OK.sila je napisao/la:nema vas to šta pogađati. koliko god vi smatrate da su oni prepošteni ja mogu da smatram da nisu baš tolike dobrice. I prije svega na osnovu toga gradim svoju teoriju. malo bez veze miješate kruške i jabuke, kao prvo to što ja smatram da bi bilo realno očekivati da su se okoristili je na osnovu nekog mog stava o tome kakva je meklaren momčad a ne na osnovu moje životne filozofije. Popustite malo mene, nisam ja ništa ukrao.Mladen Jergović je napisao/la:Pogodili ste u pravu stvar.sila je napisao/la: mislim da vam ovo poređenje uopšte ne stoji. Firma čiju uposlenik ubije nekoga ne mora imati nikakvu korist od toga, međutim meklaren je od ovih dokumenata mogao imati itekakvu koristi. I realno je za očekivati da je se meklaren htio okoristiti situacijom iako čak i nije izravno bio upleten u organizovanje krađe dokumenata. Pa pobogu nije se jednom desila u F1 krađa ideja.
U mojem svijetu ja neću postati lopov čim mi se ukaže prilika.
U vašem svijetu, ˝realno je očekivati˝ da ćete se ˝okoristiti situacijom˝ i postati lopov čim vam se ukaže prilika.
To je točno ono o čemu svo vrijeme govorim. Ja ne mislim da su ljudi iz McLarena to učinili jer ne sumnjam u njihov integritet. To je moje mišljenje, na osnovu onog što mislim da znam o njima. Da li se stvarno jesu ili nisu ˝okoristili situacijom˝, vidjet ćemo.
Ali, ovdje je bitan naš pristup cijeloj stvari. Ja mislim da ne možete i ne smijete postati lopov samo zato jer je zgodna prilika. I ne možete zaključiti da je netko kriv prije nego što se to pouzdano utvrdi.
U ovoj sredini, međutim, ˝okoristiti se situacijom˝, ma koliko amoralna bila, općeprihvaćena je životna filozofija, nešto što se smatra normalnim. Zapravo, one koji ne učine ono što je ˝realno za očekivati˝ smatra se čudnima i neuspješnima.
Ponavljam: možda su ljudi iz McLarena krivi. Ali, mene puno više pogađa što vi mislite da bi bilo normalno da su se oni ˝okoristili situacijom˝. To vam se, ukoliko takav pristup budete primjenjivali za sebe, dugoročno neće isplatiti, vjerujte mi.
I na kraju, u Formuli 1 se vrlo, vrlo rijetko dogodilo (po mojem sjećanju, dva ili tri puta prije ovog skandala) da netko ukrade materijale s tehničkim informacijama. Ideje se kopiraju, svaka ih ekipa interpretira po svojim potrebama, baš kao što se osnovna ideja krova na rasklapanje kabrioleta, recimo, interpretira u Porscheu ili Mercedesu. Ali fizički dokumenti ne kradu se gotovo nikada.
Za mene meklaren ne djeluje kao prepošten tim. sjetim se samo kada je Mika vozio za njih kako su podlo podmetnuli onu dodatnu pedalu da slikaju fotoreporteri kako bi svi pomislili da im koristi za kontrolu proklizavanja ( tada je bio zabranjen ) a u stvari sistem se aktivirao okretanjem upravljača pod određeni ugao. To baš i nije bilo poštenjački, zar ne.
Ja jednostavno ne mislim da su oni takve dobrice da se sve oko njih dešavalo a da oni svoje prste u tome nemaju.
P&O - Srpanj 2007
-
- Svjetski prvak
- ice_man
- Početnik
- Ja sam: Vozač
- Navijam za: Ferrari
Novi sam na ovome forumu i želim izraziti poštovanje svima a posebno vama, gospodine Jergoviću.
Ovih dana aktualna je špijunska afera i svi uglavnom imamo mišljenje o tome.Ali mene zanima nešto sasvim drugo……….
Pitao bih nešto u vezi team-radia. Kako to da ove najbolje vozače čujemo uglavnom samo kada im čestitaju trkaći inžinjeri nakon utrke i kvalifikacija a ne možemo čuti ništa zanimljivo tokom same urke. Uglavnom nam režiseri ubacuju poruke slabije pozicioniranim vozačima a svaki razgovor na kraju se uglavnom svodi na „keep pushing“.
Pa recite kako režiseri dolaze do informacija i objavljuju ih , oni jednostavno u svakom trenutku mogu čuti tko s kim priča ili ipak trebaju neko dopuštenje ekipa?
Ovih dana aktualna je špijunska afera i svi uglavnom imamo mišljenje o tome.Ali mene zanima nešto sasvim drugo……….
Pitao bih nešto u vezi team-radia. Kako to da ove najbolje vozače čujemo uglavnom samo kada im čestitaju trkaći inžinjeri nakon utrke i kvalifikacija a ne možemo čuti ništa zanimljivo tokom same urke. Uglavnom nam režiseri ubacuju poruke slabije pozicioniranim vozačima a svaki razgovor na kraju se uglavnom svodi na „keep pushing“.
