Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.
-
- Navijam za: Michael Schumachera
U jednom razgovoru nakon testiranja u Španjolskoj, Kimi je izjavio da je u sve tri prve utrke imao problema sa bolidom, te da je sada na ovom testiranju to rješeno. U Autosportu sam pročitao da je Ferrari u Maleziji morao kompromitirati aerodinamiku zbog problema sa hlađenjem motora, te smanjiti broj okretaja za čak 1000 rpm !?! No, Mladene može li se nazreti o kakvim se još problemima radilo npr. u Bahreinu? I jeli u pitanju i to što Kimi još nije u potpunosti prilagodio svoju vožnju Ferrariju i na Bridgestone gumama?
- goran007
- Profesionalni vozač
G.Jergovicu,moram priznati da ste me s ovim postom o Imoli jako zaintrigirali...nakon sto ste rekli da ne mozete objaviti neke stvari,ne trazim i ne ocekujem da to napravite jer sam vas ja zamolio,ali eto,znatizelja...dajte bar objavite neke pojedinosti do te granice do koje zelite ici..."natuknite" nam nesto u kom smjeru bi sami bi mogli razmisljati i probat pronaci uzrok...Williams je,kazete,bio ispravan,nitko iz ekipe nije nista kriv...napisali ste-"Nije kriv ni sam Senna"...da li ste mislili da on uopce nije kriv ili to znaci da nije on sam(tj.da je jos netko kriv za to)...u kom smjeru da trazimo...gume nakon SC-a,neravnine na tom dijelu staze????????
-
- Senna
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Minardi _ Alonso
- Kontakt:
Baš mi je pala napamet jedna situacija koja mi već duže godina nije posve jasna. Zbog čega i zašto!
Naime radi se o Loli T97/30 iz 1997. godine
Ta momčad pojavila se na slobodnim treninzima za V.N. Australije, za nju su vozili Ricardo Rosset i Vincenzo Sospiri, a zatim se nisu pojavili na kvalifikacijama, na utrci, niti u ostatku sezone.
Što je zapravo bio pravi razlog njihovog nestanka iz Formule 1.
Ta momčad pojavila se na slobodnim treninzima za V.N. Australije, za nju su vozili Ricardo Rosset i Vincenzo Sospiri, a zatim se nisu pojavili na kvalifikacijama, na utrci, niti u ostatku sezone.

-
- Svjetski prvak
Mislim da su više u pitanju gume nego prilagođavanje samom autu. Kako sezona odmiče, sve češće se pojavljuju stidljive sugestije da i Alonso i Räikkönen (i Kubica, ali ne i super-nježni Heidfeld) imaju povelikih problema s prelaskom od Michelina na Bridgestone. O tome se nije puno razglabalo prošle zime, ali mislim da to je (bio) problem. Bridgestone gume su osobito kritične (tj. ne daju optimalnu snagu dovoljno dugo) za energičnije vozače, a takvi su i Alonso i Räikkönen. Ovo ujedno objašnjava i zašto su Massa i hamilton startali tako dobro: Massa zna Bridgestone u dušu, a Hamilton nije odvezao niti jednu utrku na Michelinkama. Malezija i Alonso? Više se vjerojatno radi o hendikepu Räikkönenovog Ferrarija (kao što ste rekli), plus ta staza je kao stvorena za Alonsov stil vožnje.ogi je napisao/la:U jednom razgovoru nakon testiranja u Španjolskoj, Kimi je izjavio da je u sve tri prve utrke imao problema sa bolidom, te da je sada na ovom testiranju to rješeno. U Autosportu sam pročitao da je Ferrari u Maleziji morao kompromitirati aerodinamiku zbog problema sa hlađenjem motora, te smanjiti broj okretaja za čak 1000 rpm !?! No, Mladene može li se nazreti o kakvim se još problemima radilo npr. u Bahreinu? I jeli u pitanju i to što Kimi još nije u potpunosti prilagodio svoju vožnju Ferrariju i na Bridgestone gumama?
