Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
pospani gad
Veteran
Veteran
Ja sam: Vozač
Navijam za: Fernanda Alonsa
Kontakt:

Post Postao/la pospani gad »

Mladen Jergović je napisao/la:
rs28 je napisao/la:gos Jergovic imam jedno cudno pitnje ako imate infomaciju koj je najbolji plasman minardija hvala
Najbolje rezutate za Minardi postizao je Talijan Pierluigi Martini koji je dva puta bio četvrti 1991. (u Imoli i Estorilu) s modelom M191, pogonjenim Ferrarijevim V12 motorom. Možda treba spomenuti i drugo mjesto u startnom poretku, opet Martijnija, ali u Phoneixu 1990., s modelom M189, ovaj put s Cosworthom V8.
Minardi je jednom vodio Grand Prix utrku - jedan krug u Estorilu 1991. (s Martinijem), nakon što su veliki otišli u boksove.
Usput, Webber je u Melbourneu 2002. bio peti, što je, naravno, jedan od boljih Minardijevih rezultata uopće.

Evo i mene u "stilu" Rindta. Ne hvalim se, no korigirao bih Mladena, prije nego što to učini "naš Senna". Martini je u više sezona vozio Minardi i bio njegova stalna pojava od njegovog debitiranja ´85. do potkraj 80-ih i početkom 90-ih, no mlađahni Christian Fittipaldi je na otvaranju sezone ´93. u Južnoj Africi u Minardiju M193 sa Fordovim HBC6 motorom osvojio odlično 4. mjesto sa po meni najboljim Minardijem ikada. Nadam se da ovo neće prerasti u pretraživanje novih rezultata nezaboravljenog Minardija... Pozdrav!
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. :biggrin:
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem. :biggrin:
Vertigo
Navijam za: Nikoga
Kontakt:

Post Postao/la Vertigo »

Poštovani gospodine Jergović!
Imam za Vas 2 pitanja!
1. Zanima me jeste li poznavali Ayrtona Sennu, iako sam imao 5 godina kad je poginuo, a formulu pratim aktivno tek 4 godine (imam 17) pa nisam upoznat sa njegovim postupcima, da li je stvarno bio velik čovjek kao što mi ljudi pričaju, iako statistički ne najbolji, ali kao vozač i čovjek?

2. Koliko godina Vi zapravo pratite F1, i što sve moram napraviti kako bi postao stručnjak poput Vas jer stvarno obožavam F1, svakodnevno visim po F1.com, F1-hr, autosportu i daily f1 i upijam novosti i roditelji šize jer znam sve tračeve o F1 umjesto da učim matematiku. Iako se neslažem sa svim vašim komentarima u studio f1 svejedno mislim da se najviše kužite u taj predivan sport, da... ja sam Ferrarista ali trudim se polako biti što više nepristran, koliko je to moguče!
Buxer
Test vozač
Test vozač

Post Postao/la Buxer »

pospani gad je napisao/la:
rs28 je napisao/la:gos Jergovic imam jedno cudno pitnje ako imate infomaciju koj je najbolji plasman minardija hvala
Najbolje rezutate za Minardi postizao je Talijan Pierluigi Martini koji je dva puta bio četvrti 1991. (u Imoli i Estorilu) s modelom M191, pogonjenim Ferrarijevim V12 motorom. Možda treba spomenuti i drugo mjesto u startnom poretku, opet Martijnija, ali u Phoneixu 1990., s modelom M189, ovaj put s Cosworthom V8.
Minardi je jednom vodio Grand Prix utrku - jedan krug u Estorilu 1991. (s Martinijem), nakon što su veliki otišli u boksove.
Usput, Webber je u Melbourneu 2002. bio peti, što je, naravno, jedan od boljih Minardijevih rezultata uopće.

