Zanima me kako će Massa ići. Samo da se ne razbije. Mogao bi se lijepo probijati.
Samo neka se trkaju.
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari
Ako bude suho, temperature oko 25 stepeni i Alonso prođe prvi krug bez incidenata, u tom slučaju, za mene je Alonso prvi favorit za pobjedu na utrci. I za mene će biti iznenađenje ako on ne pobjedi na utrci u tom slučaju.dmarijon je napisao/la:A nije baš tako, ali ako bude iza (što je realno, ipak vjerojatnije), i navijači-optimisti će izgubit vjeru da će ove godine do titule.

Ali bojim se prvog zavoja, Toro Rosso je iza Alonso i ne bi me čudilo da u prvom zavoju izbaci Alonso iz utrke.
Ovogodišnji Ferrari me podsjeća na prošlogodišnji McLaren što se tiče ne iskorišćenosti potencijala bolida i pehova.

kolega @cuky
Massa sigurno u kvalifikacijama nije vozio sa novim ispuhom i "mostom" naprijed.

Inače, ja smatram da su ovi svi update mogli donijeti Ferrari-ju 0.2-0.3s po krugu, kakvo je tvoje mišljenje o tome koliko su oni mogli ubrzati Ferrari.

Zadnja izmjena: F2004_the_best_ever, dana/u 09 lip 2013, 09:54, ukupno mijenjano 1 put.
-
- Legenda
Baš pišem na gp temi- prognoziraju kišu. Što bi moglo sve promjeniti.
Samo neka se trkaju.
-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Ferrari ove godine nema sreće sa vremenom.Skoro svaka utrka kišna i hladniji uvjeti što nikako ne odgovara ovogodišnjem bolidu.Pobjedi li danas Vettel a svi su izgledi za to,bojim se ništa od naslova.
...put u raj nije posut ružama...
- Walter
- Svjetski prvak
- Kontakt:
- Cuky
- Moderator
F2004_the_best_ever je napisao/la:kolega @cuky
Massa sigurno u kvalifikacijama nije vozio sa novim ispuhom i "mostom" naprijed.![]()
Inače, ja smatram da su ovi svi update mogli donijeti Ferrari-ju 0.2-0.3s po krugu, kakvo je tvoje mišljenje o tome koliko su oni mogli ubrzati Ferrari.
Istina. Evo odlična fotka na kojoj Massa prolazi stazom, a Fernando taman izlazi iz boksa

Oboje imaju novo prednje krilo, nos i stražnje krilo, dok Massa nema novi ispuh i most na prednjem dijelu sidepoda
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- Ferarist
- Navijam za: Alonso i Ferrari
U Montrealu je trenutno sunčano i temp. 21C a do početka utrke bi trebalo biti 25/26C. Super vijest za Ferrari jer smo po suhom i na simulacijama uvjerljivo najbrži (od Vettela skoro 2 sec). Forza nando!!!!
AVANTI FERRARI, AVANTI!!!!!
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Očigledno da sam pogriješio u prognozi, na stazama gdje se koriste supersoft gume i gdje je opterećenje na zadnjim gumama i gdje je potrebna dobra trakcija Alonso neće moći izazvati Vettela u utrci.
-
- Legenda
Ne znam, ne znam, ali čudno mi je sve to. Pirreli neće ništa mjenjati za kanadu ali odjednom su gume red bullu legle samo tako.
Kaj god.
Pravo pitanje je: mogu li Ferrari i Alonso biti zadovoljni s naslovom viceprvaka?
Kaj god.
Pravo pitanje je: mogu li Ferrari i Alonso biti zadovoljni s naslovom viceprvaka?

Samo neka se trkaju.
- Dero
- Profesionalni vozač
Alonso bi itekako mogao izazvati Vettela da je imao čisti zrak i da nije startao 6.F2004_the_best_ever je napisao/la:Očigledno da sam pogriješio u prognozi, na stazama gdje se koriste supersoft gume i gdje je opterećenje na zadnjim gumama i gdje je potrebna dobra trakcija Alonso neće moći izazvati Vettela u utrci.
Ferrariju jedino treba suhi topli vikend za normalno funkcioniranje.
-
- Legenda
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Apsolutno ne.Dero je napisao/la: Alonso bi itekako mogao izazvati Vettela da je imao čisti zrak i da nije startao 6.
Ferrariju jedino treba suhi topli vikend za normalno funkcioniranje.
Vettel je za Alonsa na supersoftu bio druga dimenzija, jednostavno, najveći dio svoje prednosti je stvorio na supersoftu.

