Utrke 2015 - Arhiva-Komentari
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi
- Kenny
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Williams i MS
Re: VN Španjolske - Circuit de Catalunya, 08/09/10 svibnja 2
Meni dobra utrka, Bottas odličan, konačno da je i Rosberg pobjedio

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Ćale od Lewisa
- Svjetski prvak
- Navijam za: Mercedes
Solidna trka, Barcelona nije nikad nešto posebno bila. Vozačima je zanimljiva za vozit ali ludih pretjecanja i nema dok gume ne popuste.
Da se nije mali švabo umješao između dva Mercedesa bila bi vjerojatno opaka borba do kraja Ham-Ros, pa čak i da se umješao da nisu zadržali Hamiltona u boksu 5 i nešto sekundi izašao bi ispred Vettela i imao čistu stazu za jurit vremena što bi na kraju vjerojatno bilo dovoljno za pokušaj. U svoja 3 stopa izgubio je ravno 5 sec (jesu li mehaničari bili nespretni ili problemi sa šarafima, neznam) što ga je plasiralo u promet i iza Vettela gdje je sve skupa izgubio cca 10tak sec, što bi na kraju bilo 15sec, a približio se rosbergu na 12,200....znači bilo bi gusto, sad opet ponavljam staza je takva kakva jeste i Rosberg je vjerojatno u gumama još imao na kraju u slučaju da treba stisnit.
Da se nije mali švabo umješao između dva Mercedesa bila bi vjerojatno opaka borba do kraja Ham-Ros, pa čak i da se umješao da nisu zadržali Hamiltona u boksu 5 i nešto sekundi izašao bi ispred Vettela i imao čistu stazu za jurit vremena što bi na kraju vjerojatno bilo dovoljno za pokušaj. U svoja 3 stopa izgubio je ravno 5 sec (jesu li mehaničari bili nespretni ili problemi sa šarafima, neznam) što ga je plasiralo u promet i iza Vettela gdje je sve skupa izgubio cca 10tak sec, što bi na kraju bilo 15sec, a približio se rosbergu na 12,200....znači bilo bi gusto, sad opet ponavljam staza je takva kakva jeste i Rosberg je vjerojatno u gumama još imao na kraju u slučaju da treba stisnit.

- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
Hmmmm, ja sam se danas zabrinuo sam za sebe.... Dakle utrka se vozila, dok sam ja tokom utrke imao 20 drugih sporednih stvari koje sam obavljao.... Da ne govorim za kinu, da sam tokom utrke odlucio da je pametnije odspavat... Dakle ja, koji sam od 1999. Propustio DVIJE utrke, kojemu nista nije moglo biti vaznije od utrke nedjeljom, pocinjem formulu stavljat u drugi plan.... Ode to sve u krasni k.... Vise vremena pod zadnje provedem gledajuc stare utrke na netu nego uzivajuci u ovim modernim...Toon je napisao/la:Dobro je malo drijemati nakon ručka...čisto osvježi čovjeka...
McLaren u <3
- Slash
- Veteran
- Navijam za: utrkivanje
MEni je ovo bila više nego dobra utrka za Barcelonu, osmicu bi joj dao čak.
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
-
- Legenda
Neloša trka. Šestica. Upravo Vettel spašava... skoro pa sezonu. Opet je začinio trku.
A vidc je dobro rekao - da su išli na bilo koju taktiku, Hamilton bi ga preskočio.
A vidc je dobro rekao - da su išli na bilo koju taktiku, Hamilton bi ga preskočio.
Samo neka se trkaju.
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Eh da zaboravih napomenut: svaka cast FOMu na neprikazivanju bar detalja tijekom fajta koliko ko trosi energije. Bas glupo

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
ili što im je trebalo skoro 10 krugova da pokažu gdje je Maldonado oštetio stražnje krilo (i to samo snimak iz helikoptera), nekoliko borbi u sredini totalno propušteno jer se trebalo pratiti vodećeg kako više nije u kadru sa pratnjom, pokazat koju poznatu osobu (pogotovo ako je žena) u garaži i slično...
Nekad imam dojam da se Bernieju toliko ne sviđaju ove PU da on namjerno od FOM-a traži loše prijenose kako bi se izgubilo gledatelje i na račun toga proguralo promjene.
Nekad imam dojam da se Bernieju toliko ne sviđaju ove PU da on namjerno od FOM-a traži loše prijenose kako bi se izgubilo gledatelje i na račun toga proguralo promjene.
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Treba samo Mladen nazvati svoje dečke i bit će prijenos bolji 

