Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.
- Fiorano04
Dozvolite mi malu opasku na "partibrejkerovu" kritiku McLaren-ove taktike. Mislim da oni nisu poslali Alonsa 2. puta u boks za vrijeme SC-a zato jer nisu jednostavno znali koliko će krugova SC biti na stazi, koliko dugo će boks biti otvoren a naravno nisu znali niti da će SC izaći ponovo na stazu zbog neke nove nesreće na stazi. Uz to imam dojam da je Alonso djelom i sam kriv za ono pretjecanje od Sata, mislim da je pretjeranim forsiranjem previše oštetio super soft gume, Kimi je tu bio racionalniji
- Buba
- Rezervni vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Mclaren i Mercedes
Ron Denis????Mladen Jergović je napisao/la:Ovog trenutka nemam pojma kakav je točno taj prijelom noge, ako se uopće radi o prijelomu. Saznat ću uskoro jer znam čovjeka koji je njegov super frend i prvi susjed u Italiji. M Schumacher je 1999. propustio 6 utrka i izgubio vjerojatno svjetsko prvenstvo te godine.Keenado je napisao/la:Mene zanima kada sada možemo očekivati povratak Roberta Kubice, nakon ovoga loma noge? Da li se saznalo kakav je to točno prijelom bio ( koliko težak )? Ako se ne varam, slična je situacija bila jednom sa Michaelom Schumacherom, koji je također slomio nogu i ubrzo se vratio na utrke. Naravno, ipak je to Schumacher, i ova informacija nije provjerena, niti nužno točna, ali jednostavno me zanima koliko brzo se možemo nadati oporavku Kubice?
Druga stvar ... Današnja situacija sa safety carom je bila više nego katastrofalna, i ako se mene pita, dobar dio odustajanja je bio posljedica ulaska safety cara ( ipak smo ga gledali maltene trećinu utrke ), a sada ću reći i zašto. Safety car usporava sve bolide redom, nanižu se jedan iza drugoga i nastane gužva. U gužvi svi postaju nervozniji, neoprezniji i koncentracija im opada ( bar sam takav dojam imala ). Nakon toga kreću poteškoće, lagana izlijetanja, a onda i fatalnije pogreške, koje rezultiraju novim izlaskom safety cara. Mislim da bi netko od vodećih ljudi trebao shvatiti da F1 nije Indy Car i ovakvo izlaženje safety cara je iznimno loše.
Treća stvar ... Najbolje bi bilo da se ukinu kanadski i američki GP, jer koliko god je danas uzbuđenja bilo u utrci, pokazala se poprilično opasnom i skoro je izgubljen život jedne mlade nade. Naravno, Formula 1 je takav sport gdje treba biti spreman i na takve stvari, ali ako se već radi na tome da F1 postane što sigurniji sport ( brojnim šikanama i drugačijim pravilima ), trebalo bi se onda i ovakve staze malo srediti, zar ne? Ili samo bulaznim. Ako da, molim vas da me ispravite.
I još nešto ... Zna li se zašto je trebalo onoliko vremena da se kazni Massu i Fisichellu, ako ih se već trebalo kazniti, jer su kadrovi njihovog izlaska iz boksa bili prikazani 2o - ak krugova prije same kazne. Još smo se moj brat i ja čudili kako to tamo Kubica stoji, a ovo dvoje idu, no to nisu prokomentirali Ivica Blažičko i Neven Novak, pa se nismo na to više obazirali. Nekako to djeluje ... pa, sporo, zar ne? ( odluka o kazni )
Eto, ja zahvaljujem na odgovorima / komentarima, i nadam se da će Kubica ( inače jedan od mojih favorita ) izvući čitavu nogu što prije. Danas smo stvarno imali priliku gledati groznu nesreću, od koje sigurno nitko nije ostao ravnodušan.
Ovo što velite za Safety Car stoji. Ali, alternativa je, kao što je uvijek prije bilo u Formuli 1, da se utrka uslučaju velike nesreće (ili kiše) prekine, i onda opet nastavi kad se sve sredi. To, opet nije dobro iz dva razloga: prvo, (novi) start s mjesta je uvijek najopasniji dio utrke, i drugo, to je bilo moguće prije, kad nisu postojali skupi satelitski TV termini. U ovom vremenu Formula 1 si jednostavno više ne može dozvoliti čekanje. Safety Car je nekakava garancija da će se sve raščistiti unajkraćem mogućem roku, valjda.
Montreal i Indy su opasne staze, tu se posve slažem s vama. Danas ne samo da je Robert Kubica imao super-sreću, nego i ona dva-tri suca kod mjesta gdje je prvi put udario u zid. Zapravo me baš zanima hoće li pojaviti još neki glas (iz Formule 1) o tome koliko je Montreal opasna staza. Jako je brza, a zidovi su na puno mjesta jednostavno previše blizu.
Po mojim podacima direktoru utrke je trebalo 27 krugova da isključi Massu i Fisichellu iz utrke. To je posve nedopustivo, posve ste u pravu. Ne znam zašto su čekali toliko. Imam dojam da nisu odmah vidjeli TV snimke, niti im je netko odmah javio što se dogodilo. Onda se netko sjetio te ponovljene snimke i pokrenuo stvar, pa su to onda natenane pogledali, počeškali se po glavi i donijeli jedinu moguću odluku. Tko je mogao podsjetiti FIA-u na TV snimku? Imate samo jednu priliku za pogađanje.
Ako nisam upravu,recite mi,bas me interesuje tko?

