Novosti - Arhiva

Novosti o vozačima i timovima, glasine...

Moderatori/ce: F1NAC,Zweki,Scuderia,Cuky,47,gringo73

Zaključano
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač
Ja sam: Vozač
Navijam za: Honda

Re: NOVOSTI - 2021.

Post Postao/la tanabe-san »

The letter, which was distributed to World Motorsport Council members ahead of the final meeting of the year on 15 December, states that with the "Regulation Framework Issue 6" poised to be passed by the WMSC, Audi are committed to the process of entry and hope to confirm in early 2022.

The framework was ratified during the meeting and, as revealed last week, the plans for the 2026 power unit are to keep the 1.6-litre V6 engine, but get rid of the MGU-H and increase electrical power to 350 kilowatts.
Audi blizu zvanicnog saopstenja o ulasku u F1 2026

Bila im je namera kupiti McLaren ali kako kazu to je otpalo pa ce onda najverovatnije uci u partnerstvo sa Red Bulom
zonelsk
Veteran
Veteran
Navijam za: FA

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 20 pro 2021, 17:18
The letter, which was distributed to World Motorsport Council members ahead of the final meeting of the year on 15 December, states that with the "Regulation Framework Issue 6" poised to be passed by the WMSC, Audi are committed to the process of entry and hope to confirm in early 2022.

The framework was ratified during the meeting and, as revealed last week, the plans for the 2026 power unit are to keep the 1.6-litre V6 engine, but get rid of the MGU-H and increase electrical power to 350 kilowatts.

Bila im je namera kupiti McLaren ali kako kazu to je otpalo pa ce onda najverovatnije uci u partnerstvo sa Red Bulom
I kaj ce raditi sa / za RB?
RB je dao ogromne novce i pokupio honda inženjere da bi mogao imati svoju PU, i to pod uvijetom da se sve zamrzne
Sumnjam da ce to napustiti da bi stavili etiketu Audi gore.

Što bi bio benefit Audija u svemu tome?
I like to race, not to do laps alone.
Vuksa_KC
Veteran
Veteran
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la Vuksa_KC »

zonelsk je napisao/la: 20 pro 2021, 21:57

RB je dao ogromne novce i pokupio honda inženjere da bi mogao imati svoju PU, i to pod uvijetom da se sve zamrzne

Pa jednostavno, sve što RB razvije na Hondinoj podlozi, bit će brendirano kao Audijevo/Porsch. RB-ov pogon nakon odlaska Honde ionako treba dobar brend. RB komercijalno baš i nema koristi od svog pogona u koji će ulupati silne milijune. Koga će zanimati konkretno Red Bull motor, osim recimo možda još Williamsa ili Saubera. To je premala kapitalizacija za takav projekt, moraju zakoračit i na 'civilno tržište', tj. nekome masno naplatiti da se s tim brendira i na tim ostalim tržištima.

2026. će ono 'baš Hondino' u svemu tome biti u neznačajno, tj. rijetko tko će se više i toga sjećati.

No, da će biti sa RB-om je izjavio Toto, a to je izgledalo kao lagani 'spust' Horneru kako bi RB ispao gladan svega oko razvoja, a na kraju prodajom tehnologije i naravno novaca. A sad, on vrlo vjerojatno zna opet zna više od većine.
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Vuksa_KC je napisao/la: 21 pro 2021, 15:57

Pa jednostavno, sve što RB razvije na Hondinoj podlozi, bit će brendirano kao Audijevo/Porsch. RB-ov pogon nakon odlaska Honde ionako treba dobar brend. RB komercijalno baš i nema koristi od svog pogona u koji će ulupati silne milijune. Koga će zanimati konkretno Red Bull motor, osim recimo možda još Williamsa ili Saubera. To je premala kapitalizacija za takav projekt, moraju zakoračit i na 'civilno tržište', tj. nekome masno naplatiti da se s tim brendira i na tim ostalim tržištima.

2026. će ono 'baš Hondino' u svemu tome biti u neznačajno, tj. rijetko tko će se više i toga sjećati.

No, da će biti sa RB-om je izjavio Toto, a to je izgledalo kao lagani 'spust' Horneru kako bi RB ispao gladan svega oko razvoja, a na kraju prodajom tehnologije i naravno novaca. A sad, on vrlo vjerojatno zna opet zna više od većine.
Motori su zamrznuti do 2025. U RB ce ostati ovaj Hondin motor jos 4 godine jer su kupili licencu (IP kako god). Bice samo rebrendiran (zvace se prosto Red Bull). Od 2026 i dolaskom novih motora (bez MGU-H i povecana elektricna snaga) Red Bul je duzan sam dizajnirati svoj prvi motor. E sad da li ce to biti u saradnji sa VW ili ne ostaje da se vidi.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Vuksa_KC je napisao/la: 21 pro 2021, 15:57

Iskreno sumnjam, isto tak mislim da RB nemre prenijet IP na trecu stranu.

