P&O - Srpanj 2007
-
Puno pitanja
Evo imam puno pitanja pa se nadam da ću i na neka dobiti odgovor.
Prvi set pitanja vezan je uz financiranje momčadi.
1)Znate li možda okvirno koliki su proračuni pojedinih momčadi?
2)Koliko su pojedine momčadi do sada potrošile raspoloživog novca za ovu sezonu?
3)Prijašnje pitanje me zanima jel se tako može procijeniti kada će zbog nedostatka novca pojedine momčadi biti primorane usporiti razvoj bolida;
4)Koliko koštaju dijelovi za jedan bolid. Tu ne mislim na novac utrošen za razvoj nego samo za materijal za izradu dijelova, troškove izrade i troškove sastavljanja bolida?
5)Prosječna plača mehaničara. Zanima me i kako se oni međusobno kvalificiraju, jer u prijenosima su komentatorima svi ljudi u boksevima mehaničari. Pretpostavljam da svaki od njih uz tekuća zaduženja ima i dio poslova za koji je samo on odgovoran?
Sada bi postavio par pitanja u vezi goriva
1)Kako se ponaša gorivo u tankovima bolida. Ako pretpostavimo da upola puni rezervari imaju 50 kila goriva, to je oko desetina mase bolida a u zavojima i na kočenjima se to gorivo pomiće pa me zanima kako to utjeće na stabilnost bolida. Možda su momčadi razvile neke tehnike da ublaže taj učinak pomicanja goriva na stabilnost bolida pa me zanima znate li šta o tome.
2)Kako se još uvijek dogodi da kod nadolijevanja goriva cijevi za dotok goriva zapnu u bolidu. Pretpostavljam da to nije mehaničko zapinjanje nego se tlakovi spremnika i cijevi ne izjednače pa je nemoguče izvući cijev. Koliko znam proces nalijevanja goriva je u potpunosti kompjuteriziran pa neznam gdje dođe do tog zapinjanja. Pretpostavljam da je problem neki dublji, jer bi momčadi koje ulaže tolike novce u razvoj bolida i to trebale biti u stanju riješiti.
3)Da li organizator utrke osigurava cijevi i mehanizam na nadolijevanje goriva ili je cijeli sustav za nadolijevanje goriva od pojedinih momčadi
4)Što se u prošloj utrci prilikom nadolijevanja goriva dogodilo s bolidom Hamiltona.
Slijede pitanja vezana uz organiziranje prijenosa utrka
1)Koliko financijski košta televizijski prijenos jedne utrke i koliko se zaradi na prodavanju televizijski prava na prijenos;
2)Znate li gdje se na internetu može naći pravilnik o tome gdje momčadi sve na bolidu trebaju osigurati mijesta za postavljanje kamera za prijenos utrke?
3)Po kameri koja snima upravljač bolida i glavu vozača se može zaključiti kako su male te kamere, ali znate li možda o dimenzijama tih kamera;
4)One radio vezom trebaju odašiljati ono što snime pa me zanima je li svaka kamera na bolidu ima svoj zasebni odašiljač ili su sve kamere žicama na bolidu povezane s jednim odašiljačem?
2)Koliko su pojedine momčadi do sada potrošile raspoloživog novca za ovu sezonu?
3)Prijašnje pitanje me zanima jel se tako može procijeniti kada će zbog nedostatka novca pojedine momčadi biti primorane usporiti razvoj bolida;
4)Koliko koštaju dijelovi za jedan bolid. Tu ne mislim na novac utrošen za razvoj nego samo za materijal za izradu dijelova, troškove izrade i troškove sastavljanja bolida?
5)Prosječna plača mehaničara. Zanima me i kako se oni međusobno kvalificiraju, jer u prijenosima su komentatorima svi ljudi u boksevima mehaničari. Pretpostavljam da svaki od njih uz tekuća zaduženja ima i dio poslova za koji je samo on odgovoran?
1)Kako se ponaša gorivo u tankovima bolida. Ako pretpostavimo da upola puni rezervari imaju 50 kila goriva, to je oko desetina mase bolida a u zavojima i na kočenjima se to gorivo pomiće pa me zanima kako to utjeće na stabilnost bolida. Možda su momčadi razvile neke tehnike da ublaže taj učinak pomicanja goriva na stabilnost bolida pa me zanima znate li šta o tome.
2)Kako se još uvijek dogodi da kod nadolijevanja goriva cijevi za dotok goriva zapnu u bolidu. Pretpostavljam da to nije mehaničko zapinjanje nego se tlakovi spremnika i cijevi ne izjednače pa je nemoguče izvući cijev. Koliko znam proces nalijevanja goriva je u potpunosti kompjuteriziran pa neznam gdje dođe do tog zapinjanja. Pretpostavljam da je problem neki dublji, jer bi momčadi koje ulaže tolike novce u razvoj bolida i to trebale biti u stanju riješiti.
