Formula 1 team - Oracle Red Bull Racing [RB18]

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Odgovori
Bernardinac
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Fernando Alonso

Re: Formula 1 team - Red Bull Racing

Post Postao/la Bernardinac »

Ćale od Lewisa je napisao/la:neka uvedu hendikep s giviktima pa su rješili problem dominantnosti jednom zauvjek.

Tko u utrci dođe prvi na sljedećoj ima 10kg dodatno raspoređene mase na bolidu, ako i narednu pobjedi dodaje se još 10 a ako dođe drugi skida mu se 5kg za treću utrku dok prvi opet dobiva 10kg i razlika je između njih samo 5kg. Takvim pravilom bi bilo jako teško nanizati više od 3 pobjede. 10kg bubam na pamet trebalo bi izmjerit opterećenje da jedno dodavanje uspori bolid za 3 desetinke recimo a da ne narušava vozne osobine, tj da imaš na izbor 5-6 točka na bolidu za dodavat utege za što bolju izbalansiranost.
U jednoj kaotičnoj utrci mokro-suho npr. Button (sa inače očajnim bolidom) ugrabi pobjedu pa mu na sljedećoj nabace 10kg?
Kako to uštimat? :roll:
vidc
Veteran
Veteran
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la: @Vidc
Petronasovo gorivo ne treba provjeravati ništa posebno jer je sastav goriva propisan pravilnikom i u svakom GP vikendu se uzimaju uzorci iz svih bolida i provjeravaju.
hoćeš reć da svi koriste potpuno isti sastav goriva? sigurno je da postoje neke razlike i vjerojatno se može tu nešto pročačkat . al nebitno, to je bio jedan primjer.
Cuky je napisao/la: EBD je zabranjen (barem onaj dio sa mapama) iz razloga što se kao išlo na štednju goriva, a momčadi su zapravo trošile ekstra gorivo kako bi pomogle aerodinamici. Pozicija ispuha je promijenjena, navodno, zbog sigurnosti jer da se bolid ponaša nepredvidivo prilikom otpuštanja gasa i gubljenja ispušnih plinova na difuzoru.
to su "razlozi". jedini razlog je bio taj da je Red Bull bio previše dobar u odnosu na ostale. točnije, Vettel je taj koji je briljirao s tim EBD-om, Webber se nije baš najbolje snašao u tome.
Cuky je napisao/la: Gume za jednu sezonu su bile uvedene kako bi se povećao broj pretjecanja, umjesto da momčadi taktiziraju i pretječu se kroz boks.
ipak je u tom slučaju ostalo taktiziranje s količinom goriva tako da priče s boksovima ne drže vodu. trebalo je nekako zaustavit Ferrarijevu dominaciju pa se išli na ruku Michelinu.
Cuky je napisao/la: Aktivni ovjes je na kraju 93. zabranjen, zajedno sa TC-om, LC-om, ABS-om i još nekoliko pomagala zato što su se navijači bunili da je previše utjecaj tehnologije, a premalo vozača. Također, bolidi su u to vrijeme kada su računala još bila poprilično skuplja nego danas, odjednom postali puno skuplji zbog sve te tehnologije u njima.
opet "razlozi". williams je bio ultradominantan i to je trebalo zaustavit.
istu stvar treba napraviti do kraja ove godine za 2017.
Naći jedan od razloga mercedesove dominacije pokušat ga pravilima zabranit. Prednost u aerodinamici nije toliko ključna i siguran sam da bi se red bull, mclaren i ferrari na tom polju mogli koliko toliko približit mercedesu.

ja nisam ni za kakve drastične promjene, ali čisto male dorade pravila koje će smanjit prednost mercedesa. kao što svi znamo, takve stvari su se uvijek radile i treba ih nastavit raditi.

@Kenny- nisu im se uvodila ograničenja ali su pravilima zabranjivane "cake" koje su im donosile ključnu prednost.

ova opcija s dodavanjem utega mi se ne sviđa nimalo.
Kenny
Legenda
Legenda
Navijam za: Williams i MS

Post Postao/la Kenny »

vidc je napisao/la: @Kenny- nisu im se uvodila ograničenja ali su pravilima zabranjivane "cake" koje su im donosile ključnu prednost.

