Mislim da se neće vratiti na 10-6-4-3-2-1, već da će se ostati na bodovima za prvu osmoricu, s tim da će pobjednik imati veću razliku u odnosu na drugoplasiranog.pinkdpanter je napisao/la:G. Jergoviću!?!
Ima li kakvih naznaka da će se vratiti stari sistem bodovanja (10, 6, 4, 3, 2, 1,) ili još bolje iz moto GP-a, pa da vozači imaju neki "motiv" za napad na prva mjesta.
Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
Ovog trenutka vam ne bih znao točno reći radi li u Formuli 1 koji Hrvat. Znam da je Antun Stipinovich (koji je, zapravo, Južnoafrikanac) trenutno još nema angažman. Drugih mislim da nema, ali možda nisam u pravu.blazenko je napisao/la:Poštovani g. Mladen!
Molim Vas da mi odgovorite da li trenutno u Formuli 1 radi koji Hrvat, mislim na momčadi ili u poslu kojim ste se Vi bavili?
Isto tako predlažem Vam da u suradnji sa g. Blažičkom na HTV-u prikažete neke od velikih pobjeda Michaela Schumachera jer mi se čini da se nismo baš dostojno oprostili od takovog velikana ovog sporta, a to Vama ne bi bio neki problem! Hvala!!!
U TV produkciji znam sigurno da nema niti jednog Hrvata.
Što se M Schuamchera tiče, popričat ću s Ivicom.
-
- Svjetski prvak
Ovo za Kimija je jako dobro pitanje. Kad ga čovjek gleda sada, mislim da uopće ne bi bilo čudno da ne nastavi karijeru nakon Ferrarija. Osobno još nisam čuo ništa konkretno, osim da će se možda povući kad osvoji naslov prvaka. Ali, to je bilo prije nego što se pokazalo da to i neće biti baš tako lako...branko12580 je napisao/la:Poštovani g.Jergović,imam jedno pitanje.Što mislite,hoće li kimi raikkonen ostati u ferrariju i nakon isteka aktualnog ugovora?Mislim da sam negdje pročitao da je kimi izjavio da mu je ugovor sa ferrarijem zadnji u karijeri.I još jedno:da li je moguća postava za bmw iduće godine Kubica - Vettel pošto Heidfeld nema ugovor za iduću godinu?
Malo sam dosadan,ali moram iskoristiti jer ne događa se svaki dan da "pričamo" sa ovakvim ekspertom za f1.
Postava Vettel-Kubica je vrlo moguća. Jasno, ukoliko BMW ne pristane na ambiciozne financijske zahtijeve Heidfelda i njegovih menadžera, i ako se BMW ne složi oko prelaska Vettela s Red Bullom. Sve ovisi o detaljima iz ugovora Vettela s Red Bullom. O tim detaljima ne zna puno ljudi.
-
- Svjetski prvak
Re: KIMI
Naravno da je Räikkönen brz. On je vjerojatno najbrži vozač u Formuli 1. Ali, danas je bilo više nego očito da ovakav Ferrari ne može voziti blizu auta ispred njega (ovom prilikom Ferrarija!). Aerodinamika Ferrarija izuzetno je osjetljiva na turbulencije auta ispred, više nego aerodinamike drugih auta.Marko FF je napisao/la:Čini mi se da je Kimi danas ipak pokazao da može biti brz kad mu se sve posloži, mislim da je danas bez obzira na rezultat imao jako dobru vožnju. Mislim da je prvenstvo odlučeno ali Ferrari če se vratiti u Europi, osjećam to!
Budući da McLareni sada imaju dovoljno brzine za pole position, u Ferrariju jednostavno moraju riješiti ovaj problem, ukoliko se žele vratiti na vrh.
-
- Svjetski prvak
1. Nisam sto posto siguran ovako na pamet, ali mislim da je uvijek bilo jedan crveno, jedan žuto. To je pravilo uvela FIA radi boljeg razaznavanja auta na televiziji. Usput: crveno-žuto ne znači da jedan vozač prvi a drugi drugi. To znači samo da će te boje ostati cijele sezone, kako bi postojala ta vizuelna razlika. Boje su se odredila prema redoslijedu kojim je svaka ekipa prijavila svoje vozače FIA-i još prije počeka sezone. Na toj službenoj startnoj listi jedan je vozač prije drugog (naravno!) ali, ponavljam, nije nužno da se radi o definicji prvog i drugog vozača.Keenado je napisao/la:E ovako ... malo nekih ... usputnih pitanja vezanih uz današnju utrku.