3)Da li organizator utrke osigurava cijevi i mehanizam na nadolijevanje goriva ili je cijeli sustav za nadolijevanje goriva od pojedinih momčadi
4)Što se u prošloj utrci prilikom nadolijevanja goriva dogodilo s bolidom Hamiltona.
1)Koliko financijski košta televizijski prijenos jedne utrke i koliko se zaradi na prodavanju televizijski prava na prijenos;
2)Znate li gdje se na internetu može naći pravilnik o tome gdje momčadi sve na bolidu trebaju osigurati mijesta za postavljanje kamera za prijenos utrke?
3)Po kameri koja snima upravljač bolida i glavu vozača se može zaključiti kako su male te kamere, ali znate li možda o dimenzijama tih kamera;
4)One radio vezom trebaju odašiljati ono što snime pa me zanima je li svaka kamera na bolidu ima svoj zasebni odašiljač ili su sve kamere žicama na bolidu povezane s jednim odašiljačem?
Postoje dvije vrste ljudi; jednima je najvažnije kako izgleda, a drugima istina
-
- Navijam za: Nikoga
Poštovanje Mladene. Uz strijepnju da je ovo pitanje već postavljeno svejedno bi vas pitao pitanje vezano uz kamere postavljene na bolidima. Osobno nisam primjetio dali svi bolidi imaju montirane kamere iznad rollbara znači iznad kacige vozača. U svezi sa time me zanima kako to utječe na aerodinamiku bolida jer mclaren je prvi počeo primjenjivat svoje poznate rogove za usmjerivanje protoka zraka pa me to navodi na zaključak da je to bitan faktor aerodinamike bolida, i tko odlučuje o postavljanju tih kamera i tko ih postavlja jer ipak onda ima prilično veliku dostupnost bolidu?
-
-
Poštovani g.Jergović!
Pitanje se tiće guma i dobavljača.
Da li je odluka o samo jednom dobavljaču guma stvar odluke Bernia ili jednostavno niko nije htio osim Bridgstona se upuštat u to?
Kakvo je Vaše mišljenje o jednom ili više dobavljača?
Koliko momčadi plaćaju za gume(ako plaćaju)?
Hvala na odgovoru
Da li je odluka o samo jednom dobavljaču guma stvar odluke Bernia ili jednostavno niko nije htio osim Bridgstona se upuštat u to?
Hvala na odgovoru
- SA face
Prije svega iskreni i veliki pozdrav g. Jergovicu i sve cestitke Vasem radu, posebno u Studio F1.
Jako me interesira Vas komentar i misljenje u vezi mog istrazivanja i rada a vezano je za sigurnost F1.
F1 pratim jos od sredine '80-tih ali sve je pocelo, nakon onog spektakularnog starta, nesjecam se koja staza i koja sezona jer sam bio klinac, kada je Mauricio Gugelmin spektakularno preletio preko par bolida i izvrtio se oko svih mogucih osa. Kao istinski ljubitelj utrka F1 jako me je zaintrigiralo pitanje sigurnosti starta, poslje jos par slucajeva. Proslo je zatim dosta godina, ja sam vec dogurao da biram diplomski rad. U to vrijeme se desio i spektakularni Burtijev udes nastartu. Zahvaljujuci cudnim i sretim okolnostima moj asistent je bio takodjer veliki zaljubljenik u F1, dva puta me pitao jesam li spreman da za diplomski rad radim pratece objekte na stazi kao i sam prijedlog staze, i naravno pristao sam. Oko dvije godine proveo sam uzivajuci u istrazivanju, pribavljanju dokumentacije i radu. U Sarajevu je postojao projekat staze koja nikad nije a vjerovatno i nece biti napravljena, a radilo se o jako jako skromnoj stazi. Da neduljim... poseban naglasak sto se same staze tice, stavio sam na sigurnost starta. Misljenja sam da je najveci problem lezi u "maloj udaljenosti" prvog zavoja (i ako postoje pravila o min. udaljenosti od startne linije), kao i njenom radijusu, gdje dolazi do tzv. "nabijanja" bolida. Svoje rjesenje sam koncipirao na sljedecem, duzina od starta do prvog zavoja nebi trebala biti manja od 250m, a prvi zavoji bi cinili blagu S krivinu velikog radijusa (prvi zavoj cca 100m drugi cca 55m), u tom predjenom putu putanja bolida bi ih "natjerala" da se posloze, kao kuglice, a zatim bi slijedio pravac gdje bi se stvorio potrebni razmak izmedju bolida i tek onda ostra krivina odnosno sikana. Takodjer, pokusao sam rijesiti problem gubitka vremena u boxove kao i sigurnost izlaska. Ulazak u box sam koncipirao tako sto se staza pred sam ulazak u pit-stop penje gdje bolidi koji ostaju na stazi gube na brzini, a zatim se spustaju na "oval" i ulaze u ciljnu ravninu. Izlaz iz boxa je na dugom pravcu paralelan sa pravcem staze kako bi bolidi koji izlaze iz boxa dobili sto prije priblizno istu brzinu kao i bolidi na stazi, te bili primjeceni od vozaca na stazi.
