P&O - Srpanj 2007

Mladen Jergović odgovara na vaša pitanja...
Zaključano
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Post Postao/la Mladen Jergović »

kiby je napisao/la:Kad smo vec kod stilova voznje, Mladene vi ste bili rekli da uz alonsa i Kubicu jos i kimi ima onaj trzaj volana pri ulasku u zavoj, ali ne toliko naglasen kao kod prve dvojice. Moram rec da do sada nisam u proteklim utrkama uopce vidio da kimi to radi vec suprotno, lagan zakret volana. Ispravite me ako grijesim.
I mozete li reci gdje kimi dobiva na vremenu, jel to pri ulazu u zavoj ili izlasku iz zavoja. Malo detaljnije o njegovom stilu ako mozete jer ste i sami rekli da je on najbrzi vozac od konkurencije, pa me zanima.
hvala :idea:
Po meni, najbolji zavoj za studirati ove stvari vam je Copse (prvi zavoj) u Silverstoneu. Meni se tu uvijek čini da i Kimi ima taj trzaj.
Kimi dosta voli imati auto na samom limitu, s vrlo laganim repom i čak laganim oslobađanjem repa (oversteer) na izlasku iz zavoja. Meni osobno se čini da je njegova velika snaga u toj kontroli auta na izalsku iz zavoja, u ranom dodavanju gasa i jako suptilnom osjećaju i radu ruku na volanu u tim malim i vrlo brzim korekcijama zbog laganog repa.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

-Briatore- je napisao/la:Mladene, što ono slovo "N" (valjda je N), na bolidu ispred cockpita, predstavlja? Jel to neki poklopac ili nešto sl.? Primjetio sam to i na Ferrariju, za ostale ne mogu tvrditi.
Evo slike (kliknite za uvećati):
slika
Mislim (ne mogu aktivirati sliku) da se radi o strujnom prekidaču kojim se može neutralizirati (tj. prekinuti) strujni krug na autu u slučaju nesreće, tako da, recimo, električne pumpe više ne tjeraju benzin. Te stvari obično isključi vozač ako auto stane i on izlazi iz kokpita, ali u slučaju nesreće to ovim prekidačem može napraviti sudac u zavoju izvana.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

*silberpfeil je napisao/la:poštovani gospodine jergović, pošto se nešto šuška da bi se mi članovi foruma mogli naći u zg negdje u devetom mjesecu bilo bi nam veliko zadovoljstvo kad bi se i vi mogli nama pridružiti !!! koliko je to moguće izvedivo?
Vrlo rado, ukoliko se poklopi da sam u Zagrebu. Dakle, po svoj prilici bilo bi moguće kad je GP vikend , tj. kad je emisija ˝Studio F1˝ u nedjelju.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Kenny je napisao/la:Gosp. jergoviću jednom ste pisali da Red Bullu fali dobar vozač. Da li bi Vettel mogao biti taj vozač iduće sezone.
Vettel neće u Red Bull jer tamo ostaju i Coulthard i Webber. Vjerojatnost je Toro Rosso.
Ja sam imao odlično mišljenje o Vettelu prije Indyja ove godine, ali sam jedan od rijetkih koje je ta utrka, zapravo, razočarala, i sad se pitam je li taj klinac stvarno toliko odobar koliko smo mislili.
Onda sam sad bio u Londonu i od nekoliko vrlo obavještenih ljudi iz Formule 1 saznao da je BMW, praktički, odustao od Vettela, i oslobodio ga za 2008. , upravo zbog neuvjerljivosti u Indyju. Navodno je sada za njega zainteresiran Berger i Toro Rosso. (Što je i logično, obzirom na povezanost s Red Bullovim programom za mlade vozače.)
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

stipest je napisao/la:Poštovani g.Jergović!

Možete li mi objasniti onu Vašu izjavu da je Senna vozio u Williamsu besplatno?

Hvala na odgovoru
Nisam rekao (ili napisao) da je Senna u Williamsu vozio besplatno, već da je Franku Williamsu nudio da vozi besplatno još krajem 1992. No, Williams je tada već imao pod ugovorom Prosta koji je stavio veto na dolazak Senne. Ovaj je onda još aktivnije nudio svoje usluge za 1993. besplatno, ali, naravno, to se nije dogodilo.
Kad je Senna došao krajem 1993. (nakon povlačenja Prosta) u Williams, to više nije bilo besplatno.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Đuro je napisao/la:
-Briatore- je napisao/la:Mladene, što ono slovo "N" (valjda je N), na bolidu ispred cockpita, predstavlja? Jel to neki poklopac ili nešto sl.? Primjetio sam to i na Ferrariju, za ostale ne mogu tvrditi.
Evo slike (kliknite za uvećati):
slika
''N'' je oznaka koja strelicom prikazuje na rupicu do tog znaka u kojoj je gumb kojom se bolid stavlja u neutralan hod ako bolid ostane zakočen. To se koristi kod slučajeva kada bolid ispadne iz utrke i kako bi ga ''marshals'' brže maknuli sa staze tako da je njima jednostavnije pritisnuti taj gumb.
Da, ali radi se o struji koja pogoni hidrauličke i ostale pumpe na autu, uključujući i one hidrauliku mjenjača. Nisam siguran da se mjenjač može neutralizirati samo mehaničkim putem. Skoro sam uvjeren da je ta stvar za struju.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

