Cuky je napisao/la:To pitaju oni koje ne zanima utrkivanje i tehnologija nego ih zanima da se pohvale "uuu bio sam na utrci F1, ne moreš vjerovat kako je to glasno frendeeee"
A gle i ti ljudi su od kojih F1 živo koji će otić na koju utrku, popunit tribine, gledat na TVu poneku utrku. Ta buka je jedna stvar koju F1 čini takvom kakva je puno mi je ljepše da se deru ti bolidi nego ovi koji se nečuju
Cuky je napisao/la:Vidiš, to je po meni problem. Ljudima je previše ugodno sada i ne žele promjene. Ljudi misle da je sada dovoljno dobro i da ništa bolje nije potrebno (drugim riječima ne zanima ih napredak ako ga ne osjete odmah). Srećom kroz povijest, uvijek su glasniji i brojniji bili oni koji su gurali granice sve dalje i dalje iz dana u dan i zato danas imamo stvari poput interneta, satelita, letimo na mjesec, osobni su automobili dostupni praktički svakome...
Nisam ja protiv napredka ljudskog, ali po meni je jako bitna stvar kod utrkivanja i sportskih auta ta buka, kako idu ti auti, da F1 mora biti najbrža, a ne ovo da su bolidi od prije 10 godina bili brži nego ovi sada
Da Cuky imamo internet, postoje ti sateliti, odabrani lete na mjesec, a obični ljudi neće još uskoro letit na mjesec, tako da ja i ti nemamo nikakvu korist od toga. Auti nisu danas ništa pristupačniji nego prije, danas je klasika uzet kredin na cca 10 godina i kupiš si neki auto kojeg ti ni neposjeduješ dok neotplatiš kredit nego postane tvoj kada otplatiš taj kredit, a auto ti postane obični krš, dok su ljudi prije puno jednostavnije uzimali aute, kuće i sve ostalo, kredit je bio na par godina i to je to, pogledaj samo svoje starce, bake, djedove da su gradili kuće, imali aute dok mi danas ništa od toga nemamo. Ja živim u kući sa starcima, nemam svoj auto, nego moram žicat od starog, posla ponekad malo ima i jel to rješenje?
Cuky je napisao/la:80ih su turbači razvijali 1500KS u kvalifikacijama, dok su u utrci 1000-1200. Taj motor koji bi se koristio u kvalifikacijama bi nakon tog jednog treninga išao u smeće jer više nije bilo moguće koristiti ga zbog oštećenja koja bi nastala pri tolikom pritisku i tolikoj snazi. Danas turbo motori koji su manji, troše daleko manje nego ti u 80ima i razvijaju sve zajedno oko 150-200KS manje u utrci nego njihovi daleki rođaci odrade duljinu cijele sezone (Mercedes i Lotus na testiranju ove zime)...neznam kako taj napredak nije očit? Jedan motor koji razvija 850KS odradio je više od 6000km u mjesec dana; drugi razvija oko 1200-1500KS (ovisno o proizvođaču), traje 20-30km i nakon toga ide u smeće. Ove iste PU bi uz manje preinake od 2017. trebale razvijati više od 1000KS što je na razini trkaćih motora iz 80-ih. I opet, tadašnji motori bi se nakon utrke bacali (ako bi uopće izdržali utrku), a slijedeću bi čekali novi; ovi će morati trajati 5, a ako se kalendar proširi onda i više utrka. Da ne govorim da će tu istu snagu od preko 1000KS postizati sa svega 100kg goriva za cijelu utrku, dok su 1988 imali maksimalno 150kg, a 1987. maksimalno 195kg. U odnosu na 1987. imamo motore koji razvijaju sličnu snagu, traju 5x dulje i uz to troše dvostruko manje goriva. I to nije napredak??
