Novosti - Arhiva
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
- speedy56
- Legenda
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: FAlonso ALotterer
Re: NOVOSTI - Ožujak 2016
Ne znam baš koliko je ovo dobro rješenje. Da, bolje je od nikakve zaštite, ali sumnjam da bi ovo pomoglo u situacijama kao Massina 2009 (osim ako vozač nema baš takve sreće u nesreći da NLO pogodi ovaj prednji stup haloa koji se veže na šasiju)

- vidc
- Veteran
- Navijam za: Scuderia Ferrari
http://www.autosport.com/news/report.php/id/123086
http://www.autosport.com/news/report.php/id/123088
mislim da je i bilo vrijeme da i oni nešto kažu. ova pravila su stvarno postala previše za svačiji ukus.
http://www.autosport.com/news/report.php/id/123088
mislim da je i bilo vrijeme da i oni nešto kažu. ova pravila su stvarno postala previše za svačiji ukus.
- F1NAC
- Moderator
Format kvalifikacija potvrđe za Australiju
Q1 će trajat 16 minuta i nakon 7 minuta najsporiji otpada i onda svakih minutu i po po jedan dok ih ne bude 15
Q2 će trajat 15 minuta , nakon 6 najsporiji i opet svakih minutu i pol dok ih ne bude 8
Q3 će trajat 14 minuta, nakon 5 otpada najsporiji i onda svakih minutu i pol do pole positiona
Q1 će trajat 16 minuta i nakon 7 minuta najsporiji otpada i onda svakih minutu i po po jedan dok ih ne bude 15
Q2 će trajat 15 minuta , nakon 6 najsporiji i opet svakih minutu i pol dok ih ne bude 8
Q3 će trajat 14 minuta, nakon 5 otpada najsporiji i onda svakih minutu i pol do pole positiona
Formula 1's new knockout qualifying format has been approved in its original form by the World Motor Sport Council, Autosport understands.
The new system is scheduled to be introduced for the season-opening Australian Grand Prix later this month, despite concerns aired by Formula One Management regarding its implementation due to software issues.
The three qualifying periods will remain, with Q1 to run for 16 minutes, with the slowest car eliminated after seven minutes, and then every 90 seconds thereafter until 15 remain to head into Q2.
The second period is to run for 15 minutes, and will follow the same process as Q1, with the first driver to be eliminated after six minutes until eight remain.
For the 14-minute Q3, the first driver will be knocked out after five minutes, with the session continuing until only the man on pole is left standing.
The original idea was approved following meetings of the Strategy Group and F1 Commission in Geneva last week, only for Ecclestone to reveal soon after FOM's potential difficulties in relaying the information to the television broadcasters.
Ecclestone suggested that due to the problems the new system could be postponed until later in the year, possibly not starting until the Spanish Grand Prix in May.
Speculation then emerged earlier this week of a slight change to the format, with Q1 and Q2 to adopt the knockout configuration, but with Q3 continuing under the system that has been in place since 2006.
That would mean all eight drivers competing throughout the duration as concerns were aired the dwindling number of cars would be unattractive to fans in the grandstands and for television.
But the WMSC, at its meeting in Geneva on Friday, has opted to go with the full knockout set-up, with FOM now understood to have informed Ecclestone it could be ready in time for the race at Melbourne's Albert Park in two weeks.

