Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- F1NAC
- Moderator
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Scuderia Ferrari
Re: Novosti - Svibanj 2015
Ma daj pa nema toliko talenta. Ni u dtmu di je dobila sansu ni nis specijalno napravila

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
iz Michelina kažu da su zainteresirani da se vrate u F1 počevši sa 2017 (do kraja 2016. traje Pirellijev ugovor), ali samo ako FIA pristane na njihove uvjete. Nisu rekli što sve žele, ali 2 stvari koje su spomenute su:
1. gume moraj biti tehnički dio, a ne alat kojim bi se regulirala napestost sezone
2. žele 18" kotače kakve se koristi na Formula E bolidima
http://www.autosport.com/news/report.php/id/118945" onclick="window.open(this.href);return false;
1. gume moraj biti tehnički dio, a ne alat kojim bi se regulirala napestost sezone
http://www.autosport.com/news/report.php/id/118945" onclick="window.open(this.href);return false;
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- F1NAC
- Moderator
Na danasnji dan prije 65 godina krenulo je prvenstvo F1
slika s bolidima

slika s bolidima

- F1NAC
- Moderator
Nazalost Michelin bi vjerovatno tezio gumama na kojima se moze pritiskat sto je kontradiktivno sa Bernijevim viđenjem f1 koji takoder ne voli gume koje mogu trajat cijelu godinu,ima jedan citat njegov " ne trebaju nam kamene gume koje se mogu montirati na pocetku godine i skinut za Bozic". tak da sto se guma tice i dalje cemo gledat Pirelli kako si dopusta takove kritike na taj racunCuky je napisao/la:iz Michelina kažu da su zainteresirani da se vrate u F1 počevši sa 2017 (do kraja 2016. traje Pirellijev ugovor), ali samo ako FIA pristane na njihove uvjete. Nisu rekli što sve žele, ali 2 stvari koje su spomenute su:

- Cuky
- Moderator
neće ni Bernie vječno živjeti...

- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Bojim se da kada on od iz F1 da umire i F1, ko će vodit taj sport? neki bankari koji vjerovatno nemaju pojma o sportu

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Cuky
- Moderator
pa to je ovo što sada imamo...CVC Capital Partners su od 2005. u vlasničkoj strukturi FOM-a, a od 2006. posjeduju 63,4% dionica.

- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
Nisam znao da su od 2005e oni u F1. E vidiš baš su nakon njih počiele dolazit ove glupave utrke u F1 izbacivat se prave legendarne utrke, a svi pljujemo po Berniu. Mišljenja sam da se on još kako tako bori da F1 ostane dobra, ali da njegova rječ više nije najvažnija od kako su ovi kupili F1 i da nema Bernia niko se nebi imo borit za neke bolje stvari za sport

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Cuky
- Moderator
velike novosti su dogovorene na sastanku strateške grupe za 2017. koje bi trebale bolide napraviti bržima za 5-6 sekundi po krugu u odnosu na ovogodišnje. Promjene su:
- šire stražnje gume
- promjena aero pravila (kojima bi se napravilo da bolidi izgledaju agresivnije)
- podizanje limita okretaja na PU
- povećanje snage PU na 1000+ KS
- vraćanje dolijevanja goriva u boksu za vrijeme utrke
- smanjenje mase bolida
Za slijedeću godinu bi se također trebao usvojiti prijedlog Force Indije, a to je da ne određuje Pirelli koje dvije komponente će donijeti na utrku nego svaka momčad za sebe bira koje dvije komponente želi imati na kojem GP vikendu.
Slijedećih tjedana bi 6 momčadi iz strateške grupe trebalo sa ostalim momčadima dogovoriti detalje ovih pravila i onda bi trebala ići na ratifikaciju.
Također, Ferrari, Mercedes, Red Bull i McLaren su zaduženi za istraživanje isplativosti "korisničkih bolida", tj. mogućnosti da momčadi jedne drugima prodaju bolide.
http://www1.skysports.com/f1/news/12433 ... g-for-2017" onclick="window.open(this.href);return false;
- šire stražnje gume
- promjena aero pravila (kojima bi se napravilo da bolidi izgledaju agresivnije)
- smanjenje mase bolida
Za slijedeću godinu bi se također trebao usvojiti prijedlog Force Indije, a to je da ne određuje Pirelli koje dvije komponente će donijeti na utrku nego svaka momčad za sebe bira koje dvije komponente želi imati na kojem GP vikendu.
Slijedećih tjedana bi 6 momčadi iz strateške grupe trebalo sa ostalim momčadima dogovoriti detalje ovih pravila i onda bi trebala ići na ratifikaciju.
Također, Ferrari, Mercedes, Red Bull i McLaren su zaduženi za istraživanje isplativosti "korisničkih bolida", tj. mogućnosti da momčadi jedne drugima prodaju bolide.
http://www1.skysports.com/f1/news/12433 ... g-for-2017" onclick="window.open(this.href);return false;

