Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.
- p@rtibrejker
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Hrvatsku Kunu
Vidim da ovdje ima dosta "Jergovića" kao i dosta naklapanja. Ja bih pitao onog pravog:
Mladene, što mislite koliko ima istine u Coulthardovoj (The Jaws) izjavi o Alonsu i privikavanjem na nove gume, a ja bih dodao i nove bolide jer mi se čini da je ovo nešto potpuno drugo u odnosu na prošlu godinu? (ovdje prvenstveno mislim na ne samo još više smanjenu mogućnost pretjecanja, već i jako smanjenu mogućnost samog praćenja bolida na stazi - ovo mnogo vozača izjavljuje pa pretpostavljam da je istina)
Alonso dolazi iz tima za koji bi se moglo reći da je bio predvodnik "Michelin" timova. A naučili smo da je kontakt bolida s podlogom tj guma i njeno razumijevanje jako bitno za dobar rezultat. Pa sad, koliku ulogu može imati vrlo dugo testiranje i usavršavanje na jednom tipu guma, pa prelazak na potpuno drugog proizvođača? Da li neka vrsta navike može biti ogrničavajući faktor?
Također, pošto su gume toliko bitne, njihovo razumijevanje je ključno. Pretpostavljam da svaka ima neku svoju radnu krivulju koja se može naučiti napamet, ali primjena u praksi je nešto potpuno drugo. Naišao sam na informacije da je M.Schumacher bio jako dobar u razumijevanju guma i odlukama kad je guma dobra da stišće maksimalno, kada treba voziti konzervativnije i čekati priliku.... kao i da je prilično tog znanja tj razumijevanja guma prenio na Massu. Ipak je Ferrari bio Bridgestone No1 team.
Također, koliko bi tu moglo biti bitno Hamiltonovo uvjetno rečeno nepoznavanje Michelina? Da li je njegova konstantnost produkt boljeg razumijevanja i osjećaja za gumu? (osim naravno talenta i psihičke snage)
(ove komentare o Alonsovoj psihi ću zanemariti, nema svrhe komentirati psihičko stanje i pretpostavljati razmišljanja čovjeka koji se dokazao pod pritiscima)
Mladene, što mislite koliko ima istine u Coulthardovoj (The Jaws) izjavi o Alonsu i privikavanjem na nove gume, a ja bih dodao i nove bolide jer mi se čini da je ovo nešto potpuno drugo u odnosu na prošlu godinu? (ovdje prvenstveno mislim na ne samo još više smanjenu mogućnost pretjecanja, već i jako smanjenu mogućnost samog praćenja bolida na stazi - ovo mnogo vozača izjavljuje pa pretpostavljam da je istina)
Alonso dolazi iz tima za koji bi se moglo reći da je bio predvodnik "Michelin" timova. A naučili smo da je kontakt bolida s podlogom tj guma i njeno razumijevanje jako bitno za dobar rezultat. Pa sad, koliku ulogu može imati vrlo dugo testiranje i usavršavanje na jednom tipu guma, pa prelazak na potpuno drugog proizvođača? Da li neka vrsta navike može biti ogrničavajući faktor?
Također, pošto su gume toliko bitne, njihovo razumijevanje je ključno. Pretpostavljam da svaka ima neku svoju radnu krivulju koja se može naučiti napamet, ali primjena u praksi je nešto potpuno drugo. Naišao sam na informacije da je M.Schumacher bio jako dobar u razumijevanju guma i odlukama kad je guma dobra da stišće maksimalno, kada treba voziti konzervativnije i čekati priliku.... kao i da je prilično tog znanja tj razumijevanja guma prenio na Massu. Ipak je Ferrari bio Bridgestone No1 team.
Također, koliko bi tu moglo biti bitno Hamiltonovo uvjetno rečeno nepoznavanje Michelina? Da li je njegova konstantnost produkt boljeg razumijevanja i osjećaja za gumu? (osim naravno talenta i psihičke snage)
(ove komentare o Alonsovoj psihi ću zanemariti, nema svrhe komentirati psihičko stanje i pretpostavljati razmišljanja čovjeka koji se dokazao pod pritiscima)
- Oviedon Ihmisohjus -
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
...who are you to wave your finger?...
ignore lista: MP4don - 07.04.09. ivanpetka - 29.07.09. mmilo42 - 02.10.09. Butt-kisser 23.10.09. Felipe Massa 01.08.10.