"Jebes pijanstvo ako te sutra nije sramota"
- p@rtibrejker
- Veteran
- Navijam za: Hrvatsku Kunu
Vidim da su neki postovi pobrisani pa necu nastavljati zadnji post od sinoc. Zelim objasniti nesto sto me ocito nitko nije shvatio.Fiorano04 je napisao/la:Dozvolite mi malu opasku na "partibrejkerovu" kritiku McLaren-ove taktike. Mislim da oni nisu poslali Alonsa 2. puta u boks za vrijeme SC-a zato jer nisu jednostavno znali koliko c´e krugova SC biti na stazi, koliko dugo c´e boks biti otvoren a naravno nisu znali niti da c´e SC izac´i ponovo na stazu zbog neke nove nesrec´e na stazi. Uz to imam dojam da je Alonso djelom i sam kriv za ono pretjecanje od Sata, mislim da je pretjeranim forsiranjem previsˇe osˇtetio super soft gume, Kimi je tu bio racionalniji
Ovo moje nije bila kritika vec samo logicno razmisljanje o "rupi" u SC pravilu. Da pojednostavim:
Na VN SADa u Q1 Alonsu (kad smo se vec ulovili njega) se pokvari motor i starta sa zadnjeg mjesta. Do kvala je pokazivao najvecu brzinu na stazi. Start utrke, u 1 krugu SC na stazi, i u naredna 2 kruga nakon otvaranja boxeva Alonso napravi kombinaciju stopova da odveze barem jedan po pravilima obvezan krug na meksoj komponenti koja pokazuje jako losije karakteristike na stazi. I ostatak utrke je u prednosti i posao mu je olaksan (koliko se to moze reci za startanje sa zadnjeg mjesta), posebno u zadnjem stintu gdje bi trebao imati vrlo veliku prednost (najbolji primjer Sato - Kanada).
Cak to nije toliko rupa u pravilu SC koliko rupa u pravilu o gumama, ali je pod SC fazom najlakse ostvariti to. Takticka odluka je da li da se to napravi ili ne. U Kanadi, za vrijeme Kubicine nesrece to je bilo itekako moguce, da li bi bilo moguce u mojem fiktivnom scenariju ne znam, puno toga ovisi, ali sama ideja o takvom "zaobilazenju" pravila o gumama mi je zanimljiva i zato sam sve to spomenuo i potrazio Mladenov komentar na moje misli.
Komentar sam dobio, i zato se jos jednom zahvaljujem (i molim nadlezne da ne pobrisu ovaj post, ali ako moraju neka bude tako).
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
-
- Navijam za: Nikoga
Dakle mislio sam reći da su sve gluposti ove priče oko Alonsa i Kimija. Nijednom nije legao bolid kako treba i to je očito i šta ima tu dalje da se priča.Mladen Jergović je napisao/la:Oprostite, što je glupost?booky_boy je napisao/la:Koja glupost! Kimi i Alonso jednako pate samo Alonsa izvlači to da ima za kolegu početnika koji će se zadovoljit i drugim mjestom iako je generalno brži i više pokazao do sada, dok Kimi ima kolegu koji se odlično uklopio u tim, a taj kolega ima i podršku tima ukoliko bude brži.Mladen Jergović je napisao/la: Niste jedini! Montreal i, osobito, Indy su trebale biti dvije staze koje odgovaraju Ferrariju. Vidjet ćemo danas u utrci. Ako Ferrariji stvarno nisu dosta teži od McLarena, onda to može značiti samo jedno: u McLarenu su napipali nešto dramatično u razvoju svog auta, dok je Ferrari ostao manje-više tamo gdje je bio prije Monaka.
Takve se stvari dešavaju u Formuli 1, ne bi bilo prvi put, i ne prvi put s ove dvije ekipe.
Što se vaših opaski u vezi s Alonsom i Räikkönenom tiče, dosta je već dugo poznato da je Alonso tehnički znatno potkovaniji vozač. Osobno mislim da Räikkönen jest nešto prirodno brži (a to bi značilo da bi, kad ih posjednete u bilo koja dva posve jednaka auta, on bio nešto malo brži, odmah na početku), ali Alonso je, naravno, veći radnik.
Moguće je da je on donio nešto od ˝schumacherovskih˝ radnih navika u McLaren, a Ferrari je upravo to nešto izgubio. Ali, to je samo pretpostavka.
Činjenica je, a to uvijek velim, da Ferrari vrijedi onoliko koliko vrijedi drugi vozač. Massa je u Montrealu, ukoliko nije - kao lani - na samo jednom stopu, prilično blijed.
Koncept bolida jednostavno ne odgovara Kimiju jer izgleda da nije više ni stvar set up-a.
Tu kimi nije ni mrvu kriv jer se radi o dokazanom vozaču čije se sposobnosti dobro znaju.
Alonso je dobio kaznu jer je ostao bez goriva i jednostavno je morao ići u box, nije to bila nikakva greška tima.
Koliko je poznato Kimi je imao oštećenja valjda zbog Masse, naravno ukoliko to nije izvlačenje, ali u pojedinim momentima je bio prilično brz (brži od Masse) da bi onda padao na 1:19. dakle ipak je nešto bilo.
I za kraj evo sjajnog citata od F1 legende.
Team: How's the car? How is the car?
DC: Its not good. It doesn't turn, it doesn't stop, no traction.
DC: Apart from that, its great, having lots of fun!