Nema prostora a ni vremena da vam dalje opisujem rjesenja koja sam primjenio na stazi tribinama i padoku, ali vodio sam jos jako racuna da staza bude sto vise samoodrziva, tako sto je prozeta raznim sadrzajima i funkcijama koji je drze otvorenu 24 sata svakim danom u godini.
Da bi sve to izgledalo kao san u to vrijem se nekako pricalo o ulasku VW-Audi u F1 preko Saubera, kao i povratku VW-a u tvornicu TAS, o finansiranju malezijaca planirani Auto-put C5 (lokacije je bila odmah na raskrizju autoputa i gradske zaobilaznice itd, itd. Jednostavno bilo je lijepo, zabavno i interesantno. Interesuje me Vase misljenje i ako ste zainteresirani rado cu Vam poslati neke interesantne dijelove svoga rada (3D animacija i sl.)
Jako me interesira Vas komentar i misljenje u vezi mog istrazivanja i rada a vezano je za sigurnost F1.
F1 pratim jos od sredine '80-tih ali sve je pocelo, nakon onog spektakularnog starta, nesjecam se koja staza i koja sezona jer sam bio klinac, kada je Mauricio Gugelmin spektakularno preletio preko par bolida i izvrtio se oko svih mogucih osa. Kao istinski ljubitelj utrka F1 jako me je zaintrigiralo pitanje sigurnosti starta, poslje jos par slucajeva. Proslo je zatim dosta godina, ja sam vec dogurao da biram diplomski rad. U to vrijeme se desio i spektakularni Burtijev udes nastartu. Zahvaljujuci cudnim i sretim okolnostima moj asistent je bio takodjer veliki zaljubljenik u F1, dva puta me pitao jesam li spreman da za diplomski rad radim pratece objekte na stazi kao i sam prijedlog staze, i naravno pristao sam. Oko dvije godine proveo sam uzivajuci u istrazivanju, pribavljanju dokumentacije i radu. U Sarajevu je postojao projekat staze koja nikad nije a vjerovatno i nece biti napravljena, a radilo se o jako jako skromnoj stazi. Da neduljim... poseban naglasak sto se same staze tice, stavio sam na sigurnost starta. Misljenja sam da je najveci problem lezi u "maloj udaljenosti" prvog zavoja (i ako postoje pravila o min. udaljenosti od startne linije), kao i njenom radijusu, gdje dolazi do tzv. "nabijanja" bolida. Svoje rjesenje sam koncipirao na sljedecem, duzina od starta do prvog zavoja nebi trebala biti manja od 250m, a prvi zavoji bi cinili blagu S krivinu velikog radijusa (prvi zavoj cca 100m drugi cca 55m), u tom predjenom putu putanja bolida bi ih "natjerala" da se posloze, kao kuglice, a zatim bi slijedio pravac gdje bi se stvorio potrebni razmak izmedju bolida i tek onda ostra krivina odnosno sikana. Takodjer, pokusao sam rijesiti problem gubitka vremena u boxove kao i sigurnost izlaska. Ulazak u box sam koncipirao tako sto se staza pred sam ulazak u pit-stop penje gdje bolidi koji ostaju na stazi gube na brzini, a zatim se spustaju na "oval" i ulaze u ciljnu ravninu. Izlaz iz boxa je na dugom pravcu paralelan sa pravcem staze kako bi bolidi koji izlaze iz boxa dobili sto prije priblizno istu brzinu kao i bolidi na stazi, te bili primjeceni od vozaca na stazi.
Nema prostora a ni vremena da vam dalje opisujem rjesenja koja sam primjenio na stazi tribinama i padoku, ali vodio sam jos jako racuna da staza bude sto vise samoodrziva, tako sto je prozeta raznim sadrzajima i funkcijama koji je drze otvorenu 24 sata svakim danom u godini.
Da bi sve to izgledalo kao san u to vrijem se nekako pricalo o ulasku VW-Audi u F1 preko Saubera, kao i povratku VW-a u tvornicu TAS, o finansiranju malezijaca planirani Auto-put C5 (lokacije je bila odmah na raskrizju autoputa i gradske zaobilaznice itd, itd. Jednostavno bilo je lijepo, zabavno i interesantno. Interesuje me Vase misljenje i ako ste zainteresirani rado cu Vam poslati neke interesantne dijelove svoga rada (3D animacija i sl.)
neprijatelj nikad nespava
-
- Svjetski prvak
Hmm. Ne vidim stvarno što bi to Stepney mogao znati što bi bitno utjecalo na naše mišljenje o M Schumacheru i Ferrariju u posljednjih 14 godina.starks je napisao/la:Kada stignete odgovoriti mogli bi malo prokomentirati ovaj sarkastičan
komentar jednog kvalitetnog forumasha s jednog drugog foruma...
Vezano je uz špijunažu...
Stepney je mrtav hladan izjavio da je bio 14 godina u Ferrariju i da jako dobro zna "gdje su leševi zakopani".