SempreGilles je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la:
Fiorano04 je napisao/la:Da li nam možete reći tko je onaj ćelavac koji se stalno pojavljuje uz Kimija, primjetio sam da je i on iz McLarena prešao u Ferrari. Imaju li svi vozači takve ljude uz sebe i koja je njihova zadaća, jesu li oni maseri, pomoćnici, psihološki gurui ili nešto drugo?
Ah, Mark nešto, zaboravio sam mu prezime. To je fizio koji je bio s Kimijem u McLarenu, i kad je ovaj prešao u Ferrariju, jedan od uvjeta je bio da i njegov fizio dođe s njim.
To vam samo govori koliko su ti ljudi (i zanimanja) važni, i koliko njihove individualne kvalitete vozači cijene.
Arnell ;)
Kimijev fizio koji je oženjen za Finkinju i uz Kimija je još od njegovog prelaska u McLaren...
No, eto. Thanks.
(Ovo samo pokazuje koliko na ovom podforumu ima potkovanih ljudi, i koliko ne stoje tvrdnje nekih od vas da nemate pojma o Formuli 1 i bla bla bla.)
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Re: ...

tg je napisao/la:Dosta smo pricali o najboljima, sad su na redu "srednji" vozaci, kao sto su Trulli, Fizikela, webber, Massa, Button, Haifeld i Ralf! recite nam koje su njihove mane i vrline i ko je po vasem misljenju najbolji od njih? znam da su skoro svi od vozaca koje sam nabrojao u drugim bolidima, ali koga najvise cijenite kao vozaca od njih?
Po meni, Button nikako nije ˝srednji˝ vozač! On je top klasa, samo što je malo gramziv i ima posla s vrlo problematičnim osobnim menadžerima. To je glavni razlog zbog kojeg je do sada bio u krivim ekipama.

Ostale bih posložio ovako: Heidfeld, Trulli, Webber, Fisichella, Massa i R Schumacher. Tu bih rekao još da bi prije dvije godine Ralf, po čistoj brzini i vozačkim sposobnostima, bio na početku ovog vlakića, ali mislim da je sada njegova motivacija u ozbiljnom pitanju.
Heidfeld je tehnički odličan i vrlo brz, ali možda nema onu mentalnu snagu pobjednika. Trulli je isto vrlo brz, ali mislim da njega ubijaju ove suvremene gume sa žljebovima i njihova nepredvidivost. Webber je, kažu, vozački jako dotjeran i prirodno vrlo brz, ali, po meni, niti onnema onaj mentalitet rođenog pobjednika. Fisichella ima možda nejljepši, najdorađeniji stil u Formuli 1, ali jednostavno najčešće nije dovoljno brz. Massa je jako adaptabilan i vrlo brzo uči, ali po meni jednostavno nije vrhunska klasa, niti po čistoj brzini, niti po odrađivanju utrke (osim kad ima najbrži auto i vodi utrku). Za Ralfa vidi gore.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

igor29 je napisao/la:Pozdrav Mladene.
Imam još jedno pitanje za vas vezano uz Ayrtona Sennu. Da li znate tko od aktualnih vozača danas, i u ono vrijeme, nije došao na pogreb, a da su recimo trebali biti tamo? Da li ste vi prisustvovali? Vaši dojmovi?
Od aktivnih vozača danas niti jedan nije vozio u Imoli 1994. Rubens je bio ozlijeđen tog vikenda, a DC je debitirao u Formuli 1 zamijenivši Sennu u Williamsu.
Od većih imena na pogrebu nije bilo M Schumachera i (ako se ne varam) Häkkinena. Ne znam zašto.
Ja nisam bio na pogrebu jer smo u tom tjednu nakon nesreće u FOM-u bili jako zauzeti svim mogućim stvarima. Jednostavno, takav put vam uzme najmanje tri ili četiri dana i to jednostavno nije bilo moguće.
Bio sam kasnije nekoliko puta na Senninom grobu u Sao Paulu, i već mi je i to bilo vrlo teško.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

Ivan 26 je napisao/la:gosp. Mladene...

Zelim cuti vase misljenje.... da li je Bernie Eccelston(valjda se vako pise) malo pretjerao sa otkazivenjem tj. izbacivanjem staza iz kalendara mislim na Francusku, USA,... koja je sljedeca.....vjerovatno Silverstone.... pa gdje mu je kraj, poceo je izbacivati legendarne staze koje se nalaze vec dugo u F1 mozda cilja na Njemacku i Italiju da bi otvorio trziste istoku... da li je tu vecinom novac presudan ili neki drugi faktor.... vi bolje znate Bernia pa mislite li da je malo pretjerao...

HVALA NA ODGOVORU 8)
Mislim da je definitivno malo je pretjerao. Ali, on uvijek radi ono što misli da je najbolje za Formulu 1 (i njega osobno).
I da, mislim da definitvno pooštrava kriterije za neke tradicionalne staze, kako bi ih ili natjerao da podignu standarde na razinu ovih novih. modernih staza, ili ih zamijenio novim stazama koje tek dolaze.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