FUEL
FIRE
DESIRE
FIRE
DESIRE
-
- Svjetski prvak
Obično ekipe imaju vrlo dobru predodžbu koliko će SC biti vani, jer imaju spottere koji im javljaju što se dešava na mjestu raščišćavanja nesreće. Mislim da je u ovom slučaju bilo vremena, ali su McLarenu očito cvikali i mislili da je previše kocke. Mislim da im se nije isplatilo.Fiorano04 je napisao/la:Dozvolite mi malu opasku na "partibrejkerovu" kritiku McLaren-ove taktike. Mislim da oni nisu poslali Alonsa 2. puta u boks za vrijeme SC-a zato jer nisu jednostavno znali koliko će krugova SC biti na stazi, koliko dugo će boks biti otvoren a naravno nisu znali niti da će SC izaći ponovo na stazu zbog neke nove nesreće na stazi. Uz to imam dojam da je Alonso djelom i sam kriv za ono pretjecanje od Sata, mislim da je pretjeranim forsiranjem previše oštetio super soft gume, Kimi je tu bio racionalniji
-
- Svjetski prvak
Ne mogu, naravno, sto posto znati, ali vruće, vruće, vruće...Buba je napisao/la:Ron Denis????Mladen Jergović je napisao/la:Ovog trenutka nemam pojma kakav je točno taj prijelom noge, ako se uopće radi o prijelomu. Saznat ću uskoro jer znam čovjeka koji je njegov super frend i prvi susjed u Italiji. M Schumacher je 1999. propustio 6 utrka i izgubio vjerojatno svjetsko prvenstvo te godine.Keenado je napisao/la:Mene zanima kada sada možemo očekivati povratak Roberta Kubice, nakon ovoga loma noge? Da li se saznalo kakav je to točno prijelom bio ( koliko težak )? Ako se ne varam, slična je situacija bila jednom sa Michaelom Schumacherom, koji je također slomio nogu i ubrzo se vratio na utrke. Naravno, ipak je to Schumacher, i ova informacija nije provjerena, niti nužno točna, ali jednostavno me zanima koliko brzo se možemo nadati oporavku Kubice?
Druga stvar ... Današnja situacija sa safety carom je bila više nego katastrofalna, i ako se mene pita, dobar dio odustajanja je bio posljedica ulaska safety cara ( ipak smo ga gledali maltene trećinu utrke ), a sada ću reći i zašto. Safety car usporava sve bolide redom, nanižu se jedan iza drugoga i nastane gužva. U gužvi svi postaju nervozniji, neoprezniji i koncentracija im opada ( bar sam takav dojam imala ). Nakon toga kreću poteškoće, lagana izlijetanja, a onda i fatalnije pogreške, koje rezultiraju novim izlaskom safety cara. Mislim da bi netko od vodećih ljudi trebao shvatiti da F1 nije Indy Car i ovakvo izlaženje safety cara je iznimno loše.
Treća stvar ... Najbolje bi bilo da se ukinu kanadski i američki GP, jer koliko god je danas uzbuđenja bilo u utrci, pokazala se poprilično opasnom i skoro je izgubljen život jedne mlade nade. Naravno, Formula 1 je takav sport gdje treba biti spreman i na takve stvari, ali ako se već radi na tome da F1 postane što sigurniji sport ( brojnim šikanama i drugačijim pravilima ), trebalo bi se onda i ovakve staze malo srediti, zar ne? Ili samo bulaznim. Ako da, molim vas da me ispravite.
I još nešto ... Zna li se zašto je trebalo onoliko vremena da se kazni Massu i Fisichellu, ako ih se već trebalo kazniti, jer su kadrovi njihovog izlaska iz boksa bili prikazani 2o - ak krugova prije same kazne. Još smo se moj brat i ja čudili kako to tamo Kubica stoji, a ovo dvoje idu, no to nisu prokomentirali Ivica Blažičko i Neven Novak, pa se nismo na to više obazirali. Nekako to djeluje ... pa, sporo, zar ne? ( odluka o kazni )
Eto, ja zahvaljujem na odgovorima / komentarima, i nadam se da će Kubica ( inače jedan od mojih favorita ) izvući čitavu nogu što prije. Danas smo stvarno imali priliku gledati groznu nesreću, od koje sigurno nitko nije ostao ravnodušan.
Ovo što velite za Safety Car stoji. Ali, alternativa je, kao što je uvijek prije bilo u Formuli 1, da se utrka uslučaju velike nesreće (ili kiše) prekine, i onda opet nastavi kad se sve sredi. To, opet nije dobro iz dva razloga: prvo, (novi) start s mjesta je uvijek najopasniji dio utrke, i drugo, to je bilo moguće prije, kad nisu postojali skupi satelitski TV termini. U ovom vremenu Formula 1 si jednostavno više ne može dozvoliti čekanje. Safety Car je nekakava garancija da će se sve raščistiti unajkraćem mogućem roku, valjda.
Montreal i Indy su opasne staze, tu se posve slažem s vama. Danas ne samo da je Robert Kubica imao super-sreću, nego i ona dva-tri suca kod mjesta gdje je prvi put udario u zid. Zapravo me baš zanima hoće li pojaviti još neki glas (iz Formule 1) o tome koliko je Montreal opasna staza. Jako je brza, a zidovi su na puno mjesta jednostavno previše blizu.
Po mojim podacima direktoru utrke je trebalo 27 krugova da isključi Massu i Fisichellu iz utrke. To je posve nedopustivo, posve ste u pravu. Ne znam zašto su čekali toliko. Imam dojam da nisu odmah vidjeli TV snimke, niti im je netko odmah javio što se dogodilo. Onda se netko sjetio te ponovljene snimke i pokrenuo stvar, pa su to onda natenane pogledali, počeškali se po glavi i donijeli jedinu moguću odluku. Tko je mogao podsjetiti FIA-u na TV snimku? Imate samo jednu priliku za pogađanje.
Ako nisam upravu,recite mi,bas me interesuje tko?
- *1n50mn1č4r*
Gospodine Jergovicu, jako kratko ste prokomentirali sljedecu utrku u Indyu(u studiju F1), pa me zanima vase razmisljanje u vezi toga.
Par stvari, npr. je li McLaren trenutno ispred Ferrarija? tj. moze li se to reci nakon ovakve utrke, ili mozda po mnogo indikativnijim kvalifikacijama?
Je li moguce(u sto sumnjam) da Ferrari odjednom profunkcionira unatoc cinjenici da je McLaren malo ispred-i naravno, s obzirom da tjedan dana nije puno za neki ozbiljniji napredak.
Kakve su glavne razlike u ove dvije staze i tko bi mogao imati prednost?