Pa recite kako režiseri dolaze do informacija i objavljuju ih , oni jednostavno u svakom trenutku mogu čuti tko s kim priča ili ipak trebaju neko dopuštenje ekipa?
-
- Svjetski prvak
Prvo ono u nezadovoljnim uposlenicima. Ja sam u Engleskoj radio u firmi od 480 ljudi, i znam pouzdano (bio sam menadžer) da ćete uvijek imati nekog tko s nečim nije zadovoljan, i nema nikakve šanse da vi znate što ljudi rade u slobodno vrijeme. Mi smo u firmi imali nekoliko vrlo škakljivih slučajeva, o kojima neću gnjaviti ovdje. Vi jednostavno ne možete sve učiniti sretnima.One and only je napisao/la:Ne mora značiti da je McLaren nužno kriv. Po zakonu države sigurno nije i to je možda ono što će i osvjetlati obraz Dennisu i njegovoj momčadi kad sve ovo završi. S druge strane pravilo FIA-e možda i nije toliko čudno. Možda bi momčadi trebali malo više računa povesti o svojim uposlenicima i njihovom ponašanju. Po meni je nedopustivo za dvije takve institucije kao što su Ferrari i McLaren svoje uposlenike ostavljaju nezadovoljnima i da ima treba mjesec dana da shvate da se ova dvojica bave kriminalom. Vjerovatno bi trebali povesti malo više računa o ljudima koji ih vrlo lako mogu uvući u ovakav skandal. Ugled je u pitanju i ogromni novci su u pitanju.Mladen Jergović je napisao/la:Naravno da niste nikoga mogli uvrijediti. Ako se dokaže da je McLaren prekršio neko FIA-ino pravilo, naravno da će biti kažnjen. Ja samo kažem da je meni osobno to pravilo vrlo čudno jer ne mora nužno dokazati da je McLaren kriv u nekom konkretnom smislu ako je neki uposlenik negdje nešto maznuo. Može samo dokazati da je ovaj to maznuo, i još i da se time hvalio. Ali, to još ne znači da je postojala namjera McLarena da na taj način pobijedi Ferrari. Razumijete o čemu pričam? To nije baš isto kao doping, jer doping se uzima svjesno da bi se postigao određeni rezultat.One and only je napisao/la: Ali ako uposlenik vaše firme u barskoj tučnjavi ubije uposlenika ili vlasnika konkurentne firme tada se stvari potpuno mijenjaju i dobivaju novu dimenziju.
Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja i to stoji bez ikakve dileme. Ali ova prethodna rečenica vrijedi za britanski sud na kojem se vodi ovaj slučaj. Koliko sam ja shvatio FIA može kazniti McM zbog kršenja sportskih kodeksa i tu se poimanje krivca malo drugačije interpretira. Primjer su recimo sportisti koje se diskvalifikuje zbog dopinga u nekom takmičenju, a ne odgovaraju pred sudom. Zašto? Zato što nisu počinili prekršaj ili krivično djelo (taj doping je recimo legalan za svakodnevnu upotrebu u vidu nekog lijeka), ali nije legalan po sportskom pravilniku federacije pod kojom se takmiče. Tako je nekako i u ovom slučaju. Ferrariju je učinjena velika šteta, ali čisto sumnjam da je McLaren kriv za to. I čisto sumnjam da će McM odgovarati za to pred britanskim sudom. Iako ne poznajem Rona Dennisa uvijek mi se činio nekakav baš kao što ste ga opisali u Studio F1 i vjerujem da je stvarno takav. Jedini krivac (ako bi smo krivce personalizirali), po meni, za loše Ferrarijeve nastupe u MC, Kanadi i SAD-u je Nigel Stepney i on svakako treba odgovarati.
S druge strane ako u pravilniku FIA-e stoji da je kažnjivo da vaš uposlenik posjeduje povjerljive informacije konkurentne momčadi, onda McLaren mora biti kažnjen i to je nedvojbeno.
Izvinjavam se ako moj post nije po pravilniku ili ako sam nekoga uvrijedio svojim pisanjem.
Naravno, to što je meni to pravilo čudno ništa ne znači. To osobito neće ništa značiti Mosleyu koji ima nekakav svoj osobni obračun s Dennisom, i sada ima super jaku kartu da ga dobro napuca. Tu nema problema. No, meni to još uvijek neće značiti da je McLaren namjerno učinio nemoralnu stvar da bi došao do boljeg rezultata.
Druga stvar je da mi nije jasno u čemu je to Ferrariju učinjena velika šteta? Ako je Stepney stavljao šećer u tankove, onda je sve jasno i ne vidim kakve tu veze ima ovih 780 stranica top secret materijala.
I onda, posljednja stvar. Ja sam možda posve u krivu. Možda su u McLarenu sve znali, namjerno tražili od FIA-e da postrože pravila o fleksi-podovima nakon Melbournea jer su znali - iz ovih dokumenata - da ih Ferrari koristi. Možda Dennis laže. Možda nije ništa konkretno uzeo Ferrariju, već je samo saznao neke stvari koje je onda dobro iskoristio u razvoju vlastite ekipe. U to sumnjam, ali možda se to i dokaže. To će pokazati da je onaj Dexter u pravu, da i u Formuli 1 dobar lopov mora iskoristiti svaku priliku da ne ispadne glupi naivac (kao ja).