-
- Navijam za: Nikoga
Poštovanje, imam za Vas dva pitanja i zanima me Vaše mišljenje
1. Očigledno je da su Ferrariji izgubili prednost koju su imali na početku sezone ispred mclarena, nakon gp španjalske su počeli debelo zaostajati za mclarenima. Neupitno je da će sad nakon povratka iz amerike, gdje su na obje trke doživljeli pravi debakl od mclarena testirati kao ludi i na stazi i u aerotunelima. Mislite li da u dva tjedna mogu nadoknatiti zadatak. Ponukan nekim Vašim prijašnjim odgovorima, zanima me vaše mišljenje da li će se sad kad je vrag odnio šalu,aktivno testiranjima priključiti i jedan nedavno umirovljeni vozač koji iako u mirovini, za nejasno je koju funkciju prima od ferrarija 7 milijona dolara po sezoni, jer ako itko može pomoći ferrariju da nadoknadi trenutni zadatak je taj gospodin.
2. Zanima me još Vaše mišljenje nakon današnje utrke da li su u ferrariju donjeli odluku da će felipe massa biti prvi vozač do kraja sezone i da će se s njim pokušati boriti za naslov jer je Raikkonenenov zaostatak prevelik, budući iako je od polovine trke bilo očito da je Raikkonen brži, čak je i zadnji dio utrke Raikkonen vozio na mekšim gumama ipak je massa ostao ispred i osvijio treće mjesto.
1. Očigledno je da su Ferrariji izgubili prednost koju su imali na početku sezone ispred mclarena, nakon gp španjalske su počeli debelo zaostajati za mclarenima. Neupitno je da će sad nakon povratka iz amerike, gdje su na obje trke doživljeli pravi debakl od mclarena testirati kao ludi i na stazi i u aerotunelima. Mislite li da u dva tjedna mogu nadoknatiti zadatak. Ponukan nekim Vašim prijašnjim odgovorima, zanima me vaše mišljenje da li će se sad kad je vrag odnio šalu,aktivno testiranjima priključiti i jedan nedavno umirovljeni vozač koji iako u mirovini, za nejasno je koju funkciju prima od ferrarija 7 milijona dolara po sezoni, jer ako itko može pomoći ferrariju da nadoknadi trenutni zadatak je taj gospodin.
2. Zanima me još Vaše mišljenje nakon današnje utrke da li su u ferrariju donjeli odluku da će felipe massa biti prvi vozač do kraja sezone i da će se s njim pokušati boriti za naslov jer je Raikkonenenov zaostatak prevelik, budući iako je od polovine trke bilo očito da je Raikkonen brži, čak je i zadnji dio utrke Raikkonen vozio na mekšim gumama ipak je massa ostao ispred i osvijio treće mjesto.
- Buba
- Rezervni vozač
- Navijam za: Mclaren i Mercedes
Gosp. Jergovicu mislite da bi sad mogli nastati problemi u Mclarenu?
Gledam juce izjavu Rona Denisa na RTL-u posle utrke,izgledao je kao da je pobjedio Ferari,a ni Norbert Haug nije bio presrecan.Alonso je prica za sebe,cini mi se da je mogao pojesti Hamiltona koliko je bio ljut!Mislite da je ono njegovo prelijetanje pored boxova bilo zbog hladjenja kako je izjavio,ja bih rekao da je to on nesto protestovao ne hladi se bolid za dvije sekunde koliko je se on izbacio iz slipstreama.Bojim se da bi sada Alonso mogao gristi na svakoj utrci,sto bi vise puta moglo dovesti do recimo "graninga" guma ili nekih drugih ostecenja i rezultat bi bio izgubljeno prvenstvo za njega.Druga stvar ako ste primjetili da su im sada strategije u 1 krug razlike,pretpostavljam da ne bi se nijedan bunili kako ovaj drugi dobija prednost sto je laksi,a cinjenica je kada su njih dvojica u pitanju da posle prvog zavoja tesko da ce biti pretjecanja,bolidi su indenticni,jedino ako jedan bolje sacuva gume.
Jos jedna stvar koja mi ostala u glavi posle presice da je Alonso ljut na Rona Denisa,kako sam mogao zakljuciti iz teksta,u smislu kao ne daju mu da sam odabere strategiju nego momcad odredjuje za obadva vozaca.
EDIT:Jos jedno pitanje,ako Mclaren zavlada i u Francuskoj,mislite li da je konstruktorski naslov manje-vise odlucen?