Na mediumu je Vettel bio brži ali ne puno.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
bas me zanima silverstone i nove gume.

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Dero
- Profesionalni vozač
F2004_the_best_ever je napisao/la: Vettel je za Alonsa na supersoftu bio druga dimenzija, jednostavno, najveći dio svoje prednosti je stvorio na supersoftu.![]()
Na mediumu je Vettel bio brži ali ne puno.
Nemas na cemu bazirati tu činjenicu jer nemamo usporedivi stint na istim gumama.
- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Alonso je izgledao katastrofalno na supersoftu, ko da je vozio na traktorskim gumama.Dero je napisao/la:
Nemas na cemu bazirati tu činjenicu jer nemamo usporedivi stint na istim gumama.

Vettel i Alonso su startali na novom setu supersofta, prvi put idu u box u 16 krugu, u 15 krugu razlika između Vettela i Alonsa je 16 sekundi, to znači da je Vettel prosječno preko sekunde brži od Alonsa po krugu. Treba takođe reći ovo nije Monako pa da se kaže da su ga ovi ispred usporavali, ako imaš brži bolid možeš preći ove ispred. Takođe Alonso i Vettel su otišli u box u istom krugu tako da i mogućnost da je Alonso vozio na supersoftu malo sporije da bi mogao odvesti veći broj krugova na supersoftu od ovih ispred njega ne stoji.
Alonso je imao i problema sa Bottasom da ga obiđe takođe nije se uspio tako lako odvojit od Bottasa, u prosjeku je bio brži od Bottasa oko 0.5s, dok je Vettel bio brži od Alonsa 1s po krugu.
Takođe Alonso nije uspijo da se približi Webberu sve do 12 kruga kada su Rosbergu počele odlazit gume što je usporilo i Webbera, do tog kruga Alonso je imao zaostatak za Webberom oko 2s.
Ovo što sam napisao su činjnica koje dokazuju moju tvrdnju da je Alonso-Ferrari na supersoftu bio katastrofa u odnosu na Vettela, da mi je neko rekao da će u normalnim uslovima Alonso posle 15 krugova u Montrealu da kasni za Vettelom 16 sekundi ja bi mu rekao da se on šali sa mnom, jednostavno ja sam još u šoku.
Ja koliko sam shvatio u Silvestoneu se mjenjaju samo zadnje gume a prednje ostaju iste, jesam li u pravu.

- Cuky
- Moderator
Ali trebaš shvatiti da je on između sebe i Vettela imao 4 bolida...a svi su koliko zaostajali samo zato jer su bili iza Lewisa...jednostavno, kad se kolona razvuče ne možeš se uspoređivati sa onim prvim koji ima čistu situaciju.F2004_the_best_ever je napisao/la:Vettel i Alonso su startali na novom setu supersofta, prvi put idu u box u 16 krugu, u 15 krugu razlika između Vettela i Alonsa je 16 sekundi, to znači da je Vettel prosječno preko sekunde brži od Alonsa po krugu. Treba takođe reći ovo nije Monako pa da se kaže da su ga ovi ispred usporavali, ako imaš brži bolid možeš preći ove ispred.
Ako se stav Lotusa ne promijeni od promjene guma nema ništaF2004_the_best_ever je napisao/la:Ja koliko sam shvatio u Silvestoneu se mjenjaju samo zadnje gume a prednje ostaju iste, jesam li u pravu.

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
kolega @Cuky
nisi u pravu.
Hamilton nije nikog usporavao, posle 15 krugova Hamilton je zaostajao za Vettelom 7s a Alonso 16s.
Ni Webber do 12 kruga nije usporavao Alonsa. Montreal je staza gdje se može napasti i prestići nije to Monako pa da možeš tako lako držat ovog iza sebe, u Montealu su bile 2 DRS zonei vidjeli smo da su preticanja moguća.
U Barceloni se Alonso na početku utrke držao odmah iza Vettela i vrebao priliku da ga napadne ovdje Alonso nije mogao da se približi Webberu sve do 12 kruga. Alonso nije imao tempo na supersoftu.
nisi u pravu.
Hamilton nije nikog usporavao, posle 15 krugova Hamilton je zaostajao za Vettelom 7s a Alonso 16s.
Ni Webber do 12 kruga nije usporavao Alonsa. Montreal je staza gdje se može napasti i prestići nije to Monako pa da možeš tako lako držat ovog iza sebe, u Montealu su bile 2 DRS zonei vidjeli smo da su preticanja moguća.
U Barceloni se Alonso na početku utrke držao odmah iza Vettela i vrebao priliku da ga napadne ovdje Alonso nije mogao da se približi Webberu sve do 12 kruga. Alonso nije imao tempo na supersoftu.