1.) Danas sam prvi puta primijetila da Massin Ferrari ima onu crvenu oznaku za 1. vozača momčadi, a Raikkonen žutu. Ako se ne varam, oba su navodno bila jednaka na početku sezone i imala žute oznake. Kada se i zašto promijenilo na ovakvu situaciju? Zbog Massine prednosti u bodovima ili?
2.) Ummm ... Učinilo mi se da je u boksu Hamiltonovom ocu društvo pravio pjevač Pharrell Williams. Znate li kojim slučajem kakve on veze ima sa obitelji Hamilton uopće?
Eto, to su moja pitanja za ovaj put. Malo blesavo ovo drugo i posve nepotrebno, ali eto - zanima me. =)
2. Osobito u Americi u boksovima se uvijek pojavljuje podosta sportskih, glumačkih i pjevačkih zvijezda. Obično to nema puno veze s nekim njihovim starim prijateljstvima, već jednostavno o njihovoj želji da se upoznaju s pojedinim vozačima. U nekim situacijama, također, zajednički sponzori ˝spajaju˝ zvijezde i vozače, radi što većeg publiciteta.
Da vam budem iskren, ne znam postoji li kakva veza između Williamsa i Hamiltona.
-
- Svjetski prvak
Mislim da su stvari malo podijeljenje. Bossovi ekipe, zbog izrazito jasnih komercijalnih razloga (vidi neke od prethodnih odgovora) vjerojatno su skloniji dvostrukom svjetskom prvaku. Svi drugi u ekipi (naravno, ako su Britanci) vjerojatno su posve sluđeni s Hamiltonom.*silberpfeil je napisao/la:šta mislite jeli koji od vozača mclarena bolje pozicioniran u momčadi ili su jednaki prema obojici??
Za sada, Dennis će vjerojatno pustiti da stvari idu ovako kako idu, jer je kraj prvenstva još daleko. Za dvije-tri urtke vidjet ćemo kakva je točno situacija.
-
- Svjetski prvak
Eto, i ovo je OK odgovor, s tim da će Alonso teško progutati takvu pilulu.pospani gad je napisao/la:Mogu ja, mogu ja???*silberpfeil je napisao/la:šta mislite jeli koji od vozača mclarena bolje pozicioniran u momčadi ili su jednaki prema obojici??
Paa, ja bi napisao da sve veći vlasnik Mclarena nisu ni Mercedes, niti neki arap, ultrabogati naravno, Ron je šef i manjinski vlasnik, a svi plešu kako Lewis odveze utrku....od Fernanda pa nadalje... uskoro će voziti sve bolje pa će biti dosadniji od MSchumachera,... ono znat će se unaprijed 10 utrka tko će ih dobiti (Lewis)... e a onda će vratiti MSchumachera i onda će biti šora...samo nas Fernando može spasiti da nam ne bude dosadno do kraja godine..
...jer ako bude po Ronovom da se od pola sezona poštiva bolje pozicionirani vozač onda će Fernando čuvati leđa Hamiltonu do kraja sezone...aaaaaaaaaaaaaaaaaa
- -Briatore-
- Svjetski prvak
- Ja sam: Vozač
Mladene, što kažete na ovo i da li se slažete sa Prostom?
American GP - Prost: McLaren playing lethal game
Eurosport - Mon, 18 Jun 18:16:00 2007
American GP - Giving Lewis Hamilton and Fernando Alonso equal-number one status at McLaren is a huge mistake, according to four-time world champion Alain Prost.
McLaren boss Ron Dennis has always insisted that his drivers are free to race each other, but Prost, a four-time world champion between 1985 and 1993, believes taking this approach will simply cause a ruckus stance is simply playing with fire.
"I think it's a mistake to have two cars of the same status in the same team," the 52-year-old Frenchman told Spanish newspaper El Pais.
"In the end it will work against them because it will create too many tensions."
Alonso's tension was already obvious after Hamilton's Canadian Grand Prix win as he produced a ragged performance, and then declared he was "uncomfortable" with the balance in the team.
And following Hamilton's victory in the United States race after a straight fight with the Spaniard, his mood is unlikely to have improved.
Prost knows a thing or two about inter-team rivalry at McLaren, having been paired with Ayrton Senna for two years.
Senna won the 1988 title in a good-natured battle, but tensions exploded a year later when the Brazilian broke an agreement with Prost and won at Imola.
The season culminated in a collision at Suzuka in Japan that resulted in Prost retiring from the race and Senna winning before being disqualified for his part, handing the Frenchman a third title.