Par stvari, npr. je li McLaren trenutno ispred Ferrarija? tj. moze li se to reci nakon ovakve utrke, ili mozda po mnogo indikativnijim kvalifikacijama?
Je li moguce(u sto sumnjam) da Ferrari odjednom profunkcionira unatoc cinjenici da je McLaren malo ispred-i naravno, s obzirom da tjedan dana nije puno za neki ozbiljniji napredak.
THE BEST YEARS OF FORMULA1

Thank you Mika, thank you Michael
Go McLaren! 4ever!

Thank you Mika, thank you Michael
Go McLaren! 4ever!
-
- Svjetski prvak
Ah, da. DC je čovjek s najotkačenijim smislom za humor u F1 paddocku. Nakon Bernieja.booky_boy je napisao/la:Dakle mislio sam reći da su sve gluposti ove priče oko Alonsa i Kimija. Nijednom nije legao bolid kako treba i to je očito i šta ima tu dalje da se priča.Mladen Jergović je napisao/la:Oprostite, što je glupost?booky_boy je napisao/la: Koja glupost! Kimi i Alonso jednako pate samo Alonsa izvlači to da ima za kolegu početnika koji će se zadovoljit i drugim mjestom iako je generalno brži i više pokazao do sada, dok Kimi ima kolegu koji se odlično uklopio u tim, a taj kolega ima i podršku tima ukoliko bude brži.
Koncept bolida jednostavno ne odgovara Kimiju jer izgleda da nije više ni stvar set up-a.
Tu kimi nije ni mrvu kriv jer se radi o dokazanom vozaču čije se sposobnosti dobro znaju.
Alonso je dobio kaznu jer je ostao bez goriva i jednostavno je morao ići u box, nije to bila nikakva greška tima.
Koliko je poznato Kimi je imao oštećenja valjda zbog Masse, naravno ukoliko to nije izvlačenje, ali u pojedinim momentima je bio prilično brz (brži od Masse) da bi onda padao na 1:19. dakle ipak je nešto bilo.
I za kraj evo sjajnog citata od F1 legende.
Team: How's the car? How is the car?
DC: Its not good. It doesn't turn, it doesn't stop, no traction.
DC: Apart from that, its great, having lots of fun!
-
- Svjetski prvak
Po cijenu da dobro fulam, moram reći da bi u Indyju Ferrariji trebali biti znatno bolji. Montrealu je jako važna top brzina, ali u Indyju je ona još važnija. Ali, treba reći da u McLarenu očito neprekidno rade na kojekakvim sitnim stvarima (što su i rekli: desetinka napretka za svaku utrku. Zvuči socijalistički, ali izgleda da šljaka.), u Montrealu je to očito (bar u rukama Hamiltona) bio najstabilniji auto, s najboljom trakcijom iz sporih zavoja. U Indyju je Ferrari tradicionalno uvjerljivo ponajbolji (pogledajte samo rezultate od 2000.!), i baš će biti zanimljivo vidjeti koliko će tu, zapravo, McLaren biti dobar.*1n50mn1č4r* je napisao/la:Gospodine Jergovicu, jako kratko ste prokomentirali sljedecu utrku u Indyu(u studiju F1), pa me zanima vase razmisljanje u vezi toga.
I treba još tiho spomenuti da BMW-u najviše odgovaraju brže staze.
-
- Svjetski prvak
Zapravo je čak moguće da vozi Kubica. Znat ćemo u četvrtak, veli Theissen. ako ne, osobno mislim da ima više smisla da vozi Vettel, ali svi mediji više spominju Glocka. Nemam pojma zašto. Za mene je Vettel prava stvar.zozo je napisao/la:Tko ima više šansi da nastupa T.Glock ili S.Vettel za BMW i ako može par rijeći o njima.HVALA
- Dino
Alosno
Pozdrav svima, a posebno gospodinu Jergovicu!
Zanima me postoji li ikakva sansa da se Alonso vrati u Renault ili ode u neku drugu momcad? Ovom utrkom je dokazano da mu McLaren nepase bas najbolje, a i ima timskog kolegu koji mu je sada najveci konkurent za naslov svjetskog prvaka. Lewis je sada dignut u nebesa i biti ce veliki problem za Fernanda ako Hamilton nastavi s ovakvim suverenim voznjama. A Fisicella ovom pogreskom pridonosi svom odlasku iz Renaulta i time ostavlja mjesto koje je kao stvoreno za Alonsa.
Zanima me postoji li ikakva sansa da se Alonso vrati u Renault ili ode u neku drugu momcad? Ovom utrkom je dokazano da mu McLaren nepase bas najbolje, a i ima timskog kolegu koji mu je sada najveci konkurent za naslov svjetskog prvaka. Lewis je sada dignut u nebesa i biti ce veliki problem za Fernanda ako Hamilton nastavi s ovakvim suverenim voznjama. A Fisicella ovom pogreskom pridonosi svom odlasku iz Renaulta i time ostavlja mjesto koje je kao stvoreno za Alonsa.
- Fiorano04
Mladene imam jedno pitanje u vezi sa stilovima vožnje pojedinih vozaća.
Često možemo pročitati kako Alonso i Kubica imaju agresivan način ulaženja u zavoj za razliku od recimo Buttona i Fisichelle koji skreću puno "nježnije". Zanima me kakav stil vožnje su imali neki od velikana F1, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve, Niki Lauda, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher. Sjećam se da je Senna negdje rekao kako on brzo ulazi u zavoj a sporo izlazi iz njega, dok se za Hakkinena pričalo da koči na ravnome, što bi značilo da sporije ulazi u zavoj ali u njemu ubrzava i ranije dodaje gas na izlasku.
Koje bi se današnje vozače, po stilu vožnje, moglo usporediti sa ovima iz ne tako daleke prošlosti?