Ili će se cijela šarada vrlo brzo smiriti na način da mu Ferrari da vrlo velikodušnu otpremninu, te krivicu prebaci na McLaren i Hondu, uz malu pomoć onog Hitlerovog malog vojnika iz FIA-e, ili ćemo saznati koliko je u stvari naslova Schumacher zastvarno osvojio
Razmišljao sam da li bi postao njegovo razmišljanje no mene je zaintrigiralo..a usporedbe u tekstu uzmite kao šalu...
A to da će mu Ferrari dati velikodušnu otpremninu... ne bih se baš kladio.
Možda sam malo tup, ali nisam shvatio referencu na Hitlera i FIA-u
-
- Svjetski prvak
Re: Puno pitanja
Ajmo redom. Financiranje.DTF je napisao/la:Evo imam puno pitanja pa se nadam da ću i na neka dobiti odgovor.
1) Budžeti pojednih ekipa idu od otprilike 100 milijuna dolara kod Spykera i Super Agurija do preko 500 milijuna kod Toyote. To su samo procjene, jer, naravno, nitko izvan ekipa ne može baš točno znati.
2) Ovo je podatak kojeg sigurno nitko ne zna izvan ekipa i podatak kojeg ekipe čuvaju kao najstrožu tajnu. Razlozi sežu od poreskih do strateških. Ako znate koliko je jedna ekipa još u stanju trošiti, onda znate i koliko će biti jaki.
3) Vidi 2).
4) Jedan kompletan auto bez motora košta oko 280 tisuća dolara.
5) Prosječna plaća mehaničara jako varira od iskustva i opsega poslova za koje su zaduženi, ali kreće se između 35 i 50 tisuća dolara po sezoni. Ovo se ne odnosi na glavne mehaničare (obično jedan po ekipi). Mehaničari obavljaju mnoge poslove, od vožnje kamiona do pranja felgi, ali većina ih ima svoja precizna zaduženja (i odgovornosti) na određenom dijelu automobila. Svi mehaničari koje vidite u kacigama pri zaustavljanju auta u boksovima, u ostalo vrijeme rade svoje poslove na sklapanju i održavanju auta. Njihova kategorizacija varira od ekipe do ekipe, ali obično se dijeli u četiri ili pet razreda, ovisno o iskustvu i količini i važnosti poslova koje obavljaju.
Gorivo.
1) Tankovi nisu tek prazne kante nego složene posude s puno poprečnih pregrada tako da benzin ne pljuska slobodno okolo i ne utječe na stabilnost auta. Naravno, težište auta posve je drugačije kad je tank pun i kad je prazan, ali to inženjeri i vozači uzimaju u obzir kod podešavanja auta.
2) Povremeni problemi pri nadolijevanju goriva uistinu uglavnom jesu mehanički. Mehanizam na cijevi i na autu poprilično je složen, upravo iz raloga izjednačavanja tlakova itd., pa je prilično pipkavo namjestiti cijev u točan položaj, pod točnim kutem. Ovo se k tome radi u ogromnoj žurbi, pod velikim pritiskom, najčešće po velikoj vrućini (kojoj pridonosi i ona tek zaustavljenog auta). Čovjek koji to radi obično je najhladnokrvniji čovjek kojeg ekipa uspije pronaći, ali ipak se ponekad dogodi da on napravi malu pogrešku, i to je onda to o čemu pitate.
3) Svaka je ekipa kupila po tri kompletna sistema za tankanje benzina i vozi ih s utrke na utrku. Te uređaje servisira (francuski) proizvođač, u suradnji s mehaničarima iz svake ekipe.
4) U Silverstoneu je pogreška bila isključivo Hamiltonova. On je malo anticipirao podizanje one ploče koju drži glavni mehaničar, i za djelić sekunde prerano je otpustio kvačilo (to se i vidi na OBC snimci - desna ruka). Za razliku od Albersa u Francuskoj, Hamilton je munjevito reagirao, i odmah zaustavio auto.
Prijenosi utrka.
1) TV prijenosi utrka se ne prodaju pojedinačno i onda nemaju pojedinačnu cijenu. Čak se ne prodaju niti po jednoj godinu, već u paketima od tri ili više godina. Cijene variraju od zemlje do zemlje, ovisno o pregovorima s Berniejem Ecclestoneom, i ovisno o veličini zemlje (i njezinog TV auditorija) u pitanju. Koliko se točno zaradi na prodaji TV prava za prijenose u preko 180 zemalja na svijetu? Odgovor na ovo pitanje zna samo jedan, ponavljam: samo jedan, čovjek na svijetu, i on vam to sigurno neće reći.
2) To nećete pronaći na internetu. FOM o tome pregovara izravno s ekipama. Ali, sve pozicije za kamere, osobito one koje su izravno u protoku zraka, posve su ujednačene za sve aute. Dakle, čak i ako pojedini auto nema kameru na nekom mjestu, on mora imati identičnu ˝kulisu˝ od karbonskih vlakana, kao i auti koji tu imaju pravu kameru.