Evo i mene u "stilu" Rindta. Ne hvalim se, no korigirao bih Mladena, prije nego što to učini "naš Senna". Martini je u više sezona vozio Minardi i bio njegova stalna pojava od njegovog debitiranja ´85. do potkraj 80-ih i početkom 90-ih, no mlađahni Christian Fittipaldi je na otvaranju sezone ´93. u Južnoj Africi u Minardiju M193 sa Fordovim HBC6 motorom osvojio odlično 4. mjesto sa po meni najboljim Minardijem ikada. Nadam se da ovo neće prerasti u pretraživanje novih rezultata nezaboravljenog Minardija... Pozdrav!
Evo pa kome se kopa neka kopa :)

http://f1-facts.com/overview/company/Minardi
I don't know driving in another way which isn't risky. Each one has to improve himself. Each driver has its limit. My limit is a little bit further than other's." - Ayrton Senna, January, 1989

slika
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

pospani gad je napisao/la:

Pazi stvarno. Nekak nisam baš računao na taj rezultat Fittipaldija jer je u toj utrci na kraju bilo klasificirano samo 7 vozača, od kojih je na stazi zapravo bilo u voznom stanju njih 5... (od 26 na startu).
Ali, posve ste u pravu. I taj rezultat se, naravno, računa kao jednaki najbolji u Minardijevoj povijesti.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Vertigo je napisao/la:Poštovani gospodine Jergović!
Imam za Vas 2 pitanja!
1. Zanima me jeste li poznavali Ayrtona Sennu, iako sam imao 5 godina kad je poginuo, a formulu pratim aktivno tek 4 godine (imam 17) pa nisam upoznat sa njegovim postupcima, da li je stvarno bio velik čovjek kao što mi ljudi pričaju, iako statistički ne najbolji, ali kao vozač i čovjek?

2. Koliko godina Vi zapravo pratite F1, i što sve moram napraviti kako bi postao stručnjak poput Vas jer stvarno obožavam F1, svakodnevno visim po F1.com, F1-hr, autosportu i daily f1 i upijam novosti i roditelji šize jer znam sve tračeve o F1 umjesto da učim matematiku. Iako se neslažem sa svim vašim komentarima u studio f1 svejedno mislim da se najviše kužite u taj predivan sport, da... ja sam Ferrarista ali trudim se polako biti što više nepristran, koliko je to moguče!
1. Mislim da sam već negdje ranije među ovim odgovorima opisao moje poznanstvo sa Sennom. I da, bio je stvarno velik čovjek i velik vozač. Prije svega je imao tu golemu karizmu, tu veliku strast za utrkivanjem, i fantastičnu sposobnost da se (na engleskom) izrazi o svemu što misli. Vrlo inteligentan i fascinantan čovjek.

2. Ja vam se Formulom 1 bavim otkako sam imao šest godina, vjerovali ili ne. Tata mi je tada kupio prvi broj časopisa koji se zvao Moto-magazin, i tu su bile slike svih tadašnjih F1 auta. To sam izrezao, i tako je ta cijela stvar počela. Bavim se, dakle, tim stvarima preko 40 godina (!), i onda nije previše čudno da čovjeku ponešto i ostane u glavi, osobito kad to počnete raditi i profesionalno. I da, mislim da je dosta bitno ono što je kod nas (čini mi se) gotovo nepoznata stvar: biti posve nepristran. Na taj način jedino možete probati objektivno vidjeti sve elemente, i popamtiti sve te stvari. Čim počnete biti previše subjektivni, i počnete navijati, sposobnost da vidite sve uglove ode kroz prozor.
Druga je stvar što puno ljudi tu nekakvu moju objektivnost vide kao napad na onaj dio Formule 1 koji se, eto, baš njima najviše sviđa...
Moj najbolji frend u Formuli 1 (a i inače) je novinar Peter Windsor, kojem jedino priznajem da je u svemu ovome otprilike koliko i ja i koji isto tako nastoji ne imati nikakve svoje favorite. Uostalom, jedna je stvar ključna: tko god je ikada došao do situacije da vozi u Formuli 1 (uz samo par čudnih izuzetaka) mora biti fantastično dobar vozač.
goran007
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la goran007 »