A mislim da ako udje, audi / vag ce htjet vise.
RB je uložio puno, da bi stao s razvojem.. .
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

Na stazi Spa trenutno traju radovi kako bi staza zadovoljila uvjete za dobivanje licence za održavanje moto utrka jer iduće sezone planiraju održati utrku FIM Endurance World Championship-a.

Izletna zona u T1 će sada djelomično biti pokrivena šljunkom umjesto samo asfalt
slika

Na pravcu prema Eau Rouge tribine i sjedišta na travi koji su nasuprot starim boksevima su razrušeni i tu će biti izgrađena nova tribina i VIP lože
slika
slika

Asfaltna izletna zona u zavoju Bruxelles će također kao i La Source biti dijelom zamijenjena šljunčanom zamkom
slika

U zavoju Blanchimont zid i zaštitna ograda su uklonjeni i biti će postavljeni puno dalje od staze. Zona će također biti većinom šljunčana sa servisnim cestama.
slika
slika
“Four wheels move the body, Two wheels move the soul.”

slika
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Masi dobio unapredjenje. Bice jedini sudija u trci. Sta kazete?
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 28 pro 2021, 13:52 Masi dobio unapredjenje. Bice jedini sudija u trci. Sta kazete?
Kao sto sam rekao - ovaj sport postaje reality za teen funove

Vidjet cu hocu li se na proljeće natjerati gledati / pratiti.
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

zonelsk je napisao/la: 28 pro 2021, 15:43
tanabe-san je napisao/la: 28 pro 2021, 13:52 Masi dobio unapredjenje. Bice jedini sudija u trci. Sta kazete?

Pa i fudbal ima jednog glavnog sudiju koji donosi sve odluke.

A ako se Alonso bude borio za naslov mislim da ces gledati ;)
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 28 pro 2021, 19:38
zonelsk je napisao/la: 28 pro 2021, 15:43

Pa i fudbal ima jednog glavnog sudiju koji donosi sve odluke.

A ako se Alonso bude borio za naslov mislim da ces gledati ;)
Tako je, i nogomet ima jako puno problema sa sudackim odlukama. I cesto uniste utakmice time....

Iskreno, ako sto sam vec rekel uopce mi nije bitno tko podjeduje / osvaja dok je sve ovak umjetno i izrezirano i di jedna osoba doredi cijeli GP kak mu se da.
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Valjda ce iskljuciti radio vezu. To bi pomoglo.

Btw izasla vest da se Tod vraca u Ferari kao super savetnik
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 28 pro 2021, 23:40 Valjda ce iskljuciti radio vezu. To bi pomoglo.

Btw izasla vest da se Tod vraca u Ferari kao super savetnik
Transparentnost stvara problem???
Lool, pa nije problem to kaj CUJEMO kak donose glupe odluke, nego to kaj se GLUPE odluke donose. Sudaca traba biti vise. Trebaju biti stalno isti. Trebaju se bolje definirati pravila, pokriti "sive" zone koje svi visimo - i smanjiti kolicinu ljudske odluke a samim time i greske.

Poput track limita, kaj je dozvoljeno kod pretjecanja a kaj ne i kazne za to itd ..
Defnirati pravila oko sc, restarta, starta, ulaska izlaska iz box (štopanja ppoput Bottasa i Pereza ) itd

A ne prebaciti na jednu osobu jos vise ovlasti. Svi gundjamo da zelimo vise konzinstentnosti, mislim da ovo nije taj put...
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Ne transparentnost vec pritisak koji Toto vrsi na sudiju. Seti se onog slanja emejla i "I'm coming up" tome se mora stati na put.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

zonelsk je napisao/la: 29 pro 2021, 07:50 Lool, pa nije problem to kaj CUJEMO kak donose glupe odluke, nego to kaj se GLUPE odluke donose.
Nije ni rečeno da više nećemo imati prilike čuti... rečeno je da će biti zabranjeno šefovima momčadi kontaktirati direktora utrke za vrijeme trajanja iste

slika
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Cuky je napisao/la: 29 pro 2021, 19:04
zonelsk je napisao/la: 29 pro 2021, 07:50 Lool, pa nije problem to kaj CUJEMO kak donose glupe odluke, nego to kaj se GLUPE odluke donose.
Nije ni rečeno da više nećemo imati prilike čuti... rečeno je da će biti zabranjeno šefovima momčadi kontaktirati direktora utrke za vrijeme trajanja iste
Nisam ni mislio na to. Mada se slazem s tim.
Nije problem sto cujemo stvari...
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 29 pro 2021, 10:47 Ne transparentnost vec pritisak koji Toto vrsi na sudiju. Seti se onog slanja emejla i "I'm coming up" tome se mora stati na put.
Jako lose pratis F1 ako misliš da je Toto jedini taj koji vrsi pritisak na suce / RD.