3) Kamere su duge oko 8 centimetara i debele oko 1 centimetar.
4) Svaka kamera ima svoj odašiljač.
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
Svi auti imaju posve identične oklope za kamere, premda nemaju svi kamera na svim tim mjestima. Odnosno, iznad rolbara svi imaju kameru, ali nemaju na nekim drugim mjestima.Nigel Mansell je napisao/la:Poštovanje Mladene. Uz strijepnju da je ovo pitanje već postavljeno svejedno bi vas pitao pitanje vezano uz kamere postavljene na bolidima. Osobno nisam primjetio dali svi bolidi imaju montirane kamere iznad rollbara znači iznad kacige vozača. U svezi sa time me zanima kako to utječe na aerodinamiku bolida jer mclaren je prvi počeo primjenjivat svoje poznate rogove za usmjerivanje protoka zraka pa me to navodi na zaključak da je to bitan faktor aerodinamike bolida, i tko odlučuje o postavljanju tih kamera i tko ih postavlja jer ipak onda ima prilično veliku dostupnost bolidu?
Ti oklopi su dizajnirani u aero tunelima i imaju najmanji mogući otpor zraka, uz najmanji mogući potisak. No, naravno, oni ipak utječu na ukupnu aerodinamiku auta, i to je razlog zbog kojeg su na svim autima.
Kamere proizvodi FOM i njihovi ih ljudi postavljaju na aute, uz dogovor sa svakom ekipom. Ti FOM-ovi ljudi su osobe od punog punog povjerenja i neki rade taj posao više od deset godina.
-
- Svjetski prvak
Ne znam točno na što mislite, ali pretpostavljam na to što Kimi podešava desnom rukom. Ne znam točno na ovogodišnjem autu. Vjerojatno se radi o podešavanju biasa kočnica, ili možda nečeg na ovjesima.booky_boy je napisao/la:http://youtube.com/watch?v=MThk7FJ6TRM
Zamolio bi vas da ovo prokomentarišete.
Raspitat ću se pa ću vam točno reći.
-
- Svjetski prvak
Odluku o samo jednom dobavljaču donijele su sve ekipe zajedno, u dogovoru i na sugestiju FIA-e, radi generalnog pojeftinjenja troškova u Formuli 1. Jedan proiuzvođač znači puno manje troškova za testiranje.stipest je napisao/la:Poštovani g.Jergović!
Hvala na odgovoru
Teoretski, to je dobra ideja jer po meni nije dobro kad su gume previše odlučujući faktor. Ali praktički mislim da se to ove godine nije pokazalo toliko dobrim, jer je došlo nakon velikog rata guma lani, i sada je više od pola godine trebalo da neke ekipe (koje nisu bile s Bridgestoneom) riješe sve probleme nerazumijevanja funkcioniranja guma.
Bridgestone gume snabdijeva besplatno za ekipe.
-
- Svjetski prvak
Moram vam reći da me ova stvar izuzetno zanima, pa vas molim da mi pošaljete nešto više materijala o tome.SA face je napisao/la:Prije svega iskreni i veliki pozdrav g. Jergovicu i sve cestitke Vasem radu, posebno u Studio F1.
Lijepo vas molim da se obratite Saši (gazdi ovog websitea) i od njega potražite način kako da mi te materijale proslijedite.
Unaprijed hvala.
- Fiorano04
- Spa2000
Poštovanje Mladene,
ništa pametno i više molba nego pitanje (ako vam se da),da malo prokomentirate ovu izjavu Alonsa o Hamiltonu:
"Nakon Kanade sam bio značajno brži od njega. Na Indianapolisu ga nisam mogao prestići, a na Magny-Coursu sam imao problem s mjenjačem. Ovdje (na Silverstoneu) smo imali normalnu utrku i završio sam više od 30 sekundi ispred njega."
Alonso je dvostruki svjetski prvak i nemam ništa protiv istog,dapače smatram ga vrhunskim vozačem (iako se meni osobno ne svidja njegova sklonost hm...vršenja pritiska kad nešto ne ide u izjavama tipa mene ne vole,nije mi ugodno itd)
E sad prošli vikend je sve išlo kako treba(za njega) stoga mi se nije svidjela ova izjava normalna utrka-sporiji od mene vise od 30sek. Nekako mi ne stoji na taj nacin spuštati vlastitog momčadskog kolegu(ili je ovdje opet rječ o dodatnom pritisku na Hamiltona?),koji je sve samo ne sporiji 30 sek...i niti mislim da je Hamilton baš bio u savršenom bolidu prošlu utrku.
