Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
popeye
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Mad Max

Re: NOVOSTI - 2018.

Post Postao/la popeye »

Zadnji put kad je koriscen KERS je bilo 2013 i davao je 80 hp u 6s. Ako se na to vracamo to je odlicna vest za Hondu.
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
F1NAC
Moderator
Moderator
Navijam za: Scuderia Ferrari

Post Postao/la F1NAC »

popeye je napisao/la: 18 tra 2018, 14:58 Zadnji put kad je koriscen KERS je bilo 2013 i davao je 80 hp u 6s. Ako se na to vracamo to je odlicna vest za Hondu.
Ne vraćamo. trenutno je njegova snaga 160 konja i uklanjanjem MGU-Ha, ako do toga dođe, povećat će dozvoljenu snagu koja se može isporučit.

Vraćamo se jedino na to da će vozači manualno aktivirat ERS, tj neće više kao dosad biti mapiran, tako da ovisno o položaju na stazi sam dostavlja energiju

@zonelsk točno. MGU-K je limitiran. MGU-H se također koristi za usporavanje turbine kad se wastegate otvori
slika
rFactor F1-HR WTCC LEAGUE CHAMPION 2011
Cuky
Moderator
Moderator
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Cuky »

MGU-H tokom vožnje na pravcu proizvodi energiju, jer turbo se tada i najbrže vrti pošto je najveća količina ispušnih plinova koji idu kroz njega. Ta energija se može spremiti u bateriju (za kasnije) ili se direktno prenosi u MGU-K. Količina energije koja se prikupi u bateriju i iz baterije iskoristi je ograničena po krugu, dok prijenos energije iz MGU-H u MGU-K nije ograničen.

Na kočenju MGU-H i dalje puni bateriju, samo naravno dosta slabije jer vozač nije na gasu, ispušnih plinova gotovo da i nema. Ta energija je u jako maloj količini jer turbo kako ga ništa ne pogoni usporava.

Kod izlaska iz zavoja MGU-H uzima nešto malo energije iz baterije kako bi doveo/održao turbo na minimalno potrebnim okretajima da kod vozačevog pritiska na gas nema turbo rupe, tj. vozač odmah dobiva snagu koju ICE može razviti

Za 2021. MGU-K bi trebao ako se ne varam biti još jači nego u ovoj trenutnoj eri, ali bi vozači bili ti koji će sami aktivirati ga kod ubrzanja. Također ostaje problem turbo rupe sa kojim će se vozači morati nositi, no i tu se može možda malim promjenama u stilu vožnje riješiti taj problem. Al tu će definitivno biti lakši ulazak momcima iz F2 u F1 pošto od ove sezone i u F2 koriste V6 turbo, ali bez ERS-a
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

Cuky je napisao/la: 18 tra 2018, 16:57 MGU-H tokom vožnje na pravcu proizvodi energiju, jer turbo se tada i najbrže vrti pošto je najveća količina ispušnih plinova koji idu kroz njega. Ta energija se može spremiti u bateriju (za kasnije) ili se direktno prenosi u MGU-K. Količina energije koja se prikupi u bateriju i iz baterije iskoristi je ograničena po krugu, dok prijenos energije iz MGU-H u MGU-K nije ograničen.

Na kočenju MGU-H i dalje puni bateriju, samo naravno dosta slabije jer vozač nije na gasu, ispušnih plinova gotovo da i nema. Ta energija je u jako maloj količini jer turbo kako ga ništa ne pogoni usporava.