Gledam juce izjavu Rona Denisa na RTL-u posle utrke,izgledao je kao da je pobjedio Ferari,a ni Norbert Haug nije bio presrecan.Alonso je prica za sebe,cini mi se da je mogao pojesti Hamiltona koliko je bio ljut!Mislite da je ono njegovo prelijetanje pored boxova bilo zbog hladjenja kako je izjavio,ja bih rekao da je to on nesto protestovao ne hladi se bolid za dvije sekunde koliko je se on izbacio iz slipstreama.Bojim se da bi sada Alonso mogao gristi na svakoj utrci,sto bi vise puta moglo dovesti do recimo "graninga" guma ili nekih drugih ostecenja i rezultat bi bio izgubljeno prvenstvo za njega.Druga stvar ako ste primjetili da su im sada strategije u 1 krug razlike,pretpostavljam da ne bi se nijedan bunili kako ovaj drugi dobija prednost sto je laksi,a cinjenica je kada su njih dvojica u pitanju da posle prvog zavoja tesko da ce biti pretjecanja,bolidi su indenticni,jedino ako jedan bolje sacuva gume.
Jos jedna stvar koja mi ostala u glavi posle presice da je Alonso ljut na Rona Denisa,kako sam mogao zakljuciti iz teksta,u smislu kao ne daju mu da sam odabere strategiju nego momcad odredjuje za obadva vozaca.
EDIT:Jos jedno pitanje,ako Mclaren zavlada i u Francuskoj,mislite li da je konstruktorski naslov manje-vise odlucen?
Zadnja izmjena: Buba, dana/u 18 lip 2007, 14:26, ukupno mijenjano 1 put.
"Jebes pijanstvo ako te sutra nije sramota"
- Marko FF
-
- Test vozač
- Navijam za: Michaela Schumachera
Gospodine Jergoviću, da li se Vi slažete da je i jučer Kimi bio sporiji od Masse?
Istina je da je na startu opet zakazao i tu se nema šta dodati, Massa je to bolje napravio, zadržao poziciju dok je Kimi pao za dva mjesta(ako treba ispravite me nisam siguran).
Ali govorim isključivo o brzini u trci, konačno prelazak na stazi Heidfelda(dobro nije uspio Massu ali govorim ovdje o brzini u utrci).
Da li je moguće da se Kimi jako sporo ali ipak pomalo budi ili je ova trka samo izuzetak.
Potsjetio bih i da je u kvalama zaostao samo desetinku(malo je više od desetinke ali stvarno malo, ajde neka bude desetinka i pol da se neko ne uvrjedi) za Massom, ali u prvim ulascima u boks ušao je kasnije od Masse(neznam kolko kasnije nažalost ali me iznenadilo) i čak je poslije ulaska bio nešto brži, dobro inešto lakši ali ipak, da bi nakraju zbog guma i solidne vožnje mu se totalno priljepil za rep.
Znam da sam malo nejasan ali Vas ipak molim da mi bar na nešto od ovoga svega date odgovor.
Unaprjed se zahvaljujem!
P.S Neznam gdje se traže ulasci u bokseve u trci pa bi molio nekoga ili Gospodina Jergovića da me nadopuni. Zahvaljujem!
USA GP: Qualifying - Times
Hamilton
McLaren
B 1:12.331
Alonso
McLaren
B 1:12.500
Massa
Ferrari
B 1:12.703
Raikkonen
Ferrari
B 1:12.839
Istina je da je na startu opet zakazao i tu se nema šta dodati, Massa je to bolje napravio, zadržao poziciju dok je Kimi pao za dva mjesta(ako treba ispravite me nisam siguran).
Ali govorim isključivo o brzini u trci, konačno prelazak na stazi Heidfelda(dobro nije uspio Massu ali govorim ovdje o brzini u utrci).
Da li je moguće da se Kimi jako sporo ali ipak pomalo budi ili je ova trka samo izuzetak.
Potsjetio bih i da je u kvalama zaostao samo desetinku(malo je više od desetinke ali stvarno malo, ajde neka bude desetinka i pol da se neko ne uvrjedi) za Massom, ali u prvim ulascima u boks ušao je kasnije od Masse(neznam kolko kasnije nažalost ali me iznenadilo) i čak je poslije ulaska bio nešto brži, dobro inešto lakši ali ipak, da bi nakraju zbog guma i solidne vožnje mu se totalno priljepil za rep.
Znam da sam malo nejasan ali Vas ipak molim da mi bar na nešto od ovoga svega date odgovor.
Unaprjed se zahvaljujem!
P.S Neznam gdje se traže ulasci u bokseve u trci pa bi molio nekoga ili Gospodina Jergovića da me nadopuni. Zahvaljujem!
USA GP: Qualifying - Times
Hamilton
McLaren
B 1:12.331
Alonso
McLaren
B 1:12.500
Massa
Ferrari
B 1:12.703
Raikkonen
Ferrari
B 1:12.839
-
Što mislite,da li se ferrarijevi vozači mogu još umiješati u borbu za vozački naslov?Mislim da u konstruktorskom poretku teško mogu prestići McLaren.I još jedno pitanje: tko bi mogao po oduće godine,po vama,voziti Red Bull?Mislim da trenutni vozači,bez obzira na nepouzdanost bolida,ne mogu izvući puni potencijal iz Newey-ovog auta.