Dobro ovo se ujek radilo da se nekom nešto zabrani da se ukine dominacija tog tima, ali šta se može zabranit Mercedesu kada nemaju ništa revolucionarno na bolidu?
vidc je napisao/la:ova opcija s dodavanjem utega mi se ne sviđa nimalo.
Ovo mislim da ima u u WTCCu, meni niti je dobro niti loše, bolje je eksperimentirat i s tim nego s glupostima kakvim znaju

nevezano za ovo zaboravio sam jel i ove godine na Abu Dabiju imamo duple bodove?
slika
Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja :) - dmarijon
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Za gorivo...pravilima je propisano što smije, a što ne smije biti u sastavu goriva, dok je kod nekih "začina" čak propisano i koliki postotak volumena moraju sačinjavati u sastavu goriva. Stavi petronasovo gorivo u Ferrari ili Renault i vjerojatno neće raditi tako dobro...jednostavno, Mercedes i Petronas usko surađuju i optimizirani su jedno za drugo i zato radi kako radi.

Što se EBD-a tiče, onu jednu utrku 2011. kada je zabranjen (Silverstone) tko je najviše izgubio? Ne, nije Red Bull...najviše je na performansama izgubio McLaren na toj jednoj utrci. Ferrari je najmanje izgubio i zato su tu utrku bili konkurentni i pobijedili. I što je najbitnije, EBD im nisu ni zabranili...zabranili su im samo one "egzotične" mape motora, ispuh je i dalje mogao biti dolje nisko na rubu difuzora. I opet je RB sa Renaultom izmuljao sebi povlasticu i ukidanje zabrane (kao što sad pokušavaju izmuljati da FIA napravi njihov posao): plakali su da bi se bez tih mapa motora koje izgaraju gorivo i kad vozač ne pritišće papučicu gasa motor pregrijavao i da bi to imalo utjecaja na pouzdanost...moš mislit što bi se motor više opteretio pod manjim opterećenjem #-o
vidc je napisao/la:Naći jedan od razloga mercedesove dominacije pokušat ga pravilima zabranit. Prednost u aerodinamici nije toliko ključna i siguran sam da bi se red bull, mclaren i ferrari na tom polju mogli koliko toliko približit mercedesu.
Stvar je u tome što nije samo jedan razlog. Prednost u aerodinamici je itekako ključna, pa vidiš da im je i PU dizajnirana tako da što više slobode ostavi aerodinamičarima za igranje sa bokovima. Prošle godine je bila priča kao "RB ima najbolju aerodinamiku, ali im je Renault uteg"...e pa mislim da to definitivno nije slučaj ove godine jer i Toro Rosso je sa tim istim Renaultom konkurentniji od RB-a. Opet kažem, pogledaj HD fotke Mercedesovih bolida, pogledaj koliko se tu žešće pazi na detalje nego kod drugih momčadi i sve će ti biti jasno. Pa pogledaj samo prednje krilo, pogotovo na fotkama odozgo...da je od kamena napravljeno stavili bi ga u muzej umjetnosti.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la:Za gorivo...pravilima je propisano što smije, a što ne smije biti u sastavu goriva, dok je kod nekih "začina" čak propisano i koliki postotak volumena moraju sačinjavati u sastavu goriva. Stavi petronasovo gorivo u Ferrari ili Renault i vjerojatno neće raditi tako dobro...jednostavno, Mercedes i Petronas usko surađuju i optimizirani su jedno za drugo i zato radi kako radi.