M. Schumacher je napisao/la:Pozdrav!
Evo Mladene mislite li da bi nakon ovoga Mclaren ipak mogao biti optužen:"McLaren Mercedes bio je u nedozvoljenom posjedu dokumenata i povjerljivih informacija koje pripadaju "Scuderii Ferrari" te uključujući informacije koje su mogle biti korištene u dizajnu, razvoju motora i cjelokupnog bolida 2007 Ferrari Formula1".??
Meni nebi bilo ništa čudno ako ih se kazni,jer dokumente je ukrao njihov čovjek,po meni FIA nemože znati dali je on to htio iskoristiti u Hondi ili Mclarenu,a činjenica je da je on Mclarenov čovjek??to je samo moje mišljenje ali možda griješim? Hvala
Naravno da McLaren može biti kažnjen upravo na osnovu ovoga što vi velite, i naravno da Mosley sada upravo s tim i zvecka.
Ono što ja govorim je da McLaren gotovo sigurno nije znao za Coughlanova mešetarenja, budući da je ovaj (sa Stepneyem) htio te dokumente iskoristiti za Hondu.
Ja sam jako uvjeren da McLaren nije iskoristio niti jednu informaciju iz tih materijala, jer sam prilično siguran da ih nitko osim Coughlana nije niti vidio.
Sada imamo vrlo čudnu situaciju u kojoj Coughlan može pokušati nauditi McLarenu (a ima motiv, jer je već dugo tamo nezadovoljan) ako, recimo, kaže da za te informacije znaju i drugi u McLarenu, čak i ako nitko nema pojma.
Prema najnovijim informacijama, to se upravo događa.
Tvrdnja da McLaren treba biti kažnjen jer je Coughlan njihov uposlenik je vrlo problematična. Zamislite da imate firmu i da vaš uposlenik u barskoj tučnjavi ubije nekog. Hoćete li vi zbog toga ići na sud i odgovarati za to ubojstvo? Meni je to FIA-ino pravilo full čudno.
Ono što sam već ovdje pokušao reći je da puno ljudi u Formuli 1 zna da Ron Dennis i ostali vodeći ljudi iz McLarena ne bi nikada učinili takvu stvar da bi nekog pobijedili. Mosley može pokušati tako posložiti stvari i napraviti kao da izgleda da je McLaren nešto kriv (osobito zbog tih specifičnih FIA-inih pravila), ali idemo radije smatrati da je McLaren nevin, sve dok se posve nedvosmisleno i jasno ne utvrdi da su oni organizirali tu krađu dokumenata i onda ih iskoristili da pokradu neke ključne informacije koje su onda njihove aute ove sezone, nakon travnja ili svibnja, učinile bržima.
Kada i ako se to nedvosmisleno utvrdi, onda ćemo reći da je McLaren kriv. Prije toga McLaren nije kriv.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

a.novak je napisao/la:pozdrav mladene e ovako imam jedno pitanje na video igrama ima nekoliko opcija podešavanja auta to su fuel/tires(gorivo/gume) Downforce(pritisnasila) Suspension(ja mislim valjda ovjesi nisam siguran) Chamber(valjda šasija neznam toćno ispravite me al znam da ima puno veze sa prednjim krajem bolida) onda Balance i ono što me najviše interresira je Toe in/out šta je to na bolidu shvatio sam da pomoću toga se brže prolazi krozzavoje ali možete mi objasnit tu funkciju toe.Hvala
Moram vam reći da ne igram video igre, ali pretpostavljam da nije chamber nego camber, i to se odnosi na vertikalni kut kotača i ima veze s prijanjanjem guma uz stazu, osobito pri ubrzavanju i kočenju, pri kojim se procesima poprečni kut guma u odnosu na stazu mijenja.
Ovo za ˝toe˝, moram priznati, nisam siguran, i ne bih htio lupiti neku glupost. Siguran da ima netko ovdje na forumu tko to zna, pa, evo, pozivam na objašnjenje. Ako se nitko ne javi, odverglat ću koji telefonski razgovor, pa ćemo tu informaciju dobiti vrlo brzo. Može?
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Ja sam: Vozač
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

Evo Mladene mislite li da bi nakon ovoga Mclaren ipak mogao biti optužen:"McLaren Mercedes bio je u nedozvoljenom posjedu dokumenata i povjerljivih informacija koje pripadaju "Scuderii Ferrari" te uključujući informacije koje su mogle biti korištene u dizajnu, razvoju motora i cjelokupnog bolida 2007 Ferrari Formula1".??
Meni nebi bilo ništa čudno ako ih se kazni,jer dokumente je ukrao njihov čovjek,po meni FIA nemože znati dali je on to htio iskoristiti u Hondi ili Mclarenu,a činjenica je da je on Mclarenov čovjek??to je samo moje mišljenje ali možda griješim? Hvala
Naravno da McLaren može biti kažnjen upravo na osnovu ovoga što vi velite, i naravno da Mosley sada upravo s tim i zvecka.
Ono što ja govorim je da McLaren gotovo sigurno nije znao za Coughlanova mešetarenja, budući da je ovaj (sa Stepneyem) htio te dokumente iskoristiti za Hondu.
Ja sam jako uvjeren da McLaren nije iskoristio niti jednu informaciju iz tih materijala, jer sam prilično siguran da ih nitko osim Coughlana nije niti vidio.
Sada imamo vrlo čudnu situaciju u kojoj Coughlan može pokušati nauditi McLarenu (a ima motiv, jer je već dugo tamo nezadovoljan) ako, recimo, kaže da za te informacije znaju i drugi u McLarenu, čak i ako nitko nema pojma.
Tvrdnja da McLaren treba biti kažnjen jer je Coughlan njihov uposlenik je vrlo problematična. Zamislite da imate firmu i da vaš uposlenik u barskoj tučnjavi ubije nekog. Hoćete li vi zbog toga ići na sud i odgovarati za to ubojstvo? Meni je to FIA-ino pravilo full čudno.
Ono što sam već ovdje pokušao reći je da puno ljudi u Formuli 1 zna da Ron Dennis i ostali vodeći ljudi iz McLarena ne bi nikada učinili takvu stvar da bi nekog pobijedili. Mosley može pokušati tako posložiti stvari i napraviti kao da izgleda da je McLaren nešto kriv (osobito zbog tih specifičnih FIA-inih pravila), ali idemo radije smatrati da je McLaren nevin, sve dok se posve nedvosmisleno i jasno ne utvrdi da su oni organizirali tu krađu dokumenata i onda ih iskoristili da pokradu neke ključne informacije koje su onda njihove aute ove sezone, nakon travnja ili svibnja, učinile bržima.
Kada i ako se to nedvosmisleno utvrdi, onda ćemo reći da je McLaren kriv. Prije toga McLaren nije kriv.
Ali ako uposlenik vaše firme u barskoj tučnjavi ubije uposlenika ili vlasnika konkurentne firme tada se stvari potpuno mijenjaju i dobivaju novu dimenziju ;) .
Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i to stoji bez ikakve dileme. Ali ova prethodna rečenica vrijedi za britanski sud na kojem se vodi ovaj slučaj. Koliko sam ja shvatio FIA može kazniti McM zbog kršenja sportskih kodeksa i tu se poimanje krivca malo drugačije interpretira. Primjer su recimo sportisti koje se diskvalifikuje zbog dopinga u nekom takmičenju, a ne odgovaraju pred sudom. Zašto? Zato što nisu počinili prekršaj ili krivično djelo (taj doping je recimo legalan za svakodnevnu upotrebu u vidu nekog lijeka), ali nije legalan po sportskom pravilniku federacije pod kojom se takmiče. Tako je nekako i u ovom slučaju. Ferrariju je učinjena velika šteta, ali čisto sumnjam da je McLaren kriv za to. I čisto sumnjam da će McM odgovarati za to pred britanskim sudom. Iako ne poznajem Rona Dennisa uvijek mi se činio nekakav baš kao što ste ga opisali u Studio F1 i vjerujem da je stvarno takav. Jedini krivac (ako bi smo krivce personalizirali), po meni, za loše Ferrarijeve nastupe u MC, Kanadi i SAD-u je Nigel Stepney i on svakako treba odgovarati.
S druge strane ako u pravilniku FIA-e stoji da je kažnjivo da vaš uposlenik posjeduje povjerljive informacije konkurentne momčadi, onda McLaren mora biti kažnjen i to je nedvojbeno.
Izvinjavam se ako moj post nije po pravilniku ili ako sam nekoga uvrijedio svojim pisanjem.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

