Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
tg
Navijam za: Nikoga

tg kimi

Post Postao/la tg »

ja sam novi na ovom forumu i odavno pratim f1 i cijenim vase kritike! HTO BIH DA PITAM MLADENA jedno pitanje. tice se Kimijevih slabih startova u ferrariju ove godine? zasto je to tako? prije nije imao problema sa tim. U studio F1 ste rekli da se bojite da je ispao iz prvenstva, ja se sa tim ne slazem se tim posto je smanjio bodove za Massom i Alonsom, iako minimalno. ove kvalifikacije je bio brzi od Mase. Sta mislite hoce li tako ostati i u naradnim trkama? - bio bih vam zahvalan kad biste dali komentar i odgovorili na pitanja.
ivana.zagreb
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozačica
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la ivana.zagreb »

imam pitanje
baš u vezi sc i ovih boksova

alonso i rosberg su dobili kaznu 10 sek i što je najvažnije dobili su kaznu relativno brzo dok su massa i fisico dobili izgon i to nakon što su otpelali više od pola utrke(režiser je rano pokazao taj dio)....zbog relativno slične stvari....(alonso/rosberg zbog crvenog svjetla na ulasku u boks,massa/fisico zbog izlaska iz boksa)

meni je ovo debilno ali ima li smisla da se daju takve kazne zbog relativno slične stvari?

moram napomenuti da su nova pravila za sve nova tak da se i fisichella mora s njima "upoznati"kao i ostali (ovo se odnosi na komentar iz studia f1)
fisichellina i massina je greška to definitivno ali da li su zaslužili izgon zbog toga....
Ma ja sam Fisico-fan...
"Životni izazovi nemaju zadaću uništiti te, njihova je uloga pomoći ti da otkriješ tko si" BERNICE JOHNSON REAGON
dado
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Re: tg kimi

Post Postao/la dado »

Moram priznati da ni meni ova situacija sa Kimijem u Ferrariju nije bas jasna. Jednostavno on odaje dojam covjeka koji je dosao rutinski obaviti posao, podici pokoji bod i otici doma. U Massinim rukama taj Ferrari jos kako tako izgleda, dok kod Kimija je to prestrasno. Ne znam dali je uopce i moguce odgovoriti na to pitanje, ali nekako sam dojma da stvari u Ferrariju ne stimaju na Kimijevu nesrecu.
sale
Site Admin
Site Admin
Ja sam: Vozač
Navijam za: F1
Kontakt:

Post Postao/la sale »

dado je napisao/la:Moram priznati da ni meni ova situacija sa Kimijem u Ferrariju nije bas jasna. Jednostavno on odaje dojam covjeka koji je dosao rutinski obaviti posao, podici pokoji bod i otici doma. U Massinim rukama taj Ferrari jos kako tako izgleda, dok kod Kimija je to prestrasno. Ne znam dali je uopce i moguce odgovoriti na to pitanje, ali nekako sam dojma da stvari u Ferrariju ne stimaju na Kimijevu nesrecu.
Bez uvrede, ali prije postavljanja ovakvih pitanja, bilo bi poželjno da se prelistaju postovi (barem) od zadnjih 5-6 dana ;)
$@Ł€: Tražite prije postanja slika
dado
Rezervni vozač
Rezervni vozač

Post Postao/la dado »

sale je napisao/la: Bez uvrede, ali prije postavljanja ovakvih pitanja, bilo bi poželjno da se prelistaju postovi (barem) od zadnjih 5-6 dana ;)
Dobro, nisam ovo prije vidio. Vidio sam post prije moga pa sam mislio da nije bilo rasprave o tome. Ali.. ne znam.. Ja sam osobno nekako dojma da nije to vise ni neki problem sa gumama, setapom bolida, taktikama.. Jednostavno mi se cini da se radi o nekakvim problemima unutar same momcadi.
FICHO
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Scuderia Ferrari Marlboro
Kontakt:

Post Postao/la FICHO »

ivana.zagreb je napisao/la:imam pitanje

alonso i rosberg su dobili kaznu 10 sek i što je najvažnije dobili su kaznu relativno brzo dok su massa i fisico dobili izgon i to nakon što su otpelali više od pola utrke(režiser je rano pokazao taj dio)....zbog relativno slične stvari....(alonso/rosberg zbog crvenog svjetla na ulasku u boks,massa/fisico zbog izlaska iz boksa)

meni je ovo debilno ali ima li smisla da se daju takve kazne zbog relativno slične stvari?