Meni je isto jedna čar bila u F1 da crkaju motori, da se bolidi kvare, da nikad neznaš koji će bolid završit utrku, pa na taj način i manji timovi se popnu na podij, osvoje koji bod, dok im je danas to skoro pa nemoguće. Jel misliš da bi današnji motori izdžali 5 utrka da nemoraju zbog pravila? Nekažem da nema napredka tu, ali te neke stvari ubijaju F1
Cuky je napisao/la:Sa većim djelom se slažem, ali me jedna stvar zanima: zašto bi F1 bolide trebalo biti teško voziti? Nisu bolidi lagani za voziti zato jer su pravilima olakšani za vožnju. Bolidi su lagani za voziti zato jer današnji inžinjeri znaju stvari koje njihovi prethodnici prije 10-20 godina nisu znali. Inžinjer nije tu da napravi bolid "u toliko % slučajeva mora se nepredvidljivo ponašati". Inžinjerima je posao: "tu je pravilnik, poštivajući isti želimo da budemo najbrži" i inžinjer će svo svoje znanje upotrijebiti da napravi bolid koji je brži od ostatka. Bolid koji je predvidljiv i "lagan" za vožnju je najčešće i najbrži jer su stvari na njemu posložene kako treba. Uz to, sumnjam da je mačji kašalj voziti 90+ minuta konstantno pod silama i preko 5G.
I priznajem, drago mi je kad hodam uz cestu a pored mene prođe neki manji Ferrari, Porsche ili Lambo...čak i McLaren MP4-12C odlično zvuči kad prođe. Ali zvuk meni nikad nije bio niti će biti nešto što će mi određivati je li mi neka serija utrka zanimljiva ili ne. Pa Formula E zvuči poput autića sa kojima sam se igrao po dvorištu kad sam bio klinac, pa su opet utrke (osim ove zadnje u Monaku) bile zanimljive, tehnologija je nova i interesantna nama geekovima i zato Formulu E pratim. WEC isto nema neke prezvučne aute u najjačoj klasi, ali mi je svejedno LMP1 klasa najzanimljivija jer su ti auti daleko napredniji od GTEPro auta koji s druge strane bolje zvuče. I u slučaju Formula E i u slučaju WEC natjecanja utrkivanje je daleko bolje, utrke su posjećenije, a opet nisu baš toliko bolji zvukom. Pa na Formula E utrkama ja još nisam vidio praznu tribinu, pune su svaki put (osim opet u Monaku).
Evo ti šta kaže Alonso kakvi su ovi bolidi za vozit
http://www.gp1.hr/alonso-promjena-pravi ... om-smjeru/" onclick="window.open(this.href);return false; naravno da je cilj inžinjerima napravit loš bolid, ali ako su pravila kompliciranija biti će i njima kompliciranije napravit savršen bolid i onda će vozačima biti teže za vozit ih, manje ćemo se svi pitat jel je vozač dobar zbog bolida, ili zdog sebe, utrke bi isto bile nepredvidljivije, a to donosi više fanova u sportu. Moraš isto tako pogledat da puno nas nismo geekovi koje zanima svaka sitnica poput tebe, nego želimo vidjet dobro utrkivanje, malo ćemo ptočitat o tome svemu, ali ne kao ti, a utrka nam je najbitnija i naravno da imaš i one koji neće čitat nikako o tehnologiji nego žele samo utrkivanje, a takva je većina
Cuky je napisao/la:Slažem se, to je nekako umjetno. Ali današnji su bolidi napravljeni da rade odlično kad su sami na stazi i svaki poremećaj te samoće im remeti performanse. Iz toga razloga ja podržavam DRS i pomično prednje krilo, da bi se vozaču dalo da se prilagodi u letu situaciji koja nije idealna. Doduše, ne podržavam način na koji je trenutno odrađeno jer preferira jednog vozača (ovog iza)
Znam da im nije savršeno kada se nekom približe, ali ni tako davno im nije bilo lagano se nekom približit i prestić ga, zato smo imali par prestizanja po utrci, ali su to bila ona prava prestizanja, koja smo svi cjenili, živili da vidimo još jedno prestizanje, jer je to trebalo znat napravit, dok ih danas imamo masu, a jako su rjetka ona koja su dobra, a dobra dudu izvan te DRS zone. Dobro je napravljeno u WSRu sa DRSom, ali meni je opet puno draže vidit prestizanje bez ti pomagala
Vuksa: nemora nužno biti V10, danas se još koristi i V8, V12, a meni se čini da su turbaci iz 80ih bili dosta glasniji od ovih danas. Zašto nebi imali u F1 da mogu koristit V10, V8, V12, V6 turbo, boxer motore, da imamo boxer možda bi htjeli u F1 uć Porshe i Subaru? Neka imaju i ove hibridne motore, pa neka si zabere tko želi radit kakav motor