Ako i kad se to ustanovi, ja ću prvi priznati da nisam bio u pravu. Ali, prije toga uvijek ću nekog smatrati nevinim dok se ne dokaže da je kriv.
Ja sam vam i rekao da je jedini krivac za štetu nanesenu Ferrariju (po mom mišljenju naravno) Nigel Stepney. McLaren i da se okoristio Ferrarijevim dokumentima nije mogao time direktno oslabiti Ferrarijeve performanse. Samim time se tu isključuje krivica McLarena.
Međutim imam jedno pitanje za vas. Jeste malo hipotetski, ali s obzirom da nemamo baš viška informacija o cijeloj toj situaciji pitanje stoji.
Da li je McLaren treba biti kažnjen ako je Coughlan kao chief designer u bolid McLaren Mercedesa implementirao neke svoje inovacije temeljene na onome što je vidio u Ferrarijevim dokumentima koje mu je dostavio Stepney?
Šta ako se desi da u McLarenovim bolidima ima dijelova koji su rađeni po Ferrarijevim dokumentima, a da ni Dennis, ni ostatak momčadi nemaju pojma o tome?
Mislim da li je uopšte moguće da se takvo nešto desi?
I Stepney i Coughlan su vrlo teški ljudi, tašti i komplicirani. Coughlan, k tome nigdje gdje je radio nije bio omiljen jer je uvijek volio maznuti tuđu ideju i onda je predstaviti kao svoju. To je radio još u Pacificu, koliko ja znam, a navodno još i ranije, i kasnije.
I sad imate situaciju da je čovjek na rubu odlaska iz firme, štoviše otvoreno (manje-više) pregovara s drugom ekipom. Kako ćete kontrolirati njegovo ponašanje i postupke? Nikako. Što on može, nehotice ili hotimice, može učiniti da vam naudi? Svašta. Tu ne možete puno. Zato velim da je FIA-ino pravilo bez veze. Mi smo imali sličnu situaciju u formi, i bilo je vrlo zeznuto.
Vaše pitanje o transferu inovacija u Mclarenov auto od strane Coughlana je vrlo dobro, ali to se vrlo vjerojatno nije dogodilo jer je Coughlan praktički od ožujka na ledu u McLarenu i gotovo uopće nije sudjelovao u procesima razvoja ovogodišnjeg auta. Upravo zato, jer su ga Dennis i društvo poprilično izolirali, on i jest bio nezadovoljan i radio je na svom odlasku u Hondu ili negdje drugdje.
Dakle, ako se ustanovi da je došlo do primjene nekih Ferrarijevih informacija na razvoj McLarena, onda je stvar jako ozbiljna, jer znači da su te informacije preko ili oko Coughlana ušle u McLaren, tj. još ljudi je za njih znalo. To je ono zbog čeha Dennis cijelo vrijeme govori ˝to my knowledge˝, želeći reći da on nije ništa autorizirao. Ali, McLaren upošljava 800 ljudi. Možda je Coughlan nekom ˝prodao˝ ili prodao neke informacije, a da stvarno o tome nitko drugi ne zna. Ne znam. To se vjerojatno može ustanoviti istragom. Vidjet ćemo.
-
- Svjetski prvak
Re: BMW
Radi se o tome da Heidfeld (i njegovi menadžeri) trenutno traži puno previše novca za produženje ugovora. Theissen je vrlo mudar lik, i zna da se on ne mora žuriti s odlukom. On ima i Tima Glocka u rukavu, i vjerojatno ne mora plaćati sulude novce za Heidfelda, ako je ovaj baš navalio. Ako Heidfeld stvarno želi voziti za BMW, vjerojatno će spustiti traženja. Ako ima drugih opcija, vjerojatno će otići.amaster je napisao/la:Gospodine Jergoviću:
Zašto BMW još nije potvrdio svoju vozačku postavu za iduću godinu? Konkretno mislim na Heidfelda. Da li nam gospodin sa brkovima(Mario) sprema nekakvo iznenađenje čim mu se ne žuri da potvrdi Heidfelda za iduću sezonu?
-
- Svjetski prvak
Mi čujemo samo ono što ekipe dopuštaju da čujemo, i to tako da svjesno pritisnu gumb koji onemogućuje potpunu blokadu pristupa radiju.ice_man je napisao/la:Novi sam na ovome forumu i želim izraziti poštovanje svima a posebno vama, gospodine Jergoviću.
Dakle, kad ekipa želi nešto pustiti TV producentu, tek onda mi to čujemo. I to ne izravno. Otkako je lani Fisichella opsovao u živo preko radija, sada se sve pušta jedan krug kasnije, jer je FOM imao ogromnih problema s raznim sponzorima, civilnim organizacijama za očuvanje morala (da, dobro ste pročitali!) itd.