-
- Svjetski prvak
Strašno mi je žao što sam vas razdražio (da upotrijebim finiji izraz), ali zbilja za sada ne bih mogao više o tome.goran007 je napisao/la:G.Jergovicu,moram priznati da ste me s ovim postom o Imoli jako zaintrigirali...nakon sto ste rekli da ne mozete objaviti neke stvari,ne trazim i ne ocekujem da to napravite jer sam vas ja zamolio,ali eto,znatizelja...dajte bar objavite neke pojedinosti do te granice do koje zelite ici..."natuknite" nam nesto u kom smjeru bi sami bi mogli razmisljati i probat pronaci uzrok...Williams je,kazete,bio ispravan,nitko iz ekipe nije nista kriv...napisali ste-"Nije kriv ni sam Senna"...da li ste mislili da on uopce nije kriv ili to znaci da nije on sam(tj.da je jos netko kriv za to)...u kom smjeru da trazimo...gume nakon SC-a,neravnine na tom dijelu staze????????
-
- Svjetski prvak
Meni osobno najbolji je onaj lijevi četvrti zavoj, nakon ravnine na kojoj je Mansell 1989. prešao Sennu. Za vozače je to slijepi zavoj. Nakon toga ide dugački desni zavoj i onda šikana.parabolica je napisao/la:Poštovani gosp. Jergoviću, Ove godine idem u Mađarsku na utrku F1. Uzeo sam kartu za livadu (dvodnevnu), s obzirom da imam plan staze možete li mi reći najbolji dio staze za uzivati u utci ako se sa takvih mjesta uopće i može što vidjeti. Unaprijed hvala!!
Ako ne to, onda onaj kompleks od tri zavoja nakon šikane. Brzo i dobro.
Ako hoćete vidjeti (vrlo rijetka) pretjecanja ili neko izlijetanje, onda prvi zavoj.
-
- Svjetski prvak
Mala (i nevažna) ispravka: Sospiri i Rosset su vozili i kvalifikacije u Melbourneu, i bili 11,5 odnosno 13 sekundi sporiji od pole positiona.Senna je napisao/la:Baš mi je pala napamet jedna situacija koja mi već duže godina nije posve jasna. Zbog čega i zašto!
Ali, razlog povlačenja bio je u kolapsu zamršenog sponzorskog sistema koji je trebao uključiti Master Card i osigurati financijsku sigurnost ekipe. Radije nego da taj kolaps odvede u bankrot cijelu tvrtku, tadašnji vlasnik Lole Eric Broadley naprasno je zatvorio F1 operaciju.
-
Evo sam se registrirao samo da bi postavio pitanje o jednom vozaću koji je mene fascinirao,pa me zanima da li ste ga upoznali kao osobu i što mislite o njegovim vozačkim kvalitetama.
Naime radi se o Josu Verstapenu koji je po meni bio odličan vozač,koliko znam bio je poprilično visok i jaće građe za vozaća F1,što ga je možda i omelo u karijeri i nije mu omogučilo bolji bolid od Minardija.
Ostala mi je u sječanju utrka od prije pa podosta godina(ne mogu se sjetit) kad je Verstapen s Minardijem do 2/3 trke držao 4 mjesto s uredno obavljenim zaustavljanjima kao i vodeći,ali je naravno motor otkazao poslušnost.
Naime radi se o Josu Verstapenu koji je po meni bio odličan vozač,koliko znam bio je poprilično visok i jaće građe za vozaća F1,što ga je možda i omelo u karijeri i nije mu omogučilo bolji bolid od Minardija.
Ostala mi je u sječanju utrka od prije pa podosta godina(ne mogu se sjetit) kad je Verstapen s Minardijem do 2/3 trke držao 4 mjesto s uredno obavljenim zaustavljanjima kao i vodeći,ali je naravno motor otkazao poslušnost.
- goran007
- Profesionalni vozač
uhMladen Jergović je napisao/la:Strašno mi je žao što sam vas razdražio (da upotrijebim finiji izraz), ali zbilja za sada ne bih mogao više o tome.goran007 je napisao/la:G.Jergovicu,moram priznati da ste me s ovim postom o Imoli jako zaintrigirali...nakon sto ste rekli da ne mozete objaviti neke stvari,ne trazim i ne ocekujem da to napravite jer sam vas ja zamolio,ali eto,znatizelja...dajte bar objavite neke pojedinosti do te granice do koje zelite ici..."natuknite" nam nesto u kom smjeru bi sami bi mogli razmisljati i probat pronaci uzrok...Williams je,kazete,bio ispravan,nitko iz ekipe nije nista kriv...napisali ste-"Nije kriv ni sam Senna"...da li ste mislili da on uopce nije kriv ili to znaci da nije on sam(tj.da je jos netko kriv za to)...u kom smjeru da trazimo...gume nakon SC-a,neravnine na tom dijelu staze????????