One and only je napisao/la:
Ali ako uposlenik vaše firme u barskoj tučnjavi ubije uposlenika ili vlasnika konkurentne firme tada se stvari potpuno mijenjaju i dobivaju novu dimenziju ;) .
Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i to stoji bez ikakve dileme. Ali ova prethodna rečenica vrijedi za britanski sud na kojem se vodi ovaj slučaj. Koliko sam ja shvatio FIA može kazniti McM zbog kršenja sportskih kodeksa i tu se poimanje krivca malo drugačije interpretira. Primjer su recimo sportisti koje se diskvalifikuje zbog dopinga u nekom takmičenju, a ne odgovaraju pred sudom. Zašto? Zato što nisu počinili prekršaj ili krivično djelo (taj doping je recimo legalan za svakodnevnu upotrebu u vidu nekog lijeka), ali nije legalan po sportskom pravilniku federacije pod kojom se takmiče. Tako je nekako i u ovom slučaju. Ferrariju je učinjena velika šteta, ali čisto sumnjam da je McLaren kriv za to. I čisto sumnjam da će McM odgovarati za to pred britanskim sudom. Iako ne poznajem Rona Dennisa uvijek mi se činio nekakav baš kao što ste ga opisali u Studio F1 i vjerujem da je stvarno takav. Jedini krivac (ako bi smo krivce personalizirali), po meni, za loše Ferrarijeve nastupe u MC, Kanadi i SAD-u je Nigel Stepney i on svakako treba odgovarati.
S druge strane ako u pravilniku FIA-e stoji da je kažnjivo da vaš uposlenik posjeduje povjerljive informacije konkurentne momčadi, onda McLaren mora biti kažnjen i to je nedvojbeno.
Izvinjavam se ako moj post nije po pravilniku ili ako sam nekoga uvrijedio svojim pisanjem.
Naravno da niste nikoga mogli uvrijediti. Ako se dokaže da je McLaren prekršio neko FIA-ino pravilo, naravno da će biti kažnjen. Ja samo kažem da je meni osobno to pravilo vrlo čudno jer ne mora nužno dokazati da je McLaren kriv u nekom konkretnom smislu ako je neki uposlenik negdje nešto maznuo. Može samo dokazati da je ovaj to maznuo, i još i da se time hvalio. Ali, to još ne znači da je postojala namjera McLarena da na taj način pobijedi Ferrari. Razumijete o čemu pričam? To nije baš isto kao doping, jer doping se uzima svjesno da bi se postigao određeni rezultat.
Naravno, to što je meni to pravilo čudno ništa ne znači. To osobito neće ništa značiti Mosleyu koji ima nekakav svoj osobni obračun s Dennisom, i sada ima super jaku kartu da ga dobro napuca. Tu nema problema. No, meni to još uvijek neće značiti da je McLaren namjerno učinio nemoralnu stvar da bi došao do boljeg rezultata.
Druga stvar je da mi nije jasno u čemu je to Ferrariju učinjena velika šteta? Ako je Stepney stavljao šećer u tankove, onda je sve jasno i ne vidim kakve tu veze ima ovih 780 stranica top secret materijala.
I onda, posljednja stvar. Ja sam možda posve u krivu. Možda su u McLarenu sve znali, namjerno tražili od FIA-e da postrože pravila o fleksi-podovima nakon Melbournea jer su znali - iz ovih dokumenata - da ih Ferrari koristi. Možda Dennis laže. Možda nije ništa konkretno uzeo Ferrariju, već je samo saznao neke stvari koje je onda dobro iskoristio u razvoju vlastite ekipe. U to sumnjam, ali možda se to i dokaže. To će pokazati da je onaj Dexter u pravu, da i u Formuli 1 dobar lopov mora iskoristiti svaku priliku da ne ispadne glupi naivac (kao ja).
Ako i kad se to ustanovi, ja ću prvi priznati da nisam bio u pravu. Ali, prije toga uvijek ću nekog smatrati nevinim dok se ne dokaže da je kriv.
muamert
Test vozač
Test vozač
Navijam za: Ferrari