Puno je, dakle, faktora. Ali, budimo zadovoljni. Bolje išta nego ništa. Jer, Ferrari i McLaren ne dopuštaju nikakav radio u TV prijenosima, osim po prolasku kroz cilj.
- One and only
- Svjetski prvak
- Navijam za: Ferrari- M. Schumacher
Mladene hvala za odgovore. Iako sam vatreni navijač Ferrarija, McLaren poštujem i ne bih stvarno volio da im se oduzmu bodovi koje su pošteno zaslužili ili da ih se kazni za nešto za što nisu krivi. Studio F1 i vas ne moram posebno hvaliti. Sve pohvale ste već pobrali ovdje na forumu - zasluženo.
Samo naprijed.
Pozdrav iz Mostara.
Samo naprijed.
Pozdrav iz Mostara.
-
- Svjetski prvak
Ja sam se upravo vratio iz Londona, i tamo sam u nekoliko novina vidio iste ovakve spekulacije.*silberpfeil je napisao/la:mladene čitao sam na njemačkom rtl-u da će izgleda mclaren i njegovi vozači ostati bez bodova!!! koliko je to moguće i dali je to po vama fer odluka?
Ali, za sada su to tek nagađanja. FIA i njezino Svjetsko vijeće imaju izvanrednu sjednicu 26. srpnja i tamo će se raspravljati o ovom problemu. Stvar je u tome da kazne za prekršaje za koje bi, u ekstremnom slučaju, mogao biti proglašen krivim McLaren idu sve do diskvalifikacija i oduzimanja bodova.
Ja sam na ovom forumu već pisao o ovome puno puta. To ne bi bila fer odluka, ukoliko se ustanovi samo da je McLaren kriv zbog toga što je njegov uposlenik dobio tuđe materijale. Ukoliko se ustanovi da su neke ideje iz tih materijala korištene izravno u razvoju ovogodišnjih McLarena, to jest da su još neki drugi McLarenovi ljudi bili u to upleteni i to skrivali od Dennisa i drugih vodećih ljudi, onda bi McLaren trebao biti kažnjen na neki način.
Po meni, bodovi bi se trebali oduzeti u konstruktorskom poretku, ne i u onom vozača.
Ako McLaren (ili njegovi vozači) izgube bodove samo na osnovu sumnji i insinuacija, ili na osnovu mogućnosti i potencijalnih prekršaja, to bi imalo katastrofalne posljedice za Formulu 1, jer se ova sezona - radikalno određena događajima van staze - više ne bi mogla smatrati normalnom i regularnom. Ferrari i njihovi vozači, naravno, lakoćom bi pokupili prvenstvo, ali koliko bi njihovi sponzori time bili zadovoljni, kao uostalom svi sponzori uključeni u Formulu 1, postaje vrlo upitno.
Pretpostavljam, zato, da će FIA sve dobro istražiti i, bez obzira na Mosleyev osobni animozitet prema Dennisu, donijeti pravednu odluku.
-
Ne znam da li je bilo ovo pitanje/razmišljanje, ali me zanima da li je moguće da je Stepney Ferrarijev collateral? Odnosno da li je moguće da je on navukao Coughana da uzme podatke (rekli ste da je on sklon tome), pa sada Ferrari pokušava "sabotirati" McLaren ipak je od Ferrarija sve krenulo.
P.S. i O.T. Koje su po vama dobre knjige iz managementa, znamo da imate pregršt F1 literature, ali me zanima što je po vama dobro za čitati iz ovog područja u kojem ste radili?
P.P.S Kakav je vozač bio Christian Danner, vidim na RTL i VOX-u ga predstavljaju kao F1 Experte, ali mi ne zvuči tako, a na VOX ima neku reportažu o sigurnosti u prometu, nešto bez veze, to bi mogao voditi i ing. iz ADAC-a!
P.S. i O.T. Koje su po vama dobre knjige iz managementa, znamo da imate pregršt F1 literature, ali me zanima što je po vama dobro za čitati iz ovog područja u kojem ste radili?
P.P.S Kakav je vozač bio Christian Danner, vidim na RTL i VOX-u ga predstavljaju kao F1 Experte, ali mi ne zvuči tako, a na VOX ima neku reportažu o sigurnosti u prometu, nešto bez veze, to bi mogao voditi i ing. iz ADAC-a!
- pospani gad
- Veteran
- Navijam za: Fernanda Alonsa
- Kontakt:
tema: Seb Bourdais
Da li može biti glavni razlog otezanja/natezanja prelaska Seba preko bare novac? Da li mu nude malo ili traži previše?
Puno se o njemu pričalo, i iz toga se moglo zaključiti da je jako željan bio natjecati se u prvenstu F1. Da li je kod njega sada motivacija drugačija kada je pokupio tri prvenstva ChampCar-a?
Da li on zaista vidi alternativu u NASCAR-u?
I koliko je ChampCar zaista mjerilo njegovih sposobnosti? Što bi mu se još moglo dodati u prilog kao plus da je fakat toliko dobar k'o što se priča (i vidi) u SAD-u?