- Cuky
- Moderator
što je točno bilo nećemo znati, ali mislim da je on, kao što to često radi od kada je Pirelli došao, na početku stinta čuvao gume da može stisnuti prije nego ode u boks. Nije odmah pritisnuo ni sa medium gumama kad je tek stavio iste

- The Greatest
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Ferrari i Alonsa
Gotovo je sa naslovom. Ne može se osvojiti naslov ako se iz godine u godinu iste greške ponavljaju.
Avanti FER, Avanti!!!
- F1NAC
- Moderator
Ajme koliko pesimista. Ako je uspio nadoknadit u 2010 zaostatak od onda vjerujem.da moze i ove godine. Ferrari je tu. Ne zaostaje kao prosle dvije godine i updateovi rade sto je najbitnije. Glavu gore moremo mi to
. Forza Ferrari

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Cuky
- Moderator
jbt što bi bilo da je Fernando 3. završio jučer...toliki pesimizam, a kad se završava ili kad nema kvarova onda su na podiju i već imaju 2 pobjede, a od 2008. nisu imali 2 pobjede u prvih 7 utrka (2008. - 4, 2009. - 0, 2010. - 1, 2011. - 0, 2012. - 1). I za razliku od zadnje 2 sezone nadogradnje rade, ono što su donijeli u Kanadu Fernando je rekao da je sve radilo po planu (uostalom, on je i koristio sve nadogradnje).

- nikolaf1
- Početnik
Veliki pozdrav svima. Ja sam stari clan foruma, nekad se koristio nick-om "nikolaa", ali iz nepredvidjenih okolnosti sam morao praviti u potpunosti novi nalog. Uglavnom, opet sam tu, nakon duzeg vremena izbivanja.. 
Ono sto sam ja primijetio na VN Kanade, a sto se tice Ferarija je izrazito veliki problem sa zadnjim ovjesom. Jednostavno, isuvise je njezan, ne dozvoljava gumama da se zagriju kada je hladno vrijeme, a uz to pravi i problem sa trakcijom. Evidentno je bilo kako Alonso gubi na 3 kriticne spore tacke na stazi po 0.2 sec ( na svakoj tacki; odnosi se na zavoje br.8,9,10,11 ). Na izlascima iz ovih zavoja, Ferari nije mogao pratiti Red Bul i Mercedes i to je bilo ocito. Ista stvar se dogadjala sa Lotusom ( koji ima slicne karakteristike Ferarijevim ).
Dakle, ono sto je Ferarijev problem jeste zadnji ovjes koji je ekstremno njezno podesen kako bi cuvao gume, ali to pravi problem u kvalifikacijama ( jer i kad je toplo Alonso i Masa ne mogu da zagriju gume za jedan brzi krug kao sto to uspijevaju Red Bul i Mercedes ), a tek kad je kisa i hladno ( sve smo vidjeli na kvalama za VN Kanade ). Mislim da su previse ekstremno otisli, a nijedan ekstrem nije dobar. Bojim se da im se to lako moze obiti o glavu, jer ovako mnogo zavise od vremena, umjesto da su pogodili setup koji ce malo vise trositi gume, ali i malo bolje zagrijavati gume. Jer, ubijedjen sam da je F138 izuzetno dobro slozen bolid, cak i sa aspekta aerodinamike i mislim da Ferrariju nije spas cuvanje guma ( kao sto je Lotusu ), vec da oni mogu biti u potpunosti ravnopravni Red Bulu bez obzira na gume ( to smo vidjeli kad je Alonso poceo da leti stazom, odn. kad je zagrijao gume ).
Ono sto veseli je cinjenica da je bolid odreagovao dobro na poboljsanja. Takodje, moglo bi se zakljuciti da su s poboljsanjima dobili nekih 0.2 sec po krugu ( posmatrajuci vremena Mase kada ja lovio Rajkonena na medium gumama i usporedjujuci ih sa Alonsovim kada je lovio Hamiltona na istim gumama ). Ocito su tehnicka pojacanja iz Mercedesa ( Bigois ) i McLarena ( Sanchez ) zaista ono sto je bilo potrebno Ferrariju nekoliko godina unazad. Samo bih volio da se jos Allison vrati u Ferari i to bi bila izvrsna tehnicka postava.

