Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
pospani gad
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Re: NOVOSTI - Siječanj 2014.

Post Postao/la pospani gad »

Zanimljivo,..... :-k :

http://plus.autosport.com/premium/featu ... utside-f1/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

jel se to ide opet na ruku red bulla ? -.- sad je povecana minimalna tezina s 640 na 690 kg
2014 car weight will be increased

From the middle of last season we were hearing stories about how F1 drivers would all have to dwarves from 2014 onwards. The weight of the car was raised from 642kg to 690kg and a number of F1 writers were concerned that this could drive someone like Nico Hulkneberg out of the sport due to the size of his frame and bodyweight.

Clearly the days of drivers living on a diet of burgers and hot dogs – a la Nigel Mansell – are gone for good.

As the season drew to a close, certain teams realised they were struggling to accommodate weight of the new power unit and requested the weight to be increased up to 700 kg.

untitledAdrian Newey was a strong advocate of increasing the minimum weight of the cars. He argued that certain drivers will be very uncomfortable in the car, and that could affect their performance on track. Red Bull set Ricciardo on a training programme to lose 2kg.

The proposal to raise the weight of the car to 700kg was discussed at the previous Strategy Group and F1 Commission meetings where a number of changes in both the technical and sporting regulations were agreed.

That proposal was rejected, but at the January 14 meeting of the Technical Working Group, an agreement was reached to increase the weight of the cars to 692 kg. This was not out of sympathy for the larger drivers plight, but because the new Pirelli tyres will be 500gr heavier than in 2013.

The Strategy Group will still have to vote on, but that should be a formality.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Igor18
Veteran
Veteran
Navijam za: Schumachera

Post Postao/la Igor18 »

ak je težina od 640kg problem za neke veće i teže vozače oda je OK da se digne granica..
treba se naći neki kompromis a ne da se tjera vozače da idu skidat kile samo da bi se ugurali u auto.
a sad skok sa 640 na 690 kg možda malo prevelik .. hm.. kom će to ići na ruku? čim se Adrian javio pretpostavljam da RB nije bio presretan granicom od 640 kg, njegovi vozači i nisu među težima na gridu a sumnjam da je tolko zabrinut hoće li Hulkenberg ili Kimi imati problema sa kilažom i prilagođavanjem iste da bi olakšao podešavanje auta
Michael is faster than you!!
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

za povećanje sa 640kg na 690kg se znalo već odavno pošto su kompletne pogonske jedinice, mjenjač i sustav hlađenja teži nego do sada. Upitno je bilo ovo povećanje sa 690 na 700kg koje je odbijeno. Iako, ne vidim točno što se žale jer nikad, ali nikad se bolid ne radi da zadovolji taj minimum nego su uvijek lakši pa se do minimalne težine dođe postavljanjem utega na mjesta na kojima najviše odgovara za postizanje optimalnog balansa bolida.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

I u Bahrainu će ove godine biti noćna trka. Start u 18.00 po lokalnom vremenu. LINK
slika
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Cuky je napisao/la:za povećanje sa 640kg na 690kg se znalo već odavno pošto su kompletne pogonske jedinice, mjenjač i sustav hlađenja teži nego do sada. Upitno je bilo ovo povećanje sa 690 na 700kg koje je odbijeno. Iako, ne vidim točno što se žale jer nikad, ali nikad se bolid ne radi da zadovolji taj minimum nego su uvijek lakši pa se do minimalne težine dođe postavljanjem utega na mjesta na kojima najviše odgovara za postizanje optimalnog balansa bolida.
Da, sto se tice povecanja, to je odavno odbreno (ovo vece) za ovu godinu. A dodatno povecanje sa za 10kgn sa 690 na 700 bude od 2015. No dosta momcadi a izgleda da naravno RB prvi po tom pitanju (ko bi drugi, Newey i Horner uvijek moraju nesto plakat i sve okreta prema sebi i svi ih iz nekog razloga slusaju) zele da se to pogura od ove godine. No da bi se to ostvarilo treba biti jednoglasna odluka svih momcadi, a jedna je glasla protiv ako se ne varam.