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
- vidc
- Veteran
a ne znam šta bih rekao... mislim da nije toliko loše. Nema sjedenja u boksu i zamjena guma?ako je tako onda nalij goriva, stavi gume i vozi.
I morat će startat na gumama iz Q2, a u pitanju će vjerojatno bit mekša komponenta guma koja će već praktički odradit 15 minuta punog opterećenja tako da bi na početku utrke mogli vidjeti vrlo rane odlaske ato opet stvara malo više strateških opcija što također nije loše.
Jedino što postoji šansa da onaj koji odvozi apsolutno najbrže vrijeme na kraju ne bude na polepositionu.
I morat će startat na gumama iz Q2, a u pitanju će vjerojatno bit mekša komponenta guma koja će već praktički odradit 15 minuta punog opterećenja tako da bi na početku utrke mogli vidjeti vrlo rane odlaske ato opet stvara malo više strateških opcija što također nije loše.
Jedino što postoji šansa da onaj koji odvozi apsolutno najbrže vrijeme na kraju ne bude na polepositionu.
- pospani gad
- Veteran
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
Točno. Jbm mu sve,.... nitko od nas ne želi da ljudi pogibaju,.... ali ovaj sport je privlačio ljude, jer su one mrcine od 1950. ( pa i prije ) na ovamo, vozili heroji, koji su te "mrtvačke sanduke" vozili bez kalkuliranja, sa srcem i umom. To je bila čast, junaštvo za njih i one koji su uživali gledati ovaj sport, dok za neke ljude, to je bila čista ludost, uvijek torba u glavi.Kenny je napisao/la:OK kad je tako, ali isto i ovo se može tako gledat, em izgleda odvratno, em neštiti vozača dosta, da je to bilo kad je Massu pogodio fered u kacigu to ga nebi nikako spasilo, Bianchia isto to nebi spasilo, jer je on umro zbog naglog usporavanja bolida, tjelo to nije moglo podnjet, a najmanja stvar je tu bio udarac i njega nebi ništa spasilo osim da je sam usporio u zavoju di je izletioCuky je napisao/la:to je bilo zabranjeno jer se Berniju nije sviđalo (isto kao i ona krilca na bokovima 1997), a zabranjeno je na račun sigurnosti (kao može se odlomiti i pogoditi vozača ili nekog u publici u glavu)
Na kraju svi ovi u F1 gledaju kako popularnost F1 opada, a jednim velikim djelom opada jer više nije opasan sport, danas je opasnije se šetat na cesti nego vozit F1 bolid i to ubija F1, F1 vozači moraju bit ti koji imaju muda sjest u bolid u kojem postoji šansa da neće preživit, a ne ko sad da je jednako siguran ko kad ti igraš neku simulaciju na kompu. Zašto je Moto GP zanimljiviji od F1 upravo zbog te nesigurnosti, Simonchelli je poginio na stazi, ali utrke idu dalje, niko se nije pito jel trebaju neči čudni zatvoreni kokpiti u Moto GPu, ko neželi da vozi nek odustane i neka vozi. U Moto GPu svake sezone se par vozača ozljedi i nikom ništa dok u F1 ako neko u kokpitu slomi hebeni nokat počinju drame i cviljenja, pa neka opravdaju plaću koju imaju, neki obični radnik za neku siću riskira život na daleko opasnijim poslovima od F1 smješno di je taj sport otišo
Jackie Stewart je poradio na općoj sigurnosti. Hvala mu na tome.
Bernie Ecclestone je dokazao, da ovo može biti pravi biznis - lovaaaaaaaaaaa SAMO njemu,...... Pa i politika. Neka njega, ali ovako više ne ide,.....
Mi hoćemo naš SPORT nazad! Ne krv, pogibije,.... opasnost da,.... strast da, ali kamilicu ne,.... ne uštrojiti F1 vozače,.... ne robotizirati te ljude,.....
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

- speedy56
- Legenda
Nije neka kvalitetni slika, ali kolko vidim ovo se naš Zrinko Gregurek ugurao između Todta i Bernija

- pospani gad
- Veteran
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
Čovječe, sve neki mrtvaci,..... nemam mladog čovjeka,.....speedy56 je napisao/la:Nije neka kvalitetni slika, ali kolko vidim ovo se naš Zrinko Gregurek ugurao između Todta i Bernija![]()
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 

- Kenny
- Legenda
- Navijam za: Williams i MS
I onda se kao čudimo svim glupavim odlukama u F1pospani gad je napisao/la:speedy56 je napisao/la:Nije neka kvalitetni slika, ali kolko vidim ovo se naš Zrinko Gregurek ugurao između Todta i Bernija![]()
https://pbs.twimg.com/media/CctcT28WwAECKic.jpg/quote]
Čovječe, sve neki mrtvaci,..... nemam mladog čovjeka,.....