Such was Senna's disgust that when they arrived at the same race 12 months later, he vowed revenge on Prost, who had moved to Ferrari by that point.
Prost, who needed to win to keep his hopes alive, got the edge off the startline but Senna simply drove him off the road at the first corner, putting both out of the race and handing the Brazilian the title."
The Frenchman believes McLaren's hi-tech simulator which has been so lauded by the team is helping Hamilton, but not by enough
"Hamilton has used the simulator much more than Alonso and he drives more smoothly than the Spaniard," he added. "As a result I think it is easier for McLaren to adjust their cars to Hamilton's characteristics.
"But that doesn't disguise the fact that Alonso is a super driver, a great, great driver."
American GP - Giving Lewis Hamilton and Fernando Alonso equal-number one status at McLaren is a huge mistake, according to four-time world champion Alain Prost.
McLaren boss Ron Dennis has always insisted that his drivers are free to race each other, but Prost, a four-time world champion between 1985 and 1993, believes taking this approach will simply cause a ruckus stance is simply playing with fire.
"I think it's a mistake to have two cars of the same status in the same team," the 52-year-old Frenchman told Spanish newspaper El Pais.
"In the end it will work against them because it will create too many tensions."
Alonso's tension was already obvious after Hamilton's Canadian Grand Prix win as he produced a ragged performance, and then declared he was "uncomfortable" with the balance in the team.
And following Hamilton's victory in the United States race after a straight fight with the Spaniard, his mood is unlikely to have improved.
Prost knows a thing or two about inter-team rivalry at McLaren, having been paired with Ayrton Senna for two years.
Senna won the 1988 title in a good-natured battle, but tensions exploded a year later when the Brazilian broke an agreement with Prost and won at Imola.
The season culminated in a collision at Suzuka in Japan that resulted in Prost retiring from the race and Senna winning before being disqualified for his part, handing the Frenchman a third title.
Such was Senna's disgust that when they arrived at the same race 12 months later, he vowed revenge on Prost, who had moved to Ferrari by that point.
Prost, who needed to win to keep his hopes alive, got the edge off the startline but Senna simply drove him off the road at the first corner, putting both out of the race and handing the Brazilian the title."
The Frenchman believes McLaren's hi-tech simulator which has been so lauded by the team is helping Hamilton, but not by enough
"Hamilton has used the simulator much more than Alonso and he drives more smoothly than the Spaniard," he added. "As a result I think it is easier for McLaren to adjust their cars to Hamilton's characteristics.
"But that doesn't disguise the fact that Alonso is a super driver, a great, great driver."
#BigBalls
-
- Svjetski prvak
Već sam rekao: DC (The Jaws) je vrlo bistar i elokventan lik. Njegova opaska o štiklama, koliko god bila blesava i smiješna, zapravo jako stoji. Ako on tako veli, onda tako i jest. Dakle, i Alonso i Räikkönen (i, by the way, Kubica) sigurno imaju jako puno problema s gumama. O ovome trubim već dugo.p@rtibrejker je napisao/la:Vidim da ovdje ima dosta "Jergovića" kao i dosta naklapanja. Ja bih pitao onog pravog:
Mladene, što mislite koliko ima istine u Coulthardovoj (The Jaws) izjavi o Alonsu i privikavanjem na nove gume, a ja bih dodao i nove bolide jer mi se čini da je ovo nešto potpuno drugo u odnosu na prošlu godinu? (ovdje prvenstveno mislim na ne samo još više smanjenu mogućnost pretjecanja, već i jako smanjenu mogućnost samog praćenja bolida na stazi - ovo mnogo vozača izjavljuje pa pretpostavljam da je istina)
Alonso dolazi iz tima za koji bi se moglo reći da je bio predvodnik "Michelin" timova. A naučili smo da je kontakt bolida s podlogom tj guma i njeno razumijevanje jako bitno za dobar rezultat. Pa sad, koliku ulogu može imati vrlo dugo testiranje i usavršavanje na jednom tipu guma, pa prelazak na potpuno drugog proizvođača? Da li neka vrsta navike može biti ogrničavajući faktor?
Također, pošto su gume toliko bitne, njihovo razumijevanje je ključno. Pretpostavljam da svaka ima neku svoju radnu krivulju koja se može naučiti napamet, ali primjena u praksi je nešto potpuno drugo. Naišao sam na informacije da je M.Schumacher bio jako dobar u razumijevanju guma i odlukama kad je guma dobra da stišće maksimalno, kada treba voziti konzervativnije i čekati priliku.... kao i da je prilično tog znanja tj razumijevanja guma prenio na Massu. Ipak je Ferrari bio Bridgestone No1 team.