Kod izlaska iz zavoja MGU-H uzima nešto malo energije iz baterije kako bi doveo/održao turbo na minimalno potrebnim okretajima da kod vozačevog pritiska na gas nema turbo rupe, tj. vozač odmah dobiva snagu koju ICE može razviti

Za 2021. MGU-K bi trebao ako se ne varam biti još jači nego u ovoj trenutnoj eri, ali bi vozači bili ti koji će sami aktivirati ga kod ubrzanja. Također ostaje problem turbo rupe sa kojim će se vozači morati nositi, no i tu se može možda malim promjenama u stilu vožnje riješiti taj problem. Al tu će definitivno biti lakši ulazak momcima iz F2 u F1 pošto od ove sezone i u F2 koriste V6 turbo, ali bez ERS-a
Eh da, tako sam i ja to skuzio. Thx za potvrdu.
I like to race, not to do laps alone.
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Obnovljen kompleks u boksu u Monacu

Prije
slika

sad

slika

i navodno među planovima za 2021. spominje se neki limit na količinu prikupljanja telemetrije s ciljem da se smanji utjecaj inženjera tijekom trke i da je veći fokus na vozaču
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

Bila je priča da je Mercedes do 2017(za ove se nezna...a moguće je) pri punom gasu na pravcima namerno proizvodio više električne energije sa MGU-H na uštrb turbo kompresora, i tu bi energiju direkno slao u MGU-K. gde je kvaka?

Benziski motor sagoreva benzin i deo te energije koje se spali odlazi na radilicu, jedan deo ide u toplini, a jedan deo energije ide kroz ispuh u turbo kompresoru. Dalje ova energija koja niz cevi auspuha ide u turbinu se deo iskorišćava za kompresiranje zraka(vazduha) a jedan veliki deo ostaje neiskorišćen izlazi napolje .

navodno Mercedes je posebno u Monzi je MGU-h pomoću elektronike(pobudne struje ) na pravcima upravljao MGU-H da radi u režimu generatora, i tako smanjivao efikasnost turbo komresora i time i jačinu benziskog motora, ali bi tako MGU-H generirao električnu energiju i slao direkno u MGU-K.
razlika je u koeficientu korisnog dejstva ....kod benziskog motora on iznosi najviše blizu 50%, a kod električnih motora-generatora je iznad 90%. U razliku iskorišćenosti dobijaju nekoliko postotaka više energije i nromalno jači PU .

Ilustrativno na primer(lupiću brojke na pamet):

-ostali motori : 940 KS od kojih 780 iz motora na beznin i 160 iz struje(najveći deo MGU-K)
'kod Mercedesa: 970 KS od kojih 750 iz benziskog motora i 220 iz struje( dosta veliki deo iz MGU-H)

...nadam se da se shvatamo šta sam htio reći
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

on može slat unlimited prema MGU-K ili bateriji ali deployment nemoze bit veći od 160 ks
slika
gjoko-mkd
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferari

Post Postao/la gjoko-mkd »

kod hibrida najbitnija je ukupna energija po krugu....lako oni mogu rapsredeliti po čitavom krufu ako imaju ''višak'' energije.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Tako je, ukupno dozvoljena energija po krugu je bitna (2MJ ako se ne varam). Ali MGU-K ne može davati više od 160KS u bilo kojem trenutku, tu su ograničeni. Tako da ti to ispada punih 160KS kroz 33,3 sekunde svaki krug ili manja snaga, al kroz dulji vremenski period.

slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

Sve jasno. Krivo sam ti skopcao zadnji red. Mislio sam da govoris o deploymentu pa mi je zato cudno bilo. Mislim da je ova caka bila mozda prethodnih godin ali kako se sad blizimo mislim da timovi uspe harvestat svaki krug dovoljno odnosno malo vise od 2MJ uz pomoc MGU-H . Ma da bi volio da jednom momcadi prezentiraju strategiju mapiranja.

BUMP:

Ljudi izasla je sluzbena F1 fantasy igra, otvorio sam ligu F1-HR. Bacite u search, kod za pristup je

f58d59
slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Ferrari nastavlja s prijetnjama napuštanja F1

Liberty Media je vjerojatno očekivala da će novi prijedlog pravilnika za 2021. godinu zadovoljiti momčad iz Maranella, no to je trenutno daleko od istine.