Često možemo pročitati kako Alonso i Kubica imaju agresivan način ulaženja u zavoj za razliku od recimo Buttona i Fisichelle koji skreću puno "nježnije". Zanima me kakav stil vožnje su imali neki od velikana F1, Ronnie Peterson, Gilles Villeneuve, Niki Lauda, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher. Sjećam se da je Senna negdje rekao kako on brzo ulazi u zavoj a sporo izlazi iz njega, dok se za Hakkinena pričalo da koči na ravnome, što bi značilo da sporije ulazi u zavoj ali u njemu ubrzava i ranije dodaje gas na izlasku.
Koje bi se današnje vozače, po stilu vožnje, moglo usporediti sa ovima iz ne tako daleke prošlosti?
- M. Schumacher
Prije svega pozdrav Mladenu i ekipi! Evo jedno pitanje vezano za jučerašnju nesreću R.Kubice,zanima me kako je moguće da netko pri brzini od 280km/h i direktnog udarca u zid,prođe samo s lakšim potresom mozga i iščašenim gležnjem???ok jasno mi je da su bolidi napravljeni tako da bi što više osigurali sigurnost vozača,ali ipak......!?!?ono jučer kad sam vidio jednostavno sam se sledio!!!
I zanima me još jedna stvar,tj.mislim da onaj zid u koji je Kubica udario nije baš najpametnije napravljen,hoću reći da je kut te ograde pogrešan, što vi Mladene mislite o tome?
I zanima me još jedna stvar,tj.mislim da onaj zid u koji je Kubica udario nije baš najpametnije napravljen,hoću reći da je kut te ograde pogrešan, što vi Mladene mislite o tome?
Schumi KRALJ
-
- Svjetski prvak
Re: Alosno
Vaša je ideja teoretski OK i osobito bi dobro legla Renaultu.Dino je napisao/la:Pozdrav svima, a posebno gospodinu Jergovicu!
Ali, praktički je nemoguća jer je McLaren jako puno svojih sponzorskih ugovora (ili njihovih produljenja) vezao uz Alonsa. Jedan od najvećih i najvažnijih (dugoročno) je onaj s Vodafoneom, osobito u pogledu španjolskog tržišta.
I drugo, ja ne bih rekao da je išta u pogledu McLarena i Alonsa ˝dokazano˝. Alonso je briljantan, inteligentan vozač, i sigurno posljednja osoba u Formuli 1 koja će se tek tako predati. On je pobijedio u dvije od svojih prvih pet utrka s McLarenom, što i nije tako loše.
Možda je malo preuranjeno već ga otpisati, po mojem mišljenju.
-
- Svjetski prvak
Peterson i G Villeneuve su bili izraziti ˝oversteer˝ vozači, koji nisu nikad gubili puno vremena s, naizgled, usporavajućim otklizavanjem repa auta. Očito su to više nego nadoknađivali u drugim elementima vožnje, osobito kasnim kočenjem. Ali, to je bilo moguće nekada. Danas su razlike u kasnom kočenju među vozačima jako, jako male, prije svega zbog ultra-efikasnih kočnica.Fiorano04 je napisao/la:Mladene imam jedno pitanje u vezi sa stilovima vožnje pojedinih vozaća.
Zapravo, baš zbog ovoga, i drugih drastično različitih osobina automobila, čak i od prije deset godina, gotovo je nemoguće uspoređivati stilove vožnje. lauda i Piquet imali su sličan, ˝čist˝ stil vožnje, s tim što je Nelson u svojim najboljim sezonama (dakle, u Brabhamu) bio majstor ˝understeer˝ podešenosti, nešto slično M Schumacheru. Prema njegovim mehaničarima, auto podešen po njegovom stilu gotovo nitko drugi nije mogao brzo voziti (dakle, baš kao i kod M Schumachera). Iskreno, ne znam koji od današnjih vozača preferira toliko izrazito podupravljanje. Možda Massa. Znam da Kimi voli lakši rep, i ne voli baš podupravljanje.
Mansell je imao specifičan, brutalni stil, s laganom tendencijom podupravljanju. Imao je fenomenalne reflekse i, osobito 1991. i 1992. totalno se oslanjao na ponekad kontraintuitivno ponašanje auta pod tada novim elektronskim pomagalima. To znači da je znao vrlo rano i brutalno ˝leći˝ na auto punom snagom vrlo rano na izlasku iz zavoja, puno ranbije nego se to, recimo, usuđivao timski kolega Riccardo Patrese. Opet, mislim da zbog specifičnih osobina njegovog Williams-Renaulta, ne možemo reći da bilo koji vozač vozi mansellovim stilom.
Prost je bio vozač vrlo sličan Fisichelli i Buttonu, samo uvijek zastrašujuće brz.
Senna je koristio ono svoje karakteristično plesanje po gasu u cijeloj dužini zavoja, osobito u turbo eri. Na taj je način imao spremne više okretaje puno ranije naizlasku iz zavoja, a i samom je aplikacijom snage dodatno kontrolirao auto kroz zavoj, radije nego da on kroz njega prolazi de facto po inerciji. Ovaj stil je potakao iz kartinga, ali nisam siguran da ga je koristio ijedan drugi vozač, osim u određenoj mjeri Stefan Bellof.
Hakkinen je također svojim ranije kočenje i pozicioniranje auta ranije u odnosu na zavoj donio iz kartinga. On je, osim svega, koristio oštri trzaj upravljačem pri skretanju u zavoj identičan Alonsa, Kubice i donekle Räikkönena.