Da li može biti glavni razlog otezanja/natezanja prelaska Seba preko bare novac? Da li mu nude malo ili traži previše?
Puno se o njemu pričalo, i iz toga se moglo zaključiti da je jako željan bio natjecati se u prvenstu F1. Da li je kod njega sada motivacija drugačija kada je pokupio tri prvenstva ChampCar-a?
I koliko je ChampCar zaista mjerilo njegovih sposobnosti? Što bi mu se još moglo dodati u prilog kao plus da je fakat toliko dobar k'o što se priča (i vidi) u SAD-u?
Ništa mi neće, ovaj dan pokvarit'.......... jer želim ( hoću ) med i mlijeko. I točka. 
Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

Tko meni ne vjeruje, to je njegov problem.

-
Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
I možete li prokomentirati zašto sve izjave M. Theisena su oblika: imamo toliko bodova, to je više nego lani, još nismo završili proces tranzicije momčadi.
Uz to zašto se po vama BMW odrekao Vettela-zar je toliko loš bio u SAD ili su neki drugi razlozi?
I možete li prokomentirati zašto sve izjave M. Theisena su oblika: imamo toliko bodova, to je više nego lani, još nismo završili proces tranzicije momčadi.
Uz to zašto se po vama BMW odrekao Vettela-zar je toliko loš bio u SAD ili su neki drugi razlozi?
-
- Svjetski prvak
Vaša teorija je svakako zanimljiva. Naime, čudne su sve ove stvari koje Stepney sada tvrdi, ovo o nekakvim jurnjavama autima, pa nekakvi bugovi za praćenje njegovog auta itd. Sve to postaje jako mutno i zapetljano, ali ne možemo ništa točno znati dok se ne objave svi službeni rezultati istraga, pretpostavljam. Nesreća s Formulom 1 je da takve stvari obično završe vansudskim nagodbama i općim zataškavanjem stvari. Vidjet ćemo.B-Link je napisao/la:Ne znam da li je bilo ovo pitanje/razmišljanje, ali me zanima da li je moguće da je Stepney Ferrarijev collateral? Odnosno da li je moguće da je on navukao Coughana da uzme podatke (rekli ste da je on sklon tome), pa sada Ferrari pokušava "sabotirati" McLaren ipak je od Ferrarija sve krenulo.
Kad sam postajao menadžer u FOM-u kupio sam dvije-tri knjige o teoriji menadžmenta i malo to pogledao. Sada vam stvarno ne bih mogao više reći koje su to knjige bile - mislim da sam ih pustio u Engleskoj - ali sjećam se da su to sve logične stvari. Ništa što vam zdravi razum ne bi rekao, ali, naravno, nekad je to sve zgodno imati sistematizirano, a i uvijek ima poneka dobra ideja i sugestija. Pogledat ću malo. Ako su mi te knjige još tu negdje, javit ću vam. Inače, u principu mislim da su američke knjige o menadžmentu bolje od europskih.
Uuuh, Danner nije bio neki F1 vozač. Jedino dobro što je napravio bilo je osvajanje prvog naslova prvaka u Formuli 3000 1985. Nakon toga je u Formuli 1 bio u samim lošim ekipama, ali nikada nije dao niti naslutiti da je nešto posebno. kao TV komentator mislim da je vrlo prosječan - stvarno ne znam zašto u RTL-u nisu pronašli (ili nagovorili) nekog boljeg Nijemca - recimo Hansa Joachima Stucka ili nekog sličnog. Ovaj je sivo sivilo sivog.
Također, vele mi moji dečki iz FOM-a neki dan da je Danner grozan, da stalno nešto zakera i gnjavi, a da u stvari nema baš puno pojma, niti o televiziji, niti o Formuli 1.
-
- Svjetski prvak
Glavni razlog otezanju, kao što sam već pisao, je taj što se Bourdais zamjerio Briatoreu (ili bolje: obrnuto), pa ovaj sad radi protiv njegovog dolaska u Formulu 1 rukama i nogama.pospani gad je napisao/la:tema: Seb Bourdais
I drugo, Bourdais - ispravno - nije baš hot hot na ideju da uđe u Formulu 1 s Torom Rossom. On trenutno razmišklja o mudrosti da uđe u Formulu 1 po svaku cijenu, odnosno s bilo kojom ekipom, jer, naravno, zna da ako ekipa nije baš dobra šanse da nešto napravi nisu neke. A novu priliku neće više dobiti.. Zato on i govori da se pita da li da se uopće bakće s time, ako nema situaciju kakvu ima Hamilton. I ja apsolutno vidim njegovu logiku, pogotovo jer on dobro zna da Gerhard Berger nije idealni čovjek za imati kao bossa ekipe.
Također, Bourdais je sada najveće ime američke trkačke scene, pa mu sigurno nije baš stalo da to profućka s tri utrke u lošem autu.
Inače, on je vrlo, vrlo dobar. To ne govorim jer sam ga gledao u Americi (nisam) gdje je lakoćom pomeo sve pred sobom, već zato jer sam ga dobro zapamtio iz Formule 3000, koju sam i radio i gledao jako puno. Bio je odličan, sigurno najnadareniji vozač te generacije.
