Arhiva pitanja i odgovora - 19.4 - 30.6.2007.

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
HamilonsoMcM
Početnik
Početnik

Post Postao/la HamilonsoMcM »

Prije svega pozdrav gospodinu Jergoviću!
pitanje:
Promatramo 2 vozača na televiziji, nek se zovu A i B. Ispod njih nemamo štopericu. Kako procjeniti tko je od njih bolji vozač tj. koji faktori utječu na kvalitetu vozača? Postavljam ovo pitanje jer dosad nisam bio u prilici vidjeti utrku uživo (pa da usporedim vozače u nekom zavoju), a na televiziji ne vidim neke jaaako očite razlike(dobro, vjerojatno ne bi ni trebale postojati velike razlike između 2 vrhunska vozača ili se varam?) pa bi molio da uputite laike kao što sam ja na što obratiti pažnju.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: Eddie Jordan

Post Postao/la Mladen Jergović »

B-Link je napisao/la:Pozdrav svima! Evo nakon 15 min. na forumu nisam mogao odoljeti, a da se ne registriram jer me fascinira da g. Jergović komunicira s "ostalim" ljudima, na ovako jednostavan način, sve pohvale!

E sad moje pitanje. Što je s Eddie Jordanom? Čitao sam malo niže post o Ron Dennisu, pa ste rekli da je on pravi F1 lik ili tako nešto, a za mene je to bio Jordan. Neki dan sam gledao na DMAX-u da ima neki reality BadBoys ili tako nešto, gdje "uči" neke delikvente kako biti tim, pa ukrasti auto itd.
Eddie Jordan je više showman nego istinski F1 lik, ali je prilično otkačen i zanimljiv. Otkako je prodao svoju ekipu (Rusima), u F1 paddock dolazi tek povremeno, i kaže da se neće vraćati za stalno.
I da, radi taj nekakav reality show na televiziji, s mladim delikventima koje onda, kao, vraća na pravi put. Navodno, stvar nije loša, ali osobno nisam gledao.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

HamilonsoMcM je napisao/la:Prije svega pozdrav gospodinu Jergoviću!
pitanje:
Promatramo 2 vozača na televiziji, nek se zovu A i B. Ispod njih nemamo štopericu. Kako procjeniti tko je od njih bolji vozač tj. koji faktori utječu na kvalitetu vozača? Postavljam ovo pitanje jer dosad nisam bio u prilici vidjeti utrku uživo (pa da usporedim vozače u nekom zavoju), a na televiziji ne vidim neke jaaako očite razlike(dobro, vjerojatno ne bi ni trebale postojati velike razlike između 2 vrhunska vozača ili se varam?) pa bi molio da uputite laike kao što sam ja na što obratiti pažnju.
Ako imate puno iskustva i znate gdje gledati, možete i na TV vidjeti koji su vozači pravi. Ali, slažem se da televizija ne može dočarati jako puno. (Kad sam radio TV produkciju Formule 1 najveći mi je problem bilo dočarati brzinu, i onda sve te vozačke detalje. Sadašnja TV produkcija Formule 1, po mojem mišljenju, nije osobito kvalitetna, premda većinu utrka rade ljudi kojima sam nekada bio šef.)

Dakle, puno možete vidjeti u on-board snimkama. Promatrajte ruke vozača. Lewis Hamilton je miran, gotov nježan, ali na momente zna biti dosta agresivan. Kad zablokira kotač, on uvijek ostaje posve miran i u kontroli. Jenson Button je nevjerojatno smiren i fin vozač, čišći u stilu od skoro svih drugih. Ako gledate, recimo, Albersa, vidjet ćete da je puno nemirniji. (Da, znam, da je auto shit, ali Lewis ili Jenson bi i u Spykeru bili savršeno ispolirani.)
U normalnim snimkama obratite pažnju na moment skretanja u zavoj. Tu se može puno toga vidjeti. Alonso, Räikkönen i Kubica su i na ovim ˝drvenim˝ gumama vrlo agresivni. Massa dosta vidljivo ˝namješta˝ auto prije samog skretanja, Heidfeld isto ali malo manje.
U zavojima gledajte kako vozači (ako uopće) gaze rubnike. Neki više, neki manje, ovisno o agresivnosti. Neki dozvole da im to lagano destabilizira auto, i postavi ga više postrance, jer im pomaže na izlascima iz zavoja. Neki (Trulli, Heidfeld, Webber) više kližu nosom, neki (Kimi, Ralf, Alonso) uvijek nastoje olakšati stražnji kraj, pustiti ga malo van.
Na žalost, na televiziji se ne može vidjeti (kao u živo) kada i koliko razni vozači koče.
Ali, svejedno se može vidjeti zašto su Alonso, Hamilton, Räikkönen ili Kubica očito bolji od drugih.
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