I sad kad znas da netko može vrsiti pritisak na suce / RD ti se zalazes da bude samo jedan u obliku Masija ....
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

zonelsk je napisao/la: 29 pro 2021, 22:09
tanabe-san je napisao/la: 29 pro 2021, 10:47 Ne transparentnost vec pritisak koji Toto vrsi na sudiju. Seti se onog slanja emejla i "I'm coming up" tome se mora stati na put.
Jako lose pratis F1 ako misliš da je Toto jedini taj koji vrsi pritisak na suce / RD.

I sad kad znas da netko može vrsiti pritisak na suce / RD ti se zalazes da bude samo jedan u obliku Masija ....
Ma nije jedini gde sam to rekao ali Toto je jedini presao granicu.

A za jednog glavnog se zalazem (ne mora to biti Masi on je dosta gresio) zato sto ce jedan sudija brze donositi odluke. I to je bas napomenuo ovaj novi precednik FIA-e.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 29 pro 2021, 22:54

A za jednog glavnog se zalazem (ne mora to biti Masi on je dosta gresio) zato sto ce jedan sudija brze donositi odluke. I to je bas napomenuo ovaj novi precednik FIA-e.
Od lud ti to da je jedino Toto presao granicu - a i sto je / kako je definirana granica?

Misljenja sam da ce "brže" donošenje odluka povećati samo kolicinu grešaka i nekonzistentnos. To smo jako dobro vidli u završnici sezone.

Nije problem "sporost" donošenja odluka o strane sudaca nego nedorečena i nedefiniran pravila koja ostavljaju puno prostora tumacenju oa ih svaki sudac, ovisno o situaciji i potrebama tumači kako zelji / mu odgovara.

Masi nije dorastao poslu - puno ljudi se s time slaze i reklo je to u završnici sezone, a sad mu je novi predsjednik dao jos vece ovlasti.
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

zonelsk je napisao/la: 30 pro 2021, 08:02
tanabe-san je napisao/la: 29 pro 2021, 22:54

Od lud ti to da je jedino Toto presao granicu - a i sto je / kako je definirana granica?
Ne transparentnost vec pritisak koji Toto vrsi na sudiju. Seti se onog slanja emejla i "I'm coming up" tome se mora stati na put.
Ovo niko drugi nije priredio. I na zadnjoj trci je naredjivao Masiju "Please no safety car" pa to nigde nema.
Misljenja sam da ce "brže" donošenje odluka povećati samo kolicinu grešaka i nekonzistentnos. To smo jako dobro vidli u završnici sezone.
Jedan ce biti glavni sudija nece se menjati sudije svaku trku tako da ovo ide u "+" konzistentnosti, tako bi trebalo a videcemo u praksi.
Nije problem "sporost" donošenja odluka o strane sudaca nego nedorečena i nedefiniran pravila koja ostavljaju puno prostora tumacenju oa ih svaki sudac, ovisno o situaciji i potrebama tumači kako zelji / mu odgovara.
Realno Mercedes je digo dramu jer je izgubio u zadnjem krugu pre koga su mogli zvati Luisa u boks po nove gume. Nisu, bili su konzervativni. A Masi nije nista napravio kontra pravila jer to sto je Masi uradio ne pise u FIA pravilniku da je zabranjeno i zato nisu ni prosle zalbe Mercedesa.

Hakinen je to najbolje objasnio:

"I think it would have been much worse if this World Championship had finished behind a Safety Car," Hakkinen wrote. "That really would have been such an anti-climax.

"The Race Director's decision, later supported by the four stewards, is based on his understanding of the rules including his responsibility for deciding when the Safety Car returns to the pits.

"Balancing decisions between ensuring safety and promoting racing is the toughest job facing the Race Director."

"Looking at the result, in terms of safety and promoting racing, Michael did his job," he wrote.
Cuky
Moderator
Moderator

Post Postao/la Cuky »

po meni dva su velika problema u F1 kada je sportski pravilnik u pitanju:
1. Konstantno mijenjanje sudaca koji svaki drukčije gledaju na stvari
2. Detaljno opisan pravilnik koji pušta puno sivih zona i na procjenu sucima te ono famozno "duh pravila".