Jedan od prijedloga novog pravilnika je uklanjanje MGU-H, a u uporabi će biti nova, jednostavnija 1,6 – litarska pogonska jedinica. Proizvođači su nezadovoljni ovakvim prijedlogom koji zahtjeva potpuni redizajn pogonske jedinice koja će postati irelevantnom za primjenu na cestovnim vozilima. Međutim, samo jedan od tih nezadovoljnih proizvođača prijeti izlaskom iz Formule 1, a to je Ferrari.

Sergio Marchionne je nedavno komentirao navedeni prijedlog pojednostavljenja pogonske jedinice.

“Ako F1 postane samo spektakl za široke mase, Ferrari će otići. Ne želimo da F1 ide u smjeru Nascar-a, već da bude sport.”

“U suradnji s Liberty Media-om radimo na pronalaženju rješenja. U Bahreinu smo dobili njihov prijedlog, očekujemo još detalja, a nakon toga ćemo donijeti odluku u interesu Ferrarija.”

S druge strane, Mercedes, koji se također ne slaže s navedenim promjenama za sada se ne izjašnjava. Talijanska momčad opetovano kroz povijest ponavlja ovakve prijetnje, no hoće li ih sada zaista i ostvariti?

Izvor: gp1.hr

Ne znam sta fali da F1 postane kao Nascar koje je super uzbudljivo takmicenje.
slika
"Drivers don't come to the race track to make friends. You come here to get the trophy."
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

popeye je napisao/la: 20 tra 2018, 13:48 Ferrari nastavlja s prijetnjama napuštanja F1

Liberty Media je vjerojatno očekivala da će novi prijedlog pravilnika za 2021. godinu zadovoljiti momčad iz Maranella, no to je trenutno daleko od istine.

Jedan od prijedloga novog pravilnika je uklanjanje MGU-H, a u uporabi će biti nova, jednostavnija 1,6 – litarska pogonska jedinica. Proizvođači su nezadovoljni ovakvim prijedlogom koji zahtjeva potpuni redizajn pogonske jedinice koja će postati irelevantnom za primjenu na cestovnim vozilima. Međutim, samo jedan od tih nezadovoljnih proizvođača prijeti izlaskom iz Formule 1, a to je Ferrari.

Sergio Marchionne je nedavno komentirao navedeni prijedlog pojednostavljenja pogonske jedinice.

“Ako F1 postane samo spektakl za široke mase, Ferrari će otići. Ne želimo da F1 ide u smjeru Nascar-a, već da bude sport.”

“U suradnji s Liberty Media-om radimo na pronalaženju rješenja. U Bahreinu smo dobili njihov prijedlog, očekujemo još detalja, a nakon toga ćemo donijeti odluku u interesu Ferrarija.”

S druge strane, Mercedes, koji se također ne slaže s navedenim promjenama za sada se ne izjašnjava. Talijanska momčad opetovano kroz povijest ponavlja ovakve prijetnje, no hoće li ih sada zaista i ostvariti?

Izvor: gp1.hr

Ne znam sta fali da F1 postane kao Nascar koje je super uzbudljivo takmicenje.
Imamo vec nascar, cemu jos jedan.
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Nemamo Nascar na klasicnim stazama koje su popularnije u Evropi. Drugo Nascar je 'stock car' a F1 je open-wheel, razlika. Trece Nascar je samo americki a F1 je internacionalni. F1 moze bolje od ovoga.
slika
F1NAC
Moderator
Moderator

Post Postao/la F1NAC »

popeye je napisao/la: 20 tra 2018, 14:09 Nemamo Nascar na klasicnim stazama koje su popularnije u Evropi. Drugo Nascar je 'stock car' a F1 je open-wheel, razlika. Trece Nascar je samo americki a F1 je internacionalni. F1 moze bolje od ovoga.
Daj molim te objasni mi usporedbu "Nascar je stock car, a F1 open wheel" ? What the hell? To nema nikakve veze jedno s drugim
slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Pa nema zato i kazem.
slika
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

popeye je napisao/la: 20 tra 2018, 14:48 Pa nema zato i kazem.
Bravo.
Cemu onda tvoje konstantne usporedbe sa Nascarom?
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Ti si rekao "Imamo vec nascar, cemu jos jedan." Ja sam ti naveo 3 bitne razlike. F1 ne bi postao Nascar u tvom kontekstu, F1 treba da se ugleda na Nascar koji pruza bolji show nedeljom kako bi F1 bila bolja.
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