-
- Svjetski prvak
Sam je Mario Theissen rekao da Kubica prije samo 10 godina ne bi preživio ovakvu nesreću. Prije svega, Kubica može zahvaliti što je prošao ovako ˝lišo˝ FIA-i i njihovih sustavnim i progresivnim unapređenjima na čvrstoći i sigurnosti F1 šasija. Te su šasije danas remek-djela inženjeringa i tehnologije, ne samo zbog frapantne čvrstoće, već još i više zbog količine energije koju uspiju apsorbirati u djelićima sekunde nakon sudara, pa se ta energija onda ne iskaljuje toliko na tijelu vozača. Upravo je nevjerojatno koliki je napredak tu postugnut.M. Schumacher je napisao/la:Prije svega pozdrav Mladenu i ekipi! Evo jedno pitanje vezano za jučerašnju nesreću R.Kubice,zanima me kako je moguće da netko pri brzini od 280km/h i direktnog udarca u zid,prođe samo s lakšim potresom mozga i iščašenim gležnjem???ok jasno mi je da su bolidi napravljeni tako da bi što više osigurali sigurnost vozača,ali ipak......!?!?ono jučer kad sam vidio jednostavno sam se sledio!!!
I još, Kubica ima zahvaliti doktoru Sidu Watkinsu i njegovom inzistiranju na onom (inače ružnom) HANS sistemu zaštite vrata i glave, i na visokim bočnim stranama kokpita. Pri silama u sudaru poput ovog Kubičinog, glava vozača postaje enormno teška kugla i ako ta nije zaštićena i učvršćena ovako kako jest, paralizirajuće ozljede vrata ili smrt gotovo su neminovni.
Naravno, sada se svima čini da taj zid ne stoji na pravom mjestu, pod dobrim kutom. Jarno Trulli je jučer rekao da se o promjenama počne razmišljati uvijek i tek nakon ovako velike nesreće. Ali, točno je. Nevjerojatno je da na jednoj F1 stazi može postojati mjesto na kojem je moguće da F1 auto uopće dođe do zida pod kutom pod kojim je BMW udario. Pretpostavljam da se sada vrlo pažljivo pogledati sve staze u F1 kalendaru.
Moram reći da sam ja baš jučer primijetio da na mjestu gdje je 1997. Olivier Panis slomio noge sada stoji još jedna, dodatna, zaštitna ograda tik uz samu stazu, iza koje je, nekih dva metra dalje, onaj stari zid u kojeg je udario Panis. Dakle, pokušalo se upravo još više smanjiti kut mogućeg udara auta. Ali, nećemo znati s kolikom efikasnošću, jer ovaj put tu nitko nije izletio sa staze.
Jedna mala priča. Godine 1999. u brazilskom Interlagosu, dok sam postavljao novu kameru izvan zavoja Ferradura otkrio sam da je vodstvo utrke instaliralo novu čeličnu ogradu, dva metra od staze. Proučio sam malo poziciju i odlučio da odmaknem toranj od kamere dalje od ograde, i otišao do Charlieja Whitinga i rekao mu da je, po mojem mišljenju, ograda na ekstremno opasnom mjestu, i da će netko nastradati. Odgovorio mi je da to nije moj posao. U sobotu ujutro točno na tom mjestu izletio je Ricardo Zonta i prošao vrlo sretno sa slomljenim gležnjevima nogu. Moja kamermanica je ostala netaknuta (premda je premrla od straha, jer se sudar dogodio tik ispod njenog nosa).
Slučajno sam kasnije vidio Whitinga i samo ga upitno pogledao. Rekao mi je: ˝I što? Ostao je živ, zar ne?˝ No, do nedjelje ujutro ograde na tom mjestu više nije bilo, nego su vozači opet mogli korisititi široku asfaltiranu zonu stare Interlagos staze.
Mislim da je komentar nepotreban.
- M. Schumacher
Zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru!!Mladen Jergović je napisao/la:Sam je Mario Theissen rekao da Kubica prije samo 10 godina ne bi preživio ovakvu nesreću. Prije svega, Kubica može zahvaliti što je prošao ovako ˝lišo˝ FIA-i i njihovih sustavnim i progresivnim unapređenjima na čvrstoći i sigurnosti F1 šasija. Te su šasije danas remek-djela inženjeringa i tehnologije, ne samo zbog frapantne čvrstoće, već još i više zbog količine energije koju uspiju apsorbirati u djelićima sekunde nakon sudara, pa se ta energija onda ne iskaljuje toliko na tijelu vozača. Upravo je nevjerojatno koliki je napredak tu postugnut.M. Schumacher je napisao/la:Prije svega pozdrav Mladenu i ekipi! Evo jedno pitanje vezano za jučerašnju nesreću R.Kubice,zanima me kako je moguće da netko pri brzini od 280km/h i direktnog udarca u zid,prođe samo s lakšim potresom mozga i iščašenim gležnjem???ok jasno mi je da su bolidi napravljeni tako da bi što više osigurali sigurnost vozača,ali ipak......!?!?ono jučer kad sam vidio jednostavno sam se sledio!!!
I još, Kubica ima zahvaliti doktoru Sidu Watkinsu i njegovom inzistiranju na onom (inače ružnom) HANS sistemu zaštite vrata i glave, i na visokim bočnim stranama kokpita. Pri silama u sudaru poput ovog Kubičinog, glava vozača postaje enormno teška kugla i ako ta nije zaštićena i učvršćena ovako kako jest, paralizirajuće ozljede vrata ili smrt gotovo su neminovni.
Naravno, sada se svima čini da taj zid ne stoji na pravom mjestu, pod dobrim kutom. Jarno Trulli je jučer rekao da se o promjenama počne razmišljati uvijek i tek nakon ovako velike nesreće. Ali, točno je. Nevjerojatno je da na jednoj F1 stazi može postojati mjesto na kojem je moguće da F1 auto uopće dođe do zida pod kutom pod kojim je BMW udario. Pretpostavljam da se sada vrlo pažljivo pogledati sve staze u F1 kalendaru.