nadao sam se da cu ipak izvuci vise...no,dobro...ne predajem se...jos samo jedno na tu temu...u nekim postotcima...da li je i koliko je sam Senna kriv za nju...ja osobno sam do vaseg posta smatrao da nimalo,ali sad nakon ove tajnovitosti ne znam kaj da mislim...
-
- Svjetski prvak
Nula posto. Riječima: apsolutno nije bila njegova greška. I time (za sada) zatvaramo ovu temu.goran007 je napisao/la:uhMladen Jergović je napisao/la:Strašno mi je žao što sam vas razdražio (da upotrijebim finiji izraz), ali zbilja za sada ne bih mogao više o tome.goran007 je napisao/la:G.Jergovicu,moram priznati da ste me s ovim postom o Imoli jako zaintrigirali...nakon sto ste rekli da ne mozete objaviti neke stvari,ne trazim i ne ocekujem da to napravite jer sam vas ja zamolio,ali eto,znatizelja...dajte bar objavite neke pojedinosti do te granice do koje zelite ici..."natuknite" nam nesto u kom smjeru bi sami bi mogli razmisljati i probat pronaci uzrok...Williams je,kazete,bio ispravan,nitko iz ekipe nije nista kriv...napisali ste-"Nije kriv ni sam Senna"...da li ste mislili da on uopce nije kriv ili to znaci da nije on sam(tj.da je jos netko kriv za to)...u kom smjeru da trazimo...gume nakon SC-a,neravnine na tom dijelu staze????????![]()
nadao sam se da cu ipak izvuci vise...no,dobro...ne predajem se...jos samo jedno na tu temu...u nekim postotcima...da li je i koliko je sam Senna kriv za nju...ja osobno sam do vaseg posta smatrao da nimalo,ali sad nakon ove tajnovitosti ne znam kaj da mislim...
-
- Svjetski prvak
Jos Verstappen je jedan od onih vozača za koje nikada nećemo pouzdano znati koliko su dobri bili u Formuli 1. Njegova prva sezona, 1994., bila je u znaku - Michaela Schumachera, koji je u istom (manje-više) Benettonu postao prvi put svjetski prvak. Ali, Verstappen uopće nije bio loš. Uglavnom se kvalificirao unutar top 10 ili tu negdje, i uhvatio je treća mjesta u Mađarskoj i Belgiji. To su mu i ostali najveći uspjesi, jer nikada više nije sjeo u tako dobar auto.pufy je napisao/la:Evo sam se registrirao samo da bi postavio pitanje o jednom vozaću koji je mene fascinirao,pa me zanima da li ste ga upoznali kao osobu i što mislite o njegovim vozačkim kvalitetama.
Ali, te 1994. Verstappen je posve zasjenio JJ Lehtoa, koji je nominalno trebao biti drugi Benettonov vozač, ali se zimi prije početka sezone ozlijedio, i Verstappen ga je zamijenio u nekim utrkama i pokazao se značajno bržim. 1995. Verstappen je bio u Simteku, ali ovi su ubrzo bankrotirali. 1996. je s Footworkom osvojio 1 bod, iduće godine s Tyrrellom niti toliko. Za 1998. ga nitko nije htio, ali onda ga je polovicom sezone pozvao jackie Stewart da zamijeni indisponiranog Jana Magnussena (i za to plati). I - Verstappen se nije pokazao puno boljim od Magnussena - nije opet osvojio niti boda. 1999. ga nije bilo u Formuli 1, ali 2000. se vratio s Arrowsom i tu napravio neke dobre vožnje (koje, mislim spominjete). Osvojio je i 4. mjesto u Monzi. 2001. je ostao u Arrowsu, bez puno uspjeha, pa ga 2002. opet nije bilo. I konačno 2003. dolazi u Minardi, i ne osvaja niti boda. I - to je to.
Dakle, iz ovoga se vidi da je samo jednom (1994.) imao u rukama dobar auto. 2000. je također pokazala da se uopće ne radi o lošem vozaču.