moram napomenuti da su nova pravila za sve nova tak da se i fisichella mora s njima "upoznati"kao i ostali (ovo se odnosi na komentar iz studia f1)
fisichellina i massina je greška to definitivno ali da li su zaslužili izgon zbog toga....
Ovo i mene jako zanima...
I još nešto, ako se dobro sjećam, u jednom trenutku je bio prikazan ulazak Masse i Fisichelle u box i jasno se vidjelo zeleno svjetlo, a kasnije izlazak i crveno svijetlo. Ispravite me ako griješim.
Jeli moguće da se upalilo crveno svjetlo dok su oni bili u boxu? I ako je, što su oni trebali napraviti tada?
slika
>>>>>>>>>>> Forza Ferrari! ~ Sempre Ferrari! <<<<<<<<<<
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Mladene, zanima me što mislite o zamjeni sc-a slijedećim pravilom:
Umjesto SC-a svi bolidi su pozvani u boks, zabranjeno je nadoljevanje goriva i promjana guma. U boksu formiraju kolonu u redosljedu koji je bio u trenutku kad su pozvani. Nakon što je staza spremna bolidi se jedan po jedan puštaju natrag na stazu i to sa zaostacima koje su imali u trenutku kad im je upućen poziv za boks. Npr. prvo se pali zeleno svijetlo Hamiltonu koji je prvi u koloni, zatim nakon 23 sec. Heidfeldu koji je drugi itd. itd. Zabranjeno je pretjecanje do prelaska startno-ciljne ravnine zbog zagrijavanja guma.
Mislim da bi se ovakvim pravilom anulirao zaostatak ili prednost koju netko može sretnim ili nesretnim okolnostima steći po sadašnjem pravilu.
Jeste li već čuli za ovakav prijedlog ili on ima neki nedostatak zbog kojeg je nemoguć a za koji ja ne znam?
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Još jedno pitanje:
Da li znate iz kojeg razloga je na izlazu iz boksa bilo upaljeno crveno svijetlo, budući da je staza bila prazna i da je kolona iza SC-a bila već prošla. Fisico i Massa nisu ostvarili apsolutno nikakvu prednost time što su prošli kroz crveno. Mislim da je to svijetlo bilo totalno nepotrebno upaljeno. Da li je moguće da se radi o grešci organizatora a da je FIA kasnije morala kazniti Massu i Fisica jer su formalno pogriješili pa bi druge momčadi uložile žalbu?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

booky_boy je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Niste jedini! Montreal i, osobito, Indy su trebale biti dvije staze koje odgovaraju Ferrariju. Vidjet ćemo danas u utrci. Ako Ferrariji stvarno nisu dosta teži od McLarena, onda to može značiti samo jedno: u McLarenu su napipali nešto dramatično u razvoju svog auta, dok je Ferrari ostao manje-više tamo gdje je bio prije Monaka.
Takve se stvari dešavaju u Formuli 1, ne bi bilo prvi put, i ne prvi put s ove dvije ekipe.
Što se vaših opaski u vezi s Alonsom i Räikkönenom tiče, dosta je već dugo poznato da je Alonso tehnički znatno potkovaniji vozač. Osobno mislim da Räikkönen jest nešto prirodno brži (a to bi značilo da bi, kad ih posjednete u bilo koja dva posve jednaka auta, on bio nešto malo brži, odmah na početku), ali Alonso je, naravno, veći radnik.
Moguće je da je on donio nešto od ˝schumacherovskih˝ radnih navika u McLaren, a Ferrari je upravo to nešto izgubio. Ali, to je samo pretpostavka.
Činjenica je, a to uvijek velim, da Ferrari vrijedi onoliko koliko vrijedi drugi vozač. Massa je u Montrealu, ukoliko nije - kao lani - na samo jednom stopu, prilično blijed.
Koja glupost! Kimi i Alonso jednako pate samo Alonsa izvlači to da ima za kolegu početnika koji će se zadovoljit i drugim mjestom iako je generalno brži i više pokazao do sada, dok Kimi ima kolegu koji se odlično uklopio u tim, a taj kolega ima i podršku tima ukoliko bude brži.

Koncept bolida jednostavno ne odgovara Kimiju jer izgleda da nije više ni stvar set up-a.