Što se EBD-a tiče, onu jednu utrku 2011. kada je zabranjen (Silverstone) tko je najviše izgubio? Ne, nije Red Bull...najviše je na performansama izgubio McLaren na toj jednoj utrci. Ferrari je najmanje izgubio i zato su tu utrku bili konkurentni i pobijedili. I što je najbitnije, EBD im nisu ni zabranili...zabranili su im samo one "egzotične" mape motora, ispuh je i dalje mogao biti dolje nisko na rubu difuzora. I opet je RB sa Renaultom izmuljao sebi povlasticu i ukidanje zabrane (kao što sad pokušavaju izmuljati da FIA napravi njihov posao): plakali su da bi se bez tih mapa motora koje izgaraju gorivo i kad vozač ne pritišće papučicu gasa motor pregrijavao i da bi to imalo utjecaja na pouzdanost...moš mislit što bi se motor više opteretio pod manjim opterećenjem #-o
vidc je napisao/la:Naći jedan od razloga mercedesove dominacije pokušat ga pravilima zabranit. Prednost u aerodinamici nije toliko ključna i siguran sam da bi se red bull, mclaren i ferrari na tom polju mogli koliko toliko približit mercedesu.
Stvar je u tome što nije samo jedan razlog. Prednost u aerodinamici je itekako ključna, pa vidiš da im je i PU dizajnirana tako da što više slobode ostavi aerodinamičarima za igranje sa bokovima. Prošle godine je bila priča kao "RB ima najbolju aerodinamiku, ali im je Renault uteg"...e pa mislim da to definitivno nije slučaj ove godine jer i Toro Rosso je sa tim istim Renaultom konkurentniji od RB-a. Opet kažem, pogledaj HD fotke Mercedesovih bolida, pogledaj koliko se tu žešće pazi na detalje nego kod drugih momčadi i sve će ti biti jasno. Pa pogledaj samo prednje krilo, pogotovo na fotkama odozgo...da je od kamena napravljeno stavili bi ga u muzej umjetnosti.
zar nije 2012. uveden drugačiji ispuh odnosno zabranjeno to nisko pozicioniranje ispuha? samo što su se onda ovi iz saubera sjetili coande pa ostali to kopirali.
što se tiče ovog sa FIA-om. glupa stvar bila ići to zabranit s tupavim objašnjenjem o nekoj izmišljenoj nestabilnosti i nepredvidivosti... pa se red bull (renault) s još tupavijim argumentima borio da se to vrati.
ja ipak tvrdim da aerodinamiku timovi mogu stići, barem mogu u tunelu radit i za svaku utrku nešto pripremit, testirat itd. naravno, svakim koliko je to u mogućnosti napravit.
ja nisam za promjene pravila u sred sezone...ali bih prihvatio da sad donesu odluku da se motori smiju razvijat slobodno cijelu godinu... a onda za 2017. donijet neke sitne izmjene da se grid malo izjednači.
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

zasto mislis da Merc nebi napravio jos bolji motor da se smije razvijati PU cijelu godinu?
I like to race, not to do laps alone.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

pa vrlo moguće...i neka napravi i začepi red bullu usta i riješen problem
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

A zasto bi namjerno isao trositi novce, da bi dodatno pokazao da zna i moze?
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

nitko ih neće tjerat.
FIA odmrzne motore... i neka radi tko šta hoće i ulaže koliko je spreman.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

i onda Sauber, Lotus, Force India i ponovo Marussia svi utornu u stečaj jer nemaju novaca da plate skuplje PU...koje bi u tom slučaju sigurno poskupile jer bi se ulagalo ogromne novce u daljnji razvoj.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

s ovako "zanimljivom i gledanom" f1 izgubit će sve sponzore pa će svakako propast
Slash
Veteran
Veteran
Navijam za: utrkivanje

Post Postao/la Slash »

Gumbek je najbolje sažeo
“Ne postoji ništa što bi trebalo zabraniti jer ne radi se o tome da Mercedes radi nešto što ostale momčadi ne rade. Rečeno je da uništavaju sport pa je to teška situacija. Naravno da bi bilo bolje kada bi se više vozača borilo u vrhu, ali to nije Mercedesova krivica. Da li bi se Red Bull žalio da su sekundu brži od ostalih? Ne”,
Amen
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

vidc je napisao/la:nitko ih neće tjerat.
FIA odmrzne motore... i neka radi tko šta hoće i ulaže koliko je spreman.
OK, znaci Mercedes se ocito zbog toga i buni da ne moraju ulagati vise novaca jer su trenutno bolje napravili posao (ti nebi ?!?).