evo,samo jedna zamolba za g.Jergovica :!:
priznam da bi mi bilo drago,kao i vecini nas tu da se ukljucite u onu Sepulctorovu "anketu" o naj bolidima kroz povijest...zanima me vas utisak,osobe koja ih je vecinu vidjela i pricala s mnogim inzinjerima koji su sudjelovali u njihovom razvoju
ivana.zagreb
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ivana.zagreb »

evo imam i ja jedno pitanje....
iako se belgije 1998 u magli sječam...(tada još nisam pratila f1) mene zanima tko je sve "nadrapao" u onom sudaru...
zapravo zanima me sve u vezi te famozne utrke
Ma ja sam Fisico-fan...
"Životni izazovi nemaju zadaću uništiti te, njihova je uloga pomoći ti da otkriješ tko si" BERNICE JOHNSON REAGON
zozo

Post Postao/la zozo »

Molim Vas gosp.Jergović da mi odgovorite na ovo pitanje.
Što mislite o J.Buttonu,vidim da njega nitko ne spominje,da li je i on jedan od srednjih vozača ili samo sjedi u krivom bolidu, inače mi se jako sviđa kao vozač,zna biti dosta brz kad ima naštelan svoj bolid.
Još mi se jedino nesviđa kod Blažička što nema dobro mišljenje o njemu ili navijate za njega ili ne ,a ne kako ga on zna dosta izkritizirati,da li ima neki razlog zašto ga nevoli.
Hvala!!
mp4

Post Postao/la mp4 »

Zanima me jedna stvar, pošto ste Vi radili tv prijenose kako to da Formula 1 ima tako katastrofalnu grafiku tijekom prijenosa utrka, usporedno s recimo Moto gp ili utrkama u Americi gdje na ekranu možemo pratiti sve živo od telemetrije do svih drugih mogućih podataka.
Adriatic
Kontakt:

Post Postao/la Adriatic »

Mladene što će biti u Monacu? što da igramo na kladionicama??? ko je favorit? koje su vaše prognoze?
Adriatic
Kontakt:

ivana.zagreb je napisao/la:evo imam i ja jedno pitanje....
iako se belgije 1998 u magli sječam...(tada još nisam pratila f1) mene zanima tko je sve "nadrapao" u onom sudaru...
Evo pa gledaj http://www.youtube.com/results?search_q ... rch=Search :lol:
Adriatic
Kontakt:

Mladene što mislite o ovoj izjavi Jacquesa Villeneuva o momčadi Bar honda i Davidu Richardsu????????
“I’d built that team, and suddenly a new team principal was saying, ‘We don’t want Jacques, he’s useless – we’ve got a future world champion in Jenson.’
Jacques Villeneuve
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