- LeoZGB
- Rezervni vozač
- Navijam za: Nikoga
Mladene jel moguce da se u F1 ove razno razne egzibicije koje zele uvest tipa nocna utrka itd. dogadzaju izvan sezone odnosno nevezano sa kalendarom i bodovima nego za pocetak da bude kao utrka sama za sebe za poseban trofej pa da se vidi na sta ce to licit?
p.s. mislim da unaprijed znam odgovor
Drugo pitanje je (ako nije pre intimno) u kakvom ste vi odnosu sa Bernijem sada kada ste otisli iz FOM-a, ono jel se cujete druzite ili nema kontakata?
Drugo pitanje je (ako nije pre intimno) u kakvom ste vi odnosu sa Bernijem sada kada ste otisli iz FOM-a, ono jel se cujete druzite ili nema kontakata?
Sex is like hacking...U go In..U go out...and U pray that U didn´t left something behind
Bolje proliti malo s Parkinsonom, nego zaboraviti popiti s Alzheimerom.

Bolje proliti malo s Parkinsonom, nego zaboraviti popiti s Alzheimerom.

- vulshok
- Rezervni vozač
- Navijam za: McLaren Mercedes
- Kontakt:
Pozdrav!
Molim Vas da pronađete malo svog cjenjenog vremena i odgovorite mi na ovo pitanje.
Ja sam strastveni ljubitelj Formule 1, od kad znam za sebe u tom sam svijetu i volim to.
Sad sam maturant i preda mnom je maturalno putovanje i to u Španjolsku. Na tom putu zači ću u poprišta Formule 1 i to na legendarnu stazu Monte Carlo i u Barcelonu. Odajem svu počast Vašem znanju na podrucju F1. Bio bih vam vrlo zahvalan ako bi ste mi mogli odgovoriti na jedno malo pitanje. Postoji li, unatoč tome što se tad ne odrzava GP vikend, mogučnost nabave F1 suvenira na samoj stazi u Monte Carlu, tj. postoji li fan shop i gdje?
Unaprijed hvala.
Molim Vas da pronađete malo svog cjenjenog vremena i odgovorite mi na ovo pitanje.
Ja sam strastveni ljubitelj Formule 1, od kad znam za sebe u tom sam svijetu i volim to.
Sad sam maturant i preda mnom je maturalno putovanje i to u Španjolsku. Na tom putu zači ću u poprišta Formule 1 i to na legendarnu stazu Monte Carlo i u Barcelonu. Odajem svu počast Vašem znanju na podrucju F1. Bio bih vam vrlo zahvalan ako bi ste mi mogli odgovoriti na jedno malo pitanje. Postoji li, unatoč tome što se tad ne odrzava GP vikend, mogučnost nabave F1 suvenira na samoj stazi u Monte Carlu, tj. postoji li fan shop i gdje?
Unaprijed hvala.
With your mind power, your determination, your instict, and experience as well you can fly very high...
-
- Svjetski prvak
Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
Onda se lani pokazalo da M Schumacher možda i ne bi htio van iz Formule 1 već krajem 2006., ali je problem bio u tome što je Ferrari trebao Kimiju platiti 5 milijuna dolara da bi ga pustio iz već potpisanog ugovora.
To u Ferrariju nisu baš htjeli, i jedno je vrijeme postojala mogućnost da se posloži kombinacija da M Schumacher ostane u Ferrariju, a da Kimi odradi 2007. u Renaultu. Sve je već bilo gotovo sređeno, ali onda je Briatore, koliko znam, tražio neke novce za sebe od Ferrarija, da bi to sve sredio. Di Montezemolo je rekao ne, i onda je M Schumacher ljubazno zamoljen da izrecitira svoju izjavu u Monzi. Za uzvrat je izostalo grljenje s di Montezemolom nakon pobjede u toj utrci.
Theissenove izjave reflektiraju, mislim, točno ono što je rekao. On je obećao upravnom odboru BMW-a da će BMW u 2007. biti među 4 najbolje ekipe. Dakle, prebacili su normu, ali Theissen je vrlo svjestan da je njegova ekipa još vrlo definitivno iza Ferrarija i McLarena , i bit će još neko vrijeme.
Vettel je ispao iz BMW-a zato jer, nakon Indyja, oni misle da je Timo Glock bolji potencijal. Za razliku od svih silnih novinara koji su se nakon Indyja raskokodakali o Vettelu i tom jednom bodu, u BMW-u ne misle da je to baš bio neki pothvat. (Ako se sjećate i ja sam u to vrijeme rekao da sam zapravo razočaran Vettelovom utrkom u Indyju. Nije nikoga prešao, vozio je dosta konzervativno, i napravio je bar dvije pogreške, od kojih je jedna bila povelika.) Naime, ima dosta mladih vozača koji bi u ovom sadašnjem BMW-u vjerojatno napravili bolji posao nego Vettel u Indyju. Ja se s time slažem, premda mislim da bi bilo u redu tom klincu dati bar još jednu dobru priliku.