Moram reći da sam ja baš jučer primijetio da na mjestu gdje je 1997. Olivier Panis slomio noge sada stoji još jedna, dodatna, zaštitna ograda tik uz samu stazu, iza koje je, nekih dva metra dalje, onaj stari zid u kojeg je udario Panis. Dakle, pokušalo se upravo još više smanjiti kut mogućeg udara auta. Ali, nećemo znati s kolikom efikasnošću, jer ovaj put tu nitko nije izletio sa staze.
Jedna mala priča. Godine 1999. u brazilskom Interlagosu, dok sam postavljao novu kameru izvan zavoja Ferradura otkrio sam da je vodstvo utrke instaliralo novu čeličnu ogradu, dva metra od staze. Proučio sam malo poziciju i odlučio da odmaknem toranj od kamere dalje od ograde, i otišao do Charlieja Whitinga i rekao mu da je, po mojem mišljenju, ograda na ekstremno opasnom mjestu, i da će netko nastradati. Odgovorio mi je da to nije moj posao. U sobotu ujutro točno na tom mjestu izletio je Ricardo Zonta i prošao vrlo sretno sa slomljenim gležnjevima nogu. Moja kamermanica je ostala netaknuta (premda je premrla od straha, jer se sudar dogodio tik ispod njenog nosa).
Slučajno sam kasnije vidio Whitinga i samo ga upitno pogledao. Rekao mi je: ˝I što? Ostao je živ, zar ne?˝ No, do nedjelje ujutro ograde na tom mjestu više nije bilo, nego su vozači opet mogli korisititi široku asfaltiranu zonu stare Interlagos staze.
Imam još jedno pitanje,tiče se baš tih ograda koje nisu pod pravim kutem...itd itd ,zanima me dali je moguće provesti neka testiranja koja će utvrditi potencijalno opasna mjesta,a ne da se moraju dogoditi nesreće poput ove na VN Canade,pa da se tek onda shvati da je to mjesto opasno!gdje netko drugi možda neće imati toliko sreće kao Kubica,pa završi tragično,ne daj Bože!!!
Schumi KRALJ
- Fiorano04
Hvala na odgovoru,
Sada ste me podsjetili na priču koju je ispričao Alesi kad je zamjenio Schumachera u Benettonu. Probao je voziti Schumacherov bolid (s kojim je ovaj osvojio naslov prvaka) i nekoliko puta se izvrtio na stazi. Izjavio je da ne može vjerovati da netko može tako podešen bolid voziti brzo.
Isto sam negdje pročitao da je Schumacher bio majstor balansiranja bolida u zavoju gasom. Zar to nije slično onome kako je vozio Senna?
Sada ste me podsjetili na priču koju je ispričao Alesi kad je zamjenio Schumachera u Benettonu. Probao je voziti Schumacherov bolid (s kojim je ovaj osvojio naslov prvaka) i nekoliko puta se izvrtio na stazi. Izjavio je da ne može vjerovati da netko može tako podešen bolid voziti brzo.
Isto sam negdje pročitao da je Schumacher bio majstor balansiranja bolida u zavoju gasom. Zar to nije slično onome kako je vozio Senna?
-
- Svjetski prvak
Nisam siguran da je to radio onako kao Senna, kod kojeg ste stalno, kroz cijeli zavoj, mogli čuti kako pleše po pedali gasa. Mislim da Schumacher nije tako cupkao po gasu, već da ga drži više konstantnim, uz istovremenu laganu aplikaciju kočnica, također kao kod kartinga.Fiorano04 je napisao/la:Hvala na odgovoru,
- Marko FF
Ferrari
Mladene,
pratim sve što se događa od početka i ne pitam Vas previše jer vidim da se mnoga pitanja ponavljaju, ipak zanimam me komentar na Ferrari, Vi se nadate da če u Indianapolisu biti bolji ja iskreno mislim da su se opet uspavali kao 2005 i da je Mclaren puno bolji bolid, iako sam prvo bio dosta razočaran Kimijem mislim da možda čovjek i nije toliko kriv sada. I kada čemo saznati ulogu Michaela u Ferrariu?
Zahvaljujem na odgovoru
pratim sve što se događa od početka i ne pitam Vas previše jer vidim da se mnoga pitanja ponavljaju, ipak zanimam me komentar na Ferrari, Vi se nadate da če u Indianapolisu biti bolji ja iskreno mislim da su se opet uspavali kao 2005 i da je Mclaren puno bolji bolid, iako sam prvo bio dosta razočaran Kimijem mislim da možda čovjek i nije toliko kriv sada. I kada čemo saznati ulogu Michaela u Ferrariu?
Zahvaljujem na odgovoru
-
- Svjetski prvak
Re: Ferrari
Mislim da ova sezona nije baš identična 2005., jer ove godine Ferrari je ipak već dobio tri utrke, i bilo bi strašno čudno da ih ne dobije još. To bi značilo da se unutar ekipe dešavaju neke jako loše, destruktivne stvari, što nisam siguran da je slučaj.Marko FF je napisao/la:Mladene,
Zahvaljujem na odgovoru
McLaren je, s druge strane, očito jako puno radio da poboljšavanju svog auta i na dvije staze koje su im odgovarale uhvatio dvije dobre pobjede.
Nisam baš siguran da ćemo vrlo uskoro saznati ulogu M Schumachera u Ferrariju. Na osnovu nekih stvari koje sam upravo danas saznao iz Italije, možda nas očekuje iznenađenje na posve drugom planu. Ali, o tome više kad informacije postanu pouzdanije.