Post Postao/la muamert »

a.novak je napisao/la:pozdrav mladene e ovako imam jedno pitanje na video igrama ima nekoliko opcija podešavanja auta to su fuel/tires(gorivo/gume) Downforce(pritisnasila) Suspension(ja mislim valjda ovjesi nisam siguran) Chamber(valjda šasija neznam toćno ispravite me al znam da ima puno veze sa prednjim krajem bolida) onda Balance i ono što me najviše interresira je Toe in/out šta je to na bolidu shvatio sam da pomoću toga se brže prolazi krozzavoje ali možete mi objasnit tu funkciju toe.Hvala
Moram vam reći da ne igram video igre, ali pretpostavljam da nijechamber nego camber, i to se odnosi na vertikalni kut kotača i ima veze s prijanjanjem guma uz stazu, osobito pri ubrzavanju i kočenju, pri kojim se procesima poprečni kut guma u odnosu na stazu mijenja.
Ovo za ˝toe˝, moram priznati, nisam siguran, i ne bih htio lupiti neku glupost. Siguran da ima netko ovdje na forumu tko to zna, pa, evo, pozivam na objašnjenje. Ako se nitko ne javi, odverglat ću koji telefonski razgovor, pa ćemo tu informaciju dobiti vrlo brzo. Može?
TOE je vrijednost horizontalnog ugla tockova.Negativan TOE znaci da su tockovi usmjereni unutra. Pozitivan znaci da su usmjereni vani.
Previše negativnog TOE-a moze uzrokovati da se gume previse griju, takodjer moze uzrokovati i usporenje auta, jer tockovi nisu usmjereni pravo. TOE ti pomaze da drzis auto pravo ''on straight line''.
"Aerodynamics are for people who can't build engines." Enzo Ferrari

"Never hate your enemies -- it effects your judgement." The Godfather III

"Now I'm happy and I don't think much about luck. If you work hard, you can get what you want." Kimi Raikkonen
B-Link

Post Postao/la B-Link »

Camber:

This is the angle of the tyre. Example, if the tyre leans into the chassis of the car it will be called negative camber. And if the tyres lean away from the chassis then it is called positive camber.

Usually you will only see negative camber. Why? Because when turning a corner with positive camber the whole tyre is not in contact with the road, and in turn has about the same amount of contact patch when travelling down the straight.

Negative camber is used to make sure than when the car is making the turn the contact patch is larger than when travelling down the straight, thus increasing grip, which of course increases the capability to go around the corner. Its really a rolling affect on the tyre when you apply the forces of turning.

Toe-in and Toe-out.

Toe-in. Imagine looking at the car from a birds eye view, and seeing the tyres pointed inwards towards the front wing.
Toe-out, is the opposite and the tyres from a birds eye view will be pointing towards the outside of the front wing.

Toe angles affect the tyre wear, straight line stability and handling during entry into corners.

Toe-out generally gives a quicker response when it comes to cornering, and they are willing to sacrifice a bit of straight line stability in doing so. Thus at Monaco toe-out would be used.

Now this is really only the basics, to understand of what camber is. Although camber set-up is largely dependent on suspension set-ups which can either ruin or enhance your tyre angles.

So negative camber, looking from a birds eye view. Will be in a straight line. But angled towards the chassis, so you will be able to see the outer rim of the tyre when looking from above. Positive camber,you will be able to see the inside rim of the car from birds eye view.

To su osnove za razumijevanje f1 setupa
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

muamert je napisao/la:
Moram vam reći da ne igram video igre, ali pretpostavljam da nijechamber nego camber, i to se odnosi na vertikalni kut kotača i ima veze s prijanjanjem guma uz stazu, osobito pri ubrzavanju i kočenju, pri kojim se procesima poprečni kut guma u odnosu na stazu mijenja.
TOE je vrijednost horizontalnog ugla tockova.Negativan TOE znaci da su tockovi usmjereni unutra. Pozitivan znaci da su usmjereni vani.
Previše negativnog TOE-a moze uzrokovati da se gume previse griju, takodjer moze uzrokovati i usporenje auta, jer tockovi nisu usmjereni pravo. TOE ti pomaze da drzis auto pravo ''on straight line''.
Super, maestro. Puno hvala.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

B-Link je napisao/la:Camber:

This is the angle of the tyre. Example, if the tyre leans into the chassis of the car it will be called negative camber. And if the tyres lean away from the chassis then it is called positive camber.

Usually you will only see negative camber. Why? Because when turning a corner with positive camber the whole tyre is not in contact with the road, and in turn has about the same amount of contact patch when travelling down the straight.

Negative camber is used to make sure than when the car is making the turn the contact patch is larger than when travelling down the straight, thus increasing grip, which of course increases the capability to go around the corner. Its really a rolling affect on the tyre when you apply the forces of turning.

Toe-in and Toe-out.

Toe-in. Imagine looking at the car from a birds eye view, and seeing the tyres pointed inwards towards the front wing.
Toe-out, is the opposite and the tyres from a birds eye view will be pointing towards the outside of the front wing.

Toe angles affect the tyre wear, straight line stability and handling during entry into corners.

Toe-out generally gives a quicker response when it comes to cornering, and they are willing to sacrifice a bit of straight line stability in doing so. Thus at Monaco toe-out would be used.

Now this is really only the basics, to understand of what camber is. Although camber set-up is largely dependent on suspension set-ups which can either ruin or enhance your tyre angles.

So negative camber, looking from a birds eye view. Will be in a straight line. But angled towards the chassis, so you will be able to see the outer rim of the tyre when looking from above. Positive camber,you will be able to see the inside rim of the car from birds eye view.

