Formula 1 team - Scuderia Ferrari [F1-75]
Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73
-
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferari
Re: Formula 1 team - Ferrari
Navodno uzimaju 5-ti turbo u Japanu.....
- zonelsk
- Veteran
- Navijam za: FA
To onda znaci da ce sljedece godine biti jos blize, jer ocito imaju vise prostora za napredak (ERS) nego Mercedes.F1NAC je napisao/la:
Navodno saćasti klipovi i standard, preinake na komori izgaranja. Ali nemojte niš ekstra očekivati od nove PU, možda neku sitnu konjažu više ali ne nešto što bi moglo ugroziti Mercedes na dugoj ravnici. (Problem je malo kompleksniji jer Ferrarijev ERS nije učinkovit kao i Mercedes, odnosno ne uspije ispucat snagu do kraja ravnice nego počne rikavat pri kraju).
I like to race, not to do laps alone.
-
- Svjetski prvak
Kao što se može saznati, Mercedesov SUS motor na pracima i gde treba max snaga ide sa namerno oslabljenim turbokompresorom.F1NAC je napisao/la:Navodno saćasti klipovi i standard, preinake na komori izgaranja. Ali nemojte niš ekstra očekivati od nove PU, možda neku sitnu konjažu više ali ne nešto što bi moglo ugroziti Mercedes na dugoj ravnici. (Problem je malo kompleksniji jer Ferrarijev ERS nije učinkovit kao i Mercedes, odnosno ne uspije ispucat snagu do kraja ravnice nego počne rikavat pri kraju).zonelsk je napisao/la:A jel ima naznaka sto nije valjalo i sto bi nova PU trebala donijeti?
Kvaka je to što inženjeri Mercedesa su shvatili da pri max tlakovima u turbini, mnogo snage se rasipa kroz waste-gate ventilima, ili u najboljem slučaju pomoću turbokomresora se maksimalno dobija na snagu SUS motora. Ali u ovaj slučaj max iskorišćenosti SUS motora je 50%.
zato oni idu obrnutim redom-na full opterećenju, MGU-H radi kako generator a ne kao pridvižač kompresora. Ovim putem proizvode električnu energiju koja se direkno šalje u MGU-K.
Jedina stvar koja nije ograničena u ovim hibridima je protok energije iz MGU-H prema MGU-K. Znači Mercedesov SUS motor na ravnicama Monce razvija relativno puno manju snagu nego ferarijev SUS, ali zato proizvede mnogo više električne energije i ravnice prolaze sa puno više pik snage
Kvaka je o većem stupnju iskorišćenosti električne energije nego one od kemiske-toplotne-mehaničke na radilicu SUS motora
Mislim da sam bio jasan....
- F1NAC
- Moderator
- Navijam za: Scuderia Ferrari
gjoko-mkd je napisao/la:Kao što se može saznati, Mercedesov SUS motor na pracima i gde treba max snaga ide sa namerno oslabljenim turbokompresorom.F1NAC je napisao/la:Navodno saćasti klipovi i standard, preinake na komori izgaranja. Ali nemojte niš ekstra očekivati od nove PU, možda neku sitnu konjažu više ali ne nešto što bi moglo ugroziti Mercedes na dugoj ravnici. (Problem je malo kompleksniji jer Ferrarijev ERS nije učinkovit kao i Mercedes, odnosno ne uspije ispucat snagu do kraja ravnice nego počne rikavat pri kraju).zonelsk je napisao/la:A jel ima naznaka sto nije valjalo i sto bi nova PU trebala donijeti?
Kvaka je to što inženjeri Mercedesa su shvatili da pri max tlakovima u turbini, mnogo snage se rasipa kroz waste-gate ventilima, ili u najboljem slučaju pomoću turbokomresora se maksimalno dobija na snagu SUS motora. Ali u ovaj slučaj max iskorišćenosti SUS motora je 50%.
zato oni idu obrnutim redom-na full opterećenju, MGU-H radi kako generator a ne kao pridvižač kompresora. Ovim putem proizvode električnu energiju koja se direkno šalje u MGU-K.
Jedina stvar koja nije ograničena u ovim hibridima je protok energije iz MGU-H prema MGU-K. Znači Mercedesov SUS motor na ravnicama Monce razvija relativno puno manju snagu nego ferarijev SUS, ali zato proizvede mnogo više električne energije i ravnice prolaze sa puno više pik snage
Kvaka je o većem stupnju iskorišćenosti električne energije nego one od kemiske-toplotne-mehaničke na radilicu SUS motora
Koliko sam ja shvatio oni su 50 % uspili ostvarit u laboratorijskim uvjetima. A ovo što si ti napisao brijem da svi to koriste, MGU-H se ubiti koristi kao generator kad se priblizavaju kočenju no? Mislim da Ferrari i dalje ima problem s onim dizajnom turba pa ne uspjevaju toliko pohranit energije ili tako nešto

rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
-
- Test vozač
- Navijam za: Nikoga
?gjoko-mkd je napisao/la:Kao što se može saznati, Mercedesov SUS motor na pracima i gde treba max snaga ide sa namerno oslabljenim turbokompresorom.F1NAC je napisao/la:Navodno saćasti klipovi i standard, preinake na komori izgaranja. Ali nemojte niš ekstra očekivati od nove PU, možda neku sitnu konjažu više ali ne nešto što bi moglo ugroziti Mercedes na dugoj ravnici. (Problem je malo kompleksniji jer Ferrarijev ERS nije učinkovit kao i Mercedes, odnosno ne uspije ispucat snagu do kraja ravnice nego počne rikavat pri kraju).zonelsk je napisao/la:A jel ima naznaka sto nije valjalo i sto bi nova PU trebala donijeti?
"Oh well, only cowboys stay in tune, anyway." JMH
You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
You know we're sitting on four million pounds of fuel, one nuclear weapon and a thing that has 270,000 moving parts built by the lowest bidder. Makes you feel good, doesn't it? - Rockhound, Armageddon
- Cuky
- Moderator
- Navijam za: Ferrari
Tako je...kad god pri kraju pravca vidiš da im treperi crveno svjetlo na stražnjem dijelu bolida to upozorava ovog iza da MGU-H radi kao generator te da bolid usporava iako vozač drži papučicu gasa do kraja pritisnutom. Takvo signaliziranje je uvedeno iz sigurnosnih razloga kako ovaj iza nebi bio u slipu, a MGU-H počeo raditi kao generator pa da zbog neočekivanog usporavanja dođe do sudara.F1NAC je napisao/la:A ovo što si ti napisao brijem da svi to koriste, MGU-H se ubiti koristi kao generator kad se priblizavaju kočenju no?
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

- F1NAC
- Moderator
Pretpostavljam da je mislio na verglanje turbine da se sprijeci t-lagzizi je napisao/la:?gjoko-mkd je napisao/la:Kao što se može saznati, Mercedesov SUS motor na pracima i gde treba max snaga ide sa namerno oslabljenim turbokompresorom.F1NAC je napisao/la:
Navodno saćasti klipovi i standard, preinake na komori izgaranja. Ali nemojte niš ekstra očekivati od nove PU, možda neku sitnu konjažu više ali ne nešto što bi moglo ugroziti Mercedes na dugoj ravnici. (Problem je malo kompleksniji jer Ferrarijev ERS nije učinkovit kao i Mercedes, odnosno ne uspije ispucat snagu do kraja ravnice nego počne rikavat pri kraju).

-
- Svjetski prvak
Priča je da je veći dio pravca MGU-H radi kao generator, i energija se šalje u MGU-K.
Ili slikovito na primer(izmišljene brojke radi prikaza):
na startno-ciljnu ravninu u Monci :
1.Mercedes isporučuje:
-SUS motor 780 KS
-MGU-K od baterije 1 MJ energije(2 je ukupno po krugu)plus 60 KS od MGU-H
2.ferari isporučuje:
-SUS motor 800 KS
-MGU-K od baterije !MJ energije isto ali 20 KS od MGU-H
Znači...iako SUS motor Ferarija vadi više snage, Mercedesov manje zbog rada MGU-H kao generator skoro na celu startno-ciljnu ravninu, ukupno ima 20 KS više na kraju
Ili drukčije......kod Ferarija na punom gasu MGU-H radi kao motor, a kod Mercedesa mnogo ranije se uključuje kao generator
1.Mercedes isporučuje:
-SUS motor 780 KS
2.ferari isporučuje:
-SUS motor 800 KS
Znači...iako SUS motor Ferarija vadi više snage, Mercedesov manje zbog rada MGU-H kao generator skoro na celu startno-ciljnu ravninu, ukupno ima 20 KS više na kraju
Ili drukčije......kod Ferarija na punom gasu MGU-H radi kao motor, a kod Mercedesa mnogo ranije se uključuje kao generator
- F1NAC
- Moderator
Ali to se javlja i kod Ferrarija. Recimo u Monzi onboard možeš čuti kako motor smanjuje okretaje (harvest počinje jer se baterija prazni)gjoko-mkd je napisao/la:Priča je da je veći dio pravca MGU-H radi kao generator, i energija se šalje u MGU-K.
1.Mercedes isporučuje:
-SUS motor 780 KS
2.ferari isporučuje:
-SUS motor 800 KS
inačenisam primjetio da Mercu gori više lampica odiza nego ostalima na ravnici

- Cuky
- Moderator
nije bitno samo koliko im gori lampica nego i kako je kod njih u postavkama određeno da se baterija puni, energija prenosi direktno, MGU-K ubrzava i sl...