Također, koliko bi tu moglo biti bitno Hamiltonovo uvjetno rečeno nepoznavanje Michelina? Da li je njegova konstantnost produkt boljeg razumijevanja i osjećaja za gumu? (osim naravno talenta i psihičke snage)
(ove komentare o Alonsovoj psihi ću zanemariti, nema svrhe komentirati psihičko stanje i pretpostavljati razmišljanja čovjeka koji se dokazao pod pritiscima)
I još: ove sezone je vrlo, vrlo teško prestići (podjednaki) auto. Naročito velik problem s tim imaju Ferrariji. Kimi je u Indyju bio očito brži od Masse, ali ovaj ga je lakoćom držao iza sebe. Budite uvjereni da se u normalnim okolnostima to nikako ne bi moglo dogoditi.
Dakle, bilo bi vrlo interesantno vidjeti M Schumachera u ovakvom Ferrariju, a osobito bi ga bilo interesantno vidjeti u, recimo, McLarenu na Michelinkama! Mislim da niti on ne bi prošao puno bolje nego Alonso (o Kimiju da ne govorim...).
Ova opaska o Lewisu koji ima nula iskustva s Michelinkama ja, zapravo, jako, jako dobra. Mislim da vrlo drži vodu.
I da, točno je. Gume su enormno važne. Razumijevanje njihovog ponašanja jedna je od tajni uspješnosti u Formuli 1. neki su vozači u tome dobri, drugima treba malo više vremena.
-
- Svjetski prvak
1. Da sam ja Jean Todt ili Luca di Montezemolo, platio bih Michaelu još toliko i natjerao ga da pomogne srediti auto, osobito aerodinamiku. Sada je posve očito da su McLaren, i možda Renault i BMW, tijekom dosadašnjeg dijela sezone uspjeli riješiti dio problema vezanih za specifičnu super-razvijenu aerodinamiku koja je morala kompenzirati hendikepe limitiranih motora i jedinstvenih guma. Ferrariju to nije uspjelo.frentzen je napisao/la:Poštovanje, imam za Vas dva pitanja i zanima me Vaše mišljenje
1. Očigledno je da su Ferrariji izgubili prednost koju su imali na početku sezone ispred mclarena, nakon gp španjalske su počeli debelo zaostajati za mclarenima. Neupitno je da će sad nakon povratka iz amerike, gdje su na obje trke doživljeli pravi debakl od mclarena testirati kao ludi i na stazi i u aerotunelima. Mislite li da u dva tjedna mogu nadoknatiti zadatak. Ponukan nekim Vašim prijašnjim odgovorima, zanima me vaše mišljenje da li će se sad kad je vrag odnio šalu,aktivno testiranjima priključiti i jedan nedavno umirovljeni vozač koji iako u mirovini, za nejasno je koju funkciju prima od ferrarija 7 milijona dolara po sezoni, jer ako itko može pomoći ferrariju da nadoknadi trenutni zadatak je taj gospodin.
2. Zanima me još Vaše mišljenje nakon današnje utrke da li su u ferrariju donjeli odluku da će felipe massa biti prvi vozač do kraja sezone i da će se s njim pokušati boriti za naslov jer je Raikkonenenov zaostatak prevelik, budući iako je od polovine trke bilo očito da je Raikkonen brži, čak je i zadnji dio utrke Raikkonen vozio na mekšim gumama ipak je massa ostao ispred i osvijio treće mjesto.
2. Sumnjamda su u Ferrariju eksplicitno donijeli takvu odluku. Mislim da, kao i Mclaren, za sada puštaju stvari da idu kako idu. Ipak se radilo samo o jednom bodu, i bilo bi glupo posve demotivirati Massu nekakvom naredbom, zbog samo tog jednog boda.
-
- Svjetski prvak
Svaka sekunda bilo koje snimke Formule 1 od početka 1981. je pravno u vlasništvu FOM-a. Pravnici FOM-a jednostavno rade svoj posao, ukoliko YouTube (ili bilo tko drugi) nije platio copyright prava, koja su paprena.red_devil je napisao/la:Gospodine Jergoviću koji je točan razlog zbog kojeg FOM skida sve filmiće sa Interneta na kojima su bolidi F1Znam da se spominjalo to da su u njihovom vlasništvu
-
- Svjetski prvak
Nagradno pitanje: zbog čega je predstavljanje novog McLaren za ovu godinu bilo u španjolskoj Valenciji, i zbog čega je Vodafone na to potrošio 10 milijuna dolara? Naravno, da Dennis i Haug nisu sretni. I Vodafone i Mercedes žele veliko španjolsko (i hispanoameričko) tržište, i za to plaćaju sotitne milijuna dolara (da bi ubrali milijarde).Buba je napisao/la:Gosp. Jergovicu mislite da bi sad mogli nastati problemi u Mclarenu?