Možda griješim i vidim nešto između redova čega tamo uopće nema i ispravite me ako je to tako ali imam dojam da se iz ovog da iščitat i da će McLaren ipak dat prednost njemu a ne Hamiltonu bez obzira na zaostatak...i da Alonso ima namjeru napravit sve(i to ne samo vozački) da to tako uistinu i bude.
ništa pametno i više molba nego pitanje (ako vam se da),da malo prokomentirate ovu izjavu Alonsa o Hamiltonu:
"Nakon Kanade sam bio značajno brži od njega. Na Indianapolisu ga nisam mogao prestići, a na Magny-Coursu sam imao problem s mjenjačem. Ovdje (na Silverstoneu) smo imali normalnu utrku i završio sam više od 30 sekundi ispred njega."
Alonso je dvostruki svjetski prvak i nemam ništa protiv istog,dapače smatram ga vrhunskim vozačem (iako se meni osobno ne svidja njegova sklonost hm...vršenja pritiska kad nešto ne ide u izjavama tipa mene ne vole,nije mi ugodno itd)
E sad prošli vikend je sve išlo kako treba(za njega) stoga mi se nije svidjela ova izjava normalna utrka-sporiji od mene vise od 30sek. Nekako mi ne stoji na taj nacin spuštati vlastitog momčadskog kolegu(ili je ovdje opet rječ o dodatnom pritisku na Hamiltona?),koji je sve samo ne sporiji 30 sek...i niti mislim da je Hamilton baš bio u savršenom bolidu prošlu utrku.
Možda griješim i vidim nešto između redova čega tamo uopće nema i ispravite me ako je to tako ali imam dojam da se iz ovog da iščitat i da će McLaren ipak dat prednost njemu a ne Hamiltonu bez obzira na zaostatak...i da Alonso ima namjeru napravit sve(i to ne samo vozački) da to tako uistinu i bude.
-
- Svjetski prvak
Ah, Mark nešto, zaboravio sam mu prezime. To je fizio koji je bio s Kimijem u McLarenu, i kad je ovaj prešao u Ferrariju, jedan od uvjeta je bio da i njegov fizio dođe s njim.Fiorano04 je napisao/la:Da li nam možete reći tko je onaj ćelavac koji se stalno pojavljuje uz Kimija, primjetio sam da je i on iz McLarena prešao u Ferrari. Imaju li svi vozači takve ljude uz sebe i koja je njihova zadaća, jesu li oni maseri, pomoćnici, psihološki gurui ili nešto drugo?
To vam samo govori koliko su ti ljudi (i zanimanja) važni, i koliko njihove individualne kvalitete vozači cijene.
-
- Svjetski prvak
Englezi vele: mind games. Najbolji vozači su majstori i u tome. Ali, to samo znači da ga je Hamilton i te kako natjerao da razmišlja, podigne svoje standarde i učini sve da ga pobijedi.Spa2000 je napisao/la:Poštovanje Mladene,
Možda vam nije simpatično, ali skoro svaki veliki vozač znao je povremeno koristiti i ovu taktiku. Jedini za kojeg znam da je posve imun na te stvari je Kimi Räikkönen.
Meni osobno to uopće ne smeta. To je dio oklopa vrhunskog vozača.
-
- Rezervni vozač
Mladen Jergović je napisao/la:Hmm. Ne vidim stvarno što bi to Stepney mogao znati što bi bitno utjecalo na naše mišljenje o M Schumacheru i Ferrariju u posljednjih 14 godina.starks je napisao/la:Kada stignete odgovoriti mogli bi malo prokomentirati ovaj sarkastičan
komentar jednog kvalitetnog forumasha s jednog drugog foruma...
Vezano je uz špijunažu...
Stepney je mrtav hladan izjavio da je bio 14 godina u Ferrariju i da jako dobro zna "gdje su leševi zakopani".
Ili će se cijela šarada vrlo brzo smiriti na način da mu Ferrari da vrlo velikodušnu otpremninu, te krivicu prebaci na McLaren i Hondu, uz malu pomoć onog Hitlerovog malog vojnika iz FIA-e, ili ćemo saznati koliko je u stvari naslova Schumacher zastvarno osvojio
Razmišljao sam da li bi postao njegovo razmišljanje no mene je zaintrigiralo..a usporedbe u tekstu uzmite kao šalu...
A to da će mu Ferrari dati velikodušnu otpremninu... ne bih se baš kladio.
Možda sam malo tup, ali nisam shvatio referencu na Hitlera i FIA-u
Ma siguran sam da je forumash mislio na Mosleya...da li je uputio
zamjerku na način vođenja FIAe ili na činjenicu da mu je otac bio ono što je bio pa je sve to skupa spojio i dao mu ovakvu neslavnu titulu ne znam,
no i meni se čini da se Stepney koprca u živom blatu i sve više upada
unutra...
-
Pitao bi vas za vaše mišljenje o pobjedničkoj sezoni 1994 benetton forda sa Schumacherom kao svjetskim prvakom.
Naime ta sezona će biti zapamćena po pogobiji dvojce vozača, ali i o "varanju" benettona koji je po mnogim mišljenjima iskrivljavao i kršio pravila od launch kontrola do skidanja filtera za nadotakanje goriva prilikom čega je verstapen skoro stradao!