-
- Svjetski prvak
FIA bi, teoretski, trebala vrlo pomno pregledavati sve staze i ispravljati sve potencijalne pogreške u postavljanju zaštitnih ograda itd. Oni imaju specijalnu, samo za to određenu, komisiju.M. Schumacher je napisao/la:Zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru!!Mladen Jergović je napisao/la:Sam je Mario Theissen rekao da Kubica prije samo 10 godina ne bi preživio ovakvu nesreću. Prije svega, Kubica može zahvaliti što je prošao ovako ˝lišo˝ FIA-i i njihovih sustavnim i progresivnim unapređenjima na čvrstoći i sigurnosti F1 šasija. Te su šasije danas remek-djela inženjeringa i tehnologije, ne samo zbog frapantne čvrstoće, već još i više zbog količine energije koju uspiju apsorbirati u djelićima sekunde nakon sudara, pa se ta energija onda ne iskaljuje toliko na tijelu vozača. Upravo je nevjerojatno koliki je napredak tu postugnut.M. Schumacher je napisao/la:Prije svega pozdrav Mladenu i ekipi! Evo jedno pitanje vezano za jučerašnju nesreću R.Kubice,zanima me kako je moguće da netko pri brzini od 280km/h i direktnog udarca u zid,prođe samo s lakšim potresom mozga i iščašenim gležnjem???ok jasno mi je da su bolidi napravljeni tako da bi što više osigurali sigurnost vozača,ali ipak......!?!?ono jučer kad sam vidio jednostavno sam se sledio!!!
Imam još jedno pitanje,tiče se baš tih ograda koje nisu pod pravim kutem...itd itd ,zanima me dali je moguće provesti neka testiranja koja će utvrditi potencijalno opasna mjesta,a ne da se moraju dogoditi nesreće poput ove na VN Canade,pa da se tek onda shvati da je to mjesto opasno!gdje netko drugi možda neće imati toliko sreće kao Kubica,pa završi tragično,ne daj Bože!!!
Osobno o toj komisiji nemam neko spektakularno dobro mišljenje, jer je posve nedopustivo da nitko nije imao viziju mogućnosti ovog što se Kubici dogodilo u nedjelju, makar koliko da se radilo o čudnoj, freak nesreći.
Po mojem mišljenju, trebalo bi se znatno više uzeti u obzir mišljenje vozača. Trenutno je taktika FIA-e i Mosleya da se vozače ne pita puno, ili skoro ništa. Apsurdno i glupo, ali tako je.
-
- Svjetski prvak
FIA bi, teoretski, trebala vrlo pomno pregledavati sve staze i ispravljati sve potencijalne pogreške u postavljanju zaštitnih ograda itd. Oni imaju specijalnu, samo za to određenu, komisiju.M. Schumacher je napisao/la:Zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru!!Mladen Jergović je napisao/la:Sam je Mario Theissen rekao da Kubica prije samo 10 godina ne bi preživio ovakvu nesreću. Prije svega, Kubica može zahvaliti što je prošao ovako ˝lišo˝ FIA-i i njihovih sustavnim i progresivnim unapređenjima na čvrstoći i sigurnosti F1 šasija. Te su šasije danas remek-djela inženjeringa i tehnologije, ne samo zbog frapantne čvrstoće, već još i više zbog količine energije koju uspiju apsorbirati u djelićima sekunde nakon sudara, pa se ta energija onda ne iskaljuje toliko na tijelu vozača. Upravo je nevjerojatno koliki je napredak tu postugnut.M. Schumacher je napisao/la:Prije svega pozdrav Mladenu i ekipi! Evo jedno pitanje vezano za jučerašnju nesreću R.Kubice,zanima me kako je moguće da netko pri brzini od 280km/h i direktnog udarca u zid,prođe samo s lakšim potresom mozga i iščašenim gležnjem???ok jasno mi je da su bolidi napravljeni tako da bi što više osigurali sigurnost vozača,ali ipak......!?!?ono jučer kad sam vidio jednostavno sam se sledio!!!
Osobno o toj komisiji nemam neko spektakularno dobro mišljenje, jer je posve nedopustivo da nitko nije imao viziju mogućnosti ovog što se Kubici dogodilo u nedjelju, makar koliko da se radilo o čudnoj, freak nesreći.
Po mojem mišljenju, trebalo bi se znatno više uzeti u obzir mišljenje vozača. Trenutno je taktika FIA-e i Mosleya da se vozače ne pita puno, ili skoro ništa. Apsurdno i glupo, ali tako je.
- -Briatore-
- Svjetski prvak
Re: Ferrari
Povratak u cockpit?!?Mladen Jergović je napisao/la:
Nisam baš siguran da ćemo vrlo uskoro saznati ulogu M Schumachera u Ferrariju. Na osnovu nekih stvari koje sam upravo danas saznao iz Italije, možda nas očekuje iznenađenje na posve drugom planu. Ali, o tome više kad informacije postanu pouzdanije.
Ah, živim za taj dan!!!

- M. Schumacher
Da, stvarno još jedna glupost Mosleya,pa mislim da su vozači jedini ti koji mogu najbolje vidjeti gdje nešto ne štima!! zahvaljujem na odgovorima!Mladen Jergović je napisao/la:FIA bi, teoretski, trebala vrlo pomno pregledavati sve staze i ispravljati sve potencijalne pogreške u postavljanju zaštitnih ograda itd. Oni imaju specijalnu, samo za to određenu, komisiju.M. Schumacher je napisao/la:Zahvaljujem na ovako iscrpnom odgovoru!!Mladen Jergović je napisao/la: Sam je Mario Theissen rekao da Kubica prije samo 10 godina ne bi preživio ovakvu nesreću. Prije svega, Kubica može zahvaliti što je prošao ovako ˝lišo˝ FIA-i i njihovih sustavnim i progresivnim unapređenjima na čvrstoći i sigurnosti F1 šasija. Te su šasije danas remek-djela inženjeringa i tehnologije, ne samo zbog frapantne čvrstoće, već još i više zbog količine energije koju uspiju apsorbirati u djelićima sekunde nakon sudara, pa se ta energija onda ne iskaljuje toliko na tijelu vozača. Upravo je nevjerojatno koliki je napredak tu postugnut.
Schumi KRALJ