Puno hvala
Puno hvala
- Dexter
Apsolutno se slažem s blaženkom što se tiče homagea Michaelu Schumacheru. Jer ono što su na kraju prošle sezone (uz veliku pompu) prikazali Ivica Blažičko i Neven Novak, a trebalo je oslikati čitavu Nijemčevu karijeru bio je u najmanju ruku čisti i nepatvoreni diletantizam. Nekako je nakon svega u zraku ostao dojam da je to napravljeno (ovdje prvenstveno mislim na suhoparnost, te telegrafski stil i dojam da su prilog napravili samo zato jer su, eto, morali) s nekakvom malicioznom namjerom. Ovaj moj stav otvoreno sam iznio g. Blažičku na njegovom forumu, a on me optužio da, evo citirat ću ga: "protiv njega vodim križarske pohode". Uvjeravam vas da protiv njega ne vodim ništa, nego ga samo slušam zadnjih "stotinjak" godina.blazenko je napisao/la:Poštovani g. Mladen!
Molim Vas da mi odgovorite da li trenutno u Formuli 1 radi koji Hrvat, mislim na momčadi ili u poslu kojim ste se Vi bavili?
Isto tako predlažem Vam da u suradnji sa g. Blažičkom na HTV-u prikažete neke od velikih pobjeda Michaela Schumachera jer mi se čini da se nismo baš dostojno oprostili od takovog velikana ovog sporta, a to Vama ne bi bio neki problem! Hvala!!!
Dakle, evo ovim putem vas i ja molim da pokušate ishoditi da se ovaj put kako spada napravi jedna emisija o najuspješnijem i bez daljnjega najboljem vozaču u F1 svih vremena, jer on itekako zaslužuje puno više od pukoga diletantizma.
- Dexter
A jeli itko možda pomislio da su te oznake različitih boja samo zato da bi ih se lakše razlikovalo?47 je napisao/la:Mogu ja, mogu ja?!Keenado je napisao/la:1.) Danas sam prvi puta primijetila da Massin Ferrari ima onu crvenu oznaku za 1. vozača momčadi, a Raikkonen žutu. Ako se ne varam, oba su navodno bila jednaka na početku sezone i imala žute oznake. Kada se i zašto promijenilo na ovakvu situaciju? Zbog Massine prednosti u bodovima ili?
Crvena na Massinom i žuta kamera na Kimijevom bolidu su od početka sezone. Zažto? vjerovatno jer je Kimi novi u Ferrariju, a i Massa je bio na boljoj poziciji na kraju prošlog prvenstva
-
Napocetku pozdrav gospodinu Mladenu Jergoviću, dali mi mozete prokomentirat ove izjave.
Q: (Steve Cooper - Autosport) Fernando, you said that 90 percent of the race is won or lost at the first corner and by extension that means that the fuel loads and the times you say in Q3 are very important for that. Does the team have a system of allocating who will go for the fastest run in qualifying and should it be you? Or decided on a race-by-race basis?
FA: I think Ron Dennis is available now to do interviews. Ron will be available now. So I drive the car and Ron can probably answer these questions.
Q: (Carlos Miquel – Diario AS) Fernando, the last stop did you stop before the plan?
FA: I don't know. I don't think so. I didn't know what the second stop was because we were very open to decide when to stop. I think obviously the first stop is clear and is decided yesterday in qualifying when you put in the fuel for Q3. The second stop, I think the team decides however the race goes in the first 10 or 15 laps. So I think I stopped in the lap they wanted.
Jeli moguce da Mclaren daje prednost Hamilltonu zbog toga da pridonese senzacionalnosti, da udovolji britanskim medijima i da privuce vise publike formuli, ok priznam da on vozi dobro i pod pritiskom Alonsa iza njega, ali netreba zaboraviti da je Alonso ipak pobjedivao velikog Michaela.
Navodno sto sam negdje procitao da Alonso nije znao kad ce ici drugi put u boks, jesu li ga prije pozvali. Vrlo cjenim vasa misljenja i zanima me sto mislite oko sveg ovoga unaprjed hvala.
Q: (Steve Cooper - Autosport) Fernando, you said that 90 percent of the race is won or lost at the first corner and by extension that means that the fuel loads and the times you say in Q3 are very important for that. Does the team have a system of allocating who will go for the fastest run in qualifying and should it be you? Or decided on a race-by-race basis?
