Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.
-
Poštovani g. Jergović,
Zanima me koliki je utjecaj guma na bolide f1? Negdje sam pročitao ili čuo da je u četverokutu motor,aerodinaika,vozač i gume,na gume otpada preko 40% brzine samog bolida.Da li se slažete sa tom trdnjom?Zanima me i koliki su tlakovi u tim istim gumama i kako se mjenjaju za vrijeme trke tj. nakon zagrijavanja?
Hvala na odgovoru
Zanima me koliki je utjecaj guma na bolide f1? Negdje sam pročitao ili čuo da je u četverokutu motor,aerodinaika,vozač i gume,na gume otpada preko 40% brzine samog bolida.Da li se slažete sa tom trdnjom?Zanima me i koliki su tlakovi u tim istim gumama i kako se mjenjaju za vrijeme trke tj. nakon zagrijavanja?
Hvala na odgovoru
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
Rekao bih da sada više tako visok udio, jer više nema rata guma, tj. sve su (manje-više) iste za sve, i puno tvrđe nego lani. Ali, gume su, naravno, izuzetno važne, jer su one te koje izravno prenose snagu motora na tlo, plus bitno određuju brzinu u zavojima i utjecaj sila kočenja. Dakle, upletene su u sve najbitnije komponente kretanja F1 auta.stipest je napisao/la:Poštovani g. Jergović,
Hvala na odgovoru
Ovog časa vam ne bih mogao reći podatak o tlakovima, jer se sve podosta promijenilo od prošle sezone.
Kad je guma hladna, tlak je manji (tj. guma je praznija). kako se guma zagrijava, to je ona punija. Naravno da to jako utječe na njezino ležanje na stazi, time i na ležanje cijelog auta. Brze promjene tlaka guma su jedan od važnijih elemenata promjena set-upa, i često se izvode i u kvalifikacijama i u utrkama.
-
- Navijam za: Michael Schumachera
Sada sam pomno pregledao snimku i dogodilo se slijedeće:Mladen Jergović je napisao/la:To nije bio Safety Car, sigurno ne pravi od FIA-e. Vjerojatno neki pomoćni medicinski auto, ili nešto slično.Magic Alonso je napisao/la:a kako se onda uspjelo dogoditi da ta bijela honda bude safety car nakratko?
odmah nakon Kubičine nesreće dva bijela automobila išla su prema lakat zavoju gdje je izletio Kubica. Prvi bijeli auto se odmah zaustavio a bijela Honda je nastavila, očitao preuzimajući ulogu SC iako kao što je Mladen rekao to je bilo neko medicinsko vozilo (na njemu nije ništa pisalo koliko se dalo vidjeti na TV). Nakon toga svi su se poredali iza nje. U slijedećem krugu kao što je Buba rekao i Honda se zaustavila kod Kubice a vozaći su nastavili do ciljno-startne ravnine gdje ih je oćito(nismo vidjeli na TV) čekao Mercedesov SC. Mala zbrkica ali glavno da je Kubica OK ...
- rnrboi
- Početnik
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Kimi
Kovalainen
Gospodine Jergović, što mislite o Heikkiu Kovalainenu? Mislite li da je loše odvozio dosadašnji dio sezone? Kakva ga budućnost čeka?
- Dexter
- Navijam za: Nikoga
Re: hm
Jednostavno: Prvi Alonso, pa onda dugo, dugo nitko.gattuso87 je napisao/la:da je nekim čudnim razvojem događaja kovalainen zavržio u mercedesu
a hamilton u bmw-u
kako bi danas izgledao poredak za svjetskog prvaka?
-
Poštovanje gospodine Jergoviću, evo da se i ja uključim u raspravu na ovom forumu. Zanima me Vaše mišljenje o ovogodišnjem modelu ferrarijevog bolida, smatrate li Vi da je ferrari možda pogriješio u koncencepciji bolida za ovu sezonu, čini mi se da jednostavno bolid nije napravljen za borbu na stazi, za pretjecanje, kad zapne iza nekog bolida gubi više od sekunde i pol po krugu jer ne može preteći auto ispred sebe zbog gubitka downforcea. Mislite li da će uspjeti rješiti taj problem, jer jednostavno kad nisu u vodstvu gube previše vremena iza auta ispred sebe, a nisu ga u stanju preteći.