Pa čovjek kaže - osjećaj. Ako je osjećaj, onda je osjećaj. Na temelju osjećaja

- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
FIA-in koncil potvrdio promjenu formata kvalifikacija i isti će biti primjenjivan od VN Australije. Također je potvrđen tehnički pravilnik za 2017. zajedno sa aerodinamičkim promjenama. Promjene na bolidima bi po simulacijama trebale donijeti 4-5 sekundi brža vremena po krugu, naravno ovisno od staze do staze koliko točno. Također, koncil je produžio rok Ferrariju, Mercedesu, Renaultu i Hondi do kraja 4. mjeseca da se dogovore kako će u budućim sezonama osigurati isporuku PU po nižim cijenama i uz obvezu da ne ostave kupce na cjedilu ukoliko se neki od proizvođača odluči naglo povući
http://www.jamesallenonf1.com/2016/03/f ... cs-faster/
http://www.jamesallenonf1.com/2016/03/f ... cs-faster/
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

-
- Legenda
I stvarno novi format već od početka. Nevjerojatno...
Ne znam, možda će za gledatelje biti i zabavnije, ali za vozače... ne bi im volio biti u koži. Čir bi dobio od tog stresaa
"Na kraju ostaju dva vozača u dvoboju u poslednjih minut i 30 sekundi kvalifikacija" = Na kraju ostaju Nico i Lewis u dvoboju u poslednjih minut i 30 sekundi kvalifikacija
Ne znam, možda će za gledatelje biti i zabavnije, ali za vozače... ne bi im volio biti u koži. Čir bi dobio od tog stresaa
"Na kraju ostaju dva vozača u dvoboju u poslednjih minut i 30 sekundi kvalifikacija" = Na kraju ostaju Nico i Lewis u dvoboju u poslednjih minut i 30 sekundi kvalifikacija
Samo neka se trkaju.
- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
Iskreno meni se zapravio sviđa.
Evolucija proslog sistema, bez ostrih promjena poput totalno neceg novog, a s druge strane moglo bi biti jako zanimljivo i biti ce veci pritisak na vozace
Evolucija proslog sistema, bez ostrih promjena poput totalno neceg novog, a s druge strane moglo bi biti jako zanimljivo i biti ce veci pritisak na vozace
I like to race, not to do laps alone.
- F1NAC
- Moderator
ne nuzno. S novim pravilom za gume, uzmu malo meksih i ovi brzi izlete van i postave vrijeme i to je to, mogu cekat u box do kraja runde. Glupost.

-
- Legenda
Mislim da će se desiti uglavnom obrnuta filozofija, ali u biti donekle slična tadnjoj rundi proteklih par godina. u zadnjoj rundi Što kažeš ovi brži izaći će odmah i juriti - da se osiguraju: prvih minuta kvala bit će najveća gužva. Ali svejedno, svi će biti na iglama cijelo vijeme. Pogotovo kod promjenjivih uvjeta. Nema: Hamilton gleda ekran aha ovi su se ubrzali idem još odraditi još jdan brzi. Gotovo.
Samo neka se trkaju.
- Kenny
- Legenda
Sad imaju veći broj mekših guma nego prošle sezone?F1NAC je napisao/la:ne nuzno. S novim pravilom za gume, uzmu malo meksih i ovi brzi izlete van i postave vrijeme i to je to, mogu cekat u box do kraja runde. Glupost.
Čemu Q1,2.3 kad se ispada svake minute?

- Cuky
- Moderator
Nemaju više mekših guma nego prošle...u kvalifikacije kao i prošlih sezona ulaze sa 4 seta guma (prije je bilo 6) jer sad moraju nakon svake FP vratiti 2 seta, bez obzira jesu li koristili jedan ili svih 10. U kvale dakle ulaze sa 4 (nadamo se neiskorištena) seta guma + ako uđu u Q3 dobivaju još jedan set najmekših koje je Pirelli donio na taj vikend. Za utrku imaju ukupno 6 setova guma (kao i do sada) od kojih su 4 koje su imali dostupne u kvalifikacijama + 2 seta koja je Pirelli rezervirao samo i isključivo za utrku.
To koliko će tko imati mekših, tvrđih i slično ovisi o tome koliko je kojih vozač odabrao za sebe za taj vikend.
pauze su da stignu ovi koji ne ispadnu doliti goriva u bolid za nastavak kvalifikacija, za reklame na TV-u i slično...
To koliko će tko imati mekših, tvrđih i slično ovisi o tome koliko je kojih vozač odabrao za sebe za taj vikend.
pauze su da stignu ovi koji ne ispadnu doliti goriva u bolid za nastavak kvalifikacija, za reklame na TV-u i slično...