Ono sto sam ja primijetio na VN Kanade, a sto se tice Ferarija je izrazito veliki problem sa zadnjim ovjesom. Jednostavno, isuvise je njezan, ne dozvoljava gumama da se zagriju kada je hladno vrijeme, a uz to pravi i problem sa trakcijom. Evidentno je bilo kako Alonso gubi na 3 kriticne spore tacke na stazi po 0.2 sec ( na svakoj tacki; odnosi se na zavoje br.8,9,10,11 ). Na izlascima iz ovih zavoja, Ferari nije mogao pratiti Red Bul i Mercedes i to je bilo ocito. Ista stvar se dogadjala sa Lotusom ( koji ima slicne karakteristike Ferarijevim ).
Dakle, ono sto je Ferarijev problem jeste zadnji ovjes koji je ekstremno njezno podesen kako bi cuvao gume, ali to pravi problem u kvalifikacijama ( jer i kad je toplo Alonso i Masa ne mogu da zagriju gume za jedan brzi krug kao sto to uspijevaju Red Bul i Mercedes ), a tek kad je kisa i hladno ( sve smo vidjeli na kvalama za VN Kanade ). Mislim da su previse ekstremno otisli, a nijedan ekstrem nije dobar. Bojim se da im se to lako moze obiti o glavu, jer ovako mnogo zavise od vremena, umjesto da su pogodili setup koji ce malo vise trositi gume, ali i malo bolje zagrijavati gume. Jer, ubijedjen sam da je F138 izuzetno dobro slozen bolid, cak i sa aspekta aerodinamike i mislim da Ferrariju nije spas cuvanje guma ( kao sto je Lotusu ), vec da oni mogu biti u potpunosti ravnopravni Red Bulu bez obzira na gume ( to smo vidjeli kad je Alonso poceo da leti stazom, odn. kad je zagrijao gume ).
Ono sto veseli je cinjenica da je bolid odreagovao dobro na poboljsanja. Takodje, moglo bi se zakljuciti da su s poboljsanjima dobili nekih 0.2 sec po krugu ( posmatrajuci vremena Mase kada ja lovio Rajkonena na medium gumama i usporedjujuci ih sa Alonsovim kada je lovio Hamiltona na istim gumama ). Ocito su tehnicka pojacanja iz Mercedesa ( Bigois ) i McLarena ( Sanchez ) zaista ono sto je bilo potrebno Ferrariju nekoliko godina unazad. Samo bih volio da se jos Allison vrati u Ferari i to bi bila izvrsna tehnicka postava.
FORZA FERRARI !!!
- Toon
- Veteran
- Navijam za: mclaren
Bienvenue! Welcome! 歡迎! Willkommen! Benvenuto! 반갑습니다! Seja bem-vindo(a)! Bienvenido!nikolaf1 je napisao/la:Veliki pozdrav svima. Ja sam stari clan foruma, nekad se koristio nick-om "nikolaa", ali iz nepredvidjenih okolnosti sam morao praviti u potpunosti novi nalog. Uglavnom, opet sam tu, nakon duzeg vremena izbivanja..
Sjećam te se 'tico - super član samo što navija za krivu momčad!
...da je završio treći, ili ne daj Bože van bodova, morali bi neke vraćati sa litica da se ne baceCuky je napisao/la:jbt što bi bilo da je Fernando 3. završio jučer...toliki pesimizam, a kad se završava ili kad nema kvarova onda su na podiju i već imaju 2 pobjede, a od 2008. nisu imali 2 pobjede u prvih 7 utrka (2008. - 4, 2009. - 0, 2010. - 1, 2011. - 0, 2012. - 1). I za razliku od zadnje 2 sezone nadogradnje rade, ono što su donijeli u Kanadu Fernando je rekao da je sve radilo po planu (uostalom, on je i koristio sve nadogradnje).

"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
- nikolaf1
- Početnik
Hahahaha... Drago mi je da me se pojedinci sjecaju. Hvala na komplimentima ( i ovu opasku da navijam za krivu momcad takodje shvatam kao komplimentToon je napisao/la:Bienvenue! Welcome! 歡迎! Willkommen! Benvenuto! 반갑습니다! Seja bem-vindo(a)! Bienvenido!nikolaf1 je napisao/la:Veliki pozdrav svima. Ja sam stari clan foruma, nekad se koristio nick-om "nikolaa", ali iz nepredvidjenih okolnosti sam morao praviti u potpunosti novi nalog. Uglavnom, opet sam tu, nakon duzeg vremena izbivanja..
Sjećam te se 'tico - super član samo što navija za krivu momčad!

FORZA FERRARI !!!