Na žalost, klasična nedovršena F1 priča.
Verstappena sam upoznao, mislim, 2000. Vrlo živahan, elokventan čovjek, pun energije i volje. I da, visok oko 1,85 m, ali siguran sam da to nije utjecalo na njegovu karijeru.
-
Poštovani gosp. Jergoviću, hvala na prethodnim odgovorima i molim za sljedeći komentar. M.Schumacher je po nekim saznanjima potencirao dolazak Kimija u Ferrari, ali tek nakon njegovog odlaska. Da li je po srijedi njegova bojazan da bi za momčadskog kolegu mogao imati momka koji mu ne bih bio vodonša već konkurent za eventualni naslov ili se stvarno tražila prava alternativa za njega. Isto tako možete li mi objasniti razliku u Kimijevih 52 milijuna i Alonsovih 25 milijuna koliko su plaćeni u svojim momčadima. zar je moguće da ga cijene duplo više.....
- -Briatore-
- Svjetski prvak
- Buxer
- Test vozač
- Navijam za: Nikoga
Imaš opciju "pregledajte" pa provjeri kaj se vidi prije neg postaš-Briatore- je napisao/la:Predajem se.
Evo link.
http://www.in.gr/auto/agwnistika/big/in ... nna_11.jpg

I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's." - Ayrton Senna, January, 1989

- -Briatore-
- Svjetski prvak
-
Gosp. Mladene Jergovicu student sam druge godine informatike, i pohadjam cisco akademije za racunarske mreze, kakve su sanse da se dobije neki posao u timu vezan za mreze, ili opcenito neki posao za racunarom kao npr: priprema podataka za obradu, njihova analiza i sl.
Da li postoji mogucnost da se covjek zaposli kao mehanicar i uz to nastavi edukaciju?
Gdje se obavlja interviju sa momcadima?
Hvala.
Da li postoji mogucnost da se covjek zaposli kao mehanicar i uz to nastavi edukaciju?
Gdje se obavlja interviju sa momcadima?
Hvala.
-
sistem bodovanja
Jedno pitanje za Mladena:Kakvo je vase misljenje o sadasnjem sistemu bodovanja? Bernie misli da "Sustav ne funkcionira".Ako to on kaze,mozemo li uskoro ocekivati da se to i promjeni?
PS. Izvinjenje svima ako vas je uvrijedio moj pozdrav...Meni samo bi smijesno sto covjek rece da ce prestati pratiti F1 ako srbija dobije utrku!Meni je potpuno svejedno hoce li je dobiti Zagreb,Beograd,Sarajevo,Pristina ili neko drugi-samo neka je u ovim nasim krajevima.....u svakom slucaju,ne zelim vise o ovome,apsolutno.
PS. Izvinjenje svima ako vas je uvrijedio moj pozdrav...Meni samo bi smijesno sto covjek rece da ce prestati pratiti F1 ako srbija dobije utrku!Meni je potpuno svejedno hoce li je dobiti Zagreb,Beograd,Sarajevo,Pristina ili neko drugi-samo neka je u ovim nasim krajevima.....u svakom slucaju,ne zelim vise o ovome,apsolutno.
- majstor iz maranella
- Profesionalni vozač
- Navijam za: Ferrari i Schumachera
Re: sistem bodovanja
U redu. Ali nemoj više provocirat s tim pozdravima. Na forumu nas je većina Hrvata, a ti pozdravljaš iz Rep. srpske. Nema veze ko je koje nacionalnosti. Ja neću napadat, nit ću pozdravljat tebe il onog Boomeranga tako provokativno kao što si ti nas pozdravila.Jelena je napisao/la:Jedno pitanje za Mladena:Kakvo je vase misljenje o sadasnjem sistemu bodovanja? Bernie misli da "Sustav ne funkcionira".Ako to on kaze,mozemo li uskoro ocekivati da se to i promjeni?
- Buba
- Rezervni vozač
- Navijam za: Mclaren i Mercedes
- sepulctor
- Rezervni vozač
Pitanja za Mladena:
Zanima me što znate o slučaju Trulli/Briatore 2004.?
Ne otpušta se čovjek koji je nešto uspješniji od Alonsa (te godine) samo tako.
