Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Cuky
Moderator
Moderator
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari

Re: Formula 1 team - Ferrari

Post Postao/la Cuky »

je...i na FP2 je Kravitz rekao da su najavljena aerodinamička poboljšanja za Kanadu, ali ne preopsežna jer da Kanada baš i nije najsretnija staza za testiranje aerodinamike. Povratkom u Europu bi trebao doći i veći paket promjena
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
f.alonso
Navijam za: alonso

Post Postao/la f.alonso »

Monaco tech: Ferrari engine revealed
There weren't too many aero tweaks for Monaco this year, but practice provided an answer to one of 2014's big remaining engine tech questions, as CRAIG SCARBOROUGH explains

Monaco has long been about maximising downforce without worrying too much about drag, but with Formula 1 teams having to exploit ever-more restrictive aerodynamic regulations, they are already running near or at the maximum in most races.

So the traditional Monaco-specific set-ups are now becoming more of a simple variation on the baseline.

As a result, the developments seen this weekend are subtle, but there are still some interesting changes - and practice also revealed one of the pitlane's remaining 2014 tech unknowns.

Image

For a team steeped in F1 tradition and proud of its engines, Ferrari has remained secretive about its 2014 power unit. No images of the engine have been revealed and technical personnel have been kept away from the track and the media.

The exact format of the engines was exposed when the unit was being removed from Kimi Raikkonen's car in free practice.

Ferrari has the turbo at the back of the engine like Renault, but like Mercedes it has split the exhaust driven turbine from the compressor.

The separation is far smaller than the Mercedes arrangement, with just enough space to mount the MGU-H in between the two components.

With this set-up, Ferrari can mount the turbo much lower, as they do not need to fit these parts within the 'V' of the engine. This means the turbo can be much lower within the gearbox for better aerodynamics and a lower centre of gravity.

Now the turbo needs to cool the charge air and route it to the front of the inlet plenums. This was unclear until Thursday, but Ferrari fits the water intercooler in between the inlet plenums, within the 'V' of the engine.

Then the intercooler has a U-bend to duct the cooler charge air to the inlets. Separate water pipes then take the heated to water to a smaller radiator in the sidepods.

This keeps the hardware out of the sidepods and fuel tank area for better aero, and the pipework short for less turbo lag. In this guise, the Ferrari engine architecture is at least as elegant as the Mercedes. But it does come at the cost of some extra weight for the water intercooler.

It's unfortunate for Ferrari's two customers, Marussia and Sauber, that they also get this set-up as part of the complete Ferrari powertrain supply.

They are less able to reduce weight from the rest of the car to accommodate the heavier engine installation.
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

znaci tezi je motor al se mogu vise igrati sa sidepodovima kad su stavili intercooler u V
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

nije motor sam po sebi teži nego je cijeli bolid ukupno teži zbog toga što je taj intercooler punjen vodom koja ide kroz cijevi u bokove gdje prolazi kroz radijator koji ju hladi. Tu su dobili na masi, ali su u bokove mogli ugraditi manji radijator koji ne mora hladiti zrak koji ide iz kompresora u motor nego vodu koja onda dalje hladi taj zrak.

EDIT:
@f.alonso
Nisi sliku stavio u svom postu...evo je tu, pa ubaci u svoj post ako misliš da je potrebno na mjesto gdje ti piše "Image"
slika

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

u Monaku su imali novi "oklop" oko stražnjih kočnica sa otvorima za hlađenje

Španjolska:
slika

Monako:
slika

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

neznam koliko je za vjerovati, ali eto:

Marca piše kako na F14-T neće biti nikakvih značajnih promjena do kraja sezone...poneka manja promjena na krilima i usmjerivačima ovisno o potrebama od staze do staze te software koji upravlja radom PU, a da je kompletna pažnja posvećena bolidu za 2015.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Nema sanse. Pa na sluzbenoj stranici najavljuju znacajne nadogradnje koje bi ih trebale ubrzat
slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Pa ja bih odmah potpisao za to.
Vozačima je svejedno jesu 2., 3. ili 17. u poretku ako nisu prvaci, a mislim da je isto i Ferrariju, bolje onda da barem u Melbourneu 2015. imamo neke predispozicije sad s Allisonom (koji je zasad jedina razlika u ovoj priči i onoj od ovih prošlih godina)
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Ferrariju je svejedno? Oni se bore za svaki $ iz nagradnog fonda, normalno da neće odustat dok god imaju šanse za 2. poziciju...pa pogledaj Marussiu koja bi samo sa time što je 1 mjesto bolja nego prošle godine + što je drugu godinu unutar top 10 trebala dobiti 32m $ više nego za prošlu sezonu

slika
speedy56
Legenda
Legenda
Navijam za: FAlonso ALotterer

Post Postao/la speedy56 »

