sila je napisao/la:Mladen Jergović je napisao/la:M. Schumacher je napisao/la:Pozdrav!
Evo Mladene mislite li da bi nakon ovoga Mclaren ipak mogao biti optužen:"McLaren Mercedes bio je u nedozvoljenom posjedu dokumenata i povjerljivih informacija koje pripadaju "Scuderii Ferrari" te uključujući informacije koje su mogle biti korištene u dizajnu, razvoju motora i cjelokupnog bolida 2007 Ferrari Formula1".??
Meni nebi bilo ništa čudno ako ih se kazni,jer dokumente je ukrao njihov čovjek,po meni FIA nemože znati dali je on to htio iskoristiti u Hondi ili Mclarenu,a činjenica je da je on Mclarenov čovjek??to je samo moje mišljenje ali možda griješim? Hvala
Naravno da McLaren može biti kažnjen upravo na osnovu ovoga što vi velite, i naravno da Mosley sada upravo s tim i zvecka.
Ono što ja govorim je da McLaren gotovo sigurno nije znao za Coughlanova mešetarenja, budući da je ovaj (sa Stepneyem) htio te dokumente iskoristiti za Hondu.
Ja sam jako uvjeren da McLaren nije iskoristio niti jednu informaciju iz tih materijala, jer sam prilično siguran da ih nitko osim Coughlana nije niti vidio.
Sada imamo vrlo čudnu situaciju u kojoj Coughlan može pokušati nauditi McLarenu (a ima motiv, jer je već dugo tamo nezadovoljan) ako, recimo, kaže da za te informacije znaju i drugi u McLarenu, čak i ako nitko nema pojma.
Prema najnovijim informacijama, to se upravo događa.
Tvrdnja da McLaren treba biti kažnjen jer je Coughlan njihov uposlenik je vrlo problematična.
Zamislite da imate firmu i da vaš uposlenik u barskoj tučnjavi ubije nekog. Hoćete li vi zbog toga ići na sud i odgovarati za to ubojstvo? Meni je to FIA-ino pravilo full čudno.
Ono što sam već ovdje pokušao reći je da puno ljudi u Formuli 1 zna da Ron Dennis i ostali vodeći ljudi iz McLarena ne bi nikada učinili takvu stvar da bi nekog pobijedili. Mosley može pokušati tako posložiti stvari i napraviti kao da izgleda da je McLaren nešto kriv (osobito zbog tih specifičnih FIA-inih pravila), ali idemo radije smatrati da je McLaren nevin, sve dok se posve nedvosmisleno i jasno ne utvrdi da su oni organizirali tu krađu dokumenata i onda ih iskoristili da pokradu neke ključne informacije koje su onda njihove aute ove sezone, nakon travnja ili svibnja, učinile bržima.
Kada i ako se to nedvosmisleno utvrdi, onda ćemo reći da je McLaren kriv. Prije toga McLaren nije kriv.
mislim da vam ovo poređenje uopšte ne stoji. Firma čiju uposlenik ubije nekoga ne mora imati nikakvu korist od toga, međutim meklaren je od ovih dokumenata mogao imati itekakvu koristi. I realno je za očekivati da je se meklaren htio okoristiti situacijom iako čak i nije izravno bio upleten u organizovanje krađe dokumenata. Pa pobogu nije se jednom desila u F1 krađa ideja.
Pogodili ste u pravu stvar.
U mojem svijetu ja neću postati lopov čim mi se ukaže prilika.
U vašem svijetu, ˝realno je očekivati˝ da ćete se ˝okoristiti situacijom˝ i postati lopov čim vam se ukaže prilika.
To je točno ono o čemu svo vrijeme govorim. Ja ne mislim da su ljudi iz McLarena to učinili jer ne sumnjam u njihov integritet. To je moje mišljenje, na osnovu onog što mislim da znam o njima. Da li se stvarno jesu ili nisu ˝okoristili situacijom˝, vidjet ćemo.
Ali, ovdje je bitan naš pristup cijeloj stvari. Ja mislim da ne možete i ne smijete postati lopov samo zato jer je zgodna prilika. I ne možete zaključiti da je netko kriv prije nego što se to pouzdano utvrdi.
U ovoj sredini, međutim, ˝okoristiti se situacijom˝, ma koliko amoralna bila, općeprihvaćena je životna filozofija, nešto što se smatra normalnim. Zapravo, one koji ne učine ono što je ˝realno za očekivati˝ smatra se čudnima i neuspješnima.
Ponavljam: možda su ljudi iz McLarena krivi. Ali, mene puno više pogađa što vi mislite da bi bilo normalno da su se oni ˝okoristili situacijom˝. To vam se, ukoliko takav pristup budete primjenjivali za sebe, dugoročno neće isplatiti, vjerujte mi.
I na kraju, u Formuli 1 se vrlo, vrlo rijetko dogodilo (po mojem sjećanju, dva ili tri puta prije ovog skandala) da netko ukrade materijale s tehničkim informacijama. Ideje se kopiraju, svaka ih ekipa interpretira po svojim potrebama, baš kao što se osnovna ideja krova na rasklapanje kabrioleta, recimo, interpretira u Porscheu ili Mercedesu. Ali fizički dokumenti ne kradu se gotovo nikada.