goran007 je napisao/la:evo,samo jedna zamolba za g.Jergovica :!:
priznam da bi mi bilo drago,kao i vecini nas tu da se ukljucite u onu Sepulctorovu "anketu" o naj bolidima kroz povijest...zanima me vas utisak,osobe koja ih je vecinu vidjela i pricala s mnogim inzinjerima koji su sudjelovali u njihovom razvoju
Nisam suguran da točno znam o čemu se radi, ali za mene je možda najbolji auto bio Lotus 72, osobito 1973. I onda Lotus 78 1978. Od ovih novijih, svakako Ferrari F2004 iz 2004.
Zanimljivo, svakih od ovih auta je, navodno, bio dosta težak za raditi za mehaničare. Ali, to su bili super-auti.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ivana.zagreb je napisao/la:evo imam i ja jedno pitanje....
Eh sad, ˝sve˝ je malo puno. Ali, idemo. Radio sam tu utrku kao TV producent i sjećam se da smo pokazali replay nesreće odmah na početku jedno milijun puta. Tko se sve skrljio? Mika Häkkinen (McLaren), Alex Wurz (Benetton), Johnny Herbert (Sauber), Olivier Panis (Prost), Rubens Barrichello (Stewart), Mika Salo (Arrows) i Ricardo Rosset (Tyrrell). Bila je to jedna od onih kolosalnih lančanih reakcija na nizbrdici prema zavoju Eau Rouge. Sjećam se da je bilo jako čudno kako Rosset posve slijepo ulijeće u cijelu gužvu, bez da, naizgled, koči.
Nakon te velike nesreće bilo je još drugih kasnije u utrci. Naravno, M Schumacher je bio posve klasa za sebe i kad je došao iberundati Coultharda u McLarenu, ovaj je, da velimo, propustio dati pravi gas na izlasku iz zavoja i Michael ga je napucao straga. Zapravo, DC je posve abgasao na izlasku iz tog zavoja. To znam jer sam bezbroj puta slušao zvuk onboard kamere s njegovog auta. Zašto je abgasao? Pojma nemam, ali sigurno je da nije baš morao, pogotovo jer je kasnije rekao da je znao da je Michael iza njega. Poslije je, naravno, Schumi napravio tu scenu u boksovima. Mislim da je to bilo prvi i jedini put da se htio uistinu tući s nekim u Formuli 1. Što je malo čudno, jer je uvijek - i prije i kasnije - bio s DC-jem zapravo jako dobar.
Tako su onda, posve skoro neprimijećeni, Jordani Damona Hilla i Ralfa Schumachera zagospodarili utrkom. Damon je bio naprijed i Eddie Jordan je morao otvoreno prijetiti Ralfu da će mu napraviti nešto zbilja ružno ukoliko napadne Damona. Iako je bio brži, Ralf je ostao otraga, i Damon je osvojio prvu Jordanovu pobjedu, s manje od sekunde prednosti.
*Silver Arrows*
Početnik
Početnik

Post Postao/la *Silver Arrows* »

sjubic je napisao/la:G.Mladene evo još jedno pitanje od mene.
Zna se da su Senna i Prost bili veliki rivali na stazi.
1988 bili su obojica u McLaren Hondi i Suzuka je odlučivala prvaka.
Na toj utrci je Prost vodio a Senna bio odmah iza njega.Dolazi famozna s šikana i profesor Prost dozvoljava Senni da uđe oštrim kočenjem u ravninu sa njim te se potom namjerno zaletio u Sennin bolid.Nakon tog udesa Prost je izašao iz bolida a Senna je nastavio te završio utrku ali je kasnije diskvalificiran tako da je Prost postao prvakom.
Moje je pitanje zašto je Senna diskvalificiran ako je Prost glavni krivac a uostalom to je i sam kasnije priznao.
Pustit cu nek ti Mladen objasni, ali da ne bi bilo zabune, godina je 1989. ;)
slika
Vodafone McLaren Mercedes
F1_viewer

Post Postao/la F1_viewer »

Poštovanje mladene!

Htio bih vas upitati za vaše mišljenje o novim pravilima što se tiče safety car-a!?

Koliko sam ja razumio to novo pravilo (neka me netko ispravi, ako nije tako):
- Prilikom izlaska safety car-a na stazu, vozačima je zabranjen ulaz u box-ove, sve dok se ne formira kolona, s tim da svi vozači koji zaostaju za cijeli krug imaju pravo vratiti se u trkači krug!
Tek tada se pale zelena svjetla za ulaske u boksove!

Ovo mi je jedno od najglupljih pravila ikad uvedeno u F1! ZAŠTO?!