Zasto bi netko ko je prvi i napravio je do sada odlican posao ( i pritom vjerojatno potrosio dosta novaca) pristao da se odmrzne razvoj i da je primoran uloziti jos novaca da bi i dalje bio prvi?

Ili ce to radit (kako si gore napisao ) da pokazu drugima da mogu.

Pa ako je to tvoj stav, onda predlazem da mi pokloniš 100€, čisto da pokažes da mozes.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

uvijek će bit onih kojim smetaju promjene pravila.
ovdje se ne radi o tome šta mercedes hoće nego šta je bolje za sport.
mercedes je jednom napravio nešto dobro i sad bi trebao 5 sezona dominirat? meni je to bezveze
FIA samo treba napravit ono što je radila i prije kad je jedan tim bio dominantan
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

ali zašto bi FIA umjetno išla izjednačiti PU samo zato jer RB plače?

Nije sve u PU, pogledaj samo gdje su od Mercedesa ostale momčadi koje koriste njihovu PU. Uz to, RB-ov bolid je ove godine najblaže rečeno kanta, pa čak i Toro Rosso ima brži bolid (i pouzdaniji) trenutno, a koriste istu PU.

FIA nikad nije umjetno izjednačavala snage motora, ako bi se radila promjena to bi se zabranilo nešto što donosi prednost momčadi koja je otkrila, a moguće je zabraniti na račun sigurnosti (npr. F-Duct i vožnja sa rukom maknutom sa volana kako bi ga se aktiviralo).

RB i Renault umjesto da kukaju, plaču i mole FIA-u da ih izjednači sa Mercedesom bi trebali ušutit i uhvatit se posla i sredit taj svoj bolid. Uostalom, Red Bull je taj koji je požurivao Renault sa ugradnjom nekih promijenjenih komponenti u PU i baš te komponente, koje nisu niti stigle biti testirane, su ono što im je zadavalo probleme u Melbourneu.
Performance is linked to several factors: the chassis, the driver and the engine. As a package, we have lost ground over Mercedes. I am convinced that our engine has progressed, but we are currently dealing with some specific issues which prevent us from fully exploiting its potential. We implemented some last minute upgrades which bypassed some standard validation procedures, such as running on the test-bed. These upgrades are what posed a problem in Melbourne."
Red Bull led us to a frantic quest for development.
We must now think about how we dealt with the situation, as we sidestepped our conventional procedures. Perhaps we changed too quickly some parts of our engine, and maybe we now need to revert back to a more stable configuration which offers a satisfactory performance. We've been building F1 engines for thirty seven years, so our expertise is unquestionable."
http://en.f1i.com/news/7101-renault-ans ... ances.html" onclick="window.open(this.href);return false;?

I sada bi FIA trebala raditi ustupke jer Red Bull tjera Renault na korištenje netestiranih komponenti koje onda ne funkcioniraju? Pa nemoj me nasmijavat.

slika
dmarijon
Legenda
Legenda

Post Postao/la dmarijon »

istina. Sad, da li je to nepravedno prema Mercu ili je merc stvarno bio u boljoj poziciji, ne znam.
Ali Fia će to vjerojatno i napraviti. Jer im je F1 važnija od Mercedesa. A i oni odlučuju.
Samo neka se trkaju.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la:ali zašto bi FIA umjetno išla izjednačiti PU samo zato jer RB plače?

Nije sve u PU, pogledaj samo gdje su od Mercedesa ostale momčadi koje koriste njihovu PU. Uz to, RB-ov bolid je ove godine najblaže rečeno kanta, pa čak i Toro Rosso ima brži bolid (i pouzdaniji) trenutno, a koriste istu PU.

FIA nikad nije umjetno izjednačavala snage motora, ako bi se radila promjena to bi se zabranilo nešto što donosi prednost momčadi koja je otkrila, a moguće je zabraniti na račun sigurnosti (npr. F-Duct i vožnja sa rukom maknutom sa volana kako bi ga se aktiviralo).