Pa mislim da im neće slomiti srce (ili tekući) ako budu 3. umjesto 2. jer realno puno lošije od 3. niti ne mogu biti. Mclaren se isto polako okreće 2015., a Lotus već ima fini bodovni zaostatak. RB je napred i vjerojatno će ostati,
Ne vjerujem da je tolika razlika u lovi između 2. i 3. mjesta da bi se više isplatilo raditi na ovom bolidu i zapostaviti onaj za 2015. nego obrnuto (uz pretpostavku da bi taj bolid onda imao neke šanse).
A na kraju krajeva, zar nisu prije par godina potpisali za one neke bonuse prema tome koliko je dugo momčad u sportu, koliko je puta promijenila ime, koliko je naslova osvojila u zadnjih xy godina itd. Ako se dobro sjećam Ferrari je s tim ubrao najviše novaca
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

speedy56 je napisao/la:Pa mislim da im neće slomiti srce (ili tekući) ako budu 3. umjesto 2. jer realno puno lošije od 3. niti ne mogu biti. Mclaren se isto polako okreće 2015., a Lotus već ima fini bodovni zaostatak. RB je napred i vjerojatno će ostati,
Ne vjerujem da je tolika razlika u lovi između 2. i 3. mjesta da bi se više isplatilo raditi na ovom bolidu i zapostaviti onaj za 2015. nego obrnuto (uz pretpostavku da bi taj bolid onda imao neke šanse).
A na kraju krajeva, zar nisu prije par godina potpisali za one neke bonuse prema tome koliko je dugo momčad u sportu, koliko je puta promijenila ime, koliko je naslova osvojila u zadnjih xy godina itd. Ako se dobro sjećam Ferrari je s tim ubrao najviše novaca
McLaren je druga prica oni su totalni promasaj ove sezone, njihov novitet koji je zapravo šrot :D. A i Alonso je izjavio da ne misli jos odustat i da se misli borit dok ne bude gotovo matematicki a i sam Ferrari ce vjerovatno razvijat dok bude bilo matematicke sanse za naslov, mislim da je taj upgarde PU u Kanadi jako bitan jer ako s njim se ne poboljasju znatno preformanse PU onda ni savrsena aerodinamika ne pomogne tako da im nema smisla stavljat u cijev nove dijelove za aero, jedino za testirat za sljedecu sezonu
slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

Pazi kaj ti velim da će mclaren prešišati ferrari.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Dani je napisao/la:Pazi kaj ti velim da će mclaren prešišati ferrari.
haha dobra, moremo se kladit da će force india zavrsit ispred Mclarena sigurno, a mclaren ispred Ferrarija........... :flag:
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

realno nema smisla prestati donositi nove djelove na stazu i isprobavati ih...ako već nisu skroz optimizirani za ovaj bolid nego nekakvi prototipovi za budućnost super, kad su testiranja tako ograničena bar nek ih donose na stazu i provjeravaju jesu li dali ista mjerenja kao simulacije.

slika
Dani
Legenda
Legenda
Navijam za: Hamiltona

Post Postao/la Dani »