Mladene, da li mislite da je za rast forme McLarena u odnosu na Ferrari zaslužna industrijska špijunaža tj. Nigel Stepney? Imate li kakvih saznanja da je Stepney odavao tajne McLarenu i je li to onaj isti tip kome je Schumacher prije nekoliko godina pregazio nogu?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Fiorano04 je napisao/la:Mladene, da li mislite da je za rast forme McLarena u odnosu na Ferrari zaslužna industrijska špijunaža tj. Nigel Stepney? Imate li kakvih saznanja da je Stepney odavao tajne McLarenu i je li to onaj isti tip kome je Schumacher prije nekoliko godina pregazio nogu?
Zgodno pitanje, ali, na žalost, ne znam odgovor. Danas sam se čuo s nekim ljudima u Formuli 1 i baš nitko ne zna zašto je pokrenuta istraga protiv Stepneya. Navodno, to zna i jako, jako malo ljudi u samom Ferrariju.
Osobno, nisam siguran da ovaj razvoj stvari ima nekakve izravne veze s eksplozijom forme McLarena u odnosu na onu Ferrarija.
Ako je Stepney nešto sbrljao, to neće biti vezano uz ove najaktuelnije stvari iz 2007., jer on ove sezone nije radio, nakon odlaska Rossa Brawna i nesuglasica s ekipom, kao dio trkaće operacije. Prije će biti nešto vezano uz tehnologiju ili informatiku.
Ali, tko zna? U Formuli 1 nikad ne reci nikad.
a.novak
Početnik
Početnik
Ja sam: Vozač
Navijam za: K.Raikkonen Scuderia Ferr

Post Postao/la a.novak »

Poštovanje.g.Jergoviću imam nekoliko pitanja za vas:
1)Dali mislite da će kimi profunkcionirat u francuskoj i engleskoj?
2)Zašto je ekipa franka williamsa slaba u zadnje dvije sezone,tj zašto nemogu skupit 3 utrke zaredom u sezoni bez meh.kvara?
3)Dali je moguće ako hamilton osvoji ove sezone naslov prvaka,da alonso ode ća iz mclarena u neku drugu ekipu?
4) Primjetio sam u indyu preko on-board kamere alonsa kako se prednje krilo malo savija dali je to vibracija od brzine ili je ipak to krilo malo fleksibilno?
5)Dali će se dennis povuć na kraju ove sezone iz mclarena?
6)Zašto ferrari dok lovi mclaren izgleda ko tenk,jesu brzi ali nikako da se priljepe iza drugog auta u prljavom zraku pa da ga overtake,ili na out-brakingu ili negdje na ravnini jer od bahreina ja se nesjećam niti jednog pretjecanja od strane ferraria.Hvala
a.novak volim jelenu.p
Dino@lonso
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la Dino@lonso »

Gospodine Mladene,koja su po vama top 5 pretjecanja na stazi tokom cijele povijesti formule 1?
gringo73
Naj F1 član foruma 2010.
Naj F1 član foruma 2010.
Navijam za: McLaren

Post Postao/la gringo73 »

Gospodine Jergoviću, dugo sam smišljao neko pitanje koje bi znao baš netko tko je insider, i ovo spada u trivia pitanje. Kakvi su odnosi među vozačima, oni ljudski? Profesionalno korektni i ništa više ili...? Da li su vam poznati neki odnosi koji su bili baš neprijateljski, gdje je bila osjetna netrpeljivost? I naravno, da li ima (ili ih je bilo) pravih prijateljstava? Bilo mi je zanimljivo, i jako drago, pročitati kako su Suttil i Hamilton poslije GP Malezije skupa "skitali", obilazili okolna mjesta. A dok se prije prenosio (na RTL-u) Drivers Parade, uvijek bi pogledao tko je s kim u priči na onom kamionu.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