Zamislite barcelonu 1996, kad je michael obišao skoro sve vozače za cijeli krug (drugoplasirani je zaostojao oko minute i malo je falilo da i on bude zaobiđen za cijel krug) i po novom pravilu da safety car iziđe na stazu, svi oni vozači koje je pretekao za cijeli krug vračaju se u trkači! Te ako se desi neka mala greška, sva maestralna vožnja uzalud! (Naravno do tog nije došlo, no to samo pokazuje jedan od nedostataka ovog novog pravila)

Drugi veliki nedostatak je nemogučnost ulaska u boksove, pri izlasku safety car-a!
Hm, mogučnosti zlouporabe ovog pravila su velike!
Zamislite situaciju da 2 vozača iz različitih momčadi ostanu u borbi za naslov do zadnje utrke, koja odlučuje o naslovu (pobjednik utrke = prvak), što ove sezone, kako se ona razvija i nije nemoguće!
Da ne izazovem daljnje polemike nazovimo te vozače N.N. i D.D.!
Sad recimo da se ovako razvijaju stvari na velikoj nagradi brazila:
Vodeći je N.N., a odmah iza njega je D.D. te su se njih dvojica znatno odvojila od konkurencije! Preostao je svakom od njih još jedan ulazak u boksove! D.D. ulazi prvi i vrača se opet na 2 poziciju!
A sad o zlouporabi ovog pravila!
D.D. -ov timski kolega pravi glupost na stazi i izlazi safety car! N.N. je prvi, a nije bio u boxu, D.D. je drugi ali je bio u boksu, te se obojica trenutno nalaze iza safety car-a, dok se ovaj ne makne sa staze!
Rasplet se sam nameće!

Da li je FIA nešto poduzela u međuvremenu da spriječi ovakav jedan rasplet?
SAMO JE JEDNO U MOM ŽIVOTU VRIJEDNO
DA PUSTIM SUZU S OKA, JER TEBE VOLIM JA
ŽIVOT MI DALA, BAŠ KAO DA JE ZNALA
DA NIKAD NEĆE NESTAT SA MOJIH USANA - HRVATSKA
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

zozo je napisao/la:Molim Vas gosp.Jergović da mi odgovorite na ovo pitanje.
Što mislite o J.Buttonu,vidim da njega nitko ne spominje,da li je i on jedan od srednjih vozača ili samo sjedi u krivom bolidu, inače mi se jako sviđa kao vozač,zna biti dosta brz kad ima naštelan svoj bolid.
Još mi se jedino nesviđa kod Blažička što nema dobro mišljenje o njemu ili navijate za njega ili ne ,a ne kako ga on zna dosta izkritizirati,da li ima neki razlog zašto ga nevoli.
Hvala!!
Button nije jedan od osrednjih, nego jedan od boljih vozača koji sjedi u krivom autu. Ali, problem je u Hondi i njihovom korporacjskom pristupu radu i vođenju ekipe, i u bossu Nicku Fryju, koji je jedan od nesposobnijih bossova u Formuli 1.
Button ima krasan, fini, smireni stil viožnje, i po meni je svakako u gornjoj trećini aktuelnih vozača. Hoće li se to ikada pretvoriti u nešto konkretnije ovisi, naravno, o Hondi, s kojom još ima odguliti tri godine. Potpisao je, naime, za velike novce vrlo dugogodišnji ugovor, i to bi moglo biti kobno za njegovu karijeru (ako već ne i za bankovni račun).
Možda ga i zbog toga Ivica malo manje voli, možda i zbog toga što je, kao Tim Henman, vječiti gubitnik, koji nekako izgleda kao da uvijek puno obećava, a malo stvarno ostvari.
No, sigurno nije razlog u nekom ˝navijanju˝ jer znam sigurno da Ivica, kao ni ja, ni za koga ne ˝navija˝ više nego za nekog drugog. Radi se samo o njegovom mišljenju o određenom vozaču, mišljenju na koje, naravno, mislim da ima puno pravo.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