Prvo se može riješit jednostavno: jednu godinu neka 4 suca na utrkama budu ljudi koji su do sad već odrađivali tu funkciju. Na svim utrkama isti, zamjene jedino u slučaju više sile (bolest/obiteljski problemi i sl). Tokom te godine osposobiti 2 tima od po 4 suca i onda izabrati one najbolje koji će cijele godine suditi.

Drugo se može riješiti automatiziranjem odluka poput izlazaka sa staze, prekoračenja brzine, neusporavanja za zastave i sl. Za ostale stvari (izgurivanje, sudari i sl) odrediti jasno uvjete koji dovode do (ne)kažnjavanja i odrediti jasno koja je kazna za koju situaciju.

slika
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Po meni F1 ima previse pravila. Kao jedna debela knjiga od 1000 listova. To treba uprostiti treba da se drze onog 'Let them race'. Ljudi uzivaju u trkama a ne u odlukama sudija.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 30 pro 2021, 13:05 Ovo niko drugi nije priredio. I na zadnjoj trci je naredjivao Masiju "Please no safety car" pa to nigde nema.
A ako komentiras cinjenicu da je prvo Masi rekao tj. poslao obavijest da nece pustiti nikoga, nakon toga je Horner plakao prema RD i onda su promjenili odluku. Tebi je to ok, ali ti nije ok kaj je napravio Toto? Toto je plakao iz ocaja i nije imao nikakvog efekta tj nije promjenilo nista. nakon Hornerovog razgovora JEST.

I di je sam RB i Horner rekao da su sve svi derali (engleski screaming) na RD

Tebi je to ok?
Jedan ce biti glavni sudija nece se menjati sudije svaku trku tako da ovo ide u "+" konzistentnosti, tako bi trebalo a videcemo u praksi.
Osim kad Massi odluci da je za potrebe spektakla potrebno napraviti nesto po njegovoj volji po cjenu nekog vozaca ili sigurnosti.
Realno Mercedes je digo dramu jer je izgubio u zadnjem krugu pre koga su mogli zvati Luisa u boks po nove gume. Nisu, bili su konzervativni.
Mercedes je napravio sve sto bi napravio i RB i sto bi bilo tko napravio na bilo kojem drugom GP. Jer na SVAKOM jednom GP do sad kad tako kasno izadje SC, pod SC se i zavrsi utrka. Da je Merc otisao u box, RB nebi. To je i sam RB rekao.
Bas i ne pratis F1 strategiju, ili ne razumijes....
A Masi nije nista napravio kontra pravila jer to sto je Masi uradio ne pise u FIA pravilniku da je zabranjeno i zato nisu ni prosle zalbe Mercedesa.
Upravo netocno i bubas napamet bez da si i probao pogledati sto pise u pravilima. (Barem mogu to vidjeti po ovome kaj pises).

U clanku 48.12 sportskog pravilnika lijepo pise (naveo sam ti ga ispod) kako se zavrsava SC i sto treba napraviti sa vozacima koji su zaostali za jedan ili vise krugova.

Ono sto su oni naveli razlog da Masi moze napraviti sto zeli. Super znaci moze unistiti utrku bilo kome i bilo kad - bez obzira na ostala pravila.
2 If the clerk of the course considers it safe to do so, and the message "LAPPED CARS MAY NOW
OVERTAKE" has been sent to all Competitors via the official messaging system, any cars that
have been lapped by the leader will be required to pass the cars on the lead lap and the safety
car.
This will only apply to cars that were lapped at the time they crossed the Line at the end of the
lap during which they crossed the first Safety Car line for the second time after the safety car
was deployed.
Having overtaken the cars on the lead lap and the safety car these cars should then proceed
around the track at an appropriate speed, without overtaking, and make every effort to take up
position at the back of the line of cars behind the safety car. Whilst they are overtaking, and in
order to ensure this may be carried out safely, the cars on the lead lap must always stay on the
racing line unless deviating from it is unavoidable. Unless the clerk of the course considers the
presence of the safety car is still necessary, once the last lapped car has passed the leader the
safety car will return to the pits at the end of the following lap.
If the clerk of the course considers track conditions are unsuitable for overtaking the message
"OVERTAKING WILL NOT BE PERMITTED" will be sent to all Competitors via the official messaging
system.
Hakinen je to najbolje objasnio:
Hakinen je dao objasnjenje s kojim se ti slazes, da je RB izgubio na isti nacin kak je izgubio Mercedes, ti bi pricao slicno kao i ja.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

tanabe-san je napisao/la: 30 pro 2021, 15:39 Po meni F1 ima previse pravila. Kao jedna debela knjiga od 1000 listova. To treba uprostiti treba da se drze onog 'Let them race'. Ljudi uzivaju u trkama a ne u odlukama sudija.
Lool, a odluke suca su ti rjesile ovogodisnje prvnestvno i ti u tome JAKO uzivas.