To su osnove za razumijevanje f1 setupa
Evo ga, još jedan. Dečki, puno hvala.
Ovo ću si čak sačuvati za moju arhivu.
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

sila je napisao/la:
mislim da vam ovo poređenje uopšte ne stoji. Firma čiju uposlenik ubije nekoga ne mora imati nikakvu korist od toga, međutim meklaren je od ovih dokumenata mogao imati itekakvu koristi. I realno je za očekivati da je se meklaren htio okoristiti situacijom iako čak i nije izravno bio upleten u organizovanje krađe dokumenata. Pa pobogu nije se jednom desila u F1 krađa ideja.
Pogodili ste u pravu stvar.
U mojem svijetu ja neću postati lopov čim mi se ukaže prilika.
U vašem svijetu, ˝realno je očekivati˝ da ćete se ˝okoristiti situacijom˝ i postati lopov čim vam se ukaže prilika.
To je točno ono o čemu svo vrijeme govorim. Ja ne mislim da su ljudi iz McLarena to učinili jer ne sumnjam u njihov integritet. To je moje mišljenje, na osnovu onog što mislim da znam o njima. Da li se stvarno jesu ili nisu ˝okoristili situacijom˝, vidjet ćemo.
Ali, ovdje je bitan naš pristup cijeloj stvari. Ja mislim da ne možete i ne smijete postati lopov samo zato jer je zgodna prilika. I ne možete zaključiti da je netko kriv prije nego što se to pouzdano utvrdi.
U ovoj sredini, međutim, ˝okoristiti se situacijom˝, ma koliko amoralna bila, općeprihvaćena je životna filozofija, nešto što se smatra normalnim. Zapravo, one koji ne učine ono što je ˝realno za očekivati˝ smatra se čudnima i neuspješnima.
Ponavljam: možda su ljudi iz McLarena krivi. Ali, mene puno više pogađa što vi mislite da bi bilo normalno da su se oni ˝okoristili situacijom˝. To vam se, ukoliko takav pristup budete primjenjivali za sebe, dugoročno neće isplatiti, vjerujte mi.

I na kraju, u Formuli 1 se vrlo, vrlo rijetko dogodilo (po mojem sjećanju, dva ili tri puta prije ovog skandala) da netko ukrade materijale s tehničkim informacijama. Ideje se kopiraju, svaka ih ekipa interpretira po svojim potrebama, baš kao što se osnovna ideja krova na rasklapanje kabrioleta, recimo, interpretira u Porscheu ili Mercedesu. Ali fizički dokumenti ne kradu se gotovo nikada.
DC

Post Postao/la DC »

Pozdrav svima. Ja evo citam jos onu prvu temu pitanja i odgovora. Netko je postavio pitanje zasto je Montoya otisao iz McLarena na sto g. Jergovic odgovara sljedece:
Dva su razloga. Prvi je nemogućnost, ili nevoljkost, McLarena da ima dva vozača s radikalno različitim stilovima vožnje, i potrebama podešavanja automobila. Drugi razlog, po meni, bila je psihološka nekompatibilnost Montoye i atmosfere u McLarenu. Kad biste poznavali Rona Dennisa, i Montoyu, znali biste o čemu govorim. Ne znam da li su ikada u Formuli 1 postojala dva čovjeka po svemu različitija.
Ako Vi, koji niste sef momcadi i, uz duzno postovanje, vjerojatno imate manje F1 znanja od Dennisa, znate da su JPM i RD razliciti karakterom i da su JPM i KR razliciti stilom voznje, pa zar to nije mogao znati ni RD u vrijeme mu je palo na pamet da dovede Montoyu.

Zasto ici u nesto sto vjerojatno nece funkcionirati? Kako se moze dogoditi tako iskusnom covjeku kao sto je Dennis da dovede u momcad Montoyu (nemam nista protiv njega, jedan mi je od najdrazih, ali ocito da u McLarenu nije funkcioniralo)? Uzalud potrosene dvije godine, dokrajcena Montoyina karijera u F1 i jedna od losijih sezona za McLaren (2006.).

Nije mi jasno kako se mogu dogoditi takvi, nazovimo, kiksevi.
sila

Post Postao/la sila »

sila je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Naravno da McLaren može biti kažnjen upravo na osnovu ovoga što vi velite, i naravno da Mosley sada upravo s tim i zvecka.
mislim da vam ovo poređenje uopšte ne stoji. Firma čiju uposlenik ubije nekoga ne mora imati nikakvu korist od toga, međutim meklaren je od ovih dokumenata mogao imati itekakvu koristi. I realno je za očekivati da je se meklaren htio okoristiti situacijom iako čak i nije izravno bio upleten u organizovanje krađe dokumenata. Pa pobogu nije se jednom desila u F1 krađa ideja.
U vašem svijetu, ˝realno je očekivati˝ da ćete se ˝okoristiti situacijom˝ i postati lopov čim vam se ukaže prilika.
To je točno ono o čemu svo vrijeme govorim. Ja ne mislim da su ljudi iz McLarena to učinili jer ne sumnjam u njihov integritet. To je moje mišljenje, na osnovu onog što mislim da znam o njima. Da li se stvarno jesu ili nisu ˝okoristili situacijom˝, vidjet ćemo.
Ali, ovdje je bitan naš pristup cijeloj stvari. Ja mislim da ne možete i ne smijete postati lopov samo zato jer je zgodna prilika. I ne možete zaključiti da je netko kriv prije nego što se to pouzdano utvrdi.
U ovoj sredini, međutim, ˝okoristiti se situacijom˝, ma koliko amoralna bila, općeprihvaćena je životna filozofija, nešto što se smatra normalnim. Zapravo, one koji ne učine ono što je ˝realno za očekivati˝ smatra se čudnima i neuspješnima.
Ponavljam: možda su ljudi iz McLarena krivi. Ali, mene puno više pogađa što vi mislite da bi bilo normalno da su se oni ˝okoristili situacijom˝. To vam se, ukoliko takav pristup budete primjenjivali za sebe, dugoročno neće isplatiti, vjerujte mi.