-
- Svjetski prvak
Re: Kovalainen
Mislim da Kovalainen, za razliku od Lewisa Hamiltona, ima peh da je došao u vrhunsku ekipu koja (do sada) ima lošu sezonu. Dvije utrke - Španjolsku i Kanadu - odvezao je dobro i pokazao zašto je uopće u Renaultu i u Formuli 1.rnrboi je napisao/la:Gospodine Jergović, što mislite o Heikkiu Kovalainenu? Mislite li da je loše odvozio dosadašnji dio sezone? Kakva ga budućnost čeka?
Ali, osobno mislim da je trebao biti puno uvjerljiviji. Prije svega, ako je uistinu jako, jako dobar, trebao je u svakoj utrci biti bolji od Fisichelle. To se nije dogodilo. Čak štoviše, Fisichella sada spašava vlastitu reputaciju tako što se pokazuje boljim od Kovalainena, čak i premda rezultati, sveukupno gledajući, nisu dobri.
Za mene je, dakle, Kovalainen, razočaranje. Mislim da je jednostavno žrtva činjenice da je Renault previše izgubio odlaskom Alonsa.
-
- Svjetski prvak
Re: hm
Dexter je rekao otprilike ono što i ja mislim. Kovalainen bi bio savršen drugi vozač za Alonsa. A Lewis bi imao ˝normalan˝ uspješan debi u Formuli 1. Znači, pokoje postolje i veliki problemi za Heidfelda.Dexter je napisao/la:Jednostavno: Prvi Alonso, pa onda dugo, dugo nitko.gattuso87 je napisao/la:da je nekim čudnim razvojem događaja kovalainen zavržio u mercedesu
a hamilton u bmw-u
kako bi danas izgledao poredak za svjetskog prvaka?
-
- Svjetski prvak
Ovo će biti dobra prilika da vidimo koliko je stvarno dobar. BMW je, očito, jako dobar auto i Vettel ima veliku priliku, premda je samo za jednu utrku.zozo je napisao/la:Gosp.Mladene pročitao sam da će na Indyu nastupiti Vettel umjesto Kubice.Zanima me koliko ima on šanse na ovoj utrci pošto kao treći vozač do sada nije imao pravo nastupati na treningu.Inače se pokazao kao jako dobar test vozač.
HVALA!!
Lani je Kubica bio u istoj situaciji (s tim što je imao, naravno, više treninga) i pokazao je da je odličan.
Osobno mislim da je Vettel jako dobar, jedan od sljedećih velikih vozača koji dolaze.
- LuDi_AnalBoy
- Početnik
Alonso u Ferrariju???
Alonso u Ferrariju??!!?
Upravo sam ovu informaciju pročitao u "Jutarnjem Listu".
Pozivaju se na "Gazzeta dello Sport"!
Zvuči zanimljivo,ali pitanje je koliko je to uistinu moguće!
Pogotovo što Alonso ima ugovor s Mclarenom do kraja 2008.
Možda bi ipak Alonsu više pasao položaj prvog vozača u Ferrariju??
Tko bi odletio iz Ferrarija u tom slučaju,Massa ili Kimmi???
Moje mišljenje je Kimmi,upravo stoga jer brijem da se on i Alonso nebi međusobno trpili.
Zanima me vaše mišljenje Mladene?
Zvuči zanimljivo,ali pitanje je koliko je to uistinu moguće!

Moje mišljenje je Kimmi,upravo stoga jer brijem da se on i Alonso nebi međusobno trpili.

Gnjida
-
- Svjetski prvak
Možda ste na dobrom tragu. Ferrari, očito, nije spor na normalnim stazama, ali točno je da do izražaja dolazi samo kad nema nikog ispred. Vrlo je, dakle, moguće da nešto ne štima u aerodinamici.frentzen je napisao/la:Poštovanje gospodine Jergoviću, evo da se i ja uključim u raspravu na ovom forumu. Zanima me Vaše mišljenje o ovogodišnjem modelu ferrarijevog bolida, smatrate li Vi da je ferrari možda pogriješio u koncencepciji bolida za ovu sezonu, čini mi se da jednostavno bolid nije napravljen za borbu na stazi, za pretjecanje, kad zapne iza nekog bolida gubi više od sekunde i pol po krugu jer ne može preteći auto ispred sebe zbog gubitka downforcea. Mislite li da će uspjeti rješiti taj problem, jer jednostavno kad nisu u vodstvu gube previše vremena iza auta ispred sebe, a nisu ga u stanju preteći.