-
- Svjetski prvak
Opet kažem...kvaka je to što energija iz MGU-H prema MGU-K nije ograničena....može se slati koliko se može proizvesti
- Cuky
- Moderator
istina, samo što MGU-H ne proizvodi toliko puno energije iz jednog jednostavnog razloga: što više energije on pretvori u električnu to se manje emergije ICE-a koristi u pogon bolida te gubiš na pravcu... besplatne energije nema, koliko je utrošiš u jednom obliku (izgaranje goriva) toliko je imaš u drgom obliku (u slučaju F1 to bi bilo kretanje bolida + el. energija iz mgu-h + gubitci u obliku topline i zvuka). Zato sam rekao da ne ovisi sve samo o vremenu generiranja nego i o tome koliko se agresivno to radi

-
- Svjetski prvak
Razlika je u koeficijentu iskorišćenosti koji kod električnog generatora je puno veći nego kada bi se taa energija dobila u Sus motoru.
Nekoliko procenata razlike...i eto malo brži na pravcima
Nekoliko procenata razlike...i eto malo brži na pravcima
-
- Legenda
Mislim da vas sada počinjem pratiti. Dakle, ako energiju šalju kroz motor, ona prolazi kroz različite gubitke koje ima otto motor. Kroz generator nema tih gubitaka. Kako se merc npr. hvali da je doša, barem teoretski, do 50 posto. A elektroauti ionako imaju gotovo praktičnih 100 posto.
Samo neka se trkaju.
-
- Svjetski prvak
Da.....tako je....oko 90% a možda i više je kod elektromotora-generatora
- Slash
- Veteran
- Navijam za: utrkivanje

Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
- F1NAC
- Moderator
Thats right. Tijekom 2014 Ferrari je gubio dosta snage u obliku topline sa ispusnih cijevi pa su motali sa nekom trakom ispusne cijevi da se toplina zadrzi i jace spoola turbo. Kod generatora gubitke (malene ) mozemo gubit u mag. Polju, osovinici. Mizernodmarijon je napisao/la:Mislim da vas sada počinjem pratiti. Dakle, ako energiju šalju kroz motor, ona prolazi kroz različite gubitke koje ima otto motor. Kroz generator nema tih gubitaka. Kako se merc npr. hvali da je doša, barem teoretski, do 50 posto. A elektroauti ionako imaju gotovo praktičnih 100 posto.

- Cuky
- Moderator
dobre vijesti za Vettela...pregledom u Maranellu ustanovljeno je da PU koja je bila u bolidu u Singapuru nije oštećena u sudaru na startu te će biti na raspolaganju u nastavku sezone

-
- Legenda
Ma ne mogu ja to više pratiti.
3. sekunda u Singapuru bila je kao da sam došao kući i zatekao ženu u krevetu s dugim.
Slom
3. sekunda u Singapuru bila je kao da sam došao kući i zatekao ženu u krevetu s dugim.
Slom

Samo neka se trkaju.
-
- Svjetski prvak
Ti zezaš nas ferarijevce...jel da?dmarijon je napisao/la:Ma ne mogu ja to više pratiti.
Slom

-
- Legenda
Eh, da bar ...gjoko-mkd je napisao/la:Ti zezaš nas ferarijevce...jel da?dmarijon je napisao/la:Ma ne mogu ja to više pratiti.
Slom
Samo neka se trkaju.
- marcus
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Lewis Hamilton
Ajd priznaj da bi joj oprostio jedino kada bi se prašila sa Vettelom osobno.....priznaj iskreno!
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics: Even if you win, you’re still retarded.
-
- Legenda
Ono što me tješi, zbog čega me zaozbiljno ne dira previše je ono ... što pristojno prešućujemo". merc prodaje 90 i nešto posto diesel vozila. Proizvodnja diesela se potpuno prekida. Njemačka autoindustrija, pogotovo merc, u ogromnom je izazovu (krizi). Njemačka i EU indrustrija ne može si dozvoliti ništa drugo nego - da merc bude prvak. Nekako djeluje sve očitije. p.s. i "globalno zatopljenje" je nekad bila samo "teorija urote".
edit - bolji primjeri:
I ecclestonove pizdarije, i Briatorove pizdarije, a i ovo je nekad bila teorija urote
https://www.youtube.com/watch?v=dZrCVbU6pWQ
edit - bolji primjeri:

Samo neka se trkaju.
- Slash
- Veteran
- Navijam za: utrkivanje

Ferrari donosi novi aero-paket u Maleziju.
Nobody exists on purpose. Nobody belongs anywhere. Everybody's gonna die. Come watch TV.
- marcus
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Lewis Hamilton
Ovo je sada stvarno too much. Teorija zavjere da Lewis mora biti svjetski prvak jer dizelski motori (auti) idu u povijest?!?!?!
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics: Even if you win, you’re still retarded.