RB i Renault umjesto da kukaju, plaču i mole FIA-u da ih izjednači sa Mercedesom bi trebali ušutit i uhvatit se posla i sredit taj svoj bolid. Uostalom, Red Bull je taj koji je požurivao Renault sa ugradnjom nekih promijenjenih komponenti u PU i baš te komponente, koje nisu niti stigle biti testirane, su ono što im je zadavalo probleme u Melbourneu.
Performance is linked to several factors: the chassis, the driver and the engine. As a package, we have lost ground over Mercedes. I am convinced that our engine has progressed, but we are currently dealing with some specific issues which prevent us from fully exploiting its potential. We implemented some last minute upgrades which bypassed some standard validation procedures, such as running on the test-bed. These upgrades are what posed a problem in Melbourne."
Red Bull led us to a frantic quest for development.
We must now think about how we dealt with the situation, as we sidestepped our conventional procedures. Perhaps we changed too quickly some parts of our engine, and maybe we now need to revert back to a more stable configuration which offers a satisfactory performance. We've been building F1 engines for thirty seven years, so our expertise is unquestionable."
http://en.f1i.com/news/7101-renault-ans ... ances.html" onclick="window.open(this.href);return false;?

I sada bi FIA trebala raditi ustupke jer Red Bull tjera Renault na korištenje netestiranih komponenti koje onda ne funkcioniraju? Pa nemoj me nasmijavat.
nije mi jasna logika po kojoj su sezone kad red bull pobjeđuje dosadne... a kad mercedes ima dominaciju kakva nije viđena u zadnjih 20 godina onda je to ok, zaslužili su?
druge ekipe koje koriste mercedesov nemaju pravo na sve podatke kao što to mercedes ima što znači da ga ne mogu optimalno ni koristit.
Button je izjavio da oni ustvari sad s Hondom vide krivulju snage motora i mogu je slobodno podešavat onako kako njima odgovara i da im je to puno bolje nego prošle godine.
evo ne treba vještački izjednačavat...samo neka pusti proizvođače motora da imaju slobodu razvoja kako treba a ne da su ograničeni nekim tokenima il šta ja znam.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Red Bull je dominirao 4 sezone, ne sjećam se da si tada tražio da se izjednačavaju suparnici...a Mercedes je izdominirao do sada jednu sezonu...jedna naspram 4...uostalom, te 4 sezone su bile jedne od zanimljivijih u zadnjih 20-ak godina (osim druge polovice 2013).

Što se Mclarena tiče: pa normalno da McLaren nije imao sve podatke jer je imao prije početka sezone već potpisan ugovor sa Hondom...mislio si da će Mercedes samo tako dati sve svoje tajne momčadi koja počinje usku suradnju sa dobavljačem koji još godinu dana na PU može raditi bez ikakvih ograničenja? Nije Mercedes baš tako naivan, a McLaren je znao u što se upuštaju i nisu kukali nego su najavljivali tu suradnju sa Hondom i povratak stare slave.

Ostale ekipe nisu McLaren, imaju važeće dugogodišnje ugovore sa Mercedesom i imaju više podataka na uvid nego što je prošle godine imao McLaren.

slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la:Red Bull je dominirao 4 sezone, ne sjećam se da si tada tražio da se izjednačavaju suparnici...a Mercedes je izdominirao do sada jednu sezonu...jedna naspram 4...uostalom, te 4 sezone su bile jedne od zanimljivijih u zadnjih 20-ak godina (osim druge polovice 2013).

Što se Mclarena tiče: pa normalno da McLaren nije imao sve podatke jer je imao prije početka sezone već potpisan ugovor sa Hondom...mislio si da će Mercedes samo tako dati sve svoje tajne momčadi koja počinje usku suradnju sa dobavljačem koji još godinu dana na PU može raditi bez ikakvih ograničenja? Nije Mercedes baš tako naivan, a McLaren je znao u što se upuštaju i nisu kukali nego su najavljivali tu suradnju sa Hondom i povratak stare slave.