Naravno, u tri utrke koje su dobili to nije dolazilo do izražaja, jer su dobro startali s pole positiona. Ali, nemogućnost i mlitavost Räikkönena u prometu je jako indikativna.
Ova stvar je i inače problem ove godine u Formuli 1. Prema Hamiltonu, čak i 4 sekunde iza auta ispred aerodinamika postaje poremećena, i jako se teško dalje približiti ovom naprijed.
Kod Ferrarija je to još jače naglašeno. Možda je razlog u dužem međuosovinskom razmaku, možda u nečem drugom. Sigurno je da se radi o nečem što nije bilo moguće simulirati u aero tunelu prije sezone, kad je auto dizajniran. I to je sad povelik problem.
Ovo znači da će oba vozača Ferrarija gristi ko ludi (ili bi bar trebali) da dođu na pole position u narednim utrkama. U isto vrijeme oba aero tunela u Italiji radit će non-stop.
-
- Svjetski prvak
Re: Alonso u Ferrariju???
Moje mišljenje je da ne biste trebali vjerovati i odmah se paliti na pokvareni telefon, tj. na priču koju jedna novina prenosi od druge, čiji je novinar vjerojatno čuo nekog kako o toj ideji govori nekom petom u paddocku tko zna gdje.LuDi_AnalBoy je napisao/la:Alonso u Ferrariju??!!?
Zvuči zanimljivo,ali pitanje je koliko je to uistinu moguće!![]()
![]()
Alonso, Massa i Räikkönen svi imaju fiksne ugovore do kraja 2008. Jedini koji ga nema je Hamilton, ali on ima opciju za 2008. s McLarenom (u McLarenovu korist, što znači da McLaren može inicirati produljenje ugovora dalje od kraja 2007.)
Uzevši u obzit iznose za koje su potpisali Alonso i Räikkönen, i uzevši u obzir interese sponzora koji te iznose plaćaju, ekstremno je malo vjerojatno da će doći do nekih radikalnijih promjena prije kraja 2008.
I zatim čisto teoretski, zašto bi Alonso išao iz McLarena? Tko bi ga ikada više shvatio ozbiljno, ako bi već sada pobjegao od Hamiltona?
1989. Alain Prost je pobjegao od Senne iz McLarena. Nije to učinio tijekom ili nakon 1988., premda ga je ovaj - u ˝njegovom˝ McLarenu - pobijedio. Učinio je to krajem 1989., nakon što je (na način kakav je bio) pobijedio Sennu iduće godine i uzeo naslov prvaka.
Vrlo bi me iznenadilo da Alonso ode prije kraja 2008.
-
Poštovanje gospodine Jerkoviću , evo još jednom sve pohvale i hvala za sav trud koji ulažete ovdje a i televizijski da nam prbližite ovaj F1 cirkus
I imam jedno pitanjce
I šta očekujete ovaj vikend , nastavlja li se dominacija Mclarena ili Ferrari može biti skroz uz bok na tradicionalno njima odgovarajućoj stazi . Makar mislim da bi se i BMW mogao dobro snaći ovdje i biti al-pari Ferrariu, očekujem još jedan dobar vikend uvijek simpatičnog Heidfelda ..
Hvala Vam ....

Na tv-u se čini da SC se lagano vozika po stazi , makar uživo sam dobio totalno drugačiji dojam (što je i realno ) i čini mi se da on iako ne vozi maximum , da je vožnja svejedno dosta brza i da se mora koncetrirati na to dobrano ... Neki komentar ? I kolko ga dugo već vozi Bernd ?Safety Car je samo jedan, onaj srebrni FIA-in AMG Mercedes, i vozi ga njemački ex-DTM vozač Bernd Maylander.
I šta očekujete ovaj vikend , nastavlja li se dominacija Mclarena ili Ferrari može biti skroz uz bok na tradicionalno njima odgovarajućoj stazi . Makar mislim da bi se i BMW mogao dobro snaći ovdje i biti al-pari Ferrariu, očekujem još jedan dobar vikend uvijek simpatičnog Heidfelda ..