Ali, Formula 1 može biti okrutna. Vettel će se sada morati dokazati u Toru Rossu, pretpostavljam.
-
- Svjetski prvak
Odgovor ste znali unaprijed, premda bi uistinu bilo dobro da se te stvari testiraju u utrkama koje se ne boduju za prvenstvo. Tako su se stvari radile nekada. Nije bilo ni blizu toliko testiranja kao danas, ali su vožene utrke koje se nisu bodovale. Često su puta to bile prve utrke na nekoj novoj stazi.LeoZGB je napisao/la:Mladene jel moguce da se u F1 ove razno razne egzibicije koje zele uvest tipa nocna utrka itd. dogadzaju izvan sezone odnosno nevezano sa kalendarom i bodovima nego za pocetak da bude kao utrka sama za sebe za poseban trofej pa da se vidi na sta ce to licit?
S Berniejem nisam u nekoj osobito bliskoj vezi. On nije čovjek s kojim se tek tako ćaska ili čuje telefonom da se vidi kako ste. On je super-pragmatičan biznismen. Kada i ako opet budemo nešto radili zajedno, sigurno ćemo biti u češćem kontaktu.
-
- Svjetski prvak
Kad ste u Monte Carlu, otiđite u njihovu glavnu shopping ulicu (Rue Grimaldi) koja ide paralelno sa startno-ciljnom ravninom (zapravo iduća paralelna ulica, gledano od mora prema brdu. Tu ima svakakvih dućana od kojih neki stalno drže kojekakve F1 stvari (jakne, majice, modele auta, kape itd.).vulshok je napisao/la:Pozdrav!
Unaprijed hvala.
Alternativa je veliki shopping centar s druge strane brda, u kompleksu oko marine koji se, mislim, zove Villeneuve (iliti Novo selo) ili nešto slično. S obale u blizini restorana Rascasse pronađite lift u brdu. Taj lift vodi ravno u shopping centar s druge strane brda.
- ipenezi3
- Početnik
- Navijam za: Nikoga
-
- Početnik
- Fiorano04
O Michalovom izguravanju iz Ferrarija sam čitao u, mislim, F1 Racingu, no mislio sam sa su to samo novinarska naklapanja + engleske novine - talijanska momčad no nakon što sam pročitao vaš odgovor stvari su mi puno jasnije i čini mi se da je to stvarno istina. Mislim da je DiMontezemolo pogriješio i da je Ferrari trebao platiti Kimiju i Briatoreu i time omogućiti Michaelu još jednu sezonu. Ovo mi je malo narušilo sliku o DiMontezemolu, znam da je on bussnismen i da ekonomska logika uvijek treba prevladati no Michael je ipak Ferrarijev daleko najuspješniji vozač u povijesti...Mladen Jergović je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
Onda se lani pokazalo da M Schumacher možda i ne bi htio van iz Formule 1 već krajem 2006., ali je problem bio u tome što je Ferrari trebao Kimiju platiti 5 milijuna dolara da bi ga pustio iz već potpisanog ugovora.
To u Ferrariju nisu baš htjeli, i jedno je vrijeme postojala mogućnost da se posloži kombinacija da M Schumacher ostane u Ferrariju, a da Kimi odradi 2007. u Renaultu. Sve je već bilo gotovo sređeno, ali onda je Briatore, koliko znam, tražio neke novce za sebe od Ferrarija, da bi to sve sredio. Di Montezemolo je rekao ne, i onda je M Schumacher ljubazno zamoljen da izrecitira svoju izjavu u Monzi. Za uzvrat je izostalo grljenje s di Montezemolom nakon pobjede u toj utrci.
Theissenove izjave reflektiraju, mislim, točno ono što je rekao. On je obećao upravnom odboru BMW-a da će BMW u 2007. biti među 4 najbolje ekipe. Dakle, prebacili su normu, ali Theissen je vrlo svjestan da je njegova ekipa još vrlo definitivno iza Ferrarija i McLarena , i bit će još neko vrijeme.
Vettel je ispao iz BMW-a zato jer, nakon Indyja, oni misle da je Timo Glock bolji potencijal. Za razliku od svih silnih novinara koji su se nakon Indyja raskokodakali o Vettelu i tom jednom bodu, u BMW-u ne misle da je to baš bio neki pothvat. (Ako se sjećate i ja sam u to vrijeme rekao da sam zapravo razočaran Vettelovom utrkom u Indyju. Nije nikoga prešao, vozio je dosta konzervativno, i napravio je bar dvije pogreške, od kojih je jedna bila povelika.) Naime, ima dosta mladih vozača koji bi u ovom sadašnjem BMW-u vjerojatno napravili bolji posao nego Vettel u Indyju. Ja se s time slažem, premda mislim da bi bilo u redu tom klincu dati bar još jednu dobru priliku.
Ali, Formula 1 može biti okrutna. Vettel će se sada morati dokazati u Toru Rossu, pretpostavljam.
Molio bih vas tri odgovora u vezi ove teme.
1.Kakvo je vaše mišljenje o Di Montezemolu?