mp4 je napisao/la:Zanima me jedna stvar, pošto ste Vi radili tv prijenose kako to da Formula 1 ima tako katastrofalnu grafiku tijekom prijenosa utrka, usporedno s recimo Moto gp ili utrkama u Americi gdje na ekranu možemo pratiti sve živo od telemetrije do svih drugih mogućih podataka.
Odlično pitanje. TV grafika se gotovo uopće nije promijenila od vremena kad sam ja aktivno radio te grafike, u počecima moje karijere kod Ecclestonea, tamo negdje 1994. Zašto sada nešto ne promijene i moderniziraju, nemam pojma. Činjenica je da su grafike vrlo sporovozne, neadekvatne i siromašne, pogotovo u usporedbi s a serijom MotoGP, ili nekim američkim utrkama.
Ecclestone je uvijek bio vrlo konzervativan po pitanju takvih stvari, pa pretpostavljam da je malo razlog u tome. Drugi je razlog možda u tome da je, nedugo nakon što sam ja otišao, produkcija izgubila jako puno kvalitetnih ljudi. Ostala je neka dosta osrednja jezgra. S druge strane, TV inženjering je preuzeo nekakvu dominatnu ulogu u firmi. A ti ljudi nemaju puno pojma o utrkama, i pravoj kreativnoj TV produkciji. Vjerojatno je u tome glavni razlog.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Adriatic je napisao/la:Mladene što će biti u Monacu? što da igramo na kladionicama??? ko je favorit? koje su vaše prognoze?
Hmm, ja nisam baš neki prognozer. Mislim da je Kimi veliki favorit jer bi njegovi problemi (s gumama i set-upom) trebali biti umanjeni po prljavom gradskom asfaltu. Također će sigurno Alonso jako gristi. A Hamilton je već dvaputa (u Formuli 3 i seriji GP2) tu pobijedio.
Ali, da se moram kladiti, moj izbor za pobjedu bi bio Räikkönen.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Adriatic je napisao/la:Mladene što mislite o ovoj izjavi Jacquesa Villeneuva o momčadi Bar honda i Davidu Richardsu????????
“I’d built that team, and suddenly a new team principal was saying, ‘We don’t want Jacques, he’s useless – we’ve got a future world champion in Jenson.’
Jacques Villeneuve
Kao i puno stvari koje je Jacques istrtljao pred kraj svoje F1 karijere, i ovdje se radi o puno pretjerivanja.
Ko prvo, nije on baš sam izgradio tu ekipu. On je, istina, uzeo enormne novce, kad se ekipa formirala, i to je bio razlog što je tu vozio. Uz onaj što je ekipu vodio kompa Craig Pollock, pa je Villeneueve bio skoro pa gazda.
Što se Richardsa tiče, čovjek je jednostavno mislio da Jacques ne grize kao što bi trebao, i onoliko koliko bi ekipi koristilo. To znam jer sam 2002. u dva navrata dugo razgovarao s Richardsom o drugim stvarima (TV produkciji u reliju), pa smo malo dotaknuli i ove teme. On nikad nije imao ništa protiv Villeneuvea, ali da je mislio da se ovaj malo opustio, to stoji. S druge strane, Richards je stvarno mislio da je Jenson velika stvar i budući svjetski prvak. I, u usporedbi s Jacquesom, to mu se činilo logičnijom opcijom.
Danas je, naravno, lako biti pametan, ali čini mi se da ta logika u to vrijeme nije bila posve promašena.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sjubic je napisao/la:
*Silver Arrows* je napisao/la:
sjubic je napisao/la:G.Mladene evo još jedno pitanje od mene.
Zna se da su Senna i Prost bili veliki rivali na stazi.
1988 bili su obojica u McLaren Hondi i Suzuka je odlučivala prvaka.
Na toj utrci je Prost vodio a Senna bio odmah iza njega.Dolazi famozna s šikana i profesor Prost dozvoljava Senni da uđe oštrim kočenjem u ravninu sa njim te se potom namjerno zaletio u Sennin bolid.Nakon tog udesa Prost je izašao iz bolida a Senna je nastavio te završio utrku ali je kasnije diskvalificiran tako da je Prost postao prvakom.
Moje je pitanje zašto je Senna diskvalificiran ako je Prost glavni krivac a uostalom to je i sam kasnije priznao.
Pustit cu nek ti Mladen objasni, ali da ne bi bilo zabune, godina je 1989. ;)
Znam na šta misliš ali takva odluka mi nije jasna.Zato sam postavio takvo pitanje.
Točno 1989 malo sam se zabunio.
Po meni, stvari su ovdje bile jasne. Prost je uistinu namjerno zatvorio Sennu. Na OBC snimkama dobro se vidi da on reagira (radije nego anticipira) kad vidi Sennu s desne strane, pri kočenju za šikanu, i pokušava ga zatvoriti. Auti se sudara i oba klize ravno, u onaj dio stare stazekojeg je šikana zaobilazila, po kojem je zabranjeno voziti (jer bi se tako šikana ˝rezala˝. Prostu se gasi motor i on izlazi iz auta. Senna mahnito daje znak sucima da ga malo gurnu, kako bi mogao ispraviti McLaren i maknuti ga s opasne pozicije, ali i kako bi mogao nastaviti utrku. (Staza je tu na znatnoj nizbrdici.) I onda Senna produžava po tom dijelu staze, pridružuje se ˝pravoj˝ stazi, nastavlja utrku, odlazi u boks promijeniti nos na autu, prelazi na stazi Nanninijev Benetton i pobjeđuje u utrci.
Onda na scenu stupa FIA, odnosno njen francuski predsjednik Jean-Marie Balestre, koji nalaže da se Senna diskvalificira zbog ˝rezanja˝ ili kraćenja šikane. Ovo je i učinjeno, što je automatski učinilo Prosta svjetskim prvakom. Senna se strašno naljutio, McLaren (za kojeg je vozio i Prost, ali znalo se da Prost iduće godine odlazi u Ferrari) je uložio službeni protest. Ništa nije koristilo. Prost je ostao vrlo kontroverznim i upitnim svjetskim prvakom, a Formula 1 je dobila golemu mrlju o kojoj se, evo, i nakon 18 godina priča.
Senna je sigurno skratio šikanu tog dana, tehnički gledano, ali a/ to nije bilo namjerno ili rezultat pogreške u vožnji, i b/ to nije donijelo nikakvu korist njegovom krajnjem rezultatu. Zapravo, bilo je obrnuto. I, naravno, Prost je namjerno udario u Sennu.
Ali, ostaje činjenica da je svjetski prvak 1989. bio Alain Prost.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