F1 ako se ugleda na Nascar će izgubit veliku većinu fanova. Na kraju će ju pratiti samo amerikanci, momčadi više neće imati interesa i F1 će prestati sa održavanjem

slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Cuky je napisao/la: 20 tra 2018, 21:47 F1 ako se ugleda na Nascar će izgubit veliku većinu fanova.
Dosad ih je izgubila 1/3.
Na kraju će ju pratiti samo amerikanci, momčadi više neće imati interesa i F1 će prestati sa održavanjem
#-o

U Americi F1 nikad nece biti veca od Nascara. Sto mislis da ce je pratiti samo ameri evo pratit cu je i ja a znas zasto-zato sto ce F1 biti jeftinija i zdravija. Momcadi nece imati interesa-pa mozda fabricke momcadi, pa nek se povuku ko ih sisa al do sada je samo Ferari pretio odlaskom.
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

samo ti prati onda Nascar, pusti nama F1 ovakvom kakvu ju volimo

slika
popeye
Veteran
Veteran

Post Postao/la popeye »

Ma ko voli ovakvu F1 ne vidis da se svi zale, trke dosadne i predvidive, prevelik razmak izmedju momcadi. Ne radi se ovde da ja volim gledati Nascar vec da volim gledati BOLJU F1.
slika
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

pa što da se žale? žalili su se i prije 30 godina jersamo McLaren dominira... žalili su se i prije 20 godina... žalili su se i prije 10 godina... žale se i sad... netko će se uvijek žaliti... to što se netko žali nije razlog da se uništi F1

slika
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

popeye je napisao/la: 20 tra 2018, 23:47 Ma ko voli ovakvu F1 ne vidis da se svi zale, trke dosadne i predvidive, prevelik razmak izmedju momcadi. Ne radi se ovde da ja volim gledati Nascar vec da volim gledati BOLJU F1.
Ti bi se zalio da dobijest i tu "BOLJU F1".

A f1 ce izgubiti vise fanova ako se priblizi nascaru nego da ostane ovakva kakva je (bez da se ista mijenja).
Zadnja izmjena: zonelsk, dana/u 21 tra 2018, 09:58, ukupno mijenjano 1 put.
vidc
Veteran
Veteran

Post Postao/la vidc »

Ma kakav nascar. F1 samo treba samo malo fleksibilnosti da ne dopusta dominaciju jednog tima.
Meni su ove sve tri utrke bile jako dobre.
pospani gad
Veteran
Veteran
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

popeye je napisao/la: 20 tra 2018, 23:40
Cuky je napisao/la: 20 tra 2018, 21:47 F1 ako se ugleda na Nascar će izgubit veliku većinu fanova.
Dosad ih je izgubila 1/3.
Na kraju će ju pratiti samo amerikanci, momčadi više neće imati interesa i F1 će prestati sa održavanjem
#-o

U Americi F1 nikad nece biti veca od Nascara. Sto mislis da ce je pratiti samo ameri evo pratit cu je i ja a znas zasto-zato sto ce F1 biti jeftinija i zdravija. Momcadi nece imati interesa-pa mozda fabricke momcadi, pa nek se povuku ko ih sisa al do sada je samo Ferari pretio odlaskom.
Ferrari ima diskretnu podršku Mercedesa. Ne da mi se tražiti link.
Kad je to tako, onda Ferrari nije sâm, u svojoj, po zna kojoj prijetnji.

Liberty Media meni nije simpatična, i X stvari nisu dobro startali,......
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
Zaključano