Mladene, zanima me usporedba Formule 1 u Champ cara. S obzirmo da su te dvije serije, uvjetno rečeno, "najsličnije" Tehnička strana, motori, vozači, općenito jedna generalna usporedba, ako nije problem.
#BigBalls
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: novi bolid

cico-mcaron36 je napisao/la:Štovani gospodine Jergović!
samo da Vas pohvalim,jer konačno mogu gledati utrku uz stručne komentare Vas i gospodina Blažička!Tak da više ne moram gledati i slušati g.Mirana Alešića na POP tv,Svaka čast njemu ali me iritira njegovo favoriziranje Ferarija i Schumahera.Da li postoji mogučnost Vam HTV konačno omogući pračenje utrka sa lica mjesta kao što to rade slovenci,i da li postoji mogučnost da RTL televizija preuzme pračenje F1,kao što imaju ekskluzivu u Mađarskoj,Njemačkoj itd?
I po Vašem mišljenju kakav če biti novi bolid Mclarena kojeg su nagovjestili za utrku u Francuskoj kad sa ovim postoječim dobro funkcioniraju?
Pozdrav iz varaždina!
:idea:
Odgovor na pitanje o praćenju utrka s lica mjesta morate potražiti na HTV-u. Ja sam tamo tek stalni gost, pa nisam baš upućen u te stvari.
Koliko je meni poznato, RTL neće kod nas preuzeti praćenje Formule 1 bar još tri godine, koliko će trajati sadašnji ugovor kojeg je potpisao HTV.
Premda se sadašnji Mclarenov auto čini vrlo adekvatnim, sve ekipe u Formuli 1 neprekidno rade na usavršavanju. Tu vam vrijedi pravilo da čim stojiš, ideš natrag. Zato i u McLarenu stalno rade na raznim novim dijelovima, osobito na aerodinamici. Za pretpostaviti je, dakle, da će novosti na autu (neće to biti novi auto, već isti ovaj kao u Indyju, ali opremljen nekim novim dijelovima) biti dovoljne da McLaren ostane na samom vrhu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

a.novak je napisao/la:Poštovanje.g.Jergoviću imam nekoliko pitanja za vas:
1)Dali mislite da će kimi profunkcionirat u francuskoj i engleskoj?
2)Zašto je ekipa franka williamsa slaba u zadnje dvije sezone,tj zašto nemogu skupit 3 utrke zaredom u sezoni bez meh.kvara?
3)Dali je moguće ako hamilton osvoji ove sezone naslov prvaka,da alonso ode ća iz mclarena u neku drugu ekipu?
4) Primjetio sam u indyu preko on-board kamere alonsa kako se prednje krilo malo savija dali je to vibracija od brzine ili je ipak to krilo malo fleksibilno?
5)Dali će se dennis povuć na kraju ove sezone iz mclarena?
6)Zašto ferrari dok lovi mclaren izgleda ko tenk,jesu brzi ali nikako da se priljepe iza drugog auta u prljavom zraku pa da ga overtake,ili na out-brakingu ili negdje na ravnini jer od bahreina ja se nesjećam niti jednog pretjecanja od strane ferraria.Hvala
1) Mislim da će svakako biti bolji nego u Kanadi, osobito ako Ferrari popravi kvalifikacije i startove (dakle: zagrijavanje guma u prvom krugu nakon stajanja).
2) Williams više nije u istom financijskom razredu kao najbolje F1 ekipe. Čim nema dovoljno novaca, to se najprije osjeti na pouzdanosti auta, tj. na češćim kvarovima. Ali, ove godine bar je auto očito dobro dizajniran.
3) Sve je moguće, premda mene osobno ne bi iznenadilo da u tom slučaju Alonso ostane i pokuša Hamiltona dobiti iduće godine s još većom željom.
4) Iskreno, nisam to vidio. Krilo se ne bi trebalo vidljivo savijati, to bi bilo protivno pravilima.
5) Postoje dosta velike indikacije da će se on uistinu povući, bar s funkcije na kojoj je danas. Na tu bi funkciju trebao doći Martin Whitmarsh.
6) Približavanje autu ispred (posebno kad se radi o autima slične kvalitete) ove je godine i inače veliki problem Formule 1. O tome sam već nekoliko puta ovdje odgovarao. A Ferrari, čini se, ima tako definiranu aerodinamiku da je to njima osobito teško. Zbog toga je Kimi proveo u Indyju pola utrke iza Masse, bez stvarne mogućnosti da ga prestigne. Osim, jasno, ukoliko ovaj ispred ne napravi ozbiljnu pogrešku, što Massa nije učinio.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dino Mclaren je napisao/la:Gospodine Mladene,koja su po vama top 5 pretjecanja na stazi tokom cijele povijesti formule 1?
Uuuf. Sad ovako, na brzinu, sigurno ću nešto zaboraviti, ali idem nabacati onih koje se prvo sjetim:
- Alonso (prešao M Schumachera) u Suzuki 2005.
- Mansell (prešao Piqueta) u Silvestoneu 1987.
- Fangio (prešao Hawthorna i Collinsa) u Nürburgringu 1957.
- Häkkinen (prešao M Schumachera) u Spau 2000.
- M Schumacher (prešao Räikkönena) u Interlagosu 2006.
- Senna (5 pretjecanja u prvom krugu) u Doningtonu 1993.