FA: I think Ron Dennis is available now to do interviews. Ron will be available now. So I drive the car and Ron can probably answer these questions.
Q: (Carlos Miquel – Diario AS) Fernando, the last stop did you stop before the plan?
FA: I don't know. I don't think so. I didn't know what the second stop was because we were very open to decide when to stop. I think obviously the first stop is clear and is decided yesterday in qualifying when you put in the fuel for Q3. The second stop, I think the team decides however the race goes in the first 10 or 15 laps. So I think I stopped in the lap they wanted.
Jeli moguce da Mclaren daje prednost Hamilltonu zbog toga da pridonese senzacionalnosti, da udovolji britanskim medijima i da privuce vise publike formuli, ok priznam da on vozi dobro i pod pritiskom Alonsa iza njega, ali netreba zaboraviti da je Alonso ipak pobjedivao velikog Michaela.
Navodno sto sam negdje procitao da Alonso nije znao kad ce ici drugi put u boks, jesu li ga prije pozvali. Vrlo cjenim vasa misljenja i zanima me sto mislite oko sveg ovoga unaprjed hvala.
Fernando Alonso I will love you whatever happens!
- Marko FF
A da ipak pročitaš prethodna pitanja prije nego li postaviš neko, bez uvrede ali ne trebamo duplirati pitanja, jedino što se nismo potrudili staviti tekst sa pressice kao tiSpot je napisao/la:Napocetku pozdrav gospodinu Mladenu Jergoviću, dali mi mozete prokomentirat ove izjave.
-
Samo malo - zar onda ne pada u vodu sve to sa razlikovanjem prvog i drugog vozača? Uostalom - kako smo ih razlikovali prije toga?Dexter je napisao/la:A jeli itko možda pomislio da su te oznake različitih boja samo zato da bi ih se lakše razlikovalo?47 je napisao/la:Mogu ja, mogu ja?!Keenado je napisao/la:1.) Danas sam prvi puta primijetila da Massin Ferrari ima onu crvenu oznaku za 1. vozača momčadi, a Raikkonen žutu. Ako se ne varam, oba su navodno bila jednaka na početku sezone i imala žute oznake. Kada se i zašto promijenilo na ovakvu situaciju? Zbog Massine prednosti u bodovima ili?
Crvena na Massinom i žuta kamera na Kimijevom bolidu su od početka sezone. Zažto? vjerovatno jer je Kimi novi u Ferrariju, a i Massa je bio na boljoj poziciji na kraju prošlog prvenstva
- Dexter
Pa zar, zaboga, misliš da su se takva označavanja pojavila tek ove godine? I tko kaže da su te različite boje na vrhu, nosu, prednjem spojleru, ili, uostalom, na bilo kojem drugom dijelu bolida tu da bi se na taj način isključivo razlikovao po rangu prvi od drugog vozača u momčadi. Ja bih, recimo, puno prije pristao uz teoriju (u stvari, prilično sam siguran) da su te različite boje tu isključivo i samo za to da bi se vozače moglo lakše i u što kraćem vremenu uopće razlikovati i ni zbog čega drugoga.Keenado je napisao/la:Samo malo - zar onda ne pada u vodu sve to sa razlikovanjem prvog i drugog vozača? Uostalom - kako smo ih razlikovali prije toga?Dexter je napisao/la:A jeli itko možda pomislio da su te oznake različitih boja samo zato da bi ih se lakše razlikovalo?47 je napisao/la: Mogu ja, mogu ja?!
- 47
- Moderator
- Navijam za: Crveno
- Kontakt:
Da, jesu da ih se razlikuje, ali od ove godine su uvedene dvije boje, i zna se da 2. vozač ima žutu boju kamere. jel to onda opet nema smisla, ako negdje prvi ima crvenu a negdje žutu, ovako se zna. Lewis, Hwiki, Kimi, Wurz itd.Dexter je napisao/la: Pa zar, zaboga, misliš da su se takva označavanja pojavila tek ove godine? I tko kaže da su te različite boje na vrhu, nosu, prednjem spojleru, ili, uostalom, na bilo kojem drugom dijelu bolida tu da bi se na taj način isključivo razlikovao po rangu prvi od drugog vozača u momčadi. Ja bih, recimo, puno prije pristao uz teoriju (u stvari, prilično sam siguran) da su te različite boje tu isključivo i samo za to da bi se vozače moglo lakše i u što kraćem vremenu uopće razlikovati i ni zbog čega drugoga.