Tu kimi nije ni mrvu kriv jer se radi o dokazanom vozaču čije se sposobnosti dobro znaju.
Oprostite, što je glupost?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:Mladene, ponukan višestrukim izlascima Safety Cara na stazu u Kanadi, Alonsovom vožnjom, kaznama i sl. zanima me slijedeće:

ulaskom u box točno u trenutku izlaska Safety Cara na stazu, ALonso i Rosberg su zaradili kaznu. Pa sad uzimajući u obzir kaznu, pravilo o gumama, safety caru i pretpostavku da je tim McLarena znao kako super soft komponenta podnosi stazu, umjesto da je ostao na stazi i pokušao napraviti kakvu-takvu prednost za ulazak u box na kažnjavanje da li je po pravilima (i da li bi to bila dobra taktika) da je napravljeno slijedeće:

Umjesto da se vozi iza SC par krugova da li je bilo (po pravilima) moguće da u jednom krugu SC faze ode u box i odradi kaznu, naravno vratio bi se na začelje poretka, u drugom ode na promjenu guma na super soft, a u narednom ode na promjenu na soft? Možda ne u jednom izlasku SC, ali u nekom narednom je mislim bilo moguće napraviti barem kombinaciju s gumama. Mislim, odradio bi kaznu, odradio bi projenu guma, i na kraju utrke bio u ogromnoj prednosti sa soft komponentom.

Naravno, nisam nažalost primjetio koliko bi još SC odvozio krugova nakon otvaranja pit lanea za bolide, ali čudi me ako je ovako nešto po pravilima dopušteno kako se nitko nije toga dosjetio (posebno zato jer svi znaju hendikep SS guma).

P.S. Ili lupetam gluposti?
Mislim da je ova utrka pokazala da su pravila (o Safety Caru), ovakva kakva jesu, ne osobito dobra. Prvo, mislim da je sve previše komplicirano za prosječne gledaoce (ne, dakle, za ljude s ovog foruma). Sad se ne smije u boks, sad se smije, itd. I zatim, mislim da je vrlo opasno ovo puštanje ovih iberundanih vozača da, praktički, nadoknade krug kojeg su izgubili. Opasno i malo nepravedno.
To zašto u McLarenu nisu napravili kako sugerirate, ne možemo znati. Jedno je sigurno: McLaren je i inače malo ˝težak˝ po pitanju strateškog promišljanja utrke (vidi Monako), a i uvijek je lakše reći što je trebalo biti najpametnije rješenje nakon utrke. Ali, da im fali netko kao Brawn ili Baldiserri, ili Symonds, to je prilično očito.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

tg je napisao/la:ja sam novi na ovom forumu i odavno pratim f1 i cijenim vase kritike! HTO BIH DA PITAM MLADENA jedno pitanje. tice se Kimijevih slabih startova u ferrariju ove godine? zasto je to tako? prije nije imao problema sa tim. U studio F1 ste rekli da se bojite da je ispao iz prvenstva, ja se sa tim ne slazem se tim posto je smanjio bodove za Massom i Alonsom, iako minimalno. ove kvalifikacije je bio brzi od Mase. Sta mislite hoce li tako ostati i u naradnim trkama? - bio bih vam zahvalan kad biste dali komentar i odgovorili na pitanja.
Moram priznati da sam sve do danas mislio da Räikkönen jednostavno mora vratiti pravo stanje stvari, prije ili kasnije. Ali, u Kanadi je (opet) djelovao jako neuvjerljivo i pasivno. Startao je loše. Mislio sam da je možda jako težak, ali onda je prvi ˝stint˝ vozio samo 3 kruga više od Hamiltona. I onda je kasnije u utrci bio jako pasivan. Mislim, Alonso je bar pritiskao i pokušavao. Räikkönen ne baš.
Znam da vozači - za koje inače znamo koliko vrijede - tako voze kad jednostavno nemaju povjerenje u auto.
Kad sam rekao da se bojim da gubi kontakt u prvenstvu, mislim prije svega na Hamiltona i Alonsa. McLaren je, očito, bolji nego prije dvije-tri utrke (bez obzira na lošu utrku Alonsa u Kanadi). S ovim sistemom bodovanja, koji nagrađuje konzistentnost a ne pobjede, Räikkönen sada ima pogolem zadatak. 21 bod je jako puno, s ovakvim Hamiltonom koji radi vrlo, vrlo malo pogrešaka. Kimiju je jedina šansa Alonso, ako ovaj bude oduzeo dovoljno bodova Hamiltonu.
(Čisto kao hipotetička i nevjerojatna ilustracija: Kimi može pobijediti u idućih 10 utrka, ali Hamilton bi još uvijek vodio u poretku ako bi u svakoj od tih 10 utrka bio drugi!)
p@rtibrejker
Veteran
Veteran
Navijam za: Hrvatsku Kunu