...put u raj nije posut ružama...
- Kenny
- Legenda
Ako je tako svaka mu čast i želim mu da uspije u tomeCuky je napisao/la:ili što im je trebalo skoro 10 krugova da pokažu gdje je Maldonado oštetio stražnje krilo (i to samo snimak iz helikoptera), nekoliko borbi u sredini totalno propušteno jer se trebalo pratiti vodećeg kako više nije u kadru sa pratnjom, pokazat koju poznatu osobu (pogotovo ako je žena) u garaži i slično...

- Cuky
- Moderator
želiš da se F1 unazadi?

- Kenny
- Legenda
Da, ta nazadnija F1 je bila puno zanimljivija

- Cuky
- Moderator
znači, napredak je loša stvar?
Uostalom, prije je bilo zanimljivije ne zbog motora, pravila i slično nego zbog toga što su momčadi bile puno puno lošije organizirane nego danas...došli bi na stazu, nešto bi radilo nešto ne, prepravke se radilo na licu mjesta sa pilama, turpijama i slično...toga danas nema, danas su prikupljanje, spremanje i analiza podataka toliko napredovali da svi dolaze na stazu spremni, bolidi su podešeni da optimalno rade na stazi i onda svaka neidealna situacija (kao npr. turbulencije sa bolida ispred) onemogućuju izvlačenje maksimalnih performansi.
Uostalom, prije je bilo zanimljivije ne zbog motora, pravila i slično nego zbog toga što su momčadi bile puno puno lošije organizirane nego danas...došli bi na stazu, nešto bi radilo nešto ne, prepravke se radilo na licu mjesta sa pilama, turpijama i slično...toga danas nema, danas su prikupljanje, spremanje i analiza podataka toliko napredovali da svi dolaze na stazu spremni, bolidi su podešeni da optimalno rade na stazi i onda svaka neidealna situacija (kao npr. turbulencije sa bolida ispred) onemogućuju izvlačenje maksimalnih performansi.

- Kenny
- Legenda
Nekažem da je loša stvar napredak, ali jednostavno su mi preglupa ova pravila danas, imaju kojih 100kg goriva tokom utrke da potroše, dobijemo one grafike ko bolje štedi gorivo, pa koga to briga koga briga koliko će tko goriva da potroši, ako neko može da potroši 300kg goriva i da opet bude najbrži, pa neka troši toliko, čemu MUGh, MUGk i slične stvari na F1 bolidu? neka to stavljaju na ovu Formulu e, a ovdje neka ostave motor sa unutarnjim sagorjevanjem, od F1 neće biti ništa čišći zrak u ovom svjetu i slične moderne fore, zna se dobro šta je F1 i šta treba da bude, ali ne ona već godinama ide u nekom jadnom i modernom smjeru dok se sve ne raspadne