- Dexter
Aha, to onda možda ipak jest uvedeno ove godine i možda baš s tom svrhom. Onda imaš pravo. Međutim, znam da tako prije nije bilo, a da su se "od prije sto godina" bolidi istih ekipa na određenom dijelu bojali u različite boje u svrhu čisto lakšeg razlikovanja jednog od drugog i ničega više.47 je napisao/la:Da, jesu da ih se razlikuje, ali od ove godine su uvedene dvije boje, i zna se da 2. vozač ima žutu boju kamere. jel to onda opet nema smisla, ako negdje prvi ima crvenu a negdje žutu, ovako se zna. Lewis, Hwiki, Kimi, Wurz itd.Dexter je napisao/la: Pa zar, zaboga, misliš da su se takva označavanja pojavila tek ove godine? I tko kaže da su te različite boje na vrhu, nosu, prednjem spojleru, ili, uostalom, na bilo kojem drugom dijelu bolida tu da bi se na taj način isključivo razlikovao po rangu prvi od drugog vozača u momčadi. Ja bih, recimo, puno prije pristao uz teoriju (u stvari, prilično sam siguran) da su te različite boje tu isključivo i samo za to da bi se vozače moglo lakše i u što kraćem vremenu uopće razlikovati i ni zbog čega drugoga.
-
- Svjetski prvak
Točno. Dakle, uvijek je u Q3 kvalifikacijama teži nego u Q2. Osim ako ne odluče u trci odraditi 5 krugova prije prvog stopa!*silberpfeil je napisao/la:koliko ja znam bolid prije kvalifikacija ide na vaganje pa se nakon njih u bolid doljeva potrošeno gorivoPita nije li moguce da bolid ne toci gorivo u prije Q3 vec prvo napravi par brzih krugova(skoro prazan dakako) i onda pred kraj Q3 ode u boks i natoci goriva za utrku).
- prljavi harry
- Početnik
Možda sam u krivu, ispričavam se ako jesam, ali nije li ovo prostor za gospodina Jergovića? Zašto "odgovarate" jedni drugima i bezveze trpate broj stranica, zar mislite da će odgovarati na 20 pitanja koje su zapravo jedno? Molio bih administratore da naprave malo reda ovdje. Za rasprave, a ovo to očito jesu, predviđen je neki drugi prostor. Bez uvrede.
Čovjek mora biti svjestan svojih ograničenja.
-
- Svjetski prvak
Prvo mala isprika svima. 18/06 nisam bio pri kompjuteru, pa se nakupilo strašno puno pitanja. Sva će biti odgovorena, nadam se danas.mkomlj38 je napisao/la:1.Da li može momčad raskinuti ugovor s vozačem dok je on još uvijek u tijeku?BMW je "otjerao" Villneuvea prije VN Mađarske,a i priča se da je Ralf na izlaznim vratima Toyote već nakon ove utrke.
2.Wurz nije loš vozač,ali stalno je daleko iza Rosberga,čak je i često na dnu poretka.Kako to komentirate?
3.Jedno pitanje nevezano za F1.Postoji li specijalizirani časopis za WRC i ako ima da li postoje ikakve šanse da bi se isti pojavio u HR?
Ajmo sad:
1. Ugovori su čvrsti onoliko koliko su dobro sastavljeni i koliko su dobri menadžeri vozača. Ali, u principu ako ekipa baš jako hoće, uvijek se može riješiti vozača, jasno ako mu još dobro i plati za rastanak.
2. Wurz je isti kao i Pedro de la Rosa. Vrlo, vrlo solidan tehnički vozač, super za testiranja, ali za utrke nije baš nešto. Evo u Indyju se vozio cijelu utrku iza Liuzzija koji je očito bio sporiji, i kojeg su drugi prilično lako riješili. Moj komentar je da Wurz neće zaživjeti u Williamsu (kao vozač utrka).
3. Bio je jedan časopis u Engleskoj, ali je brzo krepao. Sumnjam da bi licencno izdanje moglo izlaziti u Hrvatskoj, sve i da časopis postoji.
-
- Svjetski prvak
Zapravo ste odgovorili na pitanje.gattuso87 je napisao/la:Oprostite na smetnji ,gospodine Jergović.Vidim da imate mnogo posla oko pitanja ali ja bih si dozvolio tu slobodu da Vas zagnjavim s još jednim.
Po vašim odgovorima vidim da jako cijenite mladog Lewisa (Vi ste ga i proznali najvećim nakon Senne...) i zato bih Vas zamolio da ga komparirate s J.Buttanom u njegovoj prvoj sezoni.
Također su se uz njega vezali brojni hvalopjevni epiteti,spominjali su se buduća osvojena prvenstva...a na kraju skoro pa ništa.
Imao je jednu dobru sezonu u BAR-u i lani VN Mađarske.Sada ga je već polako zaboravio i vaš kolega Blažičko.