Iskreno ovo je meni veliki bulshit i pogotovo izvlacenje da ce vozaci morati smrsaviti itd itd.. Dobro su svi znali kakve su im tezine vozaca i kakav bolid rade. Mogli su napraviti laksi bolid pa bi im bilo ok.. Ne nego ne pase nam balans bolida tj imamo jako malo prostora za manevriranje pa ajmo podici tezinu zadnji cas pa sjebati mozda neku momcad koja je to uspjela napraviti.. ili ajmo primjeniti gume jer nam ne pasu usred sezone..ili ajmo malo tesitirati.. Jebem ti kam ova formula ide...
I like to race, not to do laps alone.
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

Istina. Vozači će biti gladni koliko god bolid bio težak. Jer nikome nije u interesu da mu masa bude na mjestu vozača. Kako je Webber nedavno izjavio: nije se najeo zadnjih 15 godina.
Samo neka se trkaju.
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

zonelsk je napisao/la:No da bi se to ostvarilo treba biti jednoglasna odluka svih momcadi, a jedna je glasla protiv ako se ne varam.
...da mi je znati koja je to :)

Ovo za Bahrein, znalo se to tokom prošle sezone, hoće sad i testiranje biti po noći ili normalno po danu?
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

mislim da će test biti standardno od jutra do mraka...ove godine idu u Bahrein umjesto u Barcelonu upravo da bi mogli testirati gume u toplijim uvjetima

slika
McLewis
Veteran
Veteran
Navijam za: McLaren i Mercedes

Post Postao/la McLewis »

jel se testira samo u bahreinu i jerezu?
McLaren u <3
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Prvo u Jerezu sljedeci tjedan, a onda zbog motora idu u vruci Bahrein dva puta
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Malo je krivo preneta vjest oko tezine.tacno je da se ona promenila sa 640 na 690 kg,ali to je najvise zbog 60 kg smanjene kolicine benzina koje ce trositi bolidi ove godine(trosili su oko 160 kg,a sada ce 100 kg).RB je trazio zbog nekoh njihovih problema da se tezina dodatno promeni sa 690 na 700 ali to nije prosao kod drugih timova.navodno su ovih dana timovi dogovorili dodatna 2 kg i da ce ukupna tezina sada biti 692.

Znaci RB je dobio 2 od trazenih 10 kg dodatne tezine
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Ne razumijem. Ako je kolicina goriva niza nego proslih godina, zasto je to razlog povecanju mase bolida?

EDIT:

Tezina je prvenstveno povezcanja zbog vece tezine motora tj cijelog pogonskog paketa. Procjenjuje se da je u prosjeku tezi 48kg izbog toga je povcana tezina sa 642 na 690.

Uz cinjenicu da je maksimalna kolicina goriva ove godine 100kg, sto je ovisno o utrci oko 50+ kg manje nego ranije, momčadi imaju tih 50 kg prostora.

Neznam zasto bi gorivo bilo glavni razlog promjene mase bolida.

Prema info koje sam nasao i nekim verzijama je Mercedes glasao protiv ovih dodatnih 10kg (sto me cudi jer npr Hamilton je tezi od Ricciarda, i u tom slucaju RBu je to samo najvjerojatnije izgovor) a u nekim verzijama su protiv bili Farrari, Lotus i Merc, sto mi je malo logicnije, jer Alonso je dosta lagan (oko 68kg), no opet Kimi je dosta tezi. Za Lotusove vozace neznam.

Za ova 2kg tj dodatno povecanje za 2014 sa 690 na 692 nisam pronasao niti nigdje ne stoji jos da ce biti? Imas neki izvor?

Meni opcenito je to jako lose i spada u sferu zabranjenih tesitanja, promjena guma usred sezine itd.
“It would be unfair to change something in the rules this late,” Mexican driver Sergio Perez was quoted this week by Brazil’s Totalrace.

