Utrke 2017 - Arhiva-Komentari

Komentiranje utrka, kvalifikacija i ostalih događaja tijekom GP vikenda...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73,luka_kimi

Zaključano
vidc
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari

Re: VN Bahreina - Sakhir Circuit, 14.-16. travnja 2017.

Post Postao/la vidc »

Toon je napisao/la:
vidc je napisao/la:Pa imao je srece u smislu da ga sc nije sjebo.izasao bi na prvo mjesto sigurno i bez sca. Ne znam da li bi ga zadrzao do kraja jer bi i mercedesova strategija s gumama mozda bila drugacija,hamilton ne bi dobio kaznuitd
U svakom slucaju zasluzena pobjeda tima ferrari!
...e jbga sad vidc nitko ne osporava pobjedu...obaviti box točno prije SC je velika prednost...ne prićamo o ŠBBKBB...u stvari me više čudi njegov "monolog" dok su čekali proglašenje gdje govori nešto kao da je pao u bed kad je čuo da izlazi SC umjesto da se tome raduje...
pa jest prednost uglavnom, ali ovdje nije bilo presudno. Vettel je otišao u boks i prvi cijeli krug nakon izlaska je bio 2,7 sekundi brži od Bottasa. realno, Mercedes bi vjerojatno u istom krugu kad je i sc izašao pozvao jednog vozača u boks jer je vettel već riješio undercut a gubili bi jako puno po krugu. bit ću bezobrazan i reć da je SC odmogao vettelu jer bi vjerojatno izašao s većom prednosti ispred Bottasa nego što je imao kod restarta nakon SC-a kad je skoro izgubio poziciju :D
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Toon je napisao/la:
Cuky je napisao/la:to je rekao zato jer je u Kini isto ušao u boks prije nego je izašao SC pa je izgubio...
...nije on u Kini ništa izgubio, Hamilton je vodio od starta do cilja, ali dobro ne da mi se prepucavati oko toga....ovdje je zasluženo pobijedio, znalački je iskoristio priliku i momčad je sve odigrala taktički dobro...
U kini se Vettel morao borit sa svojim kolegom za razliku od LH kojemu Bottas pruza nikakav otpor
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Mercedes

Post Postao/la Ćale od Lewisa »

U kini je vettel usao pod sc-om jos jednm sa svima u boks ako se ja dobro sjecam, zato je izgubio.
Ovdje nije mogao nikako izgubiti jer je mercedes bio nespretan sa boksevima, po 6 sekundi zamjene plus ham je cekao bottasa plus kazna.
Svakako dobra utrka, staza je odlicna za utrkivanje.
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

vidc je napisao/la: Vettel je otišao u boks i prvi cijeli krug nakon izlaska je bio 2,7 sekundi brži od Bottasa. realno, Mercedes bi vjerojatno u istom krugu kad je i sc izašao pozvao jednog vozača u boks jer je vettel već riješio undercut a gubili bi jako puno po krugu. bit ću bezobrazan i reć da je SC odmogao vettelu jer bi vjerojatno izašao s većom prednosti ispred Bottasa nego što je imao kod restarta nakon SC-a kad je skoro izgubio poziciju :D
Stojim iza svaku reć........trka je dobijena sa undercut-om i Fetel je bio jako brži u tom momentu. Pritisnuo je kad je trebao ....i to je to
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

...a rekao sam da se neću prepucavati ali me vučete za jezik...ajmo ovako - zbog SC su mnogi mijenjali svoje strategije tj. sa jednog ulaska odlučili se na dva...jediino je Pascal Wehrlein ostao na strategiji 1 odlaska u boks...Hamilton je zbog SC otišao u box te tamo izgubio prvi puta vrijeme - za usporedbu Vettel kod prvog ulaska u box gubi 24.702 a Hamilton 30.687 (čekanje i usporavanje zbog Bottasa)...znači samo zbog SC već 6 sekundi...drugi ulasci u box kada Vettel "troši" 24.314 a Hamilton 30.682 (zbog kazne koju je pokupio prilikom prvog ulaska u boks) - odokativno 12 sekundi samo na boxevima...trka nije dobijena nikakvim undercutovima već odličnim startom i uguravanjem između dva Mercedesa, dobrim strateškim odlukama, dobrom vožnjom i sa malom dozom sreće u koju ulaze i problemi Bottasa sa bolidom tj. pregrijavanjem pa dotični nije mogao "odjuriti" na početku utrke...mercedes je još uvijek ispred...
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Znaci mercedes bi odlucio do daljneg gubit 2,5-3 sekunde po krugu da nije bilo sc-a?
Tesko
Ovaj prvi hamiltonov gubitak vremena je nebitan jer nista nije izgubljeno.pao je iza ricciarda kojeg je odmah rijesio kod restarta nakon utrke.
Utrka je dobivena zato sto je hamilton odvozio kvalifikacije ziheraski
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ham bi presao na stazi bottasa da nije izasao sc, jer mu je bio vec u mjenjacu. Onda bi tek vidili koliko bi se uspio odvojit do svog ulaska u boks.
Taj scenarij bi takodjer bio zanimljiv jer bi se opet prema kraju utrke odvijalo sve.
Ham je na startu slabo branio ulaz u prvi zavoj, rano je kocio i pustio vettela. Odmah sam se sjetio lani spanjolske kad je na istu foru sa vanjske mu pobjego Rosberg.
slika
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