Da li je moguće da Hamilton završi kao Button?
/Istina da je Hamilton imao mnogo više sreće(možda i pameti) jer je sjeo u izvanredan bolid dok se Jenson natezao oko ugovora i momčadi dok su ga otočki mediji slavili./
Hvala.
U potpisu:Trullijev fan i skeptik oko Hamiltonove budućnosti.
Prva sezona Lewisa Hamilton je ovako dobra jer je odmah sjeo u (po)najbolji auto na stazi. Jenson Button je 2000. bio u Williamsu, koji je bio dobar, ali ne ovako superiorno dobar. To je ogromna razlika.
Dalje, Button je onda prešao u Benetton (jer je Williams za 2001. već imao Montoyu) i tu je odmah potonuo jer je auto bio loš.
Nakon toga mu je drugo trebalo da se sredi, i u tom čekanju i nestrpljivosti (njega i njegovih menadžera) napravio je nekoliko suludih pogrešaka s potpisivanjima ugovora.
Na kraju je potpisao petogodišnji ugovor s Hondom, što se pokazalo pravim harakirijem u svakom, osim financijskom, smislu.
Rezime: Button je vrlo bogat čovjek, ali ispucan kao F1 vozač. I sad, naravno, ovisi što je njemu samom važnije. Siguran sam da mu je prije, kad nije imao toliko novca, najvažnije bilo da zaradi što više. Sad, kad ima novca, sigurno mu je važnije da bude u super-ekipi i osvoji naslov prvaka itd.
Ali, bazično, radi se o vrlo, vrlo talentiranom vozaču (možda tek za nijansu slabijem od Hamiltona) kojeg je pohlepa njega samog i još više njegovih menadžera odvela daleko od toga da bude i blizu Hamiltonu.
Lewis je toliko dobar zato jer mu je menadžer otac, jer obojica imaju puno mozga, nisu pohlepni (premda nisu imali puno novca u životu) i imaju vrlo jasne ciljeve.
-
- Svjetski prvak
Na žalost (jer se radi o krasnom čovjeku) Wurz nema puno šansi da ostane u Williamsu, bez obzira piše li o tome f1-hr ili autosport. Jednostavno, on u utrkama nije dovoljno dobar. Mislim da je toga i on sam vrlo svjestan, i dovoljno iskren da ne izmišlja nikakve isprike.pospani gad je napisao/la:Razmatranja;Mladen Jergović je napisao/la:Možda, možda Alonso ima benzina za dva-tri kruga više. Možda je zato bio za nijansu sporiji u kvalifikacijama, nakon što je prije toga bio brži na svakom treningu.Vleki je napisao/la:Gospodine Jergoviću, da li postoji kakva osjetna razlika u strategiji između Alonsa i Hamiltona ili ćete nas možda razuvjeriti?
Unaprjed hvala!
Ali, neće mu biti lako, jer će Hamilton, ako zgrabi vodstvo, nastojati čim prije napraviti razmak.
Sutra bi to mogla biti najzanimljivija stvar u utrci.
A)Zar nije Fernando napravio malu, malu grešku i proklizao u zadnjem brzom krugu (unutrašnji dio staze)?
Sutra: Fernando će krenuti istim razmišljanjem kao u Kanadi, samo što mu prvi zavoj neće biti tako "blizu". Čovjek to mora tako učiniti jer on tako razmišlja (a i drugi bi da su na njegovoj P2 poziciji na startu) da utrka tu starta i da se sve odlučuje, jesi li naprijed ili iza poslije prvog zavoja.
Lewis će čisto sumnjam toliku pozornost pokloniti crvenima iza sebe kao što je morao paziti na Fernanda i Nicka u Kanadi. Tip je vrlo, vrlo mudar i mlad i ako se dogodi kako pretpostavljam, Mclareni će do prvoga zavoja se odvojiti od ostatka grupe, a tko će prvi proći kroz taj zavoj to ni Ron ne zna... Kanada je bila najava, a SAD-e će biti potvrda da do kraja sezone gledamo obračun srebrnih strijela. Fernandu ne odgovara Indy, a Lewis vozi kao da je tu bar 2x pobijedio. Stoga će Fernando gristi od prve milisekunde, zna da mu nema druge. I da pobijedi sutra trebaju mu još tri pobjede da se bodovno poravna sa Lewisom, u slučaju da mladac bude svaki put drugi na postolju. 8 bodova je ogromna zaliha, doduše svašta se može dogoditi već sutra u utrci, a kamoli u prvenstvu, ali hrabro ću lanuti; Schumacher i Hamilton = ideal fight.... mali je nenadjebiv i Fernando se bude namučio kao nikada do sada...