- Kenny
- Legenda
ako imaju manje guma sumnjam da će sjedit u boksu, tek su ovih sezona mogli najbrži timovi u Q1 i Q2 odvest jedan krug i sjedit u garaži, vidiš dok pišu pravila moraju mislit i na reklame na tvu 
EDIT: vozači o halo gluposti na bolidu http://www.gp1.hr/reakcije-vozaca-na-ha ... u-kokpita/
Kako će na kraju izać vozač iz volida kad se prevrne?

EDIT: vozači o halo gluposti na bolidu http://www.gp1.hr/reakcije-vozaca-na-ha ... u-kokpita/
Kako će na kraju izać vozač iz volida kad se prevrne?

-
- Legenda
A mislim, 99,9 posto sam uvjeren da će biti zabavnije. Ali nije u tome stvar, već da li je to smisleno i fer prema vozačima i momčadima.
Kad sve ovo nabrojimo još dodajmo one novosti s gumama otprije: ovi koji uđu u Q3 neće smjeti startati na njima, šta ne. Dok će Q2 moći startati na njima i to će sigurno biti frkovito prvih par krugova na svakoj trci.
Kad sve ovo nabrojimo još dodajmo one novosti s gumama otprije: ovi koji uđu u Q3 neće smjeti startati na njima, šta ne. Dok će Q2 moći startati na njima i to će sigurno biti frkovito prvih par krugova na svakoj trci.
Samo neka se trkaju.
- Cuky
- Moderator
pravilo je što se startanja tiče isto kao i do sada: vozači koji uđu u Q3 moraju startati na setu sa kojim su postavili svoje najbolje vrijeme u Q2, ostali startaju na kojem god žele setu. Onaj set koji se dobije za Q3 se smije koristiti samo i jedino u Q3.
Za utrku svi imaju ona 4 seta sa kojima su ušli u kvalifikacije te dva seta potpuno netaknuta koja je Pirelli rezervirao prije vikenda samo za utrku. Ta dva seta mogu biti bilo koje komponente od 3 donesene na stazu (unaprijed se određuje naravno). Recimo da na stazu kao na 6 od prvih 8 utrka Pirelli donosi Super-Soft, Soft i Medium. Za utrku Pirelli može rezervirati 1x Soft i 1x Medium. Vozači i dalje mogu koristiti ako su za sebe donijeli koji Super-Soft i da ga nisu potrošili/vratili. Isto tako Pirelli može od te tri komponente na nekoj drugoj stazi rezervirati 1x Super-Soft i 1x Medium ili npr. 2x Soft.
Uglavnom, bitno je da vozač u utrci mora iskoristiti barem jedan od ta dva seta koja je Pirelli rezervirao (a može i oba). te da mora iskoristiti barem 2 od 3 različite komponente koje su na raspolaganju taj vikend.
Za utrku svi imaju ona 4 seta sa kojima su ušli u kvalifikacije te dva seta potpuno netaknuta koja je Pirelli rezervirao prije vikenda samo za utrku. Ta dva seta mogu biti bilo koje komponente od 3 donesene na stazu (unaprijed se određuje naravno). Recimo da na stazu kao na 6 od prvih 8 utrka Pirelli donosi Super-Soft, Soft i Medium. Za utrku Pirelli može rezervirati 1x Soft i 1x Medium. Vozači i dalje mogu koristiti ako su za sebe donijeli koji Super-Soft i da ga nisu potrošili/vratili. Isto tako Pirelli može od te tri komponente na nekoj drugoj stazi rezervirati 1x Super-Soft i 1x Medium ili npr. 2x Soft.
Uglavnom, bitno je da vozač u utrci mora iskoristiti barem jedan od ta dva seta koja je Pirelli rezervirao (a može i oba). te da mora iskoristiti barem 2 od 3 različite komponente koje su na raspolaganju taj vikend.

- F1NAC
- Moderator
Pa nisam mislio da ce dobit vise setova nego si mogu stelat sami izbor guma. Sve ove top momcadi ce u prvoj rundi napravit brzi krug i parkirat u boks, q2 ce vjerovatno bit 2 kruga (pogotovo vodeci) i box. Sad za Q3 ce vjerovatno bit malo drukcije tj napetije. Sve u svemu nece se nis jako promjenit. Bit će jedino ultra zabavno kad budu mokri uvjeti na stazi pa kad se staza pocne susit. Po meni je to glup sistem i totalno nepotreban, al ocito ako su se sefovi slozili ocito je potrebna promjenaKenny je napisao/la:Sad imaju veći broj mekših guma nego prošle sezone?F1NAC je napisao/la:ne nuzno. S novim pravilom za gume, uzmu malo meksih i ovi brzi izlete van i postave vrijeme i to je to, mogu cekat u box do kraja runde. Glupost.
Čemu Q1,2.3 kad se ispada svake minute?