- McLewis
- Veteran
- Navijam za: McLaren i Mercedes
Jos da onaj stari prdonja dozvoli michelinu da se vrati, pa da se na gumama moze ganjat kako spada
McLaren u <3
- Cuky
- Moderator
a moglo bi se i sada moć sa ovakvim gumama...ako stvarno smanje masu bolida (čitam po forumima, spominje se na minimum od 650kg) i sa manje goriva gume bi trebale dulje trajati.
Također, za gorivo se spominje da bi i dalje imali ograničeno na 100kg po utrci, ali nebi trebali nositi sve odjednom u bolidu. To bi usput značilo da bi se moglo i spremnike za gorivo smanjiti što opet smanjuje masu, oslobađa dosta prostora pa se može i bolid napraviti nešto kraći čime isti postaje okretniji. Stvarno me zanima što ćemo od svega toga vidjeti u 2017
Također, za gorivo se spominje da bi i dalje imali ograničeno na 100kg po utrci, ali nebi trebali nositi sve odjednom u bolidu. To bi usput značilo da bi se moglo i spremnike za gorivo smanjiti što opet smanjuje masu, oslobađa dosta prostora pa se može i bolid napraviti nešto kraći čime isti postaje okretniji. Stvarno me zanima što ćemo od svega toga vidjeti u 2017

- F1NAC
- Moderator
Stvarno nema smisla vise regulacija protoka onda, jos da to maknu i ja sam zadovoljan. Ali dzabe ti snaga i brzina ako gume opet budu bile ovako debilne (Jest da je tezinamanja blabla)

-
- Test vozač
- Navijam za: Za kog ove godine navijat
Možda ovakve guume nemaju smisla ali ni da gume traju cijelu utrku , jedino ima smisla da su te dugotranije gume sporije kad se uzme da bolid vozi solo utrku bez da ga itko smeta i da brže i mekše gume budu u prednosti i kad se dodaju pit stopovi,
i omugučiti pravilom da svaka ekipa ima totalno drugačiji bolid a ne da su dosta slični , to jest postavit fleksibilnija pravila
p.s. sorry na nepismenosti
i omugučiti pravilom da svaka ekipa ima totalno drugačiji bolid a ne da su dosta slični , to jest postavit fleksibilnija pravila
p.s. sorry na nepismenosti