F1NAC je napisao/la:
haha dobra, moremo se kladit da će force india zavrsit ispred Mclarena sigurno, a mclaren ispred Ferrarija........... :flag:
http://www.autosport.com/news/report.php/id/114162" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja ne znam na čemu vi ferraristi temeljite svoj optimizam. Bolid je sranje od motora do aerodinamike. S obzirom na sposobnost talijana da nešto naprave kroz sezonu , a da pritom ne kupe od druge ekipe ( toyotin ddd 2010. ), ne bih se veselio na vašem mjestu.
Biti drugi znači biti prvi među gubitnicima. Ayrton Senna.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Dani je napisao/la:
F1NAC je napisao/la:
http://www.autosport.com/news/report.php/id/114162" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja ne znam na čemu vi ferraristi temeljite svoj optimizam. Bolid je sranje od motora do aerodinamike. S obzirom na sposobnost talijana da nešto naprave kroz sezonu , a da pritom ne kupe od druge ekipe ( toyotin ddd 2010. ), ne bih se veselio na vašem mjestu.
Bitno da su tvoji englezi puno vise sposobniji. Da su toliko sposobni koliko ti vels nebi unistili lewisa 2012. Koliko puta je pobjedio mclaren prosle godine? 0. I koja je poanta ovog linka? Pa taj lik je izjavio da ce u Kini bit oko pol sekunde do sekunde brzi i da ce se borit za podij pa di su zavrsili? Haha
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Allison kaže da prvi veći komplet nadogradnji dolazi u Kanadi na bolid

Ferrari relies on Canada upgrade package

Having come away with less points than expected from Monaco, Ferrari's Technical Director James Allison highlights why the team now has all reason to look forward to Canada where an updated F14 T will be raced.

“In Monaco, we continued to analyse the areas in which the F14 T can be improved and now, we are looking ahead to the next race in Canada, where the package we will use there is a good step faster than the car we raced last weekend", Allison said.

"While our development programme has progressed well in recent weeks, it is hard to predict exactly what this will mean for the competitiveness of the F14-T, as we do not know what steps our competitors plan to bring to Montreal. So any improvement has to be seen in relative terms, hoping that the track will deliver an answer worthy of all the efforts we have made so far.”

Contrary to many others, Ferrari did not have a major upgrade at the Spanish Grand Prix, apart from a modified rear wing. The team said back then they were indeed preparing a larger upgrade for the Canadian Grand Prix.

Meanwhile, the team continues to work on its restructuring, and Allison points out the main is to encourage creativity among its engineers.

“We must be able to make the most of the creativity and originality of our engineers,” continued Allison. “We know there is no magic wand, but there is a wealth of talent at Ferrari and we are working on an implementation and an approach to the work which allows it to emerge.”
IZVOR - F1Technical

slika
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

Ma pametnije bi bilo i Mcl i vama dignuti do kraja ruke od ove sezone i sve što imalo valja u obje trule i nesposobne tvrtke prebaciti na posao za slijedeću sezonu...niti jedna od ove dvije momčadi se ne smije zadovoljavati sa ničim manjim od naslova - sve ostalo je neuspjeh...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Ne odustaje sa od neweya :D e da ga bar dovedu sad je prilika :D
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

i što će im Newey sad? dok se uhoda promijenit će se pravila, a on otić u penziju...

slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Drugi dio o Ferrarijevoj PU

Zanimljivo mi je da Scarbs kaže da kad nebi gledao performanse nego to kako je PU zamišljena, upakirana i kakvu podršku timovi dobivaju od dobavljača da bi definitivno izabrao Ferrari za svog dobavljača. Isto kaže da Ferrari ima čak i neke bolje ideje od Mercedesa na papiru, ali da vjerojatno nisu izvedene toliko precizno kao kod Mercedesa i zato trenutno kaskaju za njima.

slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

to je zbog toga sto Mercedes priprema motor nekoliko godina,a ostali mnogo krace.Ima informacija da je Mercedes vremenski ispred ostalih za vise od godinu
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

ma to su sve rekla-kazala...teško da su u nekoj vremenskoj prednosti kad nitko nije mogao raditi na dizajnu motora dok pravila nisu bila potvrđena

slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

RB(t.j. Reno) i Ferari su bli u utrci za shampionat.Bez obzira na sve, nemoze se u takvim okolnostima biti 100% skoncentrisan na novim projektom,a ovamo se biju bitke.I 5% prednosti u F1 donosi puno
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

iskreno, Ferrari si je sam ubio tu "ispriku" kad su još prije prošle sezone najavili da su podijelili odjel na dva tima, jedan u kojem su bili Fry, Tombazis, Marmorini, kasnije i Allison za ovaj bolid, a drugi tim (ne sjećam se tko je točno bio "glava", ali mislim da neki talijan) koji je složio F138 i brinuo se o njegovom razvoju kroz sezonu.

slika
Odgovori