- Cuky
- Moderator
zrak neće biti čišći zbog zelene tehnologije, ali neće sponzori napuštati F1. Proizvođači automobila i sponzori se žele pokazati kao da brinu o okolišu jer mnogi danas pokušavaju natjerati druge da ignoriraju sve što je protiv prirode, prava žena i slično...a ako proizvođači i sponzori napuste F1 dobiješ hrpu automobila bez pogona i bez novca za nastupanje.
Ova tehnologija koja je uvedena prošle godine nije ono što je problem u F1, pogledaj samo kako se od uvođenja Hibridne tehnologije u WEC u sport uključili Porsche i Toyota (pričam za LMP1 kategoriju) dok je prije toga zapravo jedini konkretan sudionik te kategorije bio Audi i to opet suprotno ostalima (većina su bili benzinski motori, Audi je koristio dizelski turbo motor). Problem je to što organizator natjecanja (FIA) nema gotovo nikakvu riječ nego se u donošenje pravila upliće FOM, momčadi...Toliko ljudi se jednostavno ne može dogovoriti jer ne odgovara sve svima, a Bernie želi udovoljiti svima kako bi mu novčanik ostao pun...i onda dobijemo ovu hrpu smeća u kojem sve ima smisla kada se gleda samo za sebe, ali sve zajedno daje ništa...
Na to kako se ne uspjevaju dogovoriti SomersF1 je dao dobar osvrt
http://somersf1.blogspot.co.uk/2015/04/ ... p-pah.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ova tehnologija koja je uvedena prošle godine nije ono što je problem u F1, pogledaj samo kako se od uvođenja Hibridne tehnologije u WEC u sport uključili Porsche i Toyota (pričam za LMP1 kategoriju) dok je prije toga zapravo jedini konkretan sudionik te kategorije bio Audi i to opet suprotno ostalima (većina su bili benzinski motori, Audi je koristio dizelski turbo motor). Problem je to što organizator natjecanja (FIA) nema gotovo nikakvu riječ nego se u donošenje pravila upliće FOM, momčadi...Toliko ljudi se jednostavno ne može dogovoriti jer ne odgovara sve svima, a Bernie želi udovoljiti svima kako bi mu novčanik ostao pun...i onda dobijemo ovu hrpu smeća u kojem sve ima smisla kada se gleda samo za sebe, ali sve zajedno daje ništa...
Na to kako se ne uspjevaju dogovoriti SomersF1 je dao dobar osvrt
http://somersf1.blogspot.co.uk/2015/04/ ... p-pah.html" onclick="window.open(this.href);return false;

- F1NAC
- Moderator
VN Monaka - Circuit de Monaco 22/23/24 Svibnja 2015.
Practice 1Thu 10:00 – 11:30
Practice 2Thu 14:00 – 15:30
Practice 3Sat 11:00 – 12:00
QualifyingSat 14:00 – 15:00
RaceSun 14:00 – 16:00

Pole position
Gume SuperSoft i Soft
jedna izmjena koja bi mogla ubrzat krugove, ograda na kojoj si je kimi shebo ovjes 2007 je pomaknuta i vise se ne nalazi prakticki na apexu vec je pomaknuta
PRIJE

SAD

Također dosta veliki dio staze je asfaltiran nanovo, uz luku je sve osim one sitne ravnice nakon sikane i prije tobaca, raskas i ciljna ravnina zajedno sa saint devoteom
Practice 2Thu 14:00 – 15:30
Practice 3Sat 11:00 – 12:00
QualifyingSat 14:00 – 15:00
RaceSun 14:00 – 16:00

Pole position
Gume SuperSoft i Soft
jedna izmjena koja bi mogla ubrzat krugove, ograda na kojoj si je kimi shebo ovjes 2007 je pomaknuta i vise se ne nalazi prakticki na apexu vec je pomaknuta
PRIJE

SAD

Također dosta veliki dio staze je asfaltiran nanovo, uz luku je sve osim one sitne ravnice nakon sikane i prije tobaca, raskas i ciljna ravnina zajedno sa saint devoteom

- Kenny
- Legenda
ZAr nije bio jedno vrjeme i Peugeot u LMP1? a ovo za sponzore i sve dogovore nemam ništa da kažem. Jedino želim od te F1 da se vrati tamo di je bila bar prije kojih cca15 godina