2.Mislite li da bi Michael ove godine bio prvak?
3.Mislite li da je Di Montezemolo ipak pogriješio?
I samo da dodam: Iako sam navijač Ferrarija ne bi želio da se kazni McLaren, sretnim bi me učinila samo sportska pobjeda Ferrarija. Mislim da bi Ferrari trebao nagaziti ova dva tipa (što i čini) i da zanemari čak i ako je McLaren imao neke koristi od svega. Na Ferrariju je da nastavi razvijati bolid brže od McLarena i na taj način ostvari pobjedu.
-
Zašto onda MS nije otišao u neku njemačku momčad BMW ili polu-njemačku McL. Mercedes, znamo da Njemcima baš i nije full drago što je vozio za Talijane?Mladen Jergović je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
-
- Svjetski prvak
Po mojem mišljenju sveukupno je još uvijek bolji Alonso, zato jer je kompletniji i brže rješava probleme. Hamilton je vrlo, vrlo blizu, i vjerojatno podjednako brz kad mu je auto savršeno podešen.ipenezi3 je napisao/la:Poštovanje, gospodine Jergović. Nisam siguran jeli to pitanje već netko postavio, ali strastveni sam fan McLarena i glupo mi je biti u dilemi i mislim da mi to može reći čovijek koji stvarno poznaje F1, a to ste vi.
Koji Je bolji Alonso ili Hamilton?
-
- Svjetski prvak
-
- Svjetski prvak
1. Po mojem mišljenju, di Montezemolo je vrlo sposoban biznismen, prije svega vrlo dobar organizator ljudi i procesa. Također, on je beskrajno tašt, obožava TV kamere, i sveukupno je poprilično falš.Fiorano04 je napisao/la:O Michalovom izguravanju iz Ferrarija sam čitao u, mislim, F1 Racingu, no mislio sam sa su to samo novinarska naklapanja + engleske novine - talijanska momčad no nakon što sam pročitao vaš odgovor stvari su mi puno jasnije i čini mi se da je to stvarno istina. Mislim da je DiMontezemolo pogriješio i da je Ferrari trebao platiti Kimiju i Briatoreu i time omogućiti Michaelu još jednu sezonu. Ovo mi je malo narušilo sliku o DiMontezemolu, znam da je on bussnismen i da ekonomska logika uvijek treba prevladati no Michael je ipak Ferrarijev daleko najuspješniji vozač u povijesti...Mladen Jergović je napisao/la:Koliko ja znam, Michael Schumacher stvarno je lagano izguran iz Ferrarija, jer je di Montezemolo bio jako zagrijan za Räikkönena, i kako ga ne bi izgubio potpisao je s njim ugovor još u ljeto 2005.BMW je napisao/la:Već dugo vremena razmišljam o tome da li je MS zapravo izguran iz Ferraria jer je trebalo napraviti mjesta za Kikija, jer ako uzmemo u obzir da je Alonso odavno bio vezan za McL (mislim da je i to razlog Kimijeve ogromne plaće, jer Ferrari nije imao alternativu) u tom je trenutku postojala mogućnost da MS odveze još jednu sezonu, ali onda sumnjam da bi Kimi došao u Ferrari jer bi to značilo da bi Kimi morao odvoziti jednu sezonu negdje drugdje, a ne vjerujem da postoji top tim koji bi potpisao ugovor s Kimijem na samo jednu sezonu. Dakle što mislite da li se stvarno to ovako odigralo kako se meni čini.
Molio bih vas tri odgovora u vezi ove teme.
1.Kakvo je vaše mišljenje o Di Montezemolu?
2.Mislite li da bi Michael ove godine bio prvak?
3.Mislite li da je Di Montezemolo ipak pogriješio?
I samo da dodam: Iako sam navijač Ferrarija ne bi želio da se kazni McLaren, sretnim bi me učinila samo sportska pobjeda Ferrarija. Mislim da bi Ferrari trebao nagaziti ova dva tipa (što i čini) i da zanemari čak i ako je McLaren imao neke koristi od svega. Na Ferrariju je da nastavi razvijati bolid brže od McLarena i na taj način ostvari pobjedu.
2. Da je Michael Schumacher ove godine ostao u Ferrariju milsim da bi vrlo vjerojatno osvojio naslov prvaka.
3. Da, mislim da je di Montezemolo pogriješio. On je jednostavno htio osigurati budućnost Ferrarija za vrijeme nakon Schumachera. Kad se ispostavilo da Räikkönen i Schumacher ne mogu zajedno u ekipu, onda je pragmatski riješio problem tako što je izgurao Michaela van prije nego što je ovaj to stvarno htio. Sada se, naravno, pokazuje da je Räikkönenu trebalo više vremena da uđe u Ferrarijev (i Bridgestoneov) ritam nego što se pretpostavljalo. Izgubljeno je pola sezone. Možda će Kimi to nadoknaditi, možda neće. Ali, da je Schumacher ostao u Ferrariju pola sezone sigurno ne bilo izgubljeno, već bi i Schumacher i Ferrari vjerojatno vodili u svjetskom prvenstvu.