Gledam juce izjavu Rona Denisa na RTL-u posle utrke,izgledao je kao da je pobjedio Ferari,a ni Norbert Haug nije bio presrecan.Alonso je prica za sebe,cini mi se da je mogao pojesti Hamiltona koliko je bio ljut!Mislite da je ono njegovo prelijetanje pored boxova bilo zbog hladjenja kako je izjavio,ja bih rekao da je to on nesto protestovao ne hladi se bolid za dvije sekunde koliko je se on izbacio iz slipstreama.Bojim se da bi sada Alonso mogao gristi na svakoj utrci,sto bi vise puta moglo dovesti do recimo "graninga" guma ili nekih drugih ostecenja i rezultat bi bio izgubljeno prvenstvo za njega.Druga stvar ako ste primjetili da su im sada strategije u 1 krug razlike,pretpostavljam da ne bi se nijedan bunili kako ovaj drugi dobija prednost sto je laksi,a cinjenica je kada su njih dvojica u pitanju da posle prvog zavoja tesko da ce biti pretjecanja,bolidi su indenticni,jedino ako jedan bolje sacuva gume.
Jos jedna stvar koja mi ostala u glavi posle presice da je Alonso ljut na Rona Denisa,kako sam mogao zakljuciti iz teksta,u smislu kao ne daju mu da sam odabere strategiju nego momcad odredjuje za obadva vozaca.
EDIT:Jos jedno pitanje,ako Mclaren zavlada i u Francuskoj,mislite li da je konstruktorski naslov manje-vise odlucen?
Dakle, pojava nekakvog Leisa Hamiltona u ovako briljantnom izdanju tu malo brka račune, doslovno.
Priče Alonsa o tome kako je hladio motor možete okačiti prvom mačku o rep. Čovjek je bio bijesan do ludila i pokušao je i Lewisu i, još više, svojima u boksu dati do znaja da je brži i da želi naprijed. Ovi su se, za sada, pravili blesavi i (bar se tako čini, jer to ne možemo čuti) nisu javili Lewisu da se makne. Alonso ga, jednostavno, nije mogao prestići jer su dva Mclarena previše jednaka. Baš kao što ni Räikkönen nije mogao prestići Massu.
Bazično, ovo znači da Formula 1 danas ima problem, jer je očito da vozači u podjednakim autima ne mogu ništa protiv onog ispred. To znači da će još puno bitnije sada biti kvalifikacije (od strategije utrke). Možete se kladiti da će u Francuskoj i Fernando i Kimi gristi ko ludi da budu na startu ispred Lewisa i Felipea.
- -Briatore-
- Svjetski prvak
Još jedno pitanje:
Koji je u biti glavni smisao (zanemarimo ispraznu priču o smanjenju troškova) promjene V10-ki na V8-ice, što mi se čini kao 2 koraka unatrag, pogotovo sa ovim limitiranjem obrtaja?
Smješno je da našto što je vrh autosporta (a F1 to zasigurno je) trpi takve poteze.
Zašto nisu ostale V10-ke, Mladene? Zar onda ne bismo gledali više pretjecanja?
Jel zbog bojazni da ne odu predaleko? Da se bolidi ne bi više mogli kontrolirati?
Ako tako nastave završiti ćemo na 1.6i rednim 4-cilindrašima.
Koji je u biti glavni smisao (zanemarimo ispraznu priču o smanjenju troškova) promjene V10-ki na V8-ice, što mi se čini kao 2 koraka unatrag, pogotovo sa ovim limitiranjem obrtaja?
Smješno je da našto što je vrh autosporta (a F1 to zasigurno je) trpi takve poteze.
Jel zbog bojazni da ne odu predaleko? Da se bolidi ne bi više mogli kontrolirati?