Post Postao/la p@rtibrejker »

Mladen Jergović je napisao/la:Mislim da je ova utrka pokazala da su pravila (o Safety Caru), ovakva kakva jesu, ne osobito dobra. Prvo, mislim da je sve previše komplicirano za prosječne gledaoce (ne, dakle, za ljude s ovog foruma). Sad se ne smije u boks, sad se smije, itd. I zatim, mislim da je vrlo opasno ovo puštanje ovih iberundanih vozača da, praktički, nadoknade krug kojeg su izgubili. Opasno i malo nepravedno.
To zašto u McLarenu nisu napravili kako sugerirate, ne možemo znati. Jedno je sigurno: McLaren je i inače malo ˝težak˝ po pitanju strateškog promišljanja utrke (vidi Monako), a i uvijek je lakše reći što je trebalo biti najpametnije rješenje nakon utrke. Ali, da im fali netko kao Brawn ili Baldiserri, ili Symonds, to je prilično očito.
Ali ipak, konkretno na ovo što sam pitao, da li je to po pravilima moguće ostvariti (taj odgovor nisam dobio) tj da li je pod SC fazom dopušteno ući 2-3 puta za redom u box? Meni je to palo na pamet onim trenutkom kad se pojavio natpis o kazni za Alonsa. Čekali su i u zadnjem trenutku otišli "po kaznu" da bi izašli na 16om mjestu (nisam siguran) dok bi ovako istina bili na zadnjem mjestu, ali sa odrađenim 1 krugom super soft guma koje su na kraju zadale Alonsu prilično problema, dok je na softu, zanemareći greške, vozio jako dobro (najbrži krug utrke!)

Jer koliko sam vidio niti jedan od timova nije napravio ništa slično, a barem oni sa sredine/kraja poretka bi dobili mnogo, u ovom slučaju i Fernando. Posebno ako je recimo SC nakon njegovog izlaska iz boxa ostao barem 3 kruga da je moguće napraviti kazna-super soft-soft kombinaciju boxeva. Tako je barem meni se složila slika u glavi pa bih volio znati što mislite o tome tj o takvom načinu taktiziranja pod ionako diskutabilnim novim pravilom SC?

Jer ako je dobra taktika, dajem otkaz i prijavljujem se u školu za taktičare :)
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
Keenado

Post Postao/la Keenado »

Mene zanima kada sada možemo očekivati povratak Roberta Kubice, nakon ovoga loma noge? Da li se saznalo kakav je to točno prijelom bio ( koliko težak )? Ako se ne varam, slična je situacija bila jednom sa Michaelom Schumacherom, koji je također slomio nogu i ubrzo se vratio na utrke. Naravno, ipak je to Schumacher, i ova informacija nije provjerena, niti nužno točna, ali jednostavno me zanima koliko brzo se možemo nadati oporavku Kubice?

Druga stvar ... Današnja situacija sa safety carom je bila više nego katastrofalna, i ako se mene pita, dobar dio odustajanja je bio posljedica ulaska safety cara ( ipak smo ga gledali maltene trećinu utrke ), a sada ću reći i zašto. Safety car usporava sve bolide redom, nanižu se jedan iza drugoga i nastane gužva. U gužvi svi postaju nervozniji, neoprezniji i koncentracija im opada ( bar sam takav dojam imala ). Nakon toga kreću poteškoće, lagana izlijetanja, a onda i fatalnije pogreške, koje rezultiraju novim izlaskom safety cara. Mislim da bi netko od vodećih ljudi trebao shvatiti da F1 nije Indy Car i ovakvo izlaženje safety cara je iznimno loše.

Treća stvar ... Najbolje bi bilo da se ukinu kanadski i američki GP, jer koliko god je danas uzbuđenja bilo u utrci, pokazala se poprilično opasnom i skoro je izgubljen život jedne mlade nade. Naravno, Formula 1 je takav sport gdje treba biti spreman i na takve stvari, ali ako se već radi na tome da F1 postane što sigurniji sport ( brojnim šikanama i drugačijim pravilima ), trebalo bi se onda i ovakve staze malo srediti, zar ne? Ili samo bulaznim. Ako da, molim vas da me ispravite.