B) Kako stvari stoje Vaš prijatelj Allan i ekipa idu u pravom smjeru. Sada sam si dobio odgovor na pitanje zašto je LeMans toliko zanimljiva utrka. Zato što jednostavno obožavam sva, svaa utrkivanja, i sada kada se to ovako preko TV može dobro pratiti, to je uživancija koju ne mogu gledati svih 24 sata. Nažalost! Peugeot pada u utrci, no Jacques je pokazao da je majstor u sedmom satu vožnje. Ej, obožavam ga!
I jedno pitanje:
1. Di će završiti Wurz, kada se toliko kuha oko Piqueta, Kovalainena i Williamsa? To je opet pravo lice Flavia, starog, opakog, sebičnog trgovca, zar ne? Wurzu neće pomoći nikakova vrsta ugovora klauzula i slično? Mislim, ovaj razmišljam i F1-HR objavi ovu vijest iako autosport još ne, a sav žuti tisak da!
P.S. Fernando go for it!
Hoće li ga zamijeniti Kovalainen ili netko drugi, vidjet ćemo.
-
- Svjetski prvak
Mislim da vas mediji nisu nasamarili. Wurz i R Schumacher su prvi kandidati da završe ovu sezonu prije kraja.Vleki je napisao/la:Gospodine Jergoviću, ako mi mozete odgovoriti na pitanje u vezi Ralfa Schumachera.
Da li je njegova budučnost stvarno upitna ili su me mediji nasamarili?
Kakav je u glavi? Nemogu se oteti dojmu da je malo i izkompleksiran od strane znamo koga(ispravite me ako pretjerujem).
Kakav je vozač bio u Williamsu i što mu se desilo u Toyoti Dali su možda i gume jedan od razloga?
Kod Ralfa razlog nisu gume nego glava. Nisam siguran da baš ima kompleks starijeg brata, koliko ga ja znam. Jednostavno, čovjek je u Formuli 1 previše dugo i zna da vjerojatno nikad neće postati svjetski prvak. Dok je bio u Williams-BMW-u, ovo je još bilo moguće. Toyota (još) nije dovoljno dobra, a Ralf zna da neće u Ferrari, McLaren, Renault ili BMW. I onda, kad dobivate 25 milijuna dolara godišnje, teško se je natjerati na neko ludilo.
Ukratko, previše para, premalo motivacije.
-
- Svjetski prvak
Ovo se već odgovorilo: Kubica se sigurno vraća u Francuskoj. Mario Theissen je rekao da će biti tako čak i ako Vettel pobijedi u Indyju!Kenny je napisao/la:Neznam ja da li ste me dobro shvatili ja sam mislio dali on može doći u BMW ako bude dobar u SADu ili bi ostali voziti Heifeld i Kubica i da li mi možete pojasniti mali to sa Red Bullovim programomMladen Jergović je napisao/la:Mislim da ne ove sezone, jer Heidfeld i Kubica imaju čvrste ugovore. Ali, mogao bi si učiniti puno dobrog za iduću sezonu, ne samo za BMW, nego i za Red Bull (u čijem je programu, a sada posuđen BMW-u).Kenny je napisao/la:Da li vi mislite ako Vetel bude jako dobar u SADu da bi mogao zamjeniti Kubicu ili Heifelda.
Hvala na odgovoru.
Vettel je dio Red Bullovog programa za mlade vozače (zato mu je i kaciga scva u Red Bull bojama), i samo je za ovu sezonu posuđen BMW-u. Krajem sezone će se Red Bull i BMW morati dogovoriti oko toga čiji će vozač malac ostati.
Red Bullov program je dobra stvar, jer omogućuje desecima mladih vozača širom svijeta da grade posve solidne karijere (Vettel, Tonio Liuzzi i Scott Speed su primjeri) premda nemaju puno novca, i premda njihovi menadžeri nisu osobito uspješni u pronalaženju sponzora.
-
- Svjetski prvak
Koliko je meni poznato, Ecclestoneov ugovor s HTV-om izričito nalaže da se F1 utrka mora prenositi izravno i bez ikakvih prekida, osim onih za reklame.stipest je napisao/la:Poštovani g.Jergović
Ima li u ugovoru Bernia i svih tv kuća koje prenose trke kakva klauzula o obavezi prenosa cijele trke?Normalno pitanje je ponukano današnjim komplikacijama oko prenosa trke iz SAD-a radi košarke.Mi ovdje smo svi fanovi f1,pa nam baš i ne odgovara kombinirani prenos,ali me zanima da li će htv morati plačati kakve penale zbog toga?
Hvala