Mislim bilo je tu još velikih kontraverzi i prilikom zadnje utrke kada je Schumacher praktički izbacio Hilla iz utrke!
Uzmite u obzir moju pristranost u tome jer ipak promatram to sa velike distance, ali me zanima kako to nije bilo sankcionrano od strane FIA pošto je bilo kakvih takvih dokaza.
Jedino u prilog FIA ide sankcioniranje benettona zbog pretanke drvene daske koja se nalazi ispod bolida i pretjecanje Hilla od strane Schumachera u krugu zagrijavanja kada je bio prestrogo (po mojem mišljenju) kažnjen diskvalifikacijom koja je bila očito kompenzacija.
Još ako možete ukratko objasnit funkciju te drvene daske (oklada je u pitanju)! Hvala unaprijed i pozdrav
Naime ta sezona će biti zapamćena po pogobiji dvojce vozača, ali i o "varanju" benettona koji je po mnogim mišljenjima iskrivljavao i kršio pravila od launch kontrola do skidanja filtera za nadotakanje goriva prilikom čega je verstapen skoro stradao!
Mislim bilo je tu još velikih kontraverzi i prilikom zadnje utrke kada je Schumacher praktički izbacio Hilla iz utrke!
Uzmite u obzir moju pristranost u tome jer ipak promatram to sa velike distance, ali me zanima kako to nije bilo sankcionrano od strane FIA pošto je bilo kakvih takvih dokaza.
Jedino u prilog FIA ide sankcioniranje benettona zbog pretanke drvene daske koja se nalazi ispod bolida i pretjecanje Hilla od strane Schumachera u krugu zagrijavanja kada je bio prestrogo (po mojem mišljenju) kažnjen diskvalifikacijom koja je bila očito kompenzacija.
Još ako možete ukratko objasnit funkciju te drvene daske (oklada je u pitanju)! Hvala unaprijed i pozdrav
- pospani gad
- Veteran
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
Koliko je nama laicima poznato, zaista maltene svatko tko ima vreću novaca može kupiti mjestio u F1 (kada je ono dostupno, mislim prazno ili je gazda potreban novaca)...
Što je sa Christianom Klienom? Da li je on tipični takav plaćeni vozač? Red Bull mu je kupio mjesto u Jaguaru, držao ga je u Red Bullu, a sada navodno nije više pod Red Bullom, te mu je otac manager i kao takav sredio mu je mjesto u Hondi... a sada će testirati za Spyker... O čemu se radi? Negdje štancaju € ili...??!
Što je sa Christianom Klienom? Da li je on tipični takav plaćeni vozač? Red Bull mu je kupio mjesto u Jaguaru, držao ga je u Red Bullu, a sada navodno nije više pod Red Bullom, te mu je otac manager i kao takav sredio mu je mjesto u Hondi... a sada će testirati za Spyker... O čemu se radi? Negdje štancaju € ili...??!
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

-
...
http://www.f1-live.com/f1/en/headlines/ ... 0857.shtml, prokomentarisite ovaj tekst!
- muamert
- Test vozač
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Postovanje gosp. M.J.
Imam dva pitanja.
1. Obrtni moment u F1. Dali znate koliki je maksimalan. Trazio sam po netu ali nigdje nisam nasao bas decidno da kaze neku vrijednost. Jedino sto sam nasao je da velik moment bas i nije toliko bitan i da je maksimalan pri otprilike 16000 o/min. Pa sam onda uzeo papir i olovku i sam izracunao koliko bi to trebalo biti i izadje oko 330 Nm. pretpostavio sam za max snagu da je 750KS. Uostalom evo slicica na linku kako sam ja to izracunao pa ako neko misli da sam negdje pogrjesio neka me ispravi
http://img119.imageshack.us/my.php?image=momentoo8.jpg
2. Mozete li nam nesto reci o ''ohladjenom'' gorivu koje je ferrari koristio mislim samo na jednoj utrci. Da li je to u stvari iskorištena ona da ako je tekucina hladnija zauzima manju zapreminu, pa bi s time imali i vise goriva u istom rezervoaru...
Toliko
Zahvaljujem
Imam dva pitanja.
1. Obrtni moment u F1. Dali znate koliki je maksimalan. Trazio sam po netu ali nigdje nisam nasao bas decidno da kaze neku vrijednost. Jedino sto sam nasao je da velik moment bas i nije toliko bitan i da je maksimalan pri otprilike 16000 o/min. Pa sam onda uzeo papir i olovku i sam izracunao koliko bi to trebalo biti i izadje oko 330 Nm. pretpostavio sam za max snagu da je 750KS. Uostalom evo slicica na linku kako sam ja to izracunao pa ako neko misli da sam negdje pogrjesio neka me ispravi
http://img119.imageshack.us/my.php?image=momentoo8.jpg
2. Mozete li nam nesto reci o ''ohladjenom'' gorivu koje je ferrari koristio mislim samo na jednoj utrci. Da li je to u stvari iskorištena ona da ako je tekucina hladnija zauzima manju zapreminu, pa bi s time imali i vise goriva u istom rezervoaru...