F1_viewer je napisao/la:Poštovanje mladene!

Htio bih vas upitati za vaše mišljenje o novim pravilima što se tiče safety car-a!?

- Prilikom izlaska safety car-a na stazu, vozačima je zabranjen ulaz u box-ove, sve dok se ne formira kolona, s tim da svi vozači koji zaostaju za cijeli krug imaju pravo vratiti se u trkači krug!

Zamislite barcelonu 1996, kad je michael obišao skoro sve vozače za cijeli krug (drugoplasirani je zaostojao oko minute i malo je falilo da i on bude zaobiđen za cijel krug) i po novom pravilu da safety car iziđe na stazu, svi oni vozači koje je pretekao za cijeli krug vračaju se u trkači! Te ako se desi neka mala greška, sva maestralna vožnja uzalud! (Naravno do tog nije došlo, no to samo pokazuje jedan od nedostataka ovog novog pravila)

Drugi veliki nedostatak je nemogučnost ulaska u boksove, pri izlasku safety car-a!
Zamislite situaciju da 2 vozača iz različitih momčadi ostanu u borbi za naslov do zadnje utrke, koja odlučuje o naslovu (pobjednik utrke = prvak), što ove sezone, kako se ona razvija i nije nemoguće!
Vodeći je N.N., a odmah iza njega je D.D. te su se njih dvojica znatno odvojila od konkurencije! Preostao je svakom od njih još jedan ulazak u boksove! D.D. ulazi prvi i vrača se opet na 2 poziciju!
D.D. -ov timski kolega pravi glupost na stazi i izlazi safety car! N.N. je prvi, a nije bio u boxu, D.D. je drugi ali je bio u boksu, te se obojica trenutno nalaze iza safety car-a, dok se ovaj ne makne sa staze!
Rasplet se sam nameće!