“If something could be changed, it would be the weight limit. But even that would be unfair, and some teams are against it because they have worked well and have been able to make a car lighter than the others,” he added. (GMM)
I like to race, not to do laps alone.
dmarijon
Legenda
Legenda

Opet, neće nikoga previše zakinuti ako podignu težinu za 10 kg (pod pretpostavkom da rade po principu dodatnog namještanja težine - kao i do sada).
U biti, da li netko zna koliko novi bolidi u stvarnosti jesu teški? Da li je taj limit stvarno i njihov rub ili imaju slobodnog prostora za dodatno stavljanje mase, i koliko?
Samo neka se trkaju.
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

zonelsk je napisao/la:Ne razumijem. Ako je kolicina goriva niza nego proslih godina, zasto je to razlog povecanju mase bolida?
Cars must weigh at least 690kg (including the driver but not fuel) at all times. Cars are weighed with dry-weather tyres fitted.
...ovo je copy/paste iz pravilnika...u slobodnom prijevodu na tvoje pitanje - masa goriva nema nikakve veze sa težinom bolida...Ali što lakši vozač (znači ja otpadam) to bolje - lakše je rasporediti težinu i težišta...
...i nastavak istog pravila: Teams may use ballast to bring cars up to weight but it must be firmly secured to the cars. Ballast may not be removed or added during a race.
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

i upravo taj nastavak pravila je ono zbog čega je BAR pao u San Marinu 2005...oni su minimalnu težinu na vaganju postigli sa skrivenim gorivom, ali pošto nije čvrsto pričvršćen balast onda su bili u prekršaju i diskvalificirani.

Što se tiče balasta...najčešće se ugrađuju u centralni dio prednjeg krila ili u podnicu ispod vozača kako bi težište bilo što niže

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Znam to za balast. Ono što sam htio pitati je: uvijek su radili bolide ispod minimalne dopuštene težine i onda balastom dodavali do minimuma. Ako dobro razumijem ova prepucavaja za 2014., ove godine oni jedva uspijevaju spustiti težinu do minimalne? Što ne daje dodatni prostor za balast.
Samo neka se trkaju.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

kao što je kolega zonelsk gore napisao, nove pogonske jedinice (motor+ERS+turbo sa intercoolerom) su u prosjeku 48kg teže nego što su bili dosadašnji V8+KERS. Zato je masa bolida podignuta za 50kg, zato jer je pravilima reguliran dio bolida postao teži pa da momčadi ne ostanu bez manevarskog prostora u podešavanju svojih bolida.

slika
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

dmarijon je napisao/la:Znam to za balast. Ono što sam htio pitati je: uvijek su radili bolide ispod minimalne dopuštene težine i onda balastom dodavali do minimuma. Ako dobro razumijem ova prepucavaja za 2014., ove godine oni jedva uspijevaju spustiti težinu do minimalne? Što ne daje dodatni prostor za balast.
...onako zdravoseljački kako sam ja to shvatio...bolide su ispod minimalne dopuštene težine počeli raditi kada su "shvatili" utjecaj aerodinamike i značaj lakših materijala i komponenti - tj. lakše je brže (normalno ako je riječ o istoj ili približno istoj snazi)...ako razumiješ pojam balasta ili ravnoteže (prednosti kod voznih svojstava) "problem" im je upravo u težištima tj. s obzirom na nove dobivene kilograme (svaki dio je na drugom mjestu u bolidu) gubi se na "uravnoteženosti" a premalo im je kao što je rečeno "manevarskog prostora" za optimalno uravnotežiti kompletan bolid...gotovo da ispada da je svaki ručak vozača jako bitan u samom podešavanju...do sada su se težišta tj. balasti uvijek izrađivali iz najtežih metala kako bi se zadovoljile minimalne dozvoljene težine...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
dmarijon
Legenda
Legenda

Da, razumijem to i pojam balasta. Još uvijek mi (uz svu vašu dobru volju :) ) jedno nije jasno:
Do ove godine imali su puno lufta za podešavanje balasta. Sada su podigli minimalnu težinu za onoliko koliko su i motori teži (u biti dođe na isto). Kako onda nemaju više manevarskog prostora za balast? Ili možda imaju, ali pušu na hladno.
Samo neka se trkaju.
Toon
Veteran
Veteran

Post Postao/la Toon »

dmarijon je napisao/la:Da, razumijem to i pojam balasta. Još uvijek mi (uz svu vašu dobru volju :) ) jedno nije jasno:
Do ove godine imali su puno lufta za podešavanje balasta. Sada su podigli minimalnu težinu za onoliko koliko su i motori teži (u biti dođe na isto). Kako onda nemaju više manevarskog prostora za balast? Ili možda imaju, ali pušu na hladno.
ovo je čisto "bubanje" pa vjerojatno nije točno: motor+ERS+turbo sa intercoolerom te drugačija krila raspored komponenti i dodataka, restrikcije (ujedno i drugačija težina i njezin omjer) se ne nalaze na jednom mjestu već su "razbacani po bolidu" i dolazi do velikog poremećaja u uravnoteženosti...logikom ispada da je teže dobiti onaj idelan omjer...hmmmm, valjda...sad kad ovo pročitam čini mi se da same ljenčine tamo rade pa im se ne da "eksperimentirati"...
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

zonelsk je napisao/la:Ne razumijem. Ako je kolicina goriva niza nego proslih godina, zasto je to razlog povecanju mase bolida?