Hm, to je već šest, a tek sam počeo. Dobro, izbacite jedno van, bilo koje, osim prvog na listi!
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

gringo73 je napisao/la:Gospodine Jergoviću, dugo sam smišljao neko pitanje koje bi znao baš netko tko je insider, i ovo spada u trivia pitanje. Kakvi su odnosi među vozačima, oni ljudski? Profesionalno korektni i ništa više ili...? Da li su vam poznati neki odnosi koji su bili baš neprijateljski, gdje je bila osjetna netrpeljivost? I naravno, da li ima (ili ih je bilo) pravih prijateljstava? Bilo mi je zanimljivo, i jako drago, pročitati kako su Suttil i Hamilton poslije GP Malezije skupa "skitali", obilazili okolna mjesta. A dok se prije prenosio (na RTL-u) Drivers Parade, uvijek bi pogledao tko je s kim u priči na onom kamionu.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Među današnjim vozačima nisam siguran da baš ima velikih neprijatelja, tipa Senna i Prost, ili Jones i Reutemann, ili Mansell i Piquet, ili Senna i Piquet. To su bile baš ružne stvari, ljudi su se otvoreno vrijeđali i psovali, i prepucavali po novinama.
Što se prijateljstava tiče, većina vozača imap rave prijatelje izvan Formule 1. Ali, neki su i jako bliski. Hamilton i Sutil su jedan primjer, zatim Coulthard i Barrichello, Montoya je bio jako dobar s Alonsom i Barrichellom, Button i Coulthard se isto dosta druže privatno. Mislim da je to, manje-više, to.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:Mladene, zanima me usporedba Formule 1 u Champ cara. S obzirmo da su te dvije serije, uvjetno rečeno, "najsličnije" Tehnička strana, motori, vozači, općenito jedna generalna usporedba, ako nije problem.
Razlika je nebo i zemlja. Tehnološki, ChampCar ima, u usporedbi, s Formulom 1, traktore.
U Formuli 1 su svi auti (službeno) različiti, u ChampCaru isti.
Motori su skoro isti po veličini, ali u ChampCaru imaju turbo punjače, na motorima od 2,6 litre. Ipak, Formula 1 ima za nijansu više snage.
F1 ima karbonske kočnice, ChampCar čelične, Formula 1 ima sve moguće kerefeke za vozače (TC, servo upravljanje. elektronski dif, poluautomatski elektronski mjenjač...) ChampCar imaju jedinstvenu elektroniku, manualne mjenjače i nula gizmoa.
Razlika u težini je nekih 200 kila.

Ukratko, fizički slični, ali ništa više.
Dino@lonso

Mladen Jergović je napisao/la:
Dino Mclaren je napisao/la:Gospodine Mladene,koja su po vama top 5 pretjecanja na stazi tokom cijele povijesti formule 1?
Uuuf. Sad ovako, na brzinu, sigurno ću nešto zaboraviti, ali idem nabacati onih koje se prvo sjetim:

Hm, to je već šest, a tek sam počeo. Dobro, izbacite jedno van, bilo koje, osim prvog na listi!
:shock: Prvo je najbolje preticanje koje sam na TV-u uživo gledao,a vidi se da je to Vama nekako posebno drago.
Najmanje mi je poznat Fangio,postoji li nekakva snimka?
Hvala!
Dino@lonso

Još jedno pitanje od mene.
G. mladene,koliko znate o Prodriveu,informacije i detalji dolaze na GP engleske,ali što je za sada poznato?
dec

Post Postao/la dec »

Imao bih 2 ne toliko aktualna pitanja:

1. Tko je po Vama najlošiji vozač koji se ikad pojavio u formuli 1 otkad Vi pratite a da je preživio unutra duže od utrku-dve?