Toliko
Zahvaljujem
"Aerodynamics are for people who can't build engines." Enzo Ferrari
"Never hate your enemies -- it effects your judgement." The Godfather III
"Now I'm happy and I don't think much about luck. If you work hard, you can get what you want." Kimi Raikkonen
"Never hate your enemies -- it effects your judgement." The Godfather III
"Now I'm happy and I don't think much about luck. If you work hard, you can get what you want." Kimi Raikkonen
- pedro3
o pravilima
Gospodine Jergović, premda meni osobno se svidja formula 1 ovakva kakva je, tehnoloski vrhunac, objektivno je ipak puno ljudi koji bi zeljeli promjene u svrhu vise pretjecanja i uzbudjenja i razmisljajuci na taj nacin- koje bi po vama promjene trebalo uvesti u formulu 1(spominju se mnoge promjene pravila, da li i medju njima po vama ima neka pametna)? I da li mislite da bi formulu trebalo mijenjati, jer sada je ona tehnoloski vrhunac i jedini nacin da dodje do gore navedenih pojava je uciniti da vise ne bude toliko superiorna i sa mozda koristenjem jednostavnije ili bolje receno "sirovije" tehnologije, nesto poput- 1. izbaciti traction control i elektroniku za mijenjanje set-upa usred kruga tijekom utrke, nekad je navodno trebalo "imati muda" za stisnuti gas na izlasku iz zavoja dok danas rijetko tko dolazi do toga da se moze reci da je hrabar jer ih tc spasava,2. rijesiti problem aerodinamike koja predstavlja veliki problem pretjecanja, mozda na nacin da se uvedu drasticne promjene u tom pogledu kako bi smanjili utjecaj prljavog zraka i mozda --> 3. ponovno uvodjenje slick guma kako bi se povecala vaznost guma u odnosu na aerodinamiku sto se tice drzanja 4. manje efikasne kocnice,od mozda drugacijih materijala sa kojima bi bilo teze procijeniti limit i sa kojima bi bilo lakse pogrijesiti,tj. tko forsira moze i pogrijesiti, a tko ne bit ce prespor(mozda najbitnija stavka), 5. manualni mjenjac,6. mozda td motori. Samo neke od ideja, zanima me da li se slazete sa njima kada bi se gledalo na taj nacin i u tom smjeru i da li i vi mozda tako nesto i sami prizeljkujete. I , moram priznati da mi se svidja ekolosko razmisljanje na nacin kocenje stvara energiju i iskoristavanje iste, ali da se to onda koristi i u osobnim automobilima.
"I admire Michael immensely.Earlier his style tended to be mathematical, very calculated, like a machine. Now it is all so flowing and quite natural. Only one other has ever driven like this: Ayrton Senna, during his very best time." - Jean Alesi
-
- Svjetski prvak
Ne znam da li je diskvalifikacija Schumachera u Silverstoneu bila kompenzacija za druge stvari za koje je FIA naslućivala, ali nije mogla ništa jer nije imala dokaza protiv Benettona. Svakako, Schumacher je D Hilla prešao u krugu za zagrijavanje, što jest zabranjeno, ali nije baš najgori zločin na svijetu. Onda su se i Benetton i Schumacher pravili blesavi na sve pozive ditekcije utrke, pa su zbog toga dobili dvije utrke zabrane.Nigel Mansell je napisao/la:Pitao bi vas za vaše mišljenje o pobjedničkoj sezoni 1994 benetton forda sa Schumacherom kao svjetskim prvakom.
Slučaj drvene daske u Belgiji je isto malo čudan. Ta daska ima dvije funkcije: prvo, da osigura da auto na toj površini ima posve ravan pod (tj. da nema aero profil koji bi pripomogao potisku), i drugo, da osigura minimalnu udaljenost dna šasije od površine staze. Drvo se koristi kao materijal upravo zato jer se može habati bez da to naškodi strukturalnoj čvrtoći šasije (jer je tek zašarafljeno na nju).
Nakon utrke u Belgiji FIA-ini suci su izmjerili debljinu te daske i ustanovili da je, na nekim mjestima, pretanka. Kazna je bilo oduzimanje pobjede u utrci. Iz Benettona su se branili objašnjenjem da je M Schumacher u toku utrke imao jedno veliko vrtenje preko dosta grubih rubnjaka, pa se daska tu (i kroz druga jahanja po tim rubnicima) potrošila. Uzalud.
Vrlo je moguće da je FIA i tu htjela kompenzirati za svoju nemogućnost da ustanovi bilo kakvu konkretnu ilegalnost Benettonovih softwarea. Naime, FIA nikada nije ustanovila da je na tom autu nešto ilegalno, jednostavno zato jer bi se sav software automatski obrisao čim bi netko izvana pokušao pristup u njega.
To prvenstvo osvojeno 1994. je definitivno s tog aspekta bilo vrlo sumnjivo.