#BigBalls
- Lord of the Ring
- Rezervni vozač
- Navijam za: sebe_i_MS
Ovako Mladene...sad vec kad se sezona itekako zhuktala i cirkusu gotovo doslovno svjdocimo nedjeljama, moje je pitanje vezano uz Alonsa, nakon ovih svih oda Hamiltonu (kojem svaka cast BTW ali...)-vec duze vremena razmisljam je li Alonso ima osjecaj kako je pogrijesio momcad (ili po naski da se zaj...)-jer ja to gledam iz kuta Schumija koji je bio po tom pitanju pragmatican i ortodoksan-tj birao si je momcadskog kolegu (naravno onog koji ga nece ugrozavati) i to je bio recepzt kojim se dolazi do naslova...sad je li se Alonso nasao u neobranom grozdju jer kad je on otisao u Mclaren drugi vozac je trebao/morao biti rookie (mislim da de la Rosa nje bio u igri-ispravite me ak grijesim-ergo ili Lewis ili Paffet)-je li Alonso ocekivao s obzirom na to, da ce on biti prvi vozac, i da nece imati problema kojih sad ocigledno ima jer se pokazalo da je Lewis bomba (uz to ludi britanski mediji, velik pritisak, atmosfera u momcadi...) eto molio bih da mi malo to prokomentirate...i jos podpitanje:neznam kakvi su ugovori Alonsa s Mclarenom, ali postoji li sansa za vidjeti Alonsa u Ferrariju, naravno in the future?
Hvala!
Hvala!

-
- Svjetski prvak
Tko zna? Možda su obje ekipe pokušavali promijeniti taktike iz razloga koji nama nisu posve očiti? Znate kako to bude: kad utrka ne završi onako kako ste htjeli, sve moguće stvari su vam krive, od taktike ekipe, do guma, hlađenja, aerodinamike. Najčešće je kombinacija svega.Marko FF je napisao/la:Zanima me slična stvar kao i Bubu, Vaš komentar na Alonsove izjave na presici, između redova se da shvatiti da nije zadovoljan odlascima u boksove i da on tu ništa ne može i nije li i Kimi išao u boks prije Masse a prema svemu sudeći nije morao?...Nisu li to ipak male igrice momčadi
Ali, bez da znamo točno sadržaj razgovora između inženjera (i bossova) i njihovih vozača, vrlo je teško točno znati o čemu je riječ.
-
- Svjetski prvak
Hm da, malo jeste nejasni, ali dobro.Vleki je napisao/la:Gospodine Jergoviću, da li se Vi slažete da je i jučer Kimi bio sporiji od Masse?
Istina je da je na startu opet zakazao i tu se nema šta dodati, Massa je to bolje napravio, zadržao poziciju dok je Kimi pao za dva mjesta(ako treba ispravite me nisam siguran).
Ali govorim isključivo o brzini u trci, konačno prelazak na stazi Heidfelda(dobro nije uspio Massu ali govorim ovdje o brzini u utrci).
Da li je moguće da se Kimi jako sporo ali ipak pomalo budi ili je ova trka samo izuzetak.
Potsjetio bih i da je u kvalama zaostao samo desetinku(malo je više od desetinke ali stvarno malo, ajde neka bude desetinka i pol da se neko ne uvrjedi) za Massom, ali u prvim ulascima u boks ušao je kasnije od Masse(neznam kolko kasnije nažalost ali me iznenadilo) i čak je poslije ulaska bio nešto brži, dobro inešto lakši ali ipak, da bi nakraju zbog guma i solidne vožnje mu se totalno priljepil za rep.
Znam da sam malo nejasan ali Vas ipak molim da mi bar na nešto od ovoga svega date odgovor.
Unaprjed se zahvaljujem!
P.S Neznam gdje se traže ulasci u bokseve u trci pa bi molio nekoga ili Gospodina Jergovića da me nadopuni. Zahvaljujem!
USA GP: Qualifying - Times
Hamilton
McLaren
B 1:12.331
Alonso
McLaren
B 1:12.500
Massa
Ferrari
B 1:12.703
Raikkonen
Ferrari
B 1:12.839
Po meni, Räikkönen je u drugom dijelu utrke bio dosta brži od Masse, ali ga jednostavno nije mogao prestići zbog Ferrarijeve aerodinamike (vidi prethodne odgovore).
Znači li to da se Kimi budi, nemam pojma. Ja ne mislim da je on baš spavao do sada, ali sam siguran da ima vrlo velikih problema s prilagođavanjem autu i gumama, problema koji, slažem se, zbog nekog razloga traju previše dugo.
I da, posve se slažem da je Kimi (opet) slabo startao. Ako on i njegovi softveraši ne počnu raditi na tim startovima, onda ne znam na čemu će raditi. Plus, netko ga u tom Ferrariju treba natjerati da bude bar skroz nabrijan. Ovak izgleda (ponavljam, izgleda) kao da i nije baš.