Na žalost, moram vam reći da ste posve u pravu. Ovo jest jedna od glupljih promjena u pravilima u posljednje vrijeme. Do sada su se javljale samo tihe opaske o ovome, najviše zato jer se nitko nije osobito udubio u cijelu stvar! Jedino sad posljednjih dana vidim da se u Ferrariju sa zebnjom osvrću na razne mogućnosti o kojima govorite, i to u vezi s utrkom u Monaku, gdje je posve vjerojatno da imamo situaciju za Safety Car.
Kao i uvijek, FIA će reagirati tek nakon što se praktično utvrdi da je novo pravilo glupo. Nama ostaje da se nadamo da će se to dogoditi prije raspleta o svjetskom prvaku, o kojem govorite.
U svakom slučaju, hvala na odličnoj analizi. Nadam se da se neće ostvariti!
*Silver Arrows*
Početnik
Početnik

Post Postao/la *Silver Arrows* »

Ali zar u to vrijeme nije bilo kazni za takve prljave poteze tipa Schumacher-Hill/Villeneuve? A jos je i sljedece godine (1990) Senna (navodno namjerno, sto cisto sumnjam gledajuci snimku bezbroj puta) udario Prosta i obojica su odustali, cime Senna postaje prvak. Prost je poslije izjavio da je to sto je Senna ucinio odvratno i da je Ayrton covjek bez principa. Malo glupo s obzirom na to da mu je on godinu prije napravio istu stvar...
slika
Vodafone McLaren Mercedes
sepulctor
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la sepulctor »

F1_viewer je napisao/la:Poštovanje mladene!

Rasplet se sam nameće!

Na žalost, moram vam reći da ste posve u pravu. Ovo jest jedna od glupljih promjena u pravilima u posljednje vrijeme. Do sada su se javljale samo tihe opaske o ovome, najviše zato jer se nitko nije osobito udubio u cijelu stvar! Jedino sad posljednjih dana vidim da se u Ferrariju sa zebnjom osvrću na razne mogućnosti o kojima govorite, i to u vezi s utrkom u Monaku, gdje je posve vjerojatno da imamo situaciju za Safety Car.
Kao i uvijek, FIA će reagirati tek nakon što se praktično utvrdi da je novo pravilo glupo. Nama ostaje da se nadamo da će se to dogoditi prije raspleta o svjetskom prvaku, o kojem govorite.
U svakom slučaju, hvala na odličnoj analizi. Nadam se da se neće ostvariti!
Pa nije ni prošlogodišnje pravilo baš idealno! Upravo u Monaco 2006. Schumacher i Fisichella su nakon Safety cara izgubili cijeli krug za Alonsom! Prije togu su zaostajali nekih 20-ak sekundi ak se dobro sjećam!
goran007
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač

Post Postao/la goran007 »

goran007 je napisao/la:evo,samo jedna zamolba za g.Jergovica :!:
Nisam suguran da točno znam o čemu se radi, ali za mene je možda najbolji auto bio Lotus 72, osobito 1973. I onda Lotus 78 1978. Od ovih novijih, svakako Ferrari F2004 iz 2004.
Zanimljivo, svakih od ovih auta je, navodno, bio dosta težak za raditi za mehaničare. Ali, to su bili super-auti.
to vam je pod rubrikom POVIJEST...naziv teme je "Najbolji bolidi kroz povijest"...stoga ak ste ZA,da sudjelujete u anketi bilo bi mi/nam jako drago!!!!!
Zaključano