Također vrlo sličan slučaj s Fisichellom - znam da mu niste skloni, ali čovjek je bio bolji od tamo nekih Ralfova, Wurzova, Buttona, Sata, MASSE...
Nije li politika jača od bilo kojeg vozača?
Zanima me što znate o slučaju Trulli/Briatore 2004.?
Ne otpušta se čovjek koji je nešto uspješniji od Alonsa (te godine) samo tako.
Također vrlo sličan slučaj s Fisichellom - znam da mu niste skloni, ali čovjek je bio bolji od tamo nekih Ralfova, Wurzova, Buttona, Sata, MASSE...
Nije li politika jača od bilo kojeg vozača?
-
- Kontakt:
Gospodine Jergoviću, što mislite o ovom postu, napisanom u afektu?
E baš zato, Senna je vozio sa srcem, dušom i emocijama, to je bilo pravo utrkivanje, SPORT a ne danas samo su pare u pitanju, sjetih se sad jedne od prljavaca - Dani ponosa i slave Smile
Šteta što nisam bio rođen 10 godina ranije da vidim prave utrke, najviše mi se sviđa kod Senne što je govorio što misli, što je odmah rekao da je sistem protiv njega, da je politika protiv njega, treba puno hrabrosti, dok je on to govorio ostali vozači su samo klimali glavama, jer su znali da je u pravu!
Takvih vozača više neće biti, sve je naklonjeno sponzorima i medijima, F1 polako postaje kao oni američki hrvači, sve se već unaprijed zna, kao da se vozi po nama nepoznatom scenariju, još jednom da kažem, super mi je imati 17 godina, ali većinom živim za F1 i žao mi je što nemam 27 da imam barem u sjećanju pravo utrkivanje sa srcem, da formula opet postane sport!
Iako znam da ja nemogu ništa napraviti u vezi toga pitanja, molio bih gospodina Mladena Jergovića da popriča malo sa Bernijem ili Maxom jer ovo nije ona formula o kojoj mi je otac pričao, o legendarnim Brabhamima, Lotusima, Tolemanima, Benettonima...
Znam da je gospodi na vrhu samo do zarade, ali nitko neće propasti zbog kojeg milijuna, da se ovaj sport vrati navijaćima i fanovima koji je obožavaju!
-
- Svjetski prvak
Mala isprika svima zbog pauze. Bio na putu.parabolica je napisao/la:Poštovani gosp. Jergoviću, hvala na prethodnim odgovorima i molim za sljedeći komentar. M.Schumacher je po nekim saznanjima potencirao dolazak Kimija u Ferrari, ali tek nakon njegovog odlaska. Da li je po srijedi njegova bojazan da bi za momčadskog kolegu mogao imati momka koji mu ne bih bio vodonša već konkurent za eventualni naslov ili se stvarno tražila prava alternativa za njega. Isto tako možete li mi objasniti razliku u Kimijevih 52 milijuna i Alonsovih 25 milijuna koliko su plaćeni u svojim momčadima. zar je moguće da ga cijene duplo više.....
Räikkönen je, vele mi ljudi koji znaju, potpisao za Ferrari u srpnju 2005. Tada se nije moglo znati (pretpostavljam) kakvi će točno biti Schumacherovi planovi, osim što se moglo znati da neće ostati u Ferrariju zajedno s Räikkönenom. Koliko je meni poznato, di Montezemolo je već tada tražio (i našao, po njegovom mišljenju) alternativu za Schumija.
S druge strane, Todt je još u Monzi 2001. prvi put predložio Räikkönenu da dođe u Ferrari, ali ovaj je već bio u pregovorima s McLarenom.
Dakle, zbilja je teško reći tko je što i kada planirao. Jedno je sigurno, bar je di Montezemolo 8ako ne i Todt) znao još 2005. da će teško biti da 2007. u Ferrariju budu i Räikkönen i Schuamcher.
Vrlo provjereni izvori u Formuli 1 uvjeravaju me da se radi o (približno) točnim ciframa. Razlika je u tome što je većinu Räikkönenove plaće podmirio Philip Morris, koji sada više nigdje - osim u Ferrariju - ne može trošiti svoje goleme PR novce, jer je to zabranjeno.
Dakle, Alonsov je - relativno govoreći jer ni njegova plaća nije baš sitna - peh jedino u tome što ga ne plaća duhanski div na marketinškom izdisaju.