- vidc
- Veteran
Zvuci obecavajuce
- Slash
- Veteran
- Navijam za: utrkivanje
Ja ne vjeurjem koji cirkus. PRvo se ukine nadolijevanje goriva radi smanjivanja troškova, a sad se vraća radi istog razloga? PA KO TO KOGA JEBE?
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Nisam siguran kolko je dobro ovo vraćanje tankanja tokom utrka. Da se ne desi da teži bolidi nemaju želju za pretjecanjem jer znaju da će ovog ispred proći nakon bokseva. Možda će sada s DRS-om biti drugačije. Dalje, tu je i to pitanje troškova
Ovo oko odabira komponenti guma ne mogu suditi... Možda će odlično funkcionirati, možda i neće. Mislim da će puno ovisiti o razlikama između performansi bolida. Npr. da je Ferrari (mogao voziti) imao soft u Španjolskoj utrka bi bila zanimljivija. Dobra je stvar što bi možda približilo backmarkere na nekim utrkama (npr. netko u poziciji današnje Force Indije bi mogao probati rizične strategije)
Nije mi baš jasno što podrazumijevaju pod "agresivno". Ova današnja komplicirana pr. krila? Nešto kao onaj Ferrarijev koncpet?
Radije bi da slože pravilnik da se bolidi mogu lakše pratiti
Ovo oko odabira komponenti guma ne mogu suditi... Možda će odlično funkcionirati, možda i neće. Mislim da će puno ovisiti o razlikama između performansi bolida. Npr. da je Ferrari (mogao voziti) imao soft u Španjolskoj utrka bi bila zanimljivija. Dobra je stvar što bi možda približilo backmarkere na nekim utrkama (npr. netko u poziciji današnje Force Indije bi mogao probati rizične strategije)
Nije mi baš jasno što podrazumijevaju pod "agresivno". Ova današnja komplicirana pr. krila? Nešto kao onaj Ferrarijev koncpet?
Radije bi da slože pravilnik da se bolidi mogu lakše pratiti

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
Nemože se postići 1000+ KS sa ograničenom potrošnjom goriva od 100 kg po utrku. Ove dve ne idu zajedno. Da ugrade i dodatni turbo kompresor,on traži plus benzin.
Neznam kako mogu lupati ideje za 1000 ks a da potrošnja ostane na 100 kg?
Neznam kako mogu lupati ideje za 1000 ks a da potrošnja ostane na 100 kg?
- Cuky
- Moderator
zašto ne može? imaju i hibridni dio PU, može se povećati maksimalna dopuštena energija koju iz njega mogu izvlačiti...sada je oko 160KS, može se to sigurno povećati još...
EDIT: Toto Wolff kaže da ukoliko prijevoz i održavanje opreme za nadolijevanje goriva bude previše podizao troškove od povratka nadolijevanja nema ništa
EDIT: Toto Wolff kaže da ukoliko prijevoz i održavanje opreme za nadolijevanje goriva bude previše podizao troškove od povratka nadolijevanja nema ništa

- Vuksa_KC
- Veteran
To mi je i bila najveća glupost do sad. Čemu 6 vrsta guma na raspolaganju, a za trku dobiješ dvijeCuky je napisao/la: Za slijedeću godinu bi se također trebao usvojiti prijedlog Force Indije, a to je da ne određuje Pirelli koje dvije komponente će donijeti na utrku nego svaka momčad za sebe bira koje dvije komponente želi imati na kojem GP vikendu.

- Cuky
- Moderator
Na raspolaganju imaju 6 vrsta guma: Super-Soft, Soft, Medium, Hard, Intermediate, Wet...od toga na utrku Pirelli svakoj momčadi donese 4 vrste (2 vrste guma za suho + obje za mokro). Pirelli se doduše buni protiv toga da momčadi biraju koje će gume jer da bi to predstavljalo orgianizacijske probleme te utjecalo na sigurnost natjecatelja. Baš kako su 2013. momčadi koristili gume na krivim stranama bolida (kako bi dobili bolje performanse) i sa većim nagibom od maksimalnog preporučenog od strane Pirellija pa je bilo mnogo raspadanja i pucanja guma dok FIA nije ubacila u pravilnik da se to više ne smije raditi tako se sada Pirelli boji da bi neke, pogotovo slabije momčadi, mogle uzimati gume koje ne odgovaraju uvjetima na stazi i time riskirati sigurnost svojih vozača i njohovih suparnika.