Hvala Vam ....
-
- blazenko

-
- Svjetski prvak
Bern Maylander vozi Safety Car već sedam godina. Čovjek zbilja zna svoj posao, i moram vam reći da on tjera taj auto prilično blizu njegovih krajnjih granica. Ali, u usporedbi s Formulom 1, to se čini kao lagana nedjeljna vožnja.Fox je napisao/la:Poštovanje gospodine Jerkoviću , evo još jednom sve pohvale i hvala za sav trud koji ulažete ovdje a i televizijski da nam prbližite ovaj F1 cirkusI imam jedno pitanjce
![]()
Na tv-u se čini da SC se lagano vozika po stazi , makar uživo sam dobio totalno drugačiji dojam (što je i realno ) i čini mi se da on iako ne vozi maximum , da je vožnja svejedno dosta brza i da se mora koncetrirati na to dobrano ... Neki komentar ? I kolko ga dugo već vozi Bernd ?Safety Car je samo jedan, onaj srebrni FIA-in AMG Mercedes, i vozi ga njemački ex-DTM vozač Bernd Maylander.
Hvala Vam ....
Jednom sam se vozio u Safety Caru (naravno, ne u nedjelju, nego, mislim u petak, kasnije nakon F1 treninga). Bernd je napravio nekih pet-šest krugova, relativno punom brzinom. To je bilo najbrže i najluđe što me je itko ikada u životu vozio...
Evo, gledam rezultate prvog treninga, koji ne mora puno značiti, ali i može. Ferrari se čini već presporim, više od sekunde od Alonsa, pola sekunde od Heidfelda. McLaren i BMW se čine vrlo jakim u Indyju. BMW osobito, njima jako odgovara ovakva low-downforce staza.
Räikkönen i Massa će trebati puno poraditi na autima ako žele uopće doći u situaciju da imaju izgleda za postolje. A ako u utrci pobijede McLareni, onda je za crvene prvenstvo praktički gotovo.
-
- Svjetski prvak
Štos je u tome da nijedna druga staza nema tako dugačak i brz zavoj. Skoro da i nije zavoj (jer se vozi flat-out), ali ipak su bočne sile na gumama enormno velike. Spojeno sa tom velikom brzinom, ako nešto (guma ili ovjes) pukne, sve završi vrlo, vrlo velikim sudarom.stipest je napisao/la:Poštovani g.Jergoviću
Mozete li mi objasniti u cemu je opasnost staze u Americi ,pogotovo na onom zavoju na ulazu na oval?
Hvala
Srećom Amerikanci su sada tu instalirali onaj nekakav specijalni absorbcioni materijal, pa se ne udara izravno u betonski zid. Ipak, taj zavoj i dalje ostaje enormno opasan.
-
- Svjetski prvak
Nisam siguran da su šanse za taj povratak velike. Po sadašnjem ugovoru, on će biti u Ferrariju do kraja 2008. Kakva će tada biti situacija s McLarenom i njegovim vozačima, teško je reći.branko12580 je napisao/la:Poštovani g.Jergoviću,šta mislite, jel postoji šansa da se Raikkonen vrati u McLaren?I može li McLaren zadržati dominaciju u Indianapolisu?Hvala
Mislim da će McLareni biti dominantni i u Indyju. Ovo je suprotno očekivanjima, i znači da su osjetno napredovali s razvojem auta u posljednjih mjesec dana, sigurno više nego u Ferrariju.
-
- Svjetski prvak
Vozači su i u današnjoj Formuli 1 i te kako presudan faktor. Trebate samo pogledati Renault. Već sam ovdje (i drugdje) pisao o tome kako smatram da je njihov najgluplji potez bio taj što su pustili Alonsa da ode. Prilično sam siguran da bi Alonso s tim autom (nakon što ga je uštimao s Bridgestone gumama) već bio vrlo blizu pobjeđivanju.blazenko je napisao/la:Poštovani! Hvala na Vašem komentaru na moje prijašnje pitanje, kako sam i mislio, kazali ste upravo ono što se i meni činilo! Još mi je više čudna situacija da Kimi nije u Maclarenu postigao veliki rezultat, a dolaskom Alonsa kao da je uskrsnuo, što čini mi se, pokazuje da je osobnost vozača itekako presudna na rezultate. A još mi je čudnije angažiranje Kimija kad se znalo da je sklon pijančevanju! Mislim da Ferrari ove godine nema šanse uzeti niti jedan naslov, osim ako ne zaredaju kvarovi u Mercedesu. Pozdrav!! Barem Vam nije dosadno kad morate odgovarati na glupa pitanja!!