I još nešto ... Zna li se zašto je trebalo onoliko vremena da se kazni Massu i Fisichellu, ako ih se već trebalo kazniti, jer su kadrovi njihovog izlaska iz boksa bili prikazani 2o - ak krugova prije same kazne. Još smo se moj brat i ja čudili kako to tamo Kubica stoji, a ovo dvoje idu, no to nisu prokomentirali Ivica Blažičko i Neven Novak, pa se nismo na to više obazirali. Nekako to djeluje ... pa, sporo, zar ne? ( odluka o kazni )

Eto, ja zahvaljujem na odgovorima / komentarima, i nadam se da će Kubica ( inače jedan od mojih favorita ) izvući čitavu nogu što prije. Danas smo stvarno imali priliku gledati groznu nesreću, od koje sigurno nitko nije ostao ravnodušan.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Prekšaj nije baš isti i nije točno da su oba pravila nova.
Ulazak u boks prije nego što se svi vozači pravilno poslože iza Safety Cara nije zabranjen. On je dozvoljen, ukoliko se ekipa odluči na to kad vozač nema drugog izbora jer će inače ostati bez benzina negdje na stazi. Dakle, dozvoljen je, ali će onda vozač morati odraditi kaznu. I još: taj prekršaj nije tako opako kažnjiv jer nije strašno opasan.
Kažnjavanje za izlazak iz boksa pod crvenim svjetlom staro je koliko i sistem crvenog svjetla (i ranije, crvene zastave) na izlasku iz boksova. Dakle, još iz brončanog doba. Recimo, baš u Kanadi je 2005. Montoya popio diskvalifikaciju zbog identičnog prekšaja.
Ova se stvar kažnjava drastično jer nema nikakvog prostora za odluku. Nije da vi možete proći kroz crveno i onda kasnije odguliti kaznu. Proći kroz crveno na izlasku iz boksova opasna je stvar, i pravila su tu, zapravo, ekstremno stroga s razlogom. Na apsolutno svakoj utrci Charlie Whiting u nedjelju ujutro, na briefingu vozača, ponavlja kao papiga da će prolazak kroz crveno na izlasku iz boksova u utrci biti kažnjen isključenjem iz utrke.
Massa je to čuo 76 puta, Fisichella 183 puta.
Treba li još nešto reći?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

FICHO je napisao/la:

Ovo i mene jako zanima...
I još nešto, ako se dobro sjećam, u jednom trenutku je bio prikazan ulazak Masse i Fisichelle u box i jasno se vidjelo zeleno svjetlo, a kasnije izlazak i crveno svijetlo. Ispravite me ako griješim.
Jeli moguće da se upalilo crveno svjetlo dok su oni bili u boxu? I ako je, što su oni trebali napraviti tada?
Svjetla na izlasku iz boksa pali sudac u izravnom kontaktu s direktorom utrke (Charlijem Whitingom). Ta se svjetla ne pale tek tako, nego ovisno o autima na ciljnoj ravnini. Ne znam razloge (nitko ih ne zna, osim dvojice spomenutih), ali pretpostavljam da su postojali razlozi paljenja crvenog svjetla u tom trenutku. Stvar je full jednostavna: crveno svjetlo znači da nema izlaska iz boksa, bez ikakvih ˝ali˝ ili ˝samo da˝. Uostalom, zamislite da ste vi bili u onom BMW-u koji je krotko stao na izlasku iz boksova, i da ste vidjeli dvojicu ispred sebe kako izlaze unatoč crvenom svjetlu. Ne biste bili baš nešto sretni.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Mladene, zanima me što mislite o zamjeni sc-a slijedećim pravilom:
Umjesto SC-a svi bolidi su pozvani u boks, zabranjeno je nadoljevanje goriva i promjana guma. U boksu formiraju kolonu u redosljedu koji je bio u trenutku kad su pozvani. Nakon što je staza spremna bolidi se jedan po jedan puštaju natrag na stazu i to sa zaostacima koje su imali u trenutku kad im je upućen poziv za boks. Npr. prvo se pali zeleno svijetlo Hamiltonu koji je prvi u koloni, zatim nakon 23 sec. Heidfeldu koji je drugi itd. itd. Zabranjeno je pretjecanje do prelaska startno-ciljne ravnine zbog zagrijavanja guma.
Mislim da bi se ovakvim pravilom anulirao zaostatak ili prednost koju netko može sretnim ili nesretnim okolnostima steći po sadašnjem pravilu.
Jeste li već čuli za ovakav prijedlog ili on ima neki nedostatak zbog kojeg je nemoguć a za koji ja ne znam?
Ideja nije uopće loša, jedino možda malo komplicirana jer bi se to zeleno svjetlo na izlasku moralo aktivirati automatski (kako ne bi ovisilo o ljudskom faktoru i eventualnoj pogrešci). Mjerenje vremena u Formuli 1 i ovako je vraški kompleksna stvar, i tiltovi u sistemu su dosta česti i ovako kako je.
Ali, osobno nemam ništa protiv pravila o Safety Caru prije početka ove sezone. To je jednom davno opisao Mario Andretti ovako: ˝Na kraju se sve poravna. Jednom imam ja korist, drugi put netko drugi.˝ Dakle, u dovoljno velikom broju utrka račun vjerojatnosti veli da ćete imati 50% sreće, 50% peha.
Mislim da anuliranje prednosti nije tako strašna stvar, a znam i da Bernard to voli jer dobro za TV. Ali, ovo da onaj koji je izgubio cijeli krug dobije šansu da to nadoknadi, to mi se baš ne sviđa, između ostalog i zato jer se probija kroz vozače koji voze puno polakše, i zato jer se tom vozaču zapravo dozvoljava da vozi punom brzinom u krugovima kad, valjda, postoje razlozi da svi voze polako.
Zamislite situaciju da doktori, suci, vatrogasci itd. rade na izvlačenju ozljeđenog vozača iz sudarenog auta, a Sato vozi punim adrenalinom jer nadoknađuje svoj krug...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Još jedno pitanje:
Da li znate iz kojeg razloga je na izlazu iz boksa bilo upaljeno crveno svijetlo, budući da je staza bila prazna i da je kolona iza SC-a bila već prošla. Fisico i Massa nisu ostvarili apsolutno nikakvu prednost time što su prošli kroz crveno. Mislim da je to svijetlo bilo totalno nepotrebno upaljeno. Da li je moguće da se radi o grešci organizatora a da je FIA kasnije morala kazniti Massu i Fisica jer su formalno pogriješili pa bi druge momčadi uložile žalbu?
Dobra opaska. Osobno, ne znam zašto je bilo crveno. (Vidi jedan od mojih prethodnih odgovora gore.) Moguće da se radi o grešci, i možda je zato Massa bio ljut. Ali, on iz pozicije u kojoj je bio, dakle dok je sjedio u autu na izlasku iz boksova nije mogao znati da li po stazi ide 50-tonska dizalica. Čak i da su mu (što vrlo sumnjam) preko radija rekli da nema nikog na stazi i da može proći kroz crveno, on to jednostavno nije smio učiniti. Siguran sam, međutim, da će i Ferrari i Renault tražiti objašnjenje, ako je staza stvarno bila prazna.
Ali, notorna je činjenica da vozač ne smije proći kroz crveno svjetlo na izlasku iz boksova.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

dado je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Oprostite, što je glupost?
Mislim da nema smisla ulaziti u rasprave sa ljudima koji su skloni iznositi takve tvrdnje. Uvijek je takvih bilo i takvih ce biti. Ali mislim da velika vecina ljudi ipak cijeni vase vrijeme koje ulazete na forumu kako bi neke stvari i pojasnili i dali jedan inside look na F1.
Hvala vam. Ali, nisam se uopće naljutio. Samo nisam shvatio što je glupost.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:Mislim da je ova utrka pokazala da su pravila (o Safety Caru), ovakva kakva jesu, ne osobito dobra. Prvo, mislim da je sve previše komplicirano za prosječne gledaoce (ne, dakle, za ljude s ovog foruma). Sad se ne smije u boks, sad se smije, itd. I zatim, mislim da je vrlo opasno ovo puštanje ovih iberundanih vozača da, praktički, nadoknade krug kojeg su izgubili. Opasno i malo nepravedno.
Ali ipak, konkretno na ovo što sam pitao, da li je to po pravilima moguće ostvariti (taj odgovor nisam dobio) tj da li je pod SC fazom dopušteno ući 2-3 puta za redom u box? Meni je to palo na pamet onim trenutkom kad se pojavio natpis o kazni za Alonsa. Čekali su i u zadnjem trenutku otišli "po kaznu" da bi izašli na 16om mjestu (nisam siguran) dok bi ovako istina bili na zadnjem mjestu, ali sa odrađenim 1 krugom super soft guma koje su na kraju zadale Alonsu prilično problema, dok je na softu, zanemareći greške, vozio jako dobro (najbrži krug utrke!)