2. prije desetak godina čini mi se da je jedna žena bila testni vozač u jednom od timova. Znate li što se dogodilo s njom i ima li uopće šanse da se neka žena pojavi za volanom u muškom svijetu f1. Nisam žena, samo me zanima da li ih fizičke predispozicije ograničavaju da budu među najboljima?

Hvala unaprijed
ferrariboy
Profesionalni vozač
Profesionalni vozač
Kontakt:

Post Postao/la ferrariboy »

mladene, dajte mi kratko pojašnjenje one teze da je kubica mogao stradati da se nekim slučajem opet razbio u tako kratkom roku? ispričavam se ako je već odgovoreno.
slika Champions forever slika

"...every year we have a champion, but there isn't a legend every year ..."
-Briatore-
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la -Briatore- »

-Briatore- je napisao/la:Mladene, zanima me usporedba Formule 1 u Champ cara. S obzirmo da su te dvije serije, uvjetno rečeno, "najsličnije" Tehnička strana, motori, vozači, općenito jedna generalna usporedba, ako nije problem.
Razlika je nebo i zemlja. Tehnološki, ChampCar ima, u usporedbi, s Formulom 1, traktore.
Motori su skoro isti po veličini, ali u ChampCaru imaju turbo punjače, na motorima od 2,6 litre. Ipak, Formula 1 ima za nijansu više snage.
F1 ima karbonske kočnice, ChampCar čelične, Formula 1 ima sve moguće kerefeke za vozače (TC, servo upravljanje. elektronski dif, poluautomatski elektronski mjenjač...) ChampCar imaju jedinstvenu elektroniku, manualne mjenjače i nula gizmoa.

Gizmo...?
#BigBalls
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dino Mclaren je napisao/la:

:shock: Prvo je najbolje preticanje koje sam na TV-u uživo gledao,a vidi se da je to Vama nekako posebno drago.
Najmanje mi je poznat Fangio,postoji li nekakva snimka?
Hvala!
Siguran sam da sam negdje vidio snimke iz te utrke. Nisam siguran da se baš ta pretjecanja dobro vide. To je bilo, naravno, vrijeme prije izravnih TV prijenosa. Ali, čitao sam bezbrojne pisane izvještaje i opise, pa imam o tome posve bistru sliku u glavi.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Dino Mclaren je napisao/la:Još jedno pitanje od mene.
G. mladene,koliko znate o Prodriveu,informacije i detalji dolaze na GP engleske,ali što je za sada poznato?
Za sada nije poznato puno, jer David Richards sve drži prilično tajnovito. Čak toliko tajnovito da ono što i ja znam ne smijem još javno reći!
(DR je, naime, jedan od F1 bossova s kojim sam ostao u kontaktu.)
Vrlo vjerojatno će 2008. koristiti gotove McLaren-Mercedese, ali čak niti to u ovom trenutku nije posve sigurno.
Saznat ćemo uskoro, ako ništa a ono zbog toga jer Ron Dennis želi zaključiti deal vrlo, vrlo uskoro.

Prodrive je, inače, tvrtka s iznimno dobrom reputacijom. Bavi se tuningom običnih automobila, a na sportskom su planu poznati po sudjelovanju (ekstremno uspješnom) u svjetskim rally prvenstvima (sa Subaruom), i po prerađenim Ferrarijima i Aston Martinima u FIA GT prvenstvima posljednjih godina.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

dec je napisao/la:Imao bih 2 ne toliko aktualna pitanja:

1. Tko je po Vama najlošiji vozač koji se ikad pojavio u formuli 1 otkad Vi pratite a da je preživio unutra duže od utrku-dve?