Ćale od Lewisa je napisao/la:U kini je vettel usao pod sc-om jos jednm sa svima u boks ako se ja dobro sjecam, zato je izgubio.
Ovdje nije mogao nikako izgubiti jer je mercedes bio nespretan sa boksevima, po 6 sekundi zamjene plus ham je cekao bottasa plus kazna.
Svakako dobra utrka, staza je odlicna za utrkivanje.
Otišao je sa svima u boks jer je naredba bila da u periodu SC-a svi bolidi moraju prolaziti kroz boks zbog velike količine djelova Giovinazzijevog bolida rasipanih po startnom pravcu. Zato su i na kraju utrke svi imali po 4-5 zaustavljanja u boksu iako su zapravo odradili 1-2 stopa
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
Ferrari-BiH
Veteran
Veteran

Post Postao/la Ferrari-BiH »

Ljudi popustite Toona malo....nije mu lako ovih par sezona :shock: :biggrin:
¡oʞɐdoɐu ǝɾ ǝʌs ˙oןıq ǝɾ oʇs oɐʞ ǝɾıu ǝsıʌ ɐʇsıu
Toon
Veteran
Veteran
Navijam za: mclaren

Post Postao/la Toon »

vidc je napisao/la:Znaci mercedes bi odlucio do daljneg gubit 2,5-3 sekunde po krugu da nije bilo sc-a?
Tesko
Ovaj prvi hamiltonov gubitak vremena je nebitan jer nista nije izgubljeno.pao je iza ricciarda kojeg je odmah rijesio kod restarta nakon utrke.
...wrong (moje mišljenje)...nemaju kvalifikacije veze s tim...razlozi pobjede (po meni): 1. vettel se uspio ubaciti između dva mercedesa na početku (osnovni i najveći) 2. bottas ima problema s bolidom i ne može odjuriti, 3. SC i sve njegove posljedice 4. momčad dobro odrađuje utrku...
...nemojte se zanositi da ste konkurenti mercedesu (ne još)...ili ako želite misliti da ste ih dostigli - kad u "normalnoj" utrci mercedesi obrišu pod s ostatkom grida (uključujući ferrari) - to je zato jer imaju bolje vozače?...
...sve je ovo krenulo od moje konstatacije da za pobjedu ferrarija treba malo sreće - u redu nije sreća imate konkurentan bolid - ne plačite dalje ako/kad vas rasture u prvenstvu....krivac će biti Vettel i Kimi te momčad jer su izgubili prvenstvo u konkurentnom bolidu....
"Damn it, Steven, we're men. It's our god-given right to watch sports and smut."
"Oh mighty one in the heavens who created the mountains, the seas and beer ..."
"I'm married to a woman named ... something!"
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Toon je napisao/la:
vidc je napisao/la:Znaci mercedes bi odlucio do daljneg gubit 2,5-3 sekunde po krugu da nije bilo sc-a?
Tesko
...wrong (moje mišljenje)...nemaju kvalifikacije veze s tim...razlozi pobjede (po meni): 1. vettel se uspio ubaciti između dva mercedesa na početku (osnovni i najveći) 2. bottas ima problema s bolidom i ne može odjuriti, 3. SC i sve njegove posljedice 4. momčad dobro odrađuje utrku...
...nemojte se zanositi da ste konkurenti mercedesu (ne još)...ili ako želite misliti da ste ih dostigli - kad u "normalnoj" utrci mercedesi obrišu pod s ostatkom grida (uključujući ferrari) - to je zato jer imaju bolje vozače?...
...sve je ovo krenulo od moje konstatacije da za pobjedu ferrarija treba malo sreće - u redu nije sreća imate konkurentan bolid - ne plačite dalje ako/kad vas rasture u prvenstvu....krivac će biti Vettel i Kimi te momčad jer su izgubili prvenstvo u konkurentnom bolidu....