I na kraju, u Formuli 1 se vrlo, vrlo rijetko dogodilo (po mojem sjećanju, dva ili tri puta prije ovog skandala) da netko ukrade materijale s tehničkim informacijama. Ideje se kopiraju, svaka ih ekipa interpretira po svojim potrebama, baš kao što se osnovna ideja krova na rasklapanje kabrioleta, recimo, interpretira u Porscheu ili Mercedesu. Ali fizički dokumenti ne kradu se gotovo nikada.
nema vas to šta pogađati. koliko god vi smatrate da su oni prepošteni ja mogu da smatram da nisu baš tolike dobrice. I prije svega na osnovu toga gradim svoju teoriju. malo bez veze miješate kruške i jabuke, kao prvo to što ja smatram da bi bilo realno očekivati da su se okoristili je na osnovu nekog mog stava o tome kakva je meklaren momčad a ne na osnovu moje životne filozofije. Popustite malo mene, nisam ja ništa ukrao. :)

Za mene meklaren ne djeluje kao prepošten tim. sjetim se samo kada je Mika vozio za njih kako su podlo podmetnuli onu dodatnu pedalu da slikaju fotoreporteri kako bi svi pomislili da im koristi za kontrolu proklizavanja ( tada je bio zabranjen ) a u stvari sistem se aktivirao okretanjem upravljača pod određeni ugao. To baš i nije bilo poštenjački, zar ne.
Ja jednostavno ne mislim da su oni takve dobrice da se sve oko njih dešavalo a da oni svoje prste u tome nemaju.
amaster
Navijam za: Nikoga

Post Postao/la amaster »

sila je napisao/la:
sila je napisao/la: mislim da vam ovo poređenje uopšte ne stoji. Firma čiju uposlenik ubije nekoga ne mora imati nikakvu korist od toga, međutim meklaren je od ovih dokumenata mogao imati itekakvu koristi. I realno je za očekivati da je se meklaren htio okoristiti situacijom iako čak i nije izravno bio upleten u organizovanje krađe dokumenata. Pa pobogu nije se jednom desila u F1 krađa ideja.

nema vas to šta pogađati. koliko god vi smatrate da su oni prepošteni ja mogu da smatram da nisu baš tolike dobrice. I prije svega na osnovu toga gradim svoju teoriju. malo bez veze miješate kruške i jabuke, kao prvo to što ja smatram da bi bilo realno očekivati da su se okoristili je na osnovu nekog mog stava o tome kakva je meklaren momčad a ne na osnovu moje životne filozofije. Popustite malo mene, nisam ja ništa ukrao. :)

Za mene meklaren ne djeluje kao prepošten tim. sjetim se samo kada je Mika vozio za njih kako su podlo podmetnuli onu dodatnu pedalu da slikaju fotoreporteri kako bi svi pomislili da im koristi za kontrolu proklizavanja ( tada je bio zabranjen ) a u stvari sistem se aktivirao okretanjem upravljača pod određeni ugao. To baš i nije bilo poštenjački, zar ne.
Ja jednostavno ne mislim da su oni takve dobrice da se sve oko njih dešavalo a da oni svoje prste u tome nemaju.

Samo jedno pitanje: A što bi se desilo da je Ferrarijev inženjer ukrao Mclarenove nacrte? Bez uvrede ali ja mislim da će Ferrarijevi navijači optužiti Mclaren bez obzira na sve. Njima bi naravno bila dobra kazna za Mclaren jer bi se Mclarenu oduzeli bodovi koje je mislim pošteno zaradio. Treba gledati više objektivno na ovu situaciju.
One and only
Svjetski prvak
Svjetski prvak
Navijam za: Ferrari- M. Schumacher

Post Postao/la One and only »