- Vuksa_KC
- Veteran
Ma dobro, ove dvije za mokro ne računaš kad su must have u tom slučaju.
A za raspadanje guma definitivno ne bi smjelo biti krivo nikakvo čudno setupiranje bolida i postavljanje guma.
A za raspadanje guma definitivno ne bi smjelo biti krivo nikakvo čudno setupiranje bolida i postavljanje guma.
- Ćale od Lewisa
- Svjetski prvak
- Navijam za: Mercedes
Ako dižu snagu moraju i širit zadnje gume, to je neophodno jer trenutne gume ne samo da nebi imale dovoljno prijema za prenos momenta već bi se prije pregrijale i uništile pri tolikoj snazi. Vozit bolid 1000+ ks traži opet (mala) prilagođavanja vozača, vjerojatno ćemo vidjeti sve više izlaza iz pojedinih zavoja u 4. i 5. brzini (na taj način vozači bez previše pameti kontroliraju proklizavanje, simuliraju TC).Cuky je napisao/la:velike novosti su dogovorene na sastanku strateške grupe za 2017. koje bi trebale bolide napraviti bržima za 5-6 sekundi po krugu u odnosu na ovogodišnje. Promjene su:
- šire stražnje gume
- smanjenje mase bolida
Za vraćanja dolijevanja goriva osobno nisam. Već su sada taktičke igre samo s gumama a dodajući tome gorivo taktiku poduplavamo. Ako se vrati Michelin i napravi pravu gumu onda neka vrate nadolijevanje jer u tom slučaju ćemo konačno vidjeti pravi potencijal današnjih bolida, sa praznim bolidom i gumama kojima se mogu vozit na limitu.

- Cuky
- Moderator
Germany's Audi rules out entry into Formula One racing
Baš me zanima hoće li RB sad napokon ostvariti svoje prijetnje da će napustiti F1 ako Audi ne uđe
Baš me zanima hoće li RB sad napokon ostvariti svoje prijetnje da će napustiti F1 ako Audi ne uđe

- Cuky
- Moderator
Ecclestone je opet bacao kamenje na ove sadašnje PU, kao da ionako nemaju nikakve veze sa cestovnim automobilima i slično...na to mu je Andy Cowell, šef pogonskog odjela u Mercedesu, odgovorio da je hibridni sustav u cestovnim automobilima isti kao što je u F1 MGU-K dio sustava, dok bi se sustav sličan MGU-H mogao očekivati u skoro vrijeme s obzirom da zbog sve striktnijih zakona o kontroli ispušnih plinova proizvođači sve više smanjuju motore kako bi bili što efikasniji pa im je potreban turbo da bi zadržali slične snage, a zbog čega dolazi do turbo laga u uklanjanju kojeg pomaže MGU-H
http://www.bbc.com/sport/0/formula1/32797672" onclick="window.open(this.href);return false;
Također...

http://www.bbc.com/sport/0/formula1/32797672" onclick="window.open(this.href);return false;
Također...
Matt Somerfield @SomersF1
My answer to the question: Are there any other changes you would make to the current F1 technical or sporting rules?

- speedy56
- Legenda
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Audi je već imao koncept sličan Mgu-h, nije baš kopija, ali ideja je slična
http://www.autozubak.hr/novosti/audi-rs5-tdi-e-turbo/

Evo i link na anketu
http://haymarket.fone-f1-racing-autospo ... mo.com/s3/" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit:
Zaboravio sam spomenuti, iako nema baš veze s F1 - današnja etapa Gira će završiti s 3 kruga na Imoli. Ja naravno neću moći gledati, al ajde nije neka zanimljiva etapa, osim ovog kraja
http://www.autozubak.hr/novosti/audi-rs5-tdi-e-turbo/

Evo i link na anketu
http://haymarket.fone-f1-racing-autospo ... mo.com/s3/" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit:
Zaboravio sam spomenuti, iako nema baš veze s F1 - današnja etapa Gira će završiti s 3 kruga na Imoli. Ja naravno neću moći gledati, al ajde nije neka zanimljiva etapa, osim ovog kraja