da je Lewis startao prvi mislim da bi i pobjedio jer mercedes ima još uvijek malo bolji bolid. Bottas je bio kritičan jučer u utrci i to je to. može se reć da je Ferrari imao malo sreće što je Hamilton loše vozio kvalifikacije i startao na prvljavoj strani ali možemo gledati i tako da je vettel optimalno iskoristio potencijal svog bolida, mercedesovi vozači nisu.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Toon je napisao/la: ...nemojte se zanositi da ste konkurenti mercedesu (ne još)...ili ako želite misliti da ste ih dostigli - kad u "normalnoj" utrci mercedesi obrišu pod s ostatkom grida (uključujući ferrari) - to je zato jer imaju bolje vozače?...
Ne kazem da smo brzi od Mercedesa, al konkurentni? ziher jesmo. U kojoj utrci je to Mercedes obrisao pod sa Ferrarijem ove sezone? Hamilton je na kraju skidao krugove kao što je njemu Vettel skidao kad je otišao u boks. Razlika je mala, vjerovatno su(zapravo sigurno) odnosno je Hamilton koristio Q mode par krugove u zadnjem stintu da skine Vettela al nije mu ni to bilo dovoljno. Najviše je dobio u dijelovima di prevladavaju ravnice. U zavojitijim sektorima čak i u tom zadnjem stintu na novijim gumama je bio možda 2,3 desetinke brži od Vettela. Ono što si naprijed vidio je fina kontrola vodstva kao što to radi svaki vodeći vozač koji ima starije gume od onog koji ga napada. Dok traje, traje. Sad je sve na razvojnoj bitci.
Samo se nadam da Mercedes vise nece srat nakon ove trke kako oni puste da se njihovi vozaci utrkuju medusobno :blabla:
slika
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Ma mercedes nije sekundu brzi po krugu. Vettel sigurno nije stiskao koliko je Hamilton u tom zadnjem stintu. U ovoj danasnjoj f1 moras pazit na PU i ne handrit je ako nije bas potrebno
marcus
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Lewis Hamilton

Post Postao/la marcus »

Dobro je Lewis rekao, nešto poput, više toga se loše posložilo.
Nadalje moja razmišljanja: Od problema sa DRSom zbog kojega je bio drugi u kvalifikacijama, do starta na prljavoj strani i gubitka 2. mjesta od Vettela. Preko lošeg 1. stinta od strane Bottasa (napravio je vlakić koji im nikako nije pomogao). Onda katastrofalno sporo 1. zaustavljanje u boksu za Bottasa, a mislim da ni Lewisovo nije bilo posebno brzo. Onda zaslužena kazna....jedino dobro što su u Mercedesu jučer napravili su "momčadske naredbe" prema Bottasu.
Ako bi se pravili jako pametnima, onda bismo ovako nakon utrke mogli reći da su trebali Bottasu reći da se makne Lewisu odmah nakon što je Vettel prvu put otišao u boks. Budući su znali za problem sa tlakom u gumama na startu morali su to napraviti. U tom slučaju bi Lewis bio 1 mjesto i par sekundi bliže Vettelu, ne bi gubio u boksu, ne bi dobio kaznu i vjerojatno bi trka bila još puno zanimljivija. Možda bi i pobjeda bila u džepu. Lewis je u boksu ukupno bio punih 12 sekundi duže od Vettela, dakle čak 7 sekundi duže ne računajući kaznu. Neoprostivo.

Ukratko Mercedes je puno griješio, a Ferrari je bio dovoljno brz i pametan da sve to jako jako dobro iskoristi. Ovakvi "pokloni" u sezoni 2017. su kao gol u gostima u nogometu.