- Cuky
- Moderator
Peugeot je bio u LMP1 kategoriji, ali su se službeno kao tvornička momčad povukli krajem 2010. ako se ne varam, dok su još godinu-dvije njihove aute vozili privatnjaci i to samo u Le Mansu. Ali taj auto je bio konkurencija Audiju do 2009. kada je Audi uveo R15 TDi.
A iskreno, ja ne želim da se F1 vrati u stanje gdje je bila pred 15 godina jer je to upravo ovo gdje je sad: pokušava se promjenama pravila svih usrećiti i nastane kaša koja niti miriše niti smrdi. Pa u WEC-u FIA sama donosi pravila, a na natjecateljima je da se prilagode. FIA je ondje napravila nekoliko kategorija hibridnog pogona za npr. LMP1 kategoriju koje su razvrstane po tome koji motor koriste (benzin/dizel, atmosferski/turbo, V ili redni) te koliko energije iz hibridnog sustava smiju koristiti po krugu te koliki im je spremnik goriva, a sve su proračunate sa ciljem da su po performansama podjednaki, pa svatko izabere ono što mu više odgovara. Tako imamo Porsche koji je dominantan na pravcu, Audi koji je dominantan u zavojima i Toyotu koja je tu negdje, ali ne dominira ni na jednom području nego je više u sredini i u utrci koja traje 6 sati sve 3 momčadi završe unutar 20 sekundi. Nije mi jasno zašto se tako nešto nije moglo napraviti i sa hibridnom tehnologijom u F1, neka svatko lijepo napravi konfiguraciju koja mu najbolje odgovara (ili sa kojom ima najviše iskustva) pa neka druge sitnice odlučuju pobjednika. Naravno, testiranja i razvoj su u WEC dozvoljeni cijele sezone.
A iskreno, ja ne želim da se F1 vrati u stanje gdje je bila pred 15 godina jer je to upravo ovo gdje je sad: pokušava se promjenama pravila svih usrećiti i nastane kaša koja niti miriše niti smrdi. Pa u WEC-u FIA sama donosi pravila, a na natjecateljima je da se prilagode. FIA je ondje napravila nekoliko kategorija hibridnog pogona za npr. LMP1 kategoriju koje su razvrstane po tome koji motor koriste (benzin/dizel, atmosferski/turbo, V ili redni) te koliko energije iz hibridnog sustava smiju koristiti po krugu te koliki im je spremnik goriva, a sve su proračunate sa ciljem da su po performansama podjednaki, pa svatko izabere ono što mu više odgovara. Tako imamo Porsche koji je dominantan na pravcu, Audi koji je dominantan u zavojima i Toyotu koja je tu negdje, ali ne dominira ni na jednom području nego je više u sredini i u utrci koja traje 6 sati sve 3 momčadi završe unutar 20 sekundi. Nije mi jasno zašto se tako nešto nije moglo napraviti i sa hibridnom tehnologijom u F1, neka svatko lijepo napravi konfiguraciju koja mu najbolje odgovara (ili sa kojom ima najviše iskustva) pa neka druge sitnice odlučuju pobjednika. Naravno, testiranja i razvoj su u WEC dozvoljeni cijele sezone.

- Kenny
- Legenda
Neka moderatori premjeste postove u odgovarajuću temu
jel to zanimljivo? tada su i manji timovi imali šansu da koji put uzmu koji bod, da se popnu na podij, jer motori nisu mogli nikako biti savršeni što se tiče pouzdanost, jer su performanse bile glavne, nova utrka, par novih motora je bilo spremno. Meni su osobno te sezone bile puno zanimljivije jer je sve bilo neizvjesno, a ne kao sada
Pa prije tih 15ak godina nisi imao jedan tim koji dominira, pogledaj 98,99,00 Ferrari i Mclaren su bili tu negdje cjelu sezonu, 99 se čak i Frentzen borio za prvenstvo u Jordanu, borba vodećih je bila unutar par desetinki, a ne ko sada da smo sretni ako su unitar 1 sekunde wft?Cuky je napisao/la:A iskreno, ja ne želim da se F1 vrati u stanje gdje je bila pred 15 godina jer je to upravo ovo gdje je sad: pokušava se promjenama pravila svih usrećiti i nastane kaša koja niti miriše niti smrdi.

Ovo mi se sviđa u WECuCuky je napisao/la: Pa u WEC-u FIA sama donosi pravila, a na natjecateljima je da se prilagode. FIA je ondje napravila nekoliko kategorija hibridnog pogona za npr. LMP1 kategoriju koje su razvrstane po tome koji motor koriste (benzin/dizel, atmosferski/turbo, V ili redni) te koliko energije iz hibridnog sustava smiju koristiti po krugu te koliki im je spremnik goriva, a sve su proračunate sa ciljem da su po performansama podjednaki, pa svatko izabere ono što mu više odgovara.
Ta testiranja su jako ubila F1 ako ih nema puno teže se napreduje kroz sezonuCuky je napisao/la: Naravno, testiranja i razvoj su u WEC dozvoljeni cijele sezone.