Sve žive statistike krugova imate na autosport.com, ali mislim da se morate pretplatiti. Onda možete u F1 At a Glance, i tamo pronađete određenu utrku i sve žive podatke.
-
- Svjetski prvak
Čovjek je bio ljut što ne može prestići Hamiltona (jer su auti previše isti) na stazi, pa je svima na taj htio dati do znanja da je brži i rteba biti naprijed. Priče o boljem hlađenju zaboravite.stipest je napisao/la:Poštovani g.Jergović
Molim Vas vaš komentar prolaska Alonsa pored boksa i izlaska iz trkaće linije?
Hvala
-
- Svjetski prvak
Šanse za Räikkönena i Massu su, uz ovakav McLaren, minimalne. Što se konstruktorskog naslova tiče, tu je situacija i gora, jer tu u svakoj utrci McLareni može ostvariti (i ostvaruje) još i veću bodovnu prednost.branko12580 je napisao/la:Što mislite,da li se ferrarijevi vozači mogu još umiješati u borbu za vozački naslov?Mislim da u konstruktorskom poretku teško mogu prestići McLaren.I još jedno pitanje: tko bi mogao po oduće godine,po vama,voziti Red Bull?Mislim da trenutni vozači,bez obzira na nepouzdanost bolida,ne mogu izvući puni potencijal iz Newey-ovog auta.
Puno hvala
Posve se slažem da Red Bullu treba jedan pravi vozač, ali za sada je sve nekako tiho. Mislim da niti jedan od najboljih vozača, osim Heidfelda, nije u ovom trenutku ugovorno slobodan za iduću sezonu.
-
- Svjetski prvak
Već sam na ovo odgovorio: točno je to razlog.Dexter je napisao/la:A jeli itko možda pomislio da su te oznake različitih boja samo zato da bi ih se lakše razlikovalo?47 je napisao/la:Mogu ja, mogu ja?!Keenado je napisao/la:1.) Danas sam prvi puta primijetila da Massin Ferrari ima onu crvenu oznaku za 1. vozača momčadi, a Raikkonen žutu. Ako se ne varam, oba su navodno bila jednaka na početku sezone i imala žute oznake. Kada se i zašto promijenilo na ovakvu situaciju? Zbog Massine prednosti u bodovima ili?
Crvena na Massinom i žuta kamera na Kimijevom bolidu su od početka sezone. Zažto? vjerovatno jer je Kimi novi u Ferrariju, a i Massa je bio na boljoj poziciji na kraju prošlog prvenstva
-
- Svjetski prvak
Dakle, da, ovo sam već odgovorio.Marko FF je napisao/la:A da ipak pročitaš prethodna pitanja prije nego li postaviš neko, bez uvrede ali ne trebamo duplirati pitanja, jedino što se nismo potrudili staviti tekst sa pressice kao tiSpot je napisao/la:Napocetku pozdrav gospodinu Mladenu Jergoviću, dali mi mozete prokomentirat ove izjave.
Q: (Steve Cooper - Autosport) Fernando, you said that 90 percent of the race is won or lost at the first corner and by extension that means that the fuel loads and the times you say in Q3 are very important for that. Does the team have a system of allocating who will go for the fastest run in qualifying and should it be you? Or decided on a race-by-race basis?
FA: I think Ron Dennis is available now to do interviews. Ron will be available now. So I drive the car and Ron can probably answer these questions.
Q: (Carlos Miquel – Diario AS) Fernando, the last stop did you stop before the plan?
FA: I don't know. I don't think so. I didn't know what the second stop was because we were very open to decide when to stop. I think obviously the first stop is clear and is decided yesterday in qualifying when you put in the fuel for Q3. The second stop, I think the team decides however the race goes in the first 10 or 15 laps. So I think I stopped in the lap they wanted.
Jeli moguce da Mclaren daje prednost Hamilltonu zbog toga da pridonese senzacionalnosti, da udovolji britanskim medijima i da privuce vise publike formuli, ok priznam da on vozi dobro i pod pritiskom Alonsa iza njega, ali netreba zaboraviti da je Alonso ipak pobjedivao velikog Michaela.
Navodno sto sam negdje procitao da Alonso nije znao kad ce ici drugi put u boks, jesu li ga prije pozvali. Vrlo cjenim vasa misljenja i zanima me sto mislite oko sveg ovoga unaprjed hvala.
Mislim da su stvari u McLarenu alo podijeljene i da će ovakva situacija ostati još utrku-dvije. Jedino ukoliko Vodafone i Mercedes stvarno jako stisnu Dennisa i društvo, može se dogoditi situacija u kojoj će Alonso imati lakši posao, kao u Monaku.