Jer koliko sam vidio niti jedan od timova nije napravio ništa slično, a barem oni sa sredine/kraja poretka bi dobili mnogo, u ovom slučaju i Fernando. Posebno ako je recimo SC nakon njegovog izlaska iz boxa ostao barem 3 kruga da je moguće napraviti kazna-super soft-soft kombinaciju boxeva. Tako je barem meni se složila slika u glavi pa bih volio znati što mislite o tome tj o takvom načinu taktiziranja pod ionako diskutabilnim novim pravilom SC?

Odgovor ste dobili, ali implicitno. Ostavite sve što radite i javite se u McLaren. Tamo potražite stanovitog gospona Dennisa i recite mu da je papak i da je trebao napraviti to i to.
Ne, stvarno. Nije uopće zabranjeno otići par puta zaredom u boks, jasno kad znate da nećete ubrati kaznu jer je zatvoren. Nemam pojma zašto se u McLarenu nisu to sjetili napraviti. Teško je reći što bi bilo da je bilo, ali vjerojatno bi Alonso prošao bolje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

p@rtibrejker je napisao/la:

Odgovor ste dobili, ali implicitno. Ostavite sve što radite i javite se u McLaren. Tamo potražite stanovitog gospona Dennisa i recite mu da je papak i da je trebao napraviti to i to.
Ne, stvarno. Nije uopće zabranjeno otići par puta zaredom u boks, jasno kad znate da nećete ubrati kaznu jer je zatvoren. Nemam pojma zašto se u McLarenu nisu to sjetili napraviti. Teško je reći što bi bilo da je bilo, ali vjerojatno bi Alonso prošao bolje.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Keenado je napisao/la:Mene zanima kada sada možemo očekivati povratak Roberta Kubice, nakon ovoga loma noge? Da li se saznalo kakav je to točno prijelom bio ( koliko težak )? Ako se ne varam, slična je situacija bila jednom sa Michaelom Schumacherom, koji je također slomio nogu i ubrzo se vratio na utrke. Naravno, ipak je to Schumacher, i ova informacija nije provjerena, niti nužno točna, ali jednostavno me zanima koliko brzo se možemo nadati oporavku Kubice?

Druga stvar ... Današnja situacija sa safety carom je bila više nego katastrofalna, i ako se mene pita, dobar dio odustajanja je bio posljedica ulaska safety cara ( ipak smo ga gledali maltene trećinu utrke ), a sada ću reći i zašto. Safety car usporava sve bolide redom, nanižu se jedan iza drugoga i nastane gužva. U gužvi svi postaju nervozniji, neoprezniji i koncentracija im opada ( bar sam takav dojam imala ). Nakon toga kreću poteškoće, lagana izlijetanja, a onda i fatalnije pogreške, koje rezultiraju novim izlaskom safety cara. Mislim da bi netko od vodećih ljudi trebao shvatiti da F1 nije Indy Car i ovakvo izlaženje safety cara je iznimno loše.

Treća stvar ... Najbolje bi bilo da se ukinu kanadski i američki GP, jer koliko god je danas uzbuđenja bilo u utrci, pokazala se poprilično opasnom i skoro je izgubljen život jedne mlade nade. Naravno, Formula 1 je takav sport gdje treba biti spreman i na takve stvari, ali ako se već radi na tome da F1 postane što sigurniji sport ( brojnim šikanama i drugačijim pravilima ), trebalo bi se onda i ovakve staze malo srediti, zar ne? Ili samo bulaznim. Ako da, molim vas da me ispravite.

I još nešto ... Zna li se zašto je trebalo onoliko vremena da se kazni Massu i Fisichellu, ako ih se već trebalo kazniti, jer su kadrovi njihovog izlaska iz boksa bili prikazani 2o - ak krugova prije same kazne. Još smo se moj brat i ja čudili kako to tamo Kubica stoji, a ovo dvoje idu, no to nisu prokomentirali Ivica Blažičko i Neven Novak, pa se nismo na to više obazirali. Nekako to djeluje ... pa, sporo, zar ne? ( odluka o kazni )

Eto, ja zahvaljujem na odgovorima / komentarima, i nadam se da će Kubica ( inače jedan od mojih favorita ) izvući čitavu nogu što prije. Danas smo stvarno imali priliku gledati groznu nesreću, od koje sigurno nitko nije ostao ravnodušan.
Ovog trenutka nemam pojma kakav je točno taj prijelom noge, ako se uopće radi o prijelomu. Saznat ću uskoro jer znam čovjeka koji je njegov super frend i prvi susjed u Italiji. M Schumacher je 1999. propustio 6 utrka i izgubio vjerojatno svjetsko prvenstvo te godine.