-
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferari
Da, kada Mercedes u Q1 izvozi jedan put, nema potrebe da voze opet. To vreme neće skoro niko da postigne(osim možda neko na ultra softu)
-
- Legenda
Nije to nebitna stvargjoko-mkd je napisao/la:Da, kada Mercedes u Q1 izvozi jedan put, nema potrebe da voze opet. To vreme neće skoro niko da postigne(osim možda neko na ultra softu)

Samo neka se trkaju.
- speedy56
- Legenda
Pošto će ih u Q3 sada ići samo 8, to znači da će već 9. vozač na gridu imati slobodan izbor guma na kojima će startati (jer je ispao iz Q2, za razliku do sada kada je to bio 11. vozač) pa bi neki "Perezi" (on je to najčešće radio prošle godine) mogli startati na tvrđim gumama i ugroziti malo bolje pozicije u utrci (u pravilu je to dosada bilo 7-6, max 5. mjesto [iz kojeg je u Rusiji dobio podij]).
Nije mala razlika (jedan startni red), ali i to bi trebalo doprinijeti zanimljivosti utrke
Nije mala razlika (jedan startni red), ali i to bi trebalo doprinijeti zanimljivosti utrke

- F1NAC
- Moderator
Pravila komunikacije
Pirelli ce objavit odabire timova za VN Australije
Edit:Messages given on the track, in the pit entry or pit exit during reconnaissance laps, with a car deemed to be on a reconnaissance lap from the time it leaves the pitlane until the time it re-enters the pitlane or reaches its grid position:
1.You may tell the driver of a critical problem with the car, e.g. puncture warning or damage.
2. You may tell the driver of a problem with a competitor's car.
3. You may tell the driver to enter the pitlane in order to fix or retire the car.
4. You may give the driver marshalling information (yellow flag, red flag, race start aborted or other similar instructions or information from race control).
5. You may inform the driver about a wet track, oil or debris in certain corners.
6.You may tell the driver to respect the maximum laptime provided it is clear that he is in danger of exceeding it.
7. You may not tell the driver to drive through the pitlane.
8. You may not tell the driver to make his way to the back of the grid.
9. You may not discuss a balance check with the driver.
10. You may not tell the driver to turn off the car.
11. You may not carry out a radio check with the driver.
The teams are allowed to talk freely when the car is in the pitlane before or between any reconnaissance laps, and for added clarity the following specific requests are permitted:
1. You may give instructions to the driver for the following lap.
2. You may remind the driver to do a practice start at the pit exit.
3. You may discuss a balance check with the driver.
4. You may tell the driver to go to the back of the grid.
5.You may carry out a simple radio check handshake with the driver (i.e. "radio check", "got you loud and clear").
6. You may tell the driver to come back through the pitlane.
7. You may inform the driver of specific pitlane safety concerns such as the pitstop area being full of guests. This message (and only this message) may also be given in the pit entry.
Teams are also allowed to talk freely on the radio and pass any messages to a driver on the grid, or in the pitlane, until one minute before the start of the formation lap.
From the one-minute signal, and until the race-start signal, the only permitted messages are to tell a driver of a critical problem with the car, e.g. puncture warning or damage, or to inform him of a problem with a competitor's car.
Pirelli ce objavit odabire timova za VN Australije

- F2004_the_best_ever
- Svjetski prvak
Znaš li kada će Pirelli objaviti koje su gume timovi odabrali za Australiju, koji je krajnji rok do kojeg timove moraju odabrati gume za VN Australije?
- F1NAC
- Moderator
Vec su odabrali. Rok kad se voze na europskim stazama je 8 tjedana unapred a van europe je 14 tjedana prije.F2004_the_best_ever je napisao/la:Znaš li kada će Pirelli objaviti koje su gume timovi odabrali za Australiju, koji je krajnji rok do kojeg timove moraju odabrati gume za VN Australije?
Ovaj tjedan ce objavit. Vjerovatno sutra ili u srijedu