Ostale ekipe nisu McLaren, imaju važeće dugogodišnje ugovore sa Mercedesom i imaju više podataka na uvid nego što je prošle godine imao McLaren.
nije bilo potrebe da se traži išta kad je FIA to sama radila iz godine u godinu... možda su te promjene tražili drugi timovi kao što sad traži Red Bull samo što nisu toliko javno protestirali.
a ni dominacija nije bila ovako izražena i timovi nisu bili ograničeni u mjeri u kojoj su danas.ovo što danas imamo je skoro pa zacementiran poredak do kraja sezone.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

nisu bili ograničeni? U odnosu na danas:
- nisu bili dopušteni testovi u sezoni (ove godine su 2 puta po 2 dana)
- nikakve promjene na motorima nisu bile dozvoljene, osim za pouzdanost. Ove godine cijele sezone mogu razvijati PU dok ne potroše tokene

Također, nitko momčadima ne brani da donose nove aerodinamičke i mehaničke djelove na stazu, baš kao što to Mercedes radi na skoro pa svakoj utrci.

A što se FIA-e tiče, iz godine u godinu su se promjene radile konstantno u zadnjih 20 godina...i ove godine se promijenilo pravilo o nosevima (Mercedes je npr. morao svoj dosta promijeniti), sada se za Kinu mijenja i način kontrole protoka goriva jer navodno Mercedes i još neki timovi koriste tu rupu u pravilniku gdje je na mjestu gdje se mjeri sve legalno, a kasnije tko zna što se dešava...

Jedine velike promjene su bile za 2009. i za 2014.

slika
Slash
Veteran
Veteran

Post Postao/la Slash »

Zaboravljaš i zabranu FRIC-a usred prošle sezone...
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Zahebi ti momcadi koje neznaju gubit. Pogotovo ovaj Horner. koliko su ulozili (vremena) toliko su i dobili. Pritiskali su i kad su dominirali u 2. Dijelu 2013 umjesto da see totalno prepuste 2014.
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Slash
Veteran
Veteran

Post Postao/la Slash »

Najgore govno od čovjeka taj Horner. Neka se ugleda na kolege:

Bulije:
"This is the price you pay if you change the regulations as drastically as they have been changed. You have to be patient. You have a good rivalry between both Mercedes drivers. The [other] teams will catch up."
Smedli:
"I don't think it's bad for the sport at all. Formula 1 is all about the levels of excellence. They have done a fantastic job and I'm not going to moan because they are quicker than us."
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Ma Horner je savršen da zamjeni Bernija kad odapne (ako zelimo da bude što slicniji Berniju).
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Cuky je napisao/la:nisu bili ograničeni? U odnosu na danas:
- nisu bili dopušteni testovi u sezoni (ove godine su 2 puta po 2 dana)
- nikakve promjene na motorima nisu bile dozvoljene, osim za pouzdanost. Ove godine cijele sezone mogu razvijati PU dok ne potroše tokene

Također, nitko momčadima ne brani da donose nove aerodinamičke i mehaničke djelove na stazu, baš kao što to Mercedes radi na skoro pa svakoj utrci.

A što se FIA-e tiče, iz godine u godinu su se promjene radile konstantno u zadnjih 20 godina...i ove godine se promijenilo pravilo o nosevima (Mercedes je npr. morao svoj dosta promijeniti), sada se za Kinu mijenja i način kontrole protoka goriva jer navodno Mercedes i još neki timovi koriste tu rupu u pravilniku gdje je na mjestu gdje se mjeri sve legalno, a kasnije tko zna što se dešava...

Jedine velike promjene su bile za 2009. i za 2014.
motori su bili manje-više izjednačeni, tu nije ni imalo smisla da im otvaraju mogućnost napredovanja.
Ni tad momčadima nitko nije branio da spuste ispuh i naprave EBD dovoljno dobar da parira Red Bull-u i da donose aerodinamičke upgrade-e svaku utrku... pa su opet pravila mijenjana samo s ciljem da se Red Bull uspori. Jel to bilo pošteno prema red bullu?
Dakle red bull je znao napraviti nešto bolje od ostalih...svi ostali su imali slobodu da pokušavaju napravit isto. i kad su skontali da to jednostavno ne mogu (ne znaju), onda se išlo na mijenjanje pravila da se ta prednost red bull-a poništi.
Odgovori