O 1. i 2. vozaču ću svoje "cijenjeno" mišljenje dati u grupi Mercedes AMG.........
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics: Even if you win, you’re still retarded.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

kako ste mi fascinantni vi AMGovci. Uvijek kad spušite onda je poklonjeno.... BTW Hamilton je bio malo otkačen iz tog vlakića kojeg je vodio Bottas ako gledamo početak trke. Al ajd lijepo je i vas vidit da patite malo, nema prve stepenice itd.
slika
Ćale od Lewisa
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Mislim da Hamilton ima probleme starta sa hladnim gumama, na startu mu je prijetio i rb.
Kasnije nakon nekoliko krugova se pokrenuo. Isto nakon sc-a. Kod Ricciarda je to isto bilo izrazeno, kad su ga Ham i Massa presli, kasnije je cak najbrzi krug odvrtio kad su propradile.
slika
F2004_the_best_ever
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la F2004_the_best_ever »

Drago mi je što sam pogriješio kada su bila u pitanju moja očekivanja vezana za utrku. ;)
Dosta čudne prve utrka, da nije bilo SC u Kini Vettel bi imao tri pobjede, s druge strane da nije bilo Verstappena u Australiji i da je Hamilton bio taj vozač koji je prvi otišao na promjenu guma u Bahreinu vjerovatno bi on imao tri pobjede.
Kada je Vettel otišao prvi u box manje više bilo je evidentno kome će otići utrka, jednostavno Mercedes više nije mogao pokriti Vettela da su otišli u sledećem krugu u box izašli bi iza Vettela.
Što se tiče Hamiltona osim ne baš dobrih kvalifikacija ni start mu nije bio dobar, dosta ranije je kočio u tom prvom zavoju, takođe da Verstappen nije morao odustati vjerovatno bi vodio veliku borbu sa njim za drugu poziciju.
marcus
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la marcus »

Upravo zato sezona 2017. djeluje kako bi mogla biti strašno uzbudljiva. Uz samo malo drukčije "odigrane karte" i jedan i drugi su mogli imati po 3 pobjede.
Lani nakon 5 utrka se činilo da je Rosberg svjetski prvak, a sve se još dva puta mijenjalo. A nama je ostalo još 17 nadmudrivanja.
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics: Even if you win, you’re still retarded.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

marcus je napisao/la: A nama je ostalo još 17 nadmudrivanja.
Ovisi što se sprema iza kulisa pojedinih momčadi. Mislim da će dolazak u Europu odlučit kojim putem će prvenstvo ić, odnosno plan razvoja bolida. Upravo zbog takve blizine konkurenata, jedan loš vikend i treba puno za nadoknadit. Plus Ferrari već na nekim komponentama je na 2. elementima. Dobra stvar je da kod Vettela nisu stavljali novi ICE tako da može čekati do Španjolske ili Kanade kad bude vjerovatno upgradeana PU.

Nekako mi se čini da Lewis više nije toliko hipi hepi u prostoriji prije podija. Malo smaknuto mi je izgledao
slika
elder
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la elder »

F1NAC je napisao/la: Samo se nadam da Mercedes vise nece srat nakon ove trke kako oni puste da se njihovi vozaci utrkuju medusobno :blabla:
Ko da bi u Ferrariju bilo drugacije
Darkness rises when silence dies
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

elder je napisao/la:
F1NAC je napisao/la: Samo se nadam da Mercedes vise nece srat nakon ove trke kako oni puste da se njihovi vozaci utrkuju medusobno :blabla:
Ko da bi u Ferrariju bilo drugacije
zasad se nisu pustali, ali nebitno je to. Bar ne razglasavaju okolo da su ponosni sto mogu pustati svoje vozace da se utrkuju.
slika
Vuksa_KC
Veteran
Veteran

Post Postao/la Vuksa_KC »

Točno to, Ferrari barem to ne krije i ne hvali se oko slobodom.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Lako se bilo razmahivat slobodom kad su 3 godine imali najdominantniji bolid u povijesti i bilo je samo pitanje koji od njihovih vozaca ce bit prvak.
marcus
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la marcus »

Mislim da je Ferrari zadnja momčad koja smije o tome govoriti. Svi to rade, svi su to radili i svi će to raditi, ali Ferrari je kralj neskrivanja istoga.
Fernando is faster than you i Austrija 2002. Samo to dvoje je dovoljno za podsjetiti.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

pa ferrari ništa ni ne govori i nema problema s timskim odredbama, otkud ti to? mercedes je taj koji se dosad furao na to, ali izgleda da se i svemoćnom Lewisu Hamiltonu kolega mora sklanjat s puta.
Dosad je držao reputaciju vozača koji nikad nije imao vodonošu, sad se srozo na nivo Alonsa i Vettela
Zaključano