Da se razumijemo: da je Alonso u Indyju bio naprijed lako bi pobijedio, i suguran sam da bismo, kao i nakon Monaka, mogli argumentirano tvrditi da je on jednostavno u toj utrci bio brži vozač i da je zasluženo pobijedio.
Stvar je u tome da su Fernandi i Lewis, jako izjednačeni. S autima kakvi jesu danas, koji god sjedne na vodstvo vjerojatno će ga zadržati do kraja.
Zato će kvalifikacije sada postati ultra-važne.
-
- Svjetski prvak
Ej ljudi! Većina ekipa nema prvog ili drugog vozača. Samo je jedan na listi FIA-e naveden prije drugog, i onda se na osnovu toga stavljaju te boje na kamere. Nema prvih i drugih vozača! Nema razlikovanja prvih i drugih vozača! Jel to jasno?Keenado je napisao/la:Samo malo - zar onda ne pada u vodu sve to sa razlikovanjem prvog i drugog vozača? Uostalom - kako smo ih razlikovali prije toga?Dexter je napisao/la:A jeli itko možda pomislio da su te oznake različitih boja samo zato da bi ih se lakše razlikovalo?47 je napisao/la: Mogu ja, mogu ja?!
Crvena na Massinom i žuta kamera na Kimijevom bolidu su od početka sezone. Zažto? vjerovatno jer je Kimi novi u Ferrariju, a i Massa je bio na boljoj poziciji na kraju prošlog prvenstva
- -Briatore-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
Odlično da ste ovo iskopali. Prost, naravno, zna što govori.-Briatore- je napisao/la:Mladene, što kažete na ovo i da li se slažete sa Prostom?
S druge strane, mislim da Alonso neće imati problema s Hamiltonom, ukoliko bude brži u kvalifikacijama i učini sve da sjedne na vodstvo utrke.
Baš kao što on jednostavno ne može prestići Hamiltona, tako niti ovaj ne bi mogao prestići njega da je situacija na stazi obrnuta.
U vrijeme Senne i Prosta u McLarenu auti su se ipak puno lakše pretjecali, pa je Prost mogao prestići, teoretski. Praktički ne, jer je jednostavno bio malo sporiji.
Alonso nije sporiji od Hamiltona.
-
- Svjetski prvak
Posve se slažem da je prelazak s V10 na V8 bio glup i nepotreban. Mosley (naravno!) je mislio da će se smanjiti troškovi ako se na V10 motorima jednostavno otpili jedan V, odnosno jedna petina motora. Jasno, proizvođači motora nisu napravili to, nego su konstruirali posve nove motore, uz ogromne troškove itd.-Briatore- je napisao/la:Još jedno pitanje:
Kad je FIA uvidjela da troškovi nisu nešto pali, nego upravo suprotno, odlučili su popeglati vlastitu pogrešku i limitirati motore. Da, OK: sad troškovi jesu drastično pali, ali zato imamo Formulu 1 u kojoj dva podjednaka auta ne mogu prestići jedan drugog.
Možda je stvarno rješenje otpiliti još jedan V: dobili bi V6 s 1,8-litarskim motorima. Pa kad se ustanovi da troškovi rastu, limitirati ih na 13,000 okretaja.
Jedino ne znam kako bi se onda F1 auti uspentrali uz Eau Rouge...
- M. Schumacher
[/quote]Odlično da ste ovo iskopali. Prost, naravno, zna što govori.
S druge strane, mislim da Alonso neće imati problema s Hamiltonom, ukoliko bude brži u kvalifikacijama i učini sve da sjedne na vodstvo utrke.
Baš kao što on jednostavno ne može prestići Hamiltona, tako niti ovaj ne bi mogao prestići njega da je situacija na stazi obrnuta.
U vrijeme Senne i Prosta u McLarenu auti su se ipak puno lakše pretjecali, pa je Prost mogao prestići, teoretski. Praktički ne, jer je jednostavno bio malo sporiji.
Alonso nije sporiji od Hamiltona.[/quote]
Pozdrav Mladene!
A što ako bi se npr. dogodilo da Alonso bude prvi na startu,tj.osvoji pole i da ga Hamilton onda prestigne u utrci?dal bi se onda neke stvari promijenile?
Alonso nije sporiji od Hamiltona.[/quote]
Pozdrav Mladene!
A što ako bi se npr. dogodilo da Alonso bude prvi na startu,tj.osvoji pole i da ga Hamilton onda prestigne u utrci?dal bi se onda neke stvari promijenile?
Schumi KRALJ