- Cuky
- Moderator
stvar je da su neizvjesne sezone rijetke...imaš sezone npr. 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006...prije toga 2000, 1999...u kojima su se do kraja za naslov borila bar dvojica i to iz različitih momčadi. Ali i prije je bilo sezona gdje bi jedna momčad izdominirala...ali isto tako si imao i sezone gdje bi jedna momčad/vozač izdominirali: 2014 - Mercedes; 2013, 2011 - RB, 2004-2001 - Ferrari; 1998 - McLaren; rane 90-e Williams; kasne 80-e McLaren...što je najbolje, većina tih dominacija se poklopi sa nekim većim promjenama u tehničkom pravilniku gdje se jedna momčad snađe bolje od svih drugih i onda dominira godinu-dvije dok ih ostali ne sustignu i bude par godina borba između 2-3 momčadi dok se opet ne promjene pravila.

- Slash
- Veteran
- Navijam za: utrkivanje
Upravo to. Kao da su debili i ne shvaćaju da stalnim mijenjanjem pravila UZROKUJU takve dominantne sezone, a ne popravljaju ih. Samo se mijenja TKO dominira. Treba u F1 stabilnost više nego išta drugo. Da se pusti sad 10 godina s ovim pravilima, zadnjih 5 od toga bi sigurno bila izjednačena borba 3-4 momčadi...Cuky je napisao/la:stvar je da su neizvjesne sezone rijetke...imaš sezone npr. 2012, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006...prije toga 2000, 1999...u kojima su se do kraja za naslov borila bar dvojica i to iz različitih momčadi. Ali i prije je bilo sezona gdje bi jedna momčad izdominirala...ali isto tako si imao i sezone gdje bi jedna momčad/vozač izdominirali: 2014 - Mercedes; 2013, 2011 - RB, 2004-2001 - Ferrari; 1998 - McLaren; rane 90-e Williams; kasne 80-e McLaren...što je najbolje, većina tih dominacija se poklopi sa nekim većim promjenama u tehničkom pravilniku gdje se jedna momčad snađe bolje od svih drugih i onda dominira godinu-dvije dok ih ostali ne sustignu i bude par godina borba između 2-3 momčadi dok se opet ne promjene pravila.
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
- Cuky
- Moderator
to se apsolutno slažem...ali krivica za to da se pravila stalno mijenjaju je po meni na Bernieju, Mosleyu i Todtu koji su da bi zadržali velike igrače sretnima (Ferrari, Renault, McLaren, RB...) dali njima prava da odlučuju zajedno sa FIA-om i FOM-om o pravilima. Po meni ni momčadi ni FOM nemaju što tražiti u odlučivanju o tehničkom i sportskom pravilniku. FIA je organizator i FIA je ta koja treba određivati pravila igre u svojem natjecanju, FOM i Bernie su vlasnici komercijalnih prava i njihovo je da se bave prodajom proizvoda, reklamom i ubiranjem novaca koji se kasnije raspoređuju između FOM-a, FIA-e i momčadi, dok su momčadi tu da sudjeluju i prilagode se pravilima koje je FIA postavila ili otiđu. Da sutra npr. FIFA promjeni neka temeljna pravila nogometa ako se npr. Barceloni, Realu, Liverpoolu ili kome već ne sviđa promjena nitko neće zbog njih odustati od promjene.

- Kenny
- Legenda
Svi su se razmazili u toj F1 i svi samo kukaju. Ja mislim da pravi F1 timovi nebi napustili F1 da se pravila promjene i da njima neodgovara, a ovi ostali ako napuste F1 bez njih se sigurno može, doće neko drugi na njihovo mjesto. Cuky problem kod nogometa je da se pravila nemogu mjenjat vjerujem da su pravila od početka pa do sada ostala skroz ista

-
- Veteran
- Navijam za: Fernando Alonso
Jel ko zna sta je bilo sa Sainzom u zadnjom krugu,jel morao vratiti mjestu jednom od RBR cini mi se?
Alonsista hasta la muerte..
- F1NAC
- Moderator
Nope. Zadrzao je 9 mjestoAlonso-champ je napisao/la:Jel ko zna sta je bilo sa Sainzom u zadnjom krugu,jel morao vratiti mjestu jednom od RBR cini mi se?

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Trkaci incident, Kvyat je imao 3 promjene smjera na pravcu, Sainz je usporio izvan staze (bas i nisam vidio ovo na snimci) i obojica su u T3 ostavili dovoljno prostora.Alonso-champ je napisao/la:Jel ko zna sta je bilo sa Sainzom u zadnjom krugu,jel morao vratiti mjestu jednom od RBR cini mi se?
FIA-i a objasnjenje ukratko, stavio bih link ali sam na mobu