One and only je napisao/la:
Mladen Jergović je napisao/la: Naravno da McLaren može biti kažnjen upravo na osnovu ovoga što vi velite, i naravno da Mosley sada upravo s tim i zvecka.
Naravno da niste nikoga mogli uvrijediti. Ako se dokaže da je McLaren prekršio neko FIA-ino pravilo, naravno da će biti kažnjen. Ja samo kažem da je meni osobno to pravilo vrlo čudno jer ne mora nužno dokazati da je McLaren kriv u nekom konkretnom smislu ako je neki uposlenik negdje nešto maznuo. Može samo dokazati da je ovaj to maznuo, i još i da se time hvalio. Ali, to još ne znači da je postojala namjera McLarena da na taj način pobijedi Ferrari. Razumijete o čemu pričam? To nije baš isto kao doping, jer doping se uzima svjesno da bi se postigao određeni rezultat.
Naravno, to što je meni to pravilo čudno ništa ne znači. To osobito neće ništa značiti Mosleyu koji ima nekakav svoj osobni obračun s Dennisom, i sada ima super jaku kartu da ga dobro napuca. Tu nema problema. No, meni to još uvijek neće značiti da je McLaren namjerno učinio nemoralnu stvar da bi došao do boljeg rezultata.
Druga stvar je da mi nije jasno u čemu je to Ferrariju učinjena velika šteta? Ako je Stepney stavljao šećer u tankove, onda je sve jasno i ne vidim kakve tu veze ima ovih 780 stranica top secret materijala.
I onda, posljednja stvar. Ja sam možda posve u krivu. Možda su u McLarenu sve znali, namjerno tražili od FIA-e da postrože pravila o fleksi-podovima nakon Melbournea jer su znali - iz ovih dokumenata - da ih Ferrari koristi. Možda Dennis laže. Možda nije ništa konkretno uzeo Ferrariju, već je samo saznao neke stvari koje je onda dobro iskoristio u razvoju vlastite ekipe. U to sumnjam, ali možda se to i dokaže. To će pokazati da je onaj Dexter u pravu, da i u Formuli 1 dobar lopov mora iskoristiti svaku priliku da ne ispadne glupi naivac (kao ja).
Ako i kad se to ustanovi, ja ću prvi priznati da nisam bio u pravu. Ali, prije toga uvijek ću nekog smatrati nevinim dok se ne dokaže da je kriv.
Ne mora značiti da je McLaren nužno kriv. Po zakonu države sigurno nije i to je možda ono što će i osvjetlati obraz Dennisu i njegovoj momčadi kad sve ovo završi. S druge strane pravilo FIA-e možda i nije toliko čudno. Možda bi momčadi trebali malo više računa povesti o svojim uposlenicima i njihovom ponašanju. Po meni je nedopustivo za dvije takve institucije kao što su Ferrari i McLaren svoje uposlenike ostavljaju nezadovoljnima i da ima treba mjesec dana da shvate da se ova dvojica bave kriminalom. Vjerovatno bi trebali povesti malo više računa o ljudima koji ih vrlo lako mogu uvući u ovakav skandal. Ugled je u pitanju i ogromni novci su u pitanju.
Ja sam vam i rekao da je jedini krivac za štetu nanesenu Ferrariju (po mom mišljenju naravno) Nigel Stepney. McLaren i da se okoristio Ferrarijevim dokumentima nije mogao time direktno oslabiti Ferrarijeve performanse. Samim time se tu isključuje krivica McLarena.
Međutim imam jedno pitanje za vas. Jeste malo hipotetski, ali s obzirom da nemamo baš viška informacija o cijeloj toj situaciji pitanje stoji.
Da li je McLaren treba biti kažnjen ako je Coughlan kao chief designer u bolid McLaren Mercedesa implementirao neke svoje inovacije temeljene na onome što je vidio u Ferrarijevim dokumentima koje mu je dostavio Stepney?
Šta ako se desi da u McLarenovim bolidima ima dijelova koji su rađeni po Ferrarijevim dokumentima, a da ni Dennis, ni ostatak momčadi nemaju pojma o tome?
Mislim da li je uopšte moguće da se takvo nešto desi?
amaster
Navijam za: Nikoga

BMW

Post Postao/la amaster »

Gospodine Jergoviću:

Zašto BMW još nije potvrdio svoju vozačku postavu za iduću godinu? Konkretno mislim na Heidfelda. Da li nam gospodin sa brkovima(Mario) sprema nekakvo iznenađenje čim mu se ne žuri da potvrdi Heidfelda za iduću sezonu?
Mladen Jergović
Svjetski prvak
Svjetski prvak

DC je napisao/la:Pozdrav svima. Ja evo citam jos onu prvu temu pitanja i odgovora. Netko je postavio pitanje zasto je Montoya otisao iz McLarena na sto g. Jergovic odgovara sljedece:
Dva su razloga. Prvi je nemogućnost, ili nevoljkost, McLarena da ima dva vozača s radikalno različitim stilovima vožnje, i potrebama podešavanja automobila. Drugi razlog, po meni, bila je psihološka nekompatibilnost Montoye i atmosfere u McLarenu. Kad biste poznavali Rona Dennisa, i Montoyu, znali biste o čemu govorim. Ne znam da li su ikada u Formuli 1 postojala dva čovjeka po svemu različitija.
Ako Vi, koji niste sef momcadi i, uz duzno postovanje, vjerojatno imate manje F1 znanja od Dennisa, znate da su JPM i RD razliciti karakterom i da su JPM i KR razliciti stilom voznje, pa zar to nije mogao znati ni RD u vrijeme mu je palo na pamet da dovede Montoyu.

Zasto ici u nesto sto vjerojatno nece funkcionirati? Kako se moze dogoditi tako iskusnom covjeku kao sto je Dennis da dovede u momcad Montoyu (nemam nista protiv njega, jedan mi je od najdrazih, ali ocito da u McLarenu nije funkcioniralo)? Uzalud potrosene dvije godine, dokrajcena Montoyina karijera u F1 i jedna od losijih sezona za McLaren (2006.).

Nije mi jasno kako se mogu dogoditi takvi, nazovimo, kiksevi.
Dobra namjera je učinila u povijesti više loših stvari nego svi ratovi zajedno.
Dennis je čudan lik, ja ga vrlo, vrlo dobro poznajem. Vrlo čudan. Arogantan, sterilan, tašt, you name it. Ali, i vrlo, vrlo pošten.
On je spojio Sennu i Prosta, i mislio da će to funkcionirati. Očito, nije puno naučio, čim mu je palo na pamet da spaja Räikkönena i Montoyu. Ja sam već ovdje napisao da u Formuli 1 nije bilo različitijih karaktera od Dennisa i Montoye. Ali, on je mislio da će on već srediti i ukrotiti Montoyu. On vam niti danas ne bi priznao da je to bio loš potez.
Ali, to nas ne mora spriječiti da znamo i prihvatimo da on ne bi lagao i svjesno napravio ovo što mu se sada pripisuje, zar ne?
Kao što znate, ništa nije samo crno ili samo bijelo. Dakle, ako ˝navijate˝ za Ferrari, nemojte odmah navaliti na Mclaren, ili obrnuto. Ili: navalite ako ste sigurni da dobro poznajete jedne ili druge, i znate točno što govorite.
Zaključano