2. prije desetak godina čini mi se da je jedna žena bila testni vozač u jednom od timova. Znate li što se dogodilo s njom i ima li uopće šanse da se neka žena pojavi za volanom u muškom svijetu f1. Nisam žena, samo me zanima da li ih fizičke predispozicije ograničavaju da budu među najboljima?

Hvala unaprijed
1. Hmmm, bili su neki čudni vozači u pedesetima, bogati a frapantno spori. Možda najveći kandidat za vašu titulu je Švicarac Ottorino Volonterio, koji je znao biti po minutu sporiji od najbržih u kvalifikacijama (na normalnim stazama, ne na Nürburgringu!).
Od suvremenijih vozača vjerojatno je Pedro Diniz najmanje zaslužio toliko dugačku F1 karijeru (98 GP startova). Uspio je jer mu je tata vlasnik lanca od 850 samoposluživanja, samo u Brazilu...

2. Četiri su žene u povijesti vozile u Formuli 1: Maria Teresa de Filippis (Italija) u pedesetima, Lella Lombardi (Italija) u sedamdesetima, Desire Wilson (Južna Afrika) u osamdesetima i Giovanna Amati (Italija) u devedesetima. Prve dvije su vozile i u utrkama, a druge dvije se nisu uspjele kvalificirati za Grand Prix, premda je Wilsonica uspjela pobijediti u utrci britanskog F1 prvenstva 1980. Lella Lombardi je u Španjolskoj 1975. osvojila šesto mjesto, što je najveći uspjeh žene u službenim utrkama za svjetsko prvenstvo.
Po mojem mišljenju nema nikakve prepreke koja bi žene činila manje fizički spremnima za Formulu 1, osobito ne danas kad su auti relativno laki za voziti i kad jedino treba određene mišiće pripremiti za velike G-sile. Uostalom, neki aktuelni F1 vozači nisu po tjelesnoj konstituciji mnogo veći ili jači od večine prosječnih žena. (Heidfeld, Massa...)
Vjerojatno se radi o čvrsto ustaljenim predrasudama i navikama, na koje možda utječu i socijalni ili ekonomski faktori, baš kao i kod činjenice da do ove godine u Formuli 1 nije vozio crnac.
Zamislite , tako, da nam se u Formuli 1 odjednom pojavi cura vozačkog kalibra Lewisa Hamiltona...
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

ferrariboy je napisao/la:mladene, dajte mi kratko pojašnjenje one teze da je kubica mogao stradati da se nekim slučajem opet razbio u tako kratkom roku? ispričavam se ako je već odgovoreno.
Neki liječnici (očito i oni koji su odlučivali u Indianapolisu, dakle FIA-ini i američki) drže da ako je vozač prošao udarac od kojeg je, makar i na kratko, izgubio svijest, on ne bi smio biti u situaciji da doživi još jedan takav udarac u roku unutar deset dana. Navodno je u tom slučaju, čak i ako se radi o slabom udarcu, moguća smrt.
Naravno da zbog toga liječnici u Indyju nisu htjeli ništa riskirati (a niti sam Kubica!) pa su mu jednostavno naredili da ode kući i odmori se.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:

Gizmo...?
Gizmo je engleski slang za sva moguća elektronska pomagala, za pomodne stvari bez kojih danas mnogi ne mogu zamisliti normalan život.
Fiorano04

Post Postao/la Fiorano04 »

U zadnjih 25-30 godina sve nacije koje su jake u autosportu su imale barem jednog vozača koji je bio svjetski prvak u formuli 1 ili barem nadomak osvajanju prvenstva, osim Italije. Englezi su imali Mansella i sada po svemu sudeći Hamiltona (ajde i Damon Hilla makar mislim da on nije bio neka ekstra klasa) , Finska Hakkinena i Raikkonena, Njemačka Schumachera, Francuska Prosta, Španjolska Alonsa, Brazil Sennu i Piqueta, Austrija Laudu. Zadnji talijan koji je imao neke šanse za naslov je bio, ako se ne varam, Alboreto 1985. a jedini talijaski prvak je bio Ascari tamo negdje 50-ih.
Da li znate zašto je to tako, radi li se o pomanjkanju sreće pa se nitko od talijanskih vozača nije uspio afirmirati ili se radi o nečem drugom i znate li za nekog novog talijanskog mladog vozača koji pokazuje kvalitete za budućeg svjetskog prvaka?
Zaključano