Let them race je bulsiht - jer u takvom modu, uvijek bude bolji kraj izvukel onaj ko si ne moze dozvliti kontakt. To je Max radio zadnje 4 utrke, i u svakom konatktu isel na noz prema LH, samo zato jer je znao da si on moze dozvoliti DNF a LH ne. Sorry ali to mi je bilo odvratno i to meni nije utrkivanje, tak voze pi....

Nek jasno definiraju sto se smije na stazi a sto ne, tek onda budemo imali pravo i cistu utrkivanje. Jer bude vozac zal kaj smije, kaj ne i koja je kazna.
zonelsk
Veteran
Veteran

Post Postao/la zonelsk »

Cuky je napisao/la: 30 pro 2021, 14:55 po meni dva su velika problema u F1 kada je sportski pravilnik u pitanju:
1. Konstantno mijenjanje sudaca koji svaki drukčije gledaju na stvari
2. Detaljno opisan pravilnik koji pušta puno sivih zona i na procjenu sucima te ono famozno "duh pravila".

Prvo se može riješit jednostavno: jednu godinu neka 4 suca na utrkama budu ljudi koji su do sad već odrađivali tu funkciju. Na svim utrkama isti, zamjene jedino u slučaju više sile (bolest/obiteljski problemi i sl). Tokom te godine osposobiti 2 tima od po 4 suca i onda izabrati one najbolje koji će cijele godine suditi.

Drugo se može riješiti automatiziranjem odluka poput izlazaka sa staze, prekoračenja brzine, neusporavanja za zastave i sl. Za ostale stvari (izgurivanje, sudari i sl) odrediti jasno uvjete koji dovode do (ne)kažnjavanja i odrediti jasno koja je kazna za koju situaciju.
Tako je.

Ili naprimjer reci: u 100% slucajeva kada vozac prodje sa sva 4 kotaca van staze (bjelih linija) bude kaznjen. Pa nebudemo imali ove nebuloze kak imamo sad.
tanabe-san
Rezervni vozač
Rezervni vozač

zonelsk je napisao/la: 30 pro 2021, 17:56
tanabe-san je napisao/la: 30 pro 2021, 13:05 Ovo niko drugi nije priredio. I na zadnjoj trci je naredjivao Masiju "Please no safety car" pa to nigde nema.
A ako komentiras cinjenicu da je prvo Masi rekao tj. poslao obavijest da nece pustiti nikoga, nakon toga je Horner plakao prema RD i onda su promjenili odluku. Tebi je to ok, ali ti nije ok kaj je napravio Toto? Toto je plakao iz ocaja i nije imao nikakvog efekta tj nije promjenilo nista. nakon Hornerovog razgovora JEST.
Prvo nije bilo okej da se ne puste zato se Horner javio. Ali jedini je Toto tokom cele trke prelazio granicu. Gde ti mozes glavnom sudiji govoriti kada sme ili ne sme da izbaci safety car. Svasta.
A Masi nije nista napravio kontra pravila jer to sto je Masi uradio ne pise u FIA pravilniku da je zabranjeno i zato nisu ni prosle zalbe Mercedesa.
Upravo netocno i bubas napamet bez da si i probao pogledati sto pise u pravilima. (Barem mogu to vidjeti po ovome kaj pises).

U clanku 48.12 sportskog pravilnika lijepo pise (naveo sam ti ga ispod) kako se zavrsava SC i sto treba napraviti sa vozacima koji su zaostali za jedan ili vise krugova.

Ono sto su oni naveli razlog da Masi moze napraviti sto zeli. Super znaci moze unistiti utrku bilo kome i bilo kad - bez obzira na ostala pravila.
Molim te poslusaj ovo. Do kraja

[twitter]https://twitter.com/BBCRosAtkins/status ... start%3D75[/twitter]
Hakinen je dao objasnjenje s kojim se ti slazes, da je RB izgubio na isti nacin kak je izgubio Mercedes, ti bi pricao slicno kao i ja.
Ti ne znas sta bi ja pricao i nije to ni bitno ali ja znam da bi Toto i fanovi Mercedesa slavili Masija i rekordnu 8. I to je zakljucak svega :bye:
Zaključano