Ovo što velite za Safety Car stoji. Ali, alternativa je, kao što je uvijek prije bilo u Formuli 1, da se utrka uslučaju velike nesreće (ili kiše) prekine, i onda opet nastavi kad se sve sredi. To, opet nije dobro iz dva razloga: prvo, (novi) start s mjesta je uvijek najopasniji dio utrke, i drugo, to je bilo moguće prije, kad nisu postojali skupi satelitski TV termini. U ovom vremenu Formula 1 si jednostavno više ne može dozvoliti čekanje. Safety Car je nekakava garancija da će se sve raščistiti unajkraćem mogućem roku, valjda.

Montreal i Indy su opasne staze, tu se posve slažem s vama. Danas ne samo da je Robert Kubica imao super-sreću, nego i ona dva-tri suca kod mjesta gdje je prvi put udario u zid. Zapravo me baš zanima hoće li pojaviti još neki glas (iz Formule 1) o tome koliko je Montreal opasna staza. Jako je brza, a zidovi su na puno mjesta jednostavno previše blizu.

Po mojim podacima direktoru utrke je trebalo 27 krugova da isključi Massu i Fisichellu iz utrke. To je posve nedopustivo, posve ste u pravu. Ne znam zašto su čekali toliko. Imam dojam da nisu odmah vidjeli TV snimke, niti im je netko odmah javio što se dogodilo. Onda se netko sjetio te ponovljene snimke i pokrenuo stvar, pa su to onda natenane pogledali, počeškali se po glavi i donijeli jedinu moguću odluku. Tko je mogao podsjetiti FIA-u na TV snimku? Imate samo jednu priliku za pogađanje.
majstor iz maranella
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Schumachera

Post Postao/la majstor iz maranella »

Zašto su Massa i Fisi dobili crnu zastavu, a ne recimo stop/go penalty? Jel to takvo pravilo, ili? Jer Alonso je dobio stop/go penalty jer je ušo u boks pod crvenim svjetlom, a ova dvojica su izašla. Je li i Alonso mogao dobit crnu zastavu? Jel to ovisi o raspoloženju sudaca ili je to baš takvo pravilo da onaj ko iziđe pod crvenim svjetlom iz boksa mora dobit crnu zastavu?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

majstor iz maranella je napisao/la:Zašto su Massa i Fisi dobili crnu zastavu, a ne recimo stop/go penalty? Jel to takvo pravilo, ili? Jer Alonso je dobio stop/go penalty jer je ušo u boks pod crvenim svjetlom, a ova dvojica su izašla. Je li i Alonso mogao dobit crnu zastavu? Jel to ovisi o raspoloženju sudaca ili je to baš takvo pravilo da onaj ko iziđe pod crvenim svjetlom iz boksa mora dobit crnu zastavu?
Ja bih stvarno zamolio da, prije nego postavite vaša pitanja, pročitate postove bar tog dana (li prethodnog). Na ova pitanja sam vrlo detaljno odgovorio sinoć nakon utrke.
zozo

Post Postao/la zozo »

Tko ima više šansi da nastupa T.Glock ili S.Vettel za BMW i ako može par rijeći o njima.HVALA
majstor iz maranella
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Navijam za: Ferrari i Schumachera

Post Postao/la majstor iz maranella »

Mladen Jergović je napisao/la:
majstor iz maranella je napisao/la:Zašto su Massa i Fisi dobili crnu zastavu, a ne recimo stop/go penalty? Jel to takvo pravilo, ili? Jer Alonso je dobio stop/go penalty jer je ušo u boks pod crvenim svjetlom, a ova dvojica su izašla. Je li i Alonso mogao dobit crnu zastavu? Jel to ovisi o raspoloženju sudaca ili je to baš takvo pravilo da onaj ko iziđe pod crvenim svjetlom iz boksa mora dobit crnu zastavu?
Ja bih stvarno zamolio da, prije nego postavite vaša pitanja, pročitate postove bar tog dana (li prethodnog). Na ova pitanja sam vrlo detaljno odgovorio sinoć nakon utrke.
Oprostite nisam vidio. :oops:
Zaključano