EDIT:

Tezina je prvenstveno povezcanja zbog vece tezine motora tj cijelog pogonskog paketa. Procjenjuje se da je u prosjeku tezi 48kg izbog toga je povcana tezina sa 642 na 690.

Uz cinjenicu da je maksimalna kolicina goriva ove godine 100kg, sto je ovisno o utrci oko 50+ kg manje nego ranije, momčadi imaju tih 50 kg prostora.

Neznam zasto bi gorivo bilo glavni razlog promjene mase bolida.

Prema info koje sam nasao i nekim verzijama je Mercedes glasao protiv ovih dodatnih 10kg (sto me cudi jer npr Hamilton je tezi od Ricciarda, i u tom slucaju RBu je to samo najvjerojatnije izgovor) a u nekim verzijama su protiv bili Farrari, Lotus i Merc, sto mi je malo logicnije, jer Alonso je dosta lagan (oko 68kg), no opet Kimi je dosta tezi. Za Lotusove vozace neznam.

Za ova 2kg tj dodatno povecanje za 2014 sa 690 na 692 nisam pronasao niti nigdje ne stoji jos da ce biti? Imas neki izvor?

Meni opcenito je to jako lose i spada u sferu zabranjenih tesitanja, promjena guma usred sezine itd.
“It would be unfair to change something in the rules this late,” Mexican driver Sergio Perez was quoted this week by Brazil’s Totalrace.

“If something could be changed, it would be the weight limit. But even that would be unfair, and some teams are against it because they have worked well and have been able to make a car lighter than the others,” he added. (GMM)

kimi trenutno ima 62 (prema espn-u)
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
Alonso-champ
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernando Alonso

Post Postao/la Alonso-champ »

62 kg???pa jbt,kako izgleda muskarac sa (koliko ima Kimi 180cm?) 62kg??
Alonsista hasta la muerte..
zizi
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la zizi »

Alonso-champ je napisao/la:62 kg???pa jbt,kako izgleda muskarac sa (koliko ima Kimi 180cm?) 62kg??

175 cm
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH

You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
karabaja
Navijam za: McLaren

Post Postao/la karabaja »

Toon je napisao/la:
dmarijon je napisao/la:Da, razumijem to i pojam balasta. Još uvijek mi (uz svu vašu dobru volju :) ) jedno nije jasno:
ovo je čisto "bubanje" pa vjerojatno nije točno: motor+ERS+turbo sa intercoolerom te drugačija krila raspored komponenti i dodataka, restrikcije (ujedno i drugačija težina i njezin omjer) se ne nalaze na jednom mjestu već su "razbacani po bolidu" i dolazi do velikog poremećaja u uravnoteženosti...logikom ispada da je teže dobiti onaj idelan omjer...hmmmm, valjda...sad kad ovo pročitam čini mi se da same ljenčine tamo rade pa im se ne da "eksperimentirati"...
Evo ovako za laike: Veća težina samog bolida bez balasta, da bi se postigao jednak balans kao sa lakšim, zahtijeva i veću količinu balasta. Novi motor i ERS će biti smješteni na istom mjestu kao i prije, a pošto su oni bili lakši za 50 kg, jednaka količina balasta kao i za prošlogodišnje, lakše bolide, nije dovoljna. Recimo da su prošlogodišnji težili 600 kg i imali 40 kg balasta, dobijemo omjer balasta i težine bolida 1:15, a ako se poveća samo težina bolida na 650, a balast ostane 40 kg, omjer se povećava na 1:16,25. S tim da bi im sada trebao i još i manji omjer nego prije jer je sva ta nova masa na jednom mjestu.
Zaključano