Mislim da nema puno šansi da će Mercedesi najednom postati jako nepouzdani, sada kad je limit na 19,000 okretaja.
Što se ˝glupih˝ pitanja tiče, moram reći ovo: ja sam izuzetno ugodno iznenađen mnogim pitanjima, i mnogim analizama koje mi vi svi nudite. To uopće nisu glupe stvari, dapače. Puno pitanja i puno vaših razmišljanja pomoglo mi je da sam dođem do nekih boljih zaključaka, ili da pročačkam po nekim stvarima detaljnije nego što bih to sam učinio.
Jedan od razloga zbog kojih sam odlučio odgovoriti baš na svako pitanje je i u tome, što čovjek nikad ne bi smio misliti da sve zna. Ja sam u ovo vrijeme kako odgovaram na ova pitanja i sam jako puno naučio.
Zato, hvala vam i idemo dalje!
- Magic Alonso
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozačica
- Navijam za: Fernanda
zanima me kako vi gledate na alonsovu izjavu:
živim u uvjerenju da mclarenovi vozači dijele sve telemetrijske podatke, pa ako je tako, je li alonso mislio da više ne bi trebali sada kada mu je lewis najveći protivnik? ili nešto drugo znači ta izjava?
posebno me zanima ovo o djeljenju telemetrije.To be totally comfortable with the team there are things missing that I've talked to them about, and I think they are necessary to be comfortable, and things need to be done the way I think they need to be done. It's things such as strategy, testing, sharing telemetry.
živim u uvjerenju da mclarenovi vozači dijele sve telemetrijske podatke, pa ako je tako, je li alonso mislio da više ne bi trebali sada kada mu je lewis najveći protivnik? ili nešto drugo znači ta izjava?
"Together, we have made a dream come true." Fernando Alonso
-
- Svjetski prvak
Pretpostavljam da na kao u Kanadi. Četiri puta je bilo malo previše...sjubic je napisao/la:Evo tog mercedesa.Mladen Jergović je napisao/la:Bern Maylander vozi Safety Car već sedam godina. Čovjek zbilja zna svoj posao, i moram vam reći da on tjera taj auto prilično blizu njegovih krajnjih granica. Ali, u usporedbi s Formulom 1, to se čini kao lagana nedjeljna vožnja.Fox je napisao/la:Poštovanje gospodine Jerkoviću , evo još jednom sve pohvale i hvala za sav trud koji ulažete ovdje a i televizijski da nam prbližite ovaj F1 cirkusI imam jedno pitanjce
![]()
Na tv-u se čini da SC se lagano vozika po stazi , makar uživo sam dobio totalno drugačiji dojam (što je i realno ) i čini mi se da on iako ne vozi maximum , da je vožnja svejedno dosta brza i da se mora koncetrirati na to dobrano ... Neki komentar ? I kolko ga dugo već vozi Bernd ?
Hvala Vam ....
Jednom sam se vozio u Safety Caru (naravno, ne u nedjelju, nego, mislim u petak, kasnije nakon F1 treninga). Bernd je napravio nekih pet-šest krugova, relativno punom brzinom. To je bilo najbrže i najluđe što me je itko ikada u životu vozio...
Evo, gledam rezultate prvog treninga, koji ne mora puno značiti, ali i može. Ferrari se čini već presporim, više od sekunde od Alonsa, pola sekunde od Heidfelda. McLaren i BMW se čine vrlo jakim u Indyju. BMW osobito, njima jako odgovara ovakva low-downforce staza.
Räikkönen i Massa će trebati puno poraditi na autima ako žele uopće doći u situaciju da imaju izgleda za postolje. A ako u utrci pobijede McLareni, onda je za crvene prvenstvo praktički gotovo.
I jedno pitanje na jednom